Kookactiviteit Stichting Dunya Nederland

17

Op zondag 10 juli organiseert stichting dunya in samenwerking met lokale ondernemers de Granny’s cooking day out. Op deze middag zullen verschillende ondernemers hun kookkunsten tentoonstellen ten behoeve van de ouderen, die dan geheel kosteloos kunnen genieten van een heerlijke, maar vooral ook gezonde en gevarieerde maaltijd. Verder zal ook zorg worden gedragen voor de entertainment op deze dag. Er zal muziek aanwezig zijn, die de ouderen terugvoeren naar hun jeugdjaren in hun land van herkomst. Dit wordt allemaal op vrijwillige basis verzorgd en de kosten zullen worden betaald door de stichting met behulp van hun sponsoren. Al dit sociaal werk zou uiteraard niet mogelijk zijn zonder behulp van de vele vrijwilligers die zich steeds weer inzetten om de ouderen en leuke dag te bezorgen. Op deze wijze tracht Stichting Dunya Nederland een brug te slaan tussen kwetsbaren in de samenleving en ondernemers/ vrijwilligers.

Ongeveer 7 jaar geleden is stichting Dunya Nederland opgericht met als doel aandacht te vragen voor de vereenzaming en armoede van uit het buitenland afkomstige ouderen. De stichting wordt geleid door mw. Lucia Baboelal en zij wordt hierin ondersteunt door de heren Robin Goelela en Galiel Wagid Hosain. Initieel werd gestart met een project waarbij er kerstbroden werden uitgedeeld aan behoeftige ouderen, het begon met 1000 kerstbroden maar is nu al uitgegroeid naar bijna 2700.

Naast het prachtige kerstbroden project onderneemt de stichting nog veel meer, zo wordt er informatie verstrekt over allerhande zaken de ouderen rakende. Enkele hiervan zijn informatie betreffende hun AOW en de voordelen voor het gebruik van de ooievaarspas in Den Haag. Haagse ouderen van buitenalndse komaf kampen vaak met een gat in hun AOW, vanwege het feit dat ze een deel van hun leven in het buitenland hebben gewoond en voor deze jaren geen uitkering krijgen, dit is zeker een van de problemen die vaak wordt besproken en waarin hulp wordt geboden in het helpen budgetteren van hun inkomen.

Verder worden er ook regelmatig bijeenkomsten georganiseerd om de ouderen een leuke dag te bezorgen. Tijdens het Holi feest was dit recentelijk nog het geval en de volgende activiteit staat nu ook alweer voor de deur. De stichting besteed sinds kort ook aandacht aan verbetering van de gezondheid door middel van beweging. Er worden wekelijkse zwemsessies georganiseerd die de lichamelijke gezondheid van ouderen moeten bevorderen.

Op zondag 27 en 28 augustus is er een tweedaagse Suriname festival in de Uithof hal te Den Haag. Hier zal op zondag 28 augustus stichting Dunya Nederland wederom met een groep ondernemers koken voor ouderen dit tijdens de Suriname festival. Locatie is Uithof te Den Haag. De toegang en consumptie is alleen voor de ouderen 65 plussers geheel gratis . We verwachten daar circa 200 tot 250 ouderen . Ook is er rekening gehouden met een amusement en informatie programma gericht op deze groep. De kosten hiervoor zullen gedragen worden door sponsoring door ondernemers. Voor informatie of kaarten voor ouderen (65 plus) kunt u ons mailen st.dunya@gmail.com.

Kookactiviteit Stichting Dunya Nederland
Datum: zondag 10 juli 2016
Plaats: Volkstuincomplex Schimmelweg t.o nr 505

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Mooi. Die winnaar van de Pom wedstrijd kan dan ook een bijdrage komen leveren door de ouderen te trakteren op een heerlijke stuk pom.


  Maak melding

 2. Een heel goed initiatief van de stichting Dunya. Ook goed van deze stichting is dat ze zeggen voor gezonde en gevarieerde maaltijden.

  Diabetes is een chronische ziekte en komt veel voor onder de hindustanen. Bij het bereiden van de maaltijden is het daarom te hopen dat daar rekening mee wordt gehouden.

  Hindustanen eten heel vaak rijst/roti en groenten of vlees met daarin ook aardappelen verwerkt.
  Dat zijn dus dubbele koolhydraten en juist bij mensen die diabetes hebben moet er heel goed gelet worden op koolhydraten.

  Ondanks de vele voorlichtingen die er op dit gebied gegeven worden, blijven hindustanen rijst/roti combineren met aardappelen.


  Maak melding

 3. Mee eens dat we koolhydraten moeten zien te vermijden. Echter die bhaat is goedkoop evenals daal en aardappel. We zijn ons niet bewust hoeveel armoede er heerst onder de ouderen. Mensen koken een simpele maaltijd en eten daar 3 dagen van


  Maak melding

 4. Mijn grootouders en mijn ouders hebben niet de volle aow gekregen. Maar als Javanen van de plantage hebben ze genoeg aan een bordje rijs, wat groen en een stukje vis, vlees of kip. Bocking vissambel is ook heerlijk met rijst. Mijn schoonbroer en broer gingen vaak vissen Zo dat hielp ook. Vaak geven ze vissen as gift aan hun Moskee.

  Dunya groep jullie doen uitstekend werk. Ga zo door.


  Maak melding

 5. “Mensen koken een simpele maaltijd en eten 3 dagen van”.

  Ik kan mij nog een bericht herinneren dat een vrouw in Suriname was overleden aan voedselvergiftiging omdat ze zo zuinig moest zijn op een blikje sardien dat ze het een week lang daarvan at en het ook nog liet staan in dat blikje.


  Maak melding

 6. Er valt heel veel winst te behalen als men zich ervan bewust is welke voeding rijk is aan koolhydraten (rijst en aardappelen). Veel beter is het om het gebrek aan deze voedingsmiddelen aan te vullen met o.a. rauwkost. Ook is het goed producten te controleren op de aanwezigheid van suiker. Het is schrikbarend hoeveel daarvan in allerlei producten zit die dagelijks wordt geconsumeerd ( denk bijv. aan allerlei zuiveltoetjes en frisdranken).


  Maak melding

 7. Met Dunya Nederland Den Haag zouden wij graag in contact willen komen. had ik eerder moeten weten want ik was zondag op het Africa Festival in Den haag.
  Wij bestaan inmiddels bijna 11 jaar als Stichting Dunya te Vlissingen.

  Met vriendelijke groet,

  Janny Berg
  secr. St. Dunya


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.