Suriname kijkt af bij Guyana in aanloop naar BTW

44
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 6 jun – De voorbereiding voor invoering van de wet BTW vordert gestaag. Volgens Winston Wihrt, directeur van de Belastingdienst, zal onder meer gekeken worden bij buurland Guyana. Daar is de BTW al ruim negen jaar terug ingevoerd.

Een delegatie van de Belastingdienst gata op bezoek om te leren van de Guyana’s ervaringen. Wihrt zegt tegenover de Ware Tijd dat voor Guyana is gekozen, omdat het ook een Multi-etnische samenleving is. Ook de omstandigheden in het buurland zijn ongeveer dezelfde als in Suriname. De successen en problemen na de invoering zullen goed bestudeerd worden. E5r komt ook overleg met belangengroepen in Suriname.

Dat gebeurt binnenkort al. De eerste versies van het wetsvoorstel kunnen waarschijnlijk al in augustus klaar zijn. De invoering wordt van regeringswege gezien als een ingrijpende maatregel. “Het is een macro-economische maatregel. Het is niet gewoon een wetje invoeren of een wet slaan. Er komt veel meer bij kijken. Als je het nu wil doen, heb je als overheid de middelen niet”, zegt Wihrt.

Bekijk ook:

44 REACTIES

 1. het huiswerk afkomstig van IMF voor de Surinaamse regering is tof. ik hoop dat er genoeg kader is op de ministeries om deze klus te klaren.

  in eerste instantie vind ik het IMF te hulp roepen een te grote stap, omdat je heel veel anderen dingen niet geprobeerd hebt. (als eerste geld terughalen en keurig bezuinigen).

  ten tweede, als deze ezels niet leren, dan moeten zij maar voelen, wat het IMF is. sang! en dat voor Surinamers die niet gewend zijn volgens regels te leven. het zal zwaar worden, die omschakeling. verantwoording afleggen. weten wij in Suriname wel wat dat inhoudt?

  alle informatie op tijd en compleet aanleveren. het wordt nog een hele kluif. maar goed, wie a zegt moet ook b zeggen en als wij voor nog 5 gaan dan gaan wij ook voor nog 5.


  Maak melding

 2. Afkijken van Guyana en een copy cat spelen,
  Waarschijnlijk hebben ze niet goed afgekeken.Ze zouden leren dat Guyana geen moordnaars als lijder heeft perse eentje met amnestie,en het IMF is niet daar.
  Zelfs afkijken van anderen daar zijn de surinamers ook slecht in!!


  Maak melding

 3. DE ene nachtmerrie na de andere in snel tempo

  ,Dat de regering Bouterse II de basisregels voor verantwoord beheer van de overheidsfinanciën, op straffe van volledige financiële chaos, door het IMF opgelegd moet krijgen, bewijst het financieel wanbeheer van de regering Bouterse I. Nepotisme en populisme (‘sociaal contract’) werden gefinancierd met ‘deferred costs’, uitgestelde of overgedragen kosten, oftewel verhoging van de staatsschuld.

  Met drogredenen moest zelfs het plafond van Telting omhoog. In Havanna leeggepraat over duurzame ontwikkeling, in Suriname de komende generaties met schulden belasten. En dan, om het eigen hachje te redden, een Stabilisatie- en Herstelplan bekokstoven met het IMF, zonder de bevolking en de volksvertegenwoordiging eerst te horen. Dat markeert minachting voor de esprit van dialoog en democratie? en de voorkeur voor apodictie.

  Het tekent de arrogantie van de macht, zo kenmerkend voor het autoritarisme. En als de bevolking zich op straat laat horen, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties in beweging komen, om hun onvrede kenbaar te maken, dan worden scherpschutters en oproerpolitie in geweer gebracht. Als Surinamers hun sociale nood tot uitdrukking brengen door te roepen ‘we zijn moe’, dan demonstreert de paarse president zijn gebrek aan empathie, aan inlevingsvermogen, door terug te roepen: ‘go sribi, ga dan slapen!’ Hij bevestigt daarmee de actualiteit van de steeds breder levende vraag of deze president wel de geschikte persoon is, om Suriname uit de crisis te leiden. Want het land snakt naar integer en bekwaam bestuur, voorwaarde voor het broodnodige herstel van vertrouwen.


