Suriname kan niet meer rekenen op PetroCaribe

47

PARAMARIBO, 23 mei – Suriname kan vrijwel niet meer rekenen op PetroCaribe. Het hulpsysteem van wijlen Hugo Chavez is zo goed als krachteloos geworden. Dit stelt universiteitsdocent Maarten Schalkwijk.

Suriname kon enkele jaren rekenen op olie op afbetaling. Een deel van de schuld moest gestopt worden in sociale projecten in Suriname zelf. “Venezuela heeft de PetroCaribe-overeenkomst gebruikt als beleidsmaatregel om vrienden te maken in het Caribisch gebied en invloed uit te oefenen, maar kan dit niet langer”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. De economische problemen in Venezuela maken het moeilijker.

Suriname doet er dus goed aan te plannen buiten PetroCaribe om. “Elk moment kan de overeenkomst wegvallen, niet uit onwil, maar omdat voor het land niet langer uitvoerbaar is”, aldus Schalkwijk. Of Suriname binnenkort met economische vluchtelingen uit Venezuela zit, valt te betwijfelen. Schalkwijk ziet de mensen eerst naar buurlanden en Aruba en Curaçao gaan. “Pas als het daar vol is, komen we echt in beeld.”

Bekijk ook:

47 REACTIES

 1. Zoveelste doodgeboren kind van Bouterse en clan…intussen wang toe mang mek Den moni met deze deal…net als die cassavefabriek van Lakhin en zijn wederhelft/partner..


  Maak melding

 2. De veinigde vluchtelingen land van Suriname.

  De syriers vluchten hier,de haitianen,de venezolanen ,de guyanezen,de Hamas denkt ook naar Suriname te komen , de turken,, enz…enz…
  En wij …WAAR GAAN WIJ?!


  Maak melding

 3. Een grote mond had wijlen Chavaz, alsook Bouta. Maar ook al die oerdomme paarze zombies. Anno 2016..deng e ka.


  Maak melding

 4. Sranang wil als KLEIN land, meedoen met Zuid-Amerikaanse een LOBBY TEGEN de USA !

  Beide trekkers van de politiek tegen USA, Brazilie en Venezuela, zitten in Financiele en Bestuurlijke problemen !

  Sranang als gedienstig MEELOPER, is FAILLIET gemaakt door DDB. Het land zit al enkele JAREN met ERNSTIGE BESTUURLIJKE PROBLEMEN !

  WET en GRONDWET worden regelmatig vertrapt en verkracht door de NDP-MACHTHEBBERs !!!

  Sranang-Volk, neem UW MACHT TERUG en plaats
  ONBESPROKEN en ZWAAR en PUNCTUEEL GESCREENDE MENSEN op POLITIEKE POSTEN !


  Maak melding

 5. De dubai van Misiekaba is nog verder uit het zicht..ratingbureau Moodie’s heeft Suriname gedegradeerd van Ba3 naar B1…sari torie..
  Zelfs de junkstatus is verlaagd…
  We gaan voor Nog vijffffffff……


  Maak melding

 6. @Waarheidscommissie,

  no mang geen grap, bouterse beschikt over zeer geavanceerde wapens zoals raketwerpers- machine pistolen en pantservoertuigen.

  Dus Amerika, bouterse is watching you (Hihihihihiihiiiiii)


  Maak melding

 7. ” Of Suriname binnenkort met ECONOMISCHE vluchtelingen uit VENEZUELA zit, valt te betwijfelen ” volgens Schalkwijk.

  Bueno, señor Schalkwijk ! Entonces es tiempo para visitar el club ” Diamond ”
  Dirección: Antondragtenweg 382

  ( Nou goed, heer Schalkwijk ! Dan is het tijd om in club ” Diamond ” eens een kijkje te nemen )
  Adres: Antondragtenweg 382

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 8. Ook de gratis basiszorgverzekering aan kinderen van 0-16 jaar en 60-plussers wordt ingaande 1 juni 2016 bij Self Reliance stopgezet. De overheid is niet meer in staat de kosten die hiermee gepaard gaan te dekken.

  WTF is allemaal gaande in Suriname.


