Ex-parlementariër: rechters niet schuldig aan ‘constitutionele crisis’

59

PARAMARIBO, 23 jun – Het is het parlement en niet de rechterlijke macht, die schuin aangekeken moet worden. Volgens Harish Monorath, ex-parlementariër en deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, is het parlement schuldig aan de aogenaamde constitutionele crisis. Een kwestie van laksheid.

Het parlement liet het compleet liggen de afgelopen vier jaar. Sinds de amnestiewet in 2012 is er niets meer gedaan, ondanks allerlei mooie voornemens. Het heeft ook te maken met de aanpak. Het is ook waarom was gewaarschuwd tegen amnestie zonder meer. “Amnestie is niet iets dat je in een wet regelt. Dat doe je door een tribunaal samen te stellen”, zegt Monorath tegenover de Ware Tijd.

In het tribunaal zouden dan relevante groepen moeten deelnemen. Zeker de nabestaanden van de slachtoffers zouden er plaats moeten krijgen. Uiteindelijk zou het tribunaal moeten beslissen over het verlenen van amnestie of niet. De beloften van de coalitie en de regering gingen voorzagen in elk geval in een vervolg met plaats voor verzoening. Het werd niets. “Nu wordt de rechterlijke macht onterecht op de korrel genomen”, aldus Monorath.

59 REACTIES

 1. Harish Monorath gaat voorbij aan het feit dat je amnestie pas kunt krijgen na veroordeling door een rechter. Verder zou amnestie moeten passen binnen de grondwet en internationale wetgeving. Evt hulp van het buitenland zou dan gewenst zijn aangezien Suriname die expertise niet heeft. Het land is niet in staat een dergelijk complex dossier alleen af te handelen. Los daarvan heeft de hoofdverdachte nog steeds een probleem namelijk de veroordeling in Nederland. Daarnaast wordt de hoofdverdachte keer op keer genoemd in narcotica zaken van de DEA.

  Als e het mij vraagt doet Suriname er goed aan deze man zsm te lozen. Veroordelen die hap en uitleveren aan de VS of Nederland.


  Maak melding

 2. Manorath moest eens geweten hebben dat een moordenaar geen amnestie aan zichzelf bieden kan en dat de rechters machteloos moeten toekijken.


  Maak melding

 3. Paul
  @Koos

  Gelukkig wordt u niets gevraagd en blijft deze democratisch gekozen president gewoon zitten. Of u dat nou leuk vind of niet.

  Deze president had NOOIT gekozen mogen worden omdat iemand met een strafblad of overtreder van Grondwet in Suriname geen president MAG worden.

  Maar Paarse Kakkerlakken denken dat alles in Suriname in dienst staat van moordenaar/drugsdealer/couppleger Bouterse.

  Alleen in bananenrepubliek Suriname staat een moordenaar boven de wet en wordt ook nog gekozen als president,


  Maak melding

 4. Waarom moeilijk doen terwijl het makkelijk kan. Het recht moet gewoon gelden en zonder aanzien des persoon. Ook zou dit een andere dimensie leveren voor het leven en welzijn van alle betrokkenen.. Een slecht geweten is de ergste straf die iemand kan krijgen. Dus is mijn advies geen spelletjes en gewoon het recht laten zegevieren. Wees een vent en onderga je straf klaar is kees.


  Maak melding

 5. Beste Paul ik wil je nog even aan herinneren dat Bouterse symbolisch president is. De nieuwe president van Suriname heet namelijk Joshua Charap.

  Maar los daarvan ben ik toch benieuwd waarom je zo angstig vasthoud aan Bouterse. Die man is toch niet groter dan Suriname ? Als je een land 3x naar de malle moer hebt geholpen en integriteit niet hoog in het vaandel hebt staan dan ben je toch niet geschikt voor de job toch ? In het bedrijfsleven zou zo iemand op staande voet ontslagen zijn.

  Hoor graag van je


  Maak melding

 6. @Henk Molenaar2016, het woord screenen komt niet voor in de Grote Bruine Bonen woordenboek. Het land is bezweken aan de populisme.

  Trouwens Hitler was ook democratisch aan de macht gekomen maar dat geheel ter zijde.


  Maak melding

 7. Er is helemaal geen constitutionele crisis gaande. Dit wordt geroepen omdat het nu te heet wordt onder de voeten van de “schuldigen”. Na deze termijn dreigt een pensioen in de bajes als vooruitzicht.


  Maak melding

 8. De hoofdverdachte noemt De Nationale Assemblee steevast een grote poppenkast, daarnaast vermijdt hij die poppenkast zoveel als maar mogelijk is en nu die poppenkast in een sneltreinvaart zijn zelfamnetzelfamnestiewet heeft aangenomen is die wet zo heilig dat geen enkele rechter in Suriname aan deze poppenkastwet mag komen.


  Maak melding

 9. De Hoofdverdachte van Massamoord, de DNA en de NDP moeten de Rechtsstaat eerbiedigen en Onafhankelijke Rechterlijke Macht erkennen en haar uitspraken en
  vonnissen eerbiedigen !

  Gooi anders de Grondwet en Alle Mensenrechten in de
  prullenbak ! Maak uw anarchie !!

  De president heeft vanwege zijn wandaden, onophoudelijke depressies, er is totaal geen constitutionele crisis !

  PS :
  NDP, PE UN MONNI DE ???
  NDP, PE UN GOWTU DE ???


