‘Herstelprogram niet van IMF, maar van Suriname’

58
'Breuk met IMF: Suriname komt als oplichter over'

PARAMARIBO, 7 jun – Het herstelprogramma is niet van het IMF maar van Suriname. Dit stelden leden van de IMF-missie tijdens een persconferentie. Het is dit principe dat leidend zal zijn bij de uitvoering. Een deel van de herstelmaatregelen was al in uitvoering.

Het heeft gemaakt dat het besluit makkelijker viel over het verstrekken van een lening. “Het IMF legt het accent op local owner ship. We zijn slechts financiële adviseurs en zien erop toe dat alles op lijn is met de doelen. Suriname moet er na twee jaar beter van zijn geworden. Het gaat om zaken die al gedaan zouden worden in Suriname”, stelde missielid Joshua Charap. De driemaandelijkse evaluaties beginnen in augustus.

Volgens de missie is er altijd ruimte voor bijstelling. Er is ruimte in voor koopkrachtversterking en sociale hulp. “Dit programma is een levend programma”, aldus Charap. Suriname begint in 2019 terug te betalen. De terugbetaling is verspreid over vijf jaar. In 2018 moeten de nationale deviezenreserves minstens evenveel zijn als het geleende geld. Veel van de aanbevelingen die het IMF in zijn jaarverslagen gaf, zitten nu in het herstelprogramma.

58 REACTIES

 1. Ray en zijn waterkant t.e.r.r.o.r.i.s.t.e.n. zullen vast wel met een andere verhaal komen want deze hooggeschoolde uitkeringstrekkers weten alles beter!
  Kopieer en plak in browser
  dewanand.com/wfor1192.htm


  Maak melding

 2. Namie…wat is jou frustratie..jij was er zelf bij…en nu doe je als een klein kind waarvan zijn lolie is afgepakt…wat heb ik een medelijden met je zeg….naf shing..


  Maak melding

 3. Suriname had, als ik het goed begrijp, een herstelprogramma, maar wist daar zonder hulp van het IMF geen invulling aan te geven. Lijkt me redelijk stupide.


  Maak melding

 4. PoeNAMIE, na 5 jaar kan Suriname nog maar net de interest van leningen betalen. Bedrijven als Staatsolie en Surgold liggen aan het infuus. Jij bent de zoveelste paarse clown dat zich rijk rekenend.

  Ga eerst in de cijfers verdiepen.

  Dit onzalige plan moet van tafel.


  Maak melding

 5. Men begrijpt nog steeds niet of wil gewoon niet begrijpen. Je gaat 60.000 arbeiders gewoon niet kunnen verzorgen niet te spreken over sociale bijstand. Bouta had totaal aan cash plus leningen meer dan 7000.000.000,-( 7 miljard) ter beschikking , rendement 00000,00000 . In zes jaren tijd is de koers van 2.80 gestegen naar 7.30 . En is stijgende. Ik hoeft niet te zeggen over het bedrag van IMF . Als je een wagen niet kan trekken met een bulldozer hoe ga je het doen met een mier.er is geen enkele hoop, wat men nu moet doen is gewoon in leven blijven tot dat deze termieten getermineerd zijn. Jammer dat wij 6 jaren verloren hebben. Echt jammer maar alles heeft zijn einde


  Maak melding

 6. PS , jouw president is weer niet gegaan naar ACP vergadering , kennelijk door schaamte of opgepakt te worden. Wijs meer op beide , hij zet ons overal ten schande.


  Maak melding

 7. Nee hoor , ik kan zelfs helpen met een ticket zelfs een plane kan gechateerd worden als hij toch wil gaan. Kan me niks schelen ,


  Maak melding

 8. Bouterse laat weer zien voor de zoveelste keer dat hy totaal ongeschikt is voor zijn job!
  Zielig wat er nu gaande is in su!
  Volksbedrieger bouta heeft de hele natie
  In su voor de gekkkkkk gehouden!
  Daarom gaat deze vette kikker bouta wreed dood! De boel vloekt hem!!!


  Maak melding

 9. “B. Saram
  ” Veel van de aanbevelingen die het IMF in zijn jaarverslagen gaf, zitten nu in het herstelprogramma.”.”

  De kern van het hele verhaal…maar dat kunnen die NDP dombo’s niet bevatten. Te kleine hersenen misschien??


  Maak melding

 10. Bouterse niet naar ACP vergadering, was te voorspellen;
  bang om opgepakt te worden. Hij had er graag naar toe gewild. In het Zd- Amer. luchtruim voelt mr.KILLER zich blijkbaar veilig, omringd door Cubaanse safety guards.

  Welcome home, mr KILLER. Je mag je hier, tijdelijk, veilig weten. Er komt een speciaal tribunaal om jullie ” destroyers of this God-given land “, ter berechten. Jou gat-likkers: RobG,Mazda,Paraman, To the Right thing, Rampie, zullen
  from a distance, getuige zijn van je berechting.


