Hoefdraad: Suriname uitzichtloosheid besparen

66

PARAMARIBO, 8 jun – “Het laatste dat we willen is vervallen in een uitzichtloze situatie, zeker niet nu we licht in de tunnel zien.” Dit zegt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën. Het is ook waarom de regering zich verbindt aan afspraken met het IMF. De economie moet op spoor en daar zijn offers voor nodig.

Discipline wordt het sleutelwoord, zeker de komende twee jaren. “Niemand is gelukkig met aanpassingsmaatregelen, we willen er zo graag mogelijk uit komen. We hebben al enkele maatregelen getroffen voor koopkrachtverstrking, onder andere heffingskortingen om daar wat ademruimte te geven”, zei Hoefdraad tijdens de persconferentie van het IMF. Ook het stabiel krijgen van de wisselkoersen wordt nagestreefd.

Eind dit jaar moet al wat verlichting te merken zijn. Ook het scheppen van werkgelegenheid heeft prioriteit. Volgens Hoefdraad wordt gestreefd naar een succesvolle uitvoering om de economie echt goed te krijgen. Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname, zei dat hard gewerkt wordt aan het beteugelen van de wisselkoersen. “We willen het beleid zo aanscherpen dat er niet te veel geld in omloop is.”

66 REACTIES

 1. Boefdraad is de grootste vrij lopende boef in Suriname, deze zogenaamde top econoom liet ongedekt geld in omloop brengen, plunderde alle goud van de centrale bank voor zijn schoonvader bouta. Hij verdient levenslang in Santo Boma. Terwijl hij zich 30.000 euro per maand in valuta liet betalen werd de bevolking genaaid en nu zitten we met de consequenties van de IMF. Hang boefdraad op aan de ingang van het ministerie van financien aan de revo plein. Leve de revolutie onder de zwepen van de IMF. Terug naar slavernij gebracht door bouta en zijn stelende staatsadvizeurs.


  Maak melding

 2. Alleen in en olv bouta kunnen deze rondvliegende bendes poot zetten in Suriname . Maar we beloven het intelegente deel en de dappere niet ndpers van Suriname dat wij deze schurken zeker zullen straffen . Ze kunnen dat op hun borst schrijven. Het leed, vernedering , verwoesting , liegen , stelen, afpakken, vriendjes politiek, wordt straks keihard gestraft , mie barjoe, kba


  Maak melding

 3. @Snel
  Aan zijn ballen ophangen.
  Een zwerver is slimmer dan deze domme blakka joeka boefdraad.
  Hij likt elke dag de reet van de killer
  _______________________________________________

  Gefrustreerde EZEL,Suriname zit echt niet op jou te wachten,als we vooruit willen gaan ! ie niveau laggie !


  Maak melding

 4. @ staartjes..:Ram Singh,..seals,,Silversurfer,,Snel,,ALLEMAAL BIJ ELKAAR ZIJN JULLIE EEN ZOOITJE ONGEREGELDE GEFRUSTREERDE PANNENKOEKEN.HET IMF HEEFT JULLIE HOOGST PERSOONLIJK MET JULLIE DOMME STINKENDE NEUS OP DE FEITEN GEDRUKT,..OM TE WETEN WAT GOED IS VOOR SURINAME.NEKS NO FOUT,..DUS VOW JOE TERE EN GA RUSTIG IN DE HOEK ZITTEN EN DOE WAT DE PRES ZEGT…JA ? UILSKUIKENS !!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Wat een blamage..!! Zie de eerste 2 regels van dit artikel. Hoe durft ie..!!! “GOEFNAAD” moet vervolgd worden.. Behalve dat er geld en goud is gestolen heeft hij de wet overtreden door voor miljoenen ongedekt geld te drukken..
  Hoe diep kunnen deze honden zinken..Nadat ze “bakrabasi” tig jaren hebben uitgescholden komt bakrabasi zich hier 3 jaar vestigen en wordt defacto de nieuwe president van de centrale bank . Als dat geen rekolonisatie is dan weet ik het niet meer.
  MOCHT ER EEN SURINAAMSE JOURNALIST DEZE POST LEZEN, DAN VERZOEK IK U OM BOUTERSE MET DEZE TERM( REKOLONISATIE) TE CONFRONTEREN… ENIGE TIJD GELEDEN HEEFT HIJ TIJDENS EEN INTERVIEW VERTELD DAT EEN VAN ZIJN ADVISEURS HEM “DE OGEN OPENDE” DAT WAAR DE OPPOSITIE MEE BEZIG IS, BESTEMPELD MOET WORDEN ALS REKOLONISATIE.
  Die pathologische leugenaar Bouterse is deze keer ontmaskerd door een vertegenwoordiger van het IMF zelf , dat Suriname nooit eerder geld geleend heeft van hun..Die hielelikkers van de coalitie in het parlement worden samen met hun baas in hun hemd gezet ,want die debielen riepen allemaal in koor dat het niet de eerste keer is dat Suriname geld leent van het IMF.
  Ik denk dat er maar 1 persoon is die die vertegenwoordiger van het IMF kan overtuigen dat hij zich vergist en dat is onze hoofd debiel hier op WKN prof.mr.dr.drs.Msc ROBG
  Dus beste mensen: DE NIEUWE GOVERNOR VAN DE CENTRALE BANK IS NU JOSHUA CHARAP VAN HET IMF. Het IMF gaat een kantoor in Suriname vestigen en deze meneer is voor 3 jaar gedetacheerd door het IMF als nieuwe governor.. Bouterse , Hoefdraad, Gersie, Amzad , Doekhi, Misiekaba, Bouva , Geerlings, Waterberg RobG en alle andere paarse onderkruipsels “oeng no abbi jeje..!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jullie gaan de geschiedenis in als de meest verafschuwde Surinamers die dit land regelrecht de afgrond in hebben gebracht..Motherfuckers…………


  Maak melding

 6. Ik kan me niet voorstellen hoe diep beledigd en vernederd de regering zich voelt.

  eerst krijgen ze in het openbaar van de VES een lesje “Gedegen Plannen” schrijven.

