‘Gratis onderwijs’ in Suriname wordt verleden tijd

52

PARAMARIBO, 4 jul – ‘Gratis onderwijs’ wordt zo zoetjesaan een museumstuk. Volgens minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur is het een idee waar Surinamers maar snel aan moeten wennen. Onderwijs kost geld.

Bakken vol met geld. Nu de wisselkoersen volle toeren maken, haalt de subsidie het al helemaal niet meer. Surinamers moeten beseffen dat onderwijs meer is dan het door de overheid betaalde salaris van de leerkracht. “Er komt veel meer bij kijken, zoals het onderhouden van leslokalen, zorgen dat er behoorlijke leermiddelen zijn en reparaties aan gebouwen”, zegt Peneux tegenover de Times of Suriname.

Ouders zullen in de buidel moeten tasten om hun kroost in de schoolbanken te houden. Tijdens de vorige regering Bouterse is de zogenaamde ouderbijdrage afgeschaft. Nu de kosten de pan uitvliegen, wordt klaarblijkelijk erop terug gekomen. Over hoeveel moet worden betaald is nog niets duidelijk. Peneux praat nog met de federatie van scholen voor ‘bijzonder onderwijs’, de zogenaamde religieus gerichte scholen.

Bekijk ook:


52 REACTIES

 1. Het wordt nu echt tijd dat er een heel ander regiem in Suriname de scepter gaat zwaaien, Omdat het alleen maar erger wordt. Met deze mededeling zal de criminaliteit alleen maar toe nemen


  Maak melding

 2. Oké, om je kroost in de schoolbanken te houden moet je ouderbijdage betalen. Maar waar betaal je voor? Waar wordt het geld voor gebruikt? Ik mag verwachten dat ouders elk jaar inzage krijgen in de financien van scholen waar de kinderen onderwezen worden. Het is in ieder geval weer een rib uit het lijf van ouders die reeds financieel broodmager zijn.


  Maak melding

 3. De jeugd zou de toekomst moeten zijn ..

  De ontwikkelingsachterstand die Suriname al heeft wordt zo alleen maar groter ..

  Dat was dus OOK een zogenaamde “investering” en “fundering” op drijfzand ..

  Ook “het volk” van pro Bouterse en pro NDP leiden onder deze malaise ..

  REFERENDUM ..

  Bouterse / NDP – EXIT , loesoe, graatie, haar a dang ..


  Maak melding

 4. Kijk, als een land rijk is dan is het logisch dat bepaalde dingen gratis zijn. Suriname is verre van een rijk land dus je kan gewoon niet rekenen op de overheid. De overheid kan alleen helpen als er geld is. Ik woon in Nederland en ik klaag ook dat alles geld kost maar aan de andere kant ben ik wel blij dat ik krijg waarvoor ik betaal.

  Onderwijs mag geld kosten maar dan moet het onderwijs wel van een goede kwaliteit zijn. Dat wel!


  Maak melding

 5. Weer worden de kinderen de dupe van nog 5 jaar.Hard werkende ouders die het financieel al moeilijk hebben,Meer voortijdige schoolverlaters. Heel aantrekkelijk voor criminelen om deze gevoelig kinderen op te leiden.Bezuinigen jullie op de salarissen van de ministers en Bouta minder onnodige reisje naar het buiten land. minder feesten. Bezuinigen jullie niet op gezondheid zorg onderwijs politie en de toekomst van morgen ,onze kids laten ze gewoon lekker studeren


  Maak melding

 6. Heel jammer dat dit goed plan dat geen enkele Front-regering heeft willen realiseren voor onbepaalde tijd in de ijskast wordt opgeborgen. Onderwijs moeten wij niet zien als een uitgave maar als een investering in toekomst van de jeugd en een investering voor de ontwikkeling van het land. Dit gebeuren zal zeker haar effect hebben op de ontwikkeling van de huidige generatie schoolgaande kinderen. De ouders die goed bij kas zitten zullen niet gehinderd worden om te blijven investeren in de toekomst van hun kinderen terwijl de minder draagkrachtige ouders deze mogelijkheid niet hebben.