  Maak melding

 11. De ndp of nationale debielen partij en haar lijder zin werkelijk de vloek van het land. Alsook al die oerdomme paarse oliedomme zombies.  Maak melding

 12. Ndp en hun lijder na wang bigie mpp misdaad/moordvloek gi a heri kondre. Enne neks no fout..met dank aan die oerdomme paarse zombies. De ka…whahahaah


  Maak melding

 13. @.DOMME KLAGENDE EZELS,…HUILEN,,SCHELDEN,,BELEDIGEN,..RAY enz enz,,ZOEK HULP OM DEZE SLAG TE VERWERKEN,,BOUTA IS GOED BEZIG.JULLIE HEBBEN EEN HERSENINHOUD VERGELEKEN MET EEN ERWT BLIJF MAAR HUILIEHUILIEEEE,EN ZEIKEN IN JULLIE LUIIERS.HAAAA HA HAAAAAAAAA !


  Maak melding

 14. @ APENSTAARTJES ALLEMAAL,jullie leven nog in de verleden tijd,…IMF komt met steun voor Suriname ,WAKKERRRR WORDUH !..slapende BOERIEKIES.!
  ZIJN JULLIE NOG MOE ? HA HA HAAAAAA !.IK KOM NIET MEER BIJ VAN HET LACHEN !!..DOEI… OLIEBOLLEN !


  Maak melding

 15. Suriname heeft een nieuwe governor van de centrale bank: Joshua Charap..Ik wil alle NDP’ers die tegen bakrabasi waren feliciteren met dit heugelijk feit..Glenn Gersie gaat koffie voor hem halen als hij op kantoor is en Hoefdraad zorgt ervoor dat alle importen behalve de koffie die Charap drinkt, worden beperkt.
  RObG…aan jou het dringend verzoek om ons hier op WKN een wetenschappelijke uitleg te geven dat Gersie en Hoefdraad nog steeds leiding geven aan de financieel monetaire monetaire situatie in Suriname..
  Jij bent de enige die ons hiervan kan overtuigen………….


  Maak melding

 16. Mensen , ik wil jullie erop wijzen dat ” wij niet hebben te strijden/vechten tegen vlees en bloed , maar tegen duivelse machten in de hemelse gewesten.
  Al die zogenaamde religieuze leiders ( Meye , Breeveld, Misiekaba) die Bouterse steunen , zijn werkarmen van de duivel. Vergeet niet dat de duivel zich ook openbaart als een engel des licht…Wat er nu gebeurt in Suriname is op elk niveau een geestelijke ramp. Bouterse heeft een vloek uitgestort over het land en volk van Suriname.. Kijk maar wat er in zijn eigen prive omgeving gebeurt met zijn 2 criminele zonen en zijn kleinzoon die onlangs “toevallig”gehoord werd in een XTC zaak..
  Het feit dat iemand die zichzelf een geestelijke leider noemt ( Meye) het had over “volksvijanden” spreekt boekdelen dat deze figuren besmeurd en vervuld zijn met een duivelse geest..Deze geest vergoelijkt al het kwade.. Dit is duidelijk waarneembaar bij de mensen die Bouterse onvoorwaardelijk steunen en verheerlijken..Hier op WKN neemt ROBG het voortouw daarin..
  Maar ik ben er heilig van overtuigd dat het goede het kwade zal overwinnen….Gado no ei weerie pyama……..!!!!!


  Maak melding

 17. Het Programma mag dan van Suriname zijn, maar het IMF heeft haarfijn uitgelegd wat er moet gebeuren (tempo en bezuinigingen en ombuigingen) And last but not least ze zal er leiding aan geven.

  We zullen heel snel achter komen hoe goed het Plan is,
  Volgens VES is het zeer onduidelijk en niet van niveau.
  en dan te bedenken dat het kabinet van de President en de top van de Centrale Bank en het Ministerie van Financiën met heel veel deskundigen aan heeft gewerkt

  ik ben benieuwd wart ervan terecht komt.


  Maak melding

 18. Sommige dombo’s hebben het over bakkra bassie en rekolonisatie, maar wat velen niet weten is dat Suriname ook lid is van het IMF, check de site van het IMF.

  The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 189 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.

  Suriname betaalt dus (net als elk ander lid-land) keihard mee aan het lidmaatschap van het IMF.


  Maak melding

 19. Wie kan nog geloven dat het een Surinaams plan is.

  Waarom heeft de President dan verzwegen dan zoals Henk Ramnanlandal nu meld dat de salarispost van de republiek Suriname van 10,3% van het BNP (2016) naar 7,8% gereduceerd moet worden. Dit is ongeveer 25% reductie en dat doe je niet door de ambtenaren een paar jaar op de nul lijn te houden of de economie keihard te laten groeien.

