Angst bij winkeliers in Surinaamse volksbuurten

55

PARAMARIBO, 27 jun – Winkeliers voelen zich niet bepaald veilig meer in vooral de volksbuurten. Volgens de Vereniging Surinaamse Winkeliers, VSW, zijn sommige winkeliers al overgegaan tot extra beveiliging.

De situatie is er niet makkelijker op geworden de afgelopen maanden. De winkeliers voelen zich alles behalve op hun gemak. “Ik denk dat het te maken heeft met criminaliteit. In een risicogebied opereren eist voorzichtigheid. Sommige winkeliers die het kunnen betalen hebben beveiliging”, zegt VSW-voorzitter Raymond Hasnoe tegenover de Ware Tijd. De winkels gaan ook vroeger dicht.

Soms wordt al ruim twee uren voor de voorgeschreven sluitingstijd gestopt. Nog enkele jaren terug kon de overheid de winkeliers slechts met de grootste moeite dwingen op tijd te sluiten. Gebleken was dat winkeliers die langer open bleven, eerder werden beroofd. Nu gebeurt het spontaan. Volgens Hasnoe zijn er nu winkeliers die alleen nog maar vanachter traliewerk handel drijven.

Bekijk ook:

55 REACTIES

 1. Het is niet moeilijk om te bedenken wie de regisseur is van deze taferelen;een voorbode v/d zgn. constitutionele crisis. Het volk angst aanjagen is een bekend fenomeen van deze criminelen en zijn gatlikkers


  Maak melding

 2. China moet een fel protest indienen omdat de chinezen steeds het slachtoffer worden van deze horde. De winkeliers moeten zich verenigen en gezamenlijk een klopjacht houden en deze criminelen het lood en koper laten proeven.


  Maak melding

 3. In een geciviliseerde samenleving is er toch geen plaats voor een drugsveroordeelde / meervoudige moordenaar als president. En laat de president nu een voorbeeldfunctie hebben. Het moreel verval is op alle fronten zichtbaar.


  Maak melding

 4. Op elk gebied gaat het land achteruit.Je had vroeger de kleine Chinese winkel waar je van achter een traliewerk werd geholpen.Nu gaan we weer naar die taferelen.Dit is ook een achteruitgang dat voortkomt uit het dramatisch BELEID dat is gevoerd.Wat is er goed/vooruitgegaan in Suriname onder NDP/DDB bewind?Wat is bereikt staat niet in verhouding met alle negativiteit,labiliteit en drama.


  Maak melding

 5. Mies Koosje yu dagu. Waarom begin je weer onze president. Lijkt of je een obsessie hebt. Deze rotzooi hebben we te danken Front. Nengre wani fri fu weri susu, a no sabi taki na lekdoru a e go kisi. De boodschap is helder begin terug te kruipen naar je blanke basja.


  Maak melding

 6. criminelen met name roofovervallers worden te soft behandeld de straffen moeten minimal met de factor 2 worden verhoogd. ze worden ook niet verplicht de ontstane schade terug te betalen al zou dat max 30 jaar duren.


  Maak melding

 7. Ook weer zo’n opmerking ..dat stuit mij echt tegen de borst.Dat een creool weer dit tegen een hindoestaan heeft en omgekeerd.Nogmaals veel Hindoestanen zijn rijk,niet allemaal door hard te werken.Zo ook bij de creolen..vooral de laatste jaren hebben ze goed geboerd.Stop met deze racistische opmerkingen.Er zijn zowel onder de hindoestanen als onder de creolen eerlijke ,integere mensen.Ik kan het weten.!!


  Maak melding

 8. B.Saram
  Zo werden er vroeger panties verkocht of misschien nog steeds met als benaming: huidskleur.
  Zelf 1 persoon heeft meerdere huidskleuren; de binnenkant van mijn hand is veel lichter dan de buitenkant. Bij mijn zeer edele delen ben ik donkerder dan in mijn gezicht.
  We generaliseren zomaar een eind weg.
  Hier wordt het denk ik negatief bedoeld. Walgelijk


  Maak melding

 9. Voorstel aan Amerika:..stel Bouterse voor de keus..Aftreden en rechtsgang respecteren anders komt Dino nooit in aanmerking voor vervroegde vrijlating..


