Nationale Dag van Besef in teken van verbondenheid

25

Sinds 30 juni 1993 komen jaarlijks vele honderden mensen bij elkaar op de Dag van Besef om de ceremonie van Besef op het Surinameplein in Amsterdam bij te wonen. Traditiegetrouw is om 20:00 is de Nationale twee minuten stilte, zijn er speeches en worden er kransen gelegd, daarin altijd voorgegaan door de samburadrum van de oorspronkelijke bewoners van het overzeese delen van het koninkrijk, de inheemsen.

De Dag van Besef handelt niet alleen over de mensenhandel en de afschaffing van de slavernij, maar vooral om de lotsverbondenheid van de landen die tot het voormalig koninkrijk behoorden. Tijdens de ceremonie op het Surinameplein wordt de balans opgemaakt van de conclusies die er tot nu toe uit deze historische verbondenheid zijn getrokken.

Het comité 30 juni -1 juli, een beweging uit de verschillende gemeenschappen, heeft dit jaar als thema van Besef gekozen voor ‘TAI HORI’, hetgeen vrij vertaald betekent ‘Volharden in verbinding’

De 24ste bijeenkomst van Besef op donderdag 30 juni a.s. beoogt het accent te leggen op de oorspronkelijke bedoeling en sfeer op het Surinameplein, waar in 2003 ook een monument werd onthuld. Het monument van Besef – in de vorm van een levensboom die symbool staat voor samen verder naar een waardevrije toekomst – is ook wel bekend als Bon Fu Gronprakseri. Dit monument is het resultaat van de vastberaden inzet sinds 1993 van honderden Surinamers, Nederlanders en Antillianen vanuit het besef dat hun geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden is. “Dat bepaalt niet alleen het heden maar met name ook het lot van onze gezamenlijke toekomst. Emancipatie, groei en bloei is alleen dan mogelijk als er – meer dan nu het geval is – juiste conclusies uit deze band worden getrokken”, aldus comité 30juni/1juli kerngroep voorzitter Roy Ristie.

Het podium programma om 18.30 bij het monument van Besef dat symbool staat voor de verbondenheid en de verplichtingen die daaruit voortvloeien. Daarom zal de Nederlandse regering en allen die haar vertegenwoordigen bij elke gelegenheid op haar verantwoordelijkheid worden gewezen om te werken aan de uitvoering van het Manifest van Besef.

De vormgeving van het monument van Besef is geïnspireerd uit vele bijeenkomsten met diverse mensen uit de gemeenschappen en is vervaardigd door de kunstenaar Henry Renfurm. De stam van de boom verbeeldt de etnische diversiteit, het bladerdak de desbetreffende landen en hun onderlinge verbondenheid.

25 REACTIES

 1. De auditeur komt mogen met een strafeis tegen Desi-ley. 30 juni is dus een feestdag. Eten en drank in overvloed. Ga massaal de straat op. 30 juni is de begin van het einde tijdperk Desi-ley en zijn rovers.


  Maak melding

 2. Ik denk niet dat het verstandig is de bevolking op te roepen de straat op te gaan.Ik adviseer mijn geliefden rustig thuis te blijven.Als DDB wordt veroordeeld kunnen zijn aanhangers rare capriolen uit halen.Of het kan heel rustig zijn,je weet het maar nooit.Aan jou de keus…


  Maak melding

 3. Roberto

  Nationale dag van besef !! Mi gado, beseft die moordenaar bouta wel wat ie heeft gedaan op 8 dec 1982??😂
  =
  Van Bouterse is zo ongeveer bekend!
  Wie waren-/zijn die honden die op 21 juli 1986 een vuile oorlog hebben ontketend?
  Wij hebben nog een heel lange weg te gaan. Dat varkentje is nog niet gewassen.


  Maak melding

 4. @Roberto
  Oh hij beseft het wel hoor…bewijs hiervan is zijn AMNESTIE, en smeekbede om vergiffenis,je moet toch eerst gezondigd hebben en daarna overgaan tot vergiffenis smeken?
  Gheghegheh…….
  Het einde van hem en de ndp is in zicht. Wij bidden de Here God voor het schenken van moed en een heleboel wijsheid aan de rechters want we hebben zo onze twijfels.
  Maar no spang Bro, vroe of laat,bouta gaat boeten voor zijn zonden!!


  Maak melding

 5. WIE HEEFT AL ONZE DEVIEZENRESERVES EN AL ONS
  GOUD WEGGEMAAKT ?????

  WIE HEEFT TOEN DE STAATSKAS AL LEEG WAS,
  1,8 MILJARD AAN ONGEDEKTE SRD’s IN OMLOOP GEBRACHT ???

  WIE WAS DE EENHOOFDIGE LEIDING, DE LEGERLEIDER, VOOR EN TIJDENS DE 8 DEC MASSAMOORD op ONGEWAPENDE SURINAAMSE STAATSBURGERS ????

  Tjaaa………………………………..Kaar Kong …………….. !!!

  WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR DE ZOVEELSTE DEVALUATIE VAN DE SRD ????

  WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR HET NDP-STAATSFAILLISSEMENT VAN SRANANG ?????


  Maak melding

 6. @Paraman

  Wie waren-/zijn die honden die op 21juli 1986 een vuile oorlog hebben ontketend?

  vraag er dan gelijk bij waarom,
  om een eind te maken aan de terreur van ene Bouta,
  door wie? een haast net zo grote crimineel zijn voormalige bodygard en vriend Brunsie, later gezworen vijanden, maar toen Bouta hem weer nodig had, drukte hij hem weer aan de borst, om hem 5 jaar later weer buiten de deur te houden, compleet onbetrouwbare en hypocriete figuren dus die beiden wel de baas willen spelen


  Maak melding

 7. Besef dan dat het land naar de knoppen is.
  Besef dat er weinig moedige mensen meer zijn in Suriname.
  Besef dat 15 moedigen in 1982 aan hun end zijn gebracht.
  Besef dat momenteel een demonische club het land terroriseert.
  Besef dat recht en vrijheid in gevaar zijn.
  Besef dat er niks te vieren valt.


  Maak melding

 8. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…ZORGEN VOOR ZUIVERING EN GERECHTIGHEID…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  ‘ Nationale dag besef en teken verbondenheid.’
  En deze boodschap komt vanuit de Afro Ned.Surinaamse gemeenschap uit Amsterdam Zuidoost?

  Waarom heeft men dan ooit een artikel die ging over ‘ POSITIEVE MULTICULTURELE SAMENWERKING IN ZUIDOOST’ geprobeerd te blokkeren?
  Waarom werkt men zo in hokjes en krijgen mensen met een andere kleur of van een ander afkomst zo weinig mogelijkheden in Zuidoost, en worden ze tegen gewerkt?Dit wordt ook als discriminatie ervaren.
  Waarom steelt men ideeen, inzichten en adviezen van anderen, en gaat men aan het werk mee alsof men ze zelf bedacht heeft?

  Waarom is men op een Multiculturele radiozender over het algemeen alleen maar bezig over slavernijverleden en merendeels de belangen van Afro Surinamers te behartigen?
  Waarom maken mensen die tegen discriminatie en racisme strijden zich ook zelf schuldig aan?

  Wat wordt er ondernomen tegen de strijd en verdeeldheid die in de Afro- Ned.Surinaamse gemeenschap ontstaan is?

  Deze ware feiten zijn niet op discriminatie gebaseerd, maar op werkelijkheid. De gemeenschap noemt zich zelf de Afro- Surinamers. Het is van belang dat men meer gaat werken aan zelfreflectie. Dus misschien een idee de dag meer te richten op Dag van BEZINNING en VERANDERING!

  Gelukkig zijn er mensen die zich gewoon Surinamer/ Ned. Surinamer of Wereldburger voelen en zich niet in hokjes plaatsen. Je afkomst kun je nooit verloochenen, maar je hoef je zelf ook niet steeds weer in een hokje te plaatsen!

  Verbondenheid kan vooral bereikt worden door elkaar wat TE GUNNEN, en bereid zijn van ELKAAR TE LEREN!

  30 juni Dag van BEZINNING EN VERANDERING voor de Afro Surinaamse gemeenschap in Nederland!

  MESSAGE FROM GREAT SPIRIT OF LIGHT!!!


  Maak melding

 9. Als DDB morgen de strafeis tegen hem aanhoort…wat gebeurt er dan met mannen als Brunswijk?Gaan die gewoon door het land van zijn rijkdom te ontvreemden…en wordt het salaris van sommigen teruggedraaid of stopgezet?En het salaris aan de ‘EERSTE DAME VAN HET LAND’Wordt er onderzoek gedaan naar corrupte handelingen door regeringsleiders ??Ben benieuwd ..hoop niet dat na 30 juni alles voor de rest bij het oude blijft.DAN IS HET VARKENTJE INDERDAAD NOG NIET GEWASSEN..


  Maak melding

 10. Surinamers zijn gauw tevreden..na de veroordeling van DDB.. moeten ze eisen stellen.Onderzoek naar ontvreemde gelden…gelden in het buitenland beslag op laten leggen..alleen DDB een straf opleggen..gaat het land niet redden.We moeten een solide basis leggen dwz een geheel nieuwe start maken.Als dat niet wordt gedaan…mag je van me aan nemen dat alles op de zelfde manier doorgaat..de corruptie,zelfverrijking..alles blijft bij het oude….ik ben benieuwd


  Maak melding

 11. Paramang die waterkant wisiwasi zwerfhonden en rioolratten zijn duidelijk in paniek en hebben slapeloze nachten. Het varkentje wordt gewassen, we zijn nog niet klaar met jullie straathonden.deng sakasaka lagi wisiwasi front dagu, wo schijt ini un mofo.


  Maak melding

 12. Jullie duivelsgebtoed denken met jullie 8 dec het land langer te kunnen terroriseren maar morgen maken wij een einde aan, dus blijven jullie met je slapeloze nachten. Gaan jullie maar naar de bonomsngs en gaan jullie lucifer aanbidden. De waarachtige God beschermt onze volkPresident daarom zal niets jullie lukken.


  Maak melding

 13. @ Paraman … ” van Bouterse is zo ongeveer bekend!” … dat hij een top cimineel, rasechte moordernaar, aards leugenaar {speri foe ing do dè } is.

  @ driemaal ??? … KILLER BOUTERSE … raadpleegt bonomangs. KILLER BOUTERSE … kot’ wan lo loekoe om te weten wanneer zijn einde genaderd is.
  Ding bonomang kon weri fu ing … I am telling you.

  @ KILLER BOUTERSE en jij … ??? … jullie zijn aanbidders van Lucifer … = BISCHOP MEYE …. van de
  Nieuwe Generatie Gemeente …. Verlengde Keizerstraat.

  @ driemaal ??? … bidt om vergeving … want … de waarachtige, rechtvaardige God zegt … je zult mijn Naam niet ijdel gebruiken … en toch doe je dat …. bidt om vergeving … before it’s to late!


  Maak melding

 14. Pagla koeta,paraman en ???
  Gaan jullie morgen de boel in brand steken netals jullie voorouders het gedaan hebben eerder en zijn jullie van plan de burgers in de rug te schieten en met een smoesje te komen net als jullie laffe held bouta?!
  Je baasje zit in de val.The world is watching!
  Morgen gaat je baasje op zijn knieen en hij gaat piepen;;;vegeef me aub,heb medelijden..kom aub niet aan mijn amnestie,,,have mercy…mie begie joe,vergeef mij,vergeef mij de judas van Suriname,,,forgive me…!!!
  Boi zo een spektakel gaan wij voor geen goud willen missen!!!


  Maak melding

 15. Pagla koeta, luister jij ndp aap. Morgen is het idd bijltjes dag en het recht zal zege vieren. Wij gaan afrekenen met jullie parasieten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.