‘Regering Suriname inspireert ondernemers niet’

30

PARAMARIBO, 31 mei – De regering inspireert niet tot ondernemen. Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Recent kondigde president Desiré Bouterse enkele maatregelen aan. Maar dit is bij lange na niet voldoende.

De regering zal veel meer moeten doen om productie echt van de grond te krijgen. Bouterse heeft weliswaar beloofd dat er wat wetten komen om ondernemerschap aan te moedigen. “Maar wij hebben totaal niets inspirerend gemerkt over hoe de verhoging van de productie en export op korte en middellange termijn gestimuleerd zullen worden”, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsing tegenover de Ware Tijd.

Het is waar al jaren om gevraagd wordt. Regering op regering belooft de productie te stimuleren en een ‘ondernemersvriendelijk klimaat’. Ondernemerschap is nodig, ook als het om alternatieven gaat voor het lompe ambtenarenbestand. “Er komt maar geen concreet plan over het saneren van het overheidsapparaat. Dit is de zwakte van de politiek. Ook de oppositie gaat dit niet doen”, aldus Ramautarsing.

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. How to be a successful African nation: the right to be STUPID.

  My dearest friends from Suriname,

  Let me express the heartfelt greetings of His Excellence R. Mugabe. Also His Excellence’s family wishes to extend their
  greetings to you as well as the entire country of Z’bwe.

  Lately, I was speaking about the 5 basic rights of a human. The first was to realize that you have to be POOR in sins.
  Second was to realise that you are LAZY by nature, because you are not the doer. Third was that you have to LIE to your ego, CHEAT your preconditioning and STEAL back your true identity. Today I will discuss your fourth right: the right to be STUPID.

  Often it happens that we are offered big opportunities. Opportunities to become rich or famous or to obtain a great position or lots of influence.

  Sometimes we don’t grab these chances and afterwards we are very happy about that or just the opposite, we regret it very much.

  E.g. if you refused a good position in your company because you thought you will get better offers which didn’t come or you were not alert enough of the possibilities coming your way and somebody else took it before you saw it coming. In these cases we can truly speak of missed opportunities, which we afterwards regret for a few days.

  But sometimes we really really thank God that we did not accept an offer made to us. E.g. if somebody offers you to become rich quickly by dealing drugs or selling your body for money or take bribes for certain services to deliver. Even if huge money is involved, which we rejected, yet we feel peace and no regrets.

  Now those who want money, influence, position above everything else will call you stupid. How could you be so stupid as to forgo such great luck? Man, are you stupid or what. These kinds of remarks you may get.

  But hey, here is the good news: God wants you to be ‘stupid’ in this sense. Your refusal to be dishonest, harm others, set a bad example, become dependent, decadent or corrupt, accept cowardice, injustice and ugliness, be mean or violent and adore materialism may get you the label ‘stupid’ by the unscrupulous world, but in God’s eyes you will be a real hero.

  Therefore, exercise this your right to be ‘stupid’, your right to reject all ungodly things! It is your divine right!!

  Till my next and last message, my dear friends from Suriname.

  With love,

  Robert R. Moegaba,
  (Secretary Staff Office of His Excellence R. Mugabe)


  Maak melding

 2. In een land waar criminelen de dienst uitmaken zal nooit en te nimmer slagen succesvol te zijn in oa positief ondernemersschap echter WEL positief in het exporteren van drugs.

  Kennis heeft plaatsgemaakt voor kennissen die royaal worden beloond tevens wordt corruptie openlijk gestimuleerd.

  Normen en waarden hebben plaatsgemaakt voor moreel verval.

  eigen “liefhebbende” familieleden zijn veelal niet meer te vertrouwen.


  Maak melding

 3. In een land waar criminelen de dienst uitmaken zal nooit en te nimmer slagen succesvol te zijn in oa positief ondernemersschap echter WEL positief in het exporteren van drugs.

  Kennis heeft plaatsgemaakt voor kennissen die royaal worden beloond tevens wordt corruptie openlijk gestimuleerd.

  Normen en waarden hebben plaatsgemaakt voor moreel verval.

  eigen “liefhebbende” familieleden zijn veelal niet meer te vertrouwen.


