Publiek transport Suriname wil meer geld

22

PARAMARIBO, 24 jun – De tarieven voor publiek transport gaan waarschijnlijk omhoog. Eigenaren van bussen zeggen het niet meer te redden. De subsidies zijn verre van toereikend. Er ligt al een voorstel bij de regering.

Maar het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme geeft niet thuis. De eigenaren en hun belangenorganisatie LO worden ongedurig. “Wij kunnen het ons niet meer permitteren om te blijven rijden tegen het huidige tarief, omdat we nauwelijks winst maken, terwijl de prijzen vanonderdelen omhoog schieten”, zegt PLO-woordvoerder Edmund Dundas tegenover de Ware Tijd. Banden en onderdelen zijn peperduur.

Het zijn twee posten die zwaar drukken op het budget van het busbedrijf. De subsidie geldt slechts brandstof. Volgens Dundas is er geen ontkomen aan. Het enige dat de bussen op straat houdt is de drang tot overleven. “Ik hoor de mensen zich afvragen waarom we niet stoppen met rijden als we zoveel klagen. Maar we moeten wel rijden om toch wat te verdienen, omdat we met de huidige tarieven niet verder kunnen.”

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. waarom meer geld?
  ingrid moet ook nog worden betaald hoor
  laten ze maar lekker wachten op hun geld
  belangrijke mensen gaan voor


  Maak melding

 2. Binnen Paramaribo zelf zijn de afstanden goed af te leggen met een fiets/bromfiets/motorfiets.

  Alleen is het verkeer gevaarlijk voor deze verkeersdeelnemers.
  Daar komt nog bij daat tegenwoordig de voordeur van de huizen al begint op 1 m afstand van de straat, dus wegverbreding en aanleg van fietspaden bijv. wordt haast een onmogelijke zaak.

  Dus toch maar met de bus.
  Ik zou kiezen voor een bus aangedreven door een kleine nucleaire reactor. Hoef je nooit meer te tanken.
  En als er een ongeluk gebeurt? Ach, hooguit 600.000 mensen worden ziek.


  Maak melding

 3. Ik zou zeggen overheid zet ook zelf bussen in en concurreer mee met de andere. Of neem mensen in dienst om voor u te rijden. Laat zien dat het wel kan.


  Maak melding

 4. Tide tamara wi e go wakka moro vara. Wahahahahahaha, vele oerdomme paars verarmde zombies worden weer de ka, terwijl hun lijder en trawanten zich verder corrupt verrijken met of zonder het IMF en de duurste wagens rijden op staatskosten. Wahahaha. Soso ka e go kong moro met de vlees geworden vloek van het land…….didibri. Wahahahahaha ba zoekoe ba vinni. Oeng wakka te wo ka of…….pai alle deng verhoogde tarieven met dank aan Boefdraad en zijn opdrachtgever baas dididbri…..de grootste lijder en boef van verworden arm misdaadstaat Suribabwe. Wo ka.


  Maak melding

 5. @ghe ghe ghe,@Bwakoef,@Raoul,@Baby loveslolly,
  Jullie willen zonodig wat zeggen maar deze onzin hoeven jullie echt niet te prediken.
  Er zyn bussen van lanti maar niet genoeg.
  Onderdelen ryzen de pan uit.
  Je geld is meer dan de helft in waarde gedaald,maar de inkomsten zyn ongeveer hetzelfde,da hoe dan.
  @B.wakoef jy moet je nakyken met je nucleaire reactor.


  Maak melding

 6. Alle ndper’s worden letterlijk en figuurlijk vertrapt door baas en zijn corrupte rijke paarse elite geboefte. Ze hebben het nog steeds niet door en krijsen jammerend……..ach sa oe sa doe……..join we zijn moe dan. Paarse verarmde ezels en ezelinnen.


  Maak melding

 7. waarom zie of hoor ik nergens dat de salarissen van die dieven bende omlaag gaat?
  waarom hoor ik de oppositie niets roepen over die achterlijke salarissen?
  waarom worden er geen eisen gesteld?


