Moeilijke tijden voor groenteboeren in Suriname

35

Alsof groenteboeren nog niet genoeg te lijden hebben onder de verslechterde economie in Suriname, nu moeten ze met het regenseizoen ook nog machteloos toezien hoe hun arealen onder water lopen en hun gewassen door zware regens en rukwinden tegen de grond worden geslagen. Sommige boeren willen de prijzen opschroeven om de verliezen te compenseren, maar dat werkt averechts. Op de markt is de koopkracht namelijk enorm gedaald.

Bekijk ook:

35 REACTIES

 1. Ja men zegt neerwaardse spiraal

  En dan geen groente meer. Gaan we meef importeren. Of onze gezondheid achteruit.

  Maar de president had toch gezegt VOEDSEL SCHUUR
  Waarin heeft hij geinvessteerd?

  Heeft Misiekaba het antwoord?
  Of wie kan me helpen


  Maak melding

 2. Wat voor visie heeft een regering die decennialang alleen maar gericht is op mijnbouw, zoals in Afrika…

  Hoe zit het met de miljarden die binnengestroomd waren… Er kan zoveel binnenkomen maar als je het niet slim investeer ben je het zo weer kwijt. Nu blijkt weer. De duizenden chinese winkels zuigen ook het land leeg. Want de winsten worden niet geinvesteerd in SU maar gelijk gewisseld in vreemd valuta en geexporteerd.

  Ik wacht nog steeds op 40000 volkswoningen, een zweeftrein naar Zanderij, een mega ziekenhuis, een zesbaans snelweg naar de oerwoud, tweede Dubai, enz.enz.

  Veel beloven en neks geven doen de ezels van Bouterse in vreugde leven… Want een ezel struikelt niet twee keer op dezelfde steen maar de blinde domme ezels van Bouta zullen dat keer op keer doen…


  Maak melding

 3. Het is al eerder gezegd de watering systemen zijn niet onderhouden door OW of wie dan ook. Waarschijnlijk is het geld opgedampt.

  Nou moeten de consumenten ervoor betalen. Dure groenten kopen. Open gronden in de stad moeten tot volksgronden worden verklaard zodat de voedsel packetten Creool groenten kan planten.

  Maar daar hebben de boeren niks aan. Geen inkomen voor ze. Ze kunnen de los zwemmende vis vangen en verkopen of ze kunnen bun dochters als tempel danseressen opleiden om geld van de community te krijgen. Geen prostitutie.Gewoon dans voor de godheid..

  Moni no de voor subsidies voor de boeren.


  Maak melding

 4. Maar dan sampsa nanga a “fundering” en a “infrastructuur” .. Na zeker wang obiya torie now .. of deng tra onbekende “krachten” ..

  Bouterse nanga a heer NDP moes tek wang wassie .. kande wang bonoemang kang yep ding ..


  Maak melding

 5. Soms wil de natuur ook niet mee werken.Nu ze in Afrika even gestopt zijn elkaar uit te moorden,is de Limpopo rivier door aan houdende droogte droog gevallen.Deze diende ook voor irrigatie.Een rivier met een lengte van bijna 2000 km is weg.
  Het zuiden van Afrika latend met een dreigende hongersnood.


  Maak melding

 6. Al die miljarden dat strax los komt is 500 .000.000usd gereserveerd voor projecten waarvan 300.000.000 usd voor een ziekenhuis in Wanica….jang patu…de bestaande ziekenhuizen is aan het verpauperd ze leren nooit su is gedoemd wens de bevolking slapeloze nachten.


  Maak melding

 7. Uhuh 😡
  Alles is bouta zn schuld.
  Dat t niet goed gaat onder zijn leiding was te verwachten.
  teveel tegenwerking dus
  Maar dat alles zijn schuld is is puur gelul en een zeer domme uitspraak wat overigens te verwachten is van overzeese redimusus.
  Ondanks alles…Ben ik zeker 100 maal liever in switi Su dan een.nummer in nl. Blijven jullie maar klagen over Su hoor. Ik lig lekker langs een.kreek in mn hangmat met een djogo. 😂
  wat wij hier haast elk weekend doen moeten jullie een jaar voor sparen (meestal lukt dat niet…lenen dus…weet ik ook wel..)
  Groetjes uit Su
  Xxx
  Ps met su komt t goed. T kan gewoon niet anders
  😊


  Maak melding

 8. Mensen die nog wachten op de 40.000 woningen zijn allesbehalve dom .
  Deze regering zit nog stevig i/h zadel dus die woningen die komen er wel.
  Belangrijk is dat er al een aanvang ermee is gemaakt.
  En zonder een coupe zal deze regering nooit aftreden.
  Dus WKN bezoekers knoop het goed in jullie hoofd.
  De tijd zal het leren.


