Surinaamse vakbeweging blijft tegen stroomtarieven

42

PARAMARIBO, 23 mei – Delen van de vakbeweging geven de strijd tegen de verhoging van energietarieven niet op. Volgens voorzitter Robby Berenstein van C-47 wordt binnen enkele dagen beslist hoe verder.

Na de eerste straatacties is het tijd voor evaluatie. De vakbondsleiders die meedoen overleggen met elkaar. “Wij blijven bij ons standpunt”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd. Het standpunt is sowieso dat de tarieven terug moeten naar het oude niveau. De verhoging voor de grotere afnemers mag dan lijken op het ontzien van de kleinere verbruikers. Maar de vakbeweging vreest dat het doorwerkt in de prijzen.

Daarom wordt actie gevoerd in samenwerking ook met andere groepen. Onder meer is gesproken met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Berenstein vindt het onterecht dat binnen coalitie en regering gesproken wordt van onwil. De vakbeweging zou niet opstaan voor overleg. Maar het is juist de regering die overleg lijkt te vermijden. “Zij neemt eenzijdige besluiten”, aldus Berenstein.

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. Het IMF heeft lak aan de burgers. Opschorten van de tariefsverhoging is symptoom bestrijding, sterker nog het maakt van Bouterse bij de IMF een onbetrouwbare gesprekspartner. Als Bouterse gebruik wil maken van een IMF lening dan kan hij niet anders dan de tarieven te verhogen.
  Deze regering zit zwaar in de problemen. Elke zelfrespecterende staatsman zou het mandaat teruggeven aan de kiezer.


  Maak melding

 2. Doorgaan met acties. Zwijgen meent meestemmen en dat wil het volk niet!!
  Degenen die niet mee willen doen die laat je zoals het VSB.
  De rest …doe mee.komop voor je belangen!!


  Maak melding

 3. Ben het roerend eens met Koos..Bouterse heeft geen keus..het is voor wat het IMF betreft: slikken of stikken..!
  De protestacties moeten nu enkel en alleen als doel hebben dat regering en parlement hun mandaat teruggeven aan het volk..Het spreekt voor zich dat welke regering ook komt, geen toverstaf heeft om alle problemen op kort termijn op te lossen, maar het is geen optie om de mannen die deze puinhoop hebben veroorzaakt aan het roer te laten..Ze hebben totaal geen geloofwaardigheid meer en een niet gering aantal van hen is corrupt en crimineel..
  Een vakbondsleider die roept: a regering nè zaka neks moet meteen afgezet worden Door zijn achterban..Hij heeft de 30 zilverstukken reeds gecashed en moet nu een tegenprestatie daarvoor leveren..Anders wordt hij Door degene die hem heeft gecorrumpeerd aan de schandpaal genageld..


  Maak melding

 4. De Ernst van de situatie is nog niet doorgedrongen tot het deel van de ‘echte volksmensen’.

  Het deel aan de onderkant van de inkomsten-ladder, die zullen het meest lijden.
  Dat deel dat denkt buiten schot te blijven, omdat ze onder de 450kw zitten.
  Deze mensen worden bewust dom gehouden.

  Een improvisatie in de vorm van een pilot ‘the situation after IMF’, is aan te bevelen.

  Je vraagt je af of die mensen geen nieuws volgen; corruptie Brazilië, corruptie Venezuela, corruptie Chilenen, corruptie Argentinië.

  Deze volkeren gaan massaal de straat op om te vechten voor hun rechten!


  Maak melding

 5. Ene tegenslag na andere voor Bouterse..ook ratingbureau Moodie’s heeft Suriname gedegradeerd van Ba3 naar B1…oftewel van junkstatus naar bedelende junkstatus….
  “Neks nog fout”


  Maak melding

 6. Het is voor een ieder duidelijk dat de overheid in Suriname over minder geld beschikt en dat de overheid moet bezuinigen. De overheid heeft minder geld om uit te geven. Doordat de overheid minder geld heeft moet er een keuze gemaakt worden. De overheid geeft minder geld uit aan subsidies en de belastingen worden verhoogd. Dit houdt in dat mensen meer moeten gaan betalen voor bepaalde goederen en diensten zoals de elektriciteitsvoorziening. Een ieder zal de tering naar de nering moeten zetten. Ook de kleine electriciteitsverbruikers moeten er ook aan geloven.

