Schadeclaim in strafproces decembermoorden

79
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 10 jun – Nabestaanden van de op acht december 1982 geëxecuteerde mannen eisen schadevergoeding. Hun advocaat, mr. Hugo Essed, heeft een ‘verzoekschrift van voeging’ in gediend. Dit gebeurde tijdens de zitting van de krijgsraad.

Eerder was beslist dat de nabestaanden zich mogen voegen in het strafproces. Er is wel een beperking. De nabestaanden mogen geen straf eisen. Dit mag volgens het Inter-Amerikaanse mensenrechtenverdrag wel. Maar de krijgsraad vindt dat slechts met Surinaamse wetgeving gewerkt mag worden. Dus mogen de nabestaanden slechts een schadevergoeding eisen van de verdachten, onder wie Desi Bouterse.

Volgens Essed mag de claim worden verzilverd als de verdachten ook echt schuldig worden bevonden. De vergoeding moet dan wel volgens internationale maatstaven. Die maatstaven kunnen worden afgeleid van eerdere uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens. Het hof heeft Suriname in twee zaken veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan slachtoffers van geweld.

Bekijk ook:

79 REACTIES

 1. Wie heeft er nu slapeloze nachten..Bouterse is schaamteloos..en deze crimineel beoordeelt de antecedenten van bepaalde functionarissen die zijn voorgedragen voor een bepaalde functie….Ik zou hem 2 vragen willen stellen als ik journalist was: 1. Hoe hij denkt dat hij de geschiedenis in zal gaan en 2.of het mede gelet op zijn privé omstandigheden en wat hij betekend heeft voor land en volk, het hem allemaal waard is geweest…


  Maak melding

 2. A tori Spang….de Surinaamse vrouw heeft meer lef en karakter dan de Surinaamse man….is altijd zo geweest en zal zo blijven.!!! Lang leve de suri vrouw….!!!…lang leve de vrouwelijke rechters…wat de uitspraak ook mogen zijn.


  Maak melding

 3. 8 december 1982 dossier en enkele Surinaamse deskundigen/advocaten die voldoende kennis hebben over 8 december 1982 en het lopende strafproces.

  Gaetano Best is a Ph.D. researcher at the Amsterdam Center for International Law (ACIL). Prior to his appointment, Gaetano worked as a research assistant at the ACIL. In the course of his studies, he also worked as a deputy law clerk at the criminal law section of the Amsterdam Court of Appeal and interned at the ICTY, where he assisted the judges and legal officers of Trial Chamber I in the case against Ante Gotovina, Ivan Čermak and Mladen Markač. Gaetano obtained his LL.B (2010) and LL.M (2011) from the University of Amsterdam.

  Research
  The research that Gaetano conducts focuses on the suitability of national criminal procedures for investigating and prosecuting international crimes.

  Advocaat: Hugo Essed, advocaat nabestaanden 8 december 1982

  Advocaat: Harish Monorath deken Orde van Advocaten in Suriname

  Nederland
  Zijn deze personen ook goede advocaten die over deze zaak hun licht hebben laten schijnen of over kunnen praten, nl:
  – Advocaat: Gerard Spong

  – Advocaat : Andre Haakmat

  In Suriname:
  Advocaat: Irvin Kanhai, Advocaat van DDB

  Enkele Surinamers/Surined, die deze zaak ook heel goed kennen.

  Stre Def Stre Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Heel moedig van de nabestaanden maar bovenal de rechters die wat lef en moed voor de dag tonen. Laat het IMF betalen ,als het IMF voor criminelen en de moordenaar van 15 onschuldige burgers kan opkomen kunnen ze ook voor de nabestaanden opkomen!
  Laat ze miljarden aan schadeclaim aan de nabestaanden uitbetalen!! Laat zien IMF,laat zien dat jullie de moordenaar trouw blijven in al zijn slechte daden!!


  Maak melding

 5. Er lopen nog steeds heel veel mensen die criminele hand en spandiensten voor de C.O. ( criminele organisatie) Bouterse hebben verricht tijdens en na de 8 december moorden vrij rond..denk bijv aan de mensen die hebben geholpen om delen vh dossier te laten verdwijnen..van een zeer belangrijk onderdeel vh dossier waren er volgens verklaringen van insiders 3 exemplaren..1 was opgeborgen in een kluis vd Surinaamse bank toen de vader van De directeur vh academisch ziekenhuis Antoine Brahim ( Jozef) de bankdirecteur was..1 zou in het bezit zijn geweest van wijlen Isle Labadie en de 3e was in het bezit vd toenmalige Procureur-Generaal..
  Alle 3 zijn spoorloos verdwenen..
  Net als een groot deel vh geld en goud vd centrale bank..foetsie, verdampt…!!
  Deze C.O. werpt alleen maar rookgordijnen op en alle criminele activiteiten waarin zij de hand in hebben , lopen uit op een doodsoorzaak..Denk aan dossier paspoortkwestie Dino, Brand van gebouw justitie enz


  Maak melding

 6. Een vrij objectieve mening. Ik ben geen aanverwante van de schuldigen noch de nabestaanden.
  Ik zou als nabestaande nooit geld eisen als compensatie voor de dood van mijn naaste. Ik zou genoegen nemen met de schuldigen achter slot en grendel te zien verdwijnen. Waar is het moraal van de nabestaanden? Met geld koop je die mensen nooit terug. Jullie geven duidelijk aan waarvoor jullie een vonnis willen en hoeveel jullie om de slachtoffers geven. Ik krijg er kotsbuien van.


  Maak melding

 7. Pfffffff eerst zien dan geloven.
  Het land is in alle lagen gepoliticeerd.
  Rechters advocaten,notarissen,bonden, onderwijzers, doktoren en ga zo door .
  De ene wijst het toe en de andere veegt het van de tafel .

