Moord, zelfmoord symptoom crisis Suriname?

21

PARAMARIBO, 27 mei – Aantal en aard van moorden en zelfmoorden in Suriname kunnen duiden op een maatschappelijke crisis. Dit stelt Asha Mungra, arts en voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen, USV. Enkele recente drama’s geven stof tot nadenken.

Veelal zijn het vrouwen die het onderspit delven. Op sociale media wordt er veelal heftig op geregeerd. Het is een niet te onderschatten fenomeen. “We kunnen spreken van een maatschappelijke crisis. De geestelijke en sociale stress en de frustraties zijn hoog, waardoor mensen steeds minder verdragen en minder tolerant zijn”, zegt Mungra tegenover de Ware Tijd. Het gaat om meer dan het financiële.

Ook sociaal en emotioneel wordt grote armoede geleden. De financiële crisis verhoogt weliswaar de druk. Hier en daar wordt sneller het kookpunt bereikt. “Ik ben bang dat we nog ernstigere dingen kunnen verwachten”, aldus Mungra. Sociale hulp alleen zal geen soelaas bieden. “De regering moet de mensen weer een basis kunnen garanderen, zodat ze weer levensvreugde en toekomstperspectief krijgen.”

21 REACTIES

 1. Ik denk dat Suriname na 12 jaar beter wordt.
  Als de huidige machthebbers en de voorgaande machthebbers het veld zullen ruimen.
  Indien deze mensen nog in de politiek zullen zitten dan kunnen wij het vergeten.
  Jongeren moeten het roer overnemen dan zal Suriname anders eruit zien.
  Binnen 15 jaar zie ik dat nog niet gebeuren.
  Sari Tori


  Maak melding

 2. Om in de woorden van Brunswijk (die zelf boter op z’n kop heeft) te spreken: “DENG SMA EI DEDE IEN A FILM”
  Het is triest, maar vele van dit soort drama’s hebben als 1 vd belangrijkste oorzaken hun oorsprong in de financieel economische toestand in het land en niet te vergeten in het moreelverval..


  Maak melding

 3. Ik zie nog meer moord en zelfmoord in de toekomst als de tarieven verhoogd worden elke maand.Want echt de verhogingen zijn MOORDEND!!
  Het is net een vloek die op ons ligt!!
  De boutavloek!!!


  Maak melding

 4. Asha, je bent een aardige meid maar je kletst !
  Suriname heeft al jarenlang te maken met suïcidale mensen, psychopaten, serie moordenaars, etc. etc.

  Onder de Hindustanen (vaak meisjes) worden er toch ook heel veel zelfmoorden gepleegd (ook in Nederland).
  Er zijn landen waar het economisch veel erger is dan in Suriname, en nog gaan de mensen aldaar niet over tot zelfmoord.
  De mens heeft instinctief de neiging om uitdagingen aan te gaan en die te overwinnen. In elk probleem zou de mens dus een nieuwe kans of uitdaging moeten zien om er beter van de worden en er van te leren.

  Zijn de Surinamers zulke watjes en zielepoten geworden dat ze kiezen voor zelfmoord ipv een challenge !

  Die bigie mofo van de Suri’s is dus fake want ze kunnen eea psychisch niet aan.

  Ik hoop dat hetgeen Asha zegt niet klopt, anders zien we strakjes half Suriname massaal vanaf de Bosje brug de Surinamerivier in springen.


  Maak melding

 5. De crises eist ook zijn tol. Heel veel mensen hebben kapitaal bij de banken geleend om te investeren in de goudsector. Door de daling van de wereldmarkt goudprijs kwamen deze mensen in financiële moeilijkheden. De crises is niet veroorzaakt door de regering maar is het gevolg van externe factoren.Maar de ongeleide domme doos Esmerald is het hier niet mee eens.


  Maak melding

 6. @Alibaba,
  Wij willen geen racistische commentaar.
  Heb je problemen mee dat je moeder en zus gepakt zijn door je hindoestaans buurman.
  Volgens mij heb je hierdoor een trauma opgelopen.
  Probeer het verleden te vergeten en leef in het heden.


  Maak melding

 7. Trinita

  Tussen medio 2008 en en begin 2009 dropte de olie prijs met ongeveer $ 90/vat en was de goudprijs 25% lager dan nu. Was er toen een crisis en heeft men toen bij het IMF gesmeekt om hulp.

  Beste Trinita toen werden de subsidies op energie door de regering betaald en werden de rekeningen betaald zonder dat men de olie en goudprijs de schuld gaf.
  Toen loste men het zelf op zonder IMF en met ongeveer $ 40.000.000/jaar aan steun van Nederland.


  Maak melding

 8. @ Alibaba,

  Hindustanen discrimineren elkaar, dat is geen racisme.
  Racisme is als het ene volk tegen het andere volk roept je bent zwart en nog meer van dat soort onzinnige dingen.

  Volgens mij ben je een moslim, tenminste dat haal ik uit je naam.
  Moslims mogen van hun geloof geen alcohol gebruiken, maar ik ken genoeg moslims die dat wel doen.

  Goed bekeken doen mensen juist die dingen die niet zouden mogen. Is altijd al zo geweest en zal ook blijven. Het wordt alleen maar erger.

  Maar op mijn vraag wie je bedoelt met hindustanen heb ik geen antwoord gekregen.


  Maak melding

 9. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…..ZORGEN VOOR ZUIVERING EN RECHTVAARDIGHEID TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  “De regering moet de mensen weer een basis kunnen garanderen, zodat ze weer levensvreugde en toekomstperspectief krijgen.”