  Maak melding

 7. Zo zie je maar weer hoe er met de jeugd wordt omgegaan.
  En het zijn deze jeugdigen die in vervoering raken als ze op “De Berm” zijn en luisteren naar de Awaridomrie die winti krijgt wanneer hij bezig is met zn verkiezingsretoriek en wanneer die andere hoofdcrimineel denkt te kunnen zingen en dansen.”Brood en Spelen”.
  Er zijn doelbewust populistische maatregelen getroffen die in feite niet te dragen waren maar enkel en alleen ten doel hadden stemmen te winnen.
  Dan noem ik: verhoging kinderbijslag waarvan de uitbetaling 1 jaar achterloopt, de basiszorgverzekering, inmiddels weer overgeheveld, geen medicijnen te vinden.
  En nu als klap op de vuurpijl het herintroduceren van schoolgeld.
  Dit alles kon nooit worden opgebracht maar moest quet que
  quet om te laten zien :dit kunnen we ! En nu ??? helemaal terug naar af. Ingestort als een kaartenhuisje .
  Wel geef mij maar de Stabilisatie van weleer !
  Je voelt gewoon de onvrede in het hele land ! Prettig in Suriname nu ?? Alleen als je dichtbij de vleespotten van Egypte zit en tot de groep hielelikkers en pajongwaaiers behoort ! Maar hoelang kan je een volk tergen .???
  Zelfs de paarse zombies zullen eens uit hun lethargie ontwaken !!!


  Maak melding

 8. Alweer een verkiezings stunt in de diepvriezer.
  Next??????
  Alweer een bewijs dat deze boef het nooit gemeend heeft met dit volk.
  Hij heeft ons steeds zand in de ogen gestrooid om aan de macht te blijven


  Maak melding

 9. Aangezien het verboden schijnt te zijn voor de surineds om te ‘bemoeien’ (suri-style), valt dit onder de categorie “lekker belangrijk”.

  Mijn welgemeend advies is dan ook om hulp te zoeken, bij de bij InHolland deeltijd economie leraar, en natuurlijk niet te vergeten het elite squadron van de gedeprimeerde militanten.


  Maak melding

 10. RobG

  “Heel jammer dat dit goed plan dat geen enkele Front-regering heeft willen realiseren voor onbepaalde tijd in de ijskast wordt opgeborgen.”

  Beste RobG er was geen plan, het plan is nooit uitgevoerd.

  Toen de ouderbijdrage verviel heeft de regering nooit de weg gevallen middelen aan de scholen beschikbaar gesteld. Hiermee presenteerde de regering een fantastisch plan en sigaar uit iemand anders doos.

  Nu geeft u weer af op het Front. Front heeft in haar periode de zaak in balans weten te houden.
  Onder front waren de goudprijzen aanzienlijk lager en is in 2008 / 2009 de olieprijs nog extremer gedaald dan onder deze regering. Desalniettemin heeft de regering Ventiaan de zaak in 1 jaar weten bij te sturen en zit de regering Bouterse al 3,5 jaar pot te verteren en is het nu op commando van het IMF de bakens aan het verzetten.

  Nu weer Minister Peneux die een nooit uitgevoerd plan begraaft en de ouders zwaarder gaat belasten.

  Onder Front had men ook de subsidie aan EBS en de verspillingen van EBS onder controle met een veel geringere begroting. dan Nu.
  Het wordt tijd dat u zich eens in het Herstel en Stabiliteitsplan verdiept want daar in staan de data dat de regering Venetiaan wel instaat was een drop aan inkomsten snel en accuraat te overleven en dat de regeringen Bouterse alles kapot maken en dan naar het IMF rennen voor hulp.


  Maak melding

 11. @ Rob G
  Je begint met een andere regering. Heeft er niets mee te maken.
  Je schrijft onzin! Je geeft argumenten waarom dit plan ongelooflijk dom is.
  “Onderwijs moeten wij niet zien als een uitgave maar als een investering in toekomst van de jeugd en een investering voor de ontwikkeling van het land.
  DAAROM moet dit uit algemene middelen (belastingen) worden bekostigt!
  “De ouders die goed bij kas zitten zullen niet gehinderd worden om te blijven investeren in de toekomst van hun kinderen terwijl de minder draagkrachtige ouders deze mogelijkheid niet hebben.”
  Dus een kleine groep kan onderwijs volgen en de grote massa die het niet kan betalen? Schijt aan.
  Je argument waarom een andere regering dit niet gedaan heeft lijkt mij nu meer dan evident. Zij zijn niet zo stom geweest om dit achterlijke idee te uiten of ten uitvoer te brengen.
  Zij zagen dat de kwaliteit van de productiefactor arbeid omhoog moet en niet omlaag. Scholing is hiervoor nodig.
  Peneux ga terug naar school! You fool
  Dit is in mijn ogen zonder concurrentie de meest stompzinnige maatregel die ooit door wie dan ook is bedacht.
  Ontsla die man, als hij geen idee heeft hoe hij zijn begroting op orde kan brengen
  @ Jawjaw
  Ouderbijdrage dient niet te worden aangewend voor salarissen/ schoolgebouw/ leermiddelen. Deze moeten worden bekostigd uit algemene middelen
  ouderbijdrage is voor kind/klas – specifieke activiteiten


