Oppositie Suriname: Bouterse hield ‘pep talk’

66

PARAMARIBO, 1 jun – De presentatie van het herstelplan door president Desire Bouterse had meer weg van een pep talk. Dit zegt oppositieparlementariër Paul Somohardjo. Het staatshoofd zei ook dat de oppositie uit is op een machtsovername. Somohardjo vindt dit niet vreemd.

Als Bouterse beweert dat de ambities zulke vergaande ambities heeft, is dat terecht. “Wij streven allen naar macht, we willen in het machtscentrum komen. Dus als de president niet meer kan, is het terecht als hij zegt dat wij over willen overnemen. Maar het is dan een machtsovername langs democratische weg”, zei Somohardjo. Als democraat is hij niet te vinden voor een herhaling van de jaren tachtig.

Machtsovername en chaos waren toen aan de orde van de dag. Daar zijn activiteiten als publieke demonstraties niets bij. “Wat wij nu doen is peanuts. Wat wij willen is een machtsovername langs democratische weg”, aldus Somohardjo. Gregory Rusland (NPS) vindt dat de regering buiten het parlement om heeft onderhandeld met het IMF. Het is ook niet duidelijk hoe lang het herstel zal duren.

Bekijk ook:

66 REACTIES

 1. Waarom pleegde Bouterse in 1980 eigenlijk een coup, waarom stookte hij jarenlang tegen het Front, waarom riep hij de bevolking op om de regering Venetiaan naar huis te sturen, waarom organiseerde hij straatacties om de Frontregering te verjagen, waarom nam hij, samen met zijn partij de NDP, steeds weer deel aan verkiezingen, deed hij dat allemaal omdat hij niet belust was op macht? Wat denkt Bouterse wel, dat hij alleen het monopoly heeft om naar macht te streven?


  Maak melding

 2. Het is nu de hoogste tijd, dat dit fossiel wordt opgeruimd, er komt niks zinnigs meer Uit deze moordenaar, en valt constant in herhaling, tijd voor een nieuw tijdperk, waar geen plaats is voor moordenaars en voor veroordeelde drugsdealers.


  Maak melding

 3. @Henkes
  —————————————————————————–
  Domme HENKES,in een democratie wordt dat bepaald door de bevolking..via de stembus !


  Maak melding

 4. @ SOMMO.
  O M G ,…Deze EZEL,..BALKT ALTIJD VOOR ZIJN BEURT.!!. deze uilskuiken is politiek dement.hij lijdt ook aan het BOUTERSE syndroom.na langer als 40 jr nutteloos,in de politiek te hebben gezeten,is het tijd dat deze echte onproductieve/stelende FOSSIEL OPFLIKKERT.


  Maak melding

 5. Dat is een goede uitspraak..helemaal correct..”politici” in Suriname hebben niet in gedachten het land te besturen..’HET IS MACHT!!”Wie stemt er straks nog op de “oude”garde.Je zal wel gek wezen..ze hebben allemaal hun moment van MACHT gehad.En als MACHT je uitgangspunt is komt er geld bij kijken.DAAROM DOEN POLITICI IN SURINAME NIETS MEER DAN MACHT UITSTRALEN..GRAAG GEZIENE GASTEN OP EEN PODIUM IN EEN “VET” PAK.


  Maak melding

 6. WIE KAN SOMO AAN ZIJN VERSTAND BRENGEN DAT NIET ALLEEN DDB EN CONSORTEN HUN PODIUM EN MACHT STRAKS KWIJT ZIJN…MAAR OOK HIJ..SURINAME HEEFT ER GENOEG VAN..WEG WEZEN..!!


  Maak melding

 7. Damsco@ het geld van IMF is gestort nu kan je jou project voorstel indienen bij .
  1 Abrahams projecleider
  2Hooghart of Laaghard van CLO huizen bouwer .
  4 Jozefzoon de ruwe
  3 Graanoost alles kunner
  4 Doehkie project leider rijst verbouwer

  Damsco veel geluk met jou project voorstel hopend dat het productie opgevoerd word voor de export .

  Hooghard met je jas en das van oranje, moet je niet in de straat gaan van VENE .
  Zag je Vene kleding dracht niet Hooghard ,Vene had nooit een das of jas aan ..

  Hooghard heb jij de Landkaart van Suriname gemaakt

  Zelf de kolonisten in jaar 1800 hebben meer dan jou Hooghard gedaan .
  Je maakt of je lief en luk ben Hooghard ga maar naar domein of kadaster daar zie je de juiste geschiedenis van onze voor ouders .

  Hooghard dien ook een project voorstel in je heb toch een eigen Partij of zit je voor het Geld daar .


