Financiën voorziet sterkere Surinaamse dollar

36
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 7 jun – De internationale reserves van Suriname ondergaan de komende maanden een behoorlijke versterking. Dit stelt het ministerie van Financiën. Verwacht wordt dat de economie er beter van wordt. Uiteindelijk wordt een ‘zeer positief effect’ voorzien op de wisselkoersen.

Het is zelfs de verwachting dat de hoogte van de koersen “binnen korte tijd een neerwaartse trend zullen tonen.” Het akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de internationale reserves flink verhogen. Voor 2016 gaat het om ruim vierhonderd miljoen dollar. Ook komt er steun van de Islamitische Ontwikkelingsbank vanongeveer ruim honderd en vijftig miljoen dollar.

Van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Caribische Ontwikkelingsbank komt ruim honderd miljoen dollar vrij. Ook de eigen verdiensten doen een duit in de zak. “Het completeren van de Surgold goudmijn en het voor honderd procent in werking hebben van de raffinaderij van Staatsolie eind dit jaar zal deviezen genereren op eigen kracht en het gunstige effect op de internationale reserves versterken”, aldus Financiën.

Bekijk ook:

36 REACTIES

 1. Thats a fact mijne mensen, maar effe off the record het volgende.
  Heeft het IMF eveneens aan Suriname gevraagd om openheid te geven van de totale subsidie die er jaarlijks in de SLM wordt gepompt ?
  Hoeveel valt er daarop te bezuinigen c.q. besparen ?

  De SLM probeert nu een inhaalslag te maken en bekijkt op dit moment samen met TUI wat de mogelijkheden zijn om meer toeristen naar Su te halen.

  Het is misschien wel een goed streven, echter alleen 15 a 20 jaar te laat !
  De megalomane arrogantie van dit bedrijf en haar personeel zal ervoor zorgen dat ze het onderspit zullen delven.

  Reeds jaren klagen passagiers dat de ticketprijzen PBM – AM veel te hoog zijn, maar niemand binnen de SLM die een visie heeft en 10 of 20 jaar verder denkt.

  Ik reken er op dat de subsidie cijfers van de overheid aan de SLM van de afgelopen 10 of 15 jaar op tafel komen zodat wij een idee hebben waar een deel van het Suri geld naar toe is.


  Maak melding

 2. Precies en dat hebben wij aan de front regering te danken.
  De NDP is zes jaar alleen aan het repareren wat de front verwaarloosd heeft.


  Maak melding

 3. De internationale reserves van Suriname ondergaan de komende maanden een behoorlijke versterking.

  Mensen, zo een stomme opmerking had ik wel verwacht.
  Bedenk dat je geld leent van je buurman en stopt het in je eigen kas om je huishouding te bekostigen omdat je zelf geen geld hebt.
  Dat je dan schreeuwt dat je reserves behoorlijk zijn versterkt is alsof een varken zegt boi de modder is lekker fris en sappig terwijl de varken in een septic tank aan het wroeten is.

  De oude leningen met rente worden betaald met dit geleend geld.
  Hoezo reserves worden versterkt?
  Stommer kan je niet zijn.


  Maak melding

 4. Nog voor de kerst staat de koers 1 op 10.
  Niet de Cbvs en het IMF bepalen de koers maar de consument. Als het vertrouwen er niet is houd het op. Vraag naar buitenlandse valuta zal onverminderd hoog blijven.


  Maak melding

 5. Wat een stomme opmerking dat de koers gaat stabiliseren om dat Cbvs heeft geld van IMF binnen.die geld is om de balans ondersteunen en niet gebruiken voor valuta veiling enz….of lekker weer importeren van aldie goederen ze moeten strik de beleid van IMF volgen


  Maak melding

 6. De Puinhopen Van 5 Jaar Paars.

  Jong Suriname.

  Ik heb deze regering nog nooit op waarheden kunnen betrappen.. jij.

