Brief BN’ers voor afscheid Zwarte Piet op TV

68

[INGEZONDEN] – Ruim 100 bekende Nederlanders hebben een open brief aan de NTR, die het Sinterklaasjournaal produceert, ondertekend met het verzoek om afscheid te nemen van de traditionele zwarte piet, omdat deze racistisch is. Dat is te lezen op www.stijnspreekt.nl.

“Het aantal mensen dat vindt dat zwarte piet zijn houdbaarheidsdatum verstreken is wordt alsmaar groter, ook onder witte Nederlanders. O.a. Lieke van Lexmond, Arie Boomsma, Tygo Gernandt, Barbara Barend, Peter R. de Vries, Humberto Tan en Sylvana Simons hebben de brief ondertekend” aldus columnist Brinkhaus.

“Sinds enige jaren woedt er in Nederland een fel debat rond Zwarte Piet. Verdraagt een multiculturele samenleving wel zo’n stereotiepe afbeelding van donkere mensen?”, vragen de schrijvers zich af. De NTR claimt op zijn beurt geen stelling te willen nemen in de “discussie”. “We sturen niet en nemen geen standpunten in, we reflecteren het maatschappelijk debat”.

Bekijk ook de lijst van namen op www.stijnspreekt.nl.

Bekijk ook:

68 REACTIES

 1. @Ray,

  Alweer koren op je molen.
  Krijg aub geen hartaanval en voel je vooral niet verraden door al die BN ers die ZP niet ok vinden.


  Maak melding

 2. Beter ten halve gekeerd,dan ten hele gedwaald..GOEDE ZAAK..het fenomeen zwarte piet is een relikwie van de slavernij periode en past niet meer in deze tijd..Het argument dat het een kinderfeest is, en een Nederlandse traditie snijdt geen hout..Als een groep mensen indachtig het verhaal van Anne Frank , jaarlijks een “verstoppertjefeestdag” voor kinderen zou vieren, zou dat ook niet worden geapprecieerd Door het gros vd Nederlandse bevolking.. Zwarte piet is in de kern racistisch en is gebaseerd op de dominantie van de kolonisator op de Slaven, kapitalisme en symboliseert de superioriteit van de kolonisator op de mensen met Afrikaanse roots..Ik benadruk dat ik niet zo ver ga om te stellen dat.iedereen die pro zwarte piet is een racist is, maar iets wat in de kern een foute oorsprong heeft moet ongeacht of het een kinderfeest is, naar mijn mening worden afgeschaft..De tijd dat men mensen wijs maakte dat zwarte piet zwart is omdat hij Door de schoorsteen kruipt is voorbij…
  Iedere dag zie je filmpjes op tv of lees je in allerlei bladen : say no to racism…IK ZOU ZEGGEN: LET US PRACTICE WHAT WE PREACH!
  En al ben.ik net zo zwart als roet toch meen ik het met deze post goed…….


  Maak melding

 3. QUINCY GARIO..GEFELICITEERD..JIJ BENT DE CURTIS HOFWIJKS VAN NEDERLAND..IK VIND JOU EEN HELD..JE BENT BRDREIGD, BESPUUGD EN BEKLAD, MAAR HEBT STAND GEHOUDEN IN DEZE MOEILIJKE KEIHARDE WESTERSE MAATSCHAPPIJ EN JE ZIET HET: HET RECHT HEEFT GEZEGEVIERD..HOPELIJK KUNNEN WIJ DAT OVER NIET AL TE LANGE TIJD OOK ZEGGEN MBT DE ONTWIKKELINGEN IN SURINAME..


  Maak melding

 4. Quincy halve Gario heeft zich onsterfelijk gemaakt met deze actie. Zwarte Piet is zwart en blijft ook zwart. Straks kunnen de bruine bollen, blanke vla, joden koeken en witte puntjes ook uit de schappen. Het moet niet gekker worden. Als je goed zoekt vindt je altijd wel iets om het etiket racisme op te plakken. Waar houdt het op ? Dit gezegd hebbende kan ik me weer schrap zetten voor allerlei verwensingen tot en met de PVV aan toe.


  Maak melding

 5. En die witte kerstman moet ook verdwijnen. Dat is een symbool van het Neo-kapitalisme, en heeft niets met het Kerstfeest te maken. (Trouwens het is een plagiaat van Sinterklaas).


  Maak melding

 6. Zwarte Piet,
  Wat een onzin om zwarte piet .
  Ik ben nu 64 jaar en heb altijd Sinterklaas feestje gevierd met zwarte Piet.
  In Suriname is het nooit anders geweest.
  Hier en in Suriname kan ik mij niet anders herinneren dat zwarte Piet gewoon zwart is.
  Jammer dat een paar idioten dit willen verpesten voor onze kinderen.
  Ik doe niet mee met deze onzin.
  Ik zie liever de energie in het helpen van onze bejaarden.
  Ja in de vorm van koffie rondbrengen en bed helpen opmaken dan zwarte Piet.


