VHP blij met grote bijdrage Hindostanen in Suriname

42

PARAMARIBO, 5 jun – De VHP is “zeer tevreden dat de Hindostaanse gemeenschap voortdurend een grote bijdrage levert aan de opbouw van Suriname en een waardige plaats inneemt in onze maatschappij.” Dit stelt de Verenigde Hervormings Partij, VHP, bij de herdenking van honderd en drie en veertig jaar Hindostaanse Immigratie

Hindostanen hebben hun stempel gedrukt. “Onze voorouders zijn hier gekomen met een stukje idealisme, een droom van vooruitkomen. Het streven was een betere wereld, een betere toekomst, een beter leven door hard te werken. Dat hebben ze gerealiseerd. We moeten trots zijn op onze voorouders”, stelt de VHP. In de multiculturele samenleving van Suriname neemt ook de Hindostaanse gemeenschap haar plaats in.

De partij is dan ook blij dat in Suriname vreedzaam naast elkaar leven mogelijk is, ondanks allerlei verschillen. Wel wordt gemerkt dat normen en waarden tegenwoordig niet in acht worden genomen. “We leven in een tijd waarin veel normen en waarden verloren dreigen te gaan te midden van hedendaagse invloeden. Normen en waarden maken ook deel uit van onze cultuur. De VHP doet een beroep op de gemeenschap om de achteruitgang van normen en waarden een halt toe te roepen.”

42 REACTIES

 1. Gelukkig wassen wij hier gezamenlijk en naast elkaar onze gezichten in de Surinamerivier en van elkaar precies weten hoe diep, die normen en waarden gaan, zo daar sprake van is!


  Maak melding

 2. God in eerste plaats zou ik je willen vragen je nickname te willen veranderen.
  En je weet wel waarom.

  In de tweede plaats ken ik geen hindoestanen die zich schamen voor hun ras. Nogal al vreemde uitspraken.

  Er is wel een trend gaande dat gekleurde vrouwen voor een blanke man gaan.


  Maak melding

 3. De Suri groep in Ned is volgens mij in drie groepen uiteengevallen.De Hindoestanen, de Creolen en de Javanen. Deze groepen gaan hun eigen weg in Ned. In Suri is het anders ondanks de aanwezig van discriminatie.Werkgeversorganisatie en werknemersorganisatie hebben alle bevolkingsgroepen als leden.

  Namens de Javaanse groep wil ik de Hindoestaanse groep in Ned en in Suri feliciteren met deze herdenking.. Uw bijdrage in de ontwikkeling van Suri wordt gewaardeerd.


  Maak melding

 4. Het is al langer bekend dat de Hindoestanen een grote bijdrage hebben geleverd aan de wederopbouw van Suriname. Ze zijn goed vertegenwoordigd in het economisch, sociaal, financiële wereld. Ook in de wetenschap zie je veel Hindoestanen terug. Dank je wel dat zij Suriname vooruit helpen.


  Maak melding

 5. Het is jammer dat zoveel hoog opgeleide hindoestanen nu in Nederland leidinggevende posities innemen terwijl ze in Suriname zo hard nodig zijn. Kijk alleen maar eens naar de vooraanstaande medische specialisten in Nederland.


  Maak melding

 6. Koos waarom moet ik nickname veranderen bepaal jij dit. Hindoestaanse mensen waarderen hun afkomst niet meer. Ze geven hun kinderen bakra namen ga zo maar door. Rare volk.


  Maak melding

 7. Gefeliciteerd met de Hindoestaanse immigratie !!

  Hindoestanen zijn inderdaad ijverig en ambitieus ..
  Als ze ook nog eens een eenheid wisten te vormen dan zouden ze weleens een toonaangevende / leidinggevende positie kunnen vormen en innemen voor de opbouw en bloei van Suriname .. En met succes ..

  Beste Hindoestanen, denk als een team, werk als een team en win als een team .. Gun elkaar als een team … Succes !!