  I rest my case


  Maak melding

 8. Als ik nabestaande was,zou ik dat heel bedrag dat de IMF leent,eisen.
  Voor al het leed en ongemak dat door het ontvallen van echtgenoot en vader en kostwinner is geleden.


  Maak melding

 9. N-Wientje,

  Je hoeft het geld niet zelf te houden. Ik denk niet dat ook maar 1 nabestaande dat wil. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de crimineel verarmt en minder geld heeft voor een advocaat. De schadevergoeding kan naar goede doelen, zoals naar het bouwen van een mooie monument ter herinnering van de decembermoorden.


  Maak melding

 10. N-Wientje

  Als de nazaten van de slaven nu 400 jaar later om Smartegeld bedelen kunnen ook de familieleden van de 15 nabestaanden om geld vragen . Op deze dag hebben zij hun echtgenoot ,zonen,broer vader verloren op zeer wrede wijze . Hun moordenaar loopt vrij rond ,feest in Cuba, bedelt geld van het IMF,….nu niet meer!!
  Er komt een einde aan zijn arrogantie. Niet dat de nabestaanden gaan feesten met het geld maar laat dit een ,les zijn voor de paarsen!!/Laat het IMF de miljarden ophoesten nu!!
  Als zij kunnen opkomen voor criminelen en moordenaars moeten ze bereid zijn ook dit te doen voor hun.Wie gaat bankroet bouta om geld vragen ??!Nee vraag het rechtstreeks aan de finacierder van bouta ..vraag het aan het IMF!!


  Maak melding

 11. @Trotse creool
  Wel crimineel bouta heeft niks te zeggen nu,Het volk heeft genoeg van zijn arrogante gedrag. Hij is bankroet .leeft nog van het geld van het IMF!
  Eindelijk hebben de rechters wat moed bijeengeschraapt om bouta te vervolgen en weet je waarom .Het IMF en bouta hebben ze onbewust geholpen bij hun besluit! Iedereen kan zien dat onze dna niet functioneert maar buiten spel is gezet door de ndp regering.Crimineel bouta die is tegenwoordig verantwoording schuldig aan het IMF,Het IMF bepaald en crimineel bouta danst naar hun pijpen!!De nabestaandsen moeten miljarden eisen van het IMF zodat zij,het IMF, zich honderdmaal gaan bedenken alvorens een crimineel te komen redden!!Samen met bouta is ook het IMF schuldig. OPdonderen deze IMF!!!


  Maak melding

 12. @Paul

  Arme Paul
  Als het IMF je baasje de moordenaar miljarden aan geld kan geven zodat hij ons nog langer kan terroriseren kan het IMF tocxh enkele miljarden aan de nabestaanden genen namens bouta?! En dan nog 1 voordeel ,wij hoeven dan niet terug te betalen ,wij gaan het zien als een geschenk!
  Als de nabestaanden van deze slachtoffer toch besluiten om schadeclaim te vragen . respekteer ik dat want hun eis is terecht stel je voor hun moordenaar krijgt miljarden in handen gestopt gewoon zomaar !
  Als de nabestaanden besluiten niet om een schadeclaim in te dienen is dat hun goedrecht .Beide situatie is een WIN-WIN voor de nabestaanden van de 15 vermoorde burgers!
  Laat 1 ding jou duidelijk zijn ,wij vechten niet namens de nabestaanden alleen wij vechten als surinamers voor de 15 burgers die tragisch om het leven zijn gebracht,want 1 van ze kom ook jij zijn geweest of ik.Laat het IMF die miljarden ophoesten zodat ze morgen niet besluiten wederom een andere moordenaar zijn mars te gaan redden!


  Maak melding

 13. @Ray
  De grootste crimineel is het IMF zelf. Zij hebben geen gevoel voor de leed van armen en zieken. Dus als zij moeten kiezen dan kiezen zij voor de criminelen.


  Maak melding

 14. Gouden regel:

  DE GENE DIE EEN ANDER OPZETTELIJK LEED BEZORGD, WORD ZELF NOOIT GELUKKIG.

  aan:
  Alle leiders, moordenaars, rovers, dieven en aan alle normaal denkende mensen.
  Kortom aan een ieder.


  Maak melding

 15. @N-Wientje
  Bewden ,zowel het IMF als Bouta zijn schuldig!
  Ze delen de schulden 50-50!Samen 100%!
  Het IMF moet plotseling niet dien alsof ze niet wisten wie ze met miljarden dollars aan het volpompen zijn en bouta die is gewoon de grootste crimineel die rondloopt in Suriname.Bouta zowel het IMF zijn antwoorden schuldig aan het surinaams volk. Het volk wordt vertegenwoordigd voor de oppositie maar ze worden lketterlijk buiten spel gezet,kortom niemand heeft bouta gevraagd om miljarden aan schuld te vragen aan het IMF,en niemand die gevraagd heeft aan het IMF om miljaarden in handen te stoppen van een moordenaar.Het is een deal tussen deze 2 persoonlijk en geen enkel Surinamer moet bereid zijn de schulden gemaakt door bouta af te lossen!!


  Maak melding

 16. @N-Wientje,

  Je moet geen wientjes laten hier, mie mang. Die criminele opa heeft samen met z’n goed bewapende gang heel het land verarmd. Hij heeft gezorgd voor politieke, religieuze, economische, intellectuele en morele armoede.

  Die mang is niks waard, erger dan een paard, zonder baard, die regelmatig laat een fart, misschien heeft hij een staart, speelt hij dart, of speelt veel kaart, vooral in maart, of met jonge meisjes hij paart, die ouwe taart, die vaak met z’n bootje vaart, en in het land als een boze geest rond waart.