  Maak melding

 9. Natuurlijk gaat deze regering en met name Bouta nooit aftreden ! Ze zien hun eigen falen nooit !Cameron treedt wel af na de uitslag van de Brexit ! Hier treden ze nooit en te nimmer af ! Zelfs niet met een bom !
  Geen moraal, geen principes deze woorden zijn hier Grieks !!


  Maak melding

 10. @Aturai,
  Helemaal met je eens .
  Met Suriname komt het goed .
  Het zal nog 20 jaar duren voordat het goed zal komen met Suriname..
  Eerder zal het niet gebeuren.
  Hier hebben de meeste een uitkering en kunnen om de vijf jaar naar Suriname gaan.
  De situatie leert ons dat met de huidige situatie jouw soort 20 jaar nodig hebben om missing een keer Nederland te bezoeken.
  misschien ter overvoede wat je uit het oog ziet.
  Mensen die ik ken zijn de helft van hun geld kwijt van de een op de andere dag.
  En je hoeft geen econoom te zijn om te stellen dat dit voor alle Surinamers geldt.
  Op jouw zal het niet van toepassing zijn omdat je niet kan rekenen.
  Maar op alle Surinamers wel die geld hebben gespaard in SRD.


  Maak melding

 11. Dit is wel erg hoor!! laten wij eerlijk zijn!!!! Ze hebben wel te verduren. Ik moest zelf bij sommigen ingrijpen. Je ziet het en je bent machteloos! zo de mest uitgestrooid voor de groei en de regen neemt het mee met de stroming naar de zwamp!! De zwamp heeft velen opgehoogd en verkaveld waardoor geen doorstroming plaats vindt, en het gevolg ervan is, dat de landerijen vol loopt onder water. Het is janken!! alles raakt verloren!! No money no eat!! LOVE IS TE VER WEG, JE BENT ONTREGELD!

  Uitendelijk kan jij je andere verplichtingen niet na komen!! gevolg??? je wilt niet weten!1 Er is ook totaal geen subsidie!! Wie doet er wat aan?? LETTERLIJK OOK……… NIET, JE WEET WEL WIE!! MI GADO STRAF DING KAUORO MANG! MEK A TJIES WAN KANKER!! OF DINGUE OF CHIQUGUNIA OF SIKA AY TEKA MAP-A..PAN….

  TJANGKRO DE TU!! FU SA I DE, TAKI ANE PSA NANGA A KAUORO MANG DISI!!

  hIJ IS GEWOONWEG EEN VLOEK OP DEZE AARDE EN HIJ IS WEL ALLEEN GEKOMEN EN NEEMT JULLIE MEE!! su’s doe er wat aan!! ga niet creperen!!!


  Maak melding

 12. @@ Samarkand!! ga je posting nog eens doorlezen!! en ga je mond spoelen!!! weet wel wat je neer zet!! De boeren in Holland hadden ook last van dit soort taferelen,subsidie is er degelijk. ipv aardappelen gingen zij ook niet over naar knippa’s!!

  Als het aan jou ligt, dan heeft straks niemand groenten!! m\aar dan alleen rijst. Jou zeg ik wel 1 ding en dat is, eet smakelijk!!


  Maak melding

 13. @ aturai
  leuk dat je in een hangmat naast een kreek ligt.
  je woont zeker in een van die bomen die in de buurt staat.
  lekker hor ….geen files enzo.
  wat een verschil met mijn leventje ….
  ik moet sochtends naar het werk …ben niet voor niets naar school geweest…
  na het werk is het rennen om naar de gym te gaan , na de gym even snel langs de bibliotheek en de supermarkt .
  jij hebt het maar makkelijk je slingert van boom tot boom , plukt een baar bananen en ligt voor de rest in je hangmat.
  ik kan dat niet , trouwens bijna niemand kan je dat nadoen.
  de rest van de wereld heeft een andere dag vulling.
  nou , succes daar in je hangmat …


  Maak melding

 14. het verstand van de surinaamse boer is van een ezel…sinds mensen heugenis is het bekend dat de grond laag is en als men wilt planten dat men een stukje grond minstens 1 meter moet verhogen om zo de verbouwde gewassen vrij te houden van wateroverlast…


  Maak melding

 15. De toekomst van het land ligt in de landbouw en veeteelt. Oef, zeg het die luie oerdomme paars rovende zombies van baas en roverheid niet.


  Maak melding

 16. Op de markt zie je meer verkopers dan kopers. Men kijkt smekend aan om iets te kopen van hun .Sommige zeggen het : koop iets van me a.u.b. Want ik heb nog niks verkocht en naast die verkoopster ligt een baby.
  Dat is wel erg Erg 😡!!!