  Maak melding

 8. Allereerst wil ik de hindostaanse gemeenschap heel hartelijk feliciteren met 143 jaar hindostaanse immigratie.
  Hindostanen worden gekenmerkt als harde werkers met een goede handelsgeest en spaarzaamheid.

  @tunggak,

  Je hebt gelijk. In Suriname zijn de verschillende bevolkingsgroepen tot elkaar veroordeeld.
  In Nederland is de solidariteit zoek. Individuen uit de verschillende groepen willen niet met elkaar gassocieerd worden en lopen elkaar zwart te maken om zo witte voetjes te maken bij you know who.
  Individuen uit de verschillende bevolkingsgroepen verontschuldigen zich voor het gedrag of de belangen die door andere bevolkingsgroepen worden nagesteefd. Heel vaak hoor je ” wij zijn niet zoals zij” Stiekem hopen ze dan een voorkeurspositie te verwerven.

  Dit is een algemeen verhaal die ik uit ervaring deel. Dit gedrag bemerk ik bij individuen uit alle Suri bevolkingsgroepen die in NL woonachtig zijn.


  Maak melding

 9. Beste Hindoestanen, denk als een team, werk als een team en win als een team .. Gun elkaar als een team … Succes !!
  ——————————–
  Beste SURINAMERS, denk als een team, werk als een team en win als een team .. Gun elkaar als een team … Succes !!


  Maak melding

 10. Mijn moeder is Javaans en vader Hindoestaan , een dogla boy dus.
  Ik ben het symbool van liefde tussen 2 bevolkingsgroepen.
  En stil ik love Suriname en mijn echte enige district nickerie.


  Maak melding

 11. Ik heb mij gisteren ernstig gestoord aan een meneer, mij out of de blue kwam vragen of mijn dubbel-cabine Hilux te koop was,
  “er staat geen te koop bord op dat voertuig”. Voorts had hij belangstelling om te weten hoeveel mijn maandelijkse huurpen- ningen bedragen bikasi wang blakamang no kang habi wang eegi oso? Heel typisch hoor overigens.


  Maak melding

 12. Even andersom wat hebben de creolen toegevoegd aan het huidige suriname. Waren zij niet die in grote meerderheid streden voor onafhankelijkheid. Wat heeft 40 jaar onafhankelijkheid opgeleverd ?

  Als het aan mij ligt verklaren we West suriname oa Nickerie vandaag nog onafhankelijk.


  Maak melding

 13. @God, dus omdat mensen ervoor kiezen om hun kinderen westerse namen geven……zijn ze geen hindoestaan of schamen zij zich????? Wat voor achterlijke denkwijze is dat!!! Wat jij misschien niet weet is dat veel hindoestanen van de oude stempel die in paramaribo woonden en naar school gingen een nederlandse naam hebben gekregen van de nederlandse Zusters en Pastoors destijds!!!


  Maak melding

 14. Hindoestaanse groep gefeliciteerd met deze herdenking..

  “god
  Koos waarom moet ik nickname veranderen bepaal jij dit. Hindoestaanse mensen waarderen hun afkomst niet meer. Ze geven hun kinderen bakra namen ga zo maar door. Rare volk.”

  Gewoon uit respect voor o.a. de gelovigen je naam veranderen…maar dat zal je weer niet meegekregen hebben in je opvoeding.
  Dat hindoestanen hun afkomst niet meer waarderen kan je ook zien als inburgeren in de multiculturele samenleving. Voer voor wetenschappers en jij bent daar niet één van.


  Maak melding

 15. Misschien een beetje voorbarig….als jullie verder niets positief en opbouwend te melden hebben, houdt het aub voor jezelf. Pas dan bewijs je de Surinaamse gemeenschap een goede dienst.
  Slapjanussen…


  Maak melding

 16. Forummers, Odi odi.

  VHP blij met grote bijdrage Hindostanen in Suriname
  En ook over idealisme een droom van vooruitgang.
  Bij deze gefeliciteerd.
  Want dat kan je als Surinamer helemaal niet ontkennen.