  Maak melding

 8. @ Diana,

  Kun jij mij aub dan een hint geven wie de nieuwe politieke leiders van Suriname zullen zijn?
  Aan wie denk je? (en dit is niet sarcastisch maar oprecht bedoeld)

  Volgens mij is alles en iedereen die zich met politiek bezig houdt in Suriname over de datum en de jongeren (Jeugd Parlement) zijn verlengstukken van bestaande politieke partijen, NDP vooral, als ik de berichten in de krant goed begrijp.
  En de jonge NDP-ers zijn niet gekozen om hun kennis voor het land in te zetten maar om de rol van Jaknikkers te vervullen. Ze zijn onderdeel van het systeem gemaakt.

  Kan aan mijn liggen maar ik zie en hoor ze niet.


  Maak melding

 9. Ja..dat is ook voor mij een dilemma..en toch moeten we klaar zijn met de oude politici.Ze hebben bewezen hun ambt niet waardig te zijn.Dus ik kijk niet in de richting van de NDP,NPS OF VHP.Er moet een nieuwe partij gevormd worden met een mix van jonge intelligente mannen..uit alle bevolkingsgroepen.Niet meer focussen op creool..hindoestaan en Javaan.En geen partij dat op de lach spieren werkt van de buitenstaanders dus geen boeven..drugshandelaren .moordenaars…maar respectabele mensen.Desnoods benaderen we Surinamers uit het buitenland die deze kwaliteiten beschikken…als we onvoldoende in huis hebben.We denken vaak groots..soms kan de man van de straat je vertellen waar de schoen wringt ..wat beter wel of niet te doen.Ik ben ervan overtuigd dat we kapabele Surinamers hebben…


  Maak melding

 10. Inheemsen(diasporas) en goedgezinde onderons verenig U,streeft naar wijze,bekwame en integere bestuurders om een Ware,Wijze en Integere President,aan te wijzen om het land van de voorvaderen te behoeden voor catastrofale gevolgen van slecht beleid,van deze en voorgaande regeringen,waar vele voetbalvelden aan kakantriebomen,medicinaleplanten en kruiden worden vernietig,rivieren vervuild worden door het Groot KapitaalBabylon. Wake Up,Wake Up Native Peoples .


  Maak melding

 11. Dat is nu net een Surinamer die ik niet bedoel.Ook als je het niet met me eens ben ..kan je toch aantonen van goede huize te komen..Schaam je toch..


  Maak melding

 12. De feiten liegen er niet om:

  “… Zijn periode als minister werd gekenmerkt door een harde aanpak van de criminaliteit, in het bijzonder de drugshandel, en een strak, no-nonsense beleid op het gebied van naleving van wet en recht. Hierdoor werd hij ‘sheriff’ genoemd, een bijnaam die hij van Desi Bouterse kreeg. Zijn beleid zorgde ervoor dat Suriname geschrapt werd van de Amerikaanse lijst van doorvoerlanden van drugs. Ook verwierf Suriname, onder zijn bestuur, de positie van het veiligste land van Zuid-Amerika (op het gebied van het aantal moorden).[4][5] … ”

  En toch wordt er aan hem getwijfeld ..


  Maak melding

 13. Volgens de grondwet is de president verantwoording verschuldigd aan de dna.Internationale verdragen. en verplichtingen aangegaan door de president moeten de goedkeuring hebben van de dna voordst ze in werking kunnen treden.

  Als je niet alle papieren aan de dna geeft betreffende de IMF deal dan kunnen ze niet over debateren en een besluit overnemrn.

  De presentatie kan je dan noemen zoals je wilt. Peptalk als Somo zegt.

  De paarsen hebben de meerderheid wat zijn ze bang voor? Zijn ze bang voor dat hun leden niet. voor kunnen stemmen?


  Maak melding

 14. @ diana. Jonge politici van het caliber van Vene hebben zich nog niet aangediend..Tussen al de jonge academici zijn er vast enkele die de potentie hebben. Ze moeten in b!oei komen.

  Voorlopig gaan we met de oude boeven die niet zoveel stelen als de paarse boevenbende.


  Maak melding

 15. @Diana,dat bedoeld ik, dat ze moeten verenigen en één gtote vuist moeten maken,voor behoud en bescherming voor hun land van hun Voorvaders,en dat andere bevolkingsgroepen hen dat moeten gunnen .


  Maak melding

 16. @Diana,

  Jou dilemma is duidelijk en tegelijkertijd ook het Dilemma van Suriname en bevolking.

  Ik ben het met je eens dat er voldoende capabele mensen (mannen en vrouwen) in Suriname zijn. Breeveld is niet jong maar wel nieuw, hij had veel jonge intellectuelen in zijn partij maar zijn optreden in het DNA is voor velen een reden geweest om de politiek de rug toe te keren.

  Goede en bekwame mensen genoeg maar ze zitten thuis wegens veranderde beleidsinzichten

  Het probleem is niet alleen capabele politieke leiders maar ook de partij baronnen die op alle ministeries, zkhzen,
  parastatale staten zijn geplaatst, een stevige salaris en bescherming van de (ambtenaren)wet.
  Om over de overbejaarde vakbondsleiders die van twee wallen eten maar te zwijgen.

