Jaarlijkse Pomwedstrijd op het Krioro Kukru Festival

28

Ieder jaar nodigt lokale omroep Double7FM alle (hobby) koks uit om hun Pom aan een deskundige jury aan te bieden. Op zondag 10 juli a.s. zal een jury wederom bepalen welke deelnemer de lekkerste Pom maakt! De winnaar mag zich de ‘Pom Masra’ of ‘Pom Misi’2016 noemen.

Het Pom-gerecht is één van de kroonjuwelen van de Surinaamse keuken. Pom is een populair ovengerecht waarmee de Afro-Surinamers de Surinaamse keuken hebben verrijkt. Deze ovenschotel is ontstaan in de periode van de slavernij. Evenals Roti en Bami geniet Pom grote populariteit onder alle Surinaamse bevolkingsgroepen en heeft Pom ook een vaste plek op het Surinaamse menu. In de loop der tijden hebben alle bevolkingsgroepen invloed gehad op de smaak van dit ovengerecht. Een feest is vaak pas compleet als je Pom eet.

De Pom- wedstrijd wordt al sinds 2012 met groot succes georganiseerd door Double7fm/Stichting Between The Lines met medewerking van Cafe Manso, Stichting Eer en Herstel en Vereniging Ons Suriname.

Vanaf dit jaar is de pomwedstrijd onderdeel van het Krioro Kukru Festival. Hierbij is samenwerking gezocht met sportvereniging Real Sranang. Het doel van dit evenement is de kennismaking met de diversiteit van de Afro-Surinaamse keuken. Het Krioro Kukru Festival is een food court met Afro-Surinaamse culinaire hoogstandjes, workshop over gezond eten, presentaties, voetbal, muziek, toneel, en bijzondere ontmoetingen. Een feest voor jong en oud!

Double7FM/Stichting Between the Lines organiseert sociaal maatschappelijke culturele evenementen waarin de verbinding van emoties wordt gezocht. Zo is zij ook verantwoordelijk voor de dr. SOPHIE REDMONDLEZING en het Sranantongo dictee Amsterdam en Rotterdam. Double7FM verzorgd wekelijkse radioprogramma’s via de publieke omroep van Amsterdam, Salto. De enige lokale omroep in Amsterdam waar kunst en cultuur tot leven komt met hoorspelen, radiosoaps, sketches en infotainment.

Het Krioro Kukru Festival : Wie maakt de lekkerste Pom? Kom proeven….Kom het meemaken!
Datum : zondag 10 juli 2016
Tijd : 14:00 – 20:00 uur.
Locatie : Sportvereniging Real Sranang
Adres : Radioweg 67, 1098 NG Amsterdam
Bereikbaar met tram 9 (vanaf Centraal Station), bus 41 (vanaf Muiderpoort Station)
Parkeren is op zondag gratis!

Voor meer informatie kunt u mailen met info@double7fm.nl of bellen met 06-41 559 112.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Pom is een populair ovengerecht waarmee de Afro-Surinamers de Surinaamse keuken hebben verrijkt.

  Groter gelul heb ik nog niet gehoord.


  Maak melding

 2. Dat weren weallemaal wel denk ik maar de slavinnen die het moesten maken hebben het een eigen draai aan gegeven en wat maakt het verder dan uit ? Dan moeten we ook bruine bonen met zoutvlees niet typisch creools noemen en zoveel andere dingen.
  Door onze ontheemding is alles overgenomen ook.
  Ik heb ook rotie gegeten van een kennis uit India waarvan de masala heel anders smaakte dan onze lekkere Surinaamse masala.
  En ach, voedsel is universeel als het maar lekker is, maak niet uit als het van Ijsland is of van Utar Pradesh of van Burundi, onze God, Allah hoe je hem ook niemen wil heeft gezorgd voor voedsel op deze planeet no matter where you are !


  Maak melding

 3. Pom komt inderdaad uit de Joden Savanne.
  ‘„Al in het midden van de 16de eeuw vestigen zich Joden in Suriname. Die Joodse Surinamers vormen een van de oudste nog bestaande gemeenschappen in de Amerika’s. In Europa waren het al aardappeleters, terwijl de rest van de Europeanen de aardappel nog als minderwaardige voeding beschouwde. De Joden stopten de aardappel overal in. Dat had ook te maken met hun spijswetten, planten zijn nergens verboden en de aardappel kent vele toepassingen. Onder meer als ovenschotel. Joden gebruikten de oven veel voor hun gerechten. Ook dat had te maken met hun spijswetten. Op sjabat mochten ze niets aanraken. Moeder zette op vrijdagmiddag sjalet ofwel cholent – kip met aardappel – in de oven. Na een nacht garen werd het op zaterdagmiddag opgediend door een niet-Joods hulpje. Ovens waren bij Afrikanen en Amerikanen niet in gebruik. Die bereidden hun maaltijden bijna altijd op open vuur. Daarnaast is het gebruik van citrussap – zoals bij pom is voorgeschreven – typisch Joods. Zij smeren de kip in met citrussap, om het vlees zachter te maken. In de pom gebeurt dat ook. De pomtajer kwam in het recept doordat aardappels van nature niet groeien in warme subtropische gebieden. Pomtajer wel en die knol heeft wel iets weg van de aardappel. Dus op grond van de basisingrediënten en bereidingstechnieken is mijn overtuiging dat pom een van oorsprong Joods gerecht is.’’