  Maar om bepaalde mensen op het forum hun geheugen een
  beetje te laten opfrissen, heb ik wat lees materiaal.

  Angst voor rassenrellen bij de Hindoestanen.

  Net voor de onafhankelijkheid van Suriname zijn veel Hindoestanen naar Nederland gekomen.
  Velen waren bang dat er in Suriname rassenrellen zouden uitbreken, zoals dat eerder in buurland Brits-Guyana was gebeurd.
  Cecilia Rahimbaks vertelt.

  Raadpleeg het volledig verhaal via:
  flevolandsgeheugen.nl
  Lees het volledig artikel zelf en er zijn ook nog meer artikelen te lezen.
  Bron: Project Nederlanders – Wereldburgers, interview met Jules en Cecilia Rahimbaks op 22 januari 2013 te Lelystad.
  Nederlanders-Wereldburgers

  En het volgende verhaal gaat over:
  De angst om minder te zijn!
  Suriname is failliet en moet kiezen of de relatie met het moederland wordt aangehaald.
  De twee buurlanden, die samen met Suriname de drie Guyana’s vormen, hebben daar zo hun eigen ervaring mee….
  Bron-Volkskrant: door Jeroen Trommelen 3 juli 1999

  Have A Nice Day.


  Maak melding

 17. Gefeliciteerd hindostaanse voorouders ,jullie nakomelingen hebben jullie niet teleurgesteld.
  Waar anderen Suriname breken trachten wij juist Suriname te redden.Wij zijn trots op onze roots en schamen ons niet!


  Maak melding

 18. Hartelijk Gefeliciteerd met het eerste Schip immigranten/contractanten uit India dat op 5 juni 1873, 143 jaar geleden, aankwam in Suriname. Na de Lalla Rookh kwamen er nog meer schepen aan met contractanten uit India in Suriname, waarvan velen in Suriname gebleven zijn.

  Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen Aan Zijn Grond Zijn Wij Verpand.

  Werken Houden Wij In Gedachten En Handen Uit De Mouwen. Geen Woorden, Maar Daden.

  Eenheid In Verscheidenheid, Alleen Sterk, Samen Sterker!

  Suriname voor/van de Surinamers

  Hoezee Voor Suriname/rs!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. Wat kunnen sommige mensen een onzin uitkramen zeg .. Hoe kan je als je zo negatief ingesteld bent nog progressief zijn ..

  Trouwens de inheemse Surinamers zijn de Arowakken indianen .. De tegenwoordige Surinamer is een migrant uit een van de vijf werelddelen .. Kijk toch verder dan je eigen straatje .. Discriminatie zorgt voor achteruitgang zien jullie dat nog steeds niet !!


  Maak melding

 20. “B. Wakoef
  “Dat hindoestanen hun afkomst niet meer waarderen kan je ook zien als inburgeren in de multiculturele samenleving.”

  Geen enkele blanke geeft z’n kinderen een Indiaanse naam wanner hij naar Zuid-Amerika verhuist en geen enkele moslim geeft z’n kinderen een Westerse naam wanneer hij naar het Westen komt. Want ze zijn allemaal trots op hun afkomst.

  Alleen de domme Hindoestanen laten zich erg makkelijk verleiden en denken dat een niet-Hindoestaanse naam hen veiligheid, materiele voordelen en acceptatie gaat brengen.

  Maar waarom verander je dan ook niet je huidskleur, je ras en je achternaam? Dat zou nog meer voordelen, veiligheid en acceptatie brengen.”

  Heb ik toch gelijk, je redenatie zegt toch meer over je intelligentie dan jezelf kan behappen…..Overal op de wereld houden mensen van vreemde namen voor hun kinderen, alleen jou perceptie laat dat niet toe. En voor je eigen gewin…hindoestanen zijn niet dom.