  Dat geld die die deze regering geleend heeft om in de staats kast te stoppen.. was er al … ze hebben het verbras.
  maar goed

  ik heb het vaker gezegt.. om deze regering zijn handel en wandel te begrijpen.. mt ik eerst zwaar onder invloed zijn van alles wat God verboden heeft beste mensen.. anders niet..


  Maak melding

 7. Deze minister heeft wel heel erg rare ideeen over versterking van de economie.

  1) Staatsolie gaat voor het meer en deel produceren voor de binnenlandse markt. Het spaart deviezen uit maar haalt geen deviezen binnen, Erger Staatsolie heeft enorme rente en aflossingsverplichtingen die het in echte dollars zal moeteb betalen. Ik heb gelezen $ 285.000.000/jaar.
  2) Nu gaat Surgold heel plotseling op heel korte termijn bijdragen. Deze minister heeft schijnbaar nog nooit van aanloopverliezen en kinderziekten gehoord. Reken er maar op dat Newmont bijdragen aan de Surinaamse economie zolang mogelijk zal beperken. Zij zitten niet voor niets met hun hoofdkantoor in Nevada (zie Panama papers) en Surgold is niet voor niets een Delaware LLC.
  3)Zie het Crisis en herstel plan en u zult zie dat de interrest rekening van de staat van ongeveer SRD 100.000.000 in 2010 oploopt naar ongeveer SRD 460.000.000 in 2016/2017. Althans volgens deze regering.
  4) Bij de behandeling van de begroting van 2015 melde Henk Ramnanlandal reeds dat de regering leningen als inkomsten boekte. Nu boekt het leningen als reserves. Vreemder kun je het niet maken.

  Ik ben geen econoom en lees met het gezonde boeren verstand wat er gepresenteerd wordt.

  Ik heb, gezien het gegeven dat de huishoudelijke vergadering omtrent het crisis en herstelplan is uitgesteld, dat Carl Breeveld moeilijk doet. De commissie is 9 mensen groot en Breeveld heeft de splitting vote als ik naar de bemensing van de commissie kijk.

  Trouble in Paradise


  Maak melding

 8. Het zijn kreten om het vertrouwen van de consument en eventuele cq potentiële investeerders gerust te stellen.

  De kracht van het herstel ligt niet bij Hoefdraad, niet bij de CBVS maar bij de jongens die cambio’s runnen!!!

  De tekorten van de SLM zijn onder anderen ontstaan door onze Super President die regelmatig een vliegtuig opeiste en soms ook nog een Buurman meenam op reis.
  Passagiers werden in de wacht gezet om de president het naar de zin te maken!!
  Daarnaast een management die helaas de slag om toeristen niet goed heeft gemanaged.


  Maak melding

 9. Al zou de balans met de IMF steun op orde komen. Bij het ministerie van Financiën is een betalingsachterstand berekend van ongeveer een miljard Surinaamse dollar omgerekend ongeveer driehonderd miljoen euro, als dit bedrag niet veel hoger is. Zelfs met steun van het IMF kan men deze facturen niet eens betalen. Het is water naar zee dragen. Tel daarbij op de participaties in verschillende werk maatschappijen met de daarbij behorende verplichtingen. Ook deze bedrijven zullen de komende jaren aan onderhoud en innovaties moeten doen. Evt verliezen zal men moeten incalculeren. Suriname leent zich 3 slagen in de rondte. Intussen trekt men een rookgordijn rondom de crises en herstelplan. Details worden niet gedeeld met de buitenwereld. Bizar !!!


  Maak melding

 10. -Ik hoop het beste voor land en volk, maar als ik mij bedenk wie minister is van financiën en er GEEN controle mag zijn op de gelden is het water naar zee dragen.

  Succes!!!!