  Maak melding

 17. Er staat toch duidelijk .. Dat nabestaanden GEEN straf mogen eisen , ze mogen slechts een schadevergoeding eisen .. Hoe rechtvaardig is dat ??

  Ze vechten en wachten al 34 jaar op rechtvaardigheid !!

  Deze mensen verdienen support van de gehele Surinaamse samenleving .. Ook omdat hun dierbaren eigenlijk zijn gestorven voor Suriname ..

  Alleen een crimineel is tegen gerechtigheid ..


  Maak melding

 18. Volgens mij dit allemaal wordt gedaan om aandacht van alle maatregelen die wordt genomen verbloemen.een ding is zeker geen enkel rechter durft een uitspraak tegen DDB te doen.


  Maak melding

 19. Het ging die klootzakken al die tijd om geld, hoe laag kan je als mens nog zakken.

  Trouwens dit wordt lachen want de amnestiewet staat recht overeind, alleen de DNA kan die terugtrekken.

  Dus rechter die poppenkast spelen


  Maak melding

 20. Voor het laten rekoloniseren van Suriname zou deze man ook de doodstraf moeten krijgen. Zie maar wie nu voor het zeggen heeft in Suriname. De blanke mannen van het IMF. Wat een figuur zeg. Altijd afgeven op het Westen en de blanke kolonisator en nu zelf de blanken nodig hebben om hem uit de brand te helpen. Deze misdadiger tegen de menselijkheid en tegen de Surinaamse mens moet tig keren de doodstraf krijgen. Wat een poep LIJDER zeg. Ja LIJDER met lange IJ en het rijmt op LIJKEN. Deze man is altijd over LIJKEN gegaan. Ik hoop dat naast de repercussie van de strafwet deze man ook de rest van zijn leven belast wordt. Deze hebie zal hij voor de rest van zijn leven dragen en zijn familie zal ook met deze hebie belast worden. Mensen betalen allemaal voor hun belasting (hebie) op deze aardbol. ER is eens straffende macht/god. En je rekeningen betaal je echt in dit leven. Want na dit leven is er echt niks meer.


  Maak melding

 21. Advies RAY 14.51 uur
  De nabestaanden moeten miljarden eisen van het IMF. En dan 2 zinnen verder het IMF moet opdonderen. Een gouden vondst waar de nabestaanden erg veel zullen hebben (maar nie heus). Het IMF ziet ze al aankomen. IMF is geen aansprakelijkheidsverzekeraar. Zelden zoveel onzin gelezen.


  Maak melding

 22. @Gretig..”De amnestiewet staat recht overeind..alleen DNA kan hem intrekken”.
  Dat is nou precies wat ik bedoel met de bekrompenheid van de paarse koeparies..Wie ben jij in Godsnaam om dat te stellen..Degene die daarover wat te zeggen hebben en die de relevante deskundigheid hebben, hebben dat reeds gedaan..Ik walg van de idiote oprispingen van de Boutisten hier op WKN..Zo zie je maar weer dat het waar is dat intelligentie een bovengrens heeft, maar domheid niet..Het ergste is dat zulke lieden geloven in hun eigen domme inzichten..dat rechtsgeleerden die een bepalende rol hebben in de zaak anders oordelen laat onverlet dat deze debielen die niks te vertellen hebben en misschien niet eens een veterstrik diploma hebben vasthouden aan hun idiote overtuigingen..


  Maak melding

 23. Niks ervan . Criminelen verdienen straf en ze moeten ook schadevergoeding uit betalen als zo geeist.
  Het zal me wat worden als moordenaars aan de nabestaanden doorgeven dat ze bij hun langs moeten lopen om hun uitbetaling voor het vermoorden van hun geliefden te ontvangen voor compensatie!

  Alleen in Suriname is het onmogenlijke mogenlijk!!


  Maak melding

 24. @Get a life

  Als het IMF zich bewust is van het feit dat er strafzaken tegen je baasje lopen en hij een crimineel is van het ergste ,maar toch voor deze crimineel in het vuur wil springen dan moet het IMF ook zonder tantrums te gooien miljarden aan de nabestaanden uit betalen !!
  Het IMF is bereid de hebies van bouta op zich te nemen dan nemen ze ook deze hebie van bouta over!


  Maak melding

 25. @Gretig
  De surinamers behalven de paarsen zien je bouta amnestie als illegal.Alleen plus minus 26 ndp idioten in de dna eren deze walgelijke amnestie.
  500.000 – 26 =499,974 haten het, willen het niet ,erkennen het niet.
  Do the math!


  Maak melding

 26. @Gretig
  Ter jouwer informative,
  het dna is geen rechtbank en de ndpers daar zijn geen rechters. Ze moeten hun mond dichthouden en niet voor de rechters gaan bepalen!


  Maak melding

 27. De nabestaanden van die 15 patjakkers
  kunnen aan het gas. Onze president wordt niet veroordeeld en de auditeur en de rechters weten dat ook. We gaan voor seponering.


  Maak melding

 28. @ Parbo

  “We gaan voor seponering.”

  Daar gaat u niet over tenzij u de Auditeur Militair in hoogst eigen persoon of zitting heeft in de Krijgsraad.

  U praat Poep.


  Maak melding

 29. Beste gretig

  De Amnestie wet staat, prima. Echter alleen voor zaken die na de invoeringsdatum in behandeling genomen zijn.
  Voor de onderhavige zaak is het niet meer dan een poging tot onrechtmatige beïnvloeding van een zaak die al onder de rechter is.