  Lanti werkers ondanks de ruimte voor een sociale paragraaf in de IMF geaccordeerde plannen zal er aardig gesaneerd worden in uw gelederen. Minimaal min 20%.
  Het is toch wel leugenachtig van de regering dit te verzwijgen.


  Maak melding

 20. @ Damsco, mijn compliment! Je volgt voorzichtig adviezen op. Je hebt goed in de spiegel gekeken en jezelf zeer goed geobserveerd. Je bent tot de volgende conclusie gekomen: ik Damsco, ben een domme klagende ezel, een apenstaartje, een slapende Boeriekie, een Oliebol.

  @ Damsco, je moet je diep, diep schamen. Vind je het een prestatie dat KILLER Bouterse en zijn boevenbende de Staatskas leeg geplunderd hebben?

  @ Damsco, jij met je ” todoprasoro ” verstand, zegt doodleuk: IMF komt met steun voor Suriname.
  Je doet voorkomen alsof IMF op visite komt, meenemend een cadeautje voor Suriname.

  @ Damsco, waar blijft je “selfesteem” = {trots} als surinamer. Is hier het spreekwoord … soort zoekt soort … op z’n plaats?


  Maak melding

 21. Sam

  “Het Programma mag dan van Suriname zijn, maar het IMF heeft haarfijn uitgelegd wat er moet gebeuren (tempo en bezuinigingen en ombuigingen) And last but not least ze zal er leiding aan geven. ”

  U heeft waarschijnlijk gelijk.
  IMF zal geen programma schrijven, daar zijn ze niet voor.
  Ze stellen eisen en de klant schrijft een programma om aan de eisen te voldoen. Dat kunnen ze , werkende weg, vragen bij te stellen als het geen soelaas biedt.

  We hoeven niet zo moeilijk te doen over de kwestie.
  U leent geld aan iemand. U stelt eisen. Het is toch niet de bedoeling dat u ook nog gaat vertellen welk plan de lener moet maken om u terug te betalen? U hoeft alleen maar te kijken of het plan van de lener goed is om u terug te betalen.
  Hoogstens zou u wat adviezen geven.


  Maak melding

 22. @ Gast
  In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de minister van Financiën van Nederland (ik dacht Fons van der Stee), publiekelijk op zijn vingers getikt door zijn “ondergeschikte” de president van de DNB.
  Hij zei Nederland is gedegradeerd naar de eerste divisie, omdat het buitenland bepaalde in welke valuta zij terug betaald wilde worden.
  Als een ander extra regels gaat stellen, dan zijn zij inderdaad de baas.
  Ik ben het geheel met je eens.

  Ik heb hier ook gelezen (Koos?) en ook in het “plan”dat de inflatie in 2018 onder de 10% zal zijn.
  Als prijzen tot 2018 met tigprocent toenemen, dan is het logisch dat het daarna nog wel toeneemt maar met minder natuurlijk. Ik denk aan Zalm, toen de Euro werd ingevoerd. ja, alles werd veel duurder, maar daarna zou het afzwakken.
  Net als een vliegtuig die opstijgt en daarna rustig verder vliegt (ik ben geen piloot, weet verder hier ook NIETS van)
  Ik heb mijn bedenkingen, het kan, maar alleen als de prijzen de komende tijd al FORS toenemen.
  Balen voor de bevolking. Maar ik hoor vaak in SU:
  de overheid heeft geen geld, maar het volk wel. (dit komt wel uit de mond van zij die veel geld hebben


  Maak melding

 23. @Namie
  Wat ?!Deze tragische voorwaarden hebben de ndpers bedacht!?Geen wonder dat wij nog meer gaan lijden!!
  Sinds wanneeer hebben de ndpers hersenen ,sinds wanneer kunnen ze denken??!!
  Vele malenhebben wij gezegd dat de ndpers niet namens Surinamers moeten praten!!!
  Geef ons maar liever Venetiaan,hij deed het zonder het IMF en onze nakomelingen werden schuldvrij geboren !!


  Maak melding

 24. @Namie

  Hahahahaaaaaaa…nu weten jullie van de ndp ook niet meer wie de baas is,Is het baasje bouta of baas IMF!!!?
  Wel het IMF is baas boven baas en jou baasje is vloermaat,niet nieuws overigens ,dat is hij altijd geweest!!!


  Maak melding

 25. @Damsco

  Jou komende generatie gaat walgen van jou!!
  Zij gaan met schulden geboren worden dankzij Bed over grootvader Damsco!!
  Ze gaan niet trots op je zijn dus je kan maar liever niet een vreugde ndp dans doen hier,
  Maar ik neem je het niet kwalijk jij bent nu eenmaal zo geprogrammeerd door je baasje bouta.


  Maak melding

 26. Gast X en Pico

  De lening bedraagt in miljarden aan us dollars en geen 10 srd.En wanneer ga je lenen??Precies als je gaten hebt in je handen en bankroet bent!!
  Wie gaat het terug betalen??
  Wij de bevolking en onze komende generaties!!!