  Maak melding

 11. De regering heeft bril met roze glazen..als je bril op zet ziet alles rooskleurige uit..en die regering probeert zo’n bril aan kritische burger aanbrengen dat de bevolking ook alles rooskleurige zien..gelukkig er zijn genoeg slimme mensen in su die kunnen mensen waarschuwen voor die roze glazen wand die zijn bedrieglijk…alert zijn voor mooie belofte.


  Maak melding

 12. Nu de ndpers eindeljk weer geld hebben om het op te maken zijn ze weer bezig met hun sprookjes!

  @Poenta

  Wat voor een BS ben jij aan het uitkraaien?Waar was jij zo een 36 jaar geleden?!


  Maak melding

 13. Wij zijn allemaal mensen. Een schepsel van de creator, de goede ziel. Laten wij i.p.v. ze te bekritiseren en te vloeken juist hun vergeven voor de fouten die zij gemaakt hebben en de heere vragen om ze kracht en wijsheid te geven , zodat zij deze keer wel in staat zullen zijn om het tot een goede eind te brengen. Laten we in de naam van god bidden dat het duivelse uit deze mensen verdreven worden en het goede energie daar huisvest. Halelujah. Halelujah. Halelujah.


  Maak melding

 14. Slm maakt verliezen al jaren… regering moet steeds bij leggen.route ams su als je op die route niet kan verdienen kan je beter stoppen met vliegen..zoals elk vliegmaatschappij hebben vaste kosten die baseerd aantal vlieguur oa onderhoud,afschrijving.als je per vlieg mile vergelijk is die route duurste van het weleld..voorbeeld Ams. Su 7500 km ticket gemiddelde 1000 euro ..Ams Antillen 7845 km 500 euro
  Met André woorden slm is jang patoe.zoals meeste bedrijven en directeuren


  Maak melding

 15. @N-Wientje

  Alle moordenaars verdienen hun straf ,waarom moet deze moordenaar een uitzondering maken?!
  Hij verdiend ook straf en geen vergiffenis ,hij is een ordinaire moordenaar ,er is niks bijzonders aan hem .


  Maak melding

 16. Beste Milton

  U kunt Front veel verwijten maar niet het potverteren van de afgelopen 6 jaar.

  Ook de front regering kreeg in 2008/2009 een daling van de inkomsten te verwerken van bijna min 20% en heeft wel omgebogen en toen de verkiezingen verloren aan iemand die duidelijk bewijst ombuigen aan het IMF over te laten.

  Uit de nu openbaar geraakte cijfers (Crisis- en Herstelplan wordt duidelijk dat er de gaten al na 2011 ontstonden en dat de regering dus niet bijgestuurd heeft.

  De regering heeft haar gaten gedicht met leningen, devalueren, met valuta Swaps, het laten verdwijnen van de goudvoorraad en het verspillen van de deviezen.

  Nu wordt alles duidelijk na dat Bouterse in maart helemaal door de knieen gegaan is voor Lagarde.
  Nu wordt duidelijk dat na correcties de deviezen voorraad (na afrekenen van de Yuan Swap) feitelijk op nul staat.
  Zie: dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/06/07/deviezen-waren-bijna-op/

  Dat is aan niemand gemeld, zelfs niet aan de DNA . Iedereen die dit wist zou men voor misdaden tegen het volk van Suriname moeten vervolgen. Ongetwijfeld gaan Abdoel en Doekhie dit als een meester zet verkopen. Feit is dat het land zelfs armere is dan na Wijdenbosch en alle leningen die komen gaan verdampen en de gewone mens ze kan gaan aflossen.

  De regering Venetiaan is gestraft omdat het als er tegenslagen waren (lage olie prijs) optrad en omboog, de tering naar de nering zette.
  De regeringen Bouterse liegen er maar op los en brengen de gewone man naar de afgrond.