  Maak melding

 4. Waarom wordt door deze idioot Wirth de multi-etnische samenstelling van de bevolking er met de haren bijgesleept, werkt de BTW soms anders in een land met een homogene bevolkingssamenstelling, discrimineert BTW tussen bevolkingsgroepen, denkt Wirth soms dat men bij de kassa gaat letten op de haarstructuur van de klanten om te bepalen hoeveel BTW ze moeten ophoesten?


  Maak melding

 5. Benzine binnenkort benzine 8srd per liter volgens gangbare dollar koers.hoe ga ik lekker toeren met mijn Prado die een op 5rijd.mischien tanken zonder betalen..en die btw mi gado sang e pasa Ina kondre


  Maak melding

 6. @Ray,
  riool Rat het gaat om BTW.
  Al je reacties zijn nul komma nul.
  Vaak weet ik niet waarover jij het hebt.
  Het gaat over BTW en jij lukt over moordenaar.
  Zie je waanbeelden.
  Voortaan goed lezen Riool Rat .


  Maak melding

 7. wat een Bull story, werkgroep was naar de bahamas geweest om daar de btw invoering te bestuderen. Dus een snoepreisje. nu de belasting dienst. Stelletje malloten in dienst van ordinaire dieven en uitbuiters. Nog 5


  Maak melding

 8. Zo zie je maar weer. Het is deze regering die de modernisering van de Surinaamse samenleving ter hand durft te nemen. Dit zal natuurlijk niet in goede aarde vallen bij de tegenstanders die het tot een nationale sport hebben gemaakt om belastingen te ontduiken.


  Maak melding

 9. Hij wil geen Nederlandse of Amerikaanse bemoeienis.
  Bovendien is het goed te kijken naar Guyana, want de ambtenaren die het daar uitgerold hebben zullen er nog zijn en ze kunnen de knelpunten goed aangeven.


  Maak melding

 10. @RobG,

  Niet overdrijven he. We weten allemaal dat het MOET van het IMF en niet omdat deze regering het zo graag wil.

  Jij geeft aan alles een rare wending. Wordt je er niet ziek van?


  Maak melding

 11. RobG,

  Zo zie je maar weer. Het is deze regering die de modernisering van de Surinaamse samenleving ter hand durft te nemen. Dit zal natuurlijk niet in goede aarde vallen bij de tegenstanders die het tot een nationale sport hebben gemaakt om belastingen te ontduiken.

  =========================================

  Graag de namen van de ontduikers. En waarom lopen deze mensen nog op straat rond.

  Laten we een man een paard noemen.

  Hoor graag van je.


  Maak melding

 12. @ A. de Quaat, de plannen om BTW in Suriname in te voeren bestaan reeds langer. Ik zie de invoering ook in het licht van de samenwerking met het IMF. De overheid moet ook haar inkomsten vergroten om bijvoorbeeld geld te blijven toeleggen op o.a. de SLM tickets voor de vakantiegangers uit Nederland. Deze tickets blijven door de overheidssubsidies betaalbaar voor de reislustigen uit Nederland.

  Ik ben het ook volkomen oneens met de schreeuwers uit het kamp van de oppositie. Zij beschuldigen de regering van wanbeleid terwijl de oorzaak o.a. gezocht moet worden in de tegenvallende inkomsten van de export en de tegenvallende inkomsten voor de overheid. Daarnaast vloeit het grootste deel van de overheidsinkomsten weg in de vorm van subsidies en het behoud van werkengelegenheid bij de overheid.


  Maak melding

 13. Wirth kan gelijk kijken hoe er daar rechterlijke vonnissen worden uitgevoerd.Bij ons schijnt de CHS te bestaan uit koeien en Kanhai de stier.

  Of zitten we al midden in een dictatuur?Goed kijken en niet meer aan hennep teelt denken.


  Maak melding

 14. @ Rob G.,

  Als jouw inkomsten ploseling met 50% verminderen, ga je dan je uitgavenpatroon niet aanpassen? Het teruglopen van de inkomsten uit de grondstoffen is al ruim 10 jaar het geval, maar men is toch a la dol gaan uitgeven en graaien. Je vergeet 1 ding, deze regering heeft niets meer te vertellen, het is het IMF dat bepaalt. Of je dat nou leuk vindt of niet. Evenals het invoeren van de BTW.