  Voordat we al deze boeven die voor hun eigen belang komen kwijt zijn, zijn we jaren verder.
  Daarom denk ik dat Hofwijks zich terecht niet laat intimideren maar zich verdiept in de problemen die de bevolking dagelijks treffen en die aan de kaak stelt. Misschien moeten de jongeren geen Partij oprichten maar als buiten parlementaire groep de kat de bel blijven aan binden.

  Hulp uit het buitenland?? Ik denk dat deze mensen te ver van de Su samenleving afstaan om ze te begrijpen.
  Twee voorbeelden: André Haakmat en Hoefdraad, twee deskundigen die het land echt niet hebben geholpen.

  vooral voor de eerst gold Zweef teki !!


  Maak melding

 17. Ik vind je reactie eerlijk.Het liefst had ik het anders gezien.Maar ik begrijp ook dat we het moeten doen met de politici die we in huis hebben.Maar laten we als Surinamers kritisch zijn en gaan voor degene met de beste papieren.We zijn geen kudde dieren.Onze president Vene heeft zijn best gedaan..zo ook Pengel en Lachmon. Ons land was nooit in zo’n chaos..Ik moest er effe om lachen..die minder stelen.Maar het zij zo…helemaal waar..


  Maak melding

 18. Ik vind je reactie eerlijk.Het liefst had ik het anders gezien.Maar ik begrijp ook dat we het moeten doen met de politici die we in huis hebben.Maar laten we als Surinamers kritisch zijn en gaan voor degene met de beste papieren.We zijn geen kudde dieren.Onze president Vene heeft zijn best gedaan..zo ook Pengel en Lachmon. Ons land was nooit in zo’n chaos..Ik moest er effe om lachen..die minder stelen.Maar het zij zo…helemaal waar…


  Maak melding

 19. Thanks voor je reactie..kijk nu anders aan tegen het aantrekken van mensen van buiten.Ook al zijn ze Surinamers..De “kwestie” Suriname zit erg diep en complex in mekaar.Ik denk dat we ook niet openstaan voor veranderingen..De jongeren hoeven geen partij op te richten maar geef ze wel een podium om wat er in de samenleving speelt aan de kaak te stellen.Negeer ze niet !!Ik vraag me af waarom..waarom blijven wij in Surinamer op dit niveau..een stap voorwaarts ..twee naar achteren.


  Maak melding

 20. Brunswijk noch Somohardjo verdienen het om gekozen te worden in een volgende regering .
  Het feit dat zij hebben meegewerkt aan de amnestiewet is wat mij betreft politiek onvergeeflijk..
  Bouterse zei ook in zijn toespraak in Ocer:” wij zijn van de nieuwe generatie”. Hij wordt ( is niet te hopen) in oktober 71 en 1 van zijn belangrijkste adviseurs ( Bosje) is vorige maand 75 jaar geworden.
  A SJWIETIE FAA DEE


  Maak melding

 21. Vele “Surinamers” zeggen tegen corruptie te zijn, maar als een partij gratis grond belooft of met geld gaat strooien of met andere zoetmakertjes komt dan zijn ze meteen verkocht ..

  Wie tegen corruptie is moet ook niet meewerken aan corruptie ..


  Maak melding

 22. of ye pai wan tjoekoe om je dingen geregeld te krijgen .. Nee, mensen geef desbetreffende persoon of organisatie aan .. maar maak jezelf niet schuldig aan dergelijke praktijken ..


  Maak melding

 23. Damsco, waar heb ik gezegd dat men niet naar de stembus mag gaan?

  Heeft Bouterse in 1980 zijn uzi’s in de stembus gedaan?

  Wat de oppositie nu probeert te doen via het organiseren van bijeenkomsten en protesten, is Bouterse zo snel mogelijk laten aftreden waardoor het volk via de stembus kan bepalen wie er aan de macht komt. Dat is al eerder gebeurd toen Bosje er ook een grote puinhoop van gemaakt had. De oppositie is dus democratisch bezig. Als het Front een even grote puinhoop van gemaakt had als nu, had de ‘democratische’ afgod van jou allang naar de telefoon of zijn uzi begrepen om ze naar huis te sturen, hij had helemaal niet gewacht op de uitspraak van het volk via de stembus, ook dat is in het verleden al eerder gebeurd. Damsco, als je niet weet wat er gaande is, kan je beter je mond houden i.p.v. te vertellen dat anderen dom zijn.


  Maak melding

 24. Goed zo Somo.
  Jij zegt zoals het is.
  Bouta heeft geen macht hij is machteloos anders had hij niet gehold achter het IMF!
  Wij gaan overnemen en wel op democratische wijze,wij komen de straat op en eisen het vertrek van deze paarse gek.2coups verder,inclusief Dec moorden 1982,Moiwana slachting,bouta amnestie vergiffenis en het IMF en we zijn nog dichterbij de afgrond beland,dit allemaal dankzij Bouta.! Het volk heeftb alle macht en kan veel meer bereiken alleen heeft het moed,durf en een heleboel motivatie nodig. Dilma van Brazilie moest ook gedacht hebben als deze gek dat zij machtiger is maar het volk daar heeft bewezen dat zij machtiger is en Dilma is uitgeschakeld!
  Wat zij kunnn bereiken ,kunnen wij ook!
  Iedereen de straten op op 2 juni!!
  Natuurlijk hadden we verwacht dat bouta ook deze,de zoveelste, misère die hij gecreerd heeft in schoenen zou schuiven van de oppositie,Wat hij niet kan zeggen dat het de schuld is van onzichtbare vijanden dan is het de oppositie dit is de ziekelijke logica van moordenaar bouta!!