  Maak melding

 17. @ Ray
  God vergeeft een ieder die het pad van het kwade verlaat en het goede pad verkiest.
  Alleen dan heb je een goede toekomst. Denk je dat deze man niet genoeg gestraft is geworden?
  Regeren wil niet zeggen dat je gelukkig bent. Jij bent dag en nacht bezig te werken en met jezelf te vechten. Kritiek uit de samenleving aan te horen. Vloek en vernederingen aan te horen. Als er een andere regering komt gaat die het ook even zwaar hebben. Waar blijft al het rust en genot. Ik denk dat het niet bestaat als je regeert.


  Maak melding

 18. Sang, volgens onze Poenta worden we binnenkort dus toch nog een tweede Dubai.

  Dat het met geleend geld moet, omdat de NDP ons eigen geld, door het Front gespaard, verbrast heeft, mag de pret niet drukken; we worden de eerste ‘borgu’ Dubai (Dubai op de pof). Poenta wrijft zich nu al in de handen omdat we binnenkort van een nog grotere schijnwelvaart gaan genieten dan we tijdens de beginjaren van het Front gekend hebben.


  Maak melding

 19. @ Djogo

  Wide body moet minimaal de helft van het jaar (. 4.000 uur/jaar) in de lucht zijn en ongeveer $ 12.000 tot $ 15.000 per uur aan inkomsten genieten om winst te kunnen maken.

  Als je dat niet voor elkaar kunt krijgen door slim te opereren kun je beter stoppen omdat je dan elke vlucht geld weg brengt.

  Gezien de uitval en de seizoenen en de afhankelijkheid van een lease maatschappij als mede dat men bijna 2 maal meer personeel heeft dan gewone carriers kan men zien dat het niet goed kan gaan.
  Ook moet men 4 motorig vliegen terwijl de concurrentie 2 motorig de Oceaan over mag (A330 of B777 of B787) waardoor men voor deze afstand een minder geschikt vliegtuig in moet zetten.

  SLM is als zelfstandig bedrijf ten dode opgeschreven. Er zijn 2 of 3 oplossingen;

  1) Samen werken met een Braziliaanse maatschappij om Noord/West Brazilie via Paramaribo te ontsluiten voor Noord Europa, VS eb Caraiben.
  2) Operationeel samenwerken met Hi Fly of Air Europa zodat de exploitatie kosten van het vliegtuig minder worden en er een betere planning mogelijk wordt, Ook naar de VS.
  3) De trans-Atlantische verbinding over doen aan TUI.

  Minimaal de helft van het Personeel zal weg moeten.


  Maak melding

 20. Er staat nergens dat de minister dit gezegd heeft. Iemand die werkt op financiën.
  Hij of zij denkt natuurlijk: straks hebben we meer geld en dan zal de koers wel omhoog gaan. Immers wanneer we minder hebben gebeurd het omgekeerde. Leuk bedacht, maar helaas werkt het niet zo. Bouterse heeft in ieder geval twee dingen gezegd:
  1. Niets van dit geld gaat mee naar huis. Bijna letterlijk gezegd, vandaar mijn taalgebruik. “We moeten hiermee onze schulden aflossen”.
  Weg zijn de extra deviezen, maar waarschijnlijk levert dit toch een financieel voordeel op. Immers de rente die nu betaald moet worden ligt lager, waardoor de rentelast afneemt.
  2. “vertrouw me als ik jullie zeg de koers gaat omhoog”. “Ik breng de koers omhoog.
  Ik hoop dat hij bedoelt de koers van de SRD ten opzichte van de $ . en niet de koers van de $ ten opzichte van de SRD. (grapje)


  Maak melding

 21. @ JoJo,

  Fout! Die hele SLM moet weg! Stelt geen ene moer voor en kost de overheid (sorry: ons) miljoenen per jaar. Laat Turkish Airlines maar komen, inclusief hun afhandelingspersoneel.


  Maak melding

 22. Pico

  Ook al zijn de rentes lager dan zijn er aanvullende kosten en fee’s en charges en cost of.