  Dit zal zeker niet lukken met deze regering die het land niet goed weten te leiden, en geen goed voorbeeld aan het volk kunnen geven. Vanuit leugens en eigen belangen regeren kan mensen geen levensvreugde en goede toekomstperspectief bieden.’

  Er wordt nu vooral veel Vertrouwen van de Geest- en Wiskracht van burgers gevraagd, en betrokkenheid voor elkaar. Van daaruit samen Solidair aan het werk te gaan.

  Message and Power from THE GREAT SPIRIT OF LIGHT!!


  Maak melding

 10. @Alibaba
  Hello turk ,jij zit met Sylvana in hetzelfde boot en het heet RACISME speedboot.
  Het eeuwen oude geklets tussen Zwart- wit!!


  Maak melding

 11. Wat velen niet weten of willen horen, en dat is het gros der aanbidders van onberechte moordenaars, die oerdomme paarse zombies, is dat met het vrijwillig bewust kiezen voor een onberechte meervoudige moordenaar als president, er een grote misdaad/moord vloek in het gehele land is uitgebroken en als het zo door blijft gaan, een burgeroorlog als hoogtepunt. Zelfs zijn zoon, stiefzoon en kleinzoon zijn al slachtoffer van de misdaadvloek, naast ene Ooitje, de geweldenaa, alsook vele oerdomme paarse aanhangers. Wacht maar af, die oerdomme paarse zombies zijn werkelijk paars duivels bezeten aanhangers, en die geen onderscheidt meer kunnen maken tussen goed en het kwade. Net als hun lijder en paars corrupte roversbende zijn zij verworden als roofdieren, met een paars misdadig, moorddadig instinct. Vervloekt zijn moordenaars en allen die moordenaars aanbidden, jong en oud, stinkend rijke paarse corrupte witte boord criminele poepvliegen en parasieten, awarie domrie tot arm verworden paars verslaafde straatzwervers. Wo ka.


  Maak melding

 12. @Alibaba
  ‘Allah ho Akhbar;,
  De hindostanen doen je toch geen kwaad die zelfmoord plegen?Zie je iemand hier die jammerty dat ze zelfmoord plegen. Nee toch?!
  Het is het MOMENT dat bepaald.Behalve de hindostanen heb je ook andere volken die zelfmoord plegen maar eerst als ze iemand anders vermoord hebben. Je mag duizenden seminars organiseren en de mens uitleggen dat zelfmoord een grote zonde is maar als het moment komt en zo iemand met zelfmoord gedachte door draait kunnen al de seminarlessen zo iemand niet helpen.
  Ze zien zelfmoord als de enige oplossing.
  En als God een nieuwe wereld gaat creeren en langs zo iemand zijn graf loopt zegt hij’blijf jij maar rustig daar,het leven krijg je maar 1 keer en je berooft je van je Eigen leven,voor jou geen tweede kans want je gaat hetzelfde weer herhalen’.
  Snap je het nu Alibaba,
  de kracht om niet aan zelfdoding te doen ligt bij jou en niet bij Asha Mungra.
  Gegroet..allah ho akbhar.


  Maak melding

 13. Denk erom een moslim doet alles wat allah verboden heeft.
  Ze liegen en bedriegen.
  Het hoeft geen betoog kijk maar rond en volg het journaal.
  Ik zou zeggen dat ze blind zijn als ze niet weten dat ze hun eigen volk vermoorden in naam van ..je weet het zelf.


  Maak melding

 14. Nog meer van die rare zelfmoordbruggen en été VIJF voor die duivels die het land helemaal hebben kaal gevreten.

  Wat zullen PAARSE DUIVELS ZOALS PARBO, MAZDA, DAMSCO en ROB.G trots zijn.
  Goed voor de Economie,
  Proost!


  Maak melding

 15. “De regering moet de mensen weer een basis kunnen garanderen, zodat ze weer levensvreugde en toekomstperspectief krijgen.”

  Ga toch mediteren, lieve mensen. Dat geeft rust in je hoofd en hart en je leert die vrouw en kinderen en ouderen liefhebben ipv hen af te tuigen.


  Maak melding

 16. Asha doet er goed aan het projekt van Kari yu te ondersteunen.je hebt als taak trauma’s te beperken, begeleiden en schermen. maar hoe ziet het na trajekt van slachtoffers er uit? Niet intellectuelen , de vroege schoolverlaters zijn vaak aan de haaien overgelaten. Onderwerpen zich aan de man( vaak hoofdkost winner).
  Asha help mee de situatie leefbaar te maken.
  Stop met de regering hiervoor aansprakelijk te stellen. Sinds jaar en dag komt onder een bepaalde bevolkingsgroep suicide voor. Ook toen Su in zn bloei was.


  Maak melding

 17. @ Milton.
  Sorry, maar jouw bijdrage getuigt van weinig menselijk inzicht en is een miskenning van de realiteit. Ik wil je enkel bij deze meegeven ; Problemen die mensen over het algemeen ervaren zijn divers. Bepalend is de draaglast en draagkracht van de persoon om het hoofd daaraan te bieden.


  Maak melding

 18. Het oerdom paars volk zijn de paarse ezels en ezelinnen van baas en paars corrupte roversbende olv Boefdraad. D mega schulden zullen ze dragen als zware paars verdoemde me ka lasten. Iaiaiaiaiaiaia, niet klagend balken, maar dragen de paarse lasten vol kommer en kwel te we ka…..hahaha dee nanga dee moro. Iaiaiaiaiaia,wahahahahahaaha


  Maak melding

 19. Dit geweld tegen vrouwen is echt een supergroot probleem en zinloos geweld. Er moet nog meer beleid komen tegen vrouwengeweld. Desnoods wordt mediation verplicht gesteld in relationele kwesties.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.