Veel mensen van Surinaamse komaf in Vinexwijken

27

In zogenoemde Vinexwijken in Nederland wonen relatief veel mensen van Surinaamse komaf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS zijn vinexwijken geen ‘witte’ wijken. Van de bijna 790.000 inwoners is 17 procent van niet-westerse herkomst, gemiddeld in Nederland is dat 12 procent.

Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een nota ruimtelijke ordening van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991. Deze notitie, een vervolg op de Vierde nota ruimtelijke ordening uit 1988, bevat uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode tussen 1 januari 1995 en 1 januari 2005.

Nederland telt in totaal 81 vinexwijken. Die zijn de afgelopen 25 jaar gebouwd aan de rand van bestaande steden om de druk op de grote stad te verlichten. Leidsche Rijn in Utrecht is de grootste vinexwijk. Vorig jaar telde de wijk ruim 56.000 inwoners. Andere bekende vinexwijken zijn Wateringse Veld, Ypenburg en Leidschenveen in de omgeving van Den Haag.

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. hallo kritiekasters,,je moet toch ergens wonen..

  het is duizend maal beter wonen werken leven een toekomst opbouwen in Nederland dan wel in suriname,waar je totaal geen toekomst hebt,waar je dagelijks armer en armer wordt met een lijder die een moordenaar is….


  Maak melding

 2. Marcel go sribi. Dan doe je iets beters voor het weekend. Want jouw opmerking slaat op niks. Suriname blijft een paradijs waar tot nu toe heel veel suri-europeanen hun zwart geld komen investeren. Dus bouterse of geen bouterse, dit land moet je niet domweg bekritiseren.


  Maak melding

 3. Beseffen jullie wel wat men bedoelt met niet witte wijken. Lijkt wel Zuid Afrika.
  If you know what I mean. Noemen we dit ook “discriminatie”?
  Suri nederlanders met jullie grote muil!


  Maak melding

 4. N-onowientje:
  Beter een grote muil en met beide benen op op de grond, dan een halve zool die moeite heeft met begrijpend lezen en zich verschuilt achter de “rassen”-kaart!


  Maak melding

 5. Grappig is dat jullie niet willen toegeven dat jullie gediscrimineerd worden. Ju blaka mi mati in a ai fu a wit mang. Dan we draai oen tongo lek jo kong weti.
  Kom terug naar Su. Dja ju mama koemba beri, dja den tata fi trowe sweti nanga brudu nanga tek ala vernedering fu den mang sang e disco unu dape now. Nowang ka rassen kaart, na realiteit. Doro in wan bakra tenti dan jo merk fa den witmang e luku ju.


  Maak melding

 6. Beste N-wientje, je kletst onzin. De enigen waar in Nederland met wat argwaan naar gekeken wordt zijn vooral Marokkanen en Antillianen. Als je de misdaad statistieken bekijkt dan begrijp je wel waarom.
  In Nederland wordt vast wel gediscrimineerd, etnische bevooroordeeldheid heet dat, iedereen denkt nu eenmaal dat zijn eigen familie beter is dan de rest, maar echte harde discriminatie is er nauwelijks. Vertel me anders maar eens wat er dan voor discriminatie is in Nederland.

  Met witte wijken bedoelt men wijken waar vooral autochtonen wonen. Dat omdat daar voornamelijk koophuizen staan en allochtonen huren meest.
  Geleidelijk aan ontstaat er een steeds grotere groep van migranten en migrantenkinderen die goed opgeleid zijn en een goede baan hebben en zich daardoor betere huisvesting kunnen permitteren in een aangename omgeving.
  Dat zijn dan vooral die mensen die niet constant lopen te klagen over racisme en discriminatie maar gewoon hun school afmaken, een baan zoeken en hun eigen leven leiden. Dat zijn de winnaars van de multiculturele samenleving, niet de losers die constant de slachtofferrol zoeken en daarmee hun leven verpesten.


  Maak melding

 7. N-Wientje!! mijn € 100,- is voor jou de maand salaris!! of niet soms??? 800 srd hi hi hiiiii!! werkze!! en je zult ook geen succes hebben! met die 800 srd!! Ga liever naar de casino en daar is gratis eten en drinken!!! en als je een auto hebt, is ook gratis parkeren!!