  Maak melding

 12. Bouta schrijft GESCHIEDENIS in Surinmae!!!!!!!!!!!!!!
  $ koers is al 1 op 7.26!!!!!!!!!!!!!!!
  We gaan naar richting 1 op 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Houden jullie je hart goed VAST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. Wie dus niet kan betalen, wordt dan ook dom gehouden. In ieder geval een kwestie van ongelijkheid en achterstelling.
  Onderwijs is één van de voornaamste hoekstenen van een beschaafde samenleving, wordt er altijd al gezegd. Je vraagt je dan ook af of Peneux wel kennis van zaken heeft. Het blijkt dat pedagogiek en ontwikkeling psychologie voor hem niet betekenisvol is. Voorspelbaar is dan ook dat een hele generatie weer zal opgroeien met nog meer achter-standen. Hoe moeilijker kan je het nog maken voor een samenleving, in het bijzonder de sociaal zwakkeren en vooral de één ouder gezinnen die Suriname rijk is.

  De afgelopen decennia, zijn immers normen en waarden in Suriname nagenoeg verloren gegaan. Om dit te herstellen zou juist het onderwijs uitkomst moeten bieden en hoog in het vaandel gehouden moeten worden, wat een preferente taak is van de overheid. Peneux mag wat mij betreft gebrek aan visie verweten worden, waar het gaat om het bewerk-stelligen van veranderingen bij het streven en bereiken van een zorgzame samenleving. En hoe valt dit te rijmen, waar de overheid het nu juist heeft over een ontwikkelings-, stabilisatie- en herstelplan. Kritisch mag zijn dat hierbij stil gestaan zal moeten worden, maar niet ten koste van het onderwijs mijnheer Peneux !!!!


  Maak melding

 14. In elk geval gaat bouta aka alias moordenaar de geschiedenis in su in!
  Deze situatie heb ik nog nooooit meegemaakt waarby mensen honger lijden en winkels alladol sluiten en constante koersstijging!
  Me bar joe! Nog 5 tok????


  Maak melding

 15. Heb je een universiteit docent als dora ( dijk silos) dan is het zonde voor je geld die je aan je opleiding moet betalen, want zij vindt alles prima wat de paarse rover doet, haar kennis is 0,0 zij kan niets goed overdragen.


  Maak melding

 16. De regeerders van Suriname zijn gek geworden . Ze willen straks mensen in de parlement hebben als een ongeschoolde president bouterse. Zijn ze gek geworden . Het zijn allemaal lafaards. Klote regering jullie gaan rotten in de hel bouterse rot nu al met zijn nieten en alles hij ziet er uit als een lopende lijk . Ga je graf eens gereed maken klote khorie regering
  Zoveel mensen laten hun tranen los op jullie zoveel mensen vloeken jullie jullie gaan een voor een sterven en de dood is genadeloos. Jullie eigen familie gaat er ook aan . Kankerleyers vul je zakken maar denk ook aan het land . Hoe jullie nu werken vooral die klote kleren vette dikzak op de ministerie van justitie de minister zelf .zij lukt de komt van bouterse dan is 1000 procent zeker .
  Heb geen woorden verder wat deze klootzakken doen met ons geliefd land


  Maak melding

 17. Pico, het vermoeden bestaat dat het voortijdig schoolverlaten in Suriname het meest voorkomt onder de laag opgeleiden en mensen met een laag inkomen. Ouders met een hoger inkomen zullen het minder meemaken dat hun kinderen voortijdig de school verlaten. Het is mijn inziens een goed plan van de regering geweest om de ouders te ontlasten m.b.t. de schoolkosten van hun kinderen. Ook kinderen van arme ouders hebben recht op onderwijs. De kinderen van rijke ouders komen vaak wel goed terecht. De ouders hebben genoeg netwerken om hun kinderen ergens veilig onder te brengen. Kinderen van arme ouders hebben deze mogelijkheden niet.


  Maak melding

 18. WEER ÈÈN VAN DE VERWORVENHEDEN VAN KUMAKOISI DIE EEN VROEGE DOOD IS GESTORVEN!!

  WANNEER KOMT DE TREIN DIE DE ROUTE PARAMARIBO – PARA GAAT ONDERHOUDEN??

  IS HET CENTRAAL STATION POELEPANTJE AL IN AANBOUW??

  ER IS MEERDERE KEREN GEROEPEN DAT HET ZIEKENHUIS IN WANICA GAAT KOMEN??

  O TING AU GO KOMEN, KUMA???

  IK LACH MIJ SUF MET DEZE IDIOOT!!!!!!


  Maak melding

 19. RobG
  Heel jammer dat dit goed plan dat geen enkele Front-regering heeft willen realiseren voor onbepaalde tijd in de ijskast wordt opgeborgen.

  Gekke RobG door de bocht.

  Een plan zonder plan is geen plan..

