‘Tegendruk samenleving’ aanzet tot nieuw begin

49

PARAMARIBO, 16 mei – In de praktijk is gebleken dat wanneer er tegendruk komt vanuit de samenleving, het terugdraaien van de energietarieven wel mogelijk is. Dit stelt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Hoewel niet definitief, moest de regering afzien van haar voornemen.

Het besluit om de maatregel uit te stellen, kwam onder druk van toenemend protest. Het hoefde niet als het pad van dialoog was bewandeld. “Het is jammer. Het is laat, maar niet te laat om goed te praten over hoe wij de energiesector willen herstructureren, hoe de lasten te verdelen over consumenten en producenten, hoge inkomens en lage inkomens. Daar zijn instituten als de Sociaal Economische Raad voor”, zegt Ramautarsing tegenover Dagblad Suriname.

Toch werd gekozen voor een manier van doorvoeren, die je niet zou verwachten in deze tijd. Nieuwe energietarieven werden als het ware eenzijdig opgelegd. Met sociale partners werd niet eens afgestemd. “Dit, terwijl wij praten over consultaties, meedenken, meedoen en mee beslissen. Ik denk dat de president op tijd heeft ingegrepen. Het was een noodzakelijke stap. De tijd van eenzijdig dingen opleggen is al lang voorbij”, aldus Ramautarsing.

Bekijk ook:

49 REACTIES

 1. Denk dat Suriname de Imf lening nu op haar buik kan schrijven. Aanpassingen van de energie tarieven was namelijk 1 van de voorwaarden voor het verkrijgen van een lening.


  Maak melding

 2. Bouterse krijgt nu een jorkasoepoe voorgeschoteld. Enerzijds kan verder in zee gaan met het IMF leiden tot meer armoede en dus meer protesten en anderzijds kan NIET in zee gaan met IMF ertoe leiden dat hij ook de andere leningen op zijn buik kan schrijven…gevolg daarvan is dat hij geen “dag” langer de verplichtingen van de staat tegenover land en volk kan nakomen( dat is al geruime tijd reeds het geval) en dus zal MOETEN aftreden.
  De leningen zijn puur bedoeld om hem tot 2020 in het zadel te houden.
  Hoe die worden terugbetaald zal hem worst zijn. Hij koopt tijd hiermee en leeft volgens het adagium:” Na mij de zondvloed”.. Hij weet dat zijn innercircle en familie genoeg geld en bezittingen hebben voor zijn nageslacht.


  Maak melding

 3. Mensen geloof mij: het is slechts een kwestie van tijd dat DOE uit de coalitie zal stappen. Tijdens de protestdemonstratie van “we zijn moe” en de NDP aanhangers ( die hun steun uitspraken aan Bouterse en zijn regering) heb ik het nonverbaal gedrag van Breeveld op het podium ,staande achter Bouterse, geobserveerd. Die getuigde niet bepaald van enthousiasme en instemming. Toen Breeveld het woord nam gaf hij een subtiele steek onder water aan Bouterse .Hij zei namelijk dat het geen zin had om “gespierde taal “te bezigen en dat Surinamers samen moesten optrekken.. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Bouterse had kort daarvoor nogal stoere taal geuit tegen de actiegroep van Curtis Hofwijks.
  Een week daarna trok Breeveld zich terug uit de commissie van de initiatiefwet terugroeping volksvertegenwoordigers.
  Behalve dat hij de hete adem van zijn achterban in zijn nek voelt , druisen heel veel zaken van Bouterse en diens wanbeleid, in tegen zijn rechtsgevoel en hij weet dat het volk hem van verraad beschuldigt en dat laat hem helemaal NIET koud
  TIME WILL TELL!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Als het hele volk in opstand komt heeft de regering geen andere keus. Onder druk wordt alles vloeiblaar.

  Maar ik vraag me af hoe lang dit stand houdt in Suriname.

  Het is kiezen tussen twee kwaden.
  Steun van het IMF en doorvoeren van de prijsverhogingen cq afbouw van Subsidies (openbaar vervoer etc. volgt nog ) en tijdelijke armoede met een kans op herstel over een paar (5-10) jaar.

  Of geen afbouw van Subsidie en een lege staatskas, lege schappen (erger dan nu het geval al is) en voor heel, heel lang algemene armoede en alle ellende die daarbij hoort.

  Ik hoop dat al die Surinamers die grond van deze en de vorige regering hebben gekregen al zijn begonnen met het planten van eigen groente, tomaten, pepers etc.en een paar kuikentjes hebben gekocht.

