Suriname krijgt energiecentrale jaren eerder

33

PARAMARIBO, 13 jul – Suriname kan over enkele jaren al beschikken over de eenrgiecentrale met dam te Afobakka. Volgens Dilip Sardjoe, onderhandelaar met Suralco namens president Bouterse, is het in 2019 al zover. Suriname heeft wel nog een miljoenenschuld.

Het betreft de betaling voor geleverde energie. Het leveren vanuit Afobakka geschiedt tot heden en kost zeker vijftig miljoen dollar per jaar. Sardjoe zei tijdens de persconferentie van Bouterse dat er een schikking is getroffen met het Amerikaanse bedrijf. Suriname betaalt flink meer dan de werkelijke prijs van door waterkracht opgewekte energie. Het heeft te maken met een overeenkomst uit de jaren negetig.

De regering onder leiding van Jusel Wijdenbosch (NDP) tekende toen een akkoord met moederbedrijf Alcoa. De kostprijs werd vastgesteld op basis van de prijs van diesel. Diesel is nodig voor het draaien van de turbines in de centrale. Suriname betaalt dus miljoenen dollars extra. Dat wordt sowieso meegerekend in de prijs van energie die aan huis geleverd wordt. Een echte verlichting kan dus pas na 2019.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Begin kaarsen op te slaan mensen,U zij gewaarschuwd.
  2019 is het jaar dat jullie in het duister gaan zitten ,niet dat jullie het beter hebben heden maar het aller slechtste moet nog komen !
  En ndp dalit Dilip Sardjoe gaat baasje helpen nog meer vergunningen voor Sardjoe dus en meer geld onder tafel voor bouta.


  Maak melding

 2. Dacht dat de turbines d.m.v. waterkracht draaien. Waarvoor is er diesel nodig,volgens dit stuk.
  Kp wordt aan de hand vd dieselprijs berekend. Diesel is de laagste in prijs van alle soorten benzeens. We worden in de maling genomen. Ze zijn nu al bezig met hun toekomstige malversaties. Maand mei torenhoge elektra rekenigen dikke wint gemaakt van hoevele miljoenen deze zullen ondertussen reeds zijn verdampt. Maken ze bekend dat we minder zullen betalen komende maand,maar heeeft ddb nagelaten om te zeggen dat juni dan verrekend zal worden met wat er in de maand mei teveel is betaalt. Zal niet gebeuren. Dikke winst zal inmiddels zijn verdeeld onder ze.


  Maak melding

 3. Die Alcoa is echt schaamteloos. Ze hebben 1000 keer meer winst gemaakt dn die centrale hen gekost heeft en toch zijn ze nog zo gierig. Bah!


  Maak melding

 4. de moordenaar stoort zich niet aan de oppositie..

  wat een min-achting van deze arrogante figuur aan het poppenkast die nota bene ook nog 26 leden heeft zitten,welliswaar aan de andere kant van de tafel,

  maar toch,, het zijn collegas die je in het leven nodig hebt en waarbij hij zelf keer op keer heeft verklaart ” iedereen ” nodig te hebben om het land op te bouwen..

  voorlopig wordt hij nog gedragen door die 26 leden die ook familie leden hebben zitten in de oppositie en wachten hun tijd wel af..

  vergeet vooral niet ,,”er is een tijd van komen en ook nog van gaan.”’we leven nou éénmaal in sme en die tijd van gaan is nader bij…


  Maak melding

 5. Dit bericht is naar goed Sur.journalisten gebruik opgesteld.Bedoeld wordt natuurlijk de centrale aan de Saramacca straat die stroom energie opwekt met diesel.
  Afobakka draait haar turbines met water.


  Maak melding

 6. Ik zag een foto van de “persconferentie” waar bij de eerste 2 rijen vol zaten met adviseurs etc. o.a. Djilp Sardjoe.

  Hoeveel onafhankelijke journalisten waren er en waarom kan ik nergens een livestream of Youtube weergave van deze Persconferentie vinden.

  Wederom is aangetoond dat deze regering dingen durft te presenteren die kant nog wal raken of die de afwezigheid van verstandelijke vermogens aantonen.
  Men heeft de klokhoren luiden en weet niet waar de klepel hangt.

  Meneer Neus heeft aangetoond dat de brokopondo overeenkomst een gedifferentieerd tarief kent dat deel bestaat uit een waterkracht tarief en deels uit een stookolie tarief (prijs per barel is aanzienlijk lager dan Crude en zeker dan Diesel).