  Maak melding

 8. NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat de oorzaak van de crisis niet kan worden toegeschreven aan corruptie en verspilling. Hij onderkent dat er hier en daar ook sprake is geweest van corruptie en verspilling. Zaken waar bewijzen op tafel kwamen, zijn onderzocht of deze is nog gaande. Na de aanname van de anti-corruptiewet zullen mensen ontmoedigd worden om zelfs aan corruptie te denken.

  Deze bushman durft dit te beweren.
  Eerder ei hij dat er altijd en overal corruptie al zijn en nu heeft hij over ontmoediging van corruptie.
  Als ik naar hem kijk dan zie ik een corruptie achterbakse likkende Bouta fan.
  Bah ik krijg een poepsmaak hiervan


  Maak melding

 9. Een regering die niet eens een openbarevervoer kan goed Manage.en ze willen een land besturen???al die miljarden voor ontwikkeling geld gaan paar miljoen site leveren en de volk kan honger leiden


  Maak melding

 10. De Surinaamse economie kan deze weelde niet dragen. Ruim 60% van de overheidsinkomsten wordt uitgegeven aan ambtenaren die weinig presteren en aan subsidies aan bedrijven zoals landbouwbedrijven, busondernemingen, schooltaxi’s,enz. Er moet een ordening komen en de marktwerking moet geïntroduceerd worden en zorgen voor gezonde bedrijven. Busondernemers moeten de risico’s voor het opstarten van een busbedrijf zelf dragen en niet afwentelen op de overheid. Er zijn vast ondernemers in het land die zonder subsidie van de overheid hun busbedrijf goed kunnen runnen.


  Maak melding

 11. Gewoon de boel is goed reorganiseren in Suriname,
  hoeveel busbedrijven op hoeveel inwoners, 1 busbedrijf met een paar goede logistieke medewerkers moet toch voldoende zijn, beter dan een stel cowboys met een rijbewijs die voor zichzelf rijden om de schaarse krenten uit de magere brij te pikken, ik heb me elke keer weer verbaast hoe ze voor de prijzen die ze handteren nog kunnen rijden


  Maak melding

 12. Mensen laten wij goed hierover nadenken. De vervoerders hebben gelijk. Voor dat bedrag kan je je niet door een ezel laten voortrekken. Jammer maar de prijs voor een busrit moet omhoog. Voor sommigen wordt het moeilijk, maar ze moeten hun gelijk ergens anders zoeken. Als anderen zich in een Prado laten vervoeren dan is het ook tijd om aan de ondernemers te denken. Waar ter wereld wordt een busrit voor 15 eurocent betaald. Ben benieuwd hoe dit wordt opgelost.


  Maak melding

 13. B.Wakoef, onderschat de inkomsten van de bushouders niet. Zij verdienen een dikke boterham en profiteren ook van de overheidssubsidies. Door de hoge inkomsten die zij genieten is er een gewenning van inkomen bij hen opgetreden. Zij willen meer geld verdienen maar dan over de ruggen van de passagiers.


  Maak melding

 14. Beste @Wakoef,
  Ik zou momenteel niet weten of wy altyd op de olie moeten teren.
  Er zyn alternatieven maar dat is helaas niet voor alle machienes/motoren rendabel.
  De verbrandingsmotor gaat al meer dan 100 jaar mee in de auto en die is qwa prestaties niet te vergelyken met n hybride motor of electrische auto.
  Ik bedoel maar.
  Ik ben net terug van 3 jr Su dus weet ik wat er speelt.
  Om terug te komen op de bussen in su,gaat t doodeenvoudig niet werken.
  Dat kan niemand betalen en dan vergeet je een belangryk aspect en dat is onderhoud,hahaha als je DE SURINAMER kent dan zeg ik genoeg denk ik.