  Maak melding

 10. @Parbo, welk volk had langere tijd nodig om schoenen te dragen?en dan nog vele maten te groot? Ga maar na en hoe zijn de koelies rijk geworden ??? Drugs en nogmaalsdrugs op grote schaal in landbouwproducten.Pas decennia later kwam men er pas achter ! Maar toen waren ze reeds lang en breed gesetteld !!.wij hadden de slavernij maar was jullie lot veel beter? Of was je veel beter in India gebleven ?Wij zijn allemaal naar Suriname gebracht en zijn zeker beter af dan in ons oorspronkelijk land dus laten wij elkaar geen verwijten maken!


  Maak melding

 11. suriname is ziek
  we moeten genezen van het gezwel bouterse met zijn uitzaaiingen
  dat gezwel dat zich in de hersens van suriname heeft genesteld
  het tast samen met zijn uitzaaiingen het hele land aan
  oa het moraal centrum
  met wortel en tak moet dit gezwel met zijn uitzaaiingen uit de samenleving worden gehaald
  anders worden we nooit beter
  geen pleistertje van hira zal helpen om het land weer op een rechte koers te krijgen naar de toekomst
  maar gerechtigheid zodat je alle rovers laat zien dat moorden en roven geen zin heeft


  Maak melding

 12. @Paul
  Wat wij geerfd hebben zijn de naweeen van de revo van je baasje.
  Ja toen kwamen de tralies voor 1980 lieten we de deuren en ramen openstaan.
  Na 25 feb 1980 kwamen de traliewerken tot heden.
  Nu kennen we lagen traliewerk.
  Dus traliewerk boven je oude tralie werk.Verschrikkelijk nietwaar?!


  Maak melding

 13. Een heleboel vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit stuk. Bij een volksbuurt moet men denken aan de getto.
  Abra broki, Goede verwachting, Ramgoelamweg, Ephraimzegen, Toekomstweg (waar er geen toekomst is), Latour en natuurlijk de soortgelijke en overeenkomstige buurten. Dit wil niet zeggen dat in de betere buurten geen traliewerk is. Ik was in de jaren 80 in Su en kwam tot de ontdekking dat die Chinees aan de Tourtonnelaan zijn waren achter tralies verkocht. Ik was verrast omdat in de jaren 70 traliewerk nog onbekend was. Ik verzoek u na te gaan wanneer de eerste traliewerkbedrijven in Suriname werden opgericht. U zult zeker tot de ontdekking komen dat dit tijdens het militair regiem is gebeurd. Er is dus een causaal verband tussen militarisme, criminaliteit, onveiligheid en economische problemen. Het zijn dus die klote militairen die dit probleem hebben veroorzaakt. Laten zij dit oplossen.
  Even voor de duidelijkheid: ik ben ook in de getto opgegroeid. Maar toen respecteerden wij andermans bezit en waren wij niet gelukkig maar we accepteerden wel onze armoede. Tegenwoordig wil een ieder op een snelle manier en zonder te zweten rijk worden.


  Maak melding

 14. Waarom stuurt China niet een bataljon toe getrainde soldaten naar SU toe om de hardwerkende Chinese middenklasse te beschermen. Het is ook niet moeilijk te raden uit welke hoek deze laffe daders en kastelen komen. Nog nooit een Hindoestaan,Javaan, Chinees, Portugees, of Dogla zien oven moorden en plunderen. Het zijn alleen maar de bosnegers en de Guyanezen die zich hieraan schuldig maken. Laat China het schorem oppakken en uitschakelen.


  Maak melding

 15. Henk Molenaar2016

  Suriname is zwaar ziek. Het kankergezel heet Bouterse.

  ================================================

  Onze motjo mang heeft ook een hersenscheet gelaten.


  Maak melding

 16. Ray

  Os toch erg?!
  Wij achter de tralies in onze eigen huizen en de gevaarlijkste crimineel is lijder en heeft bovendien amnestie.