  Maak melding

 4. Om te beginnen moeten de Surinaamse ambassades lokaal personeel inhuren die de markt kennen en adviezen kunnen geven waar de kansen liggen en ook afnemers van de produkten kunnen vinden. Zonder afnemers van je produkten kom je niet ver.


  Maak melding

 5. Ik acht deze regering niet in staat tot het brengen van enige verandering in de situatie van het land.De regering heeft het niet in zich..een ieder verschuilt zich achter een ander en is bezig met zijn eigen belang.Ik heb geen verwachtingen en heb ze ook nooit gehad.Het was voor mij oude koek…Ondernemingsschap aanmoedigen en stimuleren..?.look who’s talking…EEN HELDER MOMENT??


  Maak melding

 6. Meneer ramautarsingh,je moet je je mond houden als het om productie. gaat, wat heb jij gedaan voor je leden, alleen via de media jouw mening te geven, terwijl jouw leden een voor een verzuipen.wat moeten we produceren , waar moeten we ons productie kwijt , van waar moeten geld halen, van waar moeten goedkope brandstof halen om te kunnen concurreren, alles wat we verdienen gaat naar bouta . DIT NOEMT MEN MODERNE SLAVERNY .


  Maak melding

 7. Een arm land met slechts 600.000 mensen, waarvan de meesten slecht opgeleid zijn, gaat geen potten kunnen breken.

  Het land moet naar minstens 1000.0000 mensen toe.
  Maak het aantrekkelijk voor de diaspora om terug te keren. Daarmee sla je 2 vliegen in 1 klap: en meer arbeidskrachten en meer opgeleide mensen en meer investering.

  Gooi de immigratiepolitiek op een andere boeg, zoals bijvoorbeeld Austraile en Canada het doen: mensen uit andere landen een kans geven indien ze de wil, kennis en capabiliteit hebben om een bedrijf te beginnen of een bepaalde gewenste beroep uit te oefenen.

  In de arme landen zijn er veel hooggeschoolde werklozen. Velen ook nog met werkervaring in hun discipline. Deze mensen zouden graag een nieuwe kans krijgen in een ander land. Suriname zou daar van moeten willen en kunnen profiteren.


  Maak melding

 8. @ Roland,

  Leuk bedacht maar dnk je nu echt dat een hoogopgeleide werkloze van de regen in de drup wil belanden??

  De landen die je noemt hebben een tekort aan hoogopgeleide mensen. In Europa is hetzelfde aan de gang in sommige branches, de hoogopgeleide krijgt heel snel een verblijfsvergunning.

  Los van bovenstaande hoeft men van deze regering niet veel te verwachten, de hoogopgeleide mensen met hun hart op de goede plek die bereid waren om het land naar eer en geweten te dienen zijn aan de kant gezet door de regering.

  Surineds die door de vorige regering werden aangesteld om bepaalde hervormingen uit te (helpen) werden door de regering bedankt,

  En een paar chavisten, oud(e) communisten en links radicalen willen een beleid dat zelfs Rusland verlaten heeft uitvoeren! Hoe dan?.


  Maak melding

 9. Het maakt niets uit of deze regering ondernemers wel of niet stimuleert, je zal in beide gevallen, als bonafide ondernemer, gek zijn om, met deze regering aan het roer, te gaan ondernemen in Suriname, je kan het niet geld net zo goed steken in pagara’s, futsyukers en gillende kdukenmeiden zodat jijzelf aan het eind van het jaar een beetje lol hebt van je eigen geld, in het andere geval proosten alle adviseurs van staat aan het eind van het jaar, samen met hun baas op het kabinet, met Black label, gekocht van jouw geld, terwijl je niet eens uitgenodigd bent.


  Maak melding

 10. Jawel ,Inspireert de Bavianen om te roven en moorden.
  Hoeveel berovingen en moorden zijn gepleegd binnen een zeer korte periode. Hoeveel rovers zijn er dood geschoten? geen 1?????


  Maak melding

 11. @Sam,

  Een nieuwe regering hoeft niet zo lang op zich te laten wachten als verwacht tot 2020. Het zou wel eens eerder kunnen komen. Tenminste, als de bevolking het ook echt wil.