  Maak melding

 25. @ Damsco, ik heb een paar gedragswetenschappers benadert en gevraagd …. Damsco, de psychisch gestoorde piraat … te analyseren. Het resultaat was en is dat de gerenomeerde wetenschappers hebben afgehaakt. Zo erg is het met je gesteld … donkey ass.

  Wat moet gebeuren is …. Damsco …. dumpen in een Internationale Dierentuin. Ik ben er zeker van dat de leeuwen, tijgers, beren, krokodillen … hoe hongerig ze
  ook zijn, je links laten liggen. Dus, zelfs als voedsel voor
  de dieren ben je niet geschikt. De wormen en de aasgieren zouden jou kadaver niet eens naderen.

  @Damsco, trek uit het bovenstaande … als je enigszins kunt … zelf conclusies ….. Fossiel, Uilskuiken { je eigen woorden }.

  @ Damsco, wie kaatst moet de bal verwachten, I am waiting!!


  Maak melding

 26. Marius Bee zijn bijdrage in de DNA was sterk.
  Hij legde de coalitie haarfijn uit dat de regering een overeenkomst met het IMF eerst bij de DNA moet behandelen omdat de DNA het hoogste orgaan van de staat is.

  Nu legt de regering eerst verantwoording af bij te IMF en vertelt daarna aan de DNA allerlei zaken een voldongen feit zijn.

  Dat IDIOOT Doekhi later meende dat de regering alle autoriteit heeft om zelf zaken te doen net het IMF is banale onzin aangezien heel veel van de gemaakte afspraken de goedgekeurde begroting binnenste buiten keren.


  Maak melding

 27. Beste posters,
  Suriname is een heel mooi land.
  Pas terug gekeerd en genoten van de temperatuur en lekker eten.
  De regering is een puinhoop.
  Mensen klagen dat alles duur is geworden.
  Een vakantieganger heeft hiervan geen last.
  Want je harde valuta maakt het goed.
  Auto’s rijden met harde muziek denk aan een rijdende discotheek.
  Straten in de stad zijn niet berekend voor invalide mensen.
  Dus niet voor mensen die minder mobiel zijn.
  Op straat gooit men overal propjes niemand die wat zegt.
  Onder deze regering zal van het land nooit wat worden.
  Er zijn teveel auto’s en minder wegen.


  Maak melding

 28. Crisis en hersteplan os BULL Shit en Witwassen.

  Een voorbeeld voor het ziekenhuisje Wanica worden nu de volgende posten opgenomen:

  Ziekenhuis SRD 193.700.000
  Dormitory SRD 20.800.000
  Net werk EBS SRD 48.750.000
  Watervoorziening SWM SRD 29.200.000

  Allereerst zou het al ongeveer af moeten zijn dus men gaat Schulden bij Sardjoe aflossen.
  China zou dit allemaal financieren het geen dus larie koek was maar wel de afgelopen jaren steeds in alle verklaringen voorkwam.
  Voor het voor EBS gereseveerde geld met een koers van 6,6 kan men voor het ziekenhuisje een eigen energiecentrale bouwen van 5 megawatt.

  Voor Surinaamse bouwkosten kan men met ruim SRD 200.000.000 een complex bouwen van 20.000 m2 ofwel een echt ziekenhuis met 300 bedden.

  Wie kan deze jokers geloven

  1) Men gaat geleend geld gebruiken om Sardjoe voor de gebouwde rotzooi vorstelijk betalen.
  2) EBS en SWM worden vorstelijk betaald voor hun aansluitingen.

  IMF men subsidieert nu via de achterdeu zodat men bij EBS en SWM weer potjes met geld kan creeren.

  Het is wel bijzonder dat Parmessar verschijnt op plaatsen waar veel geld verdwenen is en veel geld kan verdwijnen.