  Maak melding

 7. @Surinamer..dat bedoel ik nou..je bent 64 en hebt Sinterklaasfeest altijd met zwarte piet gevierd..Ik heb 6 huwelijken achter de rug en heb al mijn exvrouwen mishandeld…………………..!!!!!Volgende week treed ik voor de 7e keer in het huwelijk……….


  Maak melding

 8. @Surinamer
  We leven niet meer in 1952 (je geboortejaar)
  Martin Luther King, Ghandi, Mandela, John F Kennedy etc. zouden geen vreemden voor jou moeten zijn.
  De tijdgeest is veranderd. Dat hou je niet tegen. De wereld is op het gebied van informatie voorziening en bewustwording “kleiner en sneller” geworden.
  Ook jij plukt daar de vruchten van.
  Vroeger zou je een brief schrijven die weken onderweg was naar de geadresseerden, nu maak je gebruik van een computer om je mening wereldkundig te maken.


  Maak melding

 9. Het afgezaagde argument:verpesten voor onze kinderen” ..is erg naïef..al leggen kinderen geen link met kolonialisme en slavernij is het aan de volwassenen om iets dat in de kern fout is niet in de vorm van een kinderfeest op te dringen aan de kinderen..kinderen wennen snel aan een nieuwe situatie en omstandigheden


  Maak melding

 10. Over 100 jaar, een groepje BN’ers: Is het eigenlijk wel normaal dat er nog blanken in Nederland wonen?

  Zelfs Glenn Helder is achter de gokkast vandaan getrokken om een klauw te zetten.


  Maak melding

 11. ach er valt ook wel ook wel een lijstje met BNers samen te stellen, die voor het sinterklaasfeest zijn, maar hoe serieus miet je die voornl. publieksgeile lui nu eigenlijk nemen


  Maak melding

 12. Mijn getinte broeder Koos,
  Deze 100 willen in ieder geval niet door jou hier op WKN vertegenwoordigd worden.
  Ik heb de tijdmachine van professor Barabas gecharterd om jou, Mr Surinamer en Ray op te halen. Bestemming is het jaar 2016. Hopelijk krijg je geen cultuurschok. De wereld is behoorlijk veranderd en dat is een continu proces.


  Maak melding

 13. Zwarte Piet is een negatief woord. Vaak wordt iemand de zwarte piet genoemd als hij als de zwarte schaap wordt aangewezen. Ik vind ook dat we die zwarte schaap moeten afschaffen en ook de sjaak en de lul en de mongool moeten worden afgeschaft.
  Zoe zie je hoe misselijk Nederlanders van vroeger waren. Wat had een Mongool hen aangedaan dat ze iemand die zwak begaafd was een Mongool gingen noemen?


  Maak melding

 14. Als ze het willen afschaffen dat moeten ze zelf weten.
  Ik zit niet ermee heb alleen mijn mening gegeven.
  Ik probeer ieders mening te waarderen.
  Er zijn een paar door gedraaide mensen op dit forum die het niet begrijpen.
  Zolang wij een ieders menig niet kunnen accepteren dan hebben wij een groot probleem.
  Wij zullen ook niet proberen om onze mening te laten gelden dat en ieder het zelfde moet denken.
  Als ik de berichtgevingen hierboven lees dan schijnt het
  Alsof men de weg kwijt zijn


  Maak melding

 15. Deze brief zal het verzet van de blanke Nederlanders nog massiever maken. Hier wordt gevraagd (of is het geëist?) dat ze een stuk van hun cultuur, hun traditie en folklore prijsgeven… Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren.
  En als dit onder deze druk gebeurt, zullen de gevolgen op andere gebieden binnen de Nederlandse samenleving merkbaar worden. De kansen voor donkere kinderen zullen kleiner worden, en donkere werkzoekenden kunnen het voortaan schudden. Dit zijn de subtiele uitingen van ‘onderhuids’ racisme en discriminatie die door dit soort acties aangewakkerd worden. Deze verschijnselen zijn trouwens nu al te merken sinds de anti-Piet discussie is gestart, al zal dit heftig worden ontkend.
  Ik zeg hiermee niet dat er dus helemaal niets moet gebeuren, maar er is meer aan deze zaak dan alleen maar het weglaten van een beetje zwarte schmink op witte gezichten rond 5 december.

  De anti-Piet-ers zullen dus niet te vroeg moeten juichen bij dit succes. En met hen ook de ondertekenaars van deze brief.
  De vraag is of ze deze keerzijde van de medaille wel door hebben. En, of de ‘donkere mensen’ in Nederland bereid zijn deze hoge prijs te betalen?
  Want dat die prijs betaald zal worden, staat als een paal boven water……


  Maak melding

 16. @Surinamer, jij viert al 64 jaar het Sinterklaasfeest met zwarte Piet en jij als volwassen zwarte persoon hebt nog steeds niet door dat zwarte Piet racistisch is. Ik ben bang dat jij, al wordt je 100, in tegenstelling tot dit groepje BN-ers, nooit tot dat inzicht zal komen, omdat jij in tegenstelling tot deze witte BN-ers niet genoeg hersenen onder jouw zwarte schedeldak hebt zitten. Het gebrek aan hersenen heb je overigens gemeen met het minst geschoolde deel van de witte Nederlanders.