  Maak melding

 10. Bouterse en zijn marionetten vergeten dat er zoiets bestaat als karma. Bouterse ervaart dit in zijn prive leven reeds en een niet gering aantal zogenaamde Boutisten hebben dit ook reeds aan den lijve ondervonden. Dan wil ik het niet alleen hebben over de relatief vroege dood van leden van de groep van zestien , maar ook anderen. Op 25 februari jl zei Bouterse tijdens zijn speech ( toen hij de mensen slapeloze nachten toewenste) dat wat er in Suriname gebeurt op het geestelijk vlak gezocht moet worden.Ik ben het roerend met hem eens…Alleen vergat hij erbij te zeggen dat hij de veroorzaker is van het feit dat de duivel regeert in Suriname.
  De handlangers en marionetten van Bouterse moeten niet vergeten dat zij nazaten hebben..Karma werkt door tot in generaties. Leden van hun nazaten gaan ongetwijfeld boeten voor wat hun ouders of voorouders land en volk van Suriname hebben aangedaan.
  Ik las net dat enkele getuigen ontlastende verklaringen hebben afgelegd tegen Romano Meriba. Dit is in het verleden bij andere zaken waar hij bij betrokken was ook gebeurd. Pappie heeft ze ongetwijfeld weer omgekocht om zijn zoon ( geen pleegzoon) vrij te krijgen.
  Maar Meriba gaat een keer zijn hand overspelen..Mocht hij wederom op miraculeuze wijze vrijkomen ivm de beroving aan de Bonistraat, sluit ik niet uit dat hij ooit door iemand uit het criminele circuit zal worden geliquideerd..Karma is onverbiddelijk..
  Intussen kijk ik reikhalzend uit naar de reactie van het IMF op het ingrijpen van Bouterse in het 8 december proces.
  Mijn inschatting is dat zij een troef in handen hebben om Bouterse klein te krijgen zodat hij niet wederom een coup ( in dit geval een staatsrechtelijke) pleegt..


  Maak melding

 11. Bouterse is in paniek en de weg en regie volledig kwijt.

  Wedden dat hij nu binnen een week een Constitutioneel Hoof gaat oprichten met al zijn Paarse Vriendjes erin?


  Maak melding

 12. @Henkes

  dan komt het toch compleet uit? de hoofdverdachte noemt het parlement steevast een poppenkast.
  moet je van een poppenkast een solide amnestie verwachten? nee. alleen maar een zogenaamde amnestie die je gebruikt om mee te spelen en niet voor echie.

  de hoofdverdachte moet nog eens een keertje nagaan wat hij allemaal uitkraamt.


  Maak melding

 13. Henk Molenaar2016

  Bouterse is in paniek en de weg en regie volledig kwijt.

  Wedden dat hij nu binnen een week een Constitutioneel Hoof gaat oprichten met al zijn Paarse Vriendjes erin?

  =============================================

  De constitutionele hof kan niet met terugwerkende kracht de uitspraak van de krijgsraad overrulen. Het hof zou dan overspoeld worden met oude zaken. Dat zou ook doorzichtig zijn. Int. gemeenschap zou dat niet accepteren. Bouterse moet nu het proces doorlopen. De nood toestand en zijn onschendbaarheid zullen zijn hachje wel redden.

  Ben wel benieuwd of de andere verdachten wel moeten gaan zitten.


  Maak melding

 14. Het parlement is een Temple of Doom, zoals iemand zei.
  Een werkelijk onbenullige falende Terugroepwet, een halfbakken Amnestiewet.
  Wat zijn die parlementariers eigenlijk waard? En degenen die deze wetten moeten goedkeuren kunne er ook niks van, net als de juristen, die geen waarschuwingen hebben laten horen destijds.


  Maak melding

 15. Laat maar vallen dan
  het komt er toch wel van
  het geeft niet of je rent
  k heb jou nooit gekend
  wil weten wie je bent

  en als de bom valt ligt ik in mijn nette pak diploma’s en mijn cheques op zak
  mijn polis en mijn woordenschat

  wanneer valt onze bom? voor 30 juni a.s. 7 dagen hiervandaan.


  Maak melding

 16. Pffffffffffffff,sjeetje vanaf 1975 zijn we alleen brandjes aan het blussen,jammer voor SURINAME !!!
  Ben benieuwd wat er met de eerste groep amnestie genieters zal gebeuren! (Sommo,lonnie en kornuiten)


  Maak melding

 17. Paul is weer aan het prikken. Heb je soms een gat in je hoofd geprikt?! Je verdedigd een MOORDENAAR want dat is hij, anders laat hij zich niet in, met een reeds ingang gezette rechtszaak. Of??? Sta je ook op de lijst van verdachten?


  Maak melding

 18. @baby,

  Wat is een loly? Bedoel je soms lolly?

  Suriname is niet eens meer een Bananenrepubliek, want zelfs de bananen zijn ziek geworden van al de corruptie en incompetentie.

  Het is een Corruptocratie.