  Geldt voor alle Paarse Plannen….

  Kansloos


  Maak melding

 20. RobG : Kinderen van arme ouders hebben deze mogelijkheden niet.”

  Het enige dat Bouterse de afgelopen 6 jaar is gelukt is om het aantal arme ouders te verdubbelen.


  Maak melding

 21. Goed voor de Surinamers wier 5 jaren aan de Hyena gaf!!

  Jammer voor de Slimmeriken die dat niet deed en moet mee lijden!!!

  NDPers verzuip in de stront van je baas Bouta!! en no go klaag!! Ik ben voor jullie!!!


  Maak melding

 22. Robg, de Front regeringen waren al zo slim om te beseffen dat onderwijs niet gratis kan zijn. Bouterse komt er nu het land in steeds grotere problemen komt te verkeren, met zijn stomme kop, achter dat onderwijs net als treinvervoer, aov, kinderbijslag, babyvoeding, gezondheidszorg enz. niet gratis kan zijn en dan doe je alsof dat één van de grote verdiensten van dit uiskuiken is. De regeringen die van tevoren wisten wat haalbaar was, verdienen een compliment, niet de regeringen die uit stommiteit en populistische overwegingen allerlei onrealistische programma’s invoerden. Die regeringen moeten door het Surinaamse volk weggejaagd worden, we moeten nooit meer die fout maken om op bedriegers als Bouterse te stemmen en in het geval van Bouterse moeten we, nadat hij weggejaagd is, hem ook laten opsluiten, los van alle andere misdaden die hij verder nog gepleegd heeft.


  Maak melding

 23. Bouta is toch met al die “gratis” dingen gekomen meneer Peneux……om zo het volk te pakken……., nu alle geld verbrast is mag iedereen weer van alles zelf betalen!!!!


  Maak melding

 24. Ik vindt het heel normaal dat er ouderbijdrage betaald moet worden. Het is een eenmalig bedrag per schooljaar. Voor de ouders die het niet in 1x kunnen betalen, zal er voor hun een mogelijkheid gecreerd moeten worden om het bedrag in etappes te kunnen betalen, gedurende het schooljaar. Kan niet zo moeilijk zijn. Voor elk probleem is en een oplossing. Niet zo moeilijk en negativo.doen mensen


  Maak melding

 25. Tekie romein: De regel onderwijs is niet gratis. In de VS hebben de rijken hun eigen prive scholen. De schoolgelden die zij betalen staan gelijk aan het jaarlijkse inkomen maal twee voor een gewone onderwijzer.Hun kinderen gaan dan naar Harvard en andere ivy leaque Universiteiten. Na afstuderen krijgen zij cream of de cream banen.

  Dan komen de leerlingen op de openbare scholen. Geen schoolgeld. Maar ze moeten wel hun football tenue zelf betalen. De arme leerlingen mogen soccer en basketball spelen. De uniformen zijn stukken goedkoper dan die van football. De boeken moeten ze zelf betalen en ook de laboratory instrumentjes.

  Zij gaan na afstuderen naar junior College (2 jaar) om een beroep te leren. Nursing, auto monteur, boekhouden. Of ze gaan naar een 4 jaar College om hun BS of BA te halen. Nursing, Accountant, Computer programming etc.

  Sommigen met talent gaan verder hun masters doen. Enkelen gaan een stapje verder en doen research en krijgen hun PhD.

  Nu terug naar de regel. Sommige counties hebben geen geld om hun scholen goed te onderhouden. Dan als in een county was gebeurd de leerlingen zaten in gebouw dat wanneer de trein langs gaat het hele gebouw staat te schudden alsof het inelkaar zou instorten.

  Zo het is duidelijk dat er uitzonderingen gemaakt moet worden op de regel dat de school niet gratis is. Maar het geld moet eerst verdiend worden door de gemeenschap. Er moet geen lege staatskas zijn. Anders blijven de armen arm.


  Maak melding

 26. tja ….in feite is het goed als men voor een opleiding gaat betalen.
  ik hoop dat de kinderen straks wat slimmer worden en als ze mogen stemmen een betere keus maken.
  het was voornamelijk de jeugd die op de ndp heeft gestemd.
  de leraren maakten gratis reclame voor de ndp.
  domme leraren maken domme leerlingen en die stemmen op de ndp.
  diezelfde ndp stemmers zijn nu leeg , los en lid van de tros.
  de N DOE P stemmers komen door judas breeveld ook bedrogen uit , maar hebben hun les wel geleerd.
  breeveld was nieuw en je wist niet wat je van hem kon verwachten.
  boterse is wijd en zijd berucht en iedereen weet dat het geen democraat is maar een dictator.
  door op de ndp te stemmen heeft men doelbewust gekozen voor deze situatie.
  ik hoop dat de ndp stemmers waar voor hun geld gekregen hebben.