  Ik vraag me af of die domme paarse ratten daartoe in staat zijn of liever de straat opgaan opzoek naar “lekkers”


  Maak melding

 5. Het doel van de VHP is om te voorzorgen dat Suriname in crisis blijft en dat de regering geen leningen krijgt om de economische crisis in heel Zuid-Amerika aan tepakken. de VHP heeft nog steeds mensen in toppositie om de boel te frustreren en te saboteren. Jogi vraagt aan Bouterse pe a moni de net alsof Bouterse de Surinaamse geld beheert. Ik zal jullie vertellen waar het geld is. Het geld is door de hindoestanen via de Hakrin bank weggesluis om Suriname in een crisis te zetten zodat de VHP Hindoestanen Suriname via een coupverkiezing kunnen overnemen. De VHP heeft mensen op belangrijke positie die informatie aan de VHP doorgeven de boel saboteren en frustreren. Deze mensen zijn landverraders en Bouterse moet nu echt al die vhp mensen die op belklangrijke positie zitten met spoed vervangen. Ik steun net als alle andere ieder creoolse regering 100%. Venetiaan steunde ik 100% hoewel hij samen met de VHP regeerde en integer was werd hij gehaat door de VHP hindoestanen alleen maar omdat hij Creool was en de hindoestanen betichten Venetiaan dat hij de hindoestanen kapot heeft gemaakt door de chinezen toetelaten maar Venetiaan begreep dat het goed voor Suriname was om meer concurrentie tehebben en de chinezen zijn een verrijking voor Suriname die de economie laten bloeien. De Haat van de VHPhindoestanen voor de Creolen is iets dat al meer dan Honderdjaar is en ze zullen altijd ontkennen maar kijk naar hun daden en gedrag. Het maakt niet uit welke Creool se regering regeert de hindoestanen zullen de Creool altijd blijven ondermijnen en onderuit halen. De hindoestaanse doel is om Suriname alleen te regeren en alle ministerie een hindoestaan te plaatsen dit is hun ultieme doel.


  Maak melding

 6. Het wordt zwaar en moeilijk bouterse uit het zadel te drukken maar hij moet ook in zien dat het zo niet verder gaat en ik geloof ook dat meneer breeveld niet zo lang meer in de regering blijft zitten maar wat doet de v7 partijen als er naar het imf geen plan b is en er gebeurt een wonder bouterse treedt af hoe dan verder het land 80 bedrijf hebben hun deuren al gesloten ik krijg vrees dat het allemaal te lang gaat duren ik zie veel te weinig van de v7 partijen en dat stemt somber Hoe verder in surinaame het duurt te lang mi schiet moet men meer de straat op gaan en langer er komt niet snel een oplossing in deze laat men vast beginnen met een plan zonder bouterse en de regering want vele mensen binnen surinaame hebben Hulp aan geboden en wat is tot nu toe mee gedaan ik denk de v7 met alle partijen moeten beginnen aan een plan en meer aten horen


  Maak melding

 7. GREAT,

  Het waren geen Hindoestanen die Suriname 3x in de afgrond hebben gestopt. Het waren niet de Hindoestanen die en coupe hadden gepleegd. Het waren niet de Hindoestanen die een binnenlandse oorlog hadden veroorzaakt.


  Maak melding

 8. Wij hebben de assemblee leden daar gezet, maar ze kijken naar hun eigen zak en laten ons stikken.

  WAt zij zeker moeten doen. op straat komen en onze stem laten horen. Dat doen de assemblee leden niet voor ons, maar voor Bouterse.

  IK denk dat we zeker, voor elk ding dat ons treft zelf stappen moeten ondernemen, EN in elk geval laten zien dat WIJ willen weten wat ons te wachten staat.

  De Surinamers die niet op straat waren wil ik zeggen. LAFFFF van jullie.

  wanneer zaken terguggedraait worden genieten we er allemaal van.
  We moeten 1 zijn, want als er stoem komt is het voor ons alleen ook als de zon schijnt.


  Maak melding

 9. @ Morena,

  Er zijn andere landen die een andere regering in Suriname willen steunen als Bouterse weg is.
  Maar ook dan zal Suriname het zwaar hebben. (Denk aan Vene met zijn SAP)

  V7 hoeft natuurlijk niet gelijk de regering over te nemen maar pleiten voor een technocratische regering ofwel een Zaken Kabinet die orde op zaken stelt gesteund door V7 Partijen plus andere oppositionele partijen.

  De boeven moeten vervolgd worden en geld en goederen die tijden de afgelopen regeer perioden zijn aangeschaft afpakken van de boeven, die zich ten koste van de bevolking hebben verrijkt.

  @ Great, je bent geschift en niet een klein beetje.


  Maak melding

 10. The people has Power!
  En de amnestie lijder had geen keus en moest zwichten. Dit had hij niet verwacht.Hij en de rest van de paarsen hadden niet verwacht dat het volk weerstand zou bieden.
  Wij gaan door,todat wij deze maniak bouta verdreven hebben.Weg met hem,weg met de paarsen.


  Maak melding

 11. Pe a monie de, hoor ik velen roepen ! Wel, het geld wordt verbruikt aan subsidies voor de EBS en SWM waardoor de mensen een belachelijke prijs voor hun stroom en water betalen.

  Ik vind dat zowel de overheid als ook de EBS grote steken heeft laten vallen omdat er niet afdoende met het volk is gecommuniceerd.