  Maak melding

 17. We gaan op voor de misschien wel 12e discussie over Zwarte Piet.
  Heel eerlijk gezegd denk ik, dat deze discussie in Nederland niet veel zal veranderen.
  Als 80% van de bevolking voor dit feest is in zijn huidige vorm zal er hooguit in zijlijn wat veranderen de brief van de BN-ers ten spijt.
  Cultuurverandering van een volk kosten heeeeeeeeeel veel tijd.
  Kijk daarbij vooral ook eens naar ons eigen Suriname.


  Maak melding

 18. @Surinamer,
  Je hebt lange tenen. Niet zielig doen aub.
  Iedereen heeft het netjes gehouden vwb de tegenargumenten op jouw posting. Niemand heeft je beledigd of uitgescholden. ik geef toe dat er sprake is van een beetje cynisme, maar meer niet.
  Ik respecteer je mening, maar ik ben het niet met je eens. That’s it.


  Maak melding

 19. Ik vint moet afsgaffe die Sinterklaasfees. Altijt je moet kado gaan koope voor iemant, dan weet je niet wat je moet koope en dan altijt zij kijke so suur omdat kado beval niet. Weg met dese vervelende ding.


  Maak melding

 20. Ik vind zwarte piet zoals in Nederland gevierd bij het Sinterklaasfeest werkelijk niets te maken hebben met racisme of slavernij. Desondanks vind ik dit commerciële uitgekauwde feestje niet belangrijk genoeg om te handhaven. Als een grote minderheid er aanstoot aan neemt dan gewoon stoppen ermee. Ik vind zowel de pro en de anti zwarte pieten bewegingen erg kinderachtig trouwens. Alleen daarom zou ik willen dat ze er mee stoppen. Echt zeuren om het zeuren. Er zijn wel ergere dingen op de wereld.

  Tegen de PVV-ers die vinden dat Zwarte Piet bij de Nederlandse cultuur hoort zou ik willen zeggen. Waar waren jullie met je grote bekken toen het kabinet besloot om bijna alle cultuursubsidies te stoppen? Dat was opeens wel ok want dat was een linkse hobby.

  Tegen de anti Zwarte Pieten zou ik willen zeggen. Grow some balls. Het is een fucking kinderfeest.


  Maak melding

 21. Dit zijn dan de 100 abjecte BN’ers die wél getekend hebben, maar waar is de lijst met BN’ers die dat geweigerd hebben ?

  Pas als Gerard Joling getekend heeft begin ik me zorgen te maken.


  Maak melding

 22. Beste Paul ik denk dat je het redelijk verwoord hebt. Als de meerderheid verandering wil dan heb ik daar niks op tegen. Het is jammer dat deze discussie over de ruggen van de kinderen gevoerd moet worden. Zij zien echt geen racisme in Zwarte Piet. Bepaalde mensen proberen een aandacht te verwerven met deze item en dat vind ik nog erger.


  Maak melding

 23. Meerderheid!? Welke meerderheid? Is er dan een referendum gehouden? Ikzelf (Opa ZEERDONKER gekleurd, Oma ietwat ZEERLICHT gekleurd) heb zelf NOOIT in Sint Nicolaas geloofd. Het zal mij daarom een speculaasworst schelen.


  Maak melding

 24. @Koos

  De redelijkheid is volkomen zoek. Je hebt aan 1 kant de PVV tokkies die blijkbaar alleen kunnen bestaan bij de gratie van een kinderfeest. Aan de andere kant staan een hoopje subsidietrekkers (kunstenaars, sociaal ondernemers) te roepen dat het allemaal racisme is.


  Maak melding

 25. @Koos,
  Kip, ik heb je mijn aziatische broeder

  Bepaalde mensen proberen een aandacht te verwerven met deze item en dat vind ik nog erger.

  Deze item moet dit item zijn.
  Er is maar 1 groep Surinamers die problemen heeft met lidwoorden/aanwijzend voornaamwoorden in combinatie met zelfstandig naamwoorden, Rara welke!!!!

  Dit is niet jouw probleem, laat de betrokkenen het zelf oplossen. Bemoei je er niet mee.


  Maak melding

 26. @koos,

  Jij vergeet 1 heel belangrijk ding. Jij zegt dat de kinderen geen racisme zien in zwarte piet. Dan kan ik accepteren dat dat zo is.

  Maar weet je dat in de slaventijd zowat alle blanke kinderen door zwarte vrouwen werden opgevoed (met veel liefde) en veel van die kinderen later de grootste zwartenhaters en zwartenmishandelaars werden?

  Dus wat de kinderen op die leeftijd vinden zegt niet zoveel. Het is meer wat de volwassenen vinden.


  Maak melding

 27. @Dierenmeesterheer

  En de volwassenen zagen in zwarte piet een schertsfiguur en legde totaal de link met de donkere mens niet totdat Quincy “subsidieslurper” Gario er over begon.