  Vervolgens komen een paar WITTE jongemannen de regering voor schut zetten door hun leugens te ontzenuwen.

  Hoefdraad werd nog net niet voor Pinokkio (leugenaar) uitgemaakt maar zijn leugen dat Vene geld had geleend werd fijntjes de grond ingeboord

  En dat zullen ze deze mannen komende 3 jaar permanent doen als ze weer leugens de ether in gooien

  Bakana Tori wordt straks Bakraman Tori


  Maak melding

 7. Wie hecht nog enige waarde aan de woorden van deze man!? Deze mensen liegen en bedriegen het Surinaamsvolk. Het zijn alleen de ndp groupies die hier tegen beterweten nog immer deze schurken verdedigen.
  Je vraagt jezelf af of deze ndp groupies mede schuldig zijn aan het stelen van ons vermogen.


  Maak melding

 8. @DAMSKO..zo te zien probeer je ROBG te evenaren in domheid…Als jij een beetje algemeen ontwikkeld was zou je weten wat voor instelling het IMF is en wat 9 van de 10 keer het gevolg voor ontwikkelingslanden is wanneer ze in zee zijn gegaan met het IMF.. Het is duidelijk dat je maar wat roept omdat je kennelijk blindelings achter die paarse rioolratten als ROBG aanloopt….anderen voor uilskuiken uitmaken terwijl jij alleen maar onzin uitkraamt is lachwekkend. Ik wil je adviseren om je hoofd uit de anus van Bouterse te halen en wat informatie m.b.t. IMF, haar werkwijze , doel, structuur en statuten op na te zoeken.. Tegenwoordig hebben wij hiervoor Google..en zo nu en dan kijken en luisteren naar educatieve programmas , documentaires en het nieuws, helpt ook………………
  Jij hebt volgens mij tijdens jouw VLO ( verdomd lager onderwijs) schooljaren , naast het raam gezeten op school…gelijk heb je…als ik op zo’n school had gezeten zou ik ook de hele dag naar buiten kijken…………….


  Maak melding

 9. robinho,
  Jij lijkt de meest geschikte schoothondje van de front .
  Dat je zelf een predicaat geeft van een Riool Rat is te begrijpen.
  Riool Ratten als jouw soort kunnen alleen op en neer .
  Wij zullen kijken als wij wat voor je hebben qua vacature in Suriname.
  Wat denk je zelf van het vangen van Ratten als jouw soort.


  Maak melding

 10. Het is zo grappig om iedere keer weer te lezen dat er meer ademruimte komt (geld beschikbaar), maar wat mij verbaasd is dat dit geleend geld is dat met rente terugbetaald moet worden. Hoezo ademruimte ? Het wordt voor de meesten op een touwtje bijten.


  Maak melding

 11. Robinho,

  Je zou toch verkassen naar Curaçao als Bouterse de verkiezingen zou winnen? Wat doe je dan nog in Suriname? Als het je niet bevalt, ga je toch lekker naar Curaçao? Een andere fossiele idioot (Manu) zou z’n schoenen opeten als Bouterse de verkiezingen zou winnen. Ook deze fossiele idioot zit nog steeds in Suriname. Vertrek lekker naar Curaçao en eet lekker je schoenen op, zou ik zeggen: een man een man, een woord een woord.


  Maak melding

 12. Off Topic

  Hoe uitzichtloos is het voor de president om buitenlandse reizen te ondernemen? Alleen Cuba, die hem ophaalde doet hij aan. bang dat ie is gearresteerd en uitgeleverd te worden.
  Zie hierna
  President Bouterse, die een persoonlijke uitnodiging had ontvangen van Peter O’ Neil, Premier van Papua New Guinea, kon vanwege zwaarwichtige verplichtingen niet aanwezig zijn en liet zich vertegenwoordigen door de minister van Buitenlandse Zaken, Nirmala Badrising.

  Gewoon te bang om te reizen naar het buitenland.
  Als de president ballen heeft, zoals hij in Suriname ten ton spreid, laat hij aantonen dat hij naar Curaçao gaat al is het maar voor 1 overnachting. Nooit never zal hij dit doen.


  Maak melding

 13. De Puinhopen Van 5 Jaar Paars

  Beste mensen..

  Waarom deze goede man Boefdraad zijn gang kan gaan ligt in het volgende.. suriname heeft geen economische journalisten.. journalisten die deze beste heer stevig aan de tand kan voelen over zijn handel en wandel.. je heb ook geen ondezoek journalisten in suriname.