  Als je in het crisis en herstelplan kijkt zie je dat de rentelasten heel sterk toenemen van 2010 naar nu met meer dan 400% van 2008 naar nu nog aanzien lijk meer.


  Maak melding

 23. @ Jojo
  “Beste Milton.”
  Natuurlijk hoeft men een medium, in dit geval DWT, niet te geloven. Ik heb in eerdere postings, dit ook al gemeld en verbaasde mij zeer dat de oppositie hier niets van zei. De heer Santoki zei wel dat er goud verdween, dit klopt overigens, maar dit is slechts een deel van het probleem.
  Op de site van de centrale bank van Su staat zwart op wit de afname af te lezen
  De deviezenvoorraad daalt in sneltreinvaart.
  Overigens was ik niet op de hoogte van een yuanswap, die de reserves verder hebben aangetast.


  Maak melding

 24. @ FBI
  Turkish is een prima maatschappij maar kan alleen maar met een omweg vliegen (luchtvaart verdragen).

  U heeft gelijk SLM is een rare grapjassen maatschappij maar zal op de een of andere manier als nationale carrier een rol blijven spellen.

  Wellicht zoals Air Malta ooit deed. De ene kant van het vliegtuig was Transavia en de andere kant was Air Malta.
  Het belangrijkste zo moeten zijn dat het Management vervangen wordt door 1 business manager met verstand van vliegen en dat ook de luchthaven in handen komt van iemand met verstand van zaken.

  Wellicht iets leuks voor de CEO van Schiphol als die eind van dit jaar vervangen wordt.


  Maak melding

 25. @ Jojo
  en dat terwijl de rente mondiaal is afgenomen. Volgens mij is er dan nog maar 1 verklaring mogelijk, namelijk dat men meer is gaan lenen.


  Maak melding

 26. Complete BS van deze incompetentie minister die Suriname aan de bedelstaf heeft gebracht.

  Koos heeft gelijk. De koers wordt gewoon 1 op 10.

  Alleen niet voor de kerst, nog deze zomer.


  Maak melding

 27. De ex-Governor Centr Bank (thans minister van
  Financien) die ruim EEN MILJARD van Ons
  VERSPEELDE, ziet onze reserves stijgen DOOR
  NOOD-LENINGEN !!!

  ONZE SCHULDEN WORDEN VERHOOGD door
  de leningen en deze OELEWAPPER ziet onze
  reserves stijgen !!

  Gilmore, kom op met investeringen die tot EXPORT
  leiden, waardoor wij valuta VERDIENEN en Onze
  Reserves kunnen opbouwen !

  PS
  Koop aub een ECONOMIE BOEK, of vlucht naar de
  USA, waar de door jouw ” verdiende” miljoenen liggen !!


  Maak melding

 28. Whahahahaahhahahaha tot in het kantoor van IMF. Na soso paarse schijt en pis vol van megaschulden en devaluatie sa e go kong en neks stabilisatie. Ondertussen schijten vele oerdomme arm verworden paarse paria’s dagelijks een paarse buffel, hoe te overleven. Vele paarse delinquenten zijn van beroep verworden misdadigers, net zoals de zoon en stiefzoon van hun paarse criminele lijder. Na soso moro roof, moord nanga corrupte e go kong. En neks stabilisatie. Soso paarse kommer en kwel vol onrust, onvrede en armoede. De oerdomme paarse stommelingen zijn te beklagen.


  Maak melding

 29. @ Twins, Koos en Henk Molenaar

  Jullie zijn twee handen uit en niet op èèn buik.

  Jullie zijn een siamese tweeling waarvan de handen in elkaar groeien.

  Slechte boekhouder ben je en slechte voorspeller van de Surinaamse economie. Wanneer het winter in Nederland is dan is het zomer in de Surinaamse economie.


