Surinaamse kunstenaar naar Parijs als artist-in-residence

8

De Surinaamse beeldend kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj is geselecteerd als artist-in-residence bij ‘Cité internationale des arts’ in Parijs, van 1 juli tot 27 augustus 2016. Hij wordt daarbij ondersteund door de partners DAC de Guyane (La Direction des Affaires Culturelles de Guyane) en de Franse ambassade in Suriname. Een project dat uiteindelijk zal worden gecoördineerd door de culturele organisatie Alliance Française de Paramaribo.

De mogelijkheid om voor enkele kunstenaars aanvragen in te dienen voor deze residency, kwam in september 2015 bij Readytex Art Gallery binnen via een goede kunstrelatie in Frans-Guyana, David Redon van DAC de Guyane. De aanvraag werd in Suriname verder begeleid door Leatitia Péant, de culturele attaché van de Franse ambassade in Suriname. Voor het opstellen van de benodigde documenten, inclusief de vereiste projectvoorstellen, werden de kunstenaars geassisteerd door het team van Readytex Art Gallery. De aanvragen werden vervolgens ingediend bij, en beoordeeld door, de selectiecommissie van L‘Institut français in Frankrijk. In december werd bekend gemaakt dat Dhiradj Ramsamoedj de gekozen Surinaamse kunstenaar was voor de residency in Parijs.

Ramsamoedj is een veelbelovend kunstenaar die middels zijn zorgvuldig bedachte schilderijen en installaties uitdrukking geeft aan zijn bedenkingen over verschillende sociale en politieke omstandigheden in de maatschappij van vandaag. Tijdens zijn residency-project in Parijs zal hij een immense spin vervaardigen van kleine stukjes stof die de Surinaamse en de Franse culturen vertegenwoordigen. Ramsamoedj zal deze mythische figuur Anansi uit Suriname’s en Frans-Guyana’s gedeelde Afrikaanse erfgoed in Parijs presenteren als een symbolische ambassadeur voor culturele eenheid. Voor de techniek laat Ramsamoedj zich inspireren door zijn ‘flexible man’ figuren, driedimensionale kunstwerken waarmee hij tijdens de grote ‘Paramaribo SPAN’ expositie van 2010 veel aandacht trok en die hij inmiddels ook in Nederland, de VS, Trinidad en Aruba heeft laten zien.

Readytex Art Gallery zet zich al jaren in om ontwikkelingsmogelijkheden voor haar partnerkunstenaars te faciliteren en vanuit de galerie worden jaarlijks verschillende aanvragen bij instituten en residency’s wereldwijd ingediend. Het is daarom met veel trots en voldoening dat de gallery deze welverdiende residency van Dhiradj Ramsamoedj bekend maakt.

De residency van Ramsamoedj bij de ‘Cité internationale des arts’ in Parijs vangt aan op 1 juli en eindigt op 27 augustus 2016. Financiële en technische ondersteuning voor de residency wordt vooral geleverd door DAC de Guyane, de ‘Cité Internationale des Arts’ residency, de Ambassade van Frankrijk en l’Alliance française de Paramaribo. In Suriname wordt de kunstenaar begeleid en ondersteund door Readytex Art Gallery. Op dinsdag 28 juni geeft de kunstenaar een presentatie over zijn ‘Cité Internationale des Arts’-projectvoorstel bij de Franse Ambassadeur in Suriname.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Kunst is als een scharnier,het reflecteert wat een kunstenaar beweegt,en wil laten zien en horen enerzijds…..anderzijds wat een toeschouwer ontdekt in zichzelf, als een weerspiegeling in de Wereld en het Universum om ons heen .


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd Dhiradj Ramsamoedj !! .. En veel succes in Parijs !!

  Nog een Surinaams talent die a Swietie Sranang vertegenwoordigd !!

  Ga zo door !!

  Suriname heeft zoveel meer talent .. maar waar zijn ze ..


  Maak melding

 3. Hij straalt en is geestelijk vrij . Dank u mama Sranan voor al uw vruchten. Sommige zijn zoet, bitter, zuur soms giftig maar alles heeft zijn doel en waarde.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.