  Die gasten die zich zogenaamd journalisten noemen .. hebben mr gewoon een mulo school diploma, verder nix.. daardoor kunnen er geen gewichtige of confronterende vragen gesteld worden…

  Ik blijf dit als een JINGLE herhalen beste mensen.
  Het zou de toekomstige leiders van ons toch zo geliefde land sieren.. als die in de toekomst volop in het onderwijs systeem van ons land zullen gaan investeren..met als doel dat de ontwikkelings nivo van de surinamse doorsnee individu omhoog kan gaan.. zo kan men suriname terug op het kaart zetten en opstoten in de vaart der volkeren beste mensen.


  Maak melding

 14. @RAMPIE..heel duidelijke boodschap van jou aan mij gericht..
  Ik wil je wel 1 tip geven..
  Laat jouw berichten een volgende keer op taal- en spelfouten nakijken door iemand uit jouw omgeving die zijn of haar lagere school wel heeft afgerond..


  Maak melding

 15. Problemen op een rijtje:
  Grootste probleem in Suriname ligt niet financieel en economische maar in het gedrag en de mentaliteit van de Top.
  Het lijkt als of iedereen of ze nou in Suriname of in het buitenland hebben gestudeerd alles wat ze hebben geleerd vergeten zijn wanneer ze in het centrum van de macht komen en zo snel mogelijk willen stelen.
  Zelfs als je Suriname nu 10 miljard USD zou geven zijn ze in staat om dit als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen zonder enige vorm van financiële verantwoording .
  Dus blijft er ook dan altijd een financieel uitzichtloosheid.
  Het land is chronisch ziek.
  Lees hieronder verder uitgelegd.
  Politiek, niet betrouwbaar, te opportunistisch, te veel focus op de eigen “quick win”, te veel chaos

  Economisch, geen enkele balans tussen inkomsten en uitgave. Alle economische principes worden losgelaten

  Sociaal, er is geen respect voor mensen die hebben gestudeerd. Asociale gedrag en de asocialen hebben het voor het zeggen. Het is overal te zien, de leiders duwen het land in armoede waardoor de onderkant steeds gekkere dingen uithalen om te overleven. Gaat steeds meer richting Thailand & Filipijnen als je kijkt naar bv prostitutie door jonge meisjes om te kunnen overleven

  Technologisch,. Er is volop wind en zon aanwezig. Er is geen enkele strategie om hiermee de dure energiebedrijven gezonder te krijgen

  Juridisch, er is geen begin en einde aan het stelsel. Te veel open eindjes. De hoogste is niet meer de hoogste macht (rechters). Men heft er belang bij om de scheiding der machten vooral niet in stand te houden.

  Mentaal, de bevolking is door de huidige machthebbers door List, bedrog, verraad, samenzweringen, corruptie, intimidatie en meer mentaal ziek gemaakt. Er is geen spirit meer. Men heeft een houding aangenomen van “het heeft toch geen zin meer”

  Imago, het land is qua imago verworden tot een Narcostaat, een witwaslandje, een land waar je makkelijk foute zaken kan opzetten. Het is financieel geïsoleerd maar dit geldt ook voor de andere zaken waar we internationaal als paria worden gezien

  Financieel, Land is volledig geplunderd. De zogenaamde mooie wegen, rotonden en meer zijn gebouwd met geleend geld waarbij men onder water zowat heel Suriname en haar bezittingen heeft verpand. De bestaande middelen zoals voorraad nationale Goud, Geld en meer zijn allemaal verplaatst naar geheime rekeningen in het buitenland. Hierdoor is het land en haar bevolking dubbel genaaid.

  Duurzaamheid, kijk maar alleen naar de goud productie. Men gaat voor de snelle winst op goud en het gebruikte kwik zit gewoon in de rivieren, de vissen en uiteindelijk in het totale voedselketen. Hier hebben we de komende jaren natuurlijk veel last van als bevolking. Paramaribo ruikt naar ontlasting / poep en urine. Iedereen gooit zijn afval overal op straat.

  Veiligheid, het is totaal onduidelijk wie er allemaal een wapen bezit. Vroeger had je drie partijen die wapens hadden. De politie, de militairen en de mensen met een wapenvergunning. Nu heeft iedereen een wapen en vooral de overvallers en criminelen.

  Natuurlijk is het zo dat er altijd nobele / eerlijke mensen rond lopen.

  De nationalisten en idealisten zijn het natuurlijk niet mee eens wat hier boven staat. Het is hard maar het is wel nodig.

  De werkelijkheid is dat je pas iets kan veranderen als je het herkend & erkend en juist dat doen onze huidige leiders nu niet.

  Het grootste deel van het land is helaas chronisch ziek en de toekomst ziet er erg somber uit.

  “Ai Sranang mie mooi switie kondre” of droom ik nu?


  Maak melding

 16. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën reageert vrij bot op een vraag van Giwani Zeggen via ATV of de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) betrokken zal worden bij het herschrijven van het Stabiliteits- en Herstelplan. Hoefdraad maakt duidelijk de VES-voorzitter Winston Ramautarsing en zijn club niet nodig te hebben. Volgens Hoefdraad leveren zij ongefundeerd kritiek.

  Is deze vetgemeste nietsnut wel goed in zijn letterlijke bolle kop?
  Door economen wordt hem hulp aangeboden en hij denkt “na ka want mi abi verstang deng mang na soso torie” .
  Wat een domme eigenzinnige vent is deze Hoefdraad.
  Je zou toch wel alle kennis en hulp kunnen gebruiken om uit de slop te geraken?


