Protest in Suriname zonder ‘troef van 1986’

26

PARAMARIBO, 2 jun – Het protest tegen de energietarieven en het IMF heeft geen ‘troef van 1986’ nodig. Het is de benaming die parlementariër Marinus Bee geeft aan het geweld tegen de toenmalige regering onder leiding van Desi Bouterse. Protestleider Robbie Berenstein neemt grote afstand.

“Het enige dat wij ons van 1986 kunnen herinneren is het begin van de Binnenlandse Oorlog, dus gewapend geweld. Dat wijzen we van de hand”, zei Berenstein tijdens een persconferentie. Bee noemde de troef tijdens een massabijeenkomst van Abop, de politieke partij van voormalig rebellieleider Ronnie Brunswijk. “Wij hebben de troef ingezet om de democratie terug te brengen”, aldus Bee.

Hij beloofde dat er weer gebruik van zal worden gemaakt “als de democratie wordt bedreigd.” Zijn uitspraak is koren op de molen van voorstanders van de regering. Het zou hun stelling onderschrijven dat het protest bedoeld is om onrust te zaaien. Berenstein ziet geen ruimte voor geweld: “Trigger happy mensen zijn niet welkom bij ons en we distantiëren ons volledig van die uitspraak.”

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. @Snel,
  Wie herinnert zich nog de woorden van Bouta “na gong pot mi dja, na gong wang kan puru mi”.
  Dus meneer Marinus, wie AA zegt moet ook Bee zeggen.
  Die lul zijn we liever kwijt dan rijk.


  Maak melding

 2. Waarom voor een dag moet elke dag op het plein
  Wij wilde bouta kijk wat hij doet oplich hij het hele land
  Wij vragen nog steeds af waar dat geld is!!!


  Maak melding

 3. Je wilt de tijden van de jaren 80 echt niet meemaken.

  Inderdaad heeft de president toen lopen kraaien
  Zoals sonnyboy aangeeft
  Na uzi pot mi dja, na uzi wang kan puru mi..!!


  Maak melding

 4. Staking,staking en nog staking.door werk neer leggen heeft India zijn onafhankelijkheid gedwongen er hoefde geen geweld vreedzaam demonstreren zoals meneer Hofwijk.


  Maak melding

 5. In sommige gevallen ontkom je er niet aan om geweld te moeten gebruiken, en dat zal hier in Suriname niet anders zijn, want die moordenaar die nu president is, zal er alles aan doen, om zijn positie te behouden, ook al moet deze moordenaar geweld gebruiken tegen het volk, alleen al om buiten de gevangenis te blijven, en aangezien de tijden veranderd zijn, en niet meer in de jaren 80 leven, zal het volk dit niet pikken, en deze moordenaar aan de hoogste boom hangen.


  Maak melding

 6. @Biharie Suriname met India vergelijken, is appel met peren vergelijken. India heeft een homogene bevolking, en geloof, Suriname niet…

  Er is misschien geen geweld gebruikt voor, na de onafhankelijkheid wel, en bezetten ze nog steeds Kashmir !!!


  Maak melding

 7. Blaka Djoekra, je kan India inderdaad niet met Suriname vergelijken, maar de bevolking van India is ook niet homogeen, jij kijkt met je Surinaamse ogen naar India en ziet alleen Hindoestanen, maar ze maken er b.v. onderscheid in geloof, kleur, taal, cultuur en niet te vergeten kaste en de verschillende bevolkingsgroepen lusten elkaar nog minder dan de verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen elkaar niet lusten.


  Maak melding

 8. @henkes heeft gelyk.
  @biharie ,,, als je n hindoe bent praat je maar wat zonder je huiswerk gemaakt tehebben.
  Suriname heeft verschillende rassen maar in landen als india pakistan turkije marokko afganistan enz worden de donkergekleurden(eigen volk) met de nek aangekeken kortom je bent minderwaardig ( koeli) alleen de lichtkleurigen tellen mee.
  Vergeet Gandi niet


  Maak melding

 9. Wordt het geen tijd dat de twee criminelen, die elkaars vijand waren tijdens de binnenlandse oorlog, maar zes jaar geleden als bloedbroeders samenspanden om ons met z’n allen te beroven, met pensioen gaan? Hebben ze nog niet genoeg aardse bezittingen, die ze straks toch niet in hun graf kunnen meenemen, vergaard? Als ze zo doorgaan met hun #€%& ben ik bang dat zij straks weer op elkaar gaan schieten. Als ze alleen elkaar vermoorden, zal ik daar geen traan om laten, met de onschuldige, misleide en misbruikte figuren, die ook gaan sneuvelen, heb ik wel medelijden.


  Maak melding

 10. Ik wil naar India daar worden Koeien behandeld als God.
  Ik wil naar Suriname daar kun je als Ezel Minister President worden.


  Maak melding

 11. Het is vreselijk voor een volk als bouta hun paarse afgod is.
  Het is vreselijk voor een land als het door hem is uitgekozen om zijn eigendom te zijn. Zeg het die oerdomme paarse zombies niet.


  Maak melding

 12. Curtis Hofwijk is lid van Doe .
  Betaald geen contributie maar staat wel ingeschrevenen als lid van Doe.
  Deze ambtenaar denkt ook om zijn slag te slaan als er verkiezingen zijn.


  Maak melding

 13. Curtis is geen lid meer van DOE. Sinds Carl het doet met de NDP, doet Curtis niet meer mee met dat gedoe. En iedereen die bij de komende verkiezingen zijn slag wil slaan, doet er goed aan zich niet kandidaat te stellen bij een coalitiepartner van de NDP. BEP, DOE, overloop groep Sapoen en natuurlijk de NDP zelf ‘clari keba’, OCER was laatst niet ouderwets gevuld en terwijl Baas aan het woord was, liepen een heleboel ex-slaven weg, als dat geen teken aan de want is, dan is niets dat.


  Maak melding

 14. Inheemsen Verenigd u,en stel bekwame,waarachtige en integere bestuurders aan….voor een ware,wijze presidents -kandidaat om éénheid in verscheidenheid tussen de bevolkingsgroepen te creëren,in rechtvaardigheid en zelfvoorzienend i.p.v importerengedrag,sociale en respectvolle omgangsvormen ten opzichte van mens en milieu en beschermen van de natuurlijke hulpbronnen….en voorrang voor de longen van de Aarde voor de toekomstige generaties.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.