  Ik zei het al…als je niets zinnigs te vertellen hebt, houd dan je gedachte voor je zelf. Je maakt jezelf onsterfelijk belachelijk…en het komt de Surinaamse samenleving totaal niet ten goede…


  Maak melding

 21. God,

  Deze nickname is heel veel te veel eer voor jou.
  Er is maar 1 God en die ben jij niet en uit respect voor anderen zou je deze nickname niet meer moeten gebruiken.
  Voor het overige wil ik alleen nog aan deze discussie tovoegen, dat de racistische kaart weer volop wordt getrokken.
  Over discriminati gesproken, waar wij anderen zo vaak van beschuldigen.
  Het maakt niet uit of je Hindoestaan, Javaan, Creool, Marron, Indiaan of Chinees bent.
  Iedere etnische groepering heeft zijn steentje bijgedragen aan wat wij nu zijn als Surinaamse samenleving.
  Er bestaat in ons land geen bovenliggende groepering.


  Maak melding

 22. Hindoestanen hebben hard gewerkt en de creolen ook maar ook de Javanen en de Chinezen .. Iedereen heeft hard gewerkt ..

  Maar er is een groot verschil tussen de werkvloer en het management ..
  Iedereen kan hard werken maar niet iedereen heeft de visie en de skills om te managen (en dit is ook hard werken) ..
  Een arbeider is net zo belangrijk als een directeur .. Want was is een directeur zonder arbeiders ..

  Belangrijk is dat je tevreden en gelukkig bent met wie je bent .. Maar ook de andere accepteert wie hij is .. Een ieder levert zo zijn eigen bijdrage aan de maatschappij .. Het kon onder die “bakra basie” .. Waarom kan het nu niet meer ??

  We willen allemaal het beste voor Suriname, toch … Kies op basis van kwaliteit en niet op etniciteit ..


  Maak melding

 23. Zelf ben ik van gemengde afkomst heb van elk ras in su een beetje. Het racistisch gelul op dit forum vind ik een primitieve uiting van emoties is van nul en generlei waarde tbv een constructieve discussie mbt de ontwikkeling van Suriname. Mijn advies laat een ieder in zijn waarde probeer eenheid in verscheidenheid te realiseren met als gemeenschappelijk doel welvaart en welzijn voor een ieder. De huidige crisis voelt iedere Surinamer en de leiders zijn hieraan schuldig. Pak de schuldigen!!!!!


  Maak melding

 24. @ Prof Misababoi
  Jammer dat zovelen je posting niet hebben gelezen, dan wel hebben begrepen.

  @ Paraman. Je eerste posting. Keurig, hopelijk steekt men hier wat van op.


  Maak melding

 25. Voor al die grappenmakers, die heimwee hebben naar China, Afrika, Indonesie en India zijn er reisbureau’s zat in Suriname of begin te zwemmen.
  Er is al genoeg land geroofd in dit land. Nog meer roven gaat op grote problemen stuiten.


  Maak melding

 26. Hindoestanen nog gefeliciteerd wat jullie hebben bewerkstelligd in Suriname. Van isolatie naar emancipatie. De isolatie als contractarbeiders, op de plantage opgesloten te zijn om verkapte slavenarbeid te verrichten. Ik zou zeggen gradueel hebben de Hindoestanen het nog slechter gehad als een slaaf. Een slaaf was de investering/het bezit van een planter. En met je bezit ga je zorgvuldig en zuinig mee om. En een contractarbeider was een productiekracht. Die moest renderen. Die moest 200% rendement opleveren. Dus het leven van een contractarbeider was voor de kolonialist geen moer waard.
  Ja van isolatie naar emancipatie. En wat voor emancipatie. Een emancipatie op alle maatschappelijke terreinen. In de zorg, in de medische wetenschap, in de sociale wetenschap, in het onderwijs, in de advocatuur. Kortom een emancipatie op alle fronten. Op het economische,- wetenschappelijke en sociale front. En vergeet niet de prominente rol die u speelt in de landbouw. Indien u zou staken met uw landbouwactiviteiten zou de stad Paramaribo verhongeren.
  En ondanks de voorsprong die bepaalde bevolkingsgroepen hebben gehad (een voorsprong van minstens 100 jaren en die waren ook nog de taal machtig), hebt u ze nu geëvenaard en voorbij gestreefd. Vandaar soms de jaloezie. Men zegt:: door vlijt en zuinig te zijn, bouwt men huizen. Geen Njang, dringie en preserie.
  U ja van wie zou het land zijn? Ik denk van degene die het land bewerken en zijn zweet laat vallen op het land, die mag zich met trots zeggen dat zij de eigenaar zijn van het land. En zonen en dochters van het land.
  O, ja als Dilip Sardjoe besluit om niet meer de penningmeester te zijn van de NDP, wat gaat er gebeuren met paars?
  O ja niet vergeten. India beschikt de meest perfecte technologie die een land kan bezitten namelijk atoom technologie. En ook raket technologie.