  Maak melding

 27. het land zit in de schulden
  er is geen reserve potje die kan helpen want die is leeg gejat
  als de armen met alles gecompenseerd worden , zoals energie, school, bijslag, huur
  waar wil je dat geld vandaan halen
  of zeg je, leraren moeten maar gratis gaan werken of moeten er 60 kinderen in een klas komen te zitten?


  Maak melding

 28. @Robje-de-Des-slaaf

  U zegt :
  “Heel jammer dat dit goed plan dat geen enkele Front-regering heeft willen realiseren voor onbepaalde tijd in de ijskast wordt opgeborgen.”

  Er zijn meerdere plannen van Desi die andere politici niet hebben waargemaakt /Ooit zouden willen waarmaken !

  DESI is er in geslaagd, SRANANG FAILLIET TE MAKEN !!

  Het STAATSFAILLISSEMENT is een VERVLOEKT NDP-Plan dat HELAAS WEL is gerealiseerd !

  NDP PE UN MONNI DE ??? NDP PE UN GOWTU DE ???

  DEN STRAFMANG SREFI, NDP NO MANG DJI NJANG ! !


  Maak melding

 29. Jojo, Henkes en de vele Front aanhangers uit jullie woorden valt direct te concluderen dat jullie onderwijs alleen als een voorziening beschouwen voor ouders die het voor hun kinderen kunnen betalen. Wat jullie betreft mogen de minder draagkrachtigen uitgesloten worden van onderwijs als ze het niet kunnen betalen.

  Zo zie je maar weer hoe het Front denkt over de arme mensen. Zolang jullie de arme mensen kunnen gebruiken als stemvee zijn ze interessant. President Bouterse wil in zijn sociaal-contract het leed van de minder draagkrachtigen verzachten. Jammer dat de crisis op de olie- en goudmarkt de Surinaamse export, dus de inkomsten van het land zwaar hebben getroffen.Ik kijk naar de feiten. Er is een duidelijke causaal verband tussen de verdiensten van het land en de moeizame ontwikkelingen op de wereldmarkt. Emotionele verhalen die vol met onwaarheden zijn geladen verwijs ik naar de prullenmand..


  Maak melding

 30. @robje-de-Desi-slaaf, u zegt :

  “uit jullie woorden valt direct te concluderen dat jullie onderwijs alleen als een voorziening beschouwen voor ouders die het voor hun kinderen kunnen betalen.”

  Weer LULKOEK van uw zijde over andere mensen en
  andere partijen !

  Uw partij de NDP heeft de Republiek Suriname FAILLIET gemaakt, hoe wil u dan voorzieningen voor kinderen
  financieren ???
  Dat kan gewoon niet het is Luchtfietserij van opa Desi !

  Voorbeeld :
  Weet u waarom twee begrote dijken niet gerealiseerd zijn door dit zieke regiem (het gereserveerde geld voor de bouw daarvan is WEG) , de derde dijk, die van Coronie is voor meer dan de helft af en kan niet worden afgebouwd door WANBETALING van regering Desi !

  Hoe wil een FAILIET regiem, dat alle gelden en goud heeft verkwanseld “SOCIALE VOORZIENINGEN” invoeren, terwijl de staatskas ZES MILJARD (TIEN MILJARD zeggen anderen als hu de juiste koers hanteert ) negatief is ????

  Leeghoofd LACKIN van de NDP heeft de Mofina Wangs twee maanden geleden HUURSUBSIDIE belooofd !
  Deze en andere plannen van regiem DDB, zijn WAANZIN,
  gewoon zware MISLEIDING van ALLE Surinamers !
  MONNI NO DE, UN FAILLIET !!!

  Ik zal de overige ONgerealiseerde `zogenaamde` plannen van opa Desi niet opnoemen, de lijst is TE LANG !!!

  Door het NDP-FAILLISSEMENT van Sranang, staat alles stil,
  zelfs de GEVANGENEN kunnen Desi en zijn ploeg niet meer VOEDEN !!

  Dus slaafje ROB, ga op de Tafelberg zitten met uw onterechte beschuldigingen aan Niet-NDP/ers !!

  Of…hebben buitenlandse infiltranten uit MARS al ons geld en al ons goud weggemaakt ! Niet de NDP, JAAAAH !

  PS : Weet u misschien hoeveel ONGEDEKTE SRD´s de deskundige heer GILMORE, precies heeft uitgegeven, op bevel van Desi, volgens mij plus minus TWEE MILJARD !!!