  Maak melding

 27. @mr pakro

  Nee. Damsco is gewoon de ndp Joker.
  Damsco een politicus?!.
  Nee mang hij is net als zijn baasje ,een copie dus. Beiden zijn een Pseudo politicus!!! Ze doen alsof…..


  Maak melding

 28. @alibaba

  Dat zeggen we al eeuwen lang…zonder de hindostanen zijn jullie een dode volk!!!
  Dank zij de hindostanen die jullie nog in leven houden en jullie tragische leven nog interessanter maken voor jullie zelf.
  Mens ik zie al hoe blij jullie wakker worden bij de gedachte alleen dat jullie voor vandaag een hindostaan gaan roven!!
  Spannend toch deze gedachte het maakt je saaie en eentonige leven ineens zo interresant !!


  Maak melding

 29. AAN DE NDPERS,

  De indruk die is ontstaan na het laatste optreden van president Desi Bouterse in het parlement, als zou Suriname eerder gebruik hebben gemaakt van kredietfaciliteiten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is onjuist. Suriname kreeg in 2009 zijn eigen geld van het IMF.

  “Dit is de eerste keer dat een door het IMF ondersteund programma in Suriname wordt uitgevoerd”, stelde Daniel Leigh gisteren op vragen van de Ware Tijd. Hij gaat de komende twee jaar de uitvoering van het IMF-hulpprogramma begeleiden.

  Onlangs plaatste president Bouterse in het parlement vraagtekens bij de kritiek die vooral de oppositie heeft op het IMF. Bouterse: “In 2009 heeft de Nieuw Front-regering ook niet geprotesteerd toen ze van het IMF ongeveer 125 miljoen US dollar heeft gekregen in Special Drawing Rights.”

  Leigh legde uit dat het geld dat in 2009 aan Suriname is gegeven, een tegemoetkoming was. In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2008 die vrijwel alle economieën heeft getroffen, heeft het IMF aan alle lidlanden een bepaald bedrag gegeven ter ondersteuning van hun economie.

  Suriname kreeg 125 miljoen US dollar op basis van de speciale trekkingsrechten die het heeft, zoals alle andere contribuerende lidlanden van het instituut. “Het was Surinames eigen geld. Het is deel van de internationale reserves van het land”, stelde Leigh. Op dit moment heeft Suriname aan eigen middelen nog vijftig miljoen US dollar bij het Fonds.

  En nu hopen dat jullie nederlands kunnen lezen en begrijpen want dat is bij de ndp een groot problem !!


  Maak melding

 30. Het gros der oerdomme paarse aanhangers op dit forum, komt regelrecht uit de paars stinkende beerput van hun lijder. Alleen maar paarse schijt en pis kunnen ze goedpraten. Geen wonder dat ze zo oerdom zijn. Ze eten en drinken graag baas zijn schijt en pis vol misdadigheid en bedrog. Zelfs een wc worm is slimmer dan al die zgn paars indoctrineerde oerdomme wijsneuzen.


  Maak melding

 31. Gaan zij de auto’s van baas bouterse en dino herstellen???!!!
  Nog een paar Bentleys voor baaas &coooooo en natuurlijk vrij vreten weer Ocer maakt overuren, money dé money dé now bhai, moesje, paé, piena no dé moro.


  Maak melding

 32. Nu horen wij hetzelf van imf. De zgn front stabiliteit was eentje op drijfzand, front kreeg 125 miljoen trekkingsgd, waarom hebben ze dat gepakt als het toch zo goed ging. Ze hadden het ook kunnen als apprltje voor de dorst.

  Daarom lukt niets die de liegende ftonters ondernemen, karma heet zoiets, ze zijn zo oneerlijk.


  Maak melding

 33. Zeker jaloezie.
  Je moet gewoon blij zijn dat jouw president niet in een te dure auto rijd.
  Had duurder gekund met 100 procent kogelwerend glas.
  Als je ballen hebt mag je ook langs gaan bij Ocer maar niet om te feesten.
  De troep opruimen als wij gefeest hebben.
  Je sollicitatie kan je bij Damsco inleveren.
  Zorg ervoor dat het goed schoongemaakt moet worden.


  Maak melding

 34. @ Parbo,

  Als die grote heilige, zielige, onwetende ‘baas’ van je de afgelopen 6 jaar samen met zijn rovers de staatskas met rust hadden gelaten, was de gang naar het IMF niet nodig geweest.


  Maak melding

 35. “Leigh legde uit dat het geld dat in 2009 aan Suriname is gegeven, een tegemoetkoming was. In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2008 die vrijwel alle economieën heeft getroffen, heeft het IMF aan alle lidlanden een bepaald bedrag gegeven ter ondersteuning van hun economie.