  Minister Dodson zou in heel simpele taal op de tv en op de radio aan de mensen moeten uitleggen hoe de stroomprijs in elkaar steekt.
  Ook de EBS moet de mensen uitleggen wat de intrinsieke kostprijs is van 1 Kwh, en welk deel daarvan door de overheid wordt geabsorbeerd waardoor de mensen een x bedrag hiervoor hoeven te betalen.

  De werkelijke stroom prijs wordt helemaal niet verhoogd maar de bijdrage van de overheid wordt ietwast afgebouwd, waardoor de mensen per saldo meer kwijt zullen zijn voor hun energie verbruik.

  Ik hoorde mensen bij de optocht zeggen van, ik kan m’n micro wave bijna niet meer gebruiken om me eten op te warmen. Anderen klaagden ook omdat ze hun airco bijna niet meer konden gebruiken.

  Wel, ik ben in Suriname geboren en heb er tot m’n 20e jaar gewoond. Thuis hadden wij geen airco en ook geen micro wave ! Er zijn velen zonder deze luxe die gewoon kunnen leven in Su, maar het zijn juist diegene die het geld hebben maar niet willen betalen voor hun luxe.

  Men zou ook als voorbeeld van de landen in de regio (Vb. Guyana, T&T, Barbados, Jamaica, Dom. Republiek, St Lucia, Curacao, etc) de stroomprijzen moeten opsommen, en de bijdrage in deze van elk van de overheden.

  Ik denk dat de Surinamers stijl achterover zullen vallen als ze dit te zien of te horen krijgen, want wat men nu doet is niets anders dan zeuren !


  Maak melding

 12. @Great
  Echtwaar Great ,misschien moeten wijn het aan jou vragen..PE A MONI DE?
  Arme Great, die weet niet eens dat de staaskas beheerd wordt door bouta en de ndp.
  Domme Great ,bouta gaat lenen dat betekent Moni No De!! en bouta weet wel waarom!! Hij gebruikt de staatskas om zijn Eigen persoonlijke doeleinden en verpand het surinaamse volk aan het IMF!!
  En please,doe je best niet om rassenhaat te zaaien hier ,het is je baasje niet gelukt en het zal je ook nooit lukken


  Maak melding

 13. @great

  Jij hebt helemaal gelijk!
  Maar ik kan niets anders concluderen dan: Kis’ you mooi!
  Die Hindustanen hebben jou en gelijkdenkenden mooi tuk.
  Ik ga mee met je stelling die je hierboven poneert.

  Stel dat kabouter het stoffige met de hel verwisseld, dan wordt Adhin President van Suri.
  Dang sa jo doe brada, …. bosje brug?

  Alles wat je nu voorspelt kan waarheid worden, als je het maar vaak genoeg herhaalt.
  Mijn voorstel is dat je strakx naar die pinksterzending kerk van je gaat, en samen met die charlatan misie-kaba, een paar stevige ‘wees gegroetjes’ opzegt, 100x of zoiets.

  Het moet eens een keer afgelopen zijn met dit gedoe. Ik wordt er kotsmisselijk van.


  Maak melding

 14. @Robinho

  Als je naar de paar leningen die op de website van Bureau Staatsstchuld vermeld zijn kijkt is het 2020 halen duidelijk want de aflossingen van veel leningen zijn naar 2019 geschoven.
  Dat komt aardig over een met de gedroomde op start van de giga inkomsten uit Surgold.

  Helaas door wat pech moeten ze nu de gedroomde inkomsten van Surgold wel 5 keer inzetten om af te lossen. zoals Oppenheimer resp. RBT
  Die $ 86 miljoen is groten deels een doorrol actie van en lening bij RBT die op 30 april afgelost moest worden.

  Uit een lening voor Anton de Kom bij een schandaal bank in Italie blijkt dat men maar liefst 13% verzekeringspremie moet betalen als mede commitment en management fee’s.

  De lening bij de Centrale Bank van vorig jaar waar maar liefst SRD 2,4 miljard geleend is voor maar liefst 30 jaar tegen een rente van 3,5% geeft natuurlijk aan dat de heer Boefdraad toen meerdere petten ophad om onder andere bijna een SRD 1 miljard aan onbetaalde aannemers rekeningen te kunnen betalen.

  De IMF steun zal heel zwaar gemonitord worden indien men tot een deal gaat komen.
  Het zal mij niet verbazen als het IMF infuus aangelegd wordt het kraantje regelmatig dicht gaat om ministers etc . te vervangen en luisteren naar echt onafhankelijke adviseurs af te dwingen.

  De personele sanering staat ongetwijfeld heel hoog op de agenda.


  Maak melding

 15. @Milton

  De tijden veranderen ,heb je ooit hiervan gehoord?
  Zo is het gebruik en het hebben van een computer geen luxe meer . En als men geld heeft mag men zelf bepalen of hij een microwave wil of niet.Een microwave gebruikt ook niet veel aan stroom .Al het geld gaat in jou baasje zijn zak en die van zijn familie.
  En wij hoeven niks aan de andere regio’s te vragen .Zij zij behoren samen met ons op de lijst van de armen.