  Maak melding

 15. RobG.

  Je krijgt nu reacties van posters die ook in Suriname wonen.
  De wereld hier ziet er echt anders uit dan jij ons wilt doen geloven.
  Je blijft maar prediken vanuit Nederland, maar real life hier is mie mang.
  Geloof nu eindelijk ook eens mensen, die hier al jarenlang werken en wonen, die geen Front-aanhangers zijn, maar wel weten uit welke hoek de wind waait.
  Het is allemaal blijkbaar niet aan jou besteed.
  Blijf lekker oreren vanuit Nederland.
  Wij hier weten wel hoe de werkelijke wereld eruit ziet.
  Je begint steeds meer te lijken op de bijbelse schriftgeleerden, die geen idee hadden wat er zich afspeelde in hun land, maar altijd gelijk wilden krijgen.


  Maak melding

 16. Ze hadden hier een schop onder hun kont nodig in de politiek.
  Nu het volk en de ambtenaren nog.Leer ding discipline en regels .Handhaving hoop ik ook.


  Maak melding

 17. @Robje-G-de Desi-slaaf :

  De DESI-regering heft Sranang totaal gemoderniseerd,
  wij zijn VOLKOMEN FAILLIET !

  De regering is OVERGEDRAGEN aan het IMF en aan
  de CIA !!!

  DESI ZIT vast in het internationaal TJASNET !!!

  PS : De stabiliteits-Reserves die VENE heeft
  overgedragen aan regering DDB, ruim
  NEGENHONDERD MILJOEN, zijn COMPLEET WEGGEMAAKT door Hoefdraad !!!

  En nu gaat de IMF-regering trachten een NIEUW stabiliteitsfonds op te richten !!! TJAAAAAAAA !!!


  Maak melding

 18. ==Hoe zit het met de controle::::::de minister van financiën en de directeur van de belastingdienst zijn twee directe familieleden van Bouterse====

  Winston Wihrt, neef van Bouterse, zeg gewoon dat jij je huiswerk voor het IMF moet afronden.

  Hooghart, zie maar weer, het is een model van een buurland en GEEN Surinaamse ding.

  Deze regering heeft ook het ziektekosten voorbeeld van Nederland overgenomen die nu weer bijna in de prullenmand zit.


  Maak melding

 19. Dat de regering Bouterse II de basisregels voor verantwoord beheer van de overheidsfinanciën, op straffe van volledige financiële chaos, door het IMF opgelegd moet krijgen, bewijst het financieel wanbeheer van de regering Bouterse I. Nepotisme en populisme (‘sociaal contract’) werden gefinancierd met ‘deferred costs’, uitgestelde of overgedragen kosten, oftewel verhoging van de staatsschuld. Met drogredenen moest zelfs het plafond van Telting omhoog. In Havanna leeggepraat over duurzame ontwikkeling, in Suriname de komende generaties met schulden belasten. En dan, om het eigen hachje te redden, een Stabilisatie- en Herstelplan bekokstoven met het IMF, zonder de bevolking en de volksvertegenwoordiging eerst te horen. Dat markeert minachting voor de esprit van dialoog en democratie? en de voorkeur voor apodictie. Het tekent de arrogantie van de macht, zo kenmerkend voor het autoritarisme. En als de bevolking zich op straat laat horen, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties in beweging komen, om hun onvrede kenbaar te maken, dan worden scherpschutters en oproerpolitie in geweer gebracht. Als Surinamers hun sociale nood tot uitdrukking brengen door te roepen ‘we zijn moe’, dan demonstreert de paarse president zijn gebrek aan empathie, aan inlevingsvermogen, door terug te roepen: ‘go sribi, ga dan slapen!’ Hij bevestigt daarmee de actualiteit van de steeds breder levende vraag of deze president wel de geschikte persoon is, om Suriname uit de crisis te leiden. Want het land snakt naar integer en bekwaam bestuur, voorwaarde voor het broodnodige herstel van vertrouwen.