  Maak melding

 17. Wat wil j al 70 jr wordt op dezelfde ouderwetse manier groente geteeld,het woord innovatie is een spookverschijnsel,alle subsidie ging naar de rijst teeld in nickerie,die altijd gefaald heeft,er werd nooit gekeken naar de andere districten ,mensen daar hebben het altijd zonder steun van de op een volgende regeringen moeten doen,Suriname is te klein voor de rijstbouw opdoeken die sector ,en meer gaan concentreren op de citrus,ananas,cassave ,podosirie ,paranoten,die veel meer geld opleveren,wij zijn opgegroeid met alleen maar aardvruchten,veel gezonder ook


  Maak melding

 18. @ samarkand. Ik heb gemerkt als kind dat dagoeblad of kangkong goed in water groeid. Mijn grootvader vijver was vol met kangkong.

  Een ander groente is kimpol of hawaiaanse tarot. Het groeit goed in water. In Hawaii groeit het in vijvers. Zoiets als een natte rijsveld.

  Nog een andere groente is bong of jonge spruitende bamboe. In India groeien ze goed in de natte moeson.

  Verder is waterkers een groen die in stromend water gedij.

  Anders moeten de boeren maar eetbare spruiten uit laten komen in huis en in droge plaatsen. Zoals blacka pissie. tauge voor petjil.

  Dan voor de droge tijd andere groenten zoals mais.


  Maak melding

 19. Dit is wat er nu gebeurd als men doof is……..
  Als de boeren glazen kassen bouwen is er nimmer meer groete dat onderwater staat of dat niet verhandeld kan worden…..
  Het geeft je een garantie van de mooiste producten die je ,je maar kan wensen….
  Kijk naar Europa na af Noorwegen tot aan Portugal dus van koud naar warm met alle weers invloeden..
  Hebben die landen groenten in overvloed en exporteren er mee…waarom Suriname dan niet ???????
  Doof…….wat zeg ie ….ja….ze zijn doof…klagen is beter


  Maak melding

 20. De Surinaamse bevolking onder leiding van “DAME HET IS GENOEG” moeten op zoek gaan naar de VOEDSELSCHUUR.Meer kan ik in deze niet aan bijdragen..Misschien eindigt jullie zoektocht in de schuur van INGRID…ANYHOW SUCCES !!!


  Maak melding

 21. Wie verzint deze dingen…de president van Suriname?Ik denk niet dat hij bij zijn volle verstand is,als hij al die onzin verkondigt.Als hij eenmaal terug op aarde is beland,heeft hij er zelf moeite mee.Want het is onmogelijk dat iemand bij volle bewustzijn zich zelf en de bevolking op deze wijze schaadt.OF ER IS WAT GOED MIS MET DDB…EIGENLIJK BEST ZIELIG…ALS JE HET NIET MEER IN DE HAND HEBT.


  Maak melding

 22. Ik vind het heel erg voor de boeren maar ze staan niet op de eerste plaats op mijn prioriteiten lijst.Als er gelden te besteden waren,zie ik grotere noden dan een subsidie naar de boeren.Een ieder heeft door nalatigheid van de regering schade opgelopen.De koeien die zijn verdronken of de schoenen van de schoolkinderen die zijn open gebarsten.Er zijn tijden waar het mooi weer is en de groente boer veel geld verdiend aan zijn waar.We moeten kijken waar onze prioriteiten liggen.Ik hoor nooit wat over onze ouderen..en de verzorgings huizen.Gaat het daar nog goed??


  Maak melding

 23. Als Bouterse na jaren eindelijk verantwoording gaat afleggen voor zijn deel in de moordzaak.Komt het met de rest ook wel goed.Dat geloof ik ook..Alleen duurt het in Suriname allemaal zo lang…Dus na deze episode duurt het weer plus minus 25 jaar voordat er een ander doel wordt bereikt.Gaan we voor de infrastructuur of voor een wet tegen corruptie?? Zullen we een referendum houden??Eind goed al goed.


  Maak melding

 24. Wat eet de bevolking dan? Ik zie straks dat Suriname een land is vol ondervoede mensen..Ze heeft nog niets verkocht..heel erg..maar ze heeft tenminste nog wat te eten..


  Maak melding

 25. De boeren hebben ook tijden gekend dat er flink werd geboerd.Ze hadden deze gelden deels moeten inzetten en investeren in de toekomst van het bedrijf.Maar niemand wil investeren,dat is dat ding.Ze zien de inkomsten minus de uitgaven als “Volle”winst…En nu naar een subsidie vragen..er is geen geld.De weinige gelden/middelen worden ingezet voor hogere doelen..Medicijn voorziening,onderwijs..kijk naar het niveau van opereren en discussies voeren..SO LOW , WAY TO SLOW !!!


  Maak melding

 26. Niet alleen groenteboeren hebben het moeilijk ook die vrouwen hebben het moeilijk want ze hebben boeren die niet goed gesmeerd worden vanwege weinig inkomsten, worden de machines niet goed gesmeerd !!!

