‘Wat heeft Caricom Suriname opgeleverd?’

31

PARAMARIBO, 28 jun – “Wat heeft Caricom ons in één en twintig jaren opgeleverd?” Stanley Betterson stelt deze vraag hardop. De voormalige minister van Regionale Ontwikkeling wil een stevige discussie in het kielzog van Brexit.

Het vertrek van Groot Brittannië uit de EU zou ook in Suriname stof tot nadenken moeten opleveren. “Wat heeft Caricom ons in één en twintig jaren opgeleverd. Onze nationale productie is kapot en we worden overspoeld met allerlei producten van de Caribische eilanden”, zegt Betterson tegenover Dagblad Suriname. Allerlei barrières worden bedacht om Surinaamse producten buiten de deur te houden.

De Britten hebben hun afweging gemaakt, wat er ook van gezegd mag worden. “What about Suriname? Wordt het geen tijd om na te denken over een Suexit, Suriname uit de Caricom?”, aldus Betterson. Zelf ziet hij uitreden niet als antwoord. “Wij kunnen niet vergeleken worden met het machtige Groot-Brittannië. Als wij onszelf vergelijken met de rest van het Caribisch gebied zijn wij ook achter. Wij hebben hen juist nodig.”

Bekijk ook:


31 REACTIES

 1. Zo denken ze in de Caricom over onze dierbare president.
  Bouterse’s sudden change of plans was because the United States began proffering to certain media outlets the idea that Bouterse could be arrested in Jamaica on a Europol arrest warrant that was issued for cocaine trafficking before he was elected president in 2010. Bouterse was charged with illegally shipping 474 kilograms of cocaine to South Holland. In 2000, a Dutch court sentenced Bouterse to 11 years in prison in absentia. Until he became president of Suriname and gained diplomatic immunity, Bouterse refrained from traveling internationally. The American charge that Bouterse and his son have used Suriname as a narcotics transit point was put to shame when just prior to the Jamaica and Panama summits, the Suriname police destroyed 109 kilograms of cocaine. That came after the police destroyed 430 kilograms of cocaine in January. However, the charge of narcotics smuggling is a familiar U.S. strategy used to undermine foreign, especially Western Hemisphere leaders. Similar charges were leveled by Washington against Bolivian President Evo Morales, Venezuela’s Maduro and Chavez, Nicaragua’s Daniel Ortega, and Ecuador’s Rafael Correa. All the charges were rank propaganda and were totally without merit.


  Maak melding

 2. Ja, dat krijg je met een president die overduidelijk laat merken dat hij geen vader des vaderland is. Hij maakt zich nu drukker om een amnestiewet (zijn eigen belang) dan de ellende van 560.000 Surinamers (algemeen belang) die in een financiele crisissituatie verkeren, die hij zelf heeft gecreeerd.
  Ik begrijp deze man niet meer. Volgens mij is hij overduidelijk seniel aan het worden of is hij het spoor ergens onderweg bijster geraakt. Ook in Suriname moeten we een afzettingsprocedure tegen deze klootzak opstarten. Weg met een president die niet meer normaal kan denken. En president voor alle duidelijkheid: Wij op het internet vormen geen constitutioneel maar wel een democratisch gevaar voor u. De manier om ons te bestrijden is door transparantie. En zolang jij dat niet doet zullen wij een gevaar voor u blijven. Opsodemieteren dus.


  Maak melding

 3. Merkwaardig dat deze ex- minister nu met deze vraag komt.Toen hij daar in het kamp zat was hij allesbehalve kritisch hierover.Toen was alles ja en amen en hoorde je nooit een kritische noot; hij zat natuurlijk dichtbij de Vleespotten van Egypte.
  Het is triest dat mensen voor behoud van een positie alles opzij gooien!!!
  Geen eigen mening , geen kritiek durven geven , niet durven opstappen als dingen niet goed gaan.Ze zijn gewoon vastgeplakt en vastgeroest op hun stoel.Wat een land ! Wat een volk ! Geen drupje moraal en zelfrespect.Gewoon een weerspiegeling van het Grote Paarse voorbeeld !!!Die ellendige “President”

  i


  Maak melding

 4. Na de exit uit het koninkrijk een exit uit de Caricom? Als je wil dat iets je wat oplevert dan moet je er wel wat aan doen. Wat produceert Suriname waar men in de Caricom-landen wat aan heeft?
  Het is inmiddels wel duidelijk dat Suriname geen onafhankelijk en zelfstandig land is. Dan kun je maar één ding doen, zorgen dat je vrienden hebt en niet met iedereen ruzie maken.