  Maak melding

 29. @Diana en Sam
  Voorlopig gaan we roeien met de riemen die we hebben en dat is de oude politici zoals Somo. Hij heeft gelukkig niemand vermoord noch is hij een international WANTED man,Santokhi,Jogi,en Gajadien zijn degenen die weerstand bieden en gevecht leveren in de DNA namens ons,.Geen van deze heren eisen het leiderschap op.Daarvoor zijn de verkiezingen .Het is onmogenlijk om de man van de straat te plukken en bombaderen tot leider.
  Hofwijks vecht als een eenmans leger.Hij laat zich niet intimideren en is vastberaden.Deze zijn de eigenschappen die wij missen.
  Zoals Tunggak en @Henkes zeiden eerder,ja wij moeten het doen met de oud politieke leiders die we hebben vandaag want willen we iemand hebben die wij klaar moeten stomen als leider dan hebben we minstens 100 jaren voor nodig en zoveel tijd hebben we niet om Suriname alsnog te redden van een neergang met de complimenten van bouta en het IMF,,


  Maak melding

 30. Ik ga niemand achterna ook niet voor een lapje grond.Wat ik bezit heb ik hard voor gewerkt.Maar ik kan de “arme”man begrijpen die een kleine bouwkavel zoekt.Als ik al die verkavelings projecten zie..500 ha noem maar…Mijn hart breekt allemaal corruptie zichzelf verrijken..Ik maak me er woest kwaad over.Elke Surinamer heeft recht op tenminste een bouwkavel.Wanneer stopt deze onrechtvaardigheid en corruptie??


  Maak melding

 31. Als bijkans alle beslissingen in het kader van ’s lands ontwikkelingen buiten om de DNA (’s lands hoogste college van staat) worden genomen, zijn dit zorgelijke tekenen van disrespect richting democratie, soevereiniteit en vooral het mandaat van het VOLK.

  ” sari tori “


  Maak melding

 32. JoJo

  “Crisis en hersteplan os BULL Shit en Witwassen.
  Een voorbeeld voor het ziekenhuisje Wanica worden nu de volgende posten opgenomen:
  Ziekenhuis SRD 193.700.000
  Dormitory SRD 20.800.000
  Net werk EBS SRD 48.750.000
  Watervoorziening SWM SRD 29.200.000… ”
  ——
  Jojo
  Dat is intrigerende. info als het klopt.
  Weet je ook of degene, ene Mahes? , die zand /schelpen voor het methanol project ( fabriek) zou aanbrengen gecompenseerd is?


  Maak melding

 33. de kop moest zijn : bouterse hield poeptalk.
  de pres is een afspiegeling van het volk dat hem daar gezet heeft.

  @ jojo
  dat herstelplan …….je geloofde toch niet dat ddb met een solide plan op tafel zou komen ?
  het roven gaat gewoon door , imf of niet.
  ddb gaat door totdat het land financieel vernietigd is.


  Maak melding

 34. @ Diana

  Je hebt recht op wat je je kunt veroorloven en als je echt pech hebt op ondersteuning maar alles gratis claimen is wel heel erg makkelijk.

  recent in een documentaire leid men 2 gevallen van ellende zien.
  1) Een mevrouw die al 15 jaar in een gratis of vrijwel gratis huis van de staat Suriname woonde en klagen over van alles. Allen ze had 15 jaar gratis gewoond en ook 15 jaar niets aan haar huis en haar erf gedaan. Er was geen enkel hoekje van het erf in gebruik om te planten en ook meer een enkele poging om de kosten van levens onderhoud te verlagen en de omstandigheden te verbeteren. De erbarmlijke omstandigheden waren niet vandaag of gisteren. Geen enkel medelijden met dit soort mensen wat de oorzaak ook is. Je erf kun je gebruiken en kleine reparaties kun je doen.

  2) een man met kinderen en een ernstigzieke vrouw die in een onderwater gelopen gebied woonde. Deze maakt wel voor zover het kon actief werk van zijn (on)mogelijkheden.

  Ik wil hier mee zeggen Gratis maakt de mensen lui.

  Wat heb je aan een gratis perceel als je er niet op kunt bouwen of iets verbouwen. Al dat perceel gedoe is hebzucht . Alleen vergeet men dat het vaak om grondhuur gaat en dat indien men de juiste procedures niet doorgaat en geen beheersdaden doet het perceel weer terug valt aan de staat.


  Maak melding

 35. Mie gado in hemelsnaam die rot poepzak bouterse heeft geen kaas gegeten van
  Land te besturen man!!!!!
  Kijk in wat v shit hy ons heeft bezorgd!
  Bouta 1 advies heb ik v u en dat is djompo
  Bosje brug!!!!!
  Alla ka dey je fokt de boel up!!!!!
  Sakasaka beest!!!!!!!
  Koulo lelijke pier ede!!!!!


  Maak melding

 36. @Basmatie

  Natuurlijk verwachte ik ergens een link waardoor het geld kon verdwijnen echter dat men het zoslecht verhuld geeft aan dat men geen enkel respect heeft voor hun omgeving en denkt hiermee bij internationale clubs weg te komen.

  Men leert niets en heeft niet in de gaten waarom China het Wanica Academische ziekenhuis afgewaardeerd had tot een poli kliniek met wat bedden.
  Men begrijpt na jaren nog niet waarom China niet afkomt met de leningen voor dat Ziekenhuis. Ze dromen nu dat met dekking van het IMF de andere bij de deur staan te trappelen om te mogen financieren.
  Ze denken vast als ze er een Moskee bij bouwen dat IsDB met het geld in zal komen. Natuurlijk alleen moet je dan om SRD 300.000.000 uit te kunnen geven, via het Sukuk systeem een schuld bekenenis tekenen van ongeveer SRD 600.000.000 resp. de huidige waarde in USD terug te betalen over 10 jaar.