  Jij mag van mij de vernedering van je papa Bouta, je eigen Surinamer hebben en zijn stront ruiken!! merk je dan dat niet?? hoe dom kun je zijn?/


  Maak melding

 8. @ hans vd broek
  jeetje …wat een betoog voor een halve malloot.
  dat hele Vinex nieuws moet je gewoon voor kennisgeving aannemen en er verder niets mee doen.
  het is goed wonen in ned ….maakt niet uit waar je woont.
  sommige idioten vinden suriname een paradijs ….ook dat is geen nieuws .
  anderen zien overal racisme ….ook dat is geen nieuws.
  het is pas nieuws als nwientje en consorten eelt op hun handen krijgen en hun hersencellen zich gaan vermenigvuldigen , tot het niveau van een algemeen beschaafd individu.
  .

  sjorry ….dat is geen nieuws maar science fiction


  Maak melding

 9. Brexit na realiteit,als er een schaap over de dam is dan volgen er nog meer,ik heb met de redimusus te doen,straks worden zij eruit getrapt,dus wannabee Hollanders niet zo hard piepen,een bekend spreekwoord luidt ; vogeltjes die te hard piepen zijn voor de poes,de gaarkeukens nemen toe,vreemdelingen haat dito,of wanen jullie zich geen vreemdelingen,poes gaat jullie leren,de geschiedenis herhaald zich altijd,wie niet kan zwemmen moet dat alvast gaan leren,raytje en klein volk ,oeng e artjie no,time Will tell


  Maak melding

 10. Wientje zit daar niet te bluffen over welke 100 euro heb jij het over,als alle vaste lasten zijn afgetrokken moet j blij zijn ,als je nog 50euro over houdt,en daar moet jij de hele maand mee zien rond te komen,na plof kip eten voor een week,daarna Pori groenten en fruit gaan zoeken bij Albert cuijp ,dapper markt,en bos en lommer,of ten Kate markt.


  Maak melding

 11. De Brexit dreun is zo hard aangekomen ,8.9 op de schaal van Richter het was voelbaar hier in switi sranang,nu breken er moeilijke tijden voor de wannabee Hollanders ,als jullie begrijpen wie ik allemaal bedoel,vreselijke barre tijden,faillisementen ,onzekerheden,vreemdelingenhaat,raytje begin j wit te verven,intussen is het heerlijk toeven in switi sranang,zit nu aan de cocktail


  Maak melding

 12. Jacobus vandaar dat jullie hunkeren om het Su uit te kunnen geven,voor rest stelt de euro niets meer voor,in Nederland kunnen jullie niet eens rondkomen,met j zo bejubelde euro,in Amerika,China ,Japan willen ze niets weten van de euro dus ff rustig aan,wannabee hollander,de gevolgen van Brexit is coming to jou,is a matter of time


  Maak melding

 13. nog 5 en nog 5 tot de dood hem schijdt..en daarna nog 5..

  nu wordt hij gedelegeerd door een wit man kan geen kant op,moet doen wat die wit man zegt..

  laat hij zijn bek nu open maken..

  veel succes..


  Maak melding

 14. Suriname is een paradijs. Ik heb er 20 jaar daar gewoond dus dat ik dat zeker beamen. Ik moet echter wel bijvertellen dat die 20 jaren vóór de periode van klootzak Bouterse daar zijn doorgebracht.
  En als ik de berichten uit Suriname volg moet ik eerlijk toegeven dat ik blij ben dat ik niet meer in Suriname woon en ik ben ook niet van plan om terug te keren.
  Waarom? Met Bouterse aan het bewind is Suriname geen paradijs meer. Voorbeelden: dievenijzer, criminaliteit, inflatie, devaluatie en de vele zwaarden van Damocles die de Surinamers boven het hoofd hangen door het IMF. Eén van de reageerders maakte de opmerking dat wij in Nederland, na aftrek van onze vaste lasten, slechts 50 Euro’s overhouden. Hij vergeet wel te vertellen dat de meeste Surinamers in Su na twee weken helemaal skeer zijn. Ik heb liever die 50 Euro’s dan niets. Wij hebben onze magere 7 jaren al achter de rug. Nu krijgen de Surinamers die magere jaren voor hun kiezen. Wat heb ik aan liggen in een hangmat tussen twee bomen aan de kreek, zonder die bekende Djogo, mij afvragend hoe ik de maand moet rondkomen. Even een waarschuwing: Surneds niet beledigen, anders sturen we geen geld en dozen voor jullie. En die ontwikkelingshulp die we van DDB zouden ontvangen: daar wachten wij nog steeds op. Sorry DDB is de verkeerde persoon op de verkeerde plaats. Opsodemieteren.


  Maak melding

 15. Beste Pagla Koeta, zou je je verhalen even in Afrika willen gaan vertellen? Blijkbaar weten ze het daar nog niet dat het in Europa zo slecht is. Elke dag wagen ze met duizenden hun leven om daar te komen.
  De beloning is ook groot: Je krijgt hier een mooi huis, geld om het in te richten, medische verzorging, onderwijs, er is rechtszekerheid, en wie te dom of te lui is om te werken krijgt gewoon elke maand geld op zijn rekening gestort.

