Surinaamse kippenboer profiteert niet van importcrisis

27
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 11 mei – Kippentelers profiteren matig of niet van het grootdeels uitvallen van de import. De import van kipdelen uit de VS en Brazilië wordt al tijden ervaren als pijnlijk knelpunt. Het gebrek aan dollars slaat echter toe.

Daar het gros van de Surinamers kippenvlees consumeert, zou het de gouden kans moeten zijn. De veelal goedkopere concurrentie is grotendeels uitgevallen. De hoge wisselkoers voor de dollar komt de Surinaamse producent goed uit, zou je zo denken. “De lokale kwekers hadden uit voorzichtigheid juist minder ingezet, omdat zij verwacht hadden dat er minder verkoop zou zijn”, zegt kiphandelaar Peter van Dijk tegenover Dagblad Suriname.

Het is dus niet mogelijk snel boven de vijftig procent te komen in de lokale markt. Op iets langere termijn wel. Maar dan moet het voordeel nog duren. “De kipproducenten in het land hebben nu op de nieuwe situatie ingespeeld door hun inzet te verhogen, waardoor in de toegenomen vraag naar hun product kan worden voorzien. Het zal echter nog drie maanden duren voordat de productie verhoogd is”, aldus Van Dijk.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Het juiste Nederlandse woord voor:
  – een kippenneuker; een ‘haan’
  – een geitenneuker; een ‘Marrokhaan’
  – een centenneuker; een ‘Hollhaander’

  en last but not least een volkneuker; een ‘Bouthaan’


  Maak melding

 2. Probleem is dat de koopkracht van de gemiddelde Surinamer enorm is gedaald, waardoor de verwachting dat de verkoop van Surinaamse kip is achtergebleven.
  De enige oplossing is dat de verkoopprijs naar omlaag moet. Om de verkoopprijs te verlagen moet de kostprijs omlaag. Op dat punt heb ik allerlei plannen ontwikkeld. Bij mijn volgende bezoek aan Suriname wil ik mijn plannen graag uiteenzetten aan de kippenboeren.
  Ook de export van kip moet in overweging worden genomen.


  Maak melding

 3. Beste mensen,
  Ik vraag mij af of er voldoende gekeurd wordt.
  Ken mensen die kippen hebben en dat ze die verkopen voor de consumptie.
  In Nederland wordt gewoon de hele kippen kwekerij opgeruimd.
  Zie je dat in Suriname gebeuren.


  Maak melding

 4. Ja ja, dit is volgens de ndpers het model van produceren en exporteren.
  Kippenboeren meedoen aan de protest op 13 mei. Kom op voor je belangen!
  Wacht niet op andere .KOM EEN KOM ALLEN !


  Maak melding

 5. Het zou zo moeten zijn, immers importeren wordt duurder, waardoor de producent die voor de lokale markt produceert, concurrentievoordeel zou kunnen behalen.
  Maar en dit heb ik een week of drie geleden zelf meegemaakt en hier al eerder over geschreven,
  De detailhandel verhoogt ook zijn prijzen, waardoor het concurrentievoordeel verdwijnt


  Maak melding

 6. @ Marica,
  Wat wil je daar mee zeggen?? er zijn heel veel landen waar de kip gewoon thuis op het erf geslacht wordt, dit gebeurt ook in Nederland, meestal dan wel voor eigen consumptie. Maar Surinaamse kip hoeft toch niet onder een vergrootglas omdat in Nederland kip producten worden gekeurd volgens normen aldaar. In Suriname wordt kip echt wel goed geproduceerd en verwerkt, het is alleen die kostprijs en die dumphandel van de grote spelers die deze tak de nek omdraait.


  Maak melding

 7. Pico, als de detailhandel haar prijzen verhoogd prijst zij zich uit de markt. Maar als een detailhandelaar besluit om als het kan break-even te draaien en genoegen neemt met een kleine winstmarge zal je zien dat deze detailhandelaar meer klanten naar zich toetrekt. De voortgang van zijn bedrijf is hiermee verzekerd en ook de werkgelegenheid van zijn personeel is hierdoor gegarandeerd. Bij elkaar opgeteld kunnen de kleine winstmarges op termijn een grote buffer winst vormen. Het is een kwestie van slim denken.


  Maak melding

 8. @ Rob,

  Als de kippenkwekers over dezelfde schedelinhoud beschikken als hun produkt, is dit moeilijk uit te leggen aan hen. Ze denken alleen aan hun eigen portemonnee, berekenen alles door en zijn niet innovatief. Bovendien hebben ze zichzelf in hun voet geschoten door hun concurrentiepositie te bagatelliseren. En dan:: bewijs maar eens dar jouw product beter en substantieel goedkoper is dan de buitenlandse. No way. Surinaamse kip is duurder en ik proef geen enkel verschil met Surinaamse. Degene die dat wel kan is een culinair wonder.


