Kortgeding Sapoen en Chitan tegen overheid

40

PARAMARIBO, 11 mei – De twee dissidente parlementariërs van Pertjajah Luhur, PL, hebben een opmerkelijke stap gezet. Het is een nieuw hoofdstuk in het politieke drama rond hun terugroeping. Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan spannen een kortgeding aan tegen zowel PL als de overheid.

Ook het Centraal Hoofdstembureau, CHS, en de politieke partijen VHP en NPS worden aangeklaagd. De advocaat van het duo zegt tegenover de Times of Suriname dat schorsing wordt geëist van een eerder rechterlijk vonnis. De rechter bevestigde namelijk dat de twee zijn terug geroepen door hun partij. Ze moeten dus uit het parlement. Het zoveelste kortgeding rond deze zaak moet ook een besluit van het CHS schorsen.

Het besluit betreft de uitvoering van het vonnis. Volgens de advocaat is de terugroeping zelf onrechtmatig. De rechter zou dus een onrechtmatigheid hebben bevestigd. Bovendien lopen ook bodemprocedures rond de terugroeping. De rechter velde desondanks vonnis. “Als de bodemrechter zegt dat de terugroeping onrechtmatig is en vernietigd moet worden, wordt alles weer terug gedraaid”, stelt advocaat Nailah van Dijk.

Bekijk ook:

40 REACTIES

 1. Wat denken Chitan en Sapoen ?
  Dat zij de zaak gaan winnen na tweemaal dezelfde vonnis aangehoord te hebben?!
  Duidelijk van wie ze het geleerd hebben ..van de NDP!!
  Die twee moeten per onmiddelijke ingang het DNA verlaten en thuis zitten !!Deze 2 flop parlementariersmoeten eruit geschopt worden. Zoveel kansen krijgt de gewone crimineel niet of je moet lid zijn van de criminele ndp partij.


  Maak melding

 2. @Ray
  Irvin Kanhai is een poepzak. Hij had zich achter gesloten deuren moeten houden na het 2e vonnis. CHS laten uitkomen met hun procesverbaal en overlaten aan de 2 hoofdstembureaus.zaten zij nu niet opgescheept met 3 a 4x boete van 10.000.
  De hoofdstembureaus bij mekaar krijgen en hun huiswerk doen is nt 1dagtaak.

  Nu pas zegt mevr Nailah iets zinnig. Het uit elkaar vallen van V7 waardoor niemand meer automatisch de 2 kan opvolgen had reeds in een eerder stadium hot issue moeten zijn.

  V7 is ontbonden en toch dienen pl, vhp en NPS een kortgeding in en halen succes.impossible!!!
  Waar laten wij de BEP??

  Kortom pl heeft er belang bij, die diende terecht een zaak in nou laten 2 pl-leden( indien die er zijn invulling geven) en niet meer met de V7 lijst gaan werken.

  Hoofdstembureaus mogen ook onmogelijk de V7 lijst volgorde handteren.

  Spannend !!!!


  Maak melding

 3. …en kijk Nailah van Dijk gaat voor opperrechter spelen!!!
  Nailah ga wennen aan het idee dat niet telkens weer deze criminele ndp moet winnen. Ze zijn verslagen door het hoogste college van een land. Het volk wil deze twee flop parlementariers niet,het zijn verraders met maskers om hun ware gezichten verborgen te houden wat hun is mislukt, Niemand wil die 2 daar zien om hun te vertegenwoordigen ,zulke verraders heeft het volk niet nodig ,eij willen naast de ordinaire ndp verraders niet nog 2 erbij.Dat is te veel!


  Maak melding

 4. Sapoenta is beroepsoverloper brada!
  Hy moet zich diep schamen kroonprins was hy
  V pl. Ma neeeee hebzuchtig gie monie!!!!!
  Dit gedrag moet keihard afgestraft worden!
  Laat sapoenta marsha goldigger renfrum
  Verder gaan naaien ma pl gaat hy niet kunnen
  Naaien!!!!!


  Maak melding

 5. maar nevrouw nailah vergeet ons iets te vertellen, wat was er eerst? het vertrek van de twee of het uiteