TV: De zwarte kampioen in nazi-Duitsland

7

Over het leven van de donkere atleet Jesse Owens komt op 30 juni de nieuwe speelfilm ‘Race’ uit. De legendarische Amerikaanse sprinter is al bijna 40 jaar dood maar wordt nog steeds vereerd vanwege de vier gouden medailles die hij won op de Olympische Spelen van 1936 in nazi-Berlijn.

Veel Amerikanen wilden eigenlijk deze Spelen boycotten omdat de Duitsers er een grote propagandashow van maakten en Joodse sporters vervolgden. Toch ging Owens naar Berlijn en zegevierde: een zwarte man werd de held.

Werd hiermee het Olympisch feestje van Hitler verpest omdat de door hem gepropageerde superioriteit van het Arische volk ondergraven werd? Had Owens wel moeten gaan of had hij de Spelen moeten boycotten? Ook in Nederland woedt dit debat herhaaldelijk zoals tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014 vanwege Poetins anti-homowetgeving. Vanavond in het TV programma EenVandaag een interview met auteur Auke Kok.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. De link van Hitler naar Poetin vind ik wel te overdreven. Het Westen is gewoon hypocriet. Geld verdienen mag wel maar wanneer een niet Westers land iets organiseert waar het Westen niet direct van profiteert zoeken ze iets. Men wou de Olympische Spelen van China ook boycotten vanwege de mensenrechten maar lekker eten bij de Chinees en alle producten in China laten maken mag wel.


  Maak melding

 2. Deze vernedering in 1936 was het einde van Hitlers arische droom van superioriteitgevoel ….. en het begin van Mussolinie’s lafheid om in Ethiopië op duizenden zwarte joden en christenen met mosterdgas te bombaderen ….. geschiedenis die verzwegen werd.


  Maak melding

 3. Jesse Owens overwinning in 1936,als zwarte,was het einde van Hitler superioriteit arische droom…..maar het begin van Mussolinie’s laffe overwinning met mosterdgas in Ethiopië op honderdenduizenden zwarte joden….dat de Wereld vergeten is .


  Maak melding

 4. Maar goed, Jesse Owens was een geweldige atleet die inderdaad de blanke superioriteitsgevoel heeft weerlegd maar deed Joe Louis, een van de beste boksers, niet hetzelfde toen hij Max Schmeling in 1938 versloeg ? Waarom wordt daar geen aandacht aan besteed. Er wordt door diverse mensen de vraag gesteld of de Moderator op de hoogte is van de geschiedenis. Is desbetreffende forumdeelnemer wel op de hoogte dan ? Of zijn wij niet zelf de grootste racisten door alleen de pikzwarte neger als neger te zien en de licht gebinte negers waaronder Bouterse links te laten liggen ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.