  Maak melding

 9. Grati fisie, zoutoe fisie, trie, rijst met bitawiri of te wel paarse poptjie patu is wat het gros der verarmde paarse paria’s om de ene dag te eten zullen hebben. Zelfs bek en nek, agoe teri, zoutvlees en rundbeenderen zullen luxe zijn voor al die paarse mofina’s van baas. Vooral die paarse oerdomme luie aanhangers, die bij het minste of geringste, oproepen van baas en roversbende op gratis ete en drinke hopen. Op paars geboefte na, van hoog tot laag. Hoog te beginnen bij de paarse baas der bankrovers en laag te beginnen bij de paarse oerdomme knechten van de baas der straatrovers. Na Suribabwe a trong, met dank aan al die oerdomme paarse oliedomme stommelingen van baas.


  Maak melding

 10. Nu beginnen de groep die we zouden moeten steunen, alvast te klagen.

  Geen wonder dat er zoveel wordt geïmporteerd want surinaamse handelaren kijken VAAK teveel naar buitenlandse prijzen i.p.v. zelf met n concurerende prijs te komen op de kleine surinaamse binnenlandse markt…

  … En dat wil dan wel gaan exporteren met overheids subsidies…

  … N….a Please… Sorry babu.. Please.


  Maak melding

 11. Heel zwak van de kippenboeren om hun productie laag te houden. Dit getuigt een gebrek aan visie…..dit is ook voornamelijk de reden dat ze niet in staat zijn te concurreren!


  Maak melding

 12. Forummers, Odi odi.

  De ‘Pluimveehouders’ in Suriname, nemen steeds een afwachtende houding met het opvoeren van hun productie.
  Maar reeds jaren moest er een extra importheffing zijn ingevoerd op de import van kip cq. kipdelen.

  Maar als je eigen (pluimvee productie) zo laag is en ook nog te duur voor de Surinaamse consument, dan mag men ook niet klagen, als de gesubsidieerde import kip of kipdelen goedkoper op de markt wordt gebracht.

  Elk jaar een terugkerend probleem in Nederland.

  H5N1, H5N8, H7N7: Dit moet u weten over de vogelgriep
  Kippenboeren in spanning na uitbraak vogelgriep

  GD vond op meerdere bedrijven antistoffen vogelgriep in 2015

  En over de ‘plofkip’ gesproken.

  De plofkip verhuist naar Afrika.
  Wij proberen er vanaf te komen, maar in sommige Afrikaanse landen, zoals in Mali, worden plofkippen geïntroduceerd als oplossing voor armoede en honger.

  Zijn de veertigdagenkippen werkelijk een uitkomst, of brengen ze vooral problemen met zich mee?
  ‘Er bestaat het vermoeden dat er kippenmedicijnen op de markt zijn die in Nederland verboden zijn.’

  Ik ga nog even verder met de ‘pluimvee’.

  Ghana dupe van Nederlandse dumpprijzen
  Accra – Door de export van goedkope kippenresten vanuit Nederland is inmiddels de overgrote meerderheid van de Ghanese kippenboeren failliet.
  Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur.

  De lokale boeren roepen al jaren dat er moet worden ingegrepen.
  Door de in hun ogen oneerlijke concurrentie zijn al honderdduizenden banen verloren.
  Lees tevens ook enkele reacties bij het artikel.

  En tot slot:
  Wie beschermt ons tegen de Amerikaanse chloorkip?

  Want ook in Switie Sranang wordt de ‘chloorkip’ uit de VS geïmporteerd.

  Dus ik hoop dat de Surinaamse ‘Pluimveehouders’ nu eindelijk en gezamenlijk de productie van de Surinaamse kippen gaan verhogen en tevens betaalbaar moet zijn voor de consument.
  Dus goedkoper dan die geïmporteerde kip of kipdelen.


  Maak melding

 13. In Sur een generatie geleden in mijn opa’s grondje aten de kippen mais. Een levende kip kost een rijksdaalddr of tweeeneenhalve gulden.
  Mais groeid snel drie maanden.Als de mais boeren nu drie dubbele.arealen beplanten en nieuwe boeren bij komen dan kan.de mais prijzen laag worden. Als het lager is dan invoer dan hebben we een goece binnenlandse vervanger.
  Afspreken kipman en maisman is noodzakelijk.

  We slachten kip met een mes. We laten de kip rond rennen tot dat het doodvalt. Als kinderen rennen we achter ze aan.


  Maak melding

 14. Fer E.
  Update.
  Volgens mijn laatste informatie heeft de Ghanese regering de Nederlandse kippenboeren, die plofkippen in Ghana importeerden, uit het land weggejaagd. Er is dus weer ruimte voor de Ghanese kippenboeren, die jarenlang met tranen in hun ogen hebben gekeken naar die brutale Nederlanders, die de markt met hun plofkippen hadden veroverd. Voorbeeld voor Suriname?