  Echter wat Sardjoe nu aangeeft $ 50.000.000 / jaar aan Suralco te betalen komt dat neer op een leveringprijs van minder dan $ 0,07/kilo Watt uur. hetgeen neer komt op heel wat minder dan wat de overall productiekosten zijn. Hoeveel wordt er nu afgeroomd door EBS of de Staat.

  Weer lijkt het er op dat de burger uit geperst wordt als een citroen om de onkunde van de onderhandelaren, EBS en de regering te verdoezelen.

  Nu wordt er weer, net als met de Trinidad Gas deal, iets ver weg gepresenteerd dat nu geen effect heeft en afleid van de sores van nu.

  Wellicht herinnert iedereen zich het nog dat door toedoen van de Oppositie duidelijk werd hoe slecht de MOU met Suralco in elkaar stak. Hoe nadelig deze was voor Suriname en nu komt er plotseling weer een niet tranparante belofte. “We krijgen Brokopondo in 2019 terug en betalen ondertussen veel te veel voor de elektriciteit. wij vergeten ondertussen welke rechten Suriname heeft op grond van de Brokopondo overeenkomst en Djilp Sardjoe kan in 2019 een dealtje sluiten met zijn vrienden en Brokopondo overnemen tegen een vrienden prijsje.


  Maak melding

 7. @ Jacobus

  De centrale aan de Saramacca straat draait op HFO of wel zware stookolie (soort rest product) en dat kost aanzienlijk minder dan Diesel en zelfs minder dan Crude.


  Maak melding

 8. Welk deel v/d miljoenenschuld verdwijnt in jullie zakken m.n.de boeven,schurken,bandieten,criminelen,misdadigers, graaiers v/d staatskas c.q.het boevenkabinet v/d president. Deze zelfde bosje is toch een v/d toppers van dit boevenkabinet ? Deze figuren denken dat wij op ons achterhoofd zijn gevallen.ZEER BELANGRIJK : HIJ DIE DOOR MACHT ONRECHT BEGAAT,ZAL VROEG OF LAAT MERKEN DAT DOOR RECHT ZIJN MACHT VERGAAT


  Maak melding

 9. @Picolaas
  De Alcoa is om winst te maken dat noemt men business doen .Zij hebben ni9ks te maken met de moordenaars als lijders gekozen door het volk. Kom dus Alcoa niet de schuld geven. En het is niet Alcoa die miljarden van het IMF heft geleend maar ndp baasje bouta die hoef alleeen maar te schreeuwen A NO MIE en zwakzinnigen zoals jij geloven hem nog erbij.


  Maak melding

 10. offtopic!

  “In een regeringsgezind televisieprogramma heeft bestuurskundige Eugène van der San flinke kritiek geleverd op de huidige opstelling van Essed als tegenstander van de Decembermoorden”bron:dwt

  correctie!!
  In een brainwashed programma heeft die eeh-tjienne san van der, een goed bewaard regeringsgezind ‘geheim’, vrijgegeven om Dhr. Essed af te kraken.

  “Ook is er beeldmateriaal getoond waarop te zien is dat de Amerikaanse regering plannen maakte om Suriname binnen te vallen om het militaire bewind omver te werpen, vanwege het vermoeden dat revolutieleider Desi Bouterse het land in handen van Cuba zou brengen.”bron:dwt

  Zoals iemand eerder aangaf, de archieven (documenten en beeldmateriaal uit de jaren 80)zijn gewoon in suri te vinden.
  desi-ley misbruikt deze beelden wanneer het hem uitkomt.

  In Nederland blijft een kopie van dit materiaal 60 jr. bewaard zoals gebruikelijk is in het Westen. Dit ter bescherming van veteranen, zoals desi-ley, de Nederlandse deserteur.

  Vraag nooit meer waar die documenten zijn, ze zijn in de kluis van desi-ley!


  Maak melding

 11. @Ray,

  Die kapitalisten van Alcoa hebben nooit genoeg, Hoe meer ze hebben, hoe behoeftiger ze worden. De angst om kwijt te raken wat ze hebben neemt met de kwadraat toe waardoor ze nieuwe winsten gaan zoeken en als ze een mens, een land, een volk kapot moeten maken daarvoor, dan is dat voor hen geen bezwaar.
  Waarom verdedig je zulke monsters?