  Maak melding

 19. Om een misdadige mens en zijn corrupte marionetten van hoog tot laag moet een heel volk, inclusief die verarmde oerdomme paarse zombies, straks het gelag gaan betalen om hun wanbeleid en misdaden. Wie het nog steeds niet willen horen en weten……………ndp en lijder zijn de paarse moord/misdaadvloek die het gehele land teistert. Vele oerdomme paarse zombies ontwaken ondertussen uit hun paarse dromen….baas is onze leider, baas gaat ons gratis eten, drinken en huis geven, baas gaat rust, vrede en voorspoed brengen, baas is een echte leider? Navraag bij velen oerdomme paarse zombies die langzaam ontwaken uit hun mooie paarse droom is deze, fawakka fafie baas……….baas………duizenden vieze scheldwoorden en gevloek richting baas en ndp. Hoe kan deze man die zich leider noemt van het land een geweten hebben. Dat hebben hij en velen van zijn trawanten niet. Ze zitten helemaal niet voor de ontwikkeling van het land en volk, maar voor de misdadige man en om
  zichzelf te verrijken, goede vb is Judas Breevelle, die al zijn principes aan de kant heeft gezet voor het paarse principe van misleiding en bedrog.. Al moet het hele land en volk daarvoor boeten en bloeden, ze zijn in staat om wederom grote ellende te brengen. Wanneer komt het volk niet massaal de straten op, zo te zien vinden vele oerdomme paarse zombies de corrupte misdadige paarse schijterijen en paarse pis vol megaschulden, onrust, onvrede en paars misdadig bedrog ten gunste van een kleine paarse groep stinkend, zich nog steeds verrijkende paarse elite van baas en zijn trawanten overheerlijk. Wo ka.


  Maak melding

 20. “Bouterse legde uit dat hij gebeld werd door minister Van Dijk-Silos uit het buitenland op 10 juni, een dag na de uitspraak van de Krijgsraad.

  Volgens de minister zou de uitspraak van de Krijgsraad “klaarblijkelijk een constitutionele crisis blootleggen’.

  Op 11 juni belde de minister weer met de mededeling dat na bekomen informatie het land daadwerkelijk in een crisis zou zijn beland.
  De crisis houdt volgens de rapportage van de minister in dat er een verstoring is ontstaan tussen de drie machten, deelde de president De Nationale Assemblee mee. Tegenover journalisten zei de minister dat zij niet over crisis praat, maar ze hoort de president er wel over praten.”

  Bron:starnieuws (situatie erger dan gedacht)


  Maak melding

 21. Dora veroorzaakt constant stennis, door een aaneenschakeling van wazige uitspraken.

  Nooit heeft iemand haar goed begrepen, nooit heeft ze het zo bedoeld, en niemand begrijpt haar.

  Kortom Dora komt steeds negatief in het nieuws:
  Van een rolstoelaffaire, een uitgebrande afdeling van Justitie, een aanrijding, voorbarige conclusies bij de berechting van meriba, de verkiezingsuitslag die ze bewust heeft vertraagd, mensenhandel verdoezeld gedoe en als toetje een constitutionele crisis.

  Het zal mij absoluut niet verbazen, als ze de smartphone van de Nederlandse Min. van Justitie heeft gebruikt om desi-ley te bellen.

  Dora moet de ontploffing die ze in de samenleving heeft veroorzaakt verantwoorden in het DNA.
  De DNA-leden moeten in de gelegenheid worden gesteld om deze minister vragen te stellen over wat ze nu eigenlijk bedoeld.

  Dora = Ongeschikt
  Reshuffelen


  Maak melding

 22. Harry Monarath gaat er aan voorbij dat reeds in 1992 een amnestiewet in het leven geroepen is dekkende de binnenlandse oorlog. Er is geen tribunaal or whatsoever aan te pas gekomen. Niemand is veroordeeld en je hoeft niet veroordeeld te zijn om amnestie verleend te krijgen. Het gaat om strafbare feiten gepleegd te hebben en om maatschappelijke onrust en instabiliteit te voorkomen.

  De amnestiewet van 2012 is een gewijzigde vorm van die van 1992 waarbij o.a de Decembermoorden gedekt werden.Er is dus een toevoeging gepleegd.Dus het is geldig omdat die van 1992 ook doorheen gesluisd werd.

  De krijgsraad heeft totaal niet de bevoegdheid de amnestiewet naast zich neer te leggen.Waarom heeft zij dat niet vier jaar geleden gedaan dan? Waarom nu wel? het argument van afhandeling van een proces binnen een redelijke termijn weegt heus niet zwaarder dan de amnestiewet. De Krijgsraad handelt inconsequent en onbevoegd en onbekwaam.Het proces had nooit opgeschort moet worden maar gewoon moeten doorgaan en waren Bouterse en Co gedekt door de amnestiewet voor zover zij schuldig bevonden werden.Want de amnestiewet van 2012 kan strikt beschouwt niet als een inmenging in een lopend proces beschouwd worden. Het is een zelfstandige wet aangenomen in de DNA en derhalve geldig.


  Maak melding

 23. Natuurlijk is de rechterlijke macht niet schuldig aan de huidige constitutionele crisis of wat er van wordt gemaakt.
  Zeggen, dat het wel zo is, is een manoeuvre om de focus af te leiden van de echte problematiek.
  Als het decemberproces gewoon had kunnen worden afgerond – wat het eindoordeel ook was geweest – dan hadden we nu geen constitutionele crisis gehad.
  Een groot fundamenteel probleem van Suriname is, dat de schuld van zaken altijd bij anderen wordt neergelegd.
  De ene keer zijn het de Nederlanders, dan de Amerikanen en nu weer de rechterlijke macht.
  De regering moet gewoon eerlijker zijn, zowel naar zichzelf toe als naar de bevolking, maar helaas is transparantie in de Surinaamse politiek ver te zoeken.
  Niet voor niets zijn er al 6 jaar achter elkaar geen jaarsloten vastgesteld.
  Dat weerspiegelt zich ook in de politiek.


