Verkoop Keti Koti artikelen om documentaire te maken

14

De Surinaams-Nederlandse filmmaker Ida Does is bezig met een nieuwe documentaire getiteld ‘Amsterdam, sporen van suiker’. In deze documentaire wordt het verband belicht dat de stad Amsterdam had met de trans-Atlantische slavenhandel. In samenwerking met ontwerpstudio Brightdaymedia heeft zij een reeks Keti Koti ontwerpen gemaakt van T- shirts en braceletten. ‘Deze worden online verkocht en ook op 1 juli in het Oosterpark. De opbrengsten gebruiken we voor onze documentaire’ aldus Does.

In de documentaire ‘Amsterdam, sporen van suiker’ wordt het verband belicht dat de stad Amsterdam had met de trans-Atlantische slavenhandel. Een vaak onverteld verleden wanneer het gaat om de rijkdommen van de Gouden Eeuw en de historische erfenis van deze geschiedenis voor het nageslacht van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. ‘We filmen niet alleen historische plekken, maar gaan ook op zoek naar familieverhalen, die tot nu toe onbekend zijn gebleven voor het grote publiek. Zoals van de bekende Amsterdamse Surinaamse TV- persoonlijkheid Noraly Beyer en rapper Typhoon’ aldus Does.

‘Met deze producten vestigen we ook de aandacht op een gedeeld verleden van de eilanden en Suriname met Nederland. ‘Keti Koti’ is weliswaar een Surinaams woord, maar in Nederland wordt het ver buiten de Surinaamse gemeenschap gebruikt en verstaan als de dag van de afschaffing van de slavernij.’ Het grote jaarlijkse KETI KOTI feest in het Amsterdamse Oosterpark is daar het vibrerende bewijs van.

‘ We zijn al begonnen met een webshop en binnen een paar dagen was daar al aardig wat belangstelling voor. Het heeft ons blij gestemd dat verschillende docenten braceletten gekocht hebben om uit te delen aan hun leerlingen. Het simpele dragen van de eigentijdse bracelet kan al aanleiding zijn tot een goed gesprek over het thema slavernij en de Nederlandse geschiedenis daarin’. Aldus de filmmaker, die voor haar eerdere documentaires op internationale Film Festivals diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. ‘Komt dus allen naar onze KETI KOTI stand op 1 juli in het Oosterpark en schaf je eigen T-shirt of bracelet aan’.

Alles is te koop en te zien op: www.ketikoti.tk

Bekijk ook:

14 REACTIES

 1. Keti Koti is een excuus om de racisme troefkaart te spelen. Het wordt gebruikt om de blanke mens te demoniseren. Ophouden met deze rotzooi.


  Maak melding

 2. ‘James gewond na val van fiets en niet door vechtpartij’

  De 17-jarige James, die op de kermis van Geesteren in elkaar zou zijn geslagen en racistische opmerkingen naar zijn hoofd zou hebben gekregen, heeft zijn verwondingen opgelopen na een val van zijn fiets. Dat concludeert de politie na een onderzoek naar de vermeende mishandeling.
  Redactie 29-06-16, 11:56 Laatste update: 12:55

  F 0
  T 0
  M 0
  44 reacties

  James deed op 6 juni aangifte van de mishandeling. De politie komt echter tot de conclusie dat het aannemelijk is dat de jongen het letsel opliep na een val van zijn fiets, op een ander moment en op een andere locatie. De politie heeft de uitkomst van het onderzoek afgelopen maandag besproken met de minderjarige jongen en zijn ouders.

  De val zou zijn veroorzaakt door alcohol, onder invloed was James ‘onvoldoende in staat zijn fiets te besturen.’ Bij die val zijn geen andere mensen betrokken geweest.

  Flessen drank
  De politie zegt dat er wél iets is voorgevallen op de kermis. ,,Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat er een incident is geweest, doordat de aangever werd betrapt bij het wegnemen van flessen drank. Hierop is over en weer geduwd en getrokken, zonder dat hieruit letsel is ontstaan. Hierbij is tevens gescholden en zijn beledigende woorden geuit.”

  Sociale media
  De vermeende mishandeling na racistische scheldpartijen veroorzaakte begin juni de nodige ophef, nadat er een foto van het toegetakelde gezicht van James verscheen op de facebookpagina van zijn broer.