  Maak melding

 9. Net als of Petro Caribe ooit iets heeft opgeleverd. Zie het rijst gehannes van afgelopen jaar.

  moody’s waardeert Suriname nu ook helemaal op junk niveau ondanks alle maatregelen.
  En dan denken dat er iemand gaat financieren anders dan tegen 200% zekerheid.

  Wellicht weet men het nog hoe Wijdenbosch de Alluinaarde productie bij Ballast Nedam in onderpand gegeven had voor de Brug.


  Maak melding

 10. @koos

  Samenwerking bij SelfReliance is stopgezet. Er zijn tig andere verzekeringsmaatschappijen om mee in zee te gaan.
  Stop being so negative!


  Maak melding

 11. @(real) anoniem

  Samenwerking bij SelfReliance is stopgezet. Er zijn tig andere verzekeringsmaatschappijen om mee in zee te gaan.

  Stop being so negative !

  ==============================================

  Ooit wel eens van een domino effect gehoord ? Lees goed, de overheid is niet meer in staat om de zorgkosten te dekken. En jij denkt dat de andere verzekeraars voor Sinterklaas gaan spelen.


  Maak melding

 12. É skrifi; suriname kan niet meer rekenen op petto caribe.

  Suriname heeft nooit kunnen rekenen geen enkel regering Is er in geslaagd het land doormiddel van een simpele begroting op orde te stellen.

  Suriname kan niet meer rekenen op petro oil

  No mek mi lafu!! Of krey.


  Maak melding

 13. Wat een belazerij..kunnen jullie dat niet zien? DDB en consorten wisten precies dat de beloftes niet ingewilligd konden worden..gratis basis zorg verlening 0-16 en voor 60 plussers..dat wij Surinamers het allemaal geloven..Noem me een ding dat DDB heeft gezegd of beloofd dat stand heeft gehouden…allemaal tactische praatjes om het volk zover te krijgen en voor zijn karretje te spannen.Allemaal voor zijn eigen plezier en genot…WIJ ZIJN GEEN PUPPETS..HET MOET AFGELOPEN ZIJN..ECHTE STREE DE FOE STREE..GEEN NDP STREE..MAAR WAN ECHTE STREE…!!!


  Maak melding

 14. Robinho schreef: “ratingbureau Moodie’s heeft Suriname gedegradeerd van Ba3 naar B1…sari torie”.

  Robinho, omdat de gemiddelde paarse ezel, die voor nog vijf jaar Bouterse gestemd heeft, geen flauw idee heeft waar Ba3 en B1 voor staan, moeten we het voor deze ezels in begrijpelijke taal vertalen; Suriname is van de WC (kumakoisi) status door Moodie’s gedegradeerd naar de Ka status, d.w.z. dat wij in Suriname de komende vijf jaar nog meer gaan schijten dan we nu al doen.


  Maak melding

 15. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  Hoe durft DDB zich baas van het Surinaamse Volk te noemen
  Baas???????

  Een hond heeft een baas.

  Het volk moet laten zien wie de straathond is, die in de gevangenis/hokje thuis hoort in USA, Nederland en Suriname.

  De dief roept heel hardt: ” houdt de dief!”
  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Wie heeft het Surinaamse Volk willen onderdrukken door hun te vertellen dat hij hun baas is?

  Een hond heeft een baas.

  Dus die persoon wil aan het Surinaamse volk vertellen dat het Surinaamse volk een hond is.

  Wel Surinaamse volk, laat ik u één ding vertellen: “u kunt aan DDB en rovers laten zien, dat u het volk zijn baas en van de rovers ben en dat kunt u doen door zich te bundelen en hem en de rovers als een straathonden weg te jagen. U het volk ben de baas en niemand anders.

  Het Surinaamse Volk is de BAAS van DDB en de rovers en maakt u hem dat kenbaar door hem en rovers weg te jagen.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. Beste mensen, dit wil ik even met jullie delen::

  Vandaag kwam ik na lange tijd een familie tegen. Ik zie hem heel weinig, omdat hij ver woont en ook nog in een vereniging zit.