  Maak melding

 15. Counter
  Je hebt gelijk.
  In Nederland is er sprake van boerderijen met miljoenen kippen. Charles Doux in Frankrijk verwerkte per dag 1 miljoen kippen en ze kregen ook nog van de EU 50 miljoen subsidie per jaar . Gelukkig zijn ze toch nog failliet gegaan omdat de gemiddelde Europeaan geen plofkip meer wil hebben, maar vrije uitloopkippen. Ik ben een zeur, maar dit is ook een van de vele gemiste kansen van met name de Surinaamse kippenboeren. Zij hadden hun veel beter smakende kip niet alleen massaal moeten produceren, maar ook moeten exporteren. En omdat de plofkippen niet meer in Europa worden verkocht, worden ze gedumpt in de 3e wereld landen zoals Ghana, Suriname etc.. Overduidelijk te zien dat er geen echte denkers meer in Suriname zijn. Johan Kruyf heeft toch gezegd: Elk nadeel hebt zijn voordeel.


  Maak melding

 16. Ik maak me zorgen over de Surinamers die elke dag weer voor hun kinderen eten op tafel moeten zetten.Maak me geen zorgen over de Surinaamse pluimvee houder.Ze hebben en houden de prijs zo hoog dat het niet te betalen is.Ja het voer is niet goedkoop maar er zit handel in ..want het begint met een bedrijf en er komen steeds meer..dus je kan er een living van maken..Dan maar de plofkip..In Nederland is het ook nog te krijgen..Laten de pluimvee houders in Su hun dure kip maar zelf nuttigen..We hebben het steeds maar over de “grote”dieven .elke prijsopdrijver is een dief.Er is geen grote dief en kleine dief..dief is dief.We kennen de pluimvee dief.de kapsterdief,de supermarkthouder dief,de barbier dief.de verhuurder als dief..etc etc..


  Maak melding

 17. Goede posting@FER.E door globalisatie hebben de rijke landen (babylon) een grote voorsprong door hun bedrijven te subsidiëren om goedkope producten te dumpen in derde wereldlanden en zo de lokale markten te ontwrichten,en door corrupte politici landroof (landgrapp)te plegen op plaatselijke bevolking,om legale en illegale grondstoffen,mineralen,soja enzo…te exporteren op de wereldmarkt en en veilingsysteem Wall Street,zonder dat de multinationals geen of weinig landsbelasting af dragen door belastingonwijking,ontduiking,door brievenbussen firma’s in het buitenland. Door geldzucht,hebzuchtig menselijkegedrag,blijft het systeem van rijkelanden worden rijker en armenlanden worden steeds armer, door het Mammongedrocht in stand gehouden maar MASRA YAHWEW ZIJN Molen draait en maait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID .


  Maak melding

 18. Geen importheffing op kip, gewoon helemaal stopzetten. We moeten onze eigen producten beter waarderen, dan al die gespoten kippen uit het buitenland. Als ik in Suriname ben, koop ik alleen Surinaamse kip, dat buitenlandse volgespoten kip hoef ik niet.

  Als ik het goed heb, wordt ook voer geïmporteerd, ook dit moet stapsgewijs stopgezet worden.
  Mijn vader fokte zowel slachtkippen als lekhoorns. Ik vernam van mijn vader dat de kippenvoer een mengsel was van mais en vis. Kippenvoer zouden we gewoon ook in Suriname kunnen produceren, want vis en mais hebben wij genoeg. En als er niet voldoende mais is, moeten we mais in het groot gaan telen.

  Naast kippenvoer, voerden wij onze slachtkippen en lekhoorns ook met gado dede (een grassoort). Uit ervaring weet ik dat gado dede heel goed was voor de kippen. Zou ook een bestandsdeel kunnen worden van de eigen Surinaamse kippenvoer.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 19. Kwamma,

  Als wij vanuit Holland naar Suriname zouden gaan en daar wonen zouden wij in staat zijn om zelfredzaam te zijn met onze eigen producten. In de jaren 70 was er nergens brood te krijgen, wij aten brede bong als brood. Ik heb zelf in moeilijke tijden rijst met zout en peper gegeten maar wel met waardigheid. Tegenwoordig is het in Suriname als de koe geen melk geeft wordt deze geslacht en opgegeten.

  Ciao bro


  Maak melding

 20. Brede bong,

  Zo is het .

  We hadden het vroeger in het binnenland niet slecht. Veel mensen weten dat niet. Mijn ouders hadden hun kostgrondje en alle kinderen hielpen mee. We kwamen niks tekort. Bijna iedereen in het dorp teelde ook rijst.

  Bijna nergens ter wereld is het leven gemakkelijk, waar je ook woon, moet je jouw handen uit de mouwen steken. Als je in Nederland niet werkt, heb je ook niks te makken. Aan een uitkering heb je niks. In Suriname moet een ieder gewoon ook hard werken.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 21. Een beetje vreemd dat de lokale productie niet van overheidswege wordt ondersteund. Goedkope import is misschien prijstechnisch interessant maar ik stel mij zo voor dat de eigen kip veel lekkerder is dan al die, vol hormonen zittende, importkip. En op den duur zal dit door de bevolking ook kunnen worden gewaardeerd en is men wellicht bereid een iets hogere prijs te betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.