  Suriname kreeg 125 miljoen US dollar op basis van de speciale trekkingsrechten die het heeft, zoals alle andere contribuerende lidlanden van het instituut. “Het was Surinames eigen geld. Het is deel van de internationale reserves van het land”, stelde Leigh. ”

  Het bericht bevat te veel tekst voor de Paarse aanhang die een probleem heeft met begrijpend lezen,daarom de essentie van het verhaal geplaatst.


  Maak melding

 36. Ray

  Gast X en Pico

  “De lening bedraagt in miljarden aan us dollars en geen 10 srd.En wanneer ga je lenen??Precies als je gaten hebt in je handen en bankroet bent!! ”
  ———
  Ray,
  De meeste mensen die een huis kopen lenen geld.
  Ook bedrijven lenen dagelijks geld om te investeren, uit te breiden, overnames, enz.
  Zonder lening moeizame vooruitgang.

  Als u leent om een huis te kopen doet u dat , en dat accepteert de bank, op grond van uw aflossingsvermogen. Uw afloss. vermogen baseert men op uw inkomen. Maar u kunt werkloos raken en niet meer in staat om af te lossen.In dat geval kan de bank uw huis innemen maar dat kan soms niet voldoende zijn om in te lossen. Dus verkopen zal u niet redden en u zou op straat staan.

  Koopt u het huis zonder eerst de fin. op orde te hebben,
  dan bent u gedwongen om elk bod aan te nemen van degene die bereid is u te helpen. De verkoper/schuldeiser staat voor de deur.Ga ervan uit dat de koop niet terug te draaien is.
  In deze situatie verkeert men nu in Sur.

  De helper, IMF, stelt dan eisen. IMF is zo goed als verplicht om u te helpen als u lid bent. En net wat gezegd wordt, deze lening komt niet uit de pot van IMF, die fase is al voorbij bij de eerste trekking. De eerste trekking, geen lening,dat is je eigen geld dat je ooit bij IMF gestort hebt.
  De lening waar het nu om gaat komt van landen die een overschot hebben op hun betalingsbalans. Ze hebben een (te) grote reserve.

  Het geld dat u te leen krijgt, is om de schuldeisers buiten de deur te houden. U kunt er geen leuke dingen mee doen.
  Ik ben het met u eens als u zegt, eigen schuld dikke bult, u krijgt niks te leen, maar dat gaat in zulke situaties niet op.
  U , en wellicht velen, gunt de huidige regering geen lening om begrijpelijke (!) redenen. Maar men moet een oplossing vinden .IMF is de enige die bereid is te helpen en ook de goedkoopste geldverstrekker.
  Dat de eisen hard zijn is waar maar dan had men dat beter kunnen voorkomen. Wijsheid achteraf.


  Maak melding

 37. Gast X
  Wij hebben geen lening gevraagd van het IMF.Je baasje is die lening van miljarden aangegaan ,miljarden die we niet eens weten hoe het geschreven moet worden op- papier!! Wij zijn gewoon onaangenaam verrast dat je baasje ons ten onrechte heeft misbruik om zijn hachje te redden. Het lijkt alsof wij voor zijn zonden moeten boeten en hij maar feesten op Cuba!!
  En shij uit.. aub met tekst en uitleg geven over leningen en terubbetalingen.
  Wij lenen wat onze vermogen is wij gaan niet overboord met het vragen van leningen!!


  Maak melding

 38. @Dommefront
  Gezien je niet kan begrijpen wat je leest hier een andere versie in babytaal voor je,

  PARAMARIBO – De indruk die is ontstaan na het laatste optreden van president Desi Bouterse in het parlement, als zou Suriname eerder gebruik hebben gemaakt van kredietfaciliteiten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is onjuist. Suriname kreeg in 2009 zijn eigen geld van het IMF.

  “Dit is de eerste keer dat een door het IMF ondersteund programma in Suriname wordt uitgevoerd”, stelde Daniel Leigh gisteren op vragen van de Ware Tijd. Hij gaat de komende twee jaar de uitvoering van het IMF-hulpprogramma begeleiden.

  Onlangs plaatste president Bouterse in het parlement vraagtekens bij de kritiek die vooral de oppositie heeft op het IMF. Bouterse: “In 2009 heeft de Nieuw Front-regering ook niet geprotesteerd toen ze van het IMF ongeveer 125 miljoen US dollar heeft gekregen in Special Drawing Rights.”

  Leigh legde uit dat het geld dat in 2009 aan Suriname is gegeven, een tegemoetkoming was. In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2008 die vrijwel alle economieën heeft getroffen, heeft het IMF aan alle lidlanden een bepaald bedrag gegeven ter ondersteuning van hun economie.

  Suriname kreeg 125 miljoen US dollar op basis van de speciale trekkingsrechten die het heeft, zoals alle andere contribuerende lidlanden van het instituut. “Het was Surinames eigen geld. Het is deel van de internationale reserves van het land”, stelde Leigh.