  Maak melding

 15. Raoul, we kunnen de karavaan bestaande uit de gepantserde wagen van Bouta en de volgauto’s ook inzetten, met loeiende sirene leggen ze de route twee tot driemaal sneller af dan een bus, daardoor kunnen ze per tijdseenheid meer mofinawan tegen een concurrerend tarief vervoeren en de regering hoeft ook geen nieuwe voertuigen in te voeren, de zwaar bewapende chauffeurs die het grootste deel van de tijd uit hun neus zitten te vreten, worden ook effectiever ingezet, het veiligheidsgevoel van de mofinawan, die een groter risico lopen beroofd of mishandeld te worden dan Bouta, wordt ook drastisch vergroot.

  RobG,omdat de overheid de marktwerking saboteert om populistische redenen, geeft zij de bushouders subsidie, als de overheid zich er niet mee bemoeide konden de bushouders hun tarieven volgens vraag en aanbod vaststellen, omdat de overheid de prijs van een busrit bepaalt MOET zij de bushouders subsidiëren en omdat de overheid haar afspraken niet nakomt, komen de bushouders in problemen.


  Maak melding

 16. Wat is er gebeurd met de wilde bussen van 10 centen een rit.?We gaan naar de markt of naar werk. We doen onze inkopen op de markt en gaan naar huis vol met boodschappen. Groenten, sinasappelen, vis inclusief bakkeljauw, en zout vlees.Ook rijst en olie.

  Het is allemaal naar het land van dromen gegaan. De chinezen verkopen dure groenten in hun grote winkels maar net lonend en moeite sparen voor een markt trip.

  De mensen hebben de bussen nodig om op werk te komen net als toen. De bushouders krijgen alleen subsidie voor de benzine. Maar de voor vraag en aanbod prijs is geen ruimte. De creolen moeten voor de ndp stemmen. Zo hou de prijs laag.

  Zo als de bushouders klagen dan wordt het lid op de pot gezet. Dan hoor je ze zoemen in de pot. Zeer, zeeer!

  De bushojuders en chauffeurs eten weer roti broenten massala zonder stukje kip.


  Maak melding

 17. Daar zit ik ook op te wachten.Als het hoofdstuk Bouterse is afgesloten,wat er gaat gebeuren met de schenkingen in de vorm van een RIANTE salaris.Ze moeten worden terug gedraaid.Die srd’s kunnen gelijk de ton in…ook een manier om de overtollig afgedrukte srd’s op de markt af te romen.


  Maak melding

 18. Ik besef ook gezien de omstandigheden dat je niet ineens alles kunt recht breien wat al jaren krom is.Maar er zal ergens een begin gemaakt moeten worden.Het overtollig ambtenaren apparaat uitdunnen en ze elders aan het werk zetten? Waar ze naar gelang hun diploma’s en hun competenties een beter doel dienen.Bv.als buschauffeurs,of in bejaarden tehuizen,stadsverfraaiing.Verzin het maar..nu zitten ze op ministeries,dienen geen enkel doel dan de mensen aan de balie te frustreren.


  Maak melding

 19. Er zijn gewoon teveel bussen.
  De meeste maken niet meer dan 3 ronden/dag op hun route
  Kijk maar hoelang ze stilstaan, wachtend op passagiers.
  Net taxi’s.

  Efficienter zou zijn om gewoon te rijden zoals in Ned.DE route wordt continu gereden. Geen wachtende bussen in de binnenstad. Grote stations buiten de stad. Meteen ook ruimtewinst in de binnenstad.

  Rob G, ik heb zelf een bus exploitatie gezien. Binnen enkele jaren is de bus “opgegeten” d.w.z, je kunt onderhoud en afschrijving niet betalen tenzij je nul inkomen wilt.
  De bus reed gemiddeld 5 uur/dag.
  Kijk maar naar de kwaliteit van wat er rijdt.Veel lapwerk aan het interieur en banden die amper profiel hebben.

  De sector saneren en een ander systeem opzetten.Ooit door een Ned. bedrijf , jaren geleden, geanalyseerd en met voorstellen gekomen.Maar zoals gewoonlijk spelen er andere belangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.