  Met dit soort leugens wakker je alleen maar racisme aan. Hoe dom kun je nou zijn ? Bah, wat een ongelooflijk stuk onbenul. Wat heb ik toch respect voor de blanke Nederlander dat zij deze dorpsgek niet echt mishandeld hebben. Oprotten naar waar je vandaan komt gek !


  Maak melding

 3. How long must the good suffer for the bad, every time the good open his mouth.The bad say: “you must be mad!”
  They’ve been reigning too long, it has been 400 long years.


  Maak melding

 4. Rowien Premcharan en Sabatoe Franse, hoe noemen jullie de Nationale Dodenherdenking en de Holocaust dan? Is dat ook een demonisering van de Duitsers? Van mij mogen jullie allemaal een enkeltje op de Lalarookh krijgen, en terug gaan naar jullie dalitmesthopen en dalitvitrinekasten, jullie onsympathieke en harteloze beesten.


  Maak melding

 5. @Rowi Premcharan,keti koti is geen excuus om de racisme troefkaart uit te spelen, maar een gedenkwaardige dag ,om de moedige voorouders te respecteren….die 400 jaar lang hebben geleden en overleeft onder barre slechte omstandigheden, vanaf de overtocht,Door familie structuren verscheurd en de vernederingen op de plantages,generaties op generaties waardoor ze hun indentiteit kwijt zijn,vooral de jongeren ….waar de koloniale elites anno 2016,nog geen spijt,excuses voor hebben gemaakt….maar de donkere bladzijde met de mantel der liefde hadden bedekt,zelfs in het onderwijssysteem voor jaren….maar de koloniale elites profiteren nog steeds van hun voorouderlijke erfenis in MULTINATIONALS,en BANKEN in het WALL STREET SYSTEEM,de gewone bevolking in de koloniale landen en evenzo de gewone Afrikaanse bevolking hadden er niet veel mee te maken….maar de schuldigen zijn de Elites van de Afrikaanse landen die zich lieten misbruiken voor wapens,alcohol en spiegels om hun broers en zusters als slaven te verkopen…..aan de slavendrijvers om een Black War te voeren,voor het BABYLON SYSTEEM van de Nieuwe Wereld .


  Maak melding

 6. Beste Ida Does…Kan je mensen motiveren voor een slavernij monument in Paramaribo ,want anders komt het NOOIT, De Hindoestaanse broeders wilden net als Baba en Mai ook een monument met ONS aluminium maken voor het slavernij verleden, Maar mijn creoolse broeders, die een leidersrol vervulden waren arrogant. en wilden niet meewerken. En tot nu is er NIKS ! op een paar bomen na die geplant zijn in het verleden!!!! En onze oude Kwakoe, .


  Maak melding

 7. @Codjo, de creool is, in tegenstelling tot de Hindoestaan, van nature wantrouwig en ziet achter elk initiatief een reden om te wantrouwen. Als de echtgenote van de creool een gesprek aanknoopt met de buurman, is er wantrouwen. Gaat ze niet vreemd met de buurman ? Ja, dit heb ik zelf meegemaakt. De Hindoestaan zal altijd klaarstaan om de helpende hand te bieden de Creool daartegenover om die helpende hand kapot te maken. Ik geef u groot gelijk met uw reactie die aan waarheid niets te wensen overlaat.

  @Smatje; dus u verdedigt Herrenberg om zijn daden ? Nou, dan moet u eens weten wat dit monster allemaal op zijn kerfstok heeft staan.


  Maak melding

 8. Heb besloten om nooit meer iets te kopen bij Surinaamse Afro’s. Ik zal deze mensen op geen enkele manier meer steunen.
  Reden: deze mensen (uitzonderingen laat ik buiten beschouwing) schelden als een tierelier op hindustanen.
  Ze zeggen dat hindustanen racisten zijn, maar ze zijn zelf de grootste racisten.

  De reactie van Smatje is een duidelijk voorbeeld.
  Op die reactie heb ik op harde wijze gereageerd, maar mijn reactie mag weer eens op goedkeuring wachten en zal dus niet geplaatst worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.