  Deze hele regering is een flop alle boeren lijden eronder.
  Mijn vrouw klaagt niet omdat ze goed verzorgd wordt !!!


  Maak melding

 27. Je hoort alleen maar klote berichten over het land dagelijks,

  Stroomtarieven duur, constitutionele crisis, wateroverlast, stank, geen geld, armoede, stakingen, salarissen niet uitbetaald, kinder met honger naar school !!

  Waarom is dit land onafhankelijk geworden ???
  Wat is de meerwaarde van een soevereine staat? straatarm !!!!!
  Bedelcultuur a la afrika.


  Maak melding

 28. Hallo broer Damsco,
  Ik weet dat je vroeger heel traag kon lezen. Daarom ik zal proberen deze brief ook langzaam te schrijven.
  Ik hoop je heb gelezen dat binnekort geen groente en rijst meer is in Suriname.
  Die hindoe wil niet meer plant deze gewasse en daardoor ons soorten mens uitroeien. Maar ze hebben het glatmis.
  Je weet je zus is slim als jij Damsco.
  Ik hep op nieuwe haven een 3D-printer gevonde die van een vragtauto was gevalle.
  Kan jij voor mij mailen foto’s van lekkere Ollandse groente en aardappel? Da ik kan deze printe op mijn 3D-printer en dan ik heb voldoende ete. Ik ga wijze die hindoe wie slimmer is.

  Nb: Oom Desi vleugel is gebroke en hij kan nergens meer kome. Die hindoe heef zijn vleugel kapot gemaak. Geef dit door aan ons neev @Parbo en aan Mr Drs RobGroente.


  Maak melding

 29. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR ZUIVERING EN RECHTVAARDIGHEID…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  De aanbidders en aanhangers van Desi Bouterse en zijn politieke aanhang zouden zich diep moeten schamen gezien wat er nu eigenlijk allemaal gaande is in het land, en vooral die aanhangers ook die ruzie maken met familie om deze man. De situatie in het land blijkt met de dag erger te worden!
  Hoe kun je alles goed praten van een president die moorden op zijn naam heeft staan, en ook nog een zoon in de gevangenis heeft zitten?

  Het wordt tijd dat deze mensen tot inzicht komen en aan zelfreflectie gaan doen.
  Waar is hun gevoel voor Rechtvaardigheid en moraal gebleven?
  Ook via de Surinaamse Nederlandse media hoor je hier te weinig over.
  Waarom zo bezig zijn met het onrecht van slavernij verleden en deze president met zijn misdaden wel verdedigen? Niet echt eerlijk!

  Spirituele boodschap:

  Verder is het belangrijk dat het beeld van zogenaamd ‘ Mama Sranang met haar kinderen ( voor het regeringsgebouw) wordt verwijderd. Het ziet totaal niet uit als een vrouw omringd door haar kinderen dat het zou moeten uitbeelden, maar meer als een man die mensen ( het volk?) in zijn grip heeft.
  Mensen die Zuiver spiritueel ingesteld zijn hebben over het algemeen de vele verborgen geheimen nu door. Laat een beeld of monument werkelijk uitdragen wat die uitdragen moet, want dan zal het pas ook werken!

  Vreemd ook dat er nergens in de binnenstad een beeld van de Eerste inheemse bewoners van het land te bezichtigen is( gericht op erkenning en respect voor hen ivm het kolonialisme, en niet op superioriteit). Tijdens vakantie stadswandeling nergens gesignaleerd. Misschien moet het beeld van Koningin Wilhelmina met uitzicht op de Suriname rivier vervangen worden hiervoor. Eigenlijk is de boodschap al op een bepaalde manier hiervoor ook doorgegeven!

  Er zijn natuurlijk nu dingen die meer aandacht en prioriteit verdienen, maar ook van belang is om te kijken hoe er weer positieve energie in het land kan gaan stromen, en ook een nieuwe president voor het land kan hieraan bijdragen!

  Het voorstel voor een Indiaans- en Eenheidsbeeld ( multiculturele Surinaamse bevolking) was zelf al ingediend tijdens de regering van Venetiaan, maar helaas nooit of niet goed gerealiseerd.

  LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…..RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….tot in den EEUWIGHEID!!

  MESSAGE and POWER from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 30. Lieve Flora,zus van Damsco.Dat je broer traag leest kan hij niets aan doen.Net zo als jij niets kan doen tegen je vlotte babbel.Zal wel een hoop lol zijn op de familie feestjes…een trage lezer..en een met een vlotte babbel.Zijn er nog andere in de familie met een “gezellige”tik?


  Maak melding

 31. @B.Saram en jij eet alleen rijst met gebakken sriba’s en heel veel chutney. Daarom hebben zelfs de vieze sloten geen vis meer ! Ondervoede donder !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.