Suriname blaast bauxiet-industrie nieuw leven in

51

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (l) en directeur Axel Fisher van de in Monaco gevestigde Monaco Resource Group hebben woensdag een intentieverklaring ondertekend om samen de Surinaamse bauxietindustrie nieuw leven in te blazen. Suriname zal voor 30% deelnemen in de onderneming die de taak op zich zal nemen. De nieuwe entiteit zal in aanloop naar de ontginning van bauxieterts in het Bakhuisgeberte eerst de restanten ontginnen die verdeeld liggen in de mijnen van Suralco, dochteronderneming van de Amerikaanse mijnbouwgigant Alcoa. Suralco besloot vorig jaar te vertrekken uit Suriname na een aanwezigheid van bijna honderd jaar. NH schat de bauxietvoorkomens in de Bakhuis regio tussen 200 tot 300 miljoen ton.

Bekijk ook:

51 REACTIES

 1. Wordt het een Surinaams staatsbedrijf?
  Een bedrijf waar politiek invloed in heeft? Zoals bij telesur en SLM alleen bepaalde families geholpen zijn? Een marienburg of paraindustries? Wordt de directie politiek. En welke vrienden boevenbende wordt het?
  Wie kan mij aangeven welk surinaamsstaatsbedrijf goed Draait?


  Maak melding

 2. Maar is het werkgelegenheid of werkverschaffing. ????

  How come dat de DNA voorzitter der echtgenoot al bij een aantal bedrijven en projecten steelt en vrij en bij de heilige nog uithangt.

  Paraindustries. Educons. Surpost en Noem Maar op. En ook n Meester in het opzetten van stichtingen. Want hij weet precies waar er fondsen zijn. Bijvoorbeeld mining.


  Maak melding

 3. Niet Suriname, maar de baas der misdadigers en paars corrupte roversbende zullen voor 30% deelnemen in de onderneming die de taak op zich zal nemen.


  Maak melding

 4. Suriname heeft niet eens genoeg financiële ademruimte om een scheet te laten en dan zouden ze de bauxietindustrie nieuw leven inblazen?
  Monaco zal de bauxietindustrie nieuw leven inblazen en dan mag Suriname blij zijn als ze er een aalmoes aan overhouden, naast een verwoeste natuur natuurlijk.


  Maak melding

 5. Om goed niews te hebben is deze show gegeven. 30% van wat? Wat kapitaal van de IMF? Paarse maakt late 1April grap.De eerste jaren zijn allemaal verliezen. Wie gaat dat beta!en!


  Maak melding

 6. @ Azijnpissers,Henkes,..tunggak,..Soso lafu nationale dommen partij,…en met jullie nog vele andere PANNEKOEKEN,…DEZE ..NDP REGERING ZAL ER BOVEN OP KOMEN,knoop dit maar in jullie grote DOMME EZELSOREN…MIE MANG !!


  Maak melding

 7. DIT artikel geeft MEER DUIDELIJKHEID !!!
  Let vooral op de TITEL.

  Bron: Starnieuws

  Samenwerking Monaco Resources hangt af van Alcoa
  11 May, 14:03

  Suriname heeft de eerste stap gezet om de bauxiet-industrie nieuw leven in te blazen. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft daartoe een intentieverklaring getekend met Monaco Resources. ECHTER is de SAMENWERKING met de in Frankrijk gevestigde multinational AFHANKELIJK VAN HET BESLUIT VAN DE ALCOA.

  Als de Amerikaanse multinational Alcoa instemt met de verkoop van de Suralco-raffinaderij te Paranam, kan de samenwerking tussen Suriname en Monaco Resources verder worden uitgebouwd. Het eerste traject is er een van drie jaar waarin ongeveer US$ 400 miljoen zal worden geïnvesteerd en waarbij in de opstartfase ongeveer 400 banen zullen worden gecreëerd. Aan het eind van de drie jaren zullen er volgens minister Dodson 1.500 mensen emplooi vinden bij het nieuw op te zetten bedrijf.

  De samenwerking richt zich op de bauxietreserves in het Bakhuysgebied. Suriname komt in met de bauxietreserves in deze samenwerking en wil daarvoor minimaal 30% van de aandelen hebben.

  Alex Fisher, CEO van Monaco Resources, zegt dat in eerste instantie gewerkt zal worden met de bestaande plant, waarbij in de opstartfase kleine hoeveelheden bauxiet zullen worden verwerkt. Naarmate de productie toeneemt, zal er worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de bestaande raffinaderij. Fisher zegt dat er op gegeven moment een stabilisatie van de bauxietprijs komt, wat mogelijkheden schept voor de operatie in Suriname.