  Maak melding

 30. Creoolse Broeders en zusters!
  ik probeer mijn broeders en zusters op forums zoals waterkant en andere wakker teschudden. De discussie van de hindoestanen over Suriname gaat niet om de Regering Of Bouterse maar om alle Creolen en creoolse leiders van nu en vroeger!
  De haat tegen de Creolen in de hindoestaanse gemeenschap is heel groot en wordt door de Creolen onderschat hoewel onze Creoolse voorouders ons altijd hadden gewaarschuwd. (KIJK UIT Voor Die hindoestanen je kan ze niet Vertrouwen) waren de wijze woorden van onze Creoolse Voorouders! De Hindoestanen verdienen geld aan de creolen dus lachen ze tegen de Creolen en smeden plannen om de Creolen ion Suriname uit te roeien zoals Ray e soortgenoten dit meerdere malen hebben herhaald op waterkant. Wanneer Namie dit schrijft wordt Namie door al die racistische Hindoestanen aangevallen met de hulp van sommige Creolen. Wie de hindoestaan wilt kennen moet naar hindostaanse websites gaan en lees wat ze over de Creolen zeggen en schrijven. Op waterkant is er een zeker Poep>D.A.L.T.I.T Ray die heel wat racistische uitingen maakt tegen de Creolen . Wat Ray allemaal schrijft op waterkant is exact wat de hindoestanen schrijven en zeggen op hun website. Hier hebben jullie en link. Kopieer en plak link in je brouwers en leest wat de hindoestanen allemaal schrijven over de creolen en laat je niet gek maken wanner ze zeggen het is een paar want de hindoestaan zegt zelf 99% is mee eens om de creolen in Suriname uitroeien en het land over tenemen en sommige Creolen noemen de Hindoestanen broeders hieronder zie je een stuk wat ray schrijft op waterkant(Ray
  @B.Saram
  Liever had Hanoeman met brandende staart de bossen van Suriname in vuur en vlam gezet en dan an waren we al lang .voorgoed bevrijdt af van deze meest verachtelijke en vervloekte volk die we ka-ffries noemen!zondag 5 juni 2016 om 19:00 uur) >>en Vergelijk! Met link
  )
  dewanand.com/wfor1192.htm
  )
  dewanand.com/wfor1186.htm


  Maak melding

 31. Wederom een zwaktebod van Namie, het gaat om de mens. Indien keizer Bigi Mofo I een Hindoestaan was, had ik ook gezegd; weg met de stelende MOORDENAAR!!!


  Maak melding

 32. Gekke vrouw Ray en dombo Ira met je bakba Nederlands,

  Waarom worden jullie geen minister en onder-minister van Financien? Jullie weten alles zoveel beter, maar ik zie nergens jullie ideeën om verbetering te brengen in de financieel-economische positie van Suriname. Het enige wat jullie doen is koeterwaals schrijven en bashen, maar jullie brengen geen goede voorstellen naar voren. Als je kritiek hebt, moet je capabel genoeg zijn om goede ideeën naar voren te brengen om je kritiek te kunnen onderbouwen. Kom met iets goeds, denk mee, in plaats van jullie repeterende quatsch (lees: nonsens) hier te schrijven.


  Maak melding

 33. Split it today,

  Het land is van de indianen dus oeng no mang praat a kondre zomaar want mijn Indiaanse voorouders zijn de rechtmatige bewoners van SME en ook mijn Afrikaanse voorouders (die onder dwang naar SME werden ontvoerd) hebben veel meer verblijfsrecht dan alle anderen die daarna – vrijwillig – naar SME kwamen. Tevens hebben mijn Joodse voorouders iets minder verblijfsrecht, maar mijn Joodse voorouders waren er wel veel eerder dan die figuren die vrijwillig naar SME kwamen.


  Maak melding

 34. De Surinaamse dollar sterker? goh , in de paar dagen dat dit onderwerp hier staat, is al een verschil in de Cambio wisselkoers van een cent of 13, nu 7,91 voor 1 euro, hoe serieus kun je hun uitspraken nog nemen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.