  Maak melding

 39. @Mazda
  Whahahahaaaa..zie je spoken netals je baasje bouta?
  Vrees niet er is geen 1 ziel in Suriname te vinden die zin heeft om een aanslag op je baasje te plegen het is geween een hele wer-ede geval die baasje van je.
  Wat heb je aan een bankroet en bedelaar als bouta?!
  Leg ons dat even uit….


  Maak melding

 40. @Ray,
  Beste heer vergeet niet dat het merendeel van Suriname gekozen heeft voor Bouterse.
  Als dat nog niet genoeg zegt dan weet ik het niet meer in.
  Wat jullie moeten doen is proberen om het volk te mobiliseren.
  Tijd genoeg 3 jaar in plaats van achter je pc te zitten.
  Als jullie goed oppositie voeren en weten om het overgrote deel te overtuigen dat ze niet op NDP moeten stemmen dan is de tijd nu tijp ervoor nog 3 jaar lang.
  Daarna kunnen wij pas praten.
  Vergeet niet dat


  Maak melding

 41. Aan de paarsen,

  CONTRAPUNT – Een president met staatsrechtelijk bewustzijn valt in functie zijn voorgangers niet af. De staat kent immers het beginsel van continuïteit van bestuur. De president blijft ook verantwoordelijk voor wat de staat voor zijn aantreden heeft gedaan. Dit bestuurlijke wangedrag bevestigt de onbekwaamheid van deze president.

  NIET ALLEEN ‘WE zijn moe’ stelt de voortzetting van het presidentschap van Bouterse aan de orde. Bouterse zelf heeft dat ook gedaan in Ocer, voor veel lege stoelen en weglopende aanhangers, alsook bij de presentatie van zijn Stabilisatie- en Herstelplan in de Nationale Assemblee. Dat Bouterse, ondanks de absolute paarse meerderheid in de Nationale Assemblee, zelf zijn al dan niet aanblijven heeft geagendeerd, tekent zijn besef van het maatschappij breed omstreden zijn van zijn presidentschap. Desi Bouterse is als president om zes fundamentele redenen moreel omstreden.

  Ten eerste verpersoonlijkt hij een historische ongeloofwaardigheid. Hij is de man van ‘op de vlucht neergeschoten’, de man verantwoordelijk voor ernstige schendingen van de rechten van de mens en misdrijven tegen de menselijkheid. Hij is verantwoordelijke voor het folteren en vermoorden van vakbondsleiders, advocaten, journalisten, universiteitsdocenten, ondernemers, militairen en vele andere Surinamers, waaronder tientallen dorpelingen van Moiwana. Ten tweede is Bouterse verantwoordelijk voor voortzetting van schending van de mensenrechten, door de rechtsgang te obstrueren en slachtoffers, nabestaanden en verdachten het recht op een eerlijk proces te onthouden.

  Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor de zelfamnestiewet van 2012 die amnestie aan folteraars en moordenaars verleent. Hij is de president van de straffeloosheid. Ten derde mocht Bouterse, zoals de mensenrechtenorganisaties al in 2010 betoogden, volgens de grondwet helemaal geen president worden. De grondwet verbiedt nadrukkelijk dat een persoon die in strijd met de grondwet heeft gehandeld president wordt. Met zijn staatsgreperij, ook onder deze grondwet, en schendingen van de mensenrechten en de grondwet, zou hij als president moeten worden gediskwalificeerd


  Maak melding

 42. Ten vierde heeft Bouterse de afgelopen verkiezingen de kiezers misleid over de financiële situatie van het land en beloofde hij valselijk ‘nog vijf’. Het was minister Hoefdraad die onthulde dat hij als governor van de Centrale Bank verkeerd was geïnformeerd door de minister Financiën van de regering Bouterse I. NDP’er Badrissein Sital onthulde bovendien dat de NDP stemmen heeft gekocht. Gevoegd bij het grootscheepse misbruik van staatsmedia en staatsmiddelen, kan worden geconcludeerd dat Bouterse via oneerlijke verkiezingen weer aan de macht is gekomen.

  Ten vijfde heeft onder zijn verantwoordelijkheid een regime van populistische geldsmijterij, megacorruptie en nepotisme de staatskas geplunderd en Suriname uiterst kwetsbaar gemaakt voor dalende goud- en olieprijzen, het land aan de leiband van het IMF gebracht en de komende generaties zwaar belast met schulden. Ten zesde is Bouterse in Nederland, tot bij de Hoge Raad, voor drugsmokkel veroordeeld, terwijl topmannen uit zijn entourage, van zijn zoon Dino, tot de president-commissaris van Staatsolie tot het hoofd van zijn veiligheidsdienst voor drugsdelicten zijn veroordeeld.

