Familie Mohammed Rafi naar A’dam voor memorial concert

21

In 2012 stond A Tribute to Mohammed Rafi voor het eerst in Amsterdam op de bühne in de Meervaart. Nadien was deze hommage o.a. te zien in Dr Anton Philipszaal Den Haag en reisde het gezelschap af naar Suriname. Nu heeft de familie van Rafi het Amsterdamse Breathing Ensemble hoogstpersoonlijk uitgenodigd om ter ere van de 36ste sterfdag van de grote Rafi op 26 juli het concert in de Tolhuistuin op te voeren.

Het Breathing Ensemble onder leiding van musicus Orville Breeveld brengt sinds jaren tot ver over de grens hommages aan Arabische, Indiase, Somalische, Turkse en andere muzikale genres. Ook op het internet blijven deze bijzondere interpretaties van etno-stijlen niet onopgemerkt. Zo ontdekte de familie van Mohammed Rafi de Amsterdamse ode aan hun vader en grootvader op Youtube en waren zodanig onder de indruk dat zij het Breathing Ensemble persoonlijk benaderden om een speciaal memorial concert te geven. De familie woont in India en Bahrein en reizen eind deze maand af naar Amsterdam om samen met het Breathing Ensemble een ode te brengen aan de grootste stem van Bollywood.

Vier vocalisten met hun wortels in Afghanistan, Nederland, Suriname en India zullen begeleid worden door het Breathing Ensemble welk ook uit acht verschillende nationaliteiten bestaat. Emma Westhout, Shalini Bholasing, Ilyas Nadjafi en Raghav Singh hebben de uitdaging om de wereldberoemde klassiekers in aanwezigheid van de familie van Mohammed Rafi ten gehore te brengen.

Mohammed Rafi (1924 – 1980) was zelf nauwelijks te zien in de talloze Bollywood films waarin zijn stem duizenden keren te horen was. Maar liefst 517 acteurs playbackten zijn liedjes die tot op de dag van vandaag in miljoenen huiskamers te horen zijn. Denk aan ‘Bedan Pe Sitare Lapete Hue’, ‘Hum Tumse Juda Ho Ke’ of ‘Jaane Chaman Shola Badan’; nummers waar de halve wereldbevolking groot mee is geworden. Bollywood is namelijk niet alleen hot in India, maar ook in bijna geheel Azië, grote delen van Afrika en Europa. Men kan bijna zeggen dat Bollywood groot is geworden dankzij de stem en songs van music maestro Mohammed Rafi.(Op de flyer een foto van Rafi met kleindochter Tasneem Firoz die 26 juli aanwezig is)

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. Mohammad Rafi heeft prachtige liederen gezongen. Maar ook Mukesh, Kishor Kumar, Manna Dei, Hemant Kumar, konden er wat van. Een generatie Gouden Zangers, die niet makkelijk meer overtroffen zal worden.


  Maak melding

 2. Aan alles komt er een eind, maar bij velen zal zijn geest voort blijven leven, en natuurlijk ook zijn music.
  Salaam aleikum brother M. Rafie.

  Jacko.


  Maak melding

 3. Wat moet die familie hier zoeken,Rafi was bijzonder man met bijzonder gave altijd respect voor hem.dat de fam wil nog geld verdienen op zijn rug…geen woorden voor


  Maak melding

 4. Liever dat die familie nog wat geld verdient aan de gave van hun overleden opa (muziekrechten?) dan een of andere baas van een platenmaatschappij.


  Maak melding

 5. @ Bere,

  Uit jouw opmerking blijkt weer het ongelooflijke egoïsme en afgunst die de ‘rechtgeaarde’ Surinamer rijk is. Wat ben je vreselijk arm van geest!


  Maak melding

 6. Aloha…….BRAVO……..Mohamed Rafi is de Legend, the Melody King aller tijden.Hij was de enige tot nu toe de ware Music maker. Niemand tot nu toe kon hem Evenaren met de Kwaliteit van de ritme,s in zijn stem. Hij heeft ook de titel van de Indiase regering van PADMA SHRI gehad. Is een van de hoogste titels in India. Ik ben zelf een actieve fan en zanger van zijn wonderbaarlijke songs.,,Vrede zij met Hem,,


  Maak melding

 7. Mohammed Rafi, de man met absoluut de zuiverste stem ooit, zal nooit vervangen kunnen worden, niet door Mukesh niet door Kishore Kumar. Behalve een groot zanger was hij ook een groot mens in zijn doen en laten. Ja, ik was erbij toen hij in 1966 Suriname bezocht en ook in het Sranan Tongo zong.
  Een wereldburger die niet snel vergeten zal worden.