  Maak melding

 30. Jojo ben geen rechtsgeleerde maar wat gebeurd er met de verdachten als ze verschuldig zijn bevonden, gaan ze dan direct de bak in of blijven ze op vrije voeten tot het hoger beroep.

  Wellicht weet jij het antwoord


  Maak melding

 31. @Parbo,

  Zie een gedeelte interview met adv Hugo Essed.

  De nabestaanden willen dat het recht moet zegevieren en dat een deugdelijke berechting plaatsvindt. Essed antwoordt op een vraag dat er volgens de strafdossiers overstelpend bewijs is tegen diverse verdachten, in elk geval de hoofdverdachte. Hij verwacht dat de auditeur-militair in zijn strafeis zal bevinden dat in ieder geval de hoofdverdachte schuldig is.

  Beste Parbo jouw president bungelt. Seponeren zit er niet in.


  Maak melding

 32. @FBI

  Parbo is de paarse opperrechter. Al zijn clienten gaan voor seponering

  @Koos
  De verdachten krijgen van mij 5 minuten de tijd om door te brengen met Jojo.En na 5 minuten gaat het gebabbel van Jojo ze zodanig irriteren dat ze gaan smeken om opgesloten te worden om zodoende niet 1 minuut langer met Jojo door te brengen en naar zijn preek te luisteren.


  Maak melding

 33. Volgens de grondwet is amndstie verlenen een aangelegenheid van de volks vertegenwoordiging. Zo na een. vonnis kunnen zij de veroordeelden amnestie geven.

  Zo is het van importantie dat deze DNA ontbonden wordt en nieuwe verkiezingen wordt gehouden om te voorkomen dat dit gebeurd.


  Maak melding

 34. Vrouw Ray schrijft zoals altijd weer pulp: ze denkt dat de Surinaamse regering uit 1 persoon bestaat. Hoe kortzichtig en achterlijk kun je zijn?

  Verder mee eens met Paul.


  Maak melding

 35. Ray
  je gebruik graag ode woorden zwarten en nazaten van slaven. mijn vraag aan jou, wat versta je onder zwarten? Hoe zou je mensen met de huidskleuren als Jogi en Santokhi noemen. wat nazaten van slaven betreft heb je dat boek gelezen van de Radjinder Bhagwanbali (awatar van de slavernij)vertaald nieuwe slaven uit India. Ray ik raad je aan om je te verdieppen in de geschiedenis van je voorouders en je zult tot de conclusie komen dat de hindoestanen in Suriname ook afstammelingen van slaven zijn en de behandeling waren net zo erg. Ray wanneer je volgende keer zo minachting over de creolen schrijft kijk a.u.b. even in de spiegel en ontwaak uit je droom, je bent ook één van de nazaten van slaven en zit je nog steeds in een ontkenningfase. wanneer Ray anoniem heel dapper doet om de Creolen zwarten te noemen op waterkant, tel binnen je eigen familie hoeveel Jogi’s en santhokie’s rondt lopen
  zie link wereldjournalisten.nl/artikel/2010/11/15/hindoestaanse_contractarbeid_vervolg_van_slaverni/


  Maak melding

 36. N-Wientje en Paul, jullie denken toch niet dat er één nabestaande op 9 december 1982 in zijn handen stond te wrijven en daarbij dacht: “KASSA!!”

  Jullie denken toch niet dat.het geld één van de nabestaanden iets kan schelen? De advocaten van de nabestaanden hebben hen geadviseerd een schadevergoeding te eisen, ten eerste omdat dat de enige eis is die ze volgens het nationale recht kunnen eisen, de nabestaanden mogen de strafmaat niet zelf bepalen, het lijken me allemaal beschaafde mensen, maar ik stel me zo voor dat ze wel wat anders in petto voor de daders hadden, als zij de straf mochten bepalen.

  Ten tweede weten de advocaten als geen ander dat je zulke misdadigers alleen pijn kan doen in hun zak, al meer dan 30 jaar worden ze voor moordenaar uitgescholden en het deert hen geen moment, ze blijven zich profileren in het openbaar, integendeel volhart de hoofdverdachte in zijn leugens over de slachtoffers en intussen geniet hij samen met zijn vrienden en familie van alle luxe dat zij kunnen aanschaffen met het geld dat hij uit de staatskas heeft laten lichten.

  Het is logisch dat de nabestaanden een schadevergoeding eisen, dat zou ik zelf ook doen, terwijl geld me alleen interesseert omdat wij er in deze samenleving niet zonder kunnen.


  Maak melding

 37. @ KOOS.

  er gaat bij een veroordeling niemand de bak in.
  op dit moment is niemand bij machte om ddb voor wat dan ook de bak in te schoppen.
  het wachten is op de verkiezingen in 2020 .
  de nieuwe pres kan ddb amnesty geven of de bak in smijten.
  ddb gaat zeker in beroep tegen een mogelijk vonnis dus voorlopig is er nog lang geen onherroepelijk vonnis.
  de floppositie die hem nooit een strobreed in de weg hebben gelegd , zelfs geen start gemaakt om ddb voor de rechter te brengen zal in de toekomst ook geen poot uitsteken om ddb op te sluiten.
  het zijn de nabestaanden van de december slachtoffers geweest die geprocedeerd hebben om ddb voor de rechter te krijgen.


  Maak melding

 38. Sinds 25 februari 1980 ging het in alles financieel, econonisch, sociaal, cultureel, welzijn, welvaart, normen en waarden, enz. enz achteruit in Suriname, Kort gezegd: heel grote armoede. Na 8 december 1982 werd het nog erger, verdragsmiddelen werden stop gezegd, Suriname werd een doorvoerland van drugs, wapenhandel, mensenhandel, criminaliteit, skeer, ontwaarding van de surinaamse gulden, grote werkloosheid, lege schappen in de winkels, geen medicijnen, enz.