  Maak melding

 5. @N.D.P ERS LOPEN ALS EEN BLINDE HOND ACHTER ZIJN BAASJE,HAHAHAHA ..GEEN MORAAL EN GEEN KARAKTER IS SCHANDE..MAAR DAT SNAPPEN ZE NIET,TERWIJLL HET LAND NAAR DE KLOTEN IS.
  VOORAL DIE KLEINE AAP VAN MISIBAKA-ZIJN GROTE MOND IS GROTER DAN ZIJN HOOFD..HOE KAN JE EEN LAND REGEREN ALS JE VERSTAND OP NUL IS HAHAHA..


  Maak melding

 6. Nogmaals zijn Surinamers Dom of zijn ze bang????wat in su gebeuren kan niet door de beugel.geen een coalitie parlementaire durf iets te zeggen dat de situatie in su erg trots is zo kan niet verder…laat dit een les zijn voor volgende regering zo nodig grondwet veranderen dat zo een situatie nooit meer komt.


  Maak melding

 7. Wat is dit voor vergelijking ?? In de titel schuilt luiheid en klinkt verwijtend .. Maar de laatste zin klinkt weer afhankelijk ..

  Ik denk dat Suriname een belangrijke en grote leverancier kan zijn (van legale producten en diensten wel te verstaan) .. Niet alleen in het Caraïbisch gebied maar ook daar buiten ..

  Kansen komen niet vanzelf aanwaaien .. Zie mogelijkheden en creëer kansen .. En benut ze ..

  Met een passieve en afwachtende houding bereik je alleen maar de illusie ..


  Maak melding

 8. *Wat Suriname heeft nagelaten is het nagaan wat de eisen van Caricom zijn en producten en diensten die concurrerend en gewild zijn aanbieden aan de Caraibische gemeenschap.

  Na 21 jaren trekken wij de conclusie dat wij 0,00 hebben kunnen wegzetten.

  Mijn conclusie: werk aan de winkel!

  Denk aan cassavemeel. Een veel gevraagd product.

  Denk aan super fruit apodosirie. Geen enkele vrucht op aarde kan tippen aan deze suppert fruit qua gezonde eigenschappen.

  Ons land is vruchtbaar,we kunnen tal van aardvruchten leveren aan die landen.


  Maak melding

 9. Voor veel NDP volgelingen waren de KONMAKANDRAS in OCER een goedkoop uitje.Er was eten en drinken en muziek.Genoeg om het volk hun zorgen voor een moment te laten vergeten.Anderen hingen erbij in afwachting om wat van “GOEDOE PA” te krijgen.Nu het voorbij is zijn ook de volgelingen weg…op een paar diehards na.Die blijven nog “trouw” omdat ze geen gezichtsverlies willen lijden. Zeg me aub niet dat DDB zoveel volgelingen had omdat hij het land zo goed bestuurde…DE CORRUPTE PRES EVER!!


  Maak melding

 10. Betterson wil gewoon interessant doen; Suriname is volgens hem niet te vergelijken met het machtige Groot Brittannië, en zelf ziet hij het uittreden van Suriname uit de Caricom niet zitten en toch stelt deze oen, naar aanleiding van Brexit de vraag of er ook een Suexit moet komen.

  Zo ken ik er nog een paar:

  1. Engeland wordt doorkruist door spoorlijnen, er loopt zelfs een tunnel van Engeland naar het vasteland van Europa. Wordt het ook geen tijd dat Bouterse de spoorlijn van Paramaribo naar Para aanlegt?

  2. Moet Suriname Nederland of de USA niet gaan kolonisere, die twee landen hebben in het verleden Suriname uitgebuit en leeggeroofd, het wordt tijd dat wij onder leiding van Bouterse het geroofde gaan terughalen.