  Laat u niet zomaar GEK MAKEN zoals de Gek van 05:09 uur

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 8. @Damsco, je moet je niets aantrekken van de zwakbegaafde olifant en frambo aanhang. Ze zijn het niet waard om mee in discussie te gaan.Ze mogen niet zelfstandig denken.


  Maak melding

 9. Nu Suriname vecht om zijn hoofd boven water te houden.Merk ik dat er enige activiteit is in positieve zin.Of het nou door gaat vanwege instemming met Alcoa of niet.Deel die mening dat de weinige ” goede”beslissingen in suriname genomen slechts een deel van de bevolking te beurt vallen.that’s true .Nu er geen geld meeris die je met losse pols uit de staatskas kan pakken zal je toch effe moeten denken hoe je eraan kan komen..want de IMF gelden worden bewaakt ..het wordt moeilijk jatten.Ik gun de Surinamers geen IMF.Maar voor niet alleen DDB..maar allemaal erom heen zie ik het als een ontwennings kuur..Misschien is de IMF voor sommigen zo slecht nog niet…


  Maak melding

 10. Het wordt weer helemaal niets met zo een bedrijf in Suriname.Die vrienden van Bouterse en familie zullen weer hun zakken gaan vullen.Het arme volk weet niet wat er in Suriname gaande is.Zo lang Bouterse voor het zeggen heeft in Suriname gaat het niet goed.Hij is een domkop die geen verstand heeft van economie en die domme aanhang die hem daar hebben gezet hebben spijt van.Hij heeft zichzelf verrijkt samen met familie en vrienden.Het land is onder Bouterse failliet maar niemand durft iets te zeggen anders worden ze weer doodgeschoten als in 1982.


  Maak melding

 11. Er is nog hoop voor de bauxietindustrie in Suriname. Ook goed nieuws dat het stroomverbruik in Suriname een dalende lijn laat zien.Huishoudens zijn minder electriciteit gaan gebruiken.In een week tijd is een daling van 17 megawatt geconstateerd t.o.v. dezelfde periode van vorig jaar.Het lijkt erop dat de maatregelen die getroffen worden om het stroomgebruik te beperken haar vruchten begint af te werpen.Nog geen drie jaren terug ontstond door de verhoogde economische activiteit er een groot tekort aan electriciteit in Suriname. Jammer dat door de daling van de prijzen van Surinames grootste exportproducten een stagnatie/teruggang is ontstaan in de economische ontwikkeling.


  Maak melding

 12. Ze zijn nu aan een plan maken hoe kunnen we het geld van IMF onderling verdelen!!suralco ,raffinaderij, Alcoa aluminium enz….enz…wand er blijft een bodemlozeput,,, maar vette njang patoe..daar gaat strax al die geleendebgeld..mensen wordt wakker..tot heden is niemand veroordeeld voor corruptie.. Kijk..EBS


  Maak melding

 13. Waarmee gaan ze de plant van suralco kopen? Welke staatsbedrijf moet het nu moeten opdraaien nu staatsolie in de problemen zit? Waarom niet zelf voor de 100% in eigenbeheer dit allemaal opnieuw opzetten? Het is gewoom zand in de ogen van de mensen strooien en achteraf zeggen, waarom hadden jullie geen veiligheidsbril op? Dus het wordt weer de schuld van de anderen. Misschen wordt het zoals de spooktreinen, flyovers, treinverbinding naar Brazilie, diepzee haven, Dubai en andere spook kreten deze ook één van ze????


  Maak melding

 14. RobG: “Ook goed nieuws dat het stroomverbruik in Suriname een dalende lijn laat zien. Huishoudens zijn minder electriciteit gaan gebruiken.”

  Er is geen onderzoek verricht naar de oorzaken van deze dalende lijn.
  Maar als winkeliers en ondernemers besluiten om ermee op te houden, zal dit natuurlijk te merken zijn aan een sterke daling van het energieverbruik.
  Dit kunnen we in géén geval bestempelen als goed nieuws voor onze economie, vooral mbt de ondernemers betekent dit een verdere toename van de werkloosheid.

  En in deze tijd van crisis die voor het overgrootste deel te wijten is aan het verspillend beleid van de NDP, kunnen we dit niet hebben.


  Maak melding

 15. Precies hoe een loterij werkt: men koopt een lot en wint 2 gulden .. Men is hartstikke blij want men heeft gewonnen maar die lot kostte 10 gulden dus eigenlijk heb je 8 gulden verloren !!