  Het Surinaamse volk werd straatarm onder DDB en de rovers.

  DDB en de rovers verrijkten zichzelf, bedreigden mensen, enz. en het volk moest in heel grote armoede leven.

  DDB en de rovers zijn het hele Surinaamse volk miljoenen gulden/ us-dollars schuldig van wat ze hen de afgelopen 36 jaar hebben aangedaan.

  De hoogste tijd dat het volk bij de rechtbank een klacht tegen DDB en de rovers indient dat zij hun in heel grote armoede hebben laten leven en hen hiervoor moeten vergoeden.

  Stre Def Stre Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 39. @ PAYBACK
  Ga eerst na hoe de zwarte mensen genoemd willen worden.Ze hebben een probleem met alles waarmee je ze spteek.Ze zijn de zwarte afstammelingen van de slaven wat is er fout mee?De zwarten noemen de hindostanen koelie.chamaar en dalits hier;ik als hindodtaanse maak me niet druk erover.ik zeg juist dat ik een trotse dalit ben en trots als een pauw.En dat werk nog meer op jullie zenuwen.een volgende keer niet met emotional blackmail komen want het msakt geen enkel indruk op mij.


  Maak melding

 40. Uit betrouwbare bronnen zit er al 2 maanden een team te wachten op de bewuste sein….sorry….wie zag dit niet aankomen speelt poppenkast….R.i.p. mi boy… je dagen zijn geteld net als die van je zoons….no Way to Hide….


  Maak melding

 41. Die bouterse moet voorgoed nu achter slot
  En grendel.
  Hy is vuurwapen gevaarlijk!
  Bouta fuckt su al jaren op!
  Daarom kan su niet vooruit gaan.
  Om 1 crimineel desi bouterse!
  Njang mie mars bouta en go dede!!!!
  Koulo volksmislieder!!!!


  Maak melding

 42. Ik denk niet dat de nabestaanden zitten te springen om een vergoeding. Het heeft er eerder mee te maken dat zij zich niet mogen mengen in de strafeis. Dit laatste maakt dat zij om kracht bij te zetten nu voor de mogelijkheid van de schadeclaim gaan…en terecht natuurlijk. Helaas zal het de staat Suriname zijn die hiervoor zal moeten opdraaien…nog meer pina voor het volk.


  Maak melding

 43. Jacobus

  Als ik nabestaande was,zou ik dat heel bedrag dat de IMF leent,eisen.
  Voor al het leed en ongemak dat door het ontvallen van echtgenoot en vader en kostwinner is geleden.

  —————–
  En dat allemaal gedeeld door 15 maal meer dan 100 jo k@ idioot jo!


  Maak melding

 44. Het volk heeft ook recht op een schadeclaim van deze moordenaar, voor alle schade die hij samen met zijn zogenaamde revovrienden In dit land heeft aangericht.


  Maak melding

 45. @parbo je bent echt een levensgrote ezel.als jouw broer of vader vermoord was zou je die oerstomme uitspraak ook doen?.Zal ik jouw wat vertellen ezel ? Het recht zegeviert altijd vroeg of laat. Sla de geschiedenis maar na; ach nee dat kan je niet ! Je kan alleen maar onzin balken ! Net als je criminele leugenaar van een pissiedent ! Hij mag bekokstoven wat hij maar wil om hier onderuit te komen maar hangen zal hij !!!


  Maak melding

 46. @parbo, we gaan voor seponering, je ging ook voor nog 5 of zit je lekker te niksen in Ned.hier moet je zijn om te voelen wat wij hier voelen en als je wel hier ben en toch niks voel dan weet ik dat je ook tot de elite criminele groep hier hoort.geen inzicht, geen moraal totaal geindoctrineerd door de paarse boevenbende.willoze zombie !!,.ziet niks , voelt niks en balk maar na !!!


  Maak melding

 47. Jammer, van een paar reageerders moeten misschien
  effe enkele familieleden gewoon zonder pardon,
  doodgeschoten worden, voordat zij zullen begrijpen
  wat de 8 decembermassamoord op onschuldige
  burgers precies betekent !

  Alle burgers gaan tenslotte inzien dat Sranang zonder
  normen en zonder toepassing van alle rechtsnormen en wetten, NIET KAN BESTAAN, GEEN LAND IS !!

  PS : BOUTA zit in IMF-CIA-FUIK en velen snappen dit
  FEIT nog niet !

  MORO HEBI E DORO : Mensenrechten Commissie OAS
  (Mensenrechtenhof) komt spoedig met
  NIETIG-VERKLARING BOUTA-AMNESTIE-
  WETSWIJZIGING !!!


  Maak melding

 48. Ezeltje jojo in de aangepaste amnestiewet staat er precies over welk termijn amnestie is verleend.

  Om in je termen te blijven, je praat alleen maar schijt


  Maak melding

 49. Robinho jij domme emotionele front schijtluis, je zit veels te diep met je kop in front zijn achterste waardoor normaal denken voor jou niet meer in zit.

  Nogmaals de amnestiewet staat recht overeind, wat de rechters nu doen is popprnkast, niemand gaat in het gevang of zal een bedrag betalen. Zoals het ern echte zieke fronter betaamd ga maar in ern hoekje janken.


  Maak melding

 50. De ware aap komt uit de mouw, de fam. van de landverraders azen op geld. Want daar ging het hun uiteindelijk om. Die gasten kunnen een bos knippas krijgen en een schop onder hun hol. Bouterse wordt vrijgesproken en Elgin gaat daarvoor zorgen.