  Maak melding

 24. @Koos
  Maar los daarvan ben ik toch benieuwd waarom je zo angstig vasthoud aan Bouterse.

  Ik ben heel benieuwd waarom u niet snapt dat Bouterse gewoon een gekozen president is. Ondanks dat u blijkbaar een hekel aan hem heeft. Als de NDP zo vreselijk is zoals hier beweerd wordt dan zal de democratie er voor zorgen dat ze verdwijnen. U bent in 2020 dus weer aan de beurt. Meer is het domweg niet. Tenzij u en de rest van de “tegenstanders” een niet democratische manier prefereren om van de NDP af te komen. Daar lijkt het soms wel op.


  Maak melding

 25. Ter info: Het Vonnis

  De Krijgsraad
  In naam van de Republiek
  Vonnis in de zaak van
  Het Openbaar Ministerie
  Tegen

  *********
  *********
  *******

  Beslissing van de Krijgsraad:

  1. Heft met ingang van heden de dato 9juni 2016 op de schorsing van de vervolging, zolas vermeld in haar tussenvonnis van 11 mei 2012;

  2. Verklaart toepassing van artikel 1 van de gewijzigde Amnestiewet (van 05april 2012 S.B. 2012. no. 49) in deze strafzaak tegen de verdachte op grond van artikel 137 van de Grondwet, ongeoorloofd en laat dit artikel buiten toepassing.

  3. Staat toe dat de nabestaanden zich voegen in de strafzaak tegen de verdachte ********** ex artikel 316 van het Wetboek van strafvordering welke mogelijkheid hen terstond op de terchtzitting zal worden aangeboden.

  4. Bepaalt dat het onderzoek ter terechtzitting zal worden voortgezet in het stand waarin het zich voor de schorsing bevond, namelijk requisitoir.

  5. Bepaalt dat de strafzaak hiertoe zal worden opgeroepen ter terechtzitting van donderdag 30 juni 2016, om 10.00 v.m.
  Aldus gewezen door………

  De **** (naam) is geblokkeerd.

  Bron:Starnieuws


  Maak melding

 26. DE gevangenis SANTO BOMA is niet gebouwd voor muizen en kakkerlakken,maar voor MOORDENAARS,DRUGSDEALERS,COUPPLEGERS enz enz…WHO the cap FIT…..


  Maak melding

 27. Esmerald weer hoor, die weet echt alles altijd te vinden.

  Vraagje over die bruine bonen van laatst: spek doe je er op het laatst in, gewoon rauw? of bak je het eerst?


  Maak melding

 28. De koning (DDB)binnen paar zetten staat schaakmat.zoals ik eerder zei spel op hoge niveau…kan geen enkel paarse leden spelen..en er is laat voor consultatie


  Maak melding

 29. Hopelijk wordt 1 juli 2016 een historische Keti-Koti dag.

  De dag dat Suriname na 34 lange jaren bevrijd is van desi-ley.

  Take care!


  Maak melding

 30. @pico,

  Gerookte ontbijtspek bedoel ik. (de plakjes)
  Gewoon erboven op, 2 minuutjes voordat je de knop uitzet. (gas uitdraait).

  Smakelijk eten 🙂


  Maak melding

 31. Paul, akkoord mijn persoonlijke mening zal ik even ter zijde leggen.

  Maar het blijft opmerkelijk dat Bouterse op die stoel blijft zitten. De man heeft gefaald. We hebben het over onbehoorlijk bestuur. Pas in 2020 weer stemmen is te simplistisch. Gevalletje kalf verdronken.

  In een democratisch proces hoor je het mandaat ook terug te geven aan het volk. Ook dat is democratie. De Griekse leiders hebben dat ook gedaan en het volk kon toen weer spreken. Een president 5 jaar mandaat geven om een een puinzooi van te maken is onacceptabel. We hebben het niet over een vakkenvuller in de Supermarkt.


  Maak melding

 32. Ik snap deze Monorath helemaal niet meer. Iedere keer komt hij in het nieuws met andere meningen, hij is gewoon mediageil.

  “Amnestie regel je niet in een wet, maar door een tribunaal samen te stellen.”

  Hoe zit het met de amnestieWET van 1992 er was toen ook geen tribunaal samengesteld.

  Momenteel is iedereen in Suriname staatsrechtgeleerde.


  Maak melding

 33. Het probleem Bouterse zal vroeg of laat opgelost moeten worden.1 (een)persoon kan toch niet boven wet en recht staan.
  De mensen beginnen zich langzaam aan te veroeren en raken minder onder de indruk van zijn intimidatie die diep geworteld is in onze samenleving.
  Hij is president maar Suriname is zijn eigendom niet, hopelijk
  begrijpt hij dat.


  Maak melding

 34. Peter Jackson

  Het probleem Bouterse zal vroeg of laat opgelost moeten worden.1 (een)persoon kan toch niet boven wet en recht staan. De mensen beginnen zich langzaam aan te veroeren en raken minder onder de indruk van zijn intimidatie die diep geworteld is in onze samenleving. Hij is president maar Suriname is zijn eigendom niet, hopelijk
  begrijpt hij dat.

  ===========================================

  Hulde ! En daarmee raak je de spijker op zijn kop. In hoeverre is bevolking bereid Bouterse nog uit de wind te houden.


