Krans bij standbeeld Kwakoe i.v.m. Keti Koti in Suriname

22

Cultuurdirecteur Stanley Sidoel(l), minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur(2de vanuit links), en voorzitter Iwan Wijngaarde van de Fedrasi fu Afrikan Srananman(r) hebben vandaag op Keti Koti dag, 1 juli, samen een krans gelegd bij de standbeeld Kwakoe, het symbool van de afschaffing van de slavernij in Suriname 153 jaar geleden. Op de foto onder: Een drummer bespeelt de apintie bij de aanvang van een serie activiteiten vrijdag bij het standbeeld van Kwakoe:keti-kotib2016

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. die blaka mangs zullen altijd levenslang in deze situatie blijven.

  gado heeft ze nou éénmaal zo geschapen…

  zij kunnen geen afstand nemen van het verleden..

  hun verstand zit verder dan hun achterwerk..

  nergens in de wereld hier op aarde kunnen ze hun ding vinden .

  in Afrikaa is het nog erger in Amerika idem daar ook. en in sme helemaal erg met ze..

  Ze kunnen niet ,willen niet, ze zijn niet voor verbetering vatbaar..

  om voor uit te komen hebben ze een hekel aan..

  ze blijven in die prasie-oso daar zijn ze gelukkig..


  Maak melding

 2. In de VS heeft de emancipatie -het vrij laten van goedkoop arbeid (economisch)-tot een burgeroorlog geleid. In de Engelse gebieden was de emancipatie eerder geweest en heeft zonder geweld plaatsgevonden. In Suri hebben de planters een verplichte 10 jaar gewonnen als overgang.

  In Suri hebben de Afrikanen van 1667 tot 1863 als slaven voor de Hollanders gewerkt. Dat was zo’n 200 Jaren. Nu hebben nakomelingen van de vrijgeworden slaven het land geruineerd door corruptie en wanbeleid. Het is nou in een economische crisis.

  We kunnen alleen nog hopen dat een nieuwe vrije generatie het roer kan overnemen.


  Maak melding

 3. @ tunggak.

  Laten we maar hopen dat het zo zal zijn, maar de huidige generatie die nu aan het bewind zijn, bewijzen het tegendeel ! En als de toekomstige generatie aan hen gaat spiegelen dan blijven we altijd in the shit baggeren.
  Want de leerling, overtreft de meesters plaagt men te zeggen !


  Maak melding

 4. Mij zit het nog steeds dwars dat het gouvernement de beloofde geschenken stuurde voor Adoe om de vrede te bezegelen.
  Maar onderweg werden de geschenken door Sam Sam gestolen.
  Toen al,1772,was vals spel al bekend bij de voorvaderen.En ze deden naar hartelust aan mee.En tot heden zet dat zich nog voort.


  Maak melding

 5. @marcel
  die blaka mangs zullen altijd levenslang in deze situatie blijven.

  gado heeft ze nou éénmaal zo geschapen…

  zij kunnen geen afstand nemen van het verleden..

  hun verstand zit verder dan hun achterwerk..

  nergens in de wereld hier op aarde kunnen ze hun ding vinden .

  in Afrikaa is het nog erger in Amerika idem daar ook. en in sme helemaal erg met ze..

  Ze kunnen niet ,willen niet, ze zijn niet voor verbetering vatbaar..

  om voor uit te komen hebben ze een hekel aan..

  ze blijven in die prasie-oso daar zijn ze gelukkig..
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
  DAAROM HEBBEN ZIJ MENSEN ALS BOUTA,OM JULLIE DIE ZO PRATEN UIT ONS SURINAME TE SJGOPPEN.JOUW SOORT MOGEN BOUTA NIET,….OMDAT HIJ NIET MET ZICH LAAT SOLLEN EN MAAR GOED OOK.JE BENT GEWAARSCHUWD MIE MANG !.JIJ ZAL EEN REDEN HEBBEN WAAROM JE DE BLAKKAMANG HAAT,MAAR DAT IS JOU PROBLEEM.[JALOEZIE?]


  Maak melding

 6. @mr.pakro
  Is er ook een zittende beeld, zeker mek presirie lijkt op een heel bekende.
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
  1 MAAL EEN PAKRO,ALTIJD EEN PAKRO [SLIJMBAL].GA EEN KEERTJE PLEZIER MAKEN,DAN RAAK JE NIET GEFRUSTREERD,DENK OOK AAN JE GEEST .


  Maak melding

 7. @ Henri55,

  Aangezien Damsco nog steeds in het slavernijtijdperk leeft lijkt me dat onmogelijk. Deze man noemt zijn goddelijke meester nog steeds BAAS. Hoe slaafs kun je zijn!