  En zo gebeurt t ook: bijvoorbeeld er wordt een project gestart voor 5 miljoen. Iedereen blij want er wordt geïnvesteerd. Maar in feite kost dat project 2 miljoen. 3 miljoen verdwijnt dus op de een of andere manier .. omgekeerd gebeurt het ook : een project levert 1 miljoen op wordt er gezegd maar in werkelijkheid was het bijvoorbeeld 3 miljoen .. dus dubieuze kosten en opbrengsten structuren ..

  Beste Surinamers, Laat je niet verblinden ..


  Maak melding

 16. Kan iemand waar Suriname het geld om te participeren vandaan gaat halen.
  Het is goed nieuws maar het gaat slechts om een intentieverklaring niet meer en niet minder.

  Die banen komen er …..misschien maar de vraag is wanneer?


  Maak melding

 17. Kruwa

  RobG: “Ook goed nieuws dat het stroomverbruik in Suriname een dalende lijn laat zien. Huishoudens zijn minder electriciteit gaan gebruiken
  —————————–
  Dat heeft u uitstekend verwoord !

  Rob G trekt te vroeg conclusies. Hij spreekt ook zichzelf tegen als hij zegt :

  ” Nog geen drie jaren terug ontstond door de verhoogde economische activiteit er een groot tekort ….”

  Nogmaals Kruwa, uw reactie is juist.


  Maak melding

 18. Weer een buitenlandsbedrijf….30%,zelf kunnen ze niets.Op gegeven moment is su in de veiling.Bouterse was toch geweldig,althans vonden 90% van de surinamers.Kei-stenen met spinazie gaan ze eten.En degene die aangaf dat ik een ww uitkering hebt en 8hoog woont,ja,klopt,maar dat konden jullie ook een uitkering,alleen jullie zijn snel blij met een dooie mus,en indianen verhaaltjes.Ja,en ik woon in een koude kikkerland,ook waar,maar werk hard voor mijn geld.Jullie zijn LUI….zelfs de voor deur op het trotoir kunnen jullie niet schoonmaken,en wachten op de regering om dat te doen.Ten tijde dat ik in su hebt gewoond ,heb ik nooit een hydrofoor gekend alles was uitstekend,totdat jullie god aan de macht kwam.Jullie blijven geloven in wonderen en fanta-morgana,s.Sorry voor de harde woorden.maar u vraagt erom.Weer blanken die bauxiet gaan ontginnen,anno 2016.Wij zijn rijk aan grondstoffen ,wordt altijd geschreeuwd en gegild,maar wie gaat ermee vandoor?WEER DIE BLANKEN>.Het is bewezen dat organiseren niet in de genen zit van zwarten.Geef de surinamers met een gedegen opleiding,die nu in het buitenland zijn de gelegen heid om su te helpen,en niet tegenwerken en discrimineren,en zelf de held uithangen.Stelletje idioten mongolen,dieven,er kleeft bloed aan de klauwen van je president,die jullie tot god hebben gebombardeerd.Niet zeuren ,vorig jaar mei waren alle percelen ,auto,s,paars gekleurd zijn jullie dat vergeten.Ik heb letterlijk geen hoge pet op voor geen enkele surinaamse politici,van pengel,arron,lachmon, enz…allemaal klootzakken geweest,die beelden op het plein,kunnen ze in de surinaamse rivier dumpen,straks willen jullie ook een beeld van die moordenaar.Blijf maar de blanken uitschelden,maar vergeet niet dat alles wat je draag,en eet ,dagelijks,geproduceerd wordt in en uit blanken landen,import dat doen jullie.


  Maak melding

 19. Alweer een ‘meesterlijke zet’ van de ndp regering om de bevolking voor enkele dagen zoet proberen te houden.
  Maar gelukkig wij geloven niet in de ndp sprookjes!


  Maak melding

 20. @ Gast X
  Je hebt de posting van RobG niet goed gelezen of begrepen
  Ten eerste heeft hij geschreven dat nog geen drie jaar geleden het verbruik toenam. LET WEL drie jaar.(tot de crisis).
  Vervolgens schrijft hij dat NU het verbruik een dalende lijn laat zien Weliswaar over slechts een week, maar het is een begin.
  Overigens heeft hij het over het stroomverbruik bij huishoudens, waardoor het niet duidelijk is of hij consumptiehuishoudingen bedoeld of bedrijfshuishoudingen.
  Natuurlijk zal het stroomverbruik afnemen. Indien dit niet geval is kan de prijs verder omhoog. De prijselasticiteitscoefficient maakt dit duidelijk.
  De huishoudingen hebben meer dan genoeg geld als zij hetzelfde blijven verbruiken.
  Deze maatregel is dan ook uitstekend


  Maak melding

 21. ” het stroomverbruik is in een week met 17 megawatt afgenomen”.