  Maak melding

 12. Volgende ramp in aantocht.

  Het ministerie van Sociale Zaken heeft de verzekeringsmaatschappijen gevraagd om de basiszorgverzekering voor de minst draagkrachtigen, onder wie ook arbeidsongeschikten en werklozen, te verlengen met een jaar. Per 1 juni vervalt de looptijd. Een bekende nieuwsmedium verneemt dat de verzekeringsmaatschappijen eerst betaling eisen. De overheid is maanden achter met betalen.

  De mensen die vroeger een kaart hadden van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zijn op basis van de Wet Nationale Basiszorgverzekering, verzekerd bij onder andere Self Reliance, Parsasco en Assuria. Het ministerie heeft deze maand de verzekeringsmaatschappijen geschreven en gevraagd om de pasjes te verlengen, waardoor de mensen niet in een vacuüm terechtkomen.

  Het is nog niet duidelijk of de zorg van deze groep verzekerden rond zal komen per 1 juni. De verzekeraars zeggen dat zij pas over zullen gaan tot de verlenging, als de premie wordt aangezuiverd door de overheid. De overheid moet binnen negentig dagen betalen. De achterstand is opgelopen tot een half jaar.


  Maak melding

 13. Hr Ramautarsing :

  Regering op regering etc ?????????

  DEZE regering heeft Al onze MILJARDEN OPZETTELIJK VERSPEELD, her Ramautarsing !!!

  Een Miljard aan Reserves VERKWANSELD door de Leiding van de Centrale Bank. Plus nog al Ons Goud WEG !!!

  Daarbovenop ook nog, NADAT schatkist LEEG was,
  1,8 MILJARD ONGEDEKTE SRD-biljetten in omloop gebracht !!

  Dus hr Ramautarsing, BLIJF BIJ DE FEITEN,
  DEZE machthebbers hebben ons land GEPLUNDERD !

  NIET ANDERE REGERINGEN !!!


  Maak melding

 14. Lezen,

  Dat de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, voorspelt dat zijn partijvoorzitter Desi Bouterse wederom onverslaanbaar zal zijn bij de verkiezingen in 2020, moet met een korreltje zout worden genomen.

  Sital denkt dat het goed zou zijn als de NDP-fractieleider zijn kaak een tijdje laat dichthechten, omdat deze uitspraken nu wel een beetje hinderlijk worden. Volgens hem moet de parlementariër in zo’n periode niet zomaar uitspraken doen, maar deze zeker stoelen op feiten. Vooral om het feit dat het hier om iemand gaat die op hoge leeftijd is

  Dat de overheid mogelijk bezig is om een container met oproerattributen voor de oproerpolitie binnen te laten halen, laat volgens Sital duidelijk zien, dat de regering bezig is alle voorzorgsmaatregelen te treffen om het regeren veilig te stellen. Op zich ziet hij echter geen problemen met de aanschaf van oproerattributen, omdat de politie altijd goed uitgerust moet zijn. Wat Sital wel jammer vindt is, dat de regering in zo een precaire periode onnodig geld is gaan verspillen om aan oproerattributen te komen die niet aan de goedkope kant liggen.

  Het feit dat het publiek afgelopen zaterdag tijdens de speech van het staatshoofd is weggelopen is merkwaardig en niet zo respectvol voor de president. ‘Als het mensen van eigen huis zijn, dan vindt ik het helemaal te gek.’ Sital denkt dat de partijmensen nu ook zelf zien, dat de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet zo simpel is zoals in eerste instantie steeds is aangegeven

  Hij verwijst naar de nazorgmaatregelen en de bewaking van de gelden die het IMF ter beschikking stelt, verspreid over twee jaren. Vooral de rapportageverplichtingen lijken volgens de politicus niet simpel. ‘Surinaamse regeringen en deze regering zijn hoogst ondisciplinair geweest. Als ik nu de strakke omlijning zie binnen hoeveel dagen er rapportage gepleegd moet worden gaan er problemen ontstaan wanneer de regering niet zo gemakkelijk aan data kan komen. Immers het gaat niet om zulke eenvoudige data, maar data die hoogstwaarschijnlijk nog niet eens beschikbaar is. Hoe gaat men het terugbetalen?