  Maak melding

 27. @Tante Bep

  ALOHA…Hohohoho…..Hindostanen ,die hier een goede positie hebben die willen de naam van Suri niet horen. Dat is wel jammer. Vooral de med. Specialisten die hier goud verdienen.wat gaan ze daar in t arme land doen met de corrupte regime van die gekke Bouta. Ik geef ze gelijk.Kijk wat er nu aan de hand is. het arme volk ,dat een goeie hoop had in de huidige Pres zijn teleurgesteld. Huilen kan niet meer!!!!! Wie een kuil graaft valt zelf erin,zegt die bakra.Che!


  Maak melding

 28. Hindostanen verkopen nu alles wat hun (voor) ouders opgebouwd hebben .Zoals percelen en woningen. Om nu een luxe leven te lijden..Eind resultaat..de volgende generaties gaan pienaren.

  Regeren is vooruit zien!


  Maak melding

 29. Sing Sing,
  Wanneer ga jij al die verworvenheden achterna?

  O ja niet vergeten. India beschikt de meest perfecte technologie die een land kan bezitten namelijk atoom technologie. En ook raket technologie.


  Maak melding

 30. Hulde aan Baba en Mai. Helaas is Suriname een corrupte criminele giftige slangennest hoe eerder je eruit bent hoe beter. Kijk maar naar de CV van de president. Als je eerlijk, integer en hard kan werken is Suriname niet de plaats om je talenten te ontplooien. In Amerika, Canada en Australie worden hindoestanen gewardeerd als harde intelligente werkers, dokters, profs, ingenieurs, zakenlui etc. Canada heeft zelfs een sikh minister van defensie. Jai Ho!!


  Maak melding

 31. @ante Bep
  Het is jammer dat zoveel hoog opgeleide hindoestanen nu in Nederland leidinggevende posities innemen terwijl ze in Suriname zo hard nodig zijn. Kijk alleen maar eens naar de vooraanstaande medische specialisten in Nederland.
  ________________________________________________
  En tante Bep hoort in de keuken thuis !,go was dot sannie.


  Maak melding

 32. @ koos

  KOOS LUL NIET ZO RACISTISCH STOM JIJ DENKT DAT 1 GROEP ALLEEN SURINAME VOORUIT KAN BRENGEN.STOP MET JE FOLKLORE POLITIEKE DENKWIJZE OLIEBOL.


  Maak melding

 33. @ Ram Singh
  Hulde aan Baba en Mai. Helaas is Suriname een corrupte criminele giftige slangennest hoe eerder je eruit bent hoe beter. Kijk maar naar de CV van de president. Als je eerlijk, integer en hard kan werken is Suriname niet de plaats om je talenten te ontplooien. In Amerika, Canada en Australie worden hindoestanen gewardeerd als harde intelligente werkers, dokters, profs, ingenieurs, zakenlui etc. Canada heeft zelfs een sikh minister van defensie. Jai Ho!!
  _______________________________________________

  DAN HEB JE HET OVER EEN ANDERE CATEGORIE HINDOESTANEN ALS : SONTHOKY,..JOGIE,..DIE WATERDIEF UIT COMMEWIJNE,..GIRJASINGH,..JIJ DOET VOORKOMEN,ALSOF ZWARTE MENSEN GEEN ARTS,enz enz ZIJN.FOK OFF MET JE BULLSHIT.