  Maak melding

 17. GOEFNAAD wil geen hulp van leden van de VES om het “plan” te herschrijven..Hij vindt dat ze een politieke agenda hebben en zegt verder min of meer dat zij niet de juiste kwalificaties hebben hiervoor.
  Ironisch genoeg zegt die lul dat “de beste stuurlui aan wal staan”..
  Deze opmerking slaat nergens op . omdat “deze stuurlui” hun diensten aanbieden , maar die worden geweigerd door iemand die gewogen is , maar te licht bevonden is om deze klus te klaren…In elk geval voor wat betreft zijn competenties en deskundigheid..en niet voor wat betreft zijn lichaamsgewicht……
  En elke avond horen wij voorafgaand aan het nieuws op de STVS het gezwam van de president over samenwerken en samen doen..
  Deze landverraders willen niet met waarachtige deskundige Surinamers samen werken.. ze verkiezing samenwerking met bakrabasi…….


  Maak melding

 18. Haleluja de nieuwe president van Suriname Joshua Charap is geen doetje

  Hij heeft de Cambodja al eens namens het IMF droog gezet.
  Hij heeft ervaring met Kleptocratische staten.
  Hij heeft een boek geschreven over islamitisch bankieren en heeft ervaring met de energie sector.

  Tot zijn opgave behoort de salaris kosten van de overheid van 10,3% van het BNP terug te brengen naar 7,8%.

  Haleluja Bouterse en Hoefdraad u bent als stuurlieden aan wal gezet door het IMF.

  Bij het IMF weten ze heel goed wet wie ze te maken hebben.


  Maak melding

 19. Arkie boeng sa Hoefdraad e takie:

  Dus in de periode 2010 – 2015 (NDP – Bouterse I), toen er nog geld in kas was, wist de NDP – regering niet de economie van Suriname op spoor te houden en vruchtbaar te investeren. Het is nu een puinhoop geworden, Suriname is aan het verzuipen .. er wordt hulp geroepen van IMF (en andere kredietverstrekkers) om de economie op spoor te krijgen .. En dat gaat (slacht-) offers maken ..

  Niet direct maar indirect geeft deze ” “minister” van financiën” dus toe dat ze totaal geen verstand hebben van / interesse hebben in de economie en de ontwikkeling van Suriname ..

  Deze regering moet opstaande voet ontslagen worden per direct !!!


  Maak melding

 20. “Het laatste dat we willen is vervallen in een uitzichtloze situatie, zeker niet nu we licht in de tunnel zien.”

  Men is al lang vervallen in een uitzichtloze situatie en nu pas heeft willen toegeven. Was het jullie “trots”, die jullie hebben weerhouden om te erkennen? Het licht was altijd aanwezig maar jullie hebben altijd in “donker” geleefd (Geen transparante beleid, het niet eerbiedigen van rechterlijk vonnis en alle zaken en handelingen die het daglicht niet kan aanschouwen). Ik wens jullie succes. Wandel in het licht!

  Hojot

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 21. De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, wil de wisselkoers stabiel krijgen door het monetaire beleid aan te scherpen. Een van de middelen die hij toepast is niet te veel SRD’s in omloop te hebben.

  Goh dan heb wel een betonnen plaat voor je kop om zoiets uit te kraaien.
  Niet teveel SRD’s in omloop!
  Er zijn zoveel SRD’s in omloop dat het papier dat is gebruikt voor deze biljetten gelijk is aan het dagelijks gebruik van krantenpapier voor wel 10 jaar.
  Boi, volgens het jaarverslag 2014 bedroeg het bedrag aan SRD’s in omloop in biljetten een bedrag van 1.114.802.904 . Dus 1 miljard 115 miljoen en n muntgeld 4.703.609
  Totaal in 2014 in omloop is dus 1 miljard 815 miljoen SRD’s
  Dus waar hebben wij het over?
  In 2015 is er nog meer op de markt gegooid door de drukpers aan te zetten, Hoefdraad heeft geld gedrukt en in omloop gebracht zonder enige dekking hiervoor.


  Maak melding

 22. Het afwijzen van de VES door Hoefdraad is duidelijk rancuneus en niet op de inhoud of de zaak van Suriname gericht.

  Hij stelt dat de heren bedrijfseconomen en landbouweconomen zijn en dat daar geen behoefte aan is. Een meer dan rare opmerking als men nu juist de productiviteit wil vergroten en de staat MOET afbouwen met omgeveer 25% aan ambtenaren die moeten verdwijnen.
  De lantie salarispost moet immers van het IMF met 25% gereduceerd worden.


  Maak melding

 23. Bigi Sma
  Het lijkt er op dat Gersie niet in de gaten heeft dat de economie in het land al groot en deels op basis van vreemde valuta draait. Als je een SRD hebt probeer je die zo snel mogelijk kwijt te raken.


  Maak melding

 24. En boefdraad ziet licht in de tunnel, terwijl de maatschappij verzuipt. Wat een toneelspeler is deze boefdraad. Heeft hulp van de VES geweigerd, want hij weet alles. Maar heeft wel met zijn. Waar heeft heeft deze dief zijn diploma’s gekocht? Oh, die heeft die niet


  Maak melding

 25. Wie doet het licht uit in Suriname?

  Ik spreek alleen maar mensen die zo snel mogelijk het land voorgoed willen ontvluchten.