  Maak melding

 28. @Paul,

  Het zijn de volwassenen die de meest rare dingen doen zoals kindermisbruik, discriminatie enz. en dan verschuilen ze zich in dit geval achter kinderen. Niet erg sterk.


  Maak melding

 29. Intussen ligt die Erik van Muiswinkel flink onder vuur omdat hij een zwarte pieten fan die hem verbaal aanviel een ziektewoord toeslingerde.

  Kijk maar op de site van De Telegraaf (reacties) hoe de Hollanders zich massaal tegen hem keren nu. Zwarte Piet is heiliger gemaakt dan de Paus!


  Maak melding

 30. @Cochise
  Het heeft de wereld veel inspanning gekost om Nederland zover te krijgen om de slavernij ook af te schaffen.
  Het heeft ook veel inspanning gekost om de door Nederland ingestelde apartheid in Zuid-Afrika af te schaffen.
  Ook nu zal het lukken om Nederland zover te krijgen om te stoppen met deze achterhaalde en rascistische karikatuur.
  Voortschrijdend inzicht…..? Kennelijk niet voor iedereen.


  Maak melding

 31. @Vasuki

  Waarom moet hij dan het woord “kanker” gebruiken? Zie ook niet helemaal waar dat voor nodig is. Ik heb zoals zovelen ook dierbaren weg gebracht door die rotziekte.


  Maak melding

 32. @TutupMulut

  Het westen waar NL onderdeel van uit maakt zijn door de verlichting degenen geweest die slavernij überhaupt hebben afgeschaft. Slavernij is geen westerse uitvinding namelijk. Witte mannen hebben er wel goed op geboerd een bepaalde periode. Maar het bestond al eeuwen voordat de verdoemde witte man er in aanraking mee kwam.


  Maak melding

 33. @Paul sorry dat ik je kennelijk heb aangesproken

  door de afschaffing van de slavernij in 1863 te noemen, maar dit gaat toch over Nederland. Ik kan in dit verband moeilijk hebben over het slavenverleden van b.v. Egypte. Die vieren n.l. geen Sinterklaas met een zwarte Piet.
  Ik ging er vanuit dat je dat wel zou begrijpen.
  Ook zwarte Piet in zijn huidige vorm zal worden afgeschaft!


  Maak melding

 34. @Paul,

  Het gaat in de reacties vooral om z’n mening betreffende ZP en iets minder om het scheldwoord.

  Overigens kun je de gesteldheid van een volk mede afleiden uit het soort scheldwoorden dat ze gebruikt en uit de frequentie van het gebruik.


  Maak melding

 35. @Dierenmeesterheer wat kraam jij een heleboel onzin uit zeg! Hoezo is Zwarte Piet racistisch ? Als jij eens in de geschiedenis verdiept had dan had je nu geweten dat Zwarte Piet juist voor vrijheid staat. In de 16e eeuw droegen mannen die hun vrijheid verkregen hadden, een grote oorring. Zwarte Piet draagt een grote oorring als teken dat hij zijn vrijheid verkregen heeft. Jullie negers moeten niet opeens gaan doen als of alles wat Nederlands is jullie benadeeld en vernederd heeft. Die vernedering vind je nu, na 40 jaar onafhankelijkheid, dagelijks terug in de SU samenleving.


  Maak melding

 36. Als kind heb Ik in Suriname altijd het Sinterklaas feest gevierd.En met mn moeder als eerste klasse schooljuf gingen we altijd achter de cadeautjes aan.Maar ook ik moet vandaag zeggen..het is genoeg geweest..De liedjes ook; Ook al ben ik zwart als roet, ik meen het goed.Alsof je je voor je huidskleur moet verontschuldigen.Uit liefde en respect naar mn medemens met een donkere huidskleur…zeg ik bij deze STOP!!!!!


  Maak melding

 37. @Dutch

  Francis is the first Jesuit pope, the first from the Americas, the first from the Southern Hemisphere and the first non-European pope since the Syrian Gregory III, who died in 741.
  Bron Wikipedia

  Zo, heb je vandaag weer wat geleerd.
  De meeste mensen kramen onzin uit onwetendheid.
  De paus is een Latino, de Amerikaanse president is een halfbloed (in de jaren 50 was dat ondenkbaar), de NL koningin is een Latina, onze prinsessen zijn allochtonen.

  Stap uit je bekrompen nostalgisch wereldje en accepteer dat de wereld en alles wat daarbij hoort aan verandering onderhevig is.


  Maak melding

 38. Stierenvechten is een eeuwenoude Spaanse traditie. Dat vinden wij niet ok. En daarom steken wij ( de Nederlanders )het vermanende vingertje op naar de Spanjaarden dat de houdbaarheidsdatum van hun traditie anno 2016 is verstreken.

  Kan iemand mij uitleggen waarom de zgn ZP traditie in onze hypocriete ogen belangrijker is dan de Spaanse traditie

  Beide tradities zijn niet ok. Weg ermee.