  ===============================================

  Alweer aan de drank en drugs. Vandaag nog melden bij de Jellinek kliek domme Dalit. Je zal niet de eerste zijn die aan lager wal is geraakt.


  Maak melding

 17. Canada vond het ook al onveilig .. Blijkbaar toch terecht ..

  Het is toch te triest .. Je moet in je eigen huis / winkel achter tralies (dief – ijzer) wonen / werken .. Mensen voelen zich zowel ’s nachts als overdag onveilig in hun eigen leefomgeving .. Je kan niet op je eigen balkon zitten zonder die dief-ijzer op slot te houden ..

  Dief – ijzer beschermt je min of meer wel tegen de inbrekers maar kan voor jezelf een gevaar zijn .. Hoeveel mensen zijn er levend verbrand omdat ze hun huis niet konden verlaten toen hun huis in brand stond ??

  Het is weliswaar (nog) niet overal zo, maar criminaliteit neemt ernstig toe sterker nog het wordt wreder en barbaars ..

  Steeds vaker hoor je ook over kindermisbruik in Suriname ..

  Waar gaan we naar toe ?? Waar zijn onze waarde en normen ??

  Veiligheid is de eerste voorwaarde voor je welzijn, vind ik .. Investeren in veiligheid (criminaliteit, huiselijk geweld, verkeer, voorlichting, etc.) moet daarom ook de prioriteit hebben ..

  Maar een veilig Suriname is niet alleen de verantwoording van de regering maar OOK van het volk !! Neem je eigen verantwoording en werk samen aan een beter Suriname ..


  Maak melding

 18. Roberto

  Wanneer gaan ze eindelijk inbreken bij bouta huis.
  Tijd voor biologische bestrijding of biologische oorlog.

  ==========================================

  Volgens mij woedt er een biologische oorlog in je jockie. Dus laat nog een scheet en ga rustig op je ballen zitten ouwe zak.


  Maak melding

 19. @Paul: een van de beloften waarop desie B gekozen is in 2010 is: weg met alle diefijzer. nu is het driedubbel zo dik geworden als dat het in 2010 was.

  wie het niet kan,hoeft het niet te doen.


  Maak melding

 20. @Parbo
  We begrijpen jou paniek wel.
  Straks is het agelopen met je baasje en jullie zijn volgelingen.
  Suriname gaat bevrijd worden van de paarsen en hun lijder.
  Dag der bevrijding is 30 juni aanstaande.Is je baasje van plan weer een coup te plegen ?!


  Maak melding

 21. Een grote poster van minister van Just-Pol Bessie Turf voor de ramen en deuren plakken. Dat zal vast en zeker helpen.

  Zij heeft namenlijk pas nog verdachte Desi B bang gemaakt.


  Maak melding

 22. autoblog.nl/nieuws/desi-bouterse-shopt-voor-e-15-mln-aan-gepantserde-autos-62542

  ik vraag me af waarom een geliefd president gepantserde voertuigen nodig heeft en een tig aantal bodyguards?

  auto’s hebben 1,5 miljoen euro gekost en die belachelijke bodyguards van hem, die donkere zonnebrillen op hebben al is het s’avonds, wie betaalt hun?


  Maak melding

 23. ouwe lul kan geen volle dagtaken meer hebben dus moet ingrid “de massa moordenaars hoer” het maar overnemen.
  niemand die om haar heeft gevraagd of op haar heeft gestemd.
  en toch betaald de belasting betaler haar.
  hoeveel verdiend deze uitgekiende dame (vinger in de keel)


  Maak melding

 24. welke ex minister heeft nu hier een hele grote mond over? terwijl die voor de verkiezingen 150 van die criminelen heeft vrijgelaten uit santo boma.


  Maak melding

 25. Onze Staatskas is al lang niet meer veilig maar stond niet in een volksbuurt. Die is gewoon leeggeroofd en de daders lopen en vliegen vrij rond. In ons lans is echt niks meer veilig. Onder jouw ogen wordt je portemonnee leeggeroofd door : nieuwe maatregelen.