  Dan heeft Hoefdraad nog het gorre lef om deskundigheide hulp van de VES af te slaan omdat ze “een politieke agenda” zouden hebben.

  Suriname is verdoemd onder Bouterse en zijn Rovers bende


  Maak melding

 26. De essentie van zo’n programma komt er op neer dat 1 van de belangrijkste zaken die verwezenlijkt moet worden is dat het volk verarmd moet worden , waardoor men minder consumptief gaat leven..dus minder cola, auto’s en airco’s kan kopen.. Hierdoor wordt de druk op de valuta minder..
  Het zal het IMF worst zijn wat de sociaal-economische effecten zullen zijn voor het volk..zij bieden eerste hulp mbt de betalingsbalans en de andere leningen die Suriname krijgt komen los omdat het IMF daar garant voor staat..
  Christine Lagarde heeft in interviews meerdere malen gezegd dat het IMF geen filantropische instelling is , maar een bank die in eerste instantie de belangen van haar grootste investeerders in het westen , voorop moet stellen…
  Het interesseert hun niet wat de politieke en sociale gevolgen zijn voor het land en volk..
  Ik twijfel er niet aan dat de regering zich daar terdege van bewust is, maar de situatie was zo uitzichtloos dat zij alleen om de rit tot 2020 uit te kunnen zitten, toch voor dit wurgcontract hebben gekozen..
  Ik denk dat alleen ROBG ze er van kan overtuigen dat ze het paard van Troje hebben binnengehaald….


  Maak melding

 27. Jojo
  Dus is het dweilen met de kraan open. Je blijft SRD’s in omloop houden terwijl de US dollars verdwijnen naar het buitenland. Eerlijk is eerlijk, je betaald met SRD’s en als je met valuta betaald verdwijnt die in de brandkast of naar het buitenland.
  Ai Gersie hoe dom en a intellect kan je zijn.


  Maak melding

 28. Onder SAMENWERKING

  Hoefdraad heeft VES niet nodig voor herschrijven van het plan.

  zucht, grote zucht.

  zou hoefdraad het paard van Troje zijn?


  Maak melding

 29. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat na het tweejarig programma de deviezenreserve van Suriname ongeveer US$ 850 miljoen zal zijn. Het land zal in staat zijn de lening van US$ 478 miljoen in vijf jaar terug te betalen. De eerste aflossingen beginnen in 2019. Daniel Leigh, hoofd van de IMF-missie, zei dat het Fonds overtuigd is dat Suriname in staat is het geld terug te betalen. Ook de inflatie die nu rond de 46% is, zal volgens zijn prognose teruggaan naar 1 cijfer.

  Ik ben geen econoom, maar volgens mij ligt er nog voor Eur. 300 mil onbetaalde facturen bij de ministerie van financiën.
  Zie ook de problemen bij bedrijven als Staatsolie en Surgold.

  Ik ben benieuwd waarop de prognoses van de IMF zijn gebaseerd.


  Maak melding

 30. Zoals ik al maanden geleden gepost hebt, het IMF heeft standaard maatregelen die hun waarde hebben bewezen:
  Eerst moet de waarde van de valuta omlaag, dit kan de centrale bank doen door bijvoorbeeld vreemde valuta, hier $, op te kopen op de valutamarkt. Hierdoor neemt de vraag naar $ toe en het aanbod van SRD toe. Gevolg: waarde SRD ten opzichte van de $ daalt.
  Daarna moet de rente omhoog.
  Hoefdraad zegt dit nu ook, weliswaar niet met zoveel woorden, maar uit de zin
  ““We willen het beleid zo aanscherpen dat er niet te veel geld in omloop is” is dit af te leiden. Door namelijk de rente te verhogen neemt de vraag naar consumptief krediet af en neemt het aanbod van geld van particulieren toe op spaarrekeningen.
  Normaliter neemt de vraag naar een valuta toe uitgeoefend door buitenlandse beleggers, als de rente toeneemt, maar voor Su zal dat niet gelden.
  Dan is er rust op monetair gebied.
  Tegelijkertijd moet de overheid haar inkomsten verhogen, zonder dat dit ten koste gaat van de koopkracht, dus bijv indirecte belastingen omhoog (BTW, accijns en invoerrechten) Koopkracht daalt, maar dit geld of een deel daarvan gebruiken om koopkracht te stimuleren. Dus lastenverlichting op arbeid.
  Binnenkort komt het IMF met maatregelen om de arbeidsmarkt gezonder te maken.
  De arbeidskosten per eenheid product (pep) moet omlaag.
  Je zou kunnen beginnen met het ongelooflijk aantal vrije dagen dat werknemers hebben te verminderen. Zo daalt de koopkracht niet en de arbeidskosten pep nemen af. Goed voor het bedrijfsleven. Minister doe alsof het uit jouw koker komt en niet alsof het IMF het bedacht heeft.
  Als Hoefdraad inderdaad gezegd heeft dat hij de hulp van de economen niet nodig heeft ben ik het met hem eens.
  NIET nog een commissie. En als het inderdaad bedrijfseconomen zijn, dan heb je ze niet nodig.
  Algemeen economen die heb je nodig. Dat zijn de beste!! (ik preek voor eigen parochie)
  Immers zij zijn zowel op het gebied van openbare financiën geschoold alsook op het gebied van monetaire zaken. Zij zijn de beste!
  Van Til heeft openbare financiën gedoceerd aan de VU en heeft de overstap gemaakt naar het IMF. Zal nu wel met pensioen zijn of dicht in de buurt