  De NDP wijnpisser RobG en de NDP goudschijter Damsco interpreteren deze daling als iets positiefs, omdat volgens dez twee ezels het Surinaamse volk, als onvoorwaardelijke steun aan onze volkspresident, vrijwillig minder stroom is gaan gebruiken.
  Maar omdat Bouterse de afgelopen 6 jaar een uitstekende job gedaan heeft om mij van een positief ingestelde Surinamer te veranderen in een azijnpisser, denk ik dat ook dit luchtkasteel niet doorgaat.

  Robg en Damsco het spijt me dat ik jullie droom moet verstoren, maar de daling van 17 megawatt in een week is gekomen omdat de Suralco, ontelbare kleine ondernemers en vele gewone huishoudens gewoon gesloten zijn of noodgedwongen minder stroom afnemen omdat ze het niet meer kunnen betalen.

  De kans dat Dotson als medeondertekenaar van de intentieverklaring, als DOE minister, van het toneel verdwijnt, is vele malen groter dan dat Monaco Resources de bauxietindustrie weer opstart in Suriname. Neem dat maar aan van mij als azijnpisser, die azijn zal blijven pissen, zolang als Bouterse aan de macht blijft.


  Maak melding

 22. President Brazilië geschorst na stemming in Senaat
  Foto: ANP
  Gepubliceerd: 12 mei 2016 11:36
  Laatste update: 12 mei 2016 12:14

  De Senaat heeft donderdagochtend (lokale tijd) na een zitting van twintig uur vóór de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff gestemd. Dat betekent dat ze wordt geschorst voor een periode tot 180 dagen.
  Vicepresident Michel Temer gaat het land leiden, terwijl hijzelf eerder een boete kreeg opgelegd wegens fraude.

  Het Lagerhuis van Brazilië stemde in april al met een ruime meerderheid vóór het afzetten van Rousseff, in een zitting waarbij tegenstanders van Rousseff confetti in de lucht schoten en juichten. Donderdag stemden ook 55 senatoren in met de afzettingsprocedure. Slechts 22 senatoren stemden tegen.

  De 68-jarige president noemt de afzettingsprocedure een staatsgreep. Ze is van mening dat haar politieke tegenstanders haar op valse gronden de laan uit willen sturen. Rousseff zal de uitkomst in de Senaat waarschijnlijk juridisch aanvechten.

  Senaat en hooggerechtshof moeten binnen circa een half jaar onderzoeken of de beschuldigingen steek houden. Als ze dat bevestigen, moet de Senaat Rousseff in een stemming definitief afzetten.

  Gesjoemeld
  Rousseff wordt ervan verdacht in de aanloop naar de verkiezingen te hebben gesjoemeld met de begroting – in de Braziliaanse politiek geen gigantisch vergrijp. In tegenstelling tot andere prominente politici wordt ze zelf niet direct in verband gebracht met corrupte praktijken en zelfverrijking.

  De voorzitter van het Lagerhuis, Eduardo Cunha, wordt bijvoorbeeld verdacht van het aannemen van tientallen miljoenen dollars aan steekpenningen. Ook de voorzitter van de Senaat, Renan Calheiros, zou steekpenningen hebben aangenomen. Hij zou ook de belasting hebben ontdoken.

  Veel Brazilianen zijn onder meer ontevreden over het economisch beleid van Rousseff. De Braziliaanse economie beleeft de ergste recessie in tachtig jaar.

  Rousseff spreekt het Braziliaanse volk rond 15.00 uur toe.

  Da Silva
  De linkse Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) volgde in 2011 haar partijgenoot Luiz Inácio Lula da Silva als president op. De hoogste aanklager van Brazilië wil naar zowel Rousseff als Lula een onderzoek. Lula wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras.

  ‘Dit is een coup’Zie ook: House of Cards in Brazilië: Hoe Rousseff op corrupte wijze wordt afgezet


  Maak melding

 23. In Brazilie heeft het volk bewezen dat het meer macht heeft dan de regering die het gekozen had eerder.Alleen de mythe dat een regering niet ten val gebracht kan brengen leeft bij de ndp in Suriname,hun enige hoop.
  In Brazilie heeft het volk bewezen dat zij geen corrupte mensen en criminelen dulden die hun vertegenwoordigen. in Suriname zou gelijk de Dilma amnestie van kracht gaan .,,maar God zij dank zij is in Brazilie en het volk daar is meer realistisch dan de dromende/slapende surinamers bijelkaar.Surinamers kunnen een vb van de brazilianen nemen!!


  Maak melding

 24. @Henkes,
  Jij moet je grote waffel houden.
  Vaak schrijf je onzin en als je wat post dan begrijp ik niet waarover je het hebt.
  Heb ik het goed begrepen dat je nu te boek staat als strontvlieg en wijnpisser.
  Laat weten als je als strontvlieg voortaan genoemd wil worden of wijn pisser.


  Maak melding

 25. @Robg
  Ja 17 MW minder dat is mooi. 200 winkels gesloten en je ben al aardig op weg. De rest van d winkels hebben de airco’s uitgezet waardoor de producten warm en vochtig worden.
  Geloof me huishoudens tot 450 kWh kunnen niet veel besparen. Juist de huishoudens boven 800kWh zullen gaan besparen en daar zit nu juist de fout in het systeem. De groot gebruikers moeten de kleine gebruikers subsidiëren maar door besparing zal die subsidie wel eens heel tegen kunnen vallen. Zelf ben ik geheel over gegaan op LED en binnenkort ook voor 50% op solar. Dus zit ik weer ver onder de 450kWh. Met mij zullen velen volgen.
  De topic: mooi dat de bauxiet een nieuw leven zal krijgen. Gewoon Alcoa helemaal de deur wijzen die houden zich niet aan de Brocopondo overeenkomst. De stuwdam nationaliseren vanwege zwaarwegend nationaal belang en de suralco operatie overnemen voor 1 USD. Is niet meer waard omdat ze zelf al jaren oreren dat het verliesgevend is. Dan mogen ze blij zijn eraf te zijn. vervolgens moeten ze nog wel ff de milieuschade vergoeden. Dat zal een kleine 500 mio bedragen. Alcoa is een beurs genoteerde onderneming en zeer kwetsbaar voor dergelijke claims en zaken. Surinaamse regering toon ballen!


  Maak melding

 26. Pakro, dat je geen goede schoolopleiding genoten hebt en daarom niet begrijpt wat er geschreven staat, is niet mijn schuld.

  Jullie NDPers zijn wijnpissers als het om de luchtkastelen van Bouterse gaat; zodra Bouterse weer een van zijn onzinverhalen openbaart, zien jullie al gratis openbaar vervoer, een Gouden Kerst en een tweede Dubai.

  Jullie noemen figuren als ik al azijnpissers en dat mag van mij zo blijven, ‘neks no fout’, zou ik willen zeggen.

  Blanke, met wie ben je in zee gegaan om zonnepanelen aan te brengen?


  Maak melding

 27. Henkes de azijnpisser,
  Beste mensen voortaan de persoon bij de naam noemen.
  Henkes geeft eindelijk toe dat hij een Azijnpisser is.
  Goed dat het uit zijn eigen mond komt.
  Deze azijnpisser Henkes is zo dom dat hij zelf niet weet wat hij post.
  Wie neemt deze azijnpisser nu serieus.
  Mislukkeling van de eerste orde.
  Jouw idiote gedrag is nog niet opgemerkt door de admi .
  Jammer dat je op deze populaire site een podium krijgt.


  Maak melding

 28. Rare overeenkomst of wat daar voor door moet gaan.

  Suriname sluit een deal met een vreemd bedrijf uit Monaco en niet uit Frankrijk dat vooral in de city van London actief is.
  Kijk je naar de rest dan is er geen enkel duidelijke mijn operatie De enige verwijzing naar hardware is een 100.000 aluminium smelter in Berlijn. Het geen inhoud dat ze op dat vlak ook een liliputter zijn.
  Voor de rest is het niets anders dan contract management en weinig operationeel.

  Het is bijzonder raar te noemen dat deze deal afhankelijk gemaakt wordt van Suralco of Alcoa medewerking. Deze zijn toch gestopt en hebben gigantische verplichtingen jegens Suriname qua opruimen van de milieu schade en de afbraak van de plants.

  Het lijkt mij dat Suriname heel erg op haar zaak moet letten want het zal mij niet verbazen dat Suralco/Alcoa Monaco Resources betaald om als katvanger te gaan functioneren de standaard truc bij faillisementsfraude.
  Het werkt als volgt:

  1) Men haalt de tent helemaal leeg.
  2) Men betaalt prive een forse vergoeding aan een overname kandidaat.
  3) De overname kandidaat betaald $ 1 voor het bedrijf en moddert nog even door en gaat daarna met een enorme chaos heel erg failliet.
  4) Resultaat personeel, de fiscus en iedereen vist achter het net.

  Schade in Nederland is honderden miljoenen per jaar.

  Als Alcoa de regie heeft laat zij het geheel zoals het is met lusten en lasten overnemen door een derde partij die daarna Suriname naar alle waarschijnlijkheid bij de neus neemt.