  Bron: Theo Para

  Beter kan men het niet verwoorden. Hulde


  Maak melding

 20. Nu pas gaan ze bij Guyana de BTW afkijken. Nu ze gedwongen worden door de witte man. Waarom niet eerder gaan kijken hoe men de staatskas beheerd. Guyana heeft niet bij het IMF aangeklopt


  Maak melding

 21. De BTW wet moet nu al in het DNA commissie zitten. De vertegenwoordigers moeten geraadpleegd worden en discussie over het wetsontwderp moet al begonnen zijn. Democratie.! Het parlement is rubber stamp ding.?

  Ned heet 21% en 6% en 0% tarieven. Wat kan de Suris dragen nu en inde toekomst? Wat voor boekhouding is er nodig om de btw te heffen? DNA moet ovet discusieren!

  Stop met dat gereist. De vliegtuig kan ook naar beneden vallen.


  Maak melding

 22. @Palulu

  May 23, 2016
  A team of International Monetary Fund (IMF) experts is expected in Guyana shortly to examine ways of reducing the 16 percent Value Added Tax (VAT) ahead of changes that might be announced in next year’s National Budget.

  IMF heeft wel degelijk bemoeienis in Guyana.


  Maak melding

 23. Ah Kijk Rampie is hier!
  Hij ziet inderdaad de ellende niet die zijn baasje over ons heen brengt ,neen hij heeft zijn ogen gericht op Ray!!
  Hey Rampie heeft je baasje een gezellige tijd op Cuba met je grootoom Castro?
  Gaat hij sigaren meenemen voor je uit Havana, de beruchte Havana sigaren met witte poeder erin als extraatje om jou te kalmeren?’Wat of waar is je baasje zijn volgende reis?IMF betaald toch voor hem en wij gaan terug betalen cent voor cent aan het IMF.
  Je begrijpt geen moer omdat jij de waarheid liever niet hoort!!


  Maak melding

 24. @Paul

  IMF is alleen te vinden in de landen waar lijders alleen maar rotzooi en puinhopen maken.
  In deze arme landen is het IMF actief

  Brazil, Cabo Verde
  Dominican Republic, Ecuador, Guyana, Haiti, Nicaragua, Panama,
  Suriname, Timor Leste and Trinidad and Tobago

  Het IMF is niet iets om trots op te zijn !!!


  Maak melding

 25. Boeven/rovers zoeken de boeven/rovers op.
  Guyana is een boef. Heeft Trigri ingenomen. Maar killer /boef kan niets. Die schiet eerder op eigen mensen. DUS boef zoekt boef


  Maak melding

 26. Ray io vermoed dat Bouterse contact heeft gelegd met een potentiële orgaan donor. De man heeft een nw nier nodig. Zou me niet verbazen als er in de laadruimte van de vliegtuig een gekoelde nier te vinden is.


  Maak melding

 27. Beste RobG

  U draait de wereld op z’n kop het zijn niet de dalende inkomsten maar het op te grote voet gaan leven en het koppig niet bijsturen dat tot de ellende heeft geleid.

  In 2010 was de begroting nog Srd 3.000.000.000 en goed in balans.
  Voor 2015 begrote de regering Bouterse ruim SRD 9.200.000.000 met een enorm gat dat niet gedekt was.
  In oktober 2015 is de supplementaire begroting ingediend op een niveau van ongeveer SRD 4.900.000.000.
  In de tussen liggende jaren is de begroting ten opzichte van 2010 geëxplodeerd naar ruim SRD 6.000.000.000
  Waardoor ondanks de enorme groei aan inkomsten vanaf 2012 enorme te korten ontstaan zijn.

  Voorzichtig voortbouwen was er niet bij. Nee de economie werp opgepompt met overheidsgeld en leningen. Halleluja de bomen groeien tot in de hemel. Er werd geen rekening gehouden met trendbreuk of de beperkte uitvoeringscapaciteit van de regering. Er is uitgegeven als water er er is niets voor teruggekomen. Vanaf 2011 is het gat al groot geworden en niemand die dat kan ontkennen. Zie pagina 17 van 48 uit het Crisis en Herstelplan maar.

  RobG ik mag aannemen dat u de getallen van deze regering wel geloofwaardig vindt.

  Ook al hadden de regeringen Bouterse de begroting jaarlijks met 15 % laten groeien dan had de regering de kans gehad in en uitgaven beter te plannen en makkelijker om kunnen buigen zodra dat noodzakelijk werd.
  Helaas moet een redelijk mens vast stellen dat de regeringen Bouterse bij de waan van de dag gehandeld te hebben en het eerste jaren de uitgaven opgepompt.