  In Nederland is het bijna onmogelijk om in armoede te leven. Iedereen zonder werk krijgt een uitkering. Alleen helaas zijn er mensen die zo dom zijn dat ze niet kunnen rekenen en allerlei mooie spullen gaan bestellen op internet die ze niet kunnen betalen, en ja, dan kom je in problemen. Niet omdat het in Nederland zo slecht is maar omdat het onbenullen zijn.

  Als je die in Suriname wil hebben, alsjeblieft, we zijn ze graag kwijt. Weer wat kiezersvolk voor Bouterse er bij. Je zult ze natuurlijk wel een uitkering van minstens 2000 Amerikaanse dollars per maand moeten geven, dat zijn ze tenslotte zo gewend in Nederland.


  Maak melding

 16. @@ Pagla koete( gekke Hond) De Chinezen lopen nu ook weg uit SU!! Ik eet en drink, maar bedel niet!!! zoals jullie!! en als je wilt weten wat ik per maand over hou, nadat ik de Dappermarkt en Abertcuyp heb bezocht, is zeker € 1500,- per maand welke jou droom aller tijden zal zijn!! ik kom 2 x per jaar Naar SU en geniet als ik weet niet wat!! Voor jou zal dit een droom zijn, welke niet zal uitkomen!! Tjankro!!!! Je zult altijd een Hyena blijven! Grotere soort van pagla koeta!!

  Jou posting letterlijk!! zo bejubelde euro,in Amerika,China ,Japan willen ze niets weten van de euro dus ff rustig aan,wannabee hollander,de gevolgen van Brexit is coming to jou,is a matter of time!1

  Ik heb hier met SU te maken en niet zoals jij kraait met je posting!! Na Brexit zal je om toiletpapier smeken zoals de rechters nu al in SU!!!! of loop je zonder af te nemen!! Foei!! Tingie fowru!!


  Maak melding

 17. Hallo jongens goed opletten ya, Nederland heeft een goede Sociale Wetten ya: Allen staande zonder kinder en vrouw ontvangt men e.1100,- per maand en gezinnen met kinderen krijgt men e.1600,- per maand exklusief de toelange zoals Huursubsidie,kinderbijslag , ouder toelange etc.etc groet Robert..


  Maak melding

 18. Hallo jongens goed opletten ya, Nederland heeft een goede Sociale Wetten ya: Allen staande zonder kinder en vrouw ontvangt men e.1100,- per maand en gezinnen met kinderen krijgt men e.1600,- per maand exklusief de toelange zoals Huursubsidie,kinderbijslag , ouder toelange etc.etc groet Robert..


  Maak melding

 19. Ik snap eigenlijk niet goed wat er mis is met het wonen in een vinexwijk.
  Volgens mij zijn de meeste mensen in zo’n wijk tevreden met hun woonsituatie.
  Er wordt een probleem van iets gemaakt, wat helemaal geen probleem is, althans, zo sta in in dit verhaal.


  Maak melding

 20. @ Pagla koeta of beter pagla tjoetia je moet blij zijn dat je in Suriname bent want als je in Bihar zou zijn zou niet eens weten wat internet is en in staat zijn onzin te lullen.


  Maak melding

 21. Wordt er in Suriname niet gediscrimineerd !!!
  Ben als een hond behandeld bij het CBB in Suriname.
  Als je hen begroet, kijken ze alsof het begint te sneeuwen.

  Hier in Nederland als je een document wil halen in het gemeentehuis. Bij binnenkomst wordt je begroet g-morgen/g-middag, kan ik u ergens mee helpen.

  Dat is iets wat ze daar niet kennen in de rimboe !!!

  Het land wilde graag onafhankelijk worden, maar in feite is men afhankelijk, men is nog steeds op de bedeltoer !!!

  Serieuze Surneds hebben zich hier gevestigd en wortel geschoten, zijn goed geschoold en wonen in betere wijken.
  Ze leveren hun bijdrage aan de samenleving, je hoort ze niet klagen, ze kijken vooruit.

  Maar in Suriname in enkel maar klagen en klagen en klagen.
  Onafhankelijkheid beteken niet feesten en beesten maar keihard werken, zwoegen in de zon, vroeg opstaan.
  In barre tijden droge rijst met peper en zout eten wat ik persoonlijk heb meegemaakt !!!

  Maar als je gewend bent bruine bonen met zoutvlees te eten en je moet omschakalen naar schaars voedsel, dan komen bepaalde mensen om van de honger !!!

  Kijk wat voor een zooitje het is geworden 40 jaar na de onafhankelijkheid !!!! Zoveel natuurlijke rijkdommen en ik zie nog steeds geen 2e Dubai !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.