  Bepaalde figuren in en buiten de Surinaamse politiek willen acties die in het buitenland hebben plaatsgevonden kopiëren naar Suriname. Ze roepen corruptie en dat soort goedkope verhalen terwijl deze zaken niets met de economische crises te maken hebben.


  Maak melding

 7. De kleine man zou indirect last ondervinden van de stroomaanpassingen; en wel in de vorm van prijsaanpassingen straks.
  Is het niet wijs dat af te wachten en daarna op te komen voor de kleine man meneer Berenstein? Of heeft u een ander agenda!!
  IK krijg het gevoel dat u voor the big dogs(pitbulls) het ambtenarenkorps en overigen probeert te misbruiken.


  Maak melding

 8. De Paniekmaatregelen komen haast elke dag boven water !

  Starnieuws meldt vandaag :

  ‘Gratis’ zorgverzekering met Self Reliance opgezegd

  23 May, 09:29

  ” Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de overeenkomst met Self Reliance voor basiszorgverzekering voor kinderen tot 16 jaar en 60 plussers opgezegd. Als reden wordt opgegeven ‘de precaire situatie van staatsfinanciën’.

  De opzegging is vandaag schriftelijk meegedeeld aan de hoofddirecteur van Self Reliance, Maurice Roemer. Starnieuws verneemt dat het contract met ingang van 1 juni wordt beëindigd. Het is nog niet duidelijk of Staatsziekenfonds belast zal worden met de verzekering van kinderen tussen 0-16 jaar en mensen vanaf zestig jaar. Deze verzekering wordt betaald door de Staat.

  Op basis van een inschrijving heeft Self Reliance in 2013 de gunning gekregen voor de zorgverzekering van deze twee groepen. De dienstverleningsovereenkomst was getekend op 20 juni 2013.”

  Dit is het ZOGENAAMDE Sociale Stelsel van Ome Desi !

  Geen MEERjarenbegrotingen, geen speciale Financiele fondsen ter dekking en ook geen Financiele meerjarendekkingen/reserveringen !!!

  Ome Desi vd NDP gaat ook nog eens HUURSUBSIDIE geven aan HUURDERS !
  (weer geen fin dekkingen/fondsen hiervoor)

  Dus A VOLK KAN TANG TIKKIE !!

  De DEVALUATIE van de SRD gaat door dit NDP-WANBELEID, IN VERSNELD TEMPO VERDER !!

  DESI heeft LAK aan de Belangen van het Volk !!

  UN KANG PINA RUSTIK, als de NDP-kliek maar
  verder kan gaan met hun CORRUPTIEVE
  HANDELINGEN (Roven van Staatseigendommen)

  PS : ALLE BELEIDSPLANNING en ALLE AFSPRAKEN
  MET IMF, zijn volgens de NDP STAATSGEHEIMEN !!

  A VOLK E WAKTI DESI, GO SO DORO !!!


  Maak melding

 9. @burka

  Deze “vakbondslijder” vertegenwoordigd de ondernemers en zal de kleine man misbruiken in aktie te komen voor de eliten.


  Maak melding

 10. @Robinho, het verbaasd mij Moodie’s nu pas de rating heeft bijgesteld. Voor het eind van de jaar heeft Suriname een C status oftewel investering in Suriname worden aangemerkt als extreem speculatief.