  Maak melding

 35. @Esmerald, Dora moet niet gereshuffeld worden maar Aftreden, deze vrouw deugt daar helemaal niet. Ze moet gewoon weer haar advocatenpraktijk weer gaan oppakken (met dochterlief die een kapitaal salaris heeft op het Kabinet) Kan ze lekker gaan fietsen , haar rug ontlasten om verdere valpartijen te voorkomen.( languit op de keien)


  Maak melding

 36. Samsom zei het al dat je de gevangenis ingaat als een man en komt er uit als een vrouw.En daar is de president verschrikkelijk bang voor.
  In gesprekken hebben zijn zonen hem dat ook bevestigd.
  Om wat tijd te winnen dan maar de crisis optie gebruiken.Misschien dat de man met de zeis zo genadig is hem nu al op te halen.


  Maak melding

 37. Natuurlijk zijn der rechters niet schuldig aan welke crisis dan ook, in dit geval de persoonlijke crisis en niet constitutionele, want Bouterse persoonlijk is de verdachte van de decembermoorden en niet als president van Suriname, al deze schijnbewegingen van DDB en zijn advocaat baardmans druisen tegen elke logica en recht in


  Maak melding

 38. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  De situatie in Suriname is volgens DDB erger dan verwacht.
  Wie Houdt Wie Voor De Gek? De Dief DDB En De Rovers/Criminelen Roepen Heel Hard: Houdt De Dief!

  Sinds DDB En De Rovers, Criminelen Rondom HEM Heen op 25 februari 1980 de staatsgreep in Suriname gepleegd hebben, belazerd DDB het Surinaamse Volk.
  Zie:
  – op de vlucht zijn doodgeschoten van de ongewapende en in Fort Zeelandia opgepakte en standrechtelijk geëxecuteerd15 slachtoffers van de 8 december 1982 moorden,
  – DDB, Ik was niet aanwezig op 7, 8, 9 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo – Suriname,
  – Neks No Fout,
  – 18000 woningen
  – vierbaanweg van Zanderij met een afslag naar SB Suriname naar Rio de Janeiro Brazilië,
  – Tram/Trein van Poelepantje – Onverwacht
  – Diepzeehaven van Paramaribo – Suriname
  – Voedselschuur van het Caribischgebied,
  – Grootste Casavefabriek van het Caribischgebied,
  – bruggen over de Corantijnrivier en Marowijnerivier,
  – iedere leerling een laptop,
  – iedere leerling een celphone,
  – Tweede Dubai,
  – 3 x skeer van Suriname als DDB en rovers aan de touwtjes trekken,
  – grote criminaliteit, Neks No Fout,
  – smeergelden van Ballast Nedem
  – meer dan 110 miljoen us-dollar dat van het ministerie van OW verdwenen is en er geen verantwoording van is afgelegd in de DNA
  – helikopters van Abrahams,
  – domeingronden van Doeki ea NDP- rovers,
  – scalians op het Stuwmeer en (Marowijne)rivier/en
  – goud van de Surinaamse Bank,
  – ontwaarding van de Surinaamse gulden/dollar
  – geen medicamenten
  – lege schappen in de winkels,
  – de schaarse eerste levensbehoeften die dagelijks duurder worden,
  – wateroverlast in Paramaribo- (Noord), Kustvlakte, binnenlanden, heel Suriname, trenzen die zijn verstopt,
  – uitbetalingen van derden die diensten hebben verleend aan de overheid,
  – gelden ongeveer 500 miljoen ned gulden van de verdragsmiddelen van Nederland aan Suriname die in zijn zak en van de rovers kwamen,
  – militaire wapens geruild met de Farc voor drugs uit Columbia
  – bustarieven, korjaalboottarieven,
  – benzineprijs dat stijgt,
  – huizen in het binnenland van overheidpersoneel dat niet in orde is,
  – heel grote criminaliteit, Witteboordencriminaliteit, gewijzigde amnestiewet 2012, Emolumenten, Prado’s, winkelen in Parijs, SLM-vliegtuig naar andere bestemmingen vliegen, die niets opleveren voor land en volk, ongelimiteerd benzine tanken, enz.
  – EBS-tarieven voor energiegebruik per huishouding voor de arme Surinamers,
  -watertarieven per huishouding voor de arme Surinamers

  zie kids, ea, die knippa, kranten, chinese tayers, pepers, soepgroenten, op straat verkopen om aan wat centjes te kopen
  zie zwervers die op straat in de hete zon of onder balkonnen die onder water staan liggen, enz
  koersen van de valuta, wissel, wissel, wissel, Beatrix, Reagan, us, dollar, Euro,
  ontwaarding van de Surinaamse gulden/dollar.
  Een en al ellende armoede, 3 x skeer van Suriname

  DDB is de aller grootste crimineel, misleider, bedrieger, moordenaar, couppleger, rover, bandiet, enz die Suriname heeft sinds het land op 25 november 1975 onafhankelijkheid kreeg van Suriname.

  DDB is nog erger dan een orkaan, tsunami, sibie boesie, natuurramp, kernramp van Tsjernobyl, enz tot de zoveelste macht in het kwadraat. Idem de rovers.

  Suriname zal never nooit enige vooruitgang boeken met deze criminelen.