  De geschiedenis lijkt zich in het Crisis en Herstelplan te herhalen men gaat zonder dekking snel meer uitgeven en hopen op een explosie van inkomsten. Zie hiervoor pagina 14 van 48 van het Crisis en Herstelplan.

  dna.sr/media/133661/Stabilistatie_en_Herstelplan_2016_2018.pdf.

  Ik heb www weg gelaten zodat de virusscanner niet op hol slaat


  Maak melding

 28. Su moeten leren geld verdienen,maar die gasten kunnen alleen uitgeven..ze denken niet naar toekomst gericht beleid .IMF . zulke landen op spoor te zetten met heel strak beleid ..in China hebben doodstraf voor corruptie..corruptie is kanker zwel moet hard aangepakt worden.


  Maak melding

 29. JoJo,

  Je kunt nog zoveel goede argumenten bedenken, maar RobG zal er altijd zijn eigen draai aan geven.
  Ons land is nu bijna 41 jaar onafhankelijk en in die periode hebben de huidige zgn. Frontpartijen maar 11 jaar regeringsverantwoordelijkheid gehad.
  In de overige 30 jaar !! kende onze regering andere coalities.
  Door alleen maar het Front te geven van de huidige problemen is daarom wel heel erg kortzichtig.
  Iedere Surinaamse intellectueel veegt de vloer aan met die argumenten van RobG.
  Hij heeft gen idee van the way of life hier en orakelt vanuit Nederland alleen maar theoretische kennis.


  Maak melding

 30. @Koos

  Nu bouta flink mag graaien dankzij het IMF gaat hij voor een doktersbezoek naar Cuba!!
  Bij elke verkoudheid en koorts zal hij vertrekken naar cuba ,nu kan hij weer reizen en met geld morsen.Hij maakt zich niet druk met de rest van ons ,hij gaat het niet terug moeten betalen maar wij!! En kijk een hele delegatie gaat met hem gewoon zomaar..!@!~


  Maak melding

 31. Binnenkort wordt een wet voorstel voor suppletoire begroting ingediend en naar mijn beleving zal die aangenomen worden onder dwang van de IMF.
  Het is een wet dat alle lopende begrotingen mag wijzigen voor onbepaalde tijd, ook Al komt er een andere regering.
  Zo mag de wet van de belasting dienst gewijzigd worden, de btw (belasting op elk goed of etenswaar) daarom zijn ze in Guyana aan het spieken.
  Ook het voorstel om de ambtenaren apparaat te wijzigen mag: het is een soort grondwet van de IMF, die toegepast wordt boven onze eigen grondwet, daarom wordt er gedemonstreerd in de straten.
  Lieve mensen maken jullie je borsten goed nat, het wordt een ramp.
  Eind juni deze maand moet de wet voor de suppletoire begroting een feit zijn: en dan wordt in juli de btw opgeteld met de huidige prijzen in de winkels.
  In Nederland hebben ze een laag btw 6% voor etenswaren en de rest 22%. Dus maand verband en ondergoed worden 22% duurder.
  Een wet die gewijzigd mag worden , is verkiezingsprocedure. En daarin gaat bouta goed inspelen om op de zadel te blijven.
  Mensen ik zit Brussel en ik ontkom niet van die info. Geen zin meer te sturen, want het is 1 over 12 en veel sterkte in su.
  God zegent jullie.


  Maak melding

 32. Aan alle deskundige betweters :
  DE belastingen in Sranang worden NIET GOED, NIET
  JUIST, NIET KONSEKWENT en volgens POLITIEKE LIJNEN GE-IND !

  Daarom, door de CORRUPTIE, worden NIET ALLE
  personen en bedrijven aangeslagen of belast !

  De staat VERLIEST daardoor MILJOENEN !

  Daarom zal ook bij de invoering van BTW worden
  gesjoemeld en zullen politieke figuren en aan de
  politiek gelieerde bedrijven deze belasting ONTLOPEN !
  Wederom miljoenen-verlies voor de Failliete staat Sranang !

  Wanneer gaat het Volk deze ONZIN en dit BOEVEN-
  GEDRAG van de OVERHEID INZIEN ???