  Maak melding

 37. Jullie hebben mooie dromen en ideeën maar leven volstrekt in de onwerkelijkheid.

  In Suriname zal een bepaalde groep nooit toestaan dat iemand uit een andere groep president wordt. Deze bepaalde groep is uit op totale dominantie en heeft geen enkele respect voor de andere groepen. Iedereen weet welke groep ik bedoel.


  Maak melding

 38. @diana: Elke Surinamer heeft recht op tenminste een bouwkavel.Wanneer stopt deze onrechtvaardigheid en corruptie??

  Ben jij ook al van het ‘BBmetR gratis en alles gratis’ team?


  Maak melding

 39. Wat je in Suriname nodig hebt zijn sterke morele leiders – die niet eens een academische graad hoeven te hebben – die de intelligentia aansturen en niet omgekeerd.

  Momenteel stuurt een immorele amnestiedief de mensen aan. Dat kan nooit goed gaan, zoals hij dagelijks bewijst.


  Maak melding

 40. Ik vind dat PL. Somohardjo is de enigen Javaanse politiek Partij in Suriname die aanvallen van buitenaf goed kunnen pareren en hard ook, niet als bpk.Iding Soemita die afgelopen 70 jaar worden verpest, geirriteerd, gedomineerd door J.A. Pengel en J.A. Lachman, een schoonmaker zelf kon hij niet krijgen, groetje Robert Holland.


  Maak melding

 41. @ Jo Jo
  we hoeven het niet met deze politici te doen.
  Men kan ook een zakenkabinet aanstellen voor de duur van 1-2 jaar om orde op zaken te stellen en lopende zaken te regelen,


  Maak melding

 42. Suriname in de SCHULD-SANERING.
  Afgelopen met de abanies, de kleptomanen en lange vinger jongens.

  Rest: een speciaal tribunaal voor vervolging van de Abrahamsen, Graanoogsten, Jozefzonen, Bouvallen, Misiekabanen and last but not ( at ) least ” de Boutersen.”, Bouterse …. misdaad tegen de mensheid en corruptie.
  De vazallen: A, G, J, B, M en vele anderen wegens corruptie en volksbedrog.


  Maak melding

 43. Is een kleine bouwkavel alles?.nogmaals ik werk hard voor wat ik bezit.Maar ik blijf erbij dat elke Surinamer recht heeft op tenminste een bouwkavel..Maar er worden ha gegeven het is verkavelen…verkopen en het geld delen.Dit vind ik niet kunnen.Jo jo je bent wel streng /hard voor de arme man.Dat is nou net het beleid dat ik zou voeren als ik het voor het zeggen had..stoppen met het uitgeven,verdelen van grote arealen..kleine bouwkavels voor de kleine man.Je haalde die mw.aan toevallig zag ik het ook..Je hebt op elke regel een uitzondering.


  Maak melding

 44. Schei toch uit Saram..heb je mij wat horen zeggen over BB met R? Ben ik van de Ndp? Het stoort je niet dat er zoveel ha worden uitgegeven aan bepaalde mensen in sommige gevallen meerdere keren..Vind je dat normaal dat de arme hardwerkende Surinamer het dan mag kopen voor zoveel geld? Als je het normaal vind dan ligt het aan mij..


  Maak melding

 45. @Diana
  Ik heb geleerd dat zachte doctors stinkende wonden maken.

  Ik heb over de hele wereld gezien waarom rijk rijker wordt en arm armer wordt.
  U ziet het ook wel. Iets wat gratis is heeft uiteindelijk geen waarde, iets waar men hard voor gewerkt heeft kent men de waarde van.
  Geld van een ander kan men makkelijk uitgeven.
  Een nichtje kwam over en die heeft mij duidelijk geleerd, vanuit niets delen is heel erg makkelijk, als je er hard voor gewerkt hebt en iemand anders heeft feest gevierd wordt het heel wat moeilijker om te delen.

  De mevrouw die ik aanhaalde betaalde SRD 20/maand huur en had in 15 jaar alles uitgewoond. wij delen aardig met familie maar mijn vrouw eist eerst dat ze aantonen dat ze planten en hun stinkende best doen,


  Maak melding

 46. @diana,

  Mensen hebben recht op een stukje grond, zeker. En hectares grond weggeven aan mensen die daar geen bedrijfsactiviteiten plegen is corruptie.

  Maar die ‘armen’ hebben wel allemaal een groot stukje grond in het binnenland. Zogenaamd behoort het aan de gemeenschap toe, maar wanneer diezelfde gemeenschap de helft van haar mensen de stad in stuurt, heeft zij dan nog wel dezelfde hoeveelheid grond nodig? Niet dus.