  Maak melding

 15. Helemaal waar..maar dan moeten alle Surinamers ervoor gaan…het kan nog.Maar met deze regering verandert niets…dus Surinamers span anoe makandra…


  Maak melding

 16. -Over en weer waren er toestanden rond de heer Chiragally die toen 10 jaren bij de EBS heeft gewerkt.
  Nu heeft hij via de media zijn weerwoord gegeven en wat hij allemaal vertelde over de EBS tarieven en de toekomst van de EBS is heel ernstig.
  Ik moet zeggen dat als zijn woorden werkelijkheid worden over het te beheren geld van de EBS kan ik nu al zeggen dat men op een heel vieze manier weer over de ruggen van het volk rijk zal worden.

  Triest vind ik het ook hoe men met ondernemers omgaat in Suriname dit terwijl velen een mond vol hebben om te investeren. Hoe dan als men je dwars zit?????

  ==De Overheid heeft vele schulden die zij niet terug kunnen betalen. De grootste wantbetaler is de regering zelf.

  Mensen gaan zomaar dood gaan terwijl zij gered kunnen worden, dit dankzij Bouterse!!!!!


  Maak melding

 17. Ira

  Het verhaal van Chiragally wordt ondersteund door rekenwerk van ene Edmund Neus.
  Die heeft op basis van de Brokopondo overeenkomst van 1999 (Wijdenbosch) kunnen uitrekenen dat de regering bij de huidige prijzen al stevige winst kan maken op Brokopondo stroom omdat die maximaal $ 0,07/KWh mag kosten.
  Ook de stroom van Staatsolie gaat een aardige winstmarge vertonen voor de staat.

  De staat koopt namelijk in bij Suralco en Staatsolie en levert door aan EBS.
  Opwel als EBS de Staat niet betaald ontstaat er een enorm stuwmeer aan geld bij EBS wat Parmessar voor zijn vrienden kan leggen. De staat kan dan zeggen tegen het IMF dat de subsidie is afgeschaft maar dat EBS wanbetaler is geworden.


  Maak melding

 18. @JoJo, je hebt groot gelijk, er zijn nu bewijsstukken en niemand kan zeggen dat het niet klopt.
  Ik maak mij wel grote grote zorgen als Pamesser alleen over het groot bedrag mag beslissen die straks binnen zal komen.


  Maak melding

 19. Niet alleen de reserves uit Staatskas zijn verkwanseld maar ook het geld dat stiekem is gedrukt (monetaire financiering) is verdampt.


  Maak melding

 20. @Ira & JoJo

  Zelf heb ik sterk de indruk dat Parmessar op plekken wordt gezet om allerlei bewijsstukken van corruptie weg te moffelen.
  Zie OW en nu EBS. De man is het boegbeeld van corruptie en zijn directeurschap ten tijde van AZ was zijn leerschool..

  Edmund Neus heeft een perfecte onderbouwing gemaakt van de kostprijs van de energie tarieven. Zijn conclusie: niet de staat subsidieert EBS, maar de EBS subsidieert de staat.

  Mijn eigen interpretatie: Niet de staat subsidieert de EBS, maar de staat die de EBS overfinanciert. De uitgaven van EBS worden of kunnen niet door een instantie gecontroleerd worden. Het zelfde geldt natuurlijk voor andere katvangers als OW…etc..


  Maak melding

 21. Waarom heeft de Suri journalisten het herstelplan nog niet gepubliceerd? Een samenvatting of de volledige text! De regering kon de volledige text publiceren. Maar hebben het niet gedaan.
  Hoe ga je de ondernemers overtuigen om te investeren, produceren en exporteren? Het binnenland is vol met ellende. Om enkele te noemen geen stroom op stoelmanseiland,overstromingen hebben de wegen weggespoeld en problemen met de verzekerden van kinderen en gepensioneerden. Hoe kan je in zo’n klimaat investeren.?

  Vele bedrijven wachten op hun geld van de overheid. Andere bedrijven wachten op doodslag. Nog een stoot en ze zijn failliet.

  Ik zie niet ondernemingen als paddestoelen uit de grond komen. De paarse regering verte!d sprookjes aan het volk.Ze wachten op een windfall van stijgende olie prijzen en die van goud.

  De bevolking moet meer druk uitoefenen op deze verspillende en onkundige paarse boevenbende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.