Surinaamse eetherinneringen in NTR-serie Smakelijke verhalen!

15

We kennen het allemaal, je neemt een hap en op slag dwalen je gedachten af naar een andere tijd of een andere plaats. Over bijzondere herinneringen, die door eten worden opgeroepen, gaat een nieuwe, zesdelige NTR-serie gepresenteerd door culinair journalist Petra Possel.

Petra bezoekt in de serie Nederlanders met een andere culturele achtergrond, die bijzondere ‘eetherinneringen’ hebben. Door welk gerecht en naar welk land dwalen hun gedachten af? Welke smaak neemt ze mee naar vroeger? Van welke kruiden krijgen ze tranen in hun ogen? Aan elk verhaal kleeft ook een persoonlijke herinnering van Petra.

Aflevering 10 juni
Petra wordt, door de Surinaamse Tewa Muller, meegenomen in de gebruiken van de Surinaamse keuken. Ze neemt ons mee in de geheimen van de pom die haar oma altijd maakte. Een verhaal over een geheim familierecept, een kookkunstenares, de minister-president van Suriname Johan Adolf Pengel en de plantage La Prosperité.

Uitzending: vrijdag 10 juni om 20.30 uur op NPO 2

- Advertentie -

15 REACTIES

 1. Er komen nog 200.000 afleveringen! Iedere Surinamer heeft op dit moment EETHERINNERINGEN. Ze zullen zich niet meer herinneren hoe een echt smakelijke maaltijd eruit ziet en smaakt. Op dit moment is het rijst met zout en oliesardien en soms wat dagoeblad uit de trens. Eet smakelijk.

 2. Soso pom ,pom ,pom,dit krijg je als je niets anders kan bakken.
  Doe mij maar een bami of nasi of roti kip. pietjel is heel kezond.

 3. @ Nelis,

  Jij bevestigd wat ik al jaren roep en mij niet in dank wordt afgenomen:: De Surinaamse keuken is geweldig….. eenzijdig!

 4. Fbi de surinaamse keuken bestaat overdreven uit koolhydraten en vetten. Een surinaamse maaltijd zie ik meer als een snack. En idd het eenzijdig en alles behalve vernieuwd. En dit alles is weer terug te zien in de straten van nickerie en paramaribo. Hart en vaatziekten tieren welig in Suriname.

 5. @ Koos,

  Bedankt voor je adhesiebetuiging. Maar Pinto vindt het negatief. Maar hij is waarschijnlijk nog nooit buiten zijn district geweest.

 6. Dat mensen niet hoofdzakelijk fruit eten daar! Zoveel fruitsoorten, zoveel bladgroenten, zoveel peulvruchten en toch eten mensen bagger.
  Omdat je die bagger niet hoeft te bereiden. Het is kant-en-klaar, gereed om in de momd te stoppen en de buitenlandse MNC’s te verrijken.
  Kan deze regering in deze tijd van crisis niet die ongezonde dingen zoals mars en kit-kat bannen soms. Minder import van onzin dus.

 7. @ IJskast,

  Dagelijks files bij McDonald, KFC, Popeye’s en dergelijke. Voor die ongezonde troep hebbem ze wel geld over, maar een bosje amsoi of iets dergelijks vinden ze te duur. Ik zie bij mij iedere avond kinderen voor een paar centen snoepgoed kopen. Waarom? Omdat ze thuis nauwelijks een knappe maaltijd krijgen. Klagen over de prijs van gezonde groenten en fruit, dat wel. Hypocrieten zijn het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.