1ste Joan Ferrier Penning naar Esseline van de Sande

10

Deze maand werd de eerste Joan Ferrier Penning uitgereikt tijdens de door Humberto Tan uitgesproken Johan Ferrier lezing 2016. Winnaar van de Joan Ferrier Penning 2016 is Esseline van de Sande, onder meer mede oprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. Zij heeft de penning gewonnen voor haar onvermoeibare inzet als bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden Oosten, in het bijzonder Syrische vluchtelingen.

De Joan Ferrier Penning is een eerbetoon aan Joan Ferrier. De penning wordt uitgereikt aan een persoon die een uitzonderlijke rol vervult ten behoeve van gelijkwaardigheid van alle mensen. Iemand die de verbinding zoekt in de diversiteit van de samenleving.

Esseline van de Sande, winnaar Joan Ferrier Penning 2016:
‘De jaren leven en werken in Syrië hebben me wakker geschud. Bij terugkomst in Nederland realiseerde ik me hoe groot de kloof soms is en hoe groot de vooroordelen soms zijn. Ik probeer met verhalen en het delen van ervaringen mensen hier te inspireren in de hoop op meer begrip over en weer.’

Over Joan Ferrier
Joan Ferrier (1953 – 2014), dochter van eerste president van Suriname Johan Ferrier, was directeur van E-Quality – kenniscentrum voor gezin, emancipatie en diversiteit. Ze werd door Etnische Zakenvrouwen Nederland verkozen tot Zwarte Vrouwelijk Manager 2008, in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontving in 2013 van Amsterdamse wethouder Andrée van Es de Frans Banninck Cockpenning. Joan overleed op internationale vrouwendag 2014.

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. Johan ferrier was een man met hart van goud voor surinaame maar nu op dit moment komt alle hulp te laat voor surinaame bouterse heeft surinaame verkocht aan het imf alle acties of groepen hebben in surinaame er naar gekeken er was geen eenheid en nu komt alles te laat voor surinaame de vhp wil wel maar krijgt het ook niet voor elkaar bouterse had niet mogen gaan zitten als president ik wist dit alles voor uit het imf is er Door en bouterse kan gewoon verder gaan met geld uit delen aan zijn ndp vrienden en het volk mag op de blaren gaan zitten en dat is ook juist wat je kiest dat zul je krijgen men wou niet horen maar nu is het niet meer te over zien hoe dit afloopt jammer voor surinaame buiten bouterse om is er geen een man te vinden die tegen het spel van bouterse op kan diep diep respect voor de heer venetiaan en heer telting die het land met hart en ziel hebben geleid maar nu gaat het echt moeilijk worden venetiaan aaron Pengel dat waren presidenten voor volk en land surinaame


  Maak melding

 2. Wat heeft Johan ferrier zoal voor Suriname gedaan behalve een vertegenwoordiger van Nederland te zijn in de vorm van gouverneur…???


  Maak melding

 3. @sonnyboy,

  Bovendien was Ferrier een heel slechte gouverneur. Was hij een goede gouverneur geweest, dan had hij zowel de Nederlandse regering als ook de kafrie-combinatie NPK ervan overtuigd – of tenminste een poging daartoe gedaan – om de onafhankelijkheid niet in 1975 te nemen, maar pas nadat Suriname enige capabiliteit had verworven op bepaalde gebieden. Maar hij was een ja-knikker: yes, we can.


  Maak melding

 4. How to be a successful African nation: the right to lie, cheat and steal.

  Dear friends from Suriname, greetings from His Excellence R. Mugabe and please also receive my kindest and best wishes.

  If you can remember, last I talked about the right to be lazy: you do nothing, nature does it all. Today, I will speak my mind about the right to lie, cheat and steal.

  We live in a world that is an illusion. Nothing is really what it looks like. E.g. when you look in the mirror, what do you see? You see a face, a body, a head, ears, teeth, eyes, lips, nose, lips, a mouth, chests, a belly, a hip, thighs, legs. But
  do you see yourself? No! Do you see your thoughts? No. Do you see your soul, love, inner beauty, intellect? No. All you can see in the mirror are your bodily characteristcs. Your true self, your real being is hidden.

  Now the world will tell you that you are what you see in the mirror! You are fat, so you’re no good. Your nose is big, so
  you’re no good etc. Should you believe this? Of course not. Though this can be right on the physical level, yet you
  have to deny this. Look in the mirror and tell yourself: I’m beautiful.

  Your ego is always catching up and inclined to believe what others tell you, so cheat your ego, lie to it and tell it: yes,
  I’m beautiful.

  So the world wants to make you believe something you are not and gives you a false bodily identity. What to do then? Steal back from the world your true identity. Tell the world that you are a spiritual being and that you are not the body, the body is only your tool, your vehicle in this life.

  Thus, in order to become happy and stay true to your nature, you have to lie, cheat and steal.

  Lie to your (not so beautiful) body, tell it that God has made you and God only makes beautiful things therefore you are
  beautiful.

  Cheat your ego, declare it false and declare your soul to be your real self.

  Steal your true identity and know that you are the spirit, not the body. By doing this, you will get rid of the influence of the materialistic world which has been telling lies to you, cheating you and stealing you and and so lie to the liar, steal back from the thief what is yours and cheat the false ego and make it disappear. These are your Godly rights. Please make use of them.

  Lovingly yours,

  Robert R. Moegaba


  Maak melding

 5. Djoeka Arron ( 100 procent puur rassist) en Ferrier (hebberig om president te worden en danste op de tonen van Arron) hebben de fase van verdoemenis van Su in gang gezet. Zo is het echte verhaal.


  Maak melding

 6. Jullie kunnen het @ Morenita niet eens kwalijk nemen dat ze zo slecht geïnformeerd is want dank zij Bouta is de Surinaamse geschiedenis vervalst. maar goed, Arron is nooit president geweest, dat ten eerste. Ten tweede was Ferrier misschien politiek correct, maar geen man die de absolute leiding had. Hij was een marionet waarbij Arron en Bruma aan de touwtjes trokken. Eigenlijk zijn zij mede-verantwoordelijk geweest voor de eerste staatsgreep van Bouterse in 1980.


  Maak melding

 7. Het mag allemaal zo zijn maar aaron Pengel venetiaan zijn nooit verdacht van moordt of drugs en daarom zijn zij nog altijd veel beter dan bouterse of de hele paarse rotzooi leve nieuwfront nps vhp da 91 spa pl abop er ging ook wel wat mis maar zo het nu is nooit never never venetiaan was de vader voor surinaame hij verdient zo veel respect voor al die jaren dit kan bouterse nooit meer goed maken nooit never never


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.