  -Tijdens een borrel vroeg een zaken Turkse meneer aan mijn oom wie Abrahams is. Op de vraag waarom hij dit wilde weten gaf die meneer aan dat hij een zekere Abrahams uit Paramaribo heeft ontmoet bij een bank in het buitenland en Abrahams had toen €41.000 euro gestort op zijn eigen rekening.
  Abrahams vertelde aan die meneer dat hij adviseur is van de president in Suriname.

  Zie maar waarom er geen valuta’s in het land zijn.


  Maak melding

 17. Passant, ik wil Bouta niet verdedigen, maar niet hij heeft in eerste instantie beweerd dat hij de baas is, dat hebben zijn slaafse volgelingen gedaan. Een van zijn trouwste schoothondjes, Paraman, roept b.v. te pas en te onpas steeds weer “The Boss Is Not Always Right, But He’s Always The Boss”, Bouta weet diep in zijn hart dat hij de bagage, om een land goed te besturen, niet heeft, maar omdat zijn hondse volgelingen hem steeds weer vertellen dat hij de baas is, is hij dat op den duur gaan geloven, en nu zitten wij met de gevolgen van dit irrationeel handelen opgescheept en voorlopig zijn we hem nog niet kwijt, het is namelijk heel moeilijk om een omhoog gevallen beperkt geschoolde figuur, die denkt dat hij de baas is van alle Surinamers, aan het verstand te brengen dat het voor iedereen, ook voor hemzelf, beter zou zijn als hij vrijwillig zou oprotten.


  Maak melding

 18. Dubai of Haiti
  Beste oplossing is het land te verdelen !!!
  Want met de afstammelingen uit Ghana bereik je niets het is een klote zooi geworden. Kijk maar na 40 jaar wat er terecht is gekomen van dat land.
  Maar sommige mensen bang voor de verdeling?
  Komen ze misschien om van de honger?
  Wij kunnen een gironummer openstellen zoals gebruikelijk is in Afrika.
  Gironummer 123 voor Suriname het geld is op.
  Beste mensen geef gul anders komen de afstammelingen uit Ghana om van de honger !!!!
  Stuur geen spiegeltjes en kraaltjes maar harde euro’s !!!
  )
  )
  Beste Zwaar Behaarde hindoestaanse AAP!
  Afstammeling van GHANA? ooh hebben je ouders een geheime boek om te vertellen waar al die voormalige creoolse voorouders vandaan komen want de geschiedenis leert ons dat ze over heel continent Afrika werden gevangen en men zette verschillende stammen bij elkaar zodat men niet met elkaar kon communiceren om een opstand te plegen. Wat de spiegel en kraaltjes betreft je heb het vast wel van de ShakaZulu film hoe dom Kan je zijn om dit tegeloven. als de Europeanen in filmen zouden tonen dat de hindoestanen in India hun eigen kinderen opeten om de honger te stillen zou je dat ook geloven. De hindoestanen willen al tegraag Suriname in tweeën delen vertel mij waarom hebben de hindoestanen die slechts 143 jaar in Suriname zijn recht op een deel van Suriname terwijl de Javanen en de chinezen op een paar jaar net zolang aanwezig zijn. De hindoestanen waren TIJDELIJKE BETAALDE arbeiders die illegaal in Suriname bleven hangen. Vertel mij wanneer de Hindoestanen 143 in Nederland zijn gaan ze dan ook een deel van Nederland claimen, wanneer de Hindoestanen 143 jaar in Amerika zijn gaan ze ook een deel van Amerika claimen wanneer de Hindoestanen 143 jaar in Engeland zijn gaan ze ook een deel van Engeland claimen ? van Uganda weten we het al ze claimde dat Uganda hun land was en de dappere Amin heeft ze terecht uit Uganda geschopt terug naar India. misschien moeiten de creolen en indianen dit ook doen in Suriname alle hindoestanen eruit gooien terug naar het land van je voorouder India gebied SLUM JUNK!


  Maak melding

 19. Sabatoe Franse

  @Waarheidscommissie,

  no mang geen grap, bouterse beschikt over zeer geavanceerde wapens zoals raketwerpers- machine pistolen en pantservoertuigen.