  Om kort te zijn: een gek kan de meest idiote vragen stellen om vervolgens als een grote ‘sabi man’ te gaan uitleggen waarom het allemaal niet te realiseren is op dit moment. Wat is het nut dan om zo’n vraag überhaupt te stellen?


  Maak melding

 11. Ex-minister van Regionale ontwikkeling Betterson.Toen je in de regering zat had je weinig tot geen inbreng.Nu je minister af ben bruis je over van de”goede”ideeen.Of zie je een terug komen als minister in de nieuwe regeringe zitten…SON-BETTER YOU KEEP YOUR MOUTH SHOT!!


  Maak melding

 12. Beste Henkes, dat lees ik nu iedere keer: “Nederland heeft Suriname leeg geroofd en uitgebuit”. Leg eens uit wat Nederland weggehaald heeft. Volgens mij is er genoeg overgebleven om alle Surinamers een heel goed leven te geven, als ze maar aan het werk gaan.
  Nederland heeft mensen gedwongen te doen wat ze niet wilden, namelijk werken, maar er is ook iets opgebouwd. eerst was er alleen maar oerwoud met wat indianendorpen. Toen Suriname onafhankelijk werd was er een land met steden, wegen, bedrijven, scholen, ziekenhuizen, enzovoorts. De bedrijven zijn helaas allemaal failliet gegaan, maar daar kun je Nederland niet de schuld van geven.
  Zonder Nederland zou er geen Suriname zijn mijnheer Henkes, en als het zo doorgaat is er straks niet eens een Suriname meer.


  Maak melding

 13. Geef het land weer terug aan Holland vandaag als het nog kan !!!
  Ik zie Suriname dagelijks meer op Haïti gaat lijken. Holland help ons aub, neem ons terug en laten we onze hulpbronnen samen delen en maak van ons een echte 2e Dubai. Maar aub geen Afrikaanse staat of caraibische staat haiti.


  Maak melding

 14. Beste Hans van de Broek,
  Ik ben het ten dele met je eens. maar
  vluchtelingen worden makkelijker ergens toegelaten als zij een academische achtergrond hebben dan zij die niet of nauwelijks in hun eigen behoefte kunnen voorzien.
  Ik snap deze denkwijze, maar anderzijds haal je know-how uit het land. Hierdoor krijgt het arme(re) land te maken met en gebrek aan kennis.
  Ik ken een voorbeeld van een jongeman die is Su werkte bij een bank. Hij schreef in de jaren ’80 een sollicitatiebrief naar de ABN. Hij was Surinamer, dus geen Nederlander van Surinaamse komaf. De ABN kon merkwaardig genoeg aannemelijk maken dat er hier geen substituut voor handen was. Hij mocht komen en is nu denk ik met pensioen.
  Diefstal, dat is mijn mening, kan op vele manieren.


  Maak melding

 15. Adjaiso,Nederland is blij van ons af te zijn.Laten we dat stukje trots zijn houden en niet op ons knieen vallen.Want er gaat daaraan niets veranderen dus houdt de eer aan jezelf.Wat we kunnen doen is Nederland hulp vragen.Door stage plekken aan te bieden aan oa.agenten etc etc Soms raak je in je denken en handelen zo verroest en mist het zijn doel.De zgn.koker visie.Of cursussen/lezingen verzorgen aan onze jongens.En dat op zoveel andere gebieden.Suriname een hart onder de riem steken,zodat wij de toekomst met nieuwe hoop tegemoet zien.Surinanne is een fantastiisch land, maar er wordt zo slecht met het land omgegaan en de inwoners..Maar aub niet op de bedel toer..