  Maak melding

 29. @Desi-slaafje-RobbyG

  Deze NDP-propagandist beweert koeltjes :

  ” Nog geen drie jaren terug ontstond door de verhoogde economische activiteit er een groot tekort aan electriciteit in Suriname.”

  Intussen wordt de bevolking van Sranang wakker met een door de CLAN van Desi leeggegeten schatkist !

  * Negenhonderd MILJOEN aan staatsreserves weg !

  * 1, 8 miljard ONDEDEKTE SRD’ s in omloop gebracht door de duur betaalde NITWIT GILMORE van de Centrale Bank van Sranang !

  * Direct opeisbare schulden van de staat Sranang, ten bedrage van enkele MILJARDEN !

  De VERHOOGDE ECONOMISCHE ACTVITEIT van de NDP-slaaf ROBBY-G, bestond zo te zien uit het LEEGROVEN/VERKWANSELEN van ALLE STAATSGELDEN en van ALLE Sranang RESERVES !!!

  PS : De NITWIT Gilmore is door de dictatoriale krachten momenteel, op de koop toe, HELAAS , ook nog ingezet als Minister van FINANCIEN !!!

  DUS A VOLK KAN TANG TEKKI DENG NDP-HEBI !!


  Maak melding

 30. Pakro, lees uw beide reacties nog even na. Over idioot gedrag gesproken! De laatste zin van uw 2e reactie is evengoed van toepassing op u. Er komt geen zinnig woord eruit.

  Ben overigens benieuwd hoe deze deal uitpakt. Hopelijk positief.


  Maak melding

 31. @Henkes
  ” het stroomverbruik is in een week met 17 megawatt afgenomen”.

  De NDP wijnpisser RobG en de NDP goudschijter Damsco interpreteren deze daling als iets positiefs, omdat volgens dez twee ezels het Surinaamse volk, als onvoorwaardelijke steun aan onze volkspresident, vrijwillig minder stroom is gaan gebruiken.

  ———————————————————————————

  Domme idioot, je probeert alle goede ontwikkelingen tegen te spreken met je boerikie uitleg,…..IK PAS IN MIJN JAS,..MIJN JAS PAST IN MIJN TAS,..DUS IK PAS IN MIJN TAS,…wat probeer je uit te leggen ? PANNEKOEK !!


  Maak melding

 32. @Damsco

  Dat het elektriciteitsgebruik afgenomen is kan in eerste instantie als goed gezien worden. De hogere prijzen dwingen de mensen beter na te denken en dat is heel goed.
  Er is echter ook een deel van de afname te verklaren uit wegvallen van activiteiten (gesloten handel en productie) dat is natuurlijk niet positief en heel nadrukkelijk herleidbaar naar de wijze waarop adhoc maatregelen genomen worden zonder al te veel overleg en inzicht in de gevolgen

  De colt turkey wijze van implementeren van de maatregelen zijn natuurlijk minder aangenaam.en leiden tot schrik/ paniek reactie die tot weinig begrip leiden.

  Met betrekking tot Monaco resources verwijs ik graag naar hun website. ik ben bevreesd dat Monaco resources niet de mogelijkheden heeft de grootschalige exploratie en exploitatie van Bauxiet onderkomens.


  Maak melding

 33. @ JOJO

  De regering alleen weet wat ze met Suralco hebben afgesproken.Dus als ze zeggen dat ze van Suralco afhankelijk zijn zal dit wel kloppen.

  Suralco is geen charitatieve instelling en zal het spel hard spelen. De vorige regering wilde meer belasting van Suralco omdat in hun ogen de deal van Vene niet deugde.
  welnu hun deal is zo goed dat Suralco de poorten als ik me niet vergist tegen de wil van de regering en onderhandelingsteam heeft gesloten.
  De medewerkers werden met een fooi afgescheept onder het motto: “hier moeten jullie het maar mee doen”.

  Hoofdonderhandelaar D. Sardjoe zit natuurlijk ook in de Monacodeal.

  Het volk wordt gewoon met een dooie mus blij gemaakt.
  Het is nu geen “gouden kerst” maar een gouden tijd ooit in de toekomst.


  Maak melding

 34. @Pakro
  ik ben van mening dat jij je moet laten checken door specialist Hartado aangezien hij gezondheidsadviezen geeft aan zijn patient Damsco.


  Maak melding

 35. @ Barnie

  Suralco heeft een situatie laten ontstaan dat zij alle economisch winbare voorraden uitgemijnd heeft. Zij hebben hun activiteiten gestaakt.
  De oppositie heeft de MOU geblokkeerd omdat deze blijkbaar niet aansloot bij de Brokopondo overeenkomst.