  Maak melding

 4. Elke keer weer horen dat Pom een Joodsgerechtt. Gek dat de Joden in de VS en Brazilie het niet hebben geleerd aan de tot slaafgemaakten het was wel een speciaal slag joden die alleen in Suriname dit gerecht hebben geintroduceert.


  Maak melding

 5. Ik weet eigenlijk niet zo veel van pom, behalve hoe ik het moet eten, maar ik denk dat het Pom heet omdat de Joden uit Europa het maakten van Pomme de Terre (aardappel), in Suriname groeit de aardappel niet, ze gingen daarom experimenteren met wat er voorhanden was en ze kwamen uit op tayer (pomtayer). In Nederland kende ik een Surinaamse die van aardappel pom maakte, die is echter niet zo lekker als Pom gemaakt van pomtayer, het verschil is echter niet groot, de meeste Surinamers, die geen echte fijnproevers zijn, denken hooguit ‘niet slecht, maar de pom van mijn moeder of grootmoeder is lekkerder’.


  Maak melding

 6. @ Pomroe
  Ik kende een aantal oudere dames die beweerden dat er juist pomme de la terre er aan toe was gevoegd. Althans bij pom van een bepaald merk. Die moesten we dan ook nooit kopen.

  @ Amaranta
  Slecht nieuws voor je, nu stort je hele wereld in: ik wist het niet. Het spijt me.
  Maar is het dezelfde als de “onze”?

  @ FBI en SonnyBoy,
  Waarom hebben jullie dit verklapt. Dit had ik niet willen weten.

  Ik hoop dat ik morgen langs Real kan gaan. Niet om mee te doen!!
  Misschien zie ik een aantal van jullie daar.
  Toen ik honderden jaren geleden tegen Real voetbalde en er daar toernooien werden gehouden viel het mij altijd op, dat de prijzen voor kinderen daar altijd lager lagen dan in de overige kantines van voetbalverenigingen en het was altijd gezellig
  Stanley W en Raymond de V, mochten jullie ook op waterkant zitten, zijn jullie er ook? En voetballen jullie daar nog?
  Zou jullie graag weer willen zien


  Maak melding

 7. @Pico, weet je soms ligt het gewoon aan hoe je het maakt.Merknaam speelt wel een rol natuurlijk want sommigen raspen gewoon een paar groene bananen bij.
  Je weet wel, overal heb je soms van de mensen die anderen willen foppen, benadelen en ook nog denken dat ze daardoor vooruitkomem !

  Maar goed bij mij kan je altijd een bord rijst met pom krijgen ! Maar dan moet je wel in Su.zijn hoor !


  Maak melding

 8. Zo een evenement moet er zijn, want Pom maken brengt een hele gezellige sfeer en Pom eten is het hoogste wat een mens kan bereiken. Pom is een heel hoogwaardig wereldgerecht. Heel fijn dat er Pom bestaat.

  Joodse Pom was met aardappelen en de huidige is met pom-tajer.


  Maak melding

 9. @ amaranta 22:25
  Helemaal mee eens.
  Roti of bara op z’n tijd is ook lekker, eet je dat elke dag dan zwelt je buik aardig op(lijkt mij).
  Dus alles met mate.


  Maak melding

 10. @FBI
  Pom is een populair ovengerecht waarmee de Afro-Surinamers de Surinaamse keuken hebben verrijkt.

  Groter gelul heb ik nog niet gehoord.
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
  EEN GROTERE LUL DAT BEN JIJ,..KLEIN GESCHAPEN IDIOOT.


  Maak melding

 11. @sonnyboy
  Pom is geen afro-surinaams gerecht maar een joods gerecht…..!!!!!
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
  JIJ HEBT DE KLOK HOREN LUIDEN,MAAR JE WEET NIET WAAR JE LULLETJE HANGT…FLAPDROL !


  Maak melding

 12. als het niet zo lang duurde om naar Amsterdam te reizen zou ik erbij zijn. Wanneer gaan Julie ook bojo aan de pom koken toevoegen? Veel plezier krioro mang.


  Maak melding

 13. Pom dien je op als hoofdgerecht ! Meestal met rijst, gebraden kip en groenten .maar je mag het ook met aardappelen eten of het ook op zo’n lekker puntbroodje zetten.Meestal vindt iedereen het lekker !


  Maak melding

 14. Een steef portie opgefobberde bruine bonen met rijst en pom
  Opgefobberd met vlerken, poten,zoutvlees, worstjes.
  Glaasje gemberbier niet vergeten.
  Je dag kan niet meer stuk!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.