  Indien de staat die armen in de stad gratis een stukje bouwgrond wil geven, prima, maar dan moet ze ook een stukje grond van de gemeenschap in het binnenland terugvorderen. Want anders krijg je straks de situatie dat de kapitein van dat land iedereen wegstuurt en zelf monopolist wordt over een heel groot gebied. Dat slaat natuurlijk ook nergens op.

  Bovendien moet je je afvragen waarom mensen die geen onderkomen hebben in de stad er met kinderen en al naar toe komen. Kunnen ze niet zoals alle andere mensen eerst iets opbouwen daar, desnoods met hulp van de overheid en dan pas hun vrouw en kinderen laten overkomen? Dat is nl de normale gang van zaken.

  Iemand die uit Nickerie of Saramacca komt naar Paramaribo krijgt ook niks gratis van de overheid. De bosbewoners wel. Een kromme situatie.


  Maak melding

 47. @diana,

  Mensen hebben recht op een stukje grond, zeker. En hectares grond weggeven aan mensen die daar geen bedrijfsactiviteiten plegen is corruptie.

  Maar die ‘armen’ hebben wel allemaal een groot stukje grond in het binnenland. Zogenaamd behoort het aan de gemeenschap toe, maar wanneer diezelfde gemeenschap de helft van haar mensen de stad in stuurt, heeft zij dan nog wel dezelfde hoeveelheid grond nodig? Niet dus.

  Indien de staat die armen in de stad gratis een stukje bouwgrond wil geven, prima, maar dan moet ze ook een stukje grond van de gemeenschap in het binnenland terugvorderen. Want anders krijg je straks de situatie dat de kapitein van dat land iedereen wegstuurt en zelf monopolist wordt over een heel groot gebied. Dat slaat natuurlijk ook nergens op.

  Bovendien moet je je afvragen waarom mensen die geen onderkomen hebben in de stad er met kinderen en al naar toe komen. Kunnen ze niet zoals alle andere mensen eerst iets opbouwen daar, desnoods met hulp van de overheid en dan pas hun vrouw en kinderen laten overkomen? Dat is nl de normale gang van zaken.

  Iemand die uit Nickerie of Saramacca komt naar Paramaribo krijgt ook niks gratis van de overheid. De bosbewoners wel. Een kromme situatie.


  Maak melding

 48. Somo: Ik ben bereid te sterven in naam voor de NDP, de woorden van somo.. Tijdens zijn deelname met pertjaluhur kon deze schurk en as van het kwaad nooit met een visie komen samen met zijn achterban om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Chantage en bedelen waren zijn maatstaven. Allah moet ons behoeden tegen deze schurk dat hij niet in het machtscentrum komt. De man met de verdorven ziel is Paul Salam Somohardjo. Hij gebruikt de term PEP maar legt het volk niet uit wat dat betekent. Omdat hij dit niet kan relativeren.


  Maak melding

 49. @Astrando, u zegt :

  “Chantage en bedelen waren zijn maatstaven.”

  De maatstaven van DESI zijn soortgelijk en vele malen ERGER !

  SOMO heeft Sranang NOOIT Failliet gemaakt !

  SOMO heeft geen mensne/burgers op de vlucht dood
  laten schieten !!!

  SOMO heeft geen HARDDRUGSSTRAFVONNIS op zijn naam staan !!!

  SOMO is geen HOOFDVERDACHTE in een lopende MASSAMOORDZAAK, Massamoord op ONGEWAPENDE
  Sranangmangs !!!

  SOMO kan niet beschikken over Miljarden aan geld en goud bij Onze Centrale Bank !!

  PS : DDB zit nu KLEM in de IMF-CIA-VAL !!!


  Maak melding

 50. @ B.Saram (en Diana en alle anderen die ik ben vergeten)

  Wat je in Suriname nodig hebt zijn sterke morele leiders – die niet eens een academische graad hoeven te hebben – die de intelligentia aansturen en niet omgekeerd.
  Klinkt goed.
  Ik ben echter bang dat er veel (kapitaalkrachtige) figuren zijn, die het beleid van sterke morele leiders, zoals je ze noemt erg kunnen frustreren. Het aantal van deze figuren is nu verder toegenomen.
  Dit betekent dat het ministerie van justitie een zeer belangrijke rol, zo niet de belangrijkste rol, moet gaan spelen
  Misschien zou dit departement door buitenlanders, zonder enige binding met Su, moeten worden geleid.


  Maak melding

 51. @pico,

  Zakenmensen floreren in de politiek vooral in een klimaat waarin de partijen verkiezingsfondsen moeten werven. Met een goede fondsenwervingswet en strenge controle erop kun je hun invloed dichttimmeren.

  De afgelopen periode heeft 2 zaken goed blootgelegd:

  1. de kiesbureau moet ECHT ONAFHANKELIJK en onpartijdig zijn, dus de voorzitter ook
  2. DNA-voorzitter moet ECHT ONPARTIJDIG zijn

  Ik zou daar beginnen.


  Maak melding

 52. Welk Buitenland??

  Ze hebben allemaal te maken met problemen van Suriname in het niets verdwijnen.