  Maak melding

 34. Damsco
  Bravo, je hebt de woorden van de RamSingh goed geanalyseerd!
  wat Ram singh schrijft kunnen heel weinig Creolen begrijpen. Creolen op waterkant lezen tussen de regels waardoor ze de racisme van de hindoestanen niet herkennen. Wat ramsingh schrijft is, wij hindoestanen zijn beter succesvoller en Suriname zit in een economische ramp dankzij de Creolen. Wat we moeten begrijpen is dat de NPS en vhp tigjaren hebben geregeerd en we hebben de vruchten van hun regeerperiode niet gezien. Als wijdenbos geen president was, dan hadden we geen Bosje brug gehad want de VHP vond het te duur om te bouwen. Wat we nu zien is dat dezelfde VHP die tegen de bouw van de bosje brug was hang nu hun VHP en andere hindoestaanse vlaggen op de brug als symbool dat het door hindoestanen is gebouwd. Ik garandeer je mocht er een VHP hindoestaanse president komen dan zullen ze de naam Bosjebrug veranderen in de Ghandi brug!


  Maak melding

 35. Krontobong
  Bericht voor Krontobong
  Hindoestanen hebben hard gewerkt, Hindoestanen hebben hard gewerkt, die woorden kom ik overal en altijd tegen. De VRAAG moet gesteld worden! waar is het bewijs dat hindoestanen hard hebben gewerkt behalve dat ze het zelf zeggen, boeken over schrijven en blijven herhalen om ons te HYPNOTISEREN. Men schrijft en zegt dat hindoestanen hard hebben gewerkt maar ik kan echter geen bewijs voor vinden dat het zo was! Wat we wel zien is dat de Creoolse voorouders hebben zich honderden jaren Doodgewerkt in en voor Suriname tijdens de slavernij en de bewijs is overal. Toen de hindoestanen naar Suriname kwamen hadden de creoolse voorouders al alles gebouwd zoals infrastructuur, landbouw, huizen. Creoolse voorouders hebben in alles de fundering gelegd en gebouwd maar we horen steeds dezelfde mythe dat hindoestanen hebben hard gewerkt. Tijdens mijn onderzoek in wat hebben ze in Suriname gebouwd of neergezet behalve hun hindoe tempels kan ik niks vinden behalve dat de hindoestanen veel geld hebben verdiend door hun expertise in het cocaïne export, oplichting en grondroof in Suriname . als de hindoestanen daaronder hard werken verstaan, wie ben ik om het tegen tespreken!


  Maak melding

 36. @koos
  Even andersom wat hebben de creolen toegevoegd aan het huidige suriname. Waren zij niet die in grote meerderheid streden voor onafhankelijkheid. Wat heeft 40 jaar onafhankelijkheid opgeleverd ?
  -————
  Koos was jij het niet die een aantal malen hier op WKN aangaf níet racistisch te zijn?
  Man, wat kan jíj liegen?
  Je kijkt met oogkleppen op altijd in dezelfde richt.


  Maak melding

 37. @Cochise
  Het maakt niet uit of je Hindoestaan, Javaan, Creool, Marron, Indiaan of Chinees bent.
  Iedere etnische groepering heeft zijn steentje bijgedragen aan wat wij nu zijn als Surinaamse samenleving.
  Er bestaat in ons land geen bovenliggende groepering.
  ————
  Zo is het?
  Jammer dat niet iedereen in staat is dit te snappen óf bereidt is dit in te zien.
  Dit zou het leven voor iederéén prettiger maken.


  Maak melding

 38. @ Damsco———–> mijn huisarts is een Ghanees. Als een bloed donor gaat mijn bloed naar iedereen die het nodig heeft ongeacht ras, huiskleur etc. Ik ken ook een paar succesvolle creolen in NY, die hetzelfde denken over Suriname, wat ga je die noemen? Bounty (zwart van buiten en wit van binnen) pieten? Kijk jij bent een jaloerse neger, spring in de amstel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.