  Maak melding

 16. Het doet mij heel goed dat Jan Modaal goed vertegenwoordigd was bij de demonstratie.

  De nood is hoog als goedbetaalde bankmedewerkers de moed verzamelen om te demonstreren, applaus!

  Dit was ook te verwachten, want deze suri’s, bestaan uit gezinnen waarbij vader en moeder werken.
  Deze mensen hebben meestal een koophuis en denken vooral aan de toekomst van hun kindjes, net als de gepensioneerden die hebben meegelopen, voor hun kleinkindjes en zo hoort het.

  Totaal contrast met de 99, 9% paarse aanhang; beter bekend als de mofinawangs.
  Deze mensen zijn meestal ongeschoold of lager opgeleid. Een modaal gezinsconstructie is hun onbekend.
  Vaak wonen ze met meer dan 8 in een huis en leven ze van dag op dag. De toekomst van hun nazaten zal ze een worst wezen.
  Deze mensen moet in jip en janneke taal duidelijk gemaakt worden, wat het sneeuwbaleffect van deze en toekomstige elektra verhogingen betekend.

  Want zelfs al worden deze mofinawangs gesubsidieerd, linksom of rechtsom, gaan ze het voelen vanwege de verhoogde prijzen van de eerste levensbehoeften in combinatie met de waardedaling van de suri-gulden.

  Iemand, men moet deze mensen uitleggen wat de gevolgen zullen zijn.


  Maak melding

 17. Het gaat er niet meer om dat die moordenaar op tijd heeft ingegrepen, betreffende het aanhouden van de energietarieven, want zijn rol is zo goed als uitgespeeld, belangrijk is nu, dat het volk nu gaat ingrijpen, wil het niet verder ten onder gaan met deze moordenaar en zijn fossielen club.


  Maak melding

 18. Great, het is te hopen dat Surinamers zoals jij heel snel uitsterven, mensen met jouw racistische inborst kunnen er slechts voor zorgen dat het nooit goed komt in Suriname.


  Maak melding

 19. @milton.

  Jaren en jaren en jaren is het geld als subsidie naar ebs en swm gegaan en nu de government take die zou verdwijnen , verhoogd is geworden en de belasting op goud opbrengsten op enig moment 2,5 miljard zijn geweest moet de subsidie aan ebs worden afgebouwd. Zelfs tijdens SAP van Vene hoefde de subsidie niet te worden afgebouwd.
  Ik weet niet hoe hij in jezelf geloofd.


  Maak melding

 20. @de mensen die vinden dat de oppositie het de oppositie niet in staat is het economisch tij te keren, wil ik het volgende zeggen:
  “maak mijn hoofd niet moe, gaat lezen op het internet, dan zal je constateren en concluderen dat de oppositie het reeds 2x in de suri-geschiedenis heeft gered”.

  2x hebben de opponenten van deze regering de paarse puinhopen opgeruimd.

  Je kunt wel stellen dat ze genoeg ervaring hebben om kabouter zijn troep op te ruimen en de economie weer gezond te maken.


  Maak melding

 21. aan Great,

  Je weet donders goed dat jullie soort in staat is om ontwikkeling te brengen daarom jou haat jegens andere bevolkingsgroepen !!!
  Kijk maar maar overal op de wereld!!
  Waarom werken jullie soort niet bij microsoft en Nasa???
  Waarom is nooit een van jullie soort wereldkampioen schaken geworden? Intelligentie komt bij jullie niet voor !!!

  Waarom leer je niet van andere volken?
  Jullie vrouwen zij nu aan het muteren met het sluike haar dat wil zeggen dat ze geen afride meer willen zijn, want ze schamen zich ervoor !!!!

  Een van jou soort dacht van Suriname een 2e Dubai te maken maar hij droomde daarvan in werkelijkheid heeft hij van Suriname een 2e Haïti gemaakt.


  Maak melding

 22. Energie subsidie wordt afgebouwd. Dat is ook afgesproken met IMF..

  Surinamers jullie weten het al, maar vergeet het aub niet: jullie betalen veel te veel voor energie. Vertik het om meer te betalen. Eis inzage in de kostprijs. Nu wordt een kostprijs verzonnen obv een olieprijs, die voor dit geval niet zal dalen maar stijgen. Als opwekking van energie bijna niets kost dan mogen de mensen van het land daar wel van profiteren.

  By THE way weet Dodson wel waar hij over piept?


  Maak melding

 23. Voor wat betreft de benodigde financiën en resources om suri uit het dal te halen het volgende:

  De oppositie moet met of zonder de ‘pluk ze wet, alle gestolen geld terughalen. Dit is al een basis voor een gezonde financiële start.

  De oppositie moet alle op non-actieve-nog steeds betaalde, goed geschoolde ambtenaren, terughalen en plaatsen op de juiste plek.

  Rest een reorganisatie van de ministeries zonder sanering, Iedereen moet opnieuw solliciteren.
  Voldoe je niet aan de eisen die gesteld zijn aan je huidige functie, dan wordt je ingezet in een overheids-landbouw of veeteelt coöperatie en in de avonduren mag je studeren in deeltijd. Dit noemen we zelfvoorziening, zorgen voor eigen voedsel.