  Internationaal zijn er eisen ten aanzien van herstel van mijn locaties en ten aanzien van milieu schade.
  Toen Alcoa/Suralco alle lasten en lusten van Biliton overnam hebben zij daarvoor van Biliton $ 300.000.000 ontvangen om alle herstel verplichtingen (herstel) van Biliton na te kunnen komen.

  Suralco/Alcoa hebben hun activiteiten gestaakt en moeten afbouwen. Zij moeten niet meer onderhandelen met Monaco maar slechts met de regering welke dan met Monaco eenduidig traject kan opstarten dat duidelijk is. Nu ontstaat er een traject waar Monaco en Alcoa in London gezellig met elkaar afspraken maken over de rug van Suriname.


  Maak melding

 36. Deze overeenkomsten sluiten met bedrijven in Monaco of die DDB met een bedrijf in Zwitserland gesloten heeft voor water, vertrouw ik niet.

  Deze overeenkomsten kunnen Suriname heel duur te staan komen. Deze zogenaamde ondernemingen zijn bezig met andere belangen, waar ze geld mee willen verdienen. Geld van Suriname heel gemakkelijk te krijgen om te zeggen dat ze een overeenkomst hebben of deze ondernemingen weer verder voor anderen te verkopen. Per saldo zit Suriname met opgescheept met zand in de ogen gestrooid. Geen enkele overeenkomst, enz.

  Hoeveel liters water heeft Suriname inmiddels over de wereld verkocht?

  Men zou eerst een goede onderzoek moeten doen naar de onderneming. Als dat ontbreekt, heeft Suriname het nakijken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 37. Pico

  Pico

  @ Gast X
  “Je hebt de posting van RobG niet goed gelezen of begrepen
  Ten eerste heeft hij geschreven dat nog geen drie jaar geleden … ”

  Je kunt bij 1 week meting toch niet een dalende lijn trekken?
  In elk geval niet bij dit product.
  Hoe weet Rob G dat het huishoudens zijn die minder gebruiken? Nergens gelezen maar als het zo is dan is de conclusie toch nog te vroeg.

  U zoekt het in prijselasticiteit. U denkt dat dit altijd toepasbaar is op elk product/ dienst?
  Deze analyse heeft iets van Rob G. Te pas en onpas economische begrippen gebruiken .


  Maak melding

 38. JoJo

  “Rare overeenkomst of wat daar voor door moet gaan ”

  Ben het met je eens, het kan en sterfhuisconstructie zijn.

  De economisch winbare hoev. bauxiet zijn gering. Sur. is erg duur.


  Maak melding

 39. Nanga furu shen nanga sarati, mi shi a report fu Gail Eijk tap apintie.sr Den wroko sma Di no kis pai kande wan sebi mùn langa!! Den sma é krin skoro nanga wat lo tra presi.. Den wrokomán (furu fu den na uma sma) é begi tap kamera fu mek granlanti pai a aannemer. Bika granlanti no pai, Den wrokomán n’e kis pai tu. Shen shen shen… San é pasa ini a kondre? Granlanti tya dikati fu no pai(sebi mùn) Pai Den sma fos y’e kon nanga den bigi projekt disi Sa y’e sor a pipel fu Sranan; yu abi ka nanga den. Minister fu finansi pai yu pipel!! Den minister di sidon e krab bal e kis den moni tap tèn ofno.

  Granlanti mu shen!!!!


  Maak melding

 40. De kop boven het artikel is al fout. Suriname blaast niets nieuw leven in! Getuigt weer van die onuitroeibare grootheidswaanzin! Suriname MAG voor 30% participeren, tel uit je winst. De rest wordt door de Monegasken ingebracht. Het enige positieve aan dit bericht is dat er werkgelegenheid wordt geschapen. Daarna wordt het weer het oude liedje: ‘De witte man buit ons weer uit’ en meer van die onzin.


  Maak melding

 41. @ Pakro
  ” Henkes, jij moet je grote waffel houden. Vaak schrijf je onzin en als je wat post dan begrijp ik niet waarover je het hebt “.
  @ Pakro, je laat je weer kennen. Je zult post van dja dja mensen als Henkes nooit begrijpen …. jij, met je todo bere verstand.
  @ Pakro, { Azijnpisser, dat woord heb je van Damsco overgenomen}, dank aan Damsco. Weet je wel wat of wie een Azijnpisser is. Is Pakro, Damsco of is Damsco toevallig ook Pakro?
  Het spelletje hebben we door. Eén persoon verzint verschillende “namen”, daarmee wil hij/zij doen voorkomen alsof verschillende NDP aanhangers reageren op wk.


  Maak melding

 42. @ Correctie
  Henkes, het woord Wijnpisser heb jij toch gebruikt? Wijnpisser RobG, am I right? Henkes, sorry, het is/was een slip of the pen. Het zou teveel eer zijn voor Damsco.