  DDB en de rovers weten dat ze zware criminelen zijn en zullen alles wat ze gedaan hebben ontkennen, uit de gevangenis willen blijven. Soortgelijke woorden van DDB: Nada, nunca nooit in de gevangenis te worden opgesloten. Zie dus de dief die heel hardt roept: houdt de dief!. Mi No Sabi, ik kan mij niets herinneren, ik was daar niet aanwezig, Neks No Fout, enz.

  Sari (s)Torie

  DDB moet als man de gevangenis in en als vrouw weer uit komen.

  Stre Def Stre Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 39. ze zijn allemaal leugenaars,z.w. bouta als silos..

  je kunt zien aan hun lichaamstaal,hoe ze moeite hebben met de uitspraken,, ze maken allerlei bochten om het leugen uit te spreken….

  wie geloofd nou deze figuren..

  als ze zo goed zijn,dan waren we nu veel verder met het besturen ontwikkelen van het land..

  i m f is binnen gehaald,wat heeft het tot nu toe voor het land betekend..

  welke, hoeveel projecten zijn nu op gestaard,waar, wanneer is er een achter stalige betaling betaald..

  het land is aan het leeg lopen,de meeste suri / chinees verlaat het land met de suri se paspoort..

  kijk maar in stad en land,hoeveel gebouwen te koop dan wel te huur zijn die eerder bemand bemenst waren door de chinezen..

  de suris zelf pinaren no kaa no no dé..

  pakketten in Nederland draaien over uren voor verzendingen naar sme..

  nu schelden ze niet meer op de suri/neds..


  Maak melding

 40. @Pakira Tigri

  De oude amnestiewet (1992) greep niet in/liet zich niet in met lopende processen tegen de daders. Die processen waren toen niet gestart.

  De laatste aanvulling op de amnestiewet om de 8 dec massamoordenaars amnestie te verlenen, greep wel
  in, in een lopend strafproces.
  Daarom is deze wijziging van de wet NIETIG, vanwege
  strijdt met een VERBOD in de Grondwet !

  Let er wel op dat voor gepleegde zware misdaden
  (moord en foltering oa) internationaal recht en internationale uitspraken van tribunalen oa) aangeven, dat amnestie voor misdaden zoals de 8 Decembermassamoord, NIET WORDT TOEGESTAAN !
  Deze internationaalrechtelijke regels en uitspraken, zijn van van een HOGERE ORDE dan Surinaamse wetgeving,
  (zij overrulen Sur wetgeving) !

  Daarom zijn de moordende militairen in Chili, Peru, Argentinie etc, TOCH VEROODEELD en zijn al hun amnestiewetten NIETIG verklaard !

  PS : Let er wel op dat de oorspronkelijke amnestiewet van
  1992, ook NIET GELDIG is bevonden, door het Inter-Amerikaanse MENSENRECHTENHOF ! Zie hiervoor het ,
  zogenoemde Moiwana vonnis van dit hof !
  Suriname dient DEZE Amnestiewet in te trekken !

  Ook de aanvulling van de wet in 2012 met amnestie voor soortgelijke zware misdrijven, oa de 8 dec massamoord,
  zal dus NOOIT standhouden !

  U zegt dat der Krijgsraad niet de bevoegdheid heeft
  om de amnestiewet buiten toepassing te laten.
  Helaas heeft u ongelijk, de Krijgsraad heeft aangegeven
  dat zij haar beslissing heeft genomen op basis van
  artikel 137 van de Grondwet. Dit artikel geeft heel duidelijk
  de rechter deze bevoegdheid !
  Bij geconstateerde strijd met Grond-en Mensenrechten
  kan de rechter een wet buiten toepassing laten !

  PS : Suriname zit met een FINANCIELE CRISIS en NIET
  met een constititionele crisis !
  Diegenen die mee hebben gewerkt om een veroordeelde
  tevens hoofdverdachte van massamoord, te benoemen tot president, hebben er bewust voor gekozen dat de zittende president tijdens zijn zittingsperiode veroordeeld zou kunnen worden voor massamoord !

  De rechters daarop, na een gedegen vonnis kritiseren, recchters willen ontslaan, is ONZIN !
  En is ON-GRONDWETTIG !


  Maak melding

 41. Ik kom zo vak het woord crisis tegen als het over Su gaat dat dit woord aan betekenis verloren heeft.
  Ik vroeg mij af wat is eigenlijk een crisis. Sommige mensen kunnen terwijl ze koken met drie en meer pannen bezig zijn. Ik raak in paniek. In Su zegt men crisis.
  Daarom ben ik maar gaan googelen
  Crisis; een noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt.
  Daarna hebben ze het over vele crises. We kennen de vele economische en financiële crises.
  De biologische kende ik niet en wil jullie hem niet onthouden omdat hij zo leuk is.
  Crisis: een biologisch proces waarin cellen sterven.

  Welke hebben we in Su?