  Maak melding

 8. Ik geloof niet in een beter Suriname.Ook als de NDP/DDB niet meer de scepter zwaait,komt het niet meer goed.ER IS SLECHTS EEN REDDING VOOR SURINAME..en dat is terug de geschiedenis in en wat scheef ging, dus elke scheefgroei in zoverre het mogelijk is recht maken.EN DAN MET DE BEZEM DOOR ALLE CORRUPTIE.Alleen dan kan Suriname een nieuwe start maken.Anders wordt het zelfde spel gespeeld met nieuwe spelers.IN NEDERLAND HEB JE TRIPLE A..IN SURINAME HEB JE DE TRIPLE G..GELD,GOUD,EN GOED.


  Maak melding

 9. Dat is in veel opzichten waar.We vieren uitbundig het KETI KOTIE,maar velen onder ons zijn in hun Geest nog niet bevrijdt.Een echt bevrijdt iemand STOPT met het achterna lopen van een ander.Tuurlijk mag je sympathiseren met iemand die veel “positieve” talenten bezit en deze inzet tot verbetering/ inspiratie.Maar dat mensen hun huis en haard verlaten om samen te komen..en hun inbreng enkel luisteren en applaudisseren?Gaat tot nu toe mijn petje te boven, wordt je daar wijzer van.Misschien ligt het wel aan mijn instelling…IK GA DAARVOOR NIET UIT HUIS;HOME IS WERE THE HEART IS.


  Maak melding

 10. Keti -Koti is “gevierd”. De feestvierders hebben de bevrijding van hun voorouders gevierd!!

  Wat ik me afvraag is wanneer we onszelf gaan bevrijden.
  Als ik de geschiedenis boeken na lees, hadden onze voorouders iets om voor te strijden. Ze hadden geen scholing zoals wij dat hadden maar wisten heel goed dat ze onderdrukt werden, geestelijk mishandeld werden en ook lichamelijk erg veel leden en tot op het bot vernederd werden.
  Ze leefden in vrees voor de basja.(intimidatie en willekeur bij het straffen)

  Om deze vormen van mishandeling te ontlopen kwamen ze in verzet. Om hun vrijheid terug te krijgen stichtten ze dorpjes waar vrijheid was en de kolonialisten geen zeggenschappen hadden over hun leven. Einde voor vrees voor de basja, einde vrees.

  Het enige wat wij tegenwoordig niet meemaken is lichamelijk lijden in de vorm van zweepslagen, spaanse bok e.d.
  Maar elkaar geestelijk kapot maken en onderdrukken gaat onder creolen in heel de wereld en ook in Suriname onverminderd door. Het “nationalisme” heeft de plek van kolonialisme ingenomen en ondanks een betere kennisniveau lijden we evenzeer onder de geestelijke vernederingen, intimidatie en vrees.

  Zullen we pas wakker worden als er ook sprake is (weer) van lichamelijke lijden zoals die in de slavernij plaats vond om verandering in ons leven te brengen??
  Ik hoop het niet maar de huidige stand van zaken doet mij vrezen.


  Maak melding

 11. Zelfs Kwakoe moest op deze dag gerouwd hebben.
  Hij moet gedacht hebben’ 400 jaren later en heden nog is min volk slaaf gebleven ,de slaven van bouta”,
  ‘Keti NO koti, dus’


  Maak melding

 12. Kwakoe moet extra gerouwd hebben en zichzelf de schuld gegeven hebben dat zijn 100x bed achterkleinzoon Damsco nog altijd een slaaf gebeleven is,lichaamlijk en geestelijk,
  Als hij naar Damsco kijkt moet Kwakoe echt teleurgesteld zijn want zijn strijd van 400 jaren is tevergeefs geweest,Zijn volk kiest in de 21ste eeuw ervoor nog altijd een slaaf te zijn en gewillig nog erbij, we noemen ze d modern slaven!!
  Damsco de modern slaaf .

  ,


  Maak melding

 13. Maar warom sij legge krans bij Kwakoe?
  Sij moete legge sigaar en ei en wieskie en kruide en koekje.
  Ons mense vergete hoe hoort het.


  Maak melding

 14. Gedenken goeie zaak maar zie de slavernij niet als een kapstok als je gefaald hebt in je ontwikkeling. Ik merk grievende jaloezie hier. Die andere groepen verwijten maar vergeet een ding niet die andere groepen hebb ook een slaafse behandeling gehad. Maar je hoort ze niet klagen ze blijven zichzelf ontwikkele. De grootste fout die ooit gemaakt is , is dat de onafhankelijkheid door onze strot is geduwd. Een land met verchillende etniciteiten onafhankelijk worden is een tikkende tijdbom.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.