  Maak melding

 16. @Adjaiso
  Ik geefje geen ongelijk . Suriname in handen van een crimineel en we zijn bankroet. De onafhankelijkheid heeft geen voordelen voor ons opgeleverd alleen maar nadelen, zoals coup en telefoon coup,moiwana slachting,bouta amnestie,Dec moorden en schulden aan iedereen ook onze nakomelingen gaan met schulden geboren worden.
  Trots op wat moeten we zijn met onze onafhankelijkheid?Een lijder met amnestie misschien die heeft Suriname in zijn greep 36 jaren van de 41 jaren die we onafhankelijk zijn !!
  Zonder hulp zijn wij compleet verloren .
  Ik deel je mening liever neemt Nederland ons terug onder zijn boezem,we behouden onze onafhankelijkheid als dat anderen trots maakt maar dan zijn we net staatsburgers van nederland we reizen zonder visum,schulden gemaakt door bouta zullen afbetaald worden …wie gaat in hemelsnaam onze schulden aflossen en bouta die lijder blijft voor eeuwig!?
  NIEMAND!.
  .


  Maak melding

 17. @Hans van den Broek

  Ook ik vraag me af wat Nederland van Suriname heeft geroofd of buitgemaakt.
  Suriname heeft niks te bieden aan geen enkel land. Bergen met goud daar heeft bouta en zijn partners in crime hun stempel gedrukt.Wat gaat Nederland van arme suriname roven?!!
  Deze logica van sommigen is onbegrijpelijk!!
  Er moet een referendum komen met de vraag of we liever willen horen bij Nederland of we staan masala achter de crimineel. Geloof me als men de kuize heeft is Suriname morgen al leeg!! We gaan naar Nederland!!


  Maak melding

 18. Word een beetje moe van die zielepieten die telkens lopen te zeuren dat Nederland Suriname moet terugnemen of dat Suriname nooit onafhankelijk had moeten worden. Wat een absurde gedachte. En dat 40 jaar na dato. Nou, ik kan ze uit de droom helpen. Vergeet het maar en richt je op de toekomst als zelfstandige natie. Men zal wel bereid moeten zijn de handen uit de mouwen te steken en niet in apathie wachten op de dingen die komen gaan, iets waarop men in Suriname patent op lijkt te hebben.


  Maak melding

 19. Ik heb al eerder gezegd dat Suriname een langetermijnrelatie met India moet aangaan.
  China wil Suriname alleen maar uitmelken, Nederland wil de Surineds vroeg of laat dumpen in Suriname, de VS zijn niet geinteresseerd in Suriname.

  India heeft heel veel behoefte aan land- en mijnbouwproducten en zou graag willen investeren in Suriname om een langdurige win-win situatie te creëren voor beide landen.

  Als je bijv. in Afrika ziet wat China doet en wat India doet, dan zie je dat de Chinezen alles zelf doen daar en de Afrikanen nergens bij betrekken terwijl de Indiërs veel met de Afrikanen samenwerken en doen aan kennisoverdracht en overdracht van technologie aan de Afrikanen. De Afrikanen waarderen de Indiërs ook meer dan de Chinezen, alleen, de Chinezen hebben veel meer geld en kopen de leiders daar om.

  Bovendien is India een democratie, net als Suriname en ook de klimaat en het weer komen veel overeen.

  Het land heeft een diverse industrie en Suriname zou daarvan kunnen profiteren.

  Het enige probleem zou een politieke probleem kunnen zijn in Suriname, want sommigen zouden de komst van geleerde Indiërs kunnen zien als een versterking van de Hindoestaanse gemeenschap in Suriname.


  Maak melding

 20. Ex-minister Betterson probeer nou niet even interessant te doen. Vergelijk geen appels met peren. Je had ruimschoots de tijd gehad om deze kritische vraag hardop te stellen, te beginnen met een gedegen beleidsplan en -uitvoering.
  Als de opeenvolgende regeringen, waarvan ABOP ook deel van uitmaakte, zelf de keuze hadden gedaan om geen serieus regionaal beleid uit te voeren, wat verwacht je dan? Hoeveel toeristen uit de regio doen Suriname jaarlijks aan? Is Suriname erin geslaagd om de voedselschuur van CARICOM te worden? Wat was de rol van onze ambassadeur op Trinidad? Nogmaals meneer Betterson, als je deze vraag publiekelijk wil stellen, doe eerst aan zelf evaluatie.


  Maak melding

 21. Alle ndper’s schijten en pissen zich hongerig paars om het daarna gretig opnieuw te eten en te drinken is hetzelfde als…….we geve baas nog vijf……wahahahahahaha meki deng ka schijt en pis te deng kong paars. Hahahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.