  Maak melding

 51. @Parbo

  U heeft weer eens selectief gelezen. De nabestaande kunnen zich voegen middels een schadevergoeding eis. Door zich te voegen maken ze de druk en de belangen groter.
  Het gaat niet om het geld waar ze ongetwijfeld nog jaren voor zullen moeten procederen.

  @ Gretig

  U bent te gretig en heeft geen idee waar over gesproken wordt.
  In de aangepaste Amnestie wet is de termijn waarover Amnestie (Strafkwijtschelding) verleend kan worden naar voren geschoven.
  Echter u vergeet 2 heel belangrijke punten waar het omgaat:

  1) De wetgevende macht kan en mag op basis van de Grondwet niet ingrijpen in lopende rechszaken. Ofwel zoals nu bepaald is behoort de aangepaste Amnestie wet niet tot het juridische kader van het 8 december proces.
  2) Om Amnestie (Straf kwijtschelding) te kunnen verlenen zal men eerst Schuld moeten vaststellen en Straf opgelegd moeten krijgen. Voor amnestie zal het proces geheel doorlopen moeten worden.

  Beste Gretig u bent te gretig in uw oordeel of vooroordeel.


  Maak melding

 52. Jojo praat weer schijt, je punt 2 is bijv bullshit want dat betekend dat de amnestiewet van 1992 niet aangenomen had mogen worden.

  Je punt 1 is ook bullshit want dezelfde grondwet schrijft voor dat de wetgevende macht ten aller tijden wetten mag aannemen, het is hun grondwettelijke recht.

  Jullie zieke fronters snappen de meest banale zaken niet, maar hebben wel een grote muil.

  Zie je nu waarom deze zaak werd verwezen naar een constitutioneel hof, een geeone corrupte rechter kan en mag dit niet toetsen.


  Maak melding

 53. @Gretig
  Jullie baasje bouta is geen opperrechter meer.Zijn tijd is op
  Het Imf mag niet namens de ndp praten en de dag komen redden.Bouta moet verantwoording afleggen aan het Imf.Hahaha..je baasje is bankroet nu moet hij naar de pijpen van het imf dansen.Met de komst van het Imf is de rechtsstaat herstellende.Hier had je baasje niet opgerekend en het Imf evenmin.


  Maak melding

 54. @Paraman

  zodra de inschrijving open is,gaan jij en ik ons inschrijven om de zitting van de krijgsraad bij te wonen.Let op dat je daar in de zaal geen idioot of imbeciel mag zeggen.Je wordt dan verwijderd.
  Militairen denken vaak dat schelden op iemand gelijk is aan opvoeden.


  Maak melding

 55. @ Gretig : De zg Bouta-Amnestiewetwijziging is
  strijdig met een Algeheel Verbod in de Grondwet,
  zich te bemoeien met zaken die bij de rechters in
  behandeling zijn ! Ook DNA mag niet (ook niet via wetswijzigingen) bemoeien met dergelijke lopende rechtszaken !!!

  De GRONDWET staat BOVEN en OVERRULED de
  gewone DNA-wetten, zoals de gewijzigde
  Amnestiewet !!!

  Met Bouterse wordt langzaam maar zeker afgerekend
  voor zijn misdaden tegen de menselijkheid, de massamoorden op ONGEWAPENDE BURGERS,
  gepleegd onder zijn leiding !

  DDB heeft door zijn MEGA-Financieel-wanbeleid en de
  zware CORRUPTIE, Sranang FAILLIET gemaakt !

  Alleen IMF kon nog “helpen”, waardoor DDB dus een
  makkelijk prooi is geworden voor voor CIA en DEA !!

  A twa twa-Desi, fassi na ini a KLEP !!!

  PS: ALLE slachtoffers van GEWELD kunnen in een
  strafproces schadevergoedingen eisen ! Staat los van
  op te leggen zware gevangenisstraffen/ c.q. doodstraf !!

  De staat had de nabestaanden AL LANG moeten
  vergoeden voor de schade als gevolg van MISDADEN, gepleegd door het ONTSPOORDE leger van Suriname.


  Maak melding

 56. De hele wereld weet dat het paars oerdom volk, de komende paarse ellende aangevuld met jaren tachtig perikelen verdienen. Die oerdomme paarse stommelingen waren keer op keer gewaarschuwd om moordenaars niet te geloven. Nu worden ze financieel vermoord door dezelfde moordenaar van 8 dec. 1982. Wo ka. Enne sma no e go jepi deng dong burikies. Baas ooktoe niet. Die paarse laffe klootzak zit voor zichzelf, familie, vrienden en corrupte rovers.


  Maak melding

 57. @Smatje

  De regering bestaat uit de ndp en de ndp alleen.
  De aderen worden uit de zaal gezet of worden monddood gemaakt!
  Deze ndp regering bestaat uit ndp criminelen, bankrovers,moordenaars,land en broederverraders,amnestie criminelen,grondwet verkrachters,bedelaars,imf slaven …met de complimenten van bouta en de ndp


  Maak melding

 58. Zowel Melvin Bouva als Amzad Abdoel reageert verbaasd op de veroordeling van de rechter. ‘Het is zorgwekkend en triest’, zegt Bouva, met gevoel voor drama, vandaag, zaterdag 11 juni 2016, in de Ware Tijd

  Hahahahaaaaaa..ze zijn vebaasd dat de rechters het opnemen tegen hun amnestielijder,dit hadden deze 2 ndpers niet verwacht! Zij dachten dat zij judge en jury tegerlijkertijd waren!!
  Wanneer hun baasje straks een politieke dood sterft gaan deze twee volgelingen mee in zijn graf!!
  Hoera,hoera,…..