  Maak melding

 39. @Zwakka,

  Jij hebbe gelijk hoor. Inderdaad gedoe met kadootjes en gedichtjes. Jij doet moeite en betaalt de rekening (cadeau) en Sinterklaas gaat er met de eer vandoor. Niet eerlijk!


  Maak melding

 40. Als het een kinderfeest is moeten alle kinderen zich daarmee kunnen identificeren.
  Zo een lelijke zwart geschminkte kop met blauwe uitpuilende ogen en fel rode of roze lippen met als klap op de vuurpijl een afro pruik uit de jaren zeventig. Dat kun je die arme kinderen toch niet aandoen?

  Waarom waren wij als kind zo bang voor zwarte piet? Niet voor de zak naar Spanje maar voor die oerlelijke (neger)kop.

  In deze moderne maatschappij heeft dit feest een achterhaald en ouderwets karakter en past zeker niet in het huidige Nederland.
  Dus andere Pieten en klaar is Kees!


  Maak melding

 41. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR ZUIVERHEID EN RECHTVAARDIGHEID TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  Toch even dit dat inzicht kan bieden in de Zwarte- piet discussie, en men de wereld niet zo Zwart- wit meer bekijkt, want de wereld is KLEURRIJK, en niet Zwart- wit!
  Nederland is KleurRijk, en niet Zwart-wit.
  Hopelijk komt er gauw een eind aan de discussie want er zijn zoveel andere belangrijke zaken die om aandacht vragen.

  Het wordt anders zo grijs allemaal als men zich alleen op een Zwart- witte mensenwereld richt.

  Het Hemelse rijk is ook KleurRijk.
  De christelijke God hoort ook niet ‘ blank’ afgebeeld te worden ( als een Europeaan), want dat zorgt voor ongelijkheid.
  Jezus’ hoort niet blank afgebeeld te worden, want dat zorgt voor ongelijkheid.
  Engelen horen niet alleen blank afgebeeld te worden, want dat zorgt ook voor ongelijkheid.

  Als men toch eenmaal bezig is het onrecht uit te bannen, dan ook beseffen dat de benaming de ‘ witte’ mens ook niet klopt. De Europese mens is niet wit en ook niet blank, maar meer rose? beigeachtig? (iets om over na te denken)

  Daarnaast hoort de zwarte mens ook trots te zijn op zijn kleur en zichzelf niet te discrimineren door z’n huid te bleken. Helaas gebeurt dat nogal veel. Wees eerlijk tegen jezelf en een goed voorbeeld voor je kind, en trots op je Kleur!Tenslotte gaat het om het innerlijk van de mens

  En Inderdaad zorgt Zwarte Piet voor ongelijkheid, want hij beeldt een minderwaardige rol uit, en donkere kindjes worden hiermee gepest waardoor ze zich minderwaardig kunnen gaan voelen. In belang naar een betere wereld gebaseerd op gelijkheid en rechtvaardigheid inderdaad afschaffen.

  De autochtone Nederlanders die tegen Zwarte Piet zijn moeten beseffen dat Suriname multicultureel is gemaakt tijdens de koloniale inbreng van Nederland in Suriname, dus Multicultureel Nederland mag er ook zijn!

  BNN’ers gaan jullie dan ook gelijk petitie tekenen voor de Rechten van de Inheemsen dat ze zeggenschap in hun land terug krijgen mede dit kwijtgeraakt door de Europeanen die hun land in bezit hebben genomen, o.a. in Amerika….Australie….Nieuw Zeeland….Canada…..etc.
  En misschien ook petitie tekenen tegen seksueel misbruik van kinderen? Dit in het belang ook van alle kinderen.
  Zo zijn we werkelijk Solidair naar elkaar en werken we allen in Algemeen Belang voor een Betere- en Rechtvaardige wereld.

  Message and POWER from THE GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 42. De kinderen wit zwart bruin geel en rood, waar het om gaat in het Sinterklaasfeest de 3 t/m/ een 6/7 jaar , daarna geloven ze er toch niet meer in, spelen met elkaar zonder het verschil in kleur op te merken, dat wordt ze door gefrustreerde en geobsedeerde ouders in bepaalde gezinnen wel bijgebracht (indoctrinatie?) wit deugt niet, en dit gebaseerd op wat als een zwarte bladzijde voor beide partijen, de Afro-Surinamers als de Nederlanders in de geschiedenis beschouwd moet worden toch?, maar dan wel eentje van meer dan 200 jaar geleden, maar je moet wat hebben om je tegen af te zetten hebben toch, je moet wat hebben om te zeuren, Algemeen gesteld, veel westerlingen, beschouwen mensen uit het oosten van Nederland ook als boeren (ook een vorm van discriminatie), daar lachen ze er om en noemen zichzelf Hereboeren (de Graafschap) zo kun je er ook mee om gaan, wie is er nu dom? de bewuste westerling of de oosterling, relativeren is hier het toverwoord en leven in het hier en nu,


  Maak melding

 43. Zwarte schaap
  Zwart kijker
  Black out
  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet
  Zwart rijden
  Iemand de zwarte piet toespelen
  Het werd ineens helemaal zwart voor mijn ogen
  Zwarte markt
  Iemand met een zwarte kool tekenen
  Op zwart zaad zitten
  Zwart van de honger

  Ik ben de goedheilig man, met mijn zwarte knecht, die jullie in zijn zak gaat stoppen als je stout bent.