  Maak melding

 31. Maar reizen doet hij maar al te graag. Het IMF feestje wordt gehouden in CUBA!!! En Miss PIGGY en delegatie zit in JAMAICA met een organisatie waarvan nooit is gehoord en Ze verteld dat ze daar is om Suriname te behoeden zodat Suriname niet op de black list geplaatst wordt!Wie gaat deze vette varken uitleggen voor de zoveelste maal dat wij al op de black list staan sinds 25 feb 1980!!
  Prettige vakantie dagen toegewenst met de complimenten van het IMF en het volk Miss Piggy. IMF heeft voor de reis gezorgd voor jullie en wij gaan de rekening betalen samen met onze nakomelingen!!


  Maak melding

 32. …enBadrising was in PAPUA voor een vergadering van de waardeloze ACP landen die niks te bieden heft aan niemad en ook niet onderling!!!

  Boi, deze ndp regering weet hoe je het geld waarvoor zij niet hoeft terug te betalen maar het volk en komende generaties,boi ze weten hoe het geld in record tijd op te maken!!!!


  Maak melding

 33. O.a.door Boefdraad’s onkunde als directeur van de Centrale Bank van Suriname en zijn astronomisch hoog salaris zijn we nu skeer en moeten we gaan bedelen bij de IMF. Boefdraad heeft het lef om als een van de grootste boeven uit de Surinaamse geschiedenis ons uit te komen leggen hoe wij onze economie weer gezond moeten maken. We zouden Boefdraad, samen met al de overige paarse boeven, moeten opsluiten in Santo Boma.


  Maak melding

 34. Op de forse salarissen van de president, ministers en staatsadviseurs wordt natuurlijk niet bezuinigd. Integendeel, hun salaris gaat alleen maar stijgen.


  Maak melding

 35. “Daniel Leigh, hoofd van de IMF-missie, zei dat het Fonds overtuigd is dat Suriname in staat is het geld terug te betalen.” Inderdaad en dat zal geschieden met hetgeen deze boeven als onderpand hebben gegeven. Het IMF heeft reeds eerder met de botte bijl gehakt. “Lang leve de Nationale Debiele Personen”


  Maak melding

 36. Ik blijf bidden tot De Almachtige.

  Waarom heeft u deze duivels geschapen

  en

  met welk doel heeft U deze kakkerlakken op deze aardbol gezet. Zij vernietigen alles wat op hun pad kom.

  Oh God bevrijdt ons, neem ze mee en verbrand in hel.

  Ik geef U alvast een paar namen:
  – Prins Rover en Sergeant Moordenaar desiree delano bouterse
  – Koning Rover Verkrachter Ondernemer Boerkie Boesigado ronnie brunswijk BBA
  – Econoom Kakkerlak der Riolen gilmore hoefdraad

  en God wlt u meelopertje Konijn Ashwin Adhin richting geven, want hij komt iedere dag kwijlend thuis. Hij likt teveel aan die kont van rins Rover en Sergeant Moordenaar desiree delano bouterse

  Ik dank U Heer.


  Maak melding

 37. @lieve hojot
  Die troefdraad weet niet dat het lichtje in de tunnel zich verplaatst naarmate hij nadert : zelfs voorwerpen zijn bang voor deze king of lies.


  Maak melding

 38. Wie het opnemen voor Boefdraad, en de lijder van arm Suribabwe zijn het niet waard om geholpen te worden. Ze zullen blijven mopperen en krijsen, baas help, Stef Anus, Misjieka, breve help, bidt vo ons maar ook…….soso lobi onze lijder, wiens we ka nanga heri IMF, neks no fout. Ondanks feiten blijven het gros der oerdomme aanhangers, paarse verarmde zombies. Dagelijks eten en drinken ze de paarse schijt en pis van hun lijder, vol paars bedrog. De jaren tachtig zijn terug en zevenmalen erger zullen die paarse zombies het ervaren. Ze wilden niet luisteren naar goede raad van al degenen die de mislukte revo jaren hebben overleeft. Dit is pas het begin van wat komen gaat…….Venezuelaanse wantoestanden. Enne……niemand zal helpen, ook hun paars lijder en trawanten niet, noch Cuba, Noch Venezuela, Noch Eq.Guinea, noch China, noch Surineds, noch voormalig moederland. Neks sma e go jepi want willens en weten, met open oren en ogen stemden ze bedreigend krijsend in 2010 en 2015 op onberechte mensenrechten schenders, bij verstek veroordeelde drugsbazen, moordenaars, bankrovers, staatskas rovers, leugenaars en anders paars immoreel geboefte en leugenachtig gespuis. Nu wordt het anti paars volk dat nooit van hun leven op deze misdadigers hebben gestemd, de dupe, door de oerdomme keuze van al die oerdomme paars arme paria’s en zombies. Nu worden zij uitgebuit en beroofd. Openlijk en bloot, middels het IMF dagelijks beroofd door de grootste boef aka Boefdraad en de grootste misdadiger van het gehele land, hun paarse oude megalomane lijder. Baas e mek deng ka.