  Maak melding

 59. We zouden straks als eerste een hoop moeten investeren in het onderwijs na de periode post Bouterse. We hebben jongeren nodig die bewust zijn van het feit wat er is gebeurt na de dekolonisatie van Suriname. Wie het land naar de Fillestijnen heeft geholpen. In de nieuwe geschiedschrijving die gepleegd gaat worden zullen we naam en toenaam noemen van al die billenlikkers, Judassen en schragers van het destructieve bewind van paars, zoals Abdoel, Bouva, Misikaba, Simons en nog vele anderen. Deze figuren moeten nooit meer iets zijn en worden na de post Bouterse periode. En tevens een tribunaal in het leven roepen om al deze dienaars van de leugen en die mee hebben geholpen het land naar de verdoemenis te helpen, te berechten. In de geschiedschrijving staat genoteerd: 1975 – de dekolonisatie van Suriname. 2016- de rekolonisatie van Suriname. De blanke man heeft het weer voor het zeggen in Suriname. En dit zal tevens de katalysator zijn van de ondergang van Bouterse en de veroordeling van Bouterse.


  Maak melding

 60. @Ray, laten zij maar verbaasd reageren dan merken zij ook wat het is als Simons zich niet aan de regels houd.

  In plaats van dat deze regering nu gaat denken aan projecten om geld binnen te krijgen gaan zij weer strooien met geld.

  Ik vraag mijn af wie al die mensen zijn die ingeschreven staan bij sociale zaken. Hoe zit het met de controle::::::::

  == PARAMARIBO – Deskundigen van het Planbureau en andere instituten zijn druk bezig een armoedegrens vast te stellen. Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken, de motor achter dit streven, vindt dit nodig om onder meer de voorzieningen van personen met een beperking tot het niveau van de armoedegrens op te kunnen trekken.

  Het is de bedoeling dat het bedrag van SRD 300 per maand dat deze mensen krijgen wordt aangepast, zegt de bewindsvrouw. Op verschillende momenten heeft de groep gevraagd de tegemoetkoming op te trekken naar het niveau van de AOV van SRD 525 per maand. “Er is geen algemeen geaccepteerde definitie voor de armoedegrens in Suriname. De tijd dwingt ons om er harder tegen aan te gaan om zo het sociale beleid beter en doelmatiger uit te kunnen voeren”, legt de bewindsvrouw uit. Ze denkt dat op deze manier de sociaal zwakkeren beter in kaart worden gebracht.

  Het bestand van personen met een beperking en chronische ziekten was volgens de minister behoorlijk uit zijn voegen gegroeid, maar is intussen opgeschoond en teruggebracht van 18.000 personen naar 13.000. Het ministerie wil personen met een beperking op een aparte wijze benaderen. Daarnaast zal worden vastgesteld welke andere kwetsbare groepen in aanmerking kunnen komen voor een uitkering.

  De ondersteuning aan mensen die op dit moment tussen de SRD 40 en SRD 50 per maand krijgen, wordt ook geëvalueerd. De bewindsvrouw vindt dat dit anders moet, “vooral met het oog op de transitie”. Afgestapt moet worden van het beeld van een uitgaven ministerie of een ministerie dat pakketten uitdeelt, naar een instantie die kwetsbare personen opvangt en begeleidt.


  Maak melding

 61. @Paul
  Ah, nu komt de aap uit de mouw. Het is al die tijd om geld te doen geweest. N-wientje heeft gelijk. Om misselijk van te worden
  ______________________________________________

  DAAR GING HET OM JA AL DIE TIJD !!!!!!!VOOR GELD STAPPEN ZE OVER HUN EIGEN LIJKEN,….SCHAAMTELOZE GASTEN…..OMG !!!


  Maak melding

 62. @ Anoniem,

  ” We zouden straks als eerste een hoop moeten investeren in het onderwijs na de periode post Bouterse. We hebben jongeren nodig die bewust zijn van het feit wat er is gebeurt na de dekolonisatie van Suriname. Wie het land naar de Fillestijnen heeft geholpen. In de nieuwe geschiedschrijving die gepleegd gaat worden zullen we naam en toenaam noemen van al die billenlikkers, Judassen en schragers van het destructieve bewind van paars, zoals Abdoel, Bouva, Misikaba, Simons en nog vele anderen. Deze figuren moeten nooit meer iets zijn en worden na de post Bouterse periode. En tevens een tribunaal in het leven roepen om al deze dienaars van de leugen en die mee hebben geholpen het land naar de verdoemenis te helpen, te berechten “.

  What about Somo en Brunswijk ? Welke berechting past bij hun gezien hun aandeel in deze ellende ? Als je een grote schoonmaak wilt houden moet je het ook grondig doen.

  Laat Somo alle gronden die hij geroofd heeft terug geven en Brunswijk alle gronden en goudconcessies die hij voor zijn verraad heeft gekregen. Daarnaast vind ik dat Santhoki ook geen president mag worden van Suriname, want die zit, als wij de berichten mogen geloven, ook geen schone vingers en zit samen met zijn partner ook zwaar in de drugshandel, heeft ook gemoord en is daar ook nooit voor veroordeeld. Een berechting zal er nooit komen, want deze man heeft zijn huiswerk goed gedaan door in zijn periode van Minister van Jus & Pol hoge posten binnen politie en gerechtelijke macht strategisch te bemannen. Dan krijg je situaties dat vrouw wordt aanhouden met drugs, opgehaald wordt door politie die op haar lijkt. Drugs verdwenen als sneeuw voor de zon. Vrouwtje vrij en Santhoki blij. Deze man heeft voor mij teveel overeenkomsten met Bouterse, maar dan op een geniepige manier. Bij Bouterse weet je dat je gebeten gaat worden, maar Santhoki is een wolf ( olifant ) in schaapskleren

  Suriname is vergeven van corruptie, in alle rassen en lagen van de Surinaamse bevolking. Het maakt dan ook niet uit wie er na Bouterse op de stoel komt te zitten. Het wordt en blijft een en al puin.