  Deze kleine zwarte jongens zal ik knechten, hetgeen zoveel betekent als ik zal ze aan mij onderwerpen.
  Nu ik ze geknecht heb zijn zij aan mij onderworpen.

  Maar, ik snap deze hele discussie niet. In bovenstaande voorbeelden is zwart toch niet negatief afgeschilderd? Of wel soms?
  Persoonlijk vind ik zwart haar het mooiste, maar ik heb er geen problemen met een andere kleur, behalve op éèn specifieke plaats. Maar dat is mijn subjectieve voorkeur. hahaha


  Maak melding

 44. Zoooooooooo..

  Zóóóóó leukkkk, ach, wat lief van die 90 witte bnn’ers plus die 10 zwarte bnn’ers dat ze solidair zijn met anti- racisme.

  Erg sjiek hoor.
  Super, super, super toff, mijn leven ken niet meer stuk,
  Mijn dank is verpletterd, dankie basja, dankie……

  Oprotten, ik heb geen aai over mijn bolletje van een witje nodig.
  Betutteling ten top; ”kijk mij nou ik ben tegen racisme” Lekker vintage…….pfffffffffffff.

  Wordt je nu méér
  of minder
  gediscrimineerd?


  Maak melding

 45. .”Ik benadruk dat ik niet zo ver ga om te stellen dat.iedereen die pro zwarte piet is een racist is, maar iets wat in de kern een foute oorsprong heeft moet ongeacht of het een kinderfeest is, naar mijn mening worden afgeschaft ”
  Robinho zaterdag 28 mei 18.03 ur

  Volgens mij zegt dit alles.


  Maak melding

 46. @Dutch,de paus is altijd een blanke, als vertegenwoordiger van Jezus Christus hier op Aarde, als symbool van Europese geestelijke superieure macht over de Wereld,terwijl ze eeuwen geleden de Ware en Echte gelijkenis,beeltenis als de Zwarte Madonna en Zwarte Jezus hebben vervangen om de slavernij te rechtvaardigen, de huidige paus en bijna alle regeringleiders in grote latijns Amerikaanse landen zijn Europeanen door overname,en geen Inheemse leiders .


  Maak melding

 47. Dit is een goed initiatief van deze BN-ers. Ben blij dat mijn ouders dit feestje nooit thuis met ons vierden. We zijn vroeg bewust gemaakt van de onzinnigheid van dit feestje. Op school deden we mee, maar niet van harte, en slechts voor de vorm.

  Met het afschaffen van dit feestje, snijdt het mes aan twee kanten. Er valt een soort verplichting af van de schouders van veel volwassenen die een cadeau tegen wil en dank kopen voor zowel kinderen als volwassenen, waarbij achteraf blijkt dat het cadeau niet zo superleuk is. Ook voor minder bedeelden neemt de verplichting van het kopen van een Sinterklaascadeautje af. Ik doe niet mee met allerlei onzinnige commerciële feestjes. Zonde van het geld. Kun je beter een kindertehuis of een bejaardenhuis in Suriname of ergens in Afrika of Indonesië of zo steunen dan allerlei onzinnige Sinterklaascadeautjes kopen, denk ik zo. Da’s echt superveel zonde van je hard verdiende geld, denk ik zo.


  Maak melding

 48. @Palm

  Ik ,maak ,me niet druk om mensen die een afkeer hebben van hun zwarte kleur, Deze mensen zijn niet te genezen.
  Het is trouwens alleen in Nederland dat de ned-surinamers zo iets belachelijks uithalen .Ik raad ze aan om terug te komen naar Suriname als hun minderwaardigheids gevoel hun parten begint te spelen daar in Nederland.
  Maar dat gaan ze natuurlijk niet doen want dan gaan ze hun voorzieningen moeten opgeven en dat gaan ze toch niet doen nu er nog 2 jaren van ellende door je baasje is uitgeroepen.
  Ik zie Sylvana en haar clubje als het IMF van de zwarten die hun wil willen doordrukken in een land die niet eens hun geboorte land is ,


  Maak melding

 49. @ Hans,

  Je vermelde:
  ” maar dan wel eentje van meer dan 200 jaar geleden, maar je moet wat hebben om je tegen af te zetten hebben toch, je moet wat hebben om te zeuren,”

  Wat je helaas vergeet beste Hans, en met jou veel van je soortgenoten, is dat Nederland het in 1948, dus nog maar de vorige eeuw “dunnetjes” over deed met de instelling van Apartheid in Zuid Afrika. Je soortgenoot Verwoerd, geboren in Amsterdam vestigde met steun van Nederland en Engeland dit verdorven regime. Zelfs voor het koninklijk huis was het ANC inclusief Mandela een terroristische organisatie. Pas in 1990 haalden je soortgenoten bakzeil toen Apartheid officieel werd verboden.
  Je mag gerust kort van memorie zijn Hans of mogelijk beschik je over weinig educatie, de feiten liggen er. Alle landen in de wereld hadden volledig afgerekend met de slavernij. Alleen Nederland dat overigens als allerlaatste land de slavernij afschafte, heeft in 1948 opnieuw haar immens slechte inborst getoond aan de wereld.
  Snap je nu, beste Hans waarom een Hollander nooit te vertrouwen is?
  En de zwarte mens moet dus geloven dat Hollanders niet racistisch zijn?
  Wij weten wel beter, beste Hans.