  Inmiddels heeft tante Jenny de behandeling van de Anti-corruptiewet niet op de agenda geplaatst, zgn parade paardje van DOE. Reden zou zijn dat Breeveld van stemming hield met betrekking de handvest van de Organisatie van Islamitische Coöperatie(OIC). Ook heeft Breeveld bezwaar gemaakt tegen aanpassing van de terugroepwet. De kans bestaat dat de NDP binnenkort DOE gaat lozen, hetgeen betekent dat de NDP alleen gaat regeren. Het straffeloos roven gaat dus gewoon door.


  Maak melding

 11. To anyone:

  “Als het ego van de docent op het spel staat”

  Dit experiment staat beschreven in het Handbook of self determination research, Deci & Ryan.

  Een aanrader.


  Maak melding

 12. RogG: “Een ieder zal de tering naar de nering moeten zetten.”

  Een ieder?????
  Het paarse kliekje men aan het hoofd de bouterseclan is niet een ieder dus voor hen geld het bovenstaande niet.
  Het volk zou graag hieraan willen meewerken indien:
  -De top van het land en met name de inner circle van desiley ook het goede voorbeeld zou geven
  -Corruptie en geldverspilling niet de oorzaak waren van de zoveelste NDP megacrisis.
  -Er transparantie was mbt het financieel economische beleid van het land met name de besteding en terugbetaling van de megaleningen.


  Maak melding

 13. @Koos..bizar..niks is deze NDP clan vreemd, ook rancune niet….maar ik denk dat als Breeveld uit de coalitie stapt of wordt gezet..wat ik ten zeerste hoop, dat zijn politieke carrière voorlopig ten einde is..ik denk niet dat hij zich zal kunnen handhaven als leider van zijn partij ..Ik denk dat zijn partijleden hun heil elders gaan zoeken of een nieuwe partij oprichten..Want geen kip gaat bij de volgende verkiezingen op zo’n ongeloofwaardige ruggengraatloze politicus stemmen.


  Maak melding

 14. @RobG
  “De overheid heeft minder geld om uit te geven.”

  De overheid heeft geen geld om uit te geven.
  Die zelfde overheid bracht in februari 2015 en begroting 2015 naar de DNA met een gat van SRD 3.000.000.000 nadat zij in januari voor het laatste een greep in de kassa van Staatsolie (voorschotten winstbelasting en dividenden voor dat de jaar rekening bepaald was) gedaan hadden.

  In oktober 2015 kwamen ze met een supplementaire begroting voor 2015 die SRD 4.000.000.000 lager was.

  Zie hier het gehannes van deze trekpoppen regering die geen idee heeft wat ze doen en welke signalen ze uitzenden.

  Ziekte kosten voor 0-16 en 60 plus als mede ambtenaren valt ook onder Subsidies. IMF zal daar ook wel wat over gezegd hebben.


  Maak melding

 15. @ Shinehead
  Blablabla,terwijl bouta in bed ligt met limbo te “deepthroaten”

  ———————————————————————————–
  “deepthroaten”,..heb jij al vaak meegemaakt,dat mik ie ede lassie dongkaw joe ,kom met argumenten,Limbo kan jullie allemaal aan .daarom wi wraak.!


  Maak melding

 16. @ Domme RAY,..wanneer wordt jij moe ?je hebt lange adem hor ! sluit je aan als erelid,ga op straat met een bord “ik ben Ray”then your a man,..Rediemoesoe Pannekoek !


  Maak melding

 17. inderdaad @Emerald

  de mensen van onder de 450 kilowat hebben misschien nog even niet door dat zij ook nog eten moeten kopen. soms kleding en af en toe schoenen.

  ik hoop dat die gewaarwording kan komen via de vakbond en via wij zijn moe dig.


  Maak melding

 18. Time4Chan!

  Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het licht

  Het volk heeft het licht gezien en het volk weet waarom het in de duisternis verkeert.

  Het Surinaamse Volk is tot het besef gekomen dat ze sinds 25 februari 1980 tot heden door DDB en de gangsters in het duisternis gewandeld hebben. Om hieruit te komen moeten ze DDB dus wegjagen. Momenteel zijn er allerlei kleine groepjes bezig met acties en het EBS-prijzen tarief is dus de druppel die bij het volk het besef heeft laten ontstaan, dat er nu actie door hen genomen moet worden.