  Maak melding

 43. De Oppositie moet de buitenlandse ondernemingen duidelijk maken dat na electorale {verkiezing} overname, alle contracten, die na gedegen studie nadelig blijken te zijn voor Suriname, naar de prullebak verwezen worden.

  Wat moet gebeuren: de regering moet serieus in gesprek gaan en onderhandelen met ons {Sur.} bedrijfsleven.
  Het bedrijfsleven bezit genoeg kapitaal en knowhow om dit, ons geliefd Suriname, tot ontwikkeling te brengen.
  We hebben geen vreemd { buitenlands } kapitaal nodig.

  De overheid is falliet, de NDP’ers hebben de overheidskas leeg geroofd …. moni no de. De NDP-regering doet eerder zaken met buitenlandse ” investeerders “, want ze kunnen ” takroe money pakken “.

  I still believe in ons Sur. bedrijfsleven!! Geef ze de ruimte, in de ware zin des woords, dan zul je zien hoe snel stilstand plaats maakt voor ontwikkeling.


  Maak melding

 44. Wat de fractie van de NDP en de overige indieners van de “initiatiefvoorstel terugroeping volksvertegenwoordigers” proberen te doen, is om met een nieuwe wet de uitspraak gebaseerd op een oude wet te dwarsbomen, terwijl die reeds voor executie vatbaar is. Waarom moet die wet trouwens gewijzigd worden. Je wijzigt als iets verouderd is, niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd of niet werkt. Deze wet toont juist aan dat het werkt, waarom dan een wijziging? You never repair something that is not broken. Dit is inmenging in de rechterlijke macht door de wetgevende macht. Hiermee wordt het Trias Polica-beginsel met de voeten getreden’, stelt Oemrawsingh.


  Maak melding

 45. “Somohardjo mag elke dag feesten en een dankdienst houden, hij krijgt Sapoen en Chitan niet klein,” zo verbreekt Raymond Sapoen het zwijgen op het vonnis van zijn terugroeping. “Beide volksvertegenwoordigers zijn zowel juridisch als politiek voor vijf jaar gekozen en het vonnis van de kortgedingrechter doet daar niets vanaf, omdat het gewoon onuitvoerbaar is.;……
  CHS mag niet toetsen
  Wanneer er volgens de bestuurskundige gekeken wordt naar de huidige terugroepwet, is het duidelijk dat wanneer de mensen voldaan hebben aan alle gestelde verplichtingen, wat nu het geval is, het CHS invulling moet geven aan de terugroeping. Volgens Boldewijn heeft het CHS geen bevoegdheid om de terugroeping te toetsen. Het CHS is volgens hem inderdaad geen rechtspersoon, maar een staatsorgaan. Het CHS is een verkiezingsorgaan dat namens de staat moet handelen. Dit leidt volgens hem ertoe dat de staat in feite zou moeten worden veroordeeld tot het niet nakomen van een vonnis van de rechter. “Ik snap nu niet wat het probleem weer is. De eerste keer had de partij van Paul Somohardjo misgeslagen door de mensen terug te roepen, voordat zij zelf in het parlement waren toegelaten. De misstappen zijn rechtgetrokken en toen heeft de rechter de PL in het gelijk gesteld.”


  Maak melding

 46. Uit het proces-verbaal van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) blijkt dat vier keer vergaderd is om ‘op een of andere manier’ uitvoering te geven aan het vonnis van de kantonrechter. In feite wordt aangegeven door het CHS dat het vonnis niet uitvoerbaar is…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………./…….De vordering van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om de executie van het vonnis te schorsen, is zojuist afgewezen door rechter Marie Mettendaf. Het CHS moet voorzien in de vacature bij De Nationale Assemblee. In de plaats van Raymond Sapoen moet Barkat Mohabali (VHP) toegelaten worden als volksvertegenwoordiger. De zetel van Diepakkoemar Chitan zal ingenomen worden door Prim Sardjoe (NPS).


  Maak melding

 47. Oprechte Surinamer
  De aanhang van de NDP is mega, mega,mega groter en nog altijd goed voor 26 zetels in het parlement. VERGEET DIT NIET………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….IInderdaad oprechter Suriname ook de Consumptie goederen ook met 26% of nog hoger omhoog, ook de strroom rariefen gaat omhoog etc.etc. groeten Robert.


  Maak melding

 48. Ezels worden nooit zelfstandig. Wat about het goud dat ook daar zit. Jullie hebben toch al Suralco?
  Jullie kunnen het werk toch zelf doen? Waarom alles aan de buitenlanders gratis weg geven?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.