  Het beleid van Justitie is gebaseerd op Wetboek dat nergens meer ter wereld wordt gebruikt zo verouderd is het.

  Laat de buitenlanders Su lekker met rust laten, ze hebben hulp gebracht in Afrikaanse landen, Zuid-Amerika en heel recentelijk in het Midden- Oosten de gevolgen zijn meer dan zichtbaar.
  Of wil je Suriname nog sneller naar de verdoemenis brengen??

  islamitische Bank gaat ons geld lenen de sharia wetgeving komt mee is dat niet genoeg?? 🙂

  s


  Maak melding

 53. Ik heb het niet over het buitenland. Dus niet over een natie.
  Ik heb het over mensen, voor mijn part 1 uit canada, 1 uit china
  1 uit Mesopotamie, 1 uit de VS, 1 uit Nederland enz.
  Mensen zonder binding, die dus niet onder druk gezet kunnen worden, omdat ze familie in SU hebben.
  Maar heeft Bouterse niet een jaar of wat geleden KPMG om adviezen gevraagd omtrent de AOV.
  Was of is de baas op het bureau van belastingen niet een Nederlander, de heer van Dijk. Ik kan me hierin vergissen en zeker wat zijn naam betreft


  Maak melding

 54. We hebben ook “boeren” in Suriname die van Dijk heten 🙂

  Bouterse en een Nederlander als Hoofd van de Surinaamse Belastingdienst??

  Lachen, bedankt PIco je hebt mijn avond goed gemaakt.


  Maak melding

 55. Bouterse het beste voor het land is dat je opstapt om nog erger te voorkomen.Je hebt in 6 jaren tijd Suriname kapot gemaakt met jouw beleid.Je kan er niets van economie.Je hebt het land naar de kloten gebracht.Al jouw achtervolgers weten niet wat je aan het doen ben dat het zo chaotisch was weten ze nu pas.Je bent een schande voor het land Suriname.Ik vraag mij af wanneer kom je tot inkeer. Je hebt je zelf verrijkt met de financiën van Suriname.Waar is dat geld gebleven of staat het op een buitenlandse rekening.


  Maak melding

 56. Kan het IMF niet eisen van de regering, wat er de afgelopen jaren financieel is gebeurd? Alle jaarrekeningen van alle projecten, en van andere uitgavenposten, belastinginkomsten etc. voordat ze met een lening over de brug komen.

  De opgebouwde reserves kunnen toch niet zomaar verdwenen zijn? Ieder democratiesch land heeft toch een rekenkamer en een oppositie die de regering controleert op gevoerd beleid?
  De ene maand (vorig jaar mei) “er is genoeg geld”, en een maand later. “het geld is op”
  Dat er minder geld binnenkomt door tegenvallende opbrengsten uit olie- en goudgelden is een ding. Maar daar moet je toch op voorbereid zijn dat zulke prijzen fluctueren op de wereldmarkt. Rusland en Venezuela hebben daar ook last van.
  De verhoogde kinderbijslag en AOV kunnen niet zoveel gekost hebben dat er nu zulke grote tekorten zijn.


  Maak melding

 57. Sam, zijn dochter studeert aan de VU in Amsterdam en hij woont met een Surinaamse vrouw. Zij heeft en hele mooie tuin in Suriname.
  Avond toch verneukt?


  Maak melding

 58. Als Bouterse geen president meer is,zal het westen de volgende president in Su aanwijzen.Er zijn voorbeelden zat Irak,Libie,Egypte enz enz.
  Kijk maar om u heen wat er allemaal in de wereld gebeurt.In Europa durven zij bijna geen oog meer dicht te doen dit vanwege alle ellende die het westen heeft veroorzaakt.
  Suriname/Surinamers let op uw zaak.
  Als u van plan bent te reageren laat u zich eerst goed info over de wereld politiek.Libie heeft 2 centrale banken,hebben Rusland gevraagd om geld te drukken is ook gebeurt de ander groep heeft GB gevraagd om geld te drukken is ook gebeurt heeft ook gebruik gemaakt om wapens te leveren.
  Straks gaan ze dan hun kinderen sturen om deze mensen en wapens te vernietigen omdat ze een gevaar vormen voor de wereld vrede zogenaamd.
  Dit is een voorbeeld van hoe politiek bedreven wordt.Wake Up…


  Maak melding

 59. @Bakraman

  Indien het IMF het crisis en herstelplan leest doorziet het ook wel het onvermogen van deze regering.

  Ook de WB, CDB, IsDB zullen zien dat hun geld misbruikt gaat worden en geen enkele verdiencapaciteit zal opleveren.

  Het is de standaard derde wereld benadering om grote projecten te creëren (Ziekenhuis Wanica en gemaak Wageningen samen SRD 500.000.000) die op korte termijn zogenaamde gerealiseerd gaan worden.
  Het resulteert tot grote potten geld die eenvoudig afgeroomd gaan worden via EBS en Sardjoe (aannemer van het Wanica Ziekenhuis).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.