  Maak melding

 42. Bouterse heeft natuurlijk via zijn advocaat het dossier van het 8 december proces en weet dat het wettig en overtuigend bewijs tegen hem overweldigend is.. anders zou hij niet in paniek raken. Uiteraard heeft zijn advocaat hem ook eerlijk gezegd dat hij zeker schuldig bevonden zal worden gezien de verklaringen en ander ondersteunend bewijs.. Hij is immers nooit naar een zitting geweest om verklaringen die in zijn nadeel zijn gedaan te weerspreken.. Dat werkt natuurlijk ook niet in zijn voordeel..
  Ik zei in een vorige post dat karma onverbiddelijk is.. Enige wat Bouterse aan het doen is , is overleven.. Geestelijk is hij een wrak , een habituele alcoholgebruiker en dialyseert ivm zijn medische toestand..”te joe njang dibrie njang joe auw go pai dibrie paimang……” Daar zijn voorbeelden van te over: Marcel Zeeuw ( dood en junkie de laatste jaren van zijn leven) , Bhagwandas ( vrij vroeg gestorven) Tolud ( vermoord ivm een drugsdeal) Ewoud Leefland( levend verbrand door het JC) Horb( vermoord) Mege oftewel Guno Mahadew ( vermoord middels verdrinking) Dino en Meriba ( gedetineerd) Luitenant Lieuw-Jen-Tai ( omgekomen bij vliegramp slm) Kapitein Fernandes ( vermoord middels sabotage helicopter) Rupert Christopher ( vermoord, zogenaamd zelfmoord) Ruben Roozendaal dialyseert en zo kan ik nog een tijdje doorgaan…De duivel maakt vele slachtoffers onder zijn/haar aardse handlangers als tegenprestatie voor de luxe en weelde waarin zij leven door dood verderf en corruptie te zaaien…En wie denkt dat dit een” hocuspocus verhaal is” ,weet niet waar abraham de mosterd haalt……………


  Maak melding

 43. @ Robinho
  Na het lezen van je posting dacht ik:
  O, wat ben ik blij dat ik eerlijk ben. Zij die dat niet zijn en je posting lezen zullen bibberen.
  “De duivel maakt vele slachtoffers onder zijn/haar aardse handlangers als tegenprestatie voor de luxe en weelde waarin zij leven door dood verderf en corruptie te zaaien…”
  Ik ben ervan overtuigd dat je gelijk hebt!!
  Wat Bouterse betreft, misschien is hij nu in paniek, niet zozeer om zijn positie, want dit gaat jaren en jaren en jaren duren. Misschien maakt hij het zelf niet eens meer mee, maar wellicht dat externe geldschieters, waaronder het IMF, nu terug zullen komen op hun besluit om Su geld te lenen.
  Trouwens als het een Brexit wordt (ik hoop van niet), zal het IMF zijn handen vol hebben aan de EU en geld zal minder makkelijk worden uitgeleend.


  Maak melding

 44. @ pakira tigri

  die iamnasty wet moest door het constitutioneel hof getoetst worden.
  m.a.w. men zou kijken of het niet tegen de grondwet in ging ….je weet dat door die iamnasty de rechtszaak tegen boterse geschorst werd.
  men noemt dat gelegenheidswetgeving.
  pas na een veroordeling kan bouta zichzelf zegenen met een iamnasty.
  als hij om het te vieren jouw fam martelt en doodschiet op klaarlichte dag , dan kan hij zichzelf weer iamnasty geven.
  deze iamnasty wetgeving in deze vorm is illegaal en tegen de grondwet.
  op internationaal niveau bekeken is deze wet een misselijke draak van een wet.
  de volgende keer geeft bouta zichzelf iamnasty voor nog te plegen misdrijven.
  iamnasty kan niet gegeven worden voor schendingen van mensenrechten , en dat is nu juist wat boterse gedaan heeft en waarvoor hij terecht staat.
  het parlement kan geen wetten uitvaardigen die een terug werkende werking hebben.
  en dat is nu juist wat boterse gedaan heeft.
  lonnie heeft iamnasty gekregen voor de misdaden begaan tijdens de burgeroorlog.
  boterse word ervan verdacht dat hij ongewapende burgers gevangen heeft gehouden en achtereenvolgens heeft gemarteld en vermoord.
  vergeet die iamnasty maar.
  die burgers waren een advokaat , journalist , vakbondsman enz ..in ieder geval geen mensen met een militaire achtergrond.
  er zijn ook geen wapens of munitie of delen daarvan bij ze gevonden.
  de beschuldiging van het voorbereiden van een coup beruste nergens op , althans niet op bewijs.
  leg jij me maar uit op welke wettelijke gronden jij vind dat boterse iamnasty verdient


  Maak melding

 45. @ pakira

  de door boterse gewraakte rechters hebben het wachten op een beslissing van het nog in te stellen constitutioneel hof op gegeven.
  men wist bliksems goed dat dat hof er nooit zou komen.
  boterse heeft de rechterlijke macht onderschat , in al zijn simpelheid.
  de rechtbank gaat dus na 4 jaar gewacht te hebben gewoon verder waar ze gebleven was.
  uitstel is geen afstel.
  de rechtbank heeft zich niet als een stel kleuters aan de kant laten zetten.
  boterse is lang niet meer zo sterk als vroeger.
  zelfs zijn achterban is hem zat.
  zie je hem nog wel eens samen met zn vrouw ?
  iedereen weet dat dino en meriba met behulp van prominente ndpers gearresteerd zijn.
  er is een crisis die boterse heet.
  als boterse weg is , dan is de crisis ook weg.


  Maak melding

 46. Paul, ik lees heel logische constateringen van jou. In 2020 mag de oppositie het (weer) proberen. Het volk heeft bepaald. Maar kennelijk is er nog steeds njang te maken en de Hindoe elite in Ned. moet door Chan beloond worden. Over 4 jaar ben ik er als de kippen bij in Su. Mi lob a djoegoe djoegoe.