  Maak melding

 31. Natuurlijk is het normaal dat er voor onderwijs betaald moet worden, maar het is ook heel menselijk dat de meeste ouders , al zijn ze miljonair, niet zullen aandringen om per se te willen betalen voor onderwijs van hun kinderen als de overheid dat voor alle kinderen voor zijn rekening wil nemen, vooral omdat de rijke ouders in de meeste gevallen ook al belasting betalen. De Boutisten moeten daarom niet doen alsof Surinaamse ouders geen bijdrage willen leveren als het om de scholing van hun kinderen gaat. Bouterse had niet moeten doen alsof Suriname even rijk is als Saoedi Arabië, waar onderwijs van de fröbelschool tot de universiteit door de staat betaald wordt. Bouterse heeft vooral de minst geschoolde ouders belazerd om te doen voorkomen alsof zij geen schoolgeld meer hoefden te betalen, terwijl hij al lang voor de verkiezing wist dat Suriname, vooral omdat hij en zijn bende de staatskas al leeggeroofd hadden, het niet zou kunnen betalen.


  Maak melding

 32. In Suriname kun je beter een gymleraar zijn dan een professor. Want de gymleraar kan president worden, de professor niet. Dus waarom een hoge opleiding volgen?


  Maak melding

 33. RobG, waarom zou ik willen dat kinderen uit arme ouders niet mogen studeren, ik heb zelf met een beurs gestudeerd in mijn tijd, omdat mijn ouders het niet zelf konden betalen, maar wat hebben de arme mensen eraan dat Bouterse ze gratis onderwijs belooft en het vervolgens niet kan betalen omdat hij de hele economie van het land naar de knoppen heeft geholpen? Zelfs de kinderen van de rijkere ouders kunnen straks niet meer studeren in Suriname, het onderwijs wordt met de dag slechter. Onder Venetiaan, die vele malen minder inkomsten had dan Bouterse als president van het land, was het niet zo slecht gesteld met het onderwijs, de kinderen uit het binnenland mogen het zo langzamerhand helemaal vergeten dat zij ooit goed onderwijs zullen kunnen volgen, de scholen in het binnenland hebben geen bevoegde leerkrachten, het vervoer over de weg en de rivier is niet meer geregeld en dan wil jij beweren dat Bouterse oog heeft voor de noden van de arme schoolgaande kinderen? Jij moet maar eens een keer verder kijken dan je paarse neus lang is.


  Maak melding

 34. @RobG,

  Iedereen heeft recht op gerechtigheid (decembermoorden). Daar hoor ik je niet over.
  Iedereen heeft recht op veiligheid (berovingen). Daar hoor ik je nioet over.
  Iedereen heeft recht op werk. Daar hoor ik je niet over.
  Iedereen heeft recht op informatie (regering doet zowat alles in het geheim). Daar hoor ik je niet over.

  Op mij komt het over alsof je alleen de zaken die m.n. de marrons treffen wil aanpakken/subsidieren, voor de rest niet.
  Moet een regering dan alleen denken aan 1 groep in de samenleving ipv aan ALLE groepen?


  Maak melding

 35. Tjaaaaaaaa
  Welke leeftijdscategorie heeft heden ten dage geen mobile phone MET internet?
  Ouders hebben het voorover toch!!
  Why not ook investeren in een goeie toekomst van hun kroost?????


  Maak melding

 36. @ Rob G
  “Jammer dat de crisis op de olie- en goudmarkt de Surinaamse export, dus de inkomsten van het land zwaar hebben getroffen.Ik kijk naar de feiten. Er is een duidelijke causaal verband tussen de verdiensten van het land en de moeizame ontwikkelingen op de wereldmarkt. Emotionele verhalen die vol met onwaarheden zijn geladen verwijs ik naar de prullenmand.”

  Ik ben het met je eens dat Su erg te lijden heeft van de ontwikkelingen op de wereldmarkt.
  Daarom wil ik jou en anderen die het misschien (enigszins) voor het zeggen hebben in SU: wees alert!!!
  Er staat een volgende tegenvaller te komen als gevolg van de Brexit en de slechte positie van Italiaanse banken.
  Investeerders zullen voorlopig op hun geld gaan zitten en niet bereid zijn om geld uit te lenen aan ontwikkelingslanden.
  Ondanks al die commissies in Su zou er nu wel een moeten komen die ervoor moet gaan zorgen dat beleggers/investeerders Su niet de rug toekeren.
  Voor alle duidelijkheid dit slaat los van interne problemen in
  Suriname.


  Maak melding

 37. Beste RobG

  Ik heb nooit en te nimmer iets gesteld over dat alleen zij die kunnen betalen alle recht op onderwijs hebben. Ik ben Sociaal Democraat in hart en nieren en vindt dat een ieder de kansen verdient die men ambieert en waar men zich voor in wil spannen.