  Dream on!


  Maak melding

 50. Neen domme Ray: het Sinterklaasfeest wordt alleen in Nederland gevierd hoor. In Engeland hebben ze Black Pete afgeschaft en in Canada komt het niet meer voor. Alleen in NL en in Vlaams België komt dit onzinnige feest (nog) voor.

  Behalve dat het een onzinnig feest is, is het gewoon een commercieel feest, niets meer en niets minder. Heeft weinig diepgang; geef mij dan maar het Kerstfeest, want dat feest heeft veel meer betekenis en het is ook nog een internationaal feest.


  Maak melding

 51. Zo onnozel kun je je alleen uiten als je in staat bent 300 jaar lang mensen slaaf te maken, en dan verontwaardigd zijn dat de getroffenen je dit voorhouden. Het is praat die zielenpijn doet vermoeden om vervlogen tijden. Ik heb niets met statische cultuuraanbidders. De nazi’s hebben hun inzicht in het duizendjarig rijk na de holocaust toch ook bijgesteld? Of zijn ze, onaangedaan door de geschiedenis, nog volop in ons midden?


  Maak melding

 52. @Miky de´Lorean!
  zondag 29 mei 2016 om 18:50 uur.
  Je hebt het prima verwoordt in uw reactie.

  En dat is nog steeds niet doorgedrongen in de hersenen van die huichelachtige Hans & Ray.
  Wim Sonneveld zou zeggen:
  Gluiperds Ray & Hans van het zuiverste water.


  Maak melding

 53. Je mag er bij halen wat je wilt Mikey de ‘Lorean, ik had het over de kinderen waar dit feest voor bedoelt is en die nog niet weten wat racisme en slavernij is, die al dat gedoe hierover een zallige rotzorg zal zijn als zij hun cadeautjes en snoep maar krijgen, alle negatiefieteit komt uit de breinen van een aantal gefrusteerde en geobsedeerde breinen van een aantal zgnde. volwassenen.
  En zo’n reactie van ene SARAMA wat moet je er mee, een beetje meeliften op een ander, verder nooit wat van vernomen


  Maak melding

 54. En die arme kindjes die niet weten wat racisme en slavernij is, zullen het ook heel erg vinden als de piet er anders uit komt te zien.

  De vriend van witte veder zou zeggen; “U spreekt met gespleten tong”

  Het geklets over kinderfeestje is een smoes die over de rug van de kinderen wordt gebruikt. Want in feite is deze discussie puur gebaseerd op eigen belang van de koppige volwassenen die de hedendaagse maatschappij nog steeds niet begrijpen.


  Maak melding

 55. @ Hans,

  Je stelt mij echt teleur met je reactie door gemakshalve niet in te gaan op de handelwijze van de Hollanders vanaf 1960 in Zuid Afrika. Je verschuilt je achter blije kindertjes en het zoals jij noemt meeliften van iemand anders op dit forum die ook recht heeft op een eigen mening.
  Mijn punt is of personen zoals jij, wel snappen dat racisme heel nauw, ook anno 2016 verbonden is met de gemiddelde Hollander. Vertel mij in Gods naam hoe niet-Hollanders jullie als eerlijk (niet racistisch) volk moeten zien. Vertel mij op welke wijze niet-Hollanders jullie moeten vertrouwen op jullie mooie (klets)praatjes over o.a. jullie ziekelijke feestje op 5 december. Hoewel ik geen wetenschapper ben, neig ik aan te nemen, dat jullie racisme aangeboren is. Hoe kan het immers, dat een volk dat eeuwenlang racisme als normaal heeft ervaren, plotseling na Zuid Afrika 1990 haar denkwijze hierover met 180 graden heeft gewijzigd? Vergeet niet beste Hans dat slavernij tot 1863 EN Apartheid tot en met 1990 !!! in Nederland waren geïnstitutionaliseerd, tot aan het Koninklijk huis aan toe!!!
  Ik wil trouwens ook aanhalen hoe jullie Hollanders tussen 1940 en 1945, vele Joodse families, wonend en hard werkend in Nederland hebben verraden aan Hitlers Duitsland! Lafhartig of niet beste Hans?
  Ik hoop dat jouw brein je zal ingeven, dat door jullie eeuwenoude verderfelijke karaktertrekken, iedere handeling richting niet-Hollanders altijd met argusogen zal worden vergezeld. En dit laatste vind ik zonder meer terecht. Een vrij logisch gevolg van voortschrijdend inzicht. Mogelijk zonder dat jullie het feitelijk beseffen, is racisme latent aanwezig bij jullie Hollanders vanaf jullie geboorte. Voor naïviteiten van niet-Hollanders anno 2016, is er daarom helaas voor jou en de jouwen, geen enkele plaats meer beste Hans!