  Dus Amerika, bouterse is watching you (Hihihihihiihiiiiii)
  )
  )
  Wapentuig is en verrassing voor die VHP hindoestanen mochten ze ooit een revolutie beginnen in Suriname dan is het binnen enkel dagen voorbij gevolg door een massale uitzetting van al die VHP hindoestanen. In hun plaats nemen we mensen uit Pakistan die zijn tenminste trouw en betrouwbaarder dan die ……. uit India


  Maak melding

 20. @robinho
  Binnen een jaar zitten ze in een Dubai hel. O sorry ze zitten al sinds Bouterse 1 in de Dubai hel.

  Wel Surinaamse bevolking dan moeten wij deze grote misleider, leugenaar en moordenaar gewoon weg jagen.
  Blijf demonstreren


  Maak melding

 21. De kenmerken van een dictator zijn, zoveel mogelijk beloftes doen die je niet kunt waarmaken, liegen en bedriegen, zoveel mogelijk stelen van het volk, en als je tijd erop zit, het volk achterlaten,; met een enorme schuldenlast.


  Maak melding

 22. Oma nanga opa beng warskow deng oerdomme verworden paarse zombies, nooit bribi foe joe libi a paarse didibri, na wang lee mang en ooktoe wang kiriemang. Neks no fout oma en opa, we aanbidde didibri foe a kondre….en we zijn ook lid van de ndp….nationale dedesma partij. Deng ka now. Baas en bende e tja soso paarse schijt en pis leki paarse lekkers…..IMF. Help………sma no e go jepi,


  Maak melding

 23. @Namie

  Frederic Forsyth heeft in 2003 een boekje Avenger geschreven waarin Oost Suriname als een boeven staat figureerde.
  Wellicht een vooruitziende blik.


  Maak melding

 24. ingy
  Suriname is indianen land. Valt niks te verdelen,gewoon terug richting Afrika en India.
  )
  )
  Ingy je leeft nog in verleden archeologisch fondsen in Noord-Amerika en Zuid-Amerika tonen aan dat de afrikanen eerder dan de indianen aanwezig waren in noord en Zuid-Amerika. De indianen kwamen vanuit Siberië richting Amerika toen de afrikanen al aanwezig waren. Onderzoek is gedaan door Europeanen en niet door afrikanen.
  link
  nairaland.com/1212037/africans-discovered-america-thousands-years


  Maak melding

 25. JoJo
  @Namie
  Frederic Forsyth heeft in 2003 een boekje Avenger geschreven waarin Oost Suriname als een boeven staat figureerde.
  Wellicht een vooruitziende blik.
  )
  )
  JOJO
  Wat fijn dat je deze Europeaan ophemel.
  deze Europeaan ziet zich zelf als beschaaft terwijl het de Europeanen zijn die miljoenen indianen en afrikanen hebben uitgeroeid. Het was de indiaan die landen als zuid Afrika , new zeeland, Amerika, Australië van de oorspronkelijke bewoners hebben geroofd en vermoord en deze Europeaan noemt creoolse Surinamers Boeven en jij applaudisseert het. We weten hoe duivelse de Europeaan is maar de MULATO verraders in ons midden zijn de grootste gevaar vaar de creools man en vrouw op deze aarde. Frederic Forsyth leidt de aandacht af de enige echte boeven in de wereld zijn nog steeds de geschiedenis vervalsende liegende Europeanen en alles wat een Europeaan zegt en schrijft neemt deze creool niet serieus want ik ken hun geschiedenis als liegende manipulerende DUIVELS!


  Maak melding

 26. @ ingy
  waarom terug ?
  bosje brug is vlakbij.
  iedereen die denkt het land te moeten splitsen moeten we van het hoogste punt van de bosje brug smijten , head first.

  2e optie saramacca brug


  Maak melding

 27. Hee @paraman en andere paarse rakkers, IMF heeft nog niet gestort. Wat gebeurt er man? Sang e psa? Oen wan oen monie, toch @paraman en andere paarse rakkers? Pé a monie de? Pé a monie e tang?


  Maak melding

 28. Sinterklaas is blij. De stoute kindertjes hebben beterschap beloofd. Dus nu wel sintefeestje vieren. Wie kent ze nog? Sinterklaas is jarig ik zet vast mijn schoentje klaar. Morgenochtend kijken wat er in mijn schoentje zit. Gaat paars ook kijken?