  Maak melding

 26. Het is straks voorbij…deze salarissen hoeven niet meer te worden uitbetaald.Een import stop bij Kirpalani voor zonnebrillen.De dure bulletproof auto’s cadeau maken aan een of ander dictator..We gaan terug naar de jaren voor 1980 en nog veel beter.


  Maak melding

 27. Niets wordt er door de paarse roverheid en haar lijder gedaan om de misdaad te bestrijden. Geen wonder, de kleine dief wordt opgepakt. De grootste dieven zitten in de paarse roverheid en ontlopen hun straf. Dus deze oerdomme verworden aanhangers redeneren als zombies, hun baas in de misdaad opvolgen zoals zijn zoon en stiefzoon. Ndp en haar lijder zijn de paarse misdaadvloek van het land en al die oerdomme aanhangers de paarse schijt en pis. Daarna gaan ze richting baas en zijn marionetten om hen te beroven en niets zal deze bezeten paars paria’s kunnen tegenhouden, no wang bodyguard want net als in Haiti hebben ze hun houwers en knuppels al klaar om de roverheid te beroven.


  Maak melding

 28. De Staatskas gaat rinkelen..Er komt na lange tijd weer een DEKREET,was dit woord al haast vergeten.Het salaris van de FIRST LADY wordt met onmiddelijke ingang gestopt en er komt een wetswijziging dat de aanstaande president voor zijn echtgenote moet zorgen.Geen wonder dat sommige Surinaamse mannen de zorg voor en naar hun vrouw met een korreltje zout nemen.. (grapje)


  Maak melding

 29. @Bigi Sma
  China moet een fel protest indienen omdat de chinezen steeds het slachtoffer worden van deze horde. De winkeliers moeten zich verenigen en gezamenlijk een klopjacht houden en deze criminelen het lood en koper laten proeven.
  _________________________________________________
  Als het ooit zover komt,zullen jou soort ,(anti Suris),als eerste eraan gaan.jij hebt niets geleerd van de geschiedenis !..BOERIEKIE !


  Maak melding

 30. @waar is ons geld
  autoblog.nl/nieuws/desi-bouterse-shopt-voor-e-15-mln-aan-gepantserde-autos-62542

  ik vraag me af waarom een geliefd president gepantserde voertuigen nodig heeft en een tig aantal bodyguards?

  auto’s hebben 1,5 miljoen euro gekost en die belachelijke bodyguards van hem, die donkere zonnebrillen op hebben al is het s’avonds, wie betaalt hun?
  ______________________________________________

  JIJ HAD HELEMAAL GEEN ROOIE KOPER VOE KRAS IE GO…… FOK OFF. FLAPPIEDROL !


  Maak melding

 31. mijn advies aan alle winkeliers,,,

  pak je geweer en schiet direct dood,, ongeacht wie het moge zijn..

  de politie gaat jou ook nog helpen,want alleen kunnen ze het niet. aan.

  de P.G. O M. staat ook aan jou zijde wel is waar stil zwijgend..

  dit is de enige weg nu het land toch op zijn kont ligt..

  gewoon op de vlucht dood geschoten,wegens inbraak..


  Maak melding

 32. Beste Darasingh..de straffen verhogen zou betekenen dat de EBS/SWM hun prijzen nog wat moeten opschroeven.Of een extra belasting op groente heffen.Wat een onzin denk je…Vergeet niet hoe langer je ze in BOMA houdt hoe meer de Strafmangs kosten.Ze moeten toch eten??Suriname is in een visieuze cirkel beland..NEKS NE KLOP!!SORRY MAAR IK HEB DE SLAPPE LACH..AI MIE BOI…SRANANG E KIR MIE..


  Maak melding

 33. Ik ga naar bed..weet niet hoe het komt..kom niet meer bij van het lachen.Serieus hoe verzinnen ze het.Ab -de-Slam….Is het voor de lol of put je daar je inspiratie uit..ABDESLAM..