  Ik stel slechts vast dat Bouterse de ouders en het onderwijs bedriegt door eerst het schoolgeld af te schaven en school voeding in te voeren maar dan de kosten niet over neemt en de scholen en nu de ouders voor de schade laat opdraaien.

  U veranderd de klemtoon steeds om front ergens van te kunnen beschuldigen.

  U bent nog nooit in gegaan op het gegeven dat naar voeren komt uit het herstel- en stabilisatie plan:

  1) Dat in 2008 de goudprijzen aanzienlijk lager waren en de olie met $ 100/vat dropte. De toenmalige regering heeft toen met Telting wel kans gezien de Tering naar de Nering te zetten ter wijl de drop sneller en heftiger wa.
  2) Deze regering heeft al sinds 2012 moeten ingrijpen en heeft het niet gedaan. De trends waren toen zichtbaar, de te korten liepen op en toch roept men en u dat het door een crisis komt. Neemt u aub nota van de import/ export diagram in het Herstel- en Stabilisatie plan en u weet dat u ONZIN na praat.


  Maak melding

 38. @astavarka
  Omdat jij graag zwarte afrikaanse bana’s ontvangt wil niet zeggen dat de kinderen dat ook willen. Blijf JIJ ze maar ontvangen.


  Maak melding

 39. Misschien kun je fysieke leraar/lerares vervangen door een online docent die niet fysiek aanwezig is op het erf maar middels een laptop en wifi verbinding onderwijs kunt volgen !!! Wordt heel heel veel in Azie toegepast vanwege het onbereikbaarheid van alle uithoeken in het land, zodoende worden niet verstoken van onderwijs !!!


  Maak melding

 40. In een land dat failliet is en de Staatskas leeg is ..vind ik het op zich geen probleem dat een ieder bijdraagt.Maar ik kan het niet aanzien dat de verspilling en corruptie maar door gaan.En de rekening gelegd wordt bij de MOFINA WANG..die het moeilijk genoeg hebben.Nee hoor..we zijn gestopt met de corruptie..toon dat aan.STOP MET ONMIDDELLIJKE INGANG het salaris van de “FIRST LADY” EN VERLAAG DE SALARISSEN NAAR NORMALE,GANGBARE SURINAAMSE PROPORTIES.


  Maak melding

 41. Iedereen heeft het over sur maar wat te bout ned hier betalen we ook blauw zelfs al voor de toilet bezoek dus surinamers zijn een verwend volk men moet nu veel ver denken om ons land vooruit te brengen hoe wij als een slaaf werken voor de ned staat


  Maak melding

 42. De Rovers hebben de kas leeggeroofd en geven NL de schuld van alles, maar kopieeren de status van NL even hard.
  HUICHELAARS

  De val in de Ravijn is halverwege, dankzij Prins Rover en De Moordenaar desire delano bouterse en Koning Rover, Verkrachter Boerkie Boesigado ronnie brunswijk BBA.
  En de hele MPP oppositie met hun grote arrogante bekken


  Maak melding

 43. Pico, het klopt wat je zegt. Er hangt ons wederom een economische crises boven het hoofd. Het leek een beetje de goede kant op te gaan. De olieprijzen stegen met ruim 80% t.o.v. de prijs van februari 2016. Het aanbod van olie op de wereldmarkt liet een stijgende lijn zien maar Brexit zorgt voor onrust. Beleggers raken in paniek. De olieprijs daalt maar het aanbod van olie op de wereldmarkt blijft stijgen omdat de olie- exportlanden het verlies aan inkomsten willen goedmaken. Voor zwakke economieën als de Surinaamse zijn deze ontwikkelingen funest.


  Maak melding

 44. “er hangt weer een crisis in de lucht door dalende olieprijzen”,
  ECHT NIET !!!

  Het niet hanteren van een BEGROTING door de NDP-regering wordt Sranang FUNEST !
  Als je al inkomsten uit olie hebt, dien je te bezuinigen wanneer de olieprijs daalt, en haal je het uit je hoofd begrotingen zwaar te overschrijden !
  (zei bijvoorbeeld het in dienst nemen, vlak voor de afgelopen vrekiezingen, van VIJFDUIZEND nieuwe Ambtenaren door
  de NDP-regering , toen de wereldmarktprijzen al enige tijd daalden ! )

  Ook dien je je MUNT, de SRD, niet te steunen, als je teveel uitgeeft en de begrotingen overschrijdt ! Dan zal de waarde van de munt automatisch dalen op den duur !
  Muntsteun verkwanseld !!!

  Zo is Suriname via wanbeleid bij de Centrale Bank ruim
  EEN MILJARD reserves kwijtgeraakt, NIET DOOR DALENDE OLIEPRIJZEN !

  Suriname krijgt geen CRISIS van een dalende olieprijs, dat
  is NDP-gebabbel en goedpraterij van WANbeleid !