  Maak melding

 56. gut wat veel woorden en zaken haal je er weer bij, maar obsessie en gefrustreerdheid verklaren veel, maar ook dat lafhartige gedrag komt ook voor bij de afro surinamers, want wie heeft jullie voorvaderen gevangen genomen en als slaven in Afrika verkocht, zit het daarom ook bij jullie in de genen? Ik merk wel dat ik te maken heb met iemand die in ieder geval zijn gelijk wel hebben, maar word je daar gelukkiger van? ik betwijfel het, maar mijn zegen heb je.


  Maak melding

 57. How to be a successful African nation: the right to lie, cheat and steal.

  Dear friends from Suriname, greetings from His Excellence R. Mugabe and please also receive my kindest and best wishes.

  If you can remember, last I talked about the right to be lazy: you do nothing, nature does it all. Today, I will speak my mind about the right to lie, cheat and steal.

  We live in a world that is an illusion. Nothing is really what it looks like. E.g. when you look in the mirror, what do you see? You see a face, a body, a head, ears, teeth, eyes, lips, nose, lips, a mouth, chests, a belly, a hip, thighs, legs. But
  do you see yourself? No! Do you see your thoughts? No. Do you see your soul, love, inner beauty, intellect? No. All you can see in the mirror are your bodily characteristcs. Your true self, your real being is hidden.

  Now the world will tell you that you are what you see in the mirror! You are fat, so you’re no good. Your nose is big, so
  you’re no good etc. Should you believe this? Of course not. Though this can be right on the physical level, yet you
  have to deny this. Look in the mirror and tell yourself: I’m beautiful.

  Your ego is always catching up and inclined to believe what others tell you, so cheat your ego, lie to it and tell it: yes,
  I’m beautiful.

  So the world wants to make you believe something you are not and gives you a false bodily identity. What to do then? Steal back from the world your true identity. Tell the world that you are a spiritual being and that you are not the body, the body is only your tool, your vehicle in this life.

  Thus, in order to become happy and stay true to your nature, you have to lie, cheat and steal.

  Lie to your (not so beautiful) body, tell it that God has made you and God only makes beautiful things therefore you are
  beautiful.

  Cheat your ego, declare it false and declare your soul to be your real self.

  Steal your true identity and know that you are the spirit, not the body. By doing this, you will get rid of the influence of the materialistic world which has been telling lies to you, cheating you and stealing you and and so lie to the liar, steal back from the thief what is yours and cheat the false ego and make it disappear. These are your Godly rights. Please make use of them.

  Lovingly yours,

  Robert R. Moegaba


  Maak melding

 58. Lang Leve Zwarte Piet.

  En alle doembedenkers moeten hun kadotjes inleveren.. zij verpesten het goede sfeer wat nog rest in de wereld van de kinderen.

  I Love witte Sint en blaka Piet


  Maak melding

 59. @django mang,

  Sang ye takie? Dim piekien moesoe lerie tak a no Sinterklaas gie ding kado, maar datie ing ma nanga pa bai a sanie gie ding. Dim moes kong dankbaar gi ma nanga pa.

  In fosie ting, Sinterklaas bing de wang Katholiek masra. A mang bing beloon dim piekien wang of a bing fom ding if dim no bing begie masra Jezus. A mang functie keba now. Dim piekien ne go na kirkie moro.
  Dim witie sma kong so ede-wasie (hersenspoeling) tak dim mang briebie a lee torie disie.


  Maak melding

 60. KANKER te genezen ZONDER CHEMO OF radioactiviteit die is een geweldige getuigenis ik moet delen met alle kankerpatiënten

  patiënt in de wereld die ik nooit geloofd dat hun geen volledige genezing voor longkanker of welke vorm van kanker zou kunnen zijn, ik zag

  mensen getuigenis op blogsites hoe Rick Simpson cannabis olie bracht hen weer tot leven moest ik om het te proberen

  Ook en je kan niet geloven dat in slechts een paar weken heb ik begon te gebruiken al mijn pijn te stoppen geleidelijk, en ik moest vertrekken

  zonder gebruik van de medicijnen van de dokter gaf me, op dit moment kan ik u vertellen dat al maanden heb ik nog nooit gehad

  pijn en ik zijn net ging voor de tekst en de dokter bevestigde dat er geen spoor van kanker weer, ere zij

  Jezus leidt mij om deze echte man genaamd Rick Simpson, ik ben zo blij voor het delen van deze getuigenis, mijn advies aan

  u mensen die denken dat hun is geen genezing van kanker, neem dan contact en krijg de olie behandeling van Rick Simpson proberen

  en je zult er geen spijt, omdat het echt werkt en hier zijn e-mail (phoenixtearsadmi@gmail.com) Thanks en

  God zegene je?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.