  Maak melding

 47. Off Topic.

  Lees net dat Waterberg in de DNA heeft gepleit om een standbeeld te maken voor Hoefdraad, vanwege zijn prestatie om $ 2 mill te halen binnen jaar om Suriname uit de crisis te helpen. En zegt hij verder: lenen bij IMF is ook niet erg omdat Suriname ook mede-eigenaar is van het IMF.
  Excuse me, maar lees ik dit goed. worden mijn vooroordelen toch bewaarheid nu?
  Waar heeft Waterberg gezeten en wat is hem als lekkers voorgehouden zodat hij dit zegt?
  Als DNA lid neem ik aan dat je toch over wat minimale competenties beschikt. Tevens meen ik te hebben vernomen dat hij medicus is, dus diagnoses stellen moet hem ook wel lukken. Anders is hij als medicus ook geen knip voor de neus waard.
  Anyway.
  Heer Waterberg:
  * Om een kwaal te verhelpen, moet je zoeken naar de oorzaak. Als je de oorzaak hebt gevonden doe je 2 dingen:
  a. ervoor zorgen dat de symptomen \ pijnen minder worden of geheel verdwijnen
  b. ervoor zorgen dat de ziekte niet terug komt.
  Heeft U dit gedaan in geval van de crisis waar Suriname nu in zit? En wat zijn uw bevindingen? Wilt u deze met ons delen? Ik kan niet wachten. Of uw antwoord is zoals vaker door deze NDP groep gebezigd: het is de schuld van niet nader te noemen andere in het buitenland die alleen maar kwaad wil met het geliefde land Suriname.
  * lenen kost geld. Maakt niet uit aar het het vandaan haalt.
  * Om de lening terug te betalen moet je zorgen dat je meer gaat verdienen. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen in 2 jaar tijd.
  * Er is ook een uitdrukking: de kat op het spek binden. Wat gaat er met het geleende geld gebeuren en wie waakt over de juiste aanbesteding van deze gelden?
  Wat hoor ik u zeggen?
  De zelfde mensen die het de afgelopen 5-6 jaar hebben laten opgaan in rook?

  Veel sterkte, maar ik denk dat U snel aan de prozac moet. Geluk is dat u dit zelf dit recept kunt uitschrijven


  Maak melding

 48. De omgekochte slaven van Desi, zoals deze hr Waterberg, trachten nog steeds, zonder succes, de bevolking te doen geloven dat IMF-traject een VOORUITGANG IS, een
  geslaagd project van DDB en Hoefdraad is !!!

  Terwijl IEDEREEN weet dat je als land aanklopt bij het
  IMF, WANNEER JE FAILLIET BENT !!!

  Desi en Hoefdraad hebben Sranang FAILLIET gemaakt
  door EEN MILJARD uit te geven aan de steun voor de SRD, die zij tegelijkertijd door MASSALE ONBEGROTE OVERHEIDSUITGAVEN, aan het VERNIETIGEN waren !!

  Desi en Hoefdraad hebben de burgers BEWUST voorgelogen en tot na de verkiezingen GEHEIM GEHOUDEN dat het Land FAILLIET was !
  (failliet was gemaakt door wanbeleid van Desi en de
  NDP-clan !)

  Waterberg komt Op Bevel met zoete babbels, terwijl de
  GEZINNEN letterlijk Financieel WORDEN GEWURGD
  door Desi, Hoefdraad en de corrupte NDP-clan !!

  Moro NDP-hebi e doro, verhoging brandstofprijzen, verhogingen EBS, invoering BTW etc etc ………

  DE NDP-VLOEK DIE OP SRANANG RUST MOET WORDEN WEGGEWERKT !!!


  Maak melding

 49. @ Srafu,

  Mijn punt is dat hetgeen wat de Krijgsraad na vier jaar beslist, ook vier jaar geleden had kunnen doen. Artikel 137 had daarbij aangehaald kunnen worden. Waarom is dat niet geschied?

  Er is een link tussen de gewijzigde amnestiewet 2012 en de amnestiewet van 1992.Vanuit die link komen dingen tot stand. Waarom schort de krijgsraad het proces op om na vier jaar te zeggen ; wij gaan door. Waarom is er een verwijzing gemaakt naar een constitutioneel hof dat er niet bestaat en als gevolg daarvan de zaak opgeschort werd met de hint een constitutioneel hof aan te stellen.

  Welnu ,het hof is er nog steeds niet. En hier spreekt de krijgsraad zichzelf tegen door zelf een beslissing te nemen.

  Dat kan dus niet. En ook niet op grond van artikel 137 want vier jaar geleden heeft zij dat ook niet gememoreerd.

  En wat de OAS betreft: Dan keer ik weer terug naar de binnenlandse oorlog waar er nog meer wreedheden zijn begaan dan de Decembermoorden.Dat is gewoon een feit. Desondanks is de amnestiewet aangenomen. Niemand tornt daaraan. En zo moet niemand ook tornen aan de toevoeging van 1992.

  De amnestiewet is zelfstandig aangenomen. Het is toeval (met professionele ogen bekeken) dat men toevallig bezig was met een rechtszaak. Nou , schort het proces niet op dan. Want na vier jaar hervat je het toch weer.And guess what ; het constitutionele hof bestaat er nog steeds niet terwijl de krijgsraad nadrukkelijk daarnaar verwees,. Wie houdt wie voor de gek? Dus je had vier jaar eerder gewoon door kunnen gaan met het proces. Dus ,de krijgsraad is inconsequent en onbekwaam.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.