  Maak melding

 12. Ministerie van justitie Dikke Silos vuurwapens wet word aangepast zie tarieven bij aanvraag .

  Brokopondo omgeving 50 srd
  Commewijne 100 srd
  Saramaca tot Nickerie 100 srd
  Paramaribo 300 srd

  In Brokopondo of binnenland mag je aan Seti Gong doen ,om aan wild of dieren vlees te komen voor Com sumtie voor een gezin of familie .

  De wet geeft niet aan hoeveel mensen in een gezin een wapen vergunning mogen aanvragen in het zelfde gebied

  De aanpassing Vuurwapenwet is mij niet duidelijk waar of welk omgeving men aan Seti Gong kan doen .
  1 Kan het op eigen stuk grond of op grond van de overheid .
  2 Is het Seti Gong niet aan tijd geboden en wie controleerd dat

  Bij het geven van een vuurwapen vergunning is ook niet duidelijk hoe een vuurwapens goed bewaard of een goede opberg ruimte heeft tegen diefstal .
  Word er bij verlies van een vuur wapen geen straf toegepast of mag zo iemand morgen een nieuwe wapen aankopen

  Elke week is er een schiet incident in Suiriname voor al de Binnenland .

  Zie de prijs dat men moet betalen voor een vuurwapen aanvraag ,het is om te LACHEN .

  Van dijk Silos kijk goed naar deze wet alvorens het goed te keuren
  Met deze bedragen is het niet moeilijk aan een vuurwapen vergunning te kopen .

  ABop leider heeft voorgestel deze bedragen te verhogen doet dat maar .

  Het is al gevaarlijk genoeg volgens de Regering en nu gaan jullie zelf wapens vedelen noem ik de nieuwe vuur wapen wet

  Ministerie van Justitie de mensen van Binnenland moeten aan veeteeld doen eigen vlees kippenvlees en varken en Rund .

  Ik ben tegen stander om los lopen dieren te gebruiken om te Eten vooral voor kinderen .

  Ik eet per week twee kippen borsten van de soepkip of harde kip kost maar 3.50 de beste stuk .

  ABOP en Regering jullie moeten de veeteeld stumileren er is grond genoeg

  Na vijf jaren zijn er 50000 vuurwapens in omloop

  Zie ik komsten overheid 50000x 300 srd zie de aantal doden de komen de jaren .

  Dikke Silos Akang Troesoe denk maar goed na want wat je voorstel bemoedig OORLOG SITUATIE in SURINAME

  ik volg DNA ook wanneer het goed word gekeurd de ROTTE Vuurwapen wet .

  Marius Bee Abop laat de mensen meer betalen en laat de mensen aan veeteeld doen en nietb aan SETI Gong doen
  .
  Ik blijf volgen DNA .


  Maak melding

 13. Off topic. @ Oombert

  Ik heb met verbazing het geneuzel in de DNA omtrent de setigon aangehoord.

  Hoe krijgt men het in hun hoofd om een vuurwapen met een visnet te vergelijken.

  Een vuurwapen in de verkeerde handen is dodelijk. Om een vuurwapen te mogen bezitten moet men regulier aantonen het goed te kunnen beheren (opbergen) en te bedienen.
  Bij een setigon laat men een vuurwapen onbeheerd achter. beter men geeft voor een eventuele dief voor de veiligheid aan waar het wapen staat.

  Een vuurwapen onbeheerd ergens achter laten komt in mijn beleving niet neer op veilig en prudent beheer van het vuurwapen. Een vuurwapen is geen visnet.


  Maak melding

 14. De vuurwapenwet is bedoeld om bepaalde mensen wapens te ontnemen of voor hen moeilijk verkrijgbaar te maken en andere mensen makkelijk aan zo’n wapen te helpen.
  Het is gemaakt met in het achterhoofd de gedachte aan een burgeroorlog.
  Dus je weet wie die wapens makkelijk gaan krijgen en wie niet.


  Maak melding

 15. @ Sampie,

  Dit heet gewoon ‘business as usual’. Aangezien Suriname niet beschikt over keiharde onderhandelaars, zullen de Amerikanen altijd de bovenliggende partij blijven. En als je het onderste uit de kan wil, krijg je het deksel op je neus… Dit is niet van deze tijd, maar speelt al sinds de onafhankelijkheid!


  Maak melding

 16. Het is weer zo een vaag artikel, ik denk eerder dat die diesel nodig is om bouta zijn reet in de fik te steken.
  Wordt dagobert sardjoe de nieuwe eigenaar? 😂😄


  Maak melding

 17. Picolaas, Ray, Sampie en FBI, en andere mede of tegenstaanders.

  Tijdens de Ndp regering van Bosje is de bestaande deal aangepast, zwaar in het voordeel van Alcoa.