  Maak melding

 39. De echte reden waarom Hoefdraad geen hulp wil bij het herscrijven is volgens mij het gegeven dat hij te veel van zijn leugens en halve waarheden aan deze club moet bloot geven.

  Blaka man e njan Blaka man of zo u wil Blaka man e njan Koeliman.

  Hij deelt het lieve met de Witte man!!

  Alleen in Suriname kan een mislukte Governor, minister van Financiën worden en zo hoog van de toeren blazen.

  Gelukkig heeft IMF geen moeite mee om op kosten van de Surinaamse gemeenschap haar eigen Dictator aan Suriname op te leggen


  Maak melding

 40. Correctie

  haar eigen dictator aan te wijzen en naar Suriname te sturen. Iemand die in rangorde hoger staat wat betreft het financieel beleid dat de Paarse Apostel die door God is gezonden om Suriname te verlossen van alle ellende.
  Ik vraag me af welke God??


  Maak melding

 41. Arie Janssen, ben je te laf om je racistische uitspraken duidelijk te formuleren? Moeten we nu gaan raden over welke bevolkingsgroep je het hebt? Het wel of niet economisch goed doen van een land heeft niet zo zeer met de etniciteit van de bevolking van dat land te maken, als dat zo was zouden Griekenland (eens het toppunt van beschaving en ontwikkeling) en een heleboel Oost Europese landen nu niet in zulke grote economische problemen verkeren, wat voor die landen geldt, geldt ook voor landen waar de bevolking een andere etnische samenstelling heeft. Hoe wil je met je racistische kijk op de wereld het verschil in economische ontwikkeling tussen het voormalige Oost Duitsland en West Duitsland verklaren, of het verschil in ontwikkeling tussen Noord en Zuid Korea?

  Terwijl we dit opschrijven, vergaderen de Europese landen om na te gaan hoe Afrika meer economische mogelijkheden te gunnen, niet omdat ze plotseling zo van Afrikanen houden, maar omdat ze de stroom Afrikanen naar Europa willen indammen, als de Afrikanen rustig crepeerden in Afrika, zouden ze het nog steeds goed vinden zoals de wereldeconomie nu functioneert.

  Afrikaanse landen (ex – kolonies van Europa) zijn nog steeds deel van de wereldeconomie die vorm is gegeven door Europa om vooral Europa ten goede te komen, de mogelijkheden van Afrikaanse landen om zich te ontwikkelen worden nog steeds en vooral bepaald door wat Europa (het Westen) wil. Europa haalt b.v. nog steeds vooral grondstoffen uit Afrikaanse landen en gunt ze geen eigen industrie op basis van hun eigen grondstoffen. Cacao bonen worden b.v. in Afrika verbouwd, maar Droste, Nestlé en Cadbury chocolade fabrieken staan niet in Afrika, dat zou makkelijk kunnen, een Chocolade reep of hagelslag is geen vliegtuig of computer. De werkgelegenheid op basis van die grondstoffen, wordt dus elders en niet in Afrika gecreëerd, Afrika kampt mede daardoor met een grote werkloosheid en uitzichtloze armoede. Hopelijk is het Europa nu een keer menens om ook een beetje te denken aan de Afrikaanse mens, doet Europa dat niet, dan zullen Afrikanen, op zoek naar werk, hun leven op het spel blijven zetten en hun eigen vertrouwde omgeving met tegenzin verlaten en blijven proberen in gammele bootjes Europa te bereiken.

  Kortzichtige mensen als Arie Janssen zullen al die tijd blijven roepen dat Afrikanen te lui of te dom zijn om een land economisch goed op te bouwen.


  Maak melding

 42. JoJo

  “Het afwijzen van de VES door Hoefdraad is duidelijk rancuneus en niet op de inhoud of de zaak van Suriname gericht.
  Hij stelt dat de heren bedrijfseconomen en landbouweconomen zijn en dat daar geen behoefte aan is. Een meer dan rare opmerking als men nu juist de productiviteit wil ..”‘

  I.d.d. een vreemde opm. van Hoefdraad. Schaamte of angst om met betere deskundigen in discussie te moeten gaan?
  Was hij bankier voor hij governor werd ?
  Trouwens, wie denkt dat economen van welke discipline dan ook de oplossingen kunnen aandragen, vergist zich.
  Ondernemers, durfinvesteringen, transparantie, wetgeving,
  administrateurs, accountants, fin. specialisten, vertrouwen. ………….en tot slot economen, daar geloof ik meer in.


  Maak melding

 43. @Pagla Koeta[dolle hond,gek geslagen hond}

  50 jaar geleden hoefden wij ook niet onze hersenen te gaan breken over miljarden aan schulden aan het IMF.
  Tegenwoordig moeten wij onze hersenen overuur laten draaien voor het zoeken naar een uitweg voordat wij met zijn allen in de afgrond belanden ,wij zijn al bijna daar…en Hombre bouta,die gaat op Cuba gewoon voor wat ontspanning,De surinamers heeft hij voor de IMF haaien geworpen en hijzelf is de misère ontsnapt die door hem is gecreerd.Fiesta in Cuba!!Hola ,hola,…


  Maak melding

 44. @ PAGLA KOETA..betere nickname kon je niet hebben uitgekozen..die knapste econoom van jou die het land gaat ordenen krijgt al 6 jaren ruim 25 us dollar per maand gestort op de citybank in Amerika en als tegenprestatie heeft hij samen met zijn ex schoonvader het land failliet laten gaan.
  Hij is inderdaad een grote jongen..maar niet qua deskundigheid……….PAGLA KOETA!!!!!