  Door dit FINANCIELE WANBELEID, heeft de NDP-regering onze staat en Onze bevolking opgescheept met een FAILLISSEMENT en een staatsschuld van ongeveer TWAALF MILJARD !!!

  Door niet met begrotingen te werken, zijn ook bijvoorbeeld DRIE begrote DIJKEN, waarvoor ook gelden gereserveerd waren, niet gebouwd ! A MONNI GWE !
  De dijk bij Coronie is voor de helft af, de NED aannemer (VERVAT) heeft de werkzaamheden echter gestopt, wegens WANbetaling van de NDP-overheid en heeft thans al zijn equipment weggehaald te Coronie ! Sari tori !!

  Op dit moment geeft de regering NOG STEEDS TE VEEL
  geld uit en WEIGERT uit VREES voor verzet, het enorme overheidsapparaat te SANEREN !

  Het gepresenteerde plan van Desi om inkomsten te genereren (valuta-inkomsten) is zwak en visieloos !
  De gepresenteerde plannen voor Cocosplantages en
  Cacaoplantages, zijn niet uitgewerkt en niet economisch of bedrijfsmatig onderbouwd, waardoor het niet aannemelijk
  is dat er binnen twee jaar inkomsten uit voort zullen vloeien ! Als die er al zullen komen !

  Wij hebben trouwens gezien hoe zwak deze overheid heeft
  geopereerd bij het cassaveproject ! 100 % MISLUKT !!!

  Dus, NDP moet niet met crisisverhalen komen ! De crisis is intern, zit bij de regering ! Komt niet door buitenlandse oorzaken ! Die hebben een relatief klein effect op Suriname !

  Verantwoording van de VERKWANSELDE GELDEN komt
  niet vanuit de regering ! Zij weigert dat botweg !

  Daarom roepen Surinamers steeds luider :

  NDP,PE UN MONNI DE ???? NDP,PE UN GOWTU DE ???

  WANT tientallen Desi-plannen zijn gewoon NIET UITGEVOERD ! (oa duizenden woningen, ziekenhuis-bouw, Sneltreinproject, wegen en dijken etc etc )
  DANG PE A MONNI DE ?????


  Maak melding

 45. Beste RobG

  U zwetst de wereld weer ingewikkeld aan elkaar. Ja Brexit heeft wat effecten. Echter RobG hoeveel olie gaat er nog naar het buitenland nu de raffinaderij draait. Goedkopere Olie zou gunstig moeten zijn voor de burgers.

  U bent selectief want u meld niet dat Goud door de brexit ondertussen door $ 1.400 gestegen is en dat is wel een 100% export product.dat deviezen op levert.

  U gooit maar wat rotzooi in de lucht en gelooft dat u daarmee deskundig overkomt.


  Maak melding

 46. @ Safru

  Niemand gaat zonder garanties en verzekeringen cokos en cacao financieren. Want Suriname zit al maanden boven de maximale leenplafonds en heeft een reputatie niet te betalen, zelfs niet als er geld gegeven is door een donor land. Voor het laatste zie het wangedrag ten aanzien van de dijken in Commewijne en Coronie. De budgetten zijn leeg geroofd en het werk is niet afgemaakt.

  Cokos en Cacao vereisen lange adem. Dat dit soort projecten en het ziekenhuis in Wanica en de pompen bij Wageningen opgevoerd zijn heeft slechts tot doel grote projecten af te romen.


  Maak melding

 47. Die jojo is mij een uilskuiken. Deze oen klets de hele dag op waterkant.net zonder enig benul te hebben waarover hij het heeft. Goud is in prijs gestegen en zou volgens de nobody jojo deviezen moeten opleveren.

  jojo denkt waarachtig dat goud een product is die je op de centrale markt verkoopt, vandaag is het goedkoper en morgen duurder dus dat levert je direkt winst of verlies op.

  jojojij komt in ieder geval niet deskundig over, dan toch maar RobG, hij blijkt nog wel kaas van economie gegeten te hebben terwijl jij een beroepszwetser zal blijven.


  Maak melding

 48. @Observer

  u observatie is uitermate beperkt.
  Ik reageerde op het RobG dat hij een nieuwe ramp voorspelt omdat nu de olie prijzen dalen door de Brexit.
  Olie verkoop je ook niet op de Centrale markt.
  Als tegenwicht op de negatieve trend was mijn reactie dat hij het effect van de Brexit op Goud vergeet.

  Mijn reactie was aub het hele verhaal vertellen en niet selectief shopen in de feiten.
  Een lage olieprijs zou omdat het merendeel van de olie nu in het land blijft nu juist voordelen op moeten leveren voor de Surinamers.

  Goed observeren is niet uw sterkste kant.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.