  Maak melding

 34. Dat idee van de Chasnet aan het plafond..kan ook van toepassing zijn in Nederland…Denk aan de juwelier zaken die een gemakkelijk prooi zijn voor rovers…Gelijk PATENT op vragen….per direct een naamsverandering..??


  Maak melding

 35. Ik wist niet goed wat ik zag toen ik in 1994 weer voor het eerst weer in Suriname terugkwam nadat ik in ’74 afgezwaaid was uit de Tris en Suriname meegemaakt heb als een land waar het veilig was en het begrip diefijzer praktisch onbekend was.
  Bij het afsluiten ’s avonds van de winkel waar mijn Zwager een groente en fruitstand had hoorde ik het geluid van het ontgrendelen van een doorgeladen jachtgeweer, toen was het op het pad van Wanica ook al nodig dat de winkeliers zich moesten beschermen tegen onverlaten die liever lui dan moe zijn en zich op deze manier willen verrijken, lui die je overdag alleen maar zag rondhangen, wat dat betreft niets nieuws onder de zon in Suriname, alleen wel frapant dat dit verschijnsel toeneemt als een misdadig produkt als Bouterse de touwtjes in handen heeft alleen maar toeneemt.
  De winkeliers niet alleen een wapenvergunning geven en gelijk “a License to Kill” bij dit soort overvallen, rigoureus ja, maar het werkt wel afschrikkend en ruimt op bovendien drukken ze niet meer op de kosten van kost en inwoning in Santo Boma voor hun onvrijwillge bewoners, alleen ben ik wel bang dat het probleem van overvallen en berovingen zich nog meer naar de burgers, bij mij zijn ze straks van harte welkom, uiteengerukt door een paar hondjes en afgevoerd in een zwarte auto of een put ergens met ongebluste kalk, kan er niets aan doen, maar soms blijf ik de harde marinier van 40 jaar geleden, net zo goed dat ik schijtziek wordt van die lamzakken hier die maar vol blijven houden dat het goed gaat mat Suriname onder het bewind van de moordenaar en drugscrimineel Bouterse


  Maak melding

 36. Waarom gaan die oerdomme verarmde paarse debielen niet thuis bij baas om eten vragen? Inplaats van hun hard werkende naaste te roven kunnen ze zich liever keren tot baas en roverheid en paars geboefte.


  Maak melding

 37. Tje poti,

  Geen angst om hogere prijzen aan te slaan;
  Geen angst om vervallen produkten aan de man te brengen;
  Geen angst om in daarvoor in aanmerking komende gevallen onvriendelijk te zijn tegen kopers.
  Overdrijven kunnen wij allemaal wel!


  Maak melding

 38. de winkeliers zijn geen parlementariers; dus daar kun je geen gelijk halen om spullen te stelen dat niet van jou is… kopen en betalen en anders gaan werken en stelen is dus pakslaag krijgen van de politie en je kinderen zonder eten en drinken naar school sturen…….je hebt dictator als president gekozen en dat heeft niet het buitenland, maar het volk zelf gestemd..


  Maak melding

 39. @ Paraman

  Tje poti, de NDP-boeven hebben Ons land FAILLIET gemaakt !

  Alle monetaire Reserves weg, al ons Goud weg !

  Tje poti en de NDPers hebben daarna ook nog 1,8 Miljard aan ongedekte SRD’s uitgegeven !

  Nu is Sranang uitgeleverd aan de slavendrijvers van NDP
  en de IMF !

  Maak aub NDP-boeven een EIGEN winkel indien jullie het
  zo goed weten !

  Zelfs de IMPORTEN van Sranang lopen gevaar door WANDADEN van de Politieke BOEVEN !!

  De door NDP binnengehaalde chinese-triades vernietigen
  de bestaande winkels ! Alles met stempel van DDB !

  NDP kan liever een WINKEL openen met Grondwets-schendingen of een winkel met zware corruptie-gevallen of een met Geld-weggoocheltrucjes ! !!

  NDP, PE UN MONNI DE ??? NDP,PE UN GOWTU DE ???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.