  Dacht je dat de NDP regering dit voor gratis deed?

  Dacht je dat die twee bruggen kwamen omdat er sprake was van visie of om tjoekoe?

  Het had een haar gescheeld en staatsolie was voor een appel en een ei verkocht door de NDP regering destijds.

  Wordt wakker.
  We hebben te maken met een gewetenloze machine die doodleuk zegt dat deze het weet dat mensen het zwaar hebben om vervolgens nog een grap te maken.

  Zodra jouw president de woorden “geloof me” of “believe me” gebruikt, dan horen al je alarm signalen op gloeiend rood te staan.


  Maak melding

 18. Wanneer komt die tweede waterkracht centrale, zweeftrein, 6 baansweg, fly-overs, 40000 volkswoningen, hypermoderne ziekenhuis, 2e Dubai, internationale luchthaven, cruiseterminal, enz.enz.ezn. ik wacht….


  Maak melding

 19. JOJO goed gezien ,ook nog bedank voor jou zien wijze om zaken de juiste richting te geven ,doe je best voor ons
  die het schrijven niet al te best is .

  Hopend dat Abop leider de juistheid bleef aangeven ,om de vuurwapen wet niet als een belhuis goed te keuren .

  De politie en militairen moeten ook een inbreng hebben door adviezen te geven wat de gevolgen zijn bij het afgeven van een vuurwapen vergunning .


  Maak melding

 20. Als de president ongevoelig is voor het land en de bevolking ..wat verwacht je dan van een ander..Je zal geen medeleven krijgen als je er zelf niet voor de 100 procent voor gaat..


  Maak melding

 21. Ik heb niet kunnen uitmaken uit het artikel of het eerder krijgen van Afobakka vordelig of nadelig is voor Suriname. Zo te zien lijkt het voordelig, anders zou men toch niet gaan voor vervroegde eigendom.


  Maak melding

 22. @ Tjieraag

  Als dit geregeld wordt door mensen die alleen eigenbelangen na streven kan het nooit voordelig worden voor Suriname.

  Het naar voren halen kan alleen maar betekenen dat men voor 25 mei 2020 iets wil structureren voor vrienden.

  Lothar Boksteen heeft ooit inzicht gegeven in de Brokopondo overeenkomst en het gegeven dat de Wijdenbosch overeenkomsten niet geldig zouden zijn omdat ze niet door de DNA goedgekeurd zijn en dat Noodzakelijk is omdat de Brokopondo overeenkomst bij Wet vastgesteld is. Wijzigingen van Wetten moeten dus goedgekeurd worden.
  Boksteen is iemand die weet waar hij het overheeft terwijl Sardjoe slechts een deal wi maken.

  Als men terug valt naar de oorspronkelijke Brokopondo overeenkomst ontstaat de interessante situatie dat de overeenkomst eindigd op het moment dat Suralco haar activiteiten staakt en het stuwmeer etc op dat moment volgens de overeenkomst overgaat naar Suriname.

  Suralco zal dan overmoeten dragen in goede staat van onderhoud en incl. vervangingsreservering.
  Ik vind het daarom vreemd dat Boksteen geen onderdeel is van de onderhandelinsgcommissie enmen maar steeds te veel blijft betalen.

  Met betrekking tot Suralco is de regering zeer naief aangezien Alcoa enorm verplichtingen Jegens Suriname heeft herstel milieuschade, overdracht Brokopondo, sloop facilieiten.
  De MOU die er lag gaf Suralco de gelegenheid alles af te denken en weg te rennen.


  Maak melding

 23. Setie-gong. Mijn grootvader woonde op een schaars bewoonde plantage in de Commewijne. Hij ging jagen op
  een verlaten plantage. Daar zette hij vaak een seti gong.
  Meestal krijgt hij een pingo of een hert. je kon het geweer
  horen afgaan na zonsondergang. Natuurlijk markeer je de
  plek heel duidelijk voor de andere jagers.

  Mijn grootvader jaagt met een dubbel loops jacht geweer. bepaalt geen oorlogsgeweer. In de VS jagen ze met een 30-30 patroon en sommigen met hun AK-47 met 50 patonen magazijn en ook met de jacht versie van de Amerikaanse soldaten geweer. Het verschil is dat ze semi-automatic zijn. Handig om een regering weg te schieten. Je moet wel een FBI check doen om een geweer te kopen.Criminelen mogen geen geweer hebben. Heb niet gehoord van seti gong hier.