  Maak melding

 45. @Pagla Koeta

  Ook al hadden ze geen plan ze hebben enorme tegenslagen (staatsgreep, binnenlandconflict,Wijdenbosch,super inflatie devaluatie, wereldcrisis) wel zelfstandig weten op te lossen zonder IMF.


  Maak melding

 46. @Pagla Koeta

  Bouterse heeft de trein in de achteruit gezet.

  In 2010 was het BNP nog $ 4.700.000.000
  in 2015 wordt het BNP bij de echte koers ongeveer $ 3.000.000.000.

  Wie heeft het over vooruitgang, wie denkt er aan innovatie als er geen cent is om iets mee te doen en de Schulden in no time boven de wettelijke plafonds stijgen.


  Maak melding

 47. Ik heb 100% vertrouwen in minister Hoefdraad. minister Hoefdraad is een minister met gezondverstand en gaat op financiën de financiële puinhopen opruimen die gecreëerd zijn door de spookboekhouding van de front regering en mismanagement van de vorige minister van financiën.


  Maak melding

 48. Ik heb hierboven geschreven dat ik het niet oneens ben met Hoefdraad dat hij geen hulp nodig heeft van de VES. Immers bedrijfseconomen zijn niet in staat om macro-economische problemen aan te pakken.
  Voor staatsfinanciën en monetaire zaken heb je algemeen economen nodig.
  MAAR, elders heb ik gelezen dat de VES van mening is dat de staat haar uitgaven monetair financiert. Dit is wat ik al menigmaal hier heb geroepen>zodra er meer geld in omloop komt is er sprake van monetaire financiering.
  Hier hebben ze mijns inziens wel een punt.


  Maak melding

 49. Pagla Koeta, Pagla zegt voor mij al voldoende. Het VES heeft reedslang aan de noodrem getrokken, toen waren jullie nog volop bezig met het leegroven van onze staatskas. Dus, please shut up your face!


  Maak melding

 50. sinds de salarissen van de politici en groot graaiers van verschillende overheid bedrijven 30.000 euro per maand is . is suriname bankroet. de burger in armoede en aan de bedelstaf. weer op de lelijke schreeuwers stemmen.


  Maak melding

 51. Pagla koeta

  De regering heeft zelf toegegeven dat ze monetair gefinancierd hebben. Afgelopen september heeft men SRD 2.400.000.000 roodstand, korte krediet etc. omgezet naar een 30 jarige lening bij de CBvS. Dat is monetair financieren.

  Het IMF heeft bij de pryor actions een speciale voorwaarde gesteld dat Hoefdraad en de CBvS dat niet meer mochten doen. Het laatste is middels een MOU bevestigd.

  Wordt de VES verweten de waarheid te vermelden. Is dat niet raar. Het monetair finacieren kan men gewoon terug vinden bij het Bureau voor Staatsschuld onder 2015 Binnenland.

  Beste Pagla Koela sinds wanneer wordt men gestraft voor het vertellen van de waarheid.


  Maak melding

 52. Pagla Koela

  Het IMF heeft een slager gestuurd met de naam Joshua Charap.
  Deze man weet van wanten en zet Hoefdraad, Gersie en Bouters in de hoek als zij hun huiswerk niet goed doen.

  Wat u de beste economen van de wereld sturen voor een dergelijke kleine lening niet zo iemand als zij het plan zo geweldig vinden. Ze sturen zo iemand als zij problemen verwachten


  Maak melding

 53. @Henkes!
  Kortzichtige mensen als Arie Janssen zullen al die tijd blijven roepen dat Afrikanen te lui of te dom zijn om een land economisch goed op te bouwen.
  woensdag 8 juni 2016 om 15:38 uur.

  Een heel goede reactie van @Henkes.

  En ik wil graag die (Arie Janssen) nog even verwijzen naar een uitzending van 05-05-2016 met Adriaan van Dis.
  Raadpleeg deze uitzending van 05-05-2016 (dwdd) via YouTube

  Nederlandse Roofstaat – Waarom haat de wereld het westen?

  En nog even een aanvulling op bovengenoemd artikel.
  Suriname heeft een groot vermogen tot het doen van uitgaven, maar een gering vermogen tot het verwerven van inkomsten.
  In de komende jaren dient dit omgedraaid te worden.


  Maak melding

 54. Goed management van een land heeft te maken met bepaalde sociaal- en culturele factoren die succesvolle leiders moeten bezitten.. Leiders zouden moeten weten dat men alleen door vlijt en sparen paleizen bouwt. En niet door njang, dringie en preserie (NDP). Slecht management van landen zien we al te vaak in Afrika. Het is dominant in die regio. Is het dan weer racistisch om te zeggen dat de meeste falende staten zich bevinden in zwart Afrika, ondanks de toegang tot de vele resources dat zulke landen hebben?
  Nou, 1 ding weet ik. Door die geboefte welke in Suriname nu zit, die Suriname nu bestiert zal Suriname nooit vooruit komen. Dat gespuis zouden ze eerst weg moeten schieten en dan proberen op de achtergebleven puinhoop een welvarende staat op te bouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.