  God zij met Suriname, want hij is de enige macht die dit land nog redden kan.


  Maak melding

 63. @ Gretig
  “Jojo praat weer schijt, je punt 2 is bijv bullshit want dat betekend dat de amnestiewet van 1992 niet aangenomen had mogen worden.”

  U bent weer iets te gretig in uw benadering.
  Zonder dat er vervolging was of iemand aangeklaagd werd of er een justitieel onderzoek was hebben de toenmalige volksvertegenwoordigers via een proces van gelijkwaardigheid de misdaden tegen de menselijkheid die van BEIDE zijden begaan zijn tegen elkaar weg gestreept.

  Dat is een in gelijkwaardigheid gemaakte politieke keuze die niet inging tegen de grondwet, processen etc. Het was een pragmatische oplossing om de emoties onder controle te houden. In de geest van Ik vergeef jou als Jij mij vergeeft.

  Deze situatie is niet vergelijkbaar met wat de gewijzigde amnestie wet beoogt.
  Er was een proces en daar in zochten benadeelden /Slachtoffers/Nabestaanden recht. Vanwege een persoonlijk belang is er een wet gemaakt waarmee het recht van de rechtzoekenden vertrapt wordt.

  RECHT is niet altijd dat de meeste stemmen gelden of de dictatuur van de helft plus 1.


  Maak melding

 64. @@@Ray
  @Smatje

  De regering bestaat uit de ndp en de ndp alleen.
  De aderen worden uit de zaal gezet of worden monddood gemaakt!
  Deze ndp regering bestaat uit ndp criminelen, bankrovers,moordenaars,land en broederverraders,amnestie criminelen,grondwet verkrachters,bedelaars,imf slaven …met de complimenten van bouta en de ndp
  ___________________________________________
  WIE NIET DOOR HET VOLK GEKOZEN IS HEEFT GEEN RECHT VAN SPREKEN,DUS BEK HOUWUHHHHH !…snap dat nou eens een keertje EZEL RAY EN JE SMATJE !!!,..MISBAKSELS !


  Maak melding

 65. @Ray
  Heel moedig van de nabestaanden maar bovenal de rechters die wat lef en moed voor de dag tonen,enz enz…
  _______________________________________________
  Domme RAY,ik kan mij hierin vinden,gelijk heb je de moedigen zijn buiten maar DE LAFFE FLAPDROLLEN ZOALS JIJ,ZITTEN ZICH HIER UIT TE SLOVEN OM BOUTA TE BEKRITISEREN NU VINDT JE DE RECHTERS HELDEN,(TOEMOFFOGONG )IK DACHT DAT IN SURINAME GEEN DEMOCRATIE WAS VOLGENS JOU ALTHANS ! DUS DJIEM WANG BRIK MIE MANG !


  Maak melding

 66. @ Damsco
  @@@ Ray
  @ Smatje
  ” Deze ndp regering bestaat uit ndp criminelen, bankrovers,moordenaars,land en broederverraders,amnestie criminelen,grondwet verkrachters,bedelaars,imf slaven …met de complimenten van bouta en de ndp.”

  @ Damsco ….. de waarheid is hard hè! But face the facts!
  Geen woord is gelogen, BEE B is een KILLER , een drugsveroordeelde, de amnestiecrimineel en grondwet verkrachter.

  @ Damsco ….. jij bent de grootste LAFFE FLAPDROL.
  Rechters worden voor het leven benoemd. KILLER BEE B. heeft de rechters toch zelf benoemd, de rechters die jullie nu verfoeien. Weet je waarom Flapdrol? KILLER BEE B. wil terechtstaan. Hij wil boeten voor de misdaden die hij en zijn kornuiten begaan hebben. Het liefst wil KILLER BEE B. dat het vonnis moet luiden: levenslang + 1 dag … of…eenzame opsluitng voor het leven.


  Maak melding

 67. @Parbo en anderen met een KORTSLUITING

  U zegt namens de dictator :
  “De ware aap komt uit de mouw, de fam. van de landverraders azen op geld.”

  LANDVERRADERS en REDI MUSU’S, zijn mister
  DESI B en zijn Ontspoorde militairen !!

  ZIJ hebben in Samenwerking met de KOLONIALE HOLLANDERS een coup gepleegd !
  DESI en de MID,de Nederlandse militaire Inlichtingdienst, hebben Onze DEMOCRATIE VERNIETIGD,
  dus DAAR moet u de LANDVERRADERS ZOEKEN
  en VINDEN !

  De HELDEN, de Sranang Staatsburgers, die via een
  DESI-MASSAMOORD zijn OMGEKOMEN op 8
  december, hebben volgens de wetten/het recht, recht
  op schadevergoedingen !

  BRENGT u ELKE SNIPPER AAN BEWIJS DAT EEN
  VAN DE STANDRECHTELIJK VERMOORDE ONSCHULDIGE
  HELDEN, een WET heeft overtreden/of strafbare feiten
  had gepleegd ONMIDDELLIJK naar de KRIJGSRAAD !!
  Het kan de MEGA-straf die aan DESI B zal worden
  opgelegd, met enkele dagen VERMINDEREN !!!

  PS : In een Rechtsstaat dienen ALLE MOORDENAARS
  te worden VERVOLGD en te worden BESTRAFT !

  SRAFTENG PSA KEBA, SRANANG PEOPLE MUS FU WIKI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.