  Amerikanen sturen een special op team om iemand te arresteren 0f te doden wanneer dat person amerikanen dood. Ze mogen geen regeringen omver gooien of staatshoofden dooden of gevangen nemen. Wat dat betreft
  is ddb veilig. Zelf Suris in USA mag geen regeringen omver werpen. Dan gaan ze voor lange tijd in de gevang. Nog meer zekerheid voor ddb. De Amerikanen kunnen een land
  blokkeren als dat land het te bond maakt. Voorbeeld Noord Korea.
  Geen idee wat er gebeurd met de Brokopondo dam en kracht central. Voor ondernemers gaat het om winst te maken en corrupte ambtenaren om tjoekoe te krijgen.


  Maak melding

 24. Afabaka-dam vervroegd overgedragen ????

  Aan het land Sranang ???

  Aan het Volk van Sranang ????

  Of aan een prive-NDP-persoon/firma , om ons daarna uit te buiten !

  Sranangmang TING FU WIKI !!!

  NO MEK FUFURMANG RIP UN MONI NANGA GOWTU GO DORO !!!
  DENG OOK TU NU MUS FU RIP A AFOBAKA-DAM !!

  SRAFTENG PSA KEBA !!!


  Maak melding

 25. Ze hadden beter een kerncentrale kunnen neemen.
  Die Afooebakka centrale is zo oud, dat je al moet vervangen alles na 3 jaar. Die Americanen zijn sluw, zelfs gemeen dat je verkoopt een verrot ding tegen hooftprijs.
  Die Surinamer is superslim dat koopt hij die oude boedel.
  Maar misschien zo staat het in de contract.


  Maak melding

 26. @Shumbh

  U raakt wel een kern waar weinigen in Suriname aan denken en zeker niet de onderhandelaren. De onderhandelaren focussen zich op de onder Wijdenbosch opgestelde gewijzigde overeenkomst. Echter die overeenkomst is niet geldig omdat deze niet door de DNA is behandeld. Dat zaken niet adequaat aan de DNA voor gelegd worden is een Bouterse en co kwaal.

  De Brokopondo overeenkomst is namelijk geen normale overeenkomst hij is namelijk bij wet vastgesteld en wetten kunnen slechts gewijzigd worden door de wetgevende macht en niet door de uitvoerende macht.

  De Brokopondo Overeenkomst (bron Lothar Boksteen en meneer Neus) heeft een paar interessante aspecten:

  1) Vertrek Suralco/Alcoa resp. staken van de activiteiten betekend einde Brokopondo overeenkomst en overdracht van het betreffende infrastructuur en voorzieningen aan de republiek Suriname.
  2) Overdracht van het geheel vindt plaats in een goede staat van onderhoud en met de benodigde vervangingsreserveringen..

  Zoals men het nu gaat doen kan Alcoa alles geheel uitleven en zoals u vermoed tot op de draad versleten overdragen.
  Zoals het een Amerikaans bedrijf betaamt zal het onderhoud tot het abslolute minimum beperkt worden.

  Suriname betaalt zelf voor het afbouwen van Suralco terwijl Suralco van Bilitin ooit $ 300.000.000 kreeg om haar achtergelaten rotzooi op te ruimen.

  Helaas zitten er alleen mensen aan tafel om te onderhandelen die een eigen agenda hebben.


  Maak melding

 27. @ Jojo
  waar haal jij toch steeds de informatie over de heer Neus vandaan.
  Hij weet echt heel veel, althans als het de heer Neus is die hier vroeger op waterkant zat.


  Maak melding

 28. @Pico

  Info komt uit de kranten en daarna zoeken op het internet.
  Daarnaast hebben een aantal partners en ik in 2011-2012 een poging gedaan de elektriciteitsopwekking te rationaliseren.

  Ik heb nog een geccde brief van Bouterse aan Hok om het plan goed te bekijken. alleen lag een partner niet goed bij een adviseur van Hok en hield het daarmee op. Later hield een getrouwe van Bouterse de hand op voor dat we verder mochten.
  Helaas haken dan goede partijen af als er tegen over een gevulde hand geen keiharde garanties staan.

  Je kunt veel informatie halen uit de rapporten van Lothar Boksteen omtrent het herstarten van Tapajay of van Samuel Merhardjan omtrent EPAR en de behoefte ontwikkeling qua opwekcapaciteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.