  Volk van Suriname ik ben blij dat jullie gezien hebben wie de oorzaak is van het gevolg dat u in heel grote armoede leeft. Nog gelukkiger ben ik dat u ook weet dat u als volk er zorg voor kan dragen dat DDB en de rovers moeten ophoepelen.

  Mozes moet nu opstaan om Suriname naar die Vrijheid of verlossing te brengen en de democratische rechtsstaat weer ontstaat.

  Sranansma Oe Bondroe, Mik A Kofoe, Alle ,macht en kracht berust bij het Surinaamse volk en nergens anders.

  Weg met DDB en de Gangsters ( 3X)

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Get Up Stand Up, Get Up For Your Rights!
  Dont Give Up The Fight.
  Get up For Your Rights!

  Oe Bondroe en jagen jullie DDB en de rovers weg ( 3X)

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. @Jojo
  “Ziekte kosten voor 0-16 en 60 plus als mede ambtenaren valt ook onder Subsidies. IMF zal daar ook wel wat over gezegd hebben.”

  ik denk dat de vertaling wat achterblijft. zou het?


  Maak melding

 20. Damsco, ymmp die Limbo van je wordt iedere dag genomen door leguaan die besmet is met schurft. Nog beter Limbo mag lekker van de bosje brug afspringen.


  Maak melding

 21. Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het licht.

  Suriname heeft het IMF niet nodig.

  Weg met DDB en de rovers (3x).

  Gelukkig zal u en ik ook zijn als jullie door de bundeling, A Kofoe, gezamenlijk optreden, hem laten ophoepelen.

  Iedereen die zich bewust is wie de oorzaak is en het gevolg van de armoede moet zich aansluiten en meedoen aan de demonstratie.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Sranansma Oe Bondroe en jagen jullie DDB en de rovers
  weg (3X).

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 22. @Damsco

  Goeie dag meneer PANNEKOEK.
  Hofwijks vertegenwoordigd mij ook. En hij heeft maar 30 man nodig om jullie van de NDP een paniek aanval te bezorgen.
  Go Hofwijks,hup. hup


  Maak melding

 23. Alles wat over ons land komt hebben we deels aan ons zelf te danken. C.H.is als een enkeling gestart met een aktie..al druppelend kwamen er meer mensen bij..en nu is de groep gegroeid tot wat het nu is.Maarrr…voor zoveel dat zich afspeelt in Suriname..en al de ellende waarom steunen niet meer mensen deze aktie? Het spijt me voor de Surinamers die wel zien dat hun land afglijdt…maar de rest? Waar blijven ze ..waarom doen ze niet mee…is het uit tevredenheid of loyaliteit aan hun “baas”


  Maak melding

 24. @ Esmerald
  “Je vraagt je af of die mensen geen nieuws volgen; corruptie Brazilië, corruptie Venezuela, corruptie Chilenen, corruptie Argentinië”.
  Ik denk dat ze het wel weten, maar dat men
  of bang is
  of te laks/lamlendig is om actie te ondernemen.
  Maar corruptie is overal. Ook hier. Het verschil is dat ze het hier ontkennen en advocaten betalen en daarna een andere hoge post krijgen. Burgemeester of commissaris van de koning(in)
  In SU interesseert het ze geen ene moer wat men denkt en juist lopen te pochen.


  Maak melding

 25. Ray
  Doorgaan met acties. Zwijgen meent meestemmen en dat wil het volk niet!!
  Degenen die niet mee willen doen die laat je zoals het VSB.
  De rest …doe mee.komop voor je belangen!!
  )
  )
  HOMO Ray wordt je niet en beet je moe van jezelf. Heel waterkant is je homo gedrag zat!
  Waarom ga je niet naar Surinamer een revolutie te starten veilig achter je toetsenbord ben je de boel aan het ophitsen. Heet dat k o e l i e dapperheid van afstand blaffen maar nooit bijten je lijk wel op Santokhi?


  Maak melding

 26. Allen wie nog hopen, geloven of van uitgaan dat de komende verdoemde paarse dictator rust, vrede en voorspoed zullen brengen moeten sinds 2010 en 2015 beter hebben geweten. Ze wisten het, maar als oerdomme idioten gaven ze zichzelf over voor een bordje paarse linzensoep en paarse stroop. Krijsend zingende leuzen als tide tamara….we geve hem nog vijf……neks no fout met zijn paars wanbeleid…soso lobi didibri baas….wel anno 23 mei 2016…….na soso paarse schijt en pis vol kommer en kwel baas e gi a volk en domme aanhangers. Leki Venezuela ai go kong. Hahahahahaha…..wang mira kon moro alla burikies foe baas, bij elkaar. Iaiaiaia


  Maak melding

 27. @@rtjes,…Domme Pannenkoeken en mislukte oliebollen,het duurt wel verdomde lang voordat jullie een vuist kunnen maken tegen onze president …blijf maar huilen en schelden REDIEMOESOES !


  Maak melding

 28. @soso lafu paarse zombies
  ——————————————————————————-
  In 2020,stemmen wij weeeeeeeeer voor DDB ,..BASTA !!!!!


  Maak melding

 29. @damsco

  Stomme bounty! Waarschijnlijk alleen van Suriname gehoord op het feestje van tante Magda in de Bijlmer. Zelf nooit in Suriname geweest. Zijn woordkeus is belachelijk en verraad zijn bounty roots. Woorden als ‘pannekoek’ en ‘oliebol’ zijn het beste dat uit zijn mond komt. Ik wil wedden om een Parbo dat hij ook nog met een hete aardappel in zijn bek praat. Jonge ga toch lekker op jouw scooter rondrijden. Je weet geen moer van Suriname, maar je hebt de grootste muil.


  Maak melding

 30. Wat gebeurd er met de electriciteit van de stuwdam dat suralco niet meer gebruikt voor zijn aluinaarde fabriek en ander gebruik.? Wordt iemand stiekem rijk door deze hoeveelheid stroom te verkopen?

  Verder laat de ondernemers hun eigen stroom maken als het goedkoper is dan de tariefstroom. Diesel is nu goedkoop. Relatief.Geef ze een versnelde afschrijving voor de nieuw aangeschafte productiemiddelen. Ze hebben jarenlang op de gesubsideerde stroom gezeten.


  Maak melding

 31. President Bouterse besloot om het debat over de elektriciteitsverhoging even aan te houden en tot een ieders verbazing steeg het energieverbruik direct weer tot grote hoogten. Het was velen gelukt om de eigen energiekosten met 50% terug te dringen terwijl de Front partijen de mensen opstoken om juist meer energie te gebruiken. Het kan sommige mensen niets schelen als de airco’s dag en nacht blijven draaien. Deze Front-leiders willen de overheid dwingen om door te gaan met het subsidiëren van gas- en elektriciteit. Deze Front figuren kennen hun verantwoordelijkheid niet en ze brengen hun achterban ook geen verantwoordelijkheid bij. Ze zijn alleen uit op het verwerven van macht om de politieke vrienden en relaties te faciliteren. Het lukt Nederland, Duitsland, België door maatregelen te treffen uit de crises te komen terwijl de oppositie in Suriname haar uiterste best doen om het land in de crises te houden.


  Maak melding

 32. Als ik alle ellende in Suriname zie en lees..Vraag ik me af wat ik gemist heb.Hoe bestaat het dat er ondanks alles in ons mooi Suriname nog mensen zijn ook op dit forum die alles uit de kast halen om het gevoerde beleid van de NDP/DDB te verdedigen en zichzelf op te werpen als beschermheer.Heb jij zo weinig inzicht of moet je je zonodig aan iemand of een groep binden om je geaccepteerd te voelen?Je bent DDB trouw maar niet Suriname..want het is niet zijn bezit. Je moet ze los van elkaar zien…alleen dan zal je in staat zijn het plaatje helder te zien…


  Maak melding

 33. Ik hoop dat EBS in Suriname op zeer korte termijn pre-paid elektriciteitsmeters bij alle huishoudens gaat installeren zodat het tot de mensen gaat doordringen hoeveel energie ze verbruiken. Op Curaçao blijkt de introductie van deze meters een groot succes te zijn.Mensen zijn ergiebewust geworden. Ik hoop dat de mensen die extra meer energie verbruiken de gelden gaan declareren bij VHP, NPS, PL en hun op economisch gebied zeer slecht geschoolde vakbondsleiders.


  Maak melding

 34. RobG

  “President Bouterse besloot om het debat over de elektriciteitsverhoging even aan te houden en tot een ieders verbazing steeg het energieverbruik direct weer tot grote hoogten. Het was velen gelukt om de eigen energiekosten met 50% terug te dringen”

  u begint met de dag meer op Goebels en de minister van Informatie van Saddam Hoesein te lijken.

  Uit welke duim zuigt u dat na het aanhouden van de nieuwe tarieven het energie verbruik naar grote hoogte steeg. Indien dat waar zou zijn had Suriname namelijk weer een blackout gehad omdat het systeem heel fragile is en zich qua productie net kan bedruipen.

  U stelt dat het velen gelukt was hun verbruik met 50% terug te dringen.
  De regering heeft trots gepubliceerd dat het er 17 megawatt productie capaciteit minder nodig was in de eerste week van mei of wel nog geen 10%.
  Het berekenen van de reductie aan input is ook de enige methode om de afname te monitoren.

  De niet wetenschappelijke benadering van de reductie is de DIKKE DUIM van RobG.

  U vraagt steeds om bewijs terwijl u alles uit uw dikke duim haalt.


  Maak melding

 35. Jojo ,het is maar een constatering geweest. De reikwijdte van deze constatering kan men in deze fase nog niet generaliseren naar de grote massa. Dat is ook niet de bedoeling geweest. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan men wel aannemen dat het Front aanhangers zijn die geen boodschap hebben aan het verzoek om zuiniger met energie om te springen. Het gaat ze in elk geval geld kosten. Maar het kan deze mensen niets schelen omdat ze heel veel geld hebben.


  Maak melding

 36. RobG

  “Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan men wel aannemen dat het Front aanhangers zijn die geen boodschap hebben aan het verzoek om zuiniger met energie om te springen.”

  Weer en stelling/ mening uit het ongerijmde.

  Het meer en deel van de mensen die echt rijk zijn geven niet uit als dat niet nodig is. Waarom zou iemand bewust gaan verspillen.

  Als ze genoeg hebben dan investeren ze in zuinige apparatuur, zonnecellen etc. omdat ze daarmee gaan terug verdienen. Dat is de belangrijkste reden waarom ze rijker zijn dan de rest. Ze ondernemen iets met de trends mee of juist bewust tegen de trends in.

  Rijke mensen storten hun geld niet in de bodemloze punt van EBS


  Maak melding

 37. Jojo , hoe is het dan te verklaren dat twee jaren terug een tekort aan energie ontstond in Suriname? Er ontstonden tekorten en stroomonderbrekingen omdat het netwerk overbelast was.Een mogelijkheid is geweest dat het netwerk niet opgewassen is geweest tegen het massaal aftappen van stroom door bepaalde figuren die goed bij kas zitten.Het zijn in elk geval niet de armen. De armen hebben niet in elke Kramer een airco Loeien en/of ze hebben ook niet in elke slaapkamer een plasma tv en ze kunnen ook niet op een professionele wijze water aftappen als Girjasingh.Trouwens die Chirangali is een dikke dief.Hij probeert zijn corruptgedrag goed te praten en Ik sta er niet versteld van dat de Front-aanhang het voor hem opneemt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.