  Maak melding

 29. @Ray

  Ik blijf hoop hebben. Sommige hier op de site zien Su liever naar de afgrond gaan.

  Er beginnen reeds enkele lichtpunten te schijnen.

  Jullie zullen bedrogen uitkomen.


  Maak melding

 30. NAMIE, je schrijft::::
  Beter oplossing voor Suriname is als alle VHPERS inclusief sympathisanten met spoed uit Suriname vertrekken en massaal terug gaan naar INDIA. Dit is het beste oplossing voor heel Suriname!

  -Jij bent gewoon een Hindoestaan, maat doet anders voor. Waar hoor jij dan thuis?????

  -Waarom noem jij je zelf nog een Surinamer???
  Ik laat je over aan de Indianen die het recht hebben op alles.


  Maak melding

 31. Wij mensen denken dat wij ver boven de dieren verheven zijn, maar intussen gedragen wij ons als de eerste de beste straathond, die door overal op te pissen, een deel van de wereld denkt af te bakenen, zodat alleen hij en zij die op hem lijken daar mogen wonen.


  Maak melding

 32. Los van het feit dat Venezuela zelf ook economische problemen heeft door de kunstmatig laaggehouden olie prijs is het meer dan logisch dat Suriname minder of geen gebruik meer zal maken van Petrocaribe.

  We zijn zelf een olie exporterend land,tot kort geleden importeerden we nog de eindproducten zoals diesel en benzine maar ook op dat gebied zijn zelfvoorzienend en een exporterend land geworden.

  Petrocaribe is bedoeld voor de landen die aangewezen zijn op de import van olie en olieproducten.


  Maak melding

 33. @ Namie

  “JOJO
  Wat fijn dat je deze Europeaan ophemel”

  Ik hemel deze Europese schrijver helemaal niet op, ik haal aan dat hij als zeer gewaardeerde schrijver Oost Suriname toen gebruikte als decor voor een fictie boek.

  Tevens Forsythe was als journalist een van de weinigen die gedurende het BIAFRA conflict/oorlog (iets extremer dan het Binnenands conflict) in BIAFRA bleef en ook daar over zijn eerste boek geschreven heeft.

  Waarom zijn de tenen van Surinamers zo lang


  Maak melding

 34. Citaat:
  Ingy je leeft nog in verleden archeologisch fondsen in Noord-Amerika en Zuid-Amerika tonen aan dat de afrikanen eerder dan de indianen.

  Straks gaat namie beweren dat de pyramides door Afrides zijn gebouwd !!!!!! ahhahaaah.

  Afride ras is in haar ontwikkeling stil blijven staan vandaar dat ze animale gedrag vertonen, is wetenschappelijk vastgesteld !!


  Maak melding

 35. @ jojo
  je moet je niet afvragen waarom de tenen van de meeste Surinamers zo lang zijn .
  de vraag is hoeveel nazaten van djengis khan er nog in leven zijn in suriname.
  ik schat dat 90% een rechtstreekse afstammeling van de grote mongool.


  Maak melding

 36. @UN-REAL-ANONIEM , u sterlt

  ” Sommige hier op de site zien Su liever naar de afgrond gaan.”

  Wake Up, slaper, Sranang ZIT MOMENTEEL AL diep in de DDB-BEERPUT !!

  ALLE RESERVES weg en ALLE GOUD Weg !

  STOP BEEING A DESI-SLAVE !

  FREE A SRANANG VOLK FU A NDP-VLOEK !!!

  PS : PAK DE CORRUPTE BOEVEN OP !!!

  ZOGENAAMDE NDP-ZORGSTELSEL IS NET IN MEKAAR GEDONDERD !!

  NDP-LACKIN (van de Cassave-fabriek)BELOOFT, NAMENS DESI, HET VOLK NU, DAT ER HUURSUBSIDIE ZAL WORDEN UITGEDEELD !

  NDP = SPROOKJESPARTIJ : 18000 Woningen, Dijken, Sneltrein, Naschoolse opvang, NIEUW Zorgstelsel, Huursubsidie, GRATIS EBS voor minvermogenden
  etc etc !!!

  WEG RESERVES en GOUDVOORRAAD van het VOLK !!

  BUCK FOUTA !!! BUCK FOUTA !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.