  Een parlementaire commissie van Brazilië heeft Bouterse en zijn entourage in verband gebracht met drugshandel. Bouterse c.s. hebben bij herhaling gezorgd voor een rampzalige PR voor Suriname in de internationale media. Het hoeft geen betoog dat de associatie van een land met mensenrechtenschendingen en georganiseerde criminaliteit, funest is voor de kredietwaardigheid van dat land


  Maak melding

 43. BOUTERSE KON ZIJN aanblijven niet anders motiveren dan met zijn verkiezing en het ‘Na gado pot’ mi dya’. Oneerlijke verkiezingen vormen een zwakke legitimatie voor een presidentschap, zeker ook als dat presidentschap een schending van de grondwet impliceert. Beweren dat hij de president van god is, markeert niet alleen de megalomane vervreemding van Bouterse, het is ook het bedrieglijk verhaaltje waarmee zijn politieke kerk, inclusief zijn door de staat gefinancierde voorman van die kerk, de steeds meer vertwijfelde aanhangers nog trachten te binden.

  Het is in veel multiculturele en multireligieuze samenleving gevaarlijk gebleken de staat te verstrengelen met slechts één kerk, die op haar beurt haar religie ten dienste stelt van de heersende politieke klasse. Een bestuur dat haar legitimiteit niet aan transparante, op verifieerbare feiten ontleent, maar aan een irrationele, niet toetsbare notie, opent de deur wagenwijd voor willekeur. Wat Bouterse in zijn rechtvaardiging voor aanblijven vermijdt, is uitleggen waarom hij geschikt zou zijn Suriname uit de crisis te leiden.

  Vervroegde verkiezingen

  KIEZERS HEBBEN NIET voor het IMF Stabilisatie- en Herstelplan gekozen. Sterker, paarse kiezers kozen voor ‘nog vijf’. Het plan heeft dus geen electorale legitimatie. Bovendien is het plan bekokstoofd met het IMF, achter de rug van de samenleving om, zonder de Nationale Assemblee vooraf zelfs te informeren. Het plan is een dictaat, geen discussie, laat staan dialoog. De arrogantie van de macht, minachting voor de volksvertegenwoordiging. Bouterse onderschat de crisis, en de Surinamers. Het is een illusie te denken met een dictatoriale aanpak de crisis te kunnen oplossen. Samenwerking en offervaardigheid kunnen niet gedijen zonder betrokkenheid.

  Het gaat om het leven van de mensen, zij moeten de kans krijgen mee te denken en meepraten. Zij moeten in deze bijzondere situatie de kans krijgen zelf te bepalen wie zij het best in staat acht het land te leiden uit de crisis. De bevolking moet de kans krijgen de verschillende opties van aanpak te overdenken en te beoordelen. Vervroegde verkiezingen bieden de context voor dat proces van democratische betrokkenheid. Voortgaan op de dictatoriale weg zal slechts conflict baren. De kameraden van Bouterse in Venezuela, laten zien tot welke rampspoed dat kan leiden.

  Lees meer: THEO PARA: Vervroegde verkiezingen als crisismaatregel – DWTonline.com http://www


  Maak melding

 44. Joshua Charap: “Het gaat om een Surinaams herstel programma en niet een herstelplan van het IMF”.

  Wil deze Bakra basi hiermee beweren dat hij met gekruiste armen zal toekijken als Baas en Brampie ook dit geld achterover drukken of over de balk smijten. Als dat zo is, dan mag IMF het geld dat zij aan Suriname willen lenen zelf houden, Suriname heeft met zulke vrienden geen vijanden nodig.


  Maak melding

 45. Ray

  Gast X
  ” Wij hebben geen lening gevraagd van het IMF. “”Je baasje””” is die “‘
  –Hiermee gaat u een stap te ver !
  ———

  en als u schrijft :

  Ray
  Gast X en Pico
  “De lening bedraagt in miljarden aan us dollars en geen 10 srd. En wanneer ga je lenen?? >>>Precies als je gaten hebt in je handen en bankroet bent!! <<< "" ( sic !)

  dan mag ik concluderen dat u nog behoefte heeft aan enige toelichting over leningen aangaan.
  Mijn excuses als ik u verkeerd heb begrepen.


  Maak melding

 46. @ Henkes
  Joshua Charap: “Het gaat om een Surinaams herstel programma en niet een herstelplan van het IMF”.
  Er zijn mensen die je kunnen laten denken dat het plan van jouw afkomstig is, het is jouw idee, waardoor je het zal uitvoeren. Ik denk dat dit nu ook het geval is in SU
  Dat men hulp is gaan zoeken bij het IMF, is slim. Althans zolang het hulp is in de vorm van kennis. Immers wat je niet hebt of tekort komt moet je zoeken.
  @ Ray.
  Je reageerde op de eerste posting van Gast x en van mij.
  Maar we zijn het toch eens? SU is gaan lenen, of ze dat moesten doen of niet daar hebben we het niet tot nauwelijks over gehad. (Persoonlijk vind ik
  1. Het had NOOIT zover had moeten zijn gekomen.
  2. Het dringt nog steeds niet door tot de verantwoordelijken dat er geen geld is, gelet op hun daden. DIT SNAP IK ECHT NIET)
  Ons punt was: het buitenland, in dit geval het IMF is nu de baas. En dan ben je gedegradeerd. Schande


  Maak melding

 47. @ Ray
  Ray

  Gast X
  ” Wij hebben geen lening gevraagd van het IMF. “”Je baasje””” is die “‘
  –Hiermee gaat u een stap te ver !