  Maak melding

 8. Smaken verschillen.
  Rafi zou nooit kunnen zingen als Mukesh, Kishor of die andere groten en omgekeerd ook niet.
  Allen hadden ze hun eigen unieke stem en toonhoogtes.


  Maak melding

 9. Rafi, uniek, meest geliefde, gekopieerde, zanger maar nooit meer te evenaren. Zal zeker niet meer gebeuren. En dan te bedenken dat hij vele liedjes gratis zong toen ze geen geld hadden hem te willen/kunnen betalen ervoor. Gekozen tot beste zanger van The Millennium in India. Heeft ook in het Surinaams en Nederlands en vele andere talen gezongen….


  Maak melding

 10. Nogmaals, smaken verschillen.
  Rafi was een uitstekende zanger. Mukesh, Kishor en anderen ook.
  Rafi kon nooit zo zingen zoals Kishor of Mukesh en omgekeerd ook niet.
  Ieder van hen was groot op hun eigen manier. Ze waren allemaal groots.


  Maak melding

 11. Ik hou er niet van wanneer mensen zinnen gebruiken als NOOIT meer te evenaren.
  Wat als Rafi straks reincarneert en een nog betere zanger wordt dan hij al was?
  Dus NEVER say NEVER!


  Maak melding

 12. @Pier Khan,

  Als Mukesh zong huilden de vrouwen en als Rafi zong huilde mijn God?

  God kijkt op de eerste plaats naar het hart, de zangkunst volgt daarna.


  Maak melding

 13. Kishor kon uit het niets masti in je gemoed brengen, Mukesh kon je bij je keel grijpen, Hemant kon je energie doen bruisen met z’n krachtige stem, Manna kon je hart raken, Rafi kon je in vervoering brengen.

  Zie hier in het kort de uniciteit van deze zangers.


  Maak melding

 14. Ik vraag mij af waarom we steeds het verleden moeten idealiseren.Wordt het geen tijd om onze blik op de toekomst te richten?Wat hebben aan zijn familie?Allemaal bloedzuigers!


  Maak melding

 15. !!Bere!! en jij als nazaat v.d slaven op je voorouders toch, of niet soms!!! Zal ik je dan een nieuwe naam geven als afgunstige Hyena????


  Maak melding

 16. Mensen worden snel emotioneel,en reageert uit het emoties.laat een ding duidelijk zijn Rafi ,mukesh,kishore,hemantkumar,mannaday talat..ieder zanger heeft zijn eigen kwaliteit daar voor respect!!maar ik heb over mensen die misbruikt maken van.bollywood is een grootse bedrog jongeren moet attendeert worden van…zie vele zelfmoord,jongeren willen leven in nep wereld van bolly


  Maak melding

 17. @ Pier Khan,

  Alleen een dwaas zegt dat als Mukesh zong dat de vrouwen dan huilden en als Rafi zong dan huilde jouw God.
  Wiens God huilde dan Pier Khan?

  Rafi was een heel uniek mens. Hij was moslim maar hij had de hindu’s even lief.

  Ken je het lied: Na hindu banega na muzalman banega, insaan ki aulaad hoon insaan banega.
  Alleen iemand met een zuiver geweten en spiritueel van geest kan dit lied zingen en dat was Mohammed Rafi.

  https://www.youtube.com/watch?v=JCjtqO6u-n0


  Maak melding

 18. @Bere,

  Helemaal mee eens. Sinds Bollywood in handen gekomen is van de Pakistaanse maffia, hebben ze slechts één doel: India corrumperen door alleen maar decadente waarden los te laten in hun films.

  Hindoes worden afgeschilderd als rovers en moslims en christenen als engelen. De bekerings- en verloederimgsmachine van Bollywood draait op volle toeren. Helaas zijn de jongeren zo ongeletterd dat ze dit niet door hebben!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.