  Wanneer gaat schoon schip gemaakt worden ???
  Wanneer worden de CORRUPTE POLITICI en AMBTENAREN OPGEPAKT en veroordeeld ???

  Financien/Belastingdienst, kom op met de lijst van
  personen en bedrijven die WEL/NIET belastingen
  betalen !!!

  ANDERS moeten ALLE BURGERS EN ALLE
  BEDRIJVEN staken en HELEMAAL GEEN
  BELASTINGEN MEER AFDRAGEN aan de BOEVENREGERING !!!

  Reden, de RECHTSONGELIJKE BEHANDELING/ RECHTSONGELIJKE OPTREDEN DOOR de
  BELASTINGDIENST !!

  ELKE BURGER EN ELK BEDRIJF heeft recht op DEZELFDE BEHANDELING door de
  BELASTINGDIENST !!

  PS : Invoering van de BTW zal de burgers WEDEROM NOG ARMER maken !

  De Belastingdienst schijnt geen IDEE te hebben wat invoering van de BTW aan ADMINISTRATIEVE
  GEVOLGEN heeft (VEREISTEN MET ZICH MEEBRENGT) voor OVERHEID en BEDRIJVEN !!
  Administratieve CHAOS dreigt ! (naast het eerder
  vermelde corrupte overheids-optreden)


  Maak melding

 33. er is een capabele belasting inspecteur uit nederland aangetrokken om het btw stelsel op te zetten.
  ik begrijp alleen niet waarom men nu naar Guyana gaat om daar het btw stelsel te bestuderen .
  ik kan de logica van die beslissing niet inzien.
  de stank van een njan fraude patoe word steeds sterker.


  Maak melding

 34. Je hoeft geen rocket science gestudeerd te hebben om te weten hoe BTW werkt, Suriname hoeft nergens en vooral niet naar Guyana te gaan om.te weten hoe BTW geïnd wordt, het is hetzelfde als wat nu de Government take wordt genoemd in het geval van de brandstofprijs, BTW is niets anders dan een Government take die geldt voor alle diensten en producten waar de burgers gebruik van willen maken en aanschaffen. Dat Wirght naar Guyana gaat om te leren hoe BTW werkt is niets anders dan een overbodig snoepreisje waar hij ons, het Surinaamse volk, voor wil.laten betalen.


  Maak melding

 35. @Koos
  BTW = Betalen Tegen Wil !

  Gewoon massaal de straat op gaan tegen deze idioterie.
  ______________________________________________
  GROTE EZELS ALS JOU SNAPPEN NOG STEEDS NIET,DAT DE BEVOLKING NIET MEER ZO ACHTERLIJK IS ALS JIJZELF.GA JIJ NOH,MET BORDJE “IK BEN KOOS,WEG MET BOUTA”DOE DAT…LAFFE OLIEBOL.


  Maak melding

 36. Valt niets af te kijken,ze hebben inmiddels het Nederlandse model al gekopieerd. Btw wie draaide ervoor op.De consument. Eerste levensbehoeften laag percentage zal wel 6% zijn evenals in Nederland en voor de luxe goederen 21%. Dus ook op elektra water zal de btw worden geheven,niet alleen de afbouw vd subsidies maar ook de btw zal bovenop de prijs worden toegepast. Op de auto,s zal ook de bpm alla Nederland worden toegepast. Dus behalve btw zal het bpm percentage ook nog boven op de prijs. Dus wat ze in cuyana zijn gaan bekijken ? Het plan ligt al lang klaar.


  Maak melding

 37. Alle Belastingplannen waren in April 2012 reeds gereed.

  BMC (Willem Vermeend) stond klaar voor de Roll out alleen was men toen niet bereid het startschot te geven.
  Er zouden te veel lijken uit de kast rollen.
  Als dat lijken van Front geweest waren zou zeggen wat zou Bouterse en Co hebben kunnen tegen houden.

  Belletje naar Amersfoort en de Roll Out kan ter hand genomen worden.


  Maak melding

 38. Wat lul jij nu uit je nek over subsidies op tickets voor reizigers uit Nederland ! zelfs de duurste tickets ter wereld qua afstand , man ! varierend van >700-1.200+ EURO. zje weet niet waar de klepel hangt, zo ook over alles. dit soort stomme infantiele, debiele informatie gaat over op andere randdebielen die je geloven, jurk !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.