  Ik ben het met Gast X eens en hoop dat je dit ook inziet en je verontschuldigingen aanbied.


  Maak melding

 48. @Robinho,mee eens dat het een geestelijke strijd is, en dat er een vloek in het land is gekomen in de jaren 80,doordat Surinamers onder elkaar bloed hadden vergoten,onder verantwoordelijkheid van DDB….maar met de bekering van DDB, had de SCHEPPER een plan met hem om SURINAME groot te maken,maar hij moest zich voorledig aan HEM overgeven maar DDB had een dubbele agenda,met de overwinning van de verkiezingen 6jaar geleden als nieuwe President,moest hij oprecht spijt hebben getoond aan de nabestaanden en het volk,maar hij luisterde naar zijn zogenaamde vrienden en adviseurs…de pastoors,gelovigen en het volk werden toen al misleid door arrogantie en vriendjespolitiek,maar YAHWEH laat ZICH niet misleiden maar mensen houden zichzelf voor de gek door arrogantie….denkt aan koning Saul, koning Nebukaneszar en vele andere….MASRA YAHWEH ZIJN Molen maalt en draait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID .


  Maak melding

 49. ik hoop dat die joshua shutup of charap een grote vuilnisbak heeft want boterse en consorten gaan er toch een puinhoop van maken.
  er zitten alleen opportunistische psychopatische schizofrene dieven bij de ndp.
  waarom zou de ndp zich aan de lening overeenkomst houden?
  het land falliet , en de toppers van de ndp schatrijk is het beoogde doel.
  het land is al blutter dan haiti.
  inflatie is erger dan in Venezuela.
  en dan denkt het imf dat er met deze regering iets te verhapstukken valt.
  een ieder die denkt of hoopt dat boterse ook maar voor een seconde denkt dat hij zich aan welk plan dan ook zal houden , zal bedrogen uitkomen.


  Maak melding

 50. @ Mazda

  “@Ray,
  Beste heer vergeet niet dat het merendeel van Suriname gekozen heeft voor Bouterse”

  beste Mazda niet het meer en deel van de kiezers heeft voor Bouterse gekozen. Ongeveer 45% van de geldige stemmen waren voor de NDP.
  Ik wijs u graag nog even op de ongeordende toestanden met de stembiljetten in de Athony Nesty Hal.
  Ook wil ik niet voorbij laten gaan de enorme leugens die op de mensen zijn losgelaten en alle loze beloften.
  Denk er eens aan hoe veel effect de 5.000 of 8.000 extra ambtenaren binnen het Surinaamse kiesstelsel kunnen hebben.
  Ook wijs ik op de tactisch slim geselecteerde overlopers die gefaciliteerd zijn (Kensenhuis en Polak).

  De actuele realiteit kon men waar nemen bij de wandelmarsen afgelopen jaar en bij de recente OCER bijeenkomst of de manifestatie tegen overwij zijn MOE.

  Alle steun glipt Bouterse tussen de vingers door nu hij vooral zijn eigen achterban in de koude laat staan.


  Maak melding

 51. Hallo,

  Ons bedrijf werkt een dynamisch, online systeem dat bestaat uit meer dan 42 miljoen abonnees. Deze online technologie die we gebruiken geeft ons de mogelijkheid om onze mensen daar een beste, beste keuze als ze op zoek zijn naar leningen of andere financiële hulp.

  Heeft u gedacht van het krijgen van een legitieme lening provider waar je zou willen om te herinvesteren na veel dividenden? Merk op dat we aanbieden uit lening tegen lage rente van 2% per jaar, bieden wij persoonlijke leningen, schuldenconsolidatielening, Venture Capital, Business lening, Onderwijs Lening, Home Loan of “Lening voor welke reden dan ook!”. Ben je al afgewezen door uw bank? Heeft u slecht krediet ?, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met e-mail: (www.adicloaninsurance@gmail.com)

  Have Been lager te zetten door banken of andere financiële instellingen en u de lening of persoonlijke financiële hulp nodig? Heeft u onbetaalde rekeningen? Ben je in de schulden? Heeft u behoefte aan het opzetten van een bedrijf? Zorgen niet meer want we zijn hier om u een lage rente lening aan te bieden. Onze lening varieert van 4,500,00 euros tot 100,000,000.00 euros. Als u geïnteresseerd bent E-mail: (www.adicloaninsurance@gmail.com) voor meer informatie.

  Bedankt

  Beste wensen,

  Mevrouw AGS William
  E-mail: (www.adicloaninsurance@gmail.com)
  Systems Network


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.