  Met zo’n kleine bevolking moet dit kunnen.

  Jullie kopiëren toch alles van jan bakra, dit kan er ook nog bij.

  Aan de slag!


  Maak melding

 24. Correctie, mijn excuses.

  “@de mensen die vinden dat de oppositie het de oppositie niet in staat is het economisch tij te keren, wil ik het volgende zeggen:”

  Moet zijn:
  @de mensen die vinden dat de oppositie niet in staat is om het economisch tij te keren, wil ik het volgende zeggen:


  Maak melding

 25. @Great, je bent een trieste loeder!!! Als het weer 5 december in Nederland is zal je weer meemaken hoe de blanken van de zwartjes houden!!!


  Maak melding

 26. Abeni mokasi
  Zoals al jouw INTEELT ssotgenoten weet je niet waarover je praat
  Waarom werken mijn soortgenoten niet bij Nasa en microsoft
  Hier heb je wat links
  en.wikipedia.org/wiki/List_of_black_astronauts
  microsoft.com/en-us/diversity/inside-microsoft/blacks-at-microsoft/default.aspx
  de enige sport die de hindoestanen goed in zijn is cricket en weglopen voor een gevecht. Een boks wedstrijd tussen een hindoestaan en creool de creool wint geblind doek in alle andere vechtsporten wint de creool. De creool is fysiek Superieur tegen over de hindoestaan. En volgens de IQ test scoren de Nigerianen hoger dan de Indiërs, blanken en chinezen zoek maar op.
  mij soort zal van Suriname geen 2 India maken de verkrachting staat ter wereld. Als india zo fijn is waarom gaan de hindoestanen massaal naar afrika om bij de afrikaan te wonen mijn vraag aan de afrikanen is wanner schoppen julie deze racistische inteelt apen uit alle Afrikaanse landen. Wat derest van de hindoestanen denken en zeggen op waterkant doet mij niks you can kiss my black ass racistische inteelt ratten.


  Maak melding

 27. @great.

  Iets wat jij vergeet te melden racist is dat heerenberg de Chinezen binnen gehaald heeft om de economische macht van de hindostanen te breken
  Het gevolg is dat de generatie na november. 1975 dit land naar de kloten geholpen heeft.
  Jij heb het zelfde gedaan en vandaag de dag zijn het de de egoïstische honden die van hoge daken blazen.

  Tjee.


  Maak melding

 28. Jack
  de blanken kolonisators hebben een fout gemaakt dat is door die luie hindoestanen uit India naar Suriname tehalen als contractarbeiders. De hindoestaan is nooit een zegen noch een verrijking voor Suriname geweest in tegenstelling tot de Javanen en chinezen. sommige hindoestanen zijn een racistische luie jaloerse varken die steeds lullen over andere groepen maar zelf nooit in de spiegel kijken wie en wat het probleem is in Suriname. Jack jij en je soort genoten de inteelt mogen vrijwillig terug naar India en neem je ROTI, bara en alle andere racistische inteelt hindoestaanse ratten mee. De hindoestanen die vredelievend zijn en als één volk wilt verder leven met derest mogen blijven in het Land van de Creolen en indianen.


  Maak melding

 29. Eindelijk gaan de ogen en oren die paars waren gesloten van vele oerdomme paarse stommelingen open. Voor degenen die het paars corrupt misdadig wanbeleid helpen dragen en goedkeuren kan terecht worden gezegd dat welke lening dan ook wordt afgesloten, zij wederom een aardig deel in hun paarse zakken zullen wegstoppen. Is het aard van de paarse beesten die dankzij oerdomme zombies de macht hebben. Er is nog steeds geen corruptiewet. En al degenen die olv de baas der bankrovers hebben huisgehouden met ’s landsgelden zijn na te zijn opgesloten weer vrij. Ook al het gestolen geld zal niet worden terug betaald zolang de baas der boeven het volk lijdt. Nu zien de vele oerdomme jonge paarse aanhangers dat werkelijk, na wang didibri foefoeroe lee baas sa tapoe deng stem. Moro paarse ka vol paarse schijt en pis van baas en roversbende is wat komen gaat. Dit is pas het prille begin van de ware revolutie onder het volk. De vloek van het land is de lijder en de ndp elite, Mensenrechtenschenders, moordenaars, drugsbonzen en staatskasrovers. En wat doen de vele arm geworden oerdomme aanhangers? Het bgros verwordt als baas………..misdadiger.


  Maak melding

 30. 2 @ Great doe niet zo dom als een achter werk van een ezel man ,hahaha Wat wilt je bereiken met zo domme praatjes…ik zou je adviseren je water hoofd laten na kijken.Suriname is voor alle Surinamers maakt niets uit of zwart bruin geel of wit ..dus no taki dong sani..gebruikt yu verstand bun sa gadoo gi..tra lesi baka fos yu taki denki bun..


  Maak melding

 31. @Great : Desi heeft samen met de Blanke Kolonisten Onze Democratie Vernietigd ! (Bouta-Holland staatsgreep!)

  Wel eens van Oliedom gehoord ???????

  Yu nanga Desi-NDP, Pot a Monnie Bakka !!!

  Pot deng MILJARDEN BAKKA ini staatskas !!!


  Maak melding

 32. Effe denkwerk verrichten.
  Wet van Bouta: “Als ik aan de macht komt, raakt Suriname failliet”. 3 keren ben ik aan de macht geweest: ” 3 Keren heb ik over Suriname grote armoede afgeroepen”. En ben ik een Hindoestaan????

  En wat zou er gebeuren als alle hindoestaanse landbouwers zouden stoppen om te produceren voor de stad Paramaribo? Gaat de Hindoestaan honger lijden???

  En wat als alle Hindoestaanse buschauffeurs zouden besluiten niet meer uit te rijden?? Wie gaat hier onder lijden?? Denk weer niet de Hindoestaan.

  En wat zou er gebeuren als alle Hindoestaanse politieagenten zouden staken?

  En Hindoestaanse leerkrachten?

  Ga zo maar door. Maar ja het is weer de Hindoestaan die het heeft gedaan. Niet Bouta de andere soort Surinamer met zijn inner circle die Suriname heeft leeggezogen.
  En wie heeft Suriname tot een exploitatiekolonie van China gemaakt?? Was het de Hindoestaan?

  En wiens baasje zit te bedelen richting India? Voor kennis en geld?


  Maak melding

 33. Ook voor de oppositie is er geen Quick and Easy Fix

  Het land is failliet!!!!

  IMF is the only way; als ik goed lees zijn er al keiharde afspraken gemaakt.
  Triest voor mijn landgenoten die door zich door leugens hebben laten misleiden.
  De geldmachine van toen is gestopt de 500 SRD die ze ontvingen, hun paarse truitjes etc zijn nu waardeloos. Sommigen schamen zich er zelf voor om te bekennen dat ze Paars hebben gestemd.

  Het geld om ze op Ocer “lekkers”te geven is voorbij.


  Maak melding

 34. De creool is fysiek Superieur tegen over de hindoestaan. En volgens. Boksen is voor hersenloze mensen daarom komt er geen intelligentie uit !!!

  Daarom zijn gebracht om te werken onder dwang maar uit eigen inzicht en wil werken is er niet bij.
  Ze zijn ook met een kroesschip gebracht maar niet met een cruiseschip.


  Maak melding

 35. Sing SING je zit vol jaren 50 fantasie jij denkt dat als al die hindoestanen de leerkrachte, justitie , politie en al die andere ambtenaren het werk neer leggen of ontslag nemen dat Suriname dan instort. KEREL dat noemen wij een hindoestaanse sprookje mochten al die hindoestanen stopen en allemaal aftreden dan stopt de corruptie en diefstal met 90% in Surinamer. Mochten alle hindoestanen stoppen en massaal vertrekken naar INDIA dan wordt Suriname een rijk gezegen land het land Suriname zal herrijzen uit as als de FINIX. Sing ik pleit hier niet voor maar mochten alle hindoestanen uit Suriname vertrekken dan vieren wij alle creolen het hele jaar door feest. Ik betaal de tickets van Ray zijn familie en al die andere inteelt ratten op waterkant als ze mij beloven dat ze terug naar verkrachtingsland nr 1 van der wereld INDIA vertrekken. Singsing niet vergeten het zijn de hindoestanen die tegen de Creolen zeggen dat ze terug moeten naar Afrika en dan komen jullie zeggen Suriname is voor iedereen absoluut niet mee eens. Ik ben absoluut geen racist en ken de vijanden van mijn Creoolse broeders en zusters. Bouterse is niet de Vijand ondanks wat al die inteeltratten op waterkant gillen. Het zijn Santokhi soortgenoten die de Creoolse voorouders meer dan honderdjaar hebben gediscrimineerd en vernederd. We leven in 2016 gakijken wat de hindoestanen op YouTube schrijven over de creolen wanneer je de Comments gelezen heb dan weet je wie jou vijanden zijn. Wij Creolen staan achter onze Leiders en laten ons ze leiders niet vernederen door afstammelingen de inteelt hebzuchtige ondankbare rovende behaarde ratten. Wij creolen blijven in meerderheid alle Creoolse leider steunen tot het bitter eind. Bouterse, Venetiaan, Pengel, Brunswijk, Breedveld wij Creolen zullen jullie Forever steunen tegen alle negatieve invloeden.


  Maak melding

 36. Great, zou zeggen leeft niet in het land die ze Utopia noemen.
  Ter nuance om te verduidelijken welke positie ik inneem in dit zinloze verhaal:

  Ook president Venetiaan was mijn grote president, nog steeds de president met 10 schoonste vingers en Telting was mijn grote held.

  Maar stel hypothetisch dat alle Hindoestanen uit Suriname zouden vertrekken: alles afbreken wat ze opgebouwd hebben. Alles, alles. Ook hun gebouwen, woningen, de instituten die ze hebben helpen opbouwen, de landbouwgronden terug naar af (terug in de schoot van moeder natuur), dan zouden ze als ratten daar in Su creperen in een landschap als het ware getroffen door een atoombom a la Hiroshima. Jullie zullen terug geworpen worden naar het jaar 0, kannibalisme en de jungle wetten zouden in Suriname opgeld doen. Effe denken. Weet dat het denkproces een moeilijk ding is.

  Denk aan de kannibaal Idi Amin. Wat is er gebeurt met het land toen hij de Aziaten (kleine minderheid) het land uitzette. ik hoop niet dat deze mensen je helden zijn. En een Bokassa. Beide kannibalen. En zulke mensen moeten de mensheid gaan verheffen?

  En trouwens wees geen Sing Sing voor jezelf. Een gevangene zijn van je eigen wan ideeën. Schep geen Sing Sing voor jezelf, een gevangenis waarin je leeft. Dat hebben alle racisten, etnocentristen en mensen met waanideeën met elkaar gemeen. En weet je, Sing Sing is de gevangenis in Amerika om effe het een en ander te verduidelijken.


  Maak melding

 37. Nyducca,

  Niemand in ons land is superieur !!!
  Eigenlijk zou je je heel erg moeten schamen.
  Alle etnische groeperingen in dit land vormen de republiek Suriname en geen enkele groep strekt boven de andere uit.
  En als er al een groep is die zich vanuit de oorsprong superieur mag noemen, dan zijn het wel de indianen.
  Wij zijn nog altijd gasten van hun land.


  Maak melding

 38. Oma foe negentig jari nooit ben klage so leki a wiki san pesa. Oma taki, a didibri foe sranang nanga ing macht-, heb- , geldzucht eindelijk e go vernietig a heri samenleving. Na deng srefi burikie sma sa poting drape, deng srefi sa moesoe opo en eise ing vertrek, bikasi…oma zuchte..na wang mpp takroe hebi e go tref heri kondre, jong en oud. Zucht.


  Maak melding

 39. Great (waarin eigenlijk?),

  Er is genoeg ruimte voor de kafrie’s in Frans Guyana. Jullie kunnen allemaal daar verkassen (je hoeft dan niet eens veel te lopen) en daar een bloeiende Little Africa opbouwen. En bewijzen hoe goed jullie af zijn zonder Hindoestanen.

  PS: wat krijg je als je een chinees kruist met een kafrie? Een bakrie!


  Maak melding

 40. Jongens toch…Dit is beneden elk peil ..ik ga me hier niet in mengen …soms ben ik blij..dat ik het “goede”van beiden heb..( hindoestaan/ creool) .ik ben vlees noch vis..ik ben een vrij mens.Vrij dat ik me achter geen enkel groep schaar maar vrijelijk kan kiezen welke politicus of welke politieke partij de juiste keuze is voor Suriname.En morgen kan het zo weer anders zijn.Ik heb het recht en het vermogen om keuzes te maken zonder enige beinvloeding.Jullie moeten je dood schamen Het niveau is laag…ga niet proberen je op te krikken..STAY LOW !!!


  Maak melding

 41. Tariefverhogingen van nutsvoorzieningen zijn nooit fijn, maar soms wel noodzakelijk. Het is jammer dat er enige eensgezindheid ontbreekt bij de massa en dat men derhalve niet kan inzien dat de tariefverhogingen dringend doorgevoerd moeten worden omdat de overheid de goedkope nutsvoorzieningen niet meer kan subsidiëren.

  Op de middellange termijn komen de tariefverhogingen de Surinaamse economie ten goede omdat men daardoor vele innovaties kan doen, die lange tijd niet verricht konden worden. Surinamers zouden meer out-of-the-box moeten leren denken en leren om een vooruitziende blik te ontwikkelen.


  Maak melding

 42. @Dre
  Jij lijkt Venetiaan wel in zn pyama
  Doorsnee surinamer betaald nog nieteens $50 aan gebruikte energie.
  Ik ken gezinnen die srd100 betalen. Elke slaapkamer een airco aan tijdens middagdutje en hele nacht.
  Srd100 tegenwaarde $20 hedendage
  Waarover heeft @Dre het.wake up man !!!
  Pannenkoek aldus …. ( smile)


  Maak melding

 43. @ great
  als jij je mooie verhalen met feiten weet te staven , dan zou je hoge ogen gooien.
  op dit moment gooi je alle hindostanen op een hoop en scheert ze over een kam.
  ik kan niet geloven dat jij een neger bent.
  ik ken geen enkele neger die goed bij zijn hoofd is die zulke rommel zou ventileren.
  doe me dus een genoegen en laat die racistische praatjes achterwege.
  jouw poging om negers in een kwaad daglicht te zetten door af te geven op hindostanen gaat niet werken.

  en by the way …..hindostanen horen bij suriname.
  ik ga echt geen roti halen bij de chinees.
  suriname ….love it or fucking leave it ………


  Maak melding

 44. Sing Sing
  Wat zit jij vol fantasie de enige wat de hindoestanen beheer hebben was de landbouw die ze van Nederland hebben gekregen daarvoor zijn ze naar Suriname gekomen om de landbouw van de creolen over tenemen na de afschaffing van de slavernij, de hindoestanen staan bekent als de nieuwe slaven uit India en ja ze kregen ook de zweep want ze waren luiedonders. Over de gebouwen en andere instituten gebouwen hebben de creolen gebouwd . Ben je vergeten toen de hindoestanen naar Suriname kwamen waren er al gebouwen gebouwd door de creolen. De creolen waren bouwkundig e hebben ook hun eigen woning gebouwd en geen hutten van koeien stront die ze in India honderdjaar en tot opheden bouwen omdat ze geen genoeg hout en bossen hebben voor zoveel inwoners.
  Sing Sing hindoestanen hebben niks gebouwd behalve en grote fantasie en leugens. Waren het niet de hindoestanen die gillen we zijn slimmer en hebben betere papieren dan de creolen in Nederland . wat wees Nederlandse onderzoek uit het zijn de creolen met de betere papieren en beter banen in Nederland waar de hindoestanen goed in zijn in Nederlands ze zijn de grootste groep uitkeringstrekkers van alle Surinamers . ga naar HBO of universiteit en zie de creolen zij daar 1 op 20 vergelen met de hindoestanen die je op je vinger kan tellen. hindoestaanse toko’s in Nederland zijn schaars de Marokkanen en turken nemen alles over. wat de hindoestanen nog hebben is hun pakketten dienst om de coke naar Nederland te smokkelen maar die wordt nu ook in raptempo opgedoekt. voor het eerst zijn er cellen vol hardwerken smokkelende hindoestanen in Nederland dit heet in hindoestaanse woordenboek een grote Bolywood ster zijn
  B. Saram
  je noemt de creolen kafries en schrijft er is genoeg land in Frans-Guyana voor de creolen daar. Je bent een fantasist de creolen zijn honderden jaren in Suriname en hebben Suriname met hun voorouders bloed opgebouwd voor honderden jaren. hindoestanen waren tijdelijke betaalde arbeidskrachten die bleven rondhangen, als er iemand moet vertrekken dan zijn het de hindoestanen ga naar srilanka of Pakistan als jullie bang zijn voor wereld 1 verkrachtingsland India. B. Saram hebben jij en je soortgenoten in de spiegel gekeken jullie zijn inteelt zwaar behaarde apen sommige worden nog geboren met staart. Wie mijn een Racist noem ik ben geen racist en discrimineert niet wat ik opschrijf is de waarheid en de waarheid is hard en doet pijn. Als de hindoestanen die GREAT een racist noemen ga naar Youtube en kijk wat je soortgenoten over de creolen schrijven. Wat is GREAT aan deze creool wij Creolen zijn de enige eerste mensen op deze aarde zoek maar op dat schrijven de wetenschappers we zijn geen gelijke maar superieure wezen die door kolonisatie van de Europeanen hun identiteit zijn kwijtgeraakt. Wat de blanken op waterkant betreft ga dit google wetenschappers schrijven dat de aarde warmer wordt en IEDER MINUUT sterf een Europeaan aan Huidkanker volgens dit onderzoek . de toekomst ziet er goed uit zonder de henkmolenaars in de wereld. Nogmaals GREAT is geen Racist slecht een GREAT Creool die voor zijn soortgenoten op komt tegen de echte Inteelt racisten op waterkant.


  Maak melding

 45. @ waterkant,.net
  Mijn verzoek is om de berichten te “filteren” alsvorens deze te plaatsen op uw site . Wij moeten niet afdwalen van het onderwerp waaop er gereageerd moet worden. Gelet op de bevolkingsamenstelling van ons land moeten wij bepaalde “racistische” reacties achterwege laten. Is niet bevorderlijk voor het leesplezier op deze site. Aan de mensen (“racisten”) wil ik meegeven . Als jij je niet kan vereningen met de een of andere bevolkings groep, ga terug naar het land van herkomst van jouw voorouders. Daar heb je voor het leewendeel mensen die op jou lijken.Of het India of Africa of elk ander land is, trekken jullie je te terug . Maak het leesplesier van de anderen niet onplezierig. Want uit de goede reacties kunnen wij wat leren. Bij voorbaat dank.


  Maak melding

 46. Aan Great,

  Een marron als jij achter een computer dat gaat niet samen.
  Het is geen marron ding vandaar die onzin wat je uitkraamt.
  Hoe krijg je het oerwoud eruit in jullie soort?
  Beschaving is geen (K) Afride ding !!!!

  En je moet knielen voor de blanken dat ze jou voor 3 rode kraaltjes hebben gekocht en naar Suriname gebracht anders liep je nog steeds rond in je blote reet in Afrika.
  Want daar kennen ze geen kledingdracht !!!!

  Kijk goed naar je rechterschouder er staat het brandmerk van je blanke meester wees er zuinig op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.