woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurNationaal Sranantongo dictee bestaat 5 jaar

Nationaal Sranantongo dictee bestaat 5 jaar

-

Does Travel - naar Suriname

Het initiatief van juni 2011 voor een jaarlijks Nationaal Sranantongo dictee ontsproot uit het brein van de stichting Between the Lines (BTL). Samen met het nationaal instituut slavernijverleden organiseerde BTL in dat jaar het 1e Sranantongo dictee. Het idee voor voorronden gedurende het jaar in verschillende steden kreeg ook al gauw vorm. De 2e Rotterdamse voorronde staat al weer voor de deur. Deze is op zondag 26 juni in Wi Masanga in de havenstad.

Het Nationaal Sranantongo dictee kent al meerdere winnaars. Dit is in de afgelopen 5 jaren jaarlijks op eigen kracht zonder subsidies georganiseerd. Hierbij is er medewerking gekregen van de vereniging ‘Ons Suriname’ en de stichting ‘eer en herstel’. Voor de Rotterdamse voorronde heeft TRC promotion eerst de animo daarvoor gepeild. Hieruit is de samenwerking met hen en de stichting Wi Masanga voortgekomen. De rotterdamse winnaars uit 2015 waren: 1. Gerda Zaalblok, 2. Marva Biekman en 3. Johan Hooplot.

Afgelopen jaren hebben verschillende schrijvers meegewerkt aan het opstellen van het Sranantongo dictee. Dat waren: componist Ruth Koenders, publicist Ludwig van Mullier, Gerrit Barron (schrijver), Denise Jannah (artiest) en Stuart Rahan (journalist). Stuart Rahan was ook in 2015 de schrijver van dictee t.b.v. de stad Rotterdam. Dit jaar is Krofaya Kromanti (Marva Biekman) hiervoor benaderd.

Het Sranantongo dictee is een bijzondere activiteit omdat het naast het Nederlands een veel gesproken taal is; van Paramaribo tot Nickerie, Brokopondo, Saramacca, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of in New York of Miami. Het draagt ertoe bij dat er een uniforme spelling wordt bewerkstelligd voor het correct spreken en schrijven hiervan. Met de organisatie van het Sranatongo dictee wil BTL het Sranan(tongo) naar een hoger niveau tillen. Taal verbindt!

De landelijke finale van het Sranantongo dictee vindt in november in Amsterdam plaats.

Between the Lines (BTL) organiseert sociaal maatschappelijke culturele evenementen waarin de verbinding van emoties wordt gezocht. Zo is zij ook verantwoordelijk voor de jaarlijkse Pomwedstrijd (dit jaar op het Krioro Kukru Festival) en de dr. SOPHIE REDMONDLEZING. Tevens verzorgd zij wekelijkse radioprogramma’s onder de naam ‘Radio Double7FM’. De enige lokale omroep in Amsterdam waar kunst en cultuur tot leven komt met hoorspelen, radiosoaps, sketches en infotainment.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
  1. Het is tijd voor jou om een cursus begrijpend lezen te gaan volgen Sonnyboy. Eigen kracht betekend geen subsidie.
    Altijd negatief lullen maar geen voetnoot zijn in de geschiedenis.


    Maak melding
  2. @FBI,

    The kafrie’s hebben een tik. Alles wat van hen is is Nationaal, DE Surinaamse dit of dat. Die lui promoten zichzelf als zijnde de enige Surinamers. Het is echt walgelijk. De dominantiezucht (zondr capabilities) straalt er vanaf.


    Maak melding
  3. Er zijn Surinamers die in andere landen in de wereld werken en heel veel geld verdienen, zonder veel van deze taal te weten.

    Dat is het verschil tussen wereldtalen kennen en een taal die Surinamers en Surineds in Nederland spreken.

    Ik hecht er weinig of geen waarde aan, omdat het buiten Suriname en in de Surinaamse gemeenschap in Nederland geen waarde heeft.

    Tijd En Energie kan beter besteed worden in zaken die wel geld opleveren.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  4. Gelukkig dat die oude makkers van nu niet de visionaire Srananman van de toekomst zijn. Her Sranantongo is niet alleen voor blakaman maar voor alle Surinamers als je het nou wil of niet wij praten allemaal Sranantongo maar niet allemaal Hindi of Javaans of Chinees. Geloof me ik zou die talen ook als bijvak willen hebben in het onderwijs maar omdat wij Surinamers van nu elkaar het licht in de ogen niet gunnen heb ik mijn hoop gezet op de Surinamer van 2060. Er is in Nederland een Fries dictee een Drentsdictee ik hoor niemand daarover vallen maar ja waarom zouden jullie vastgeroest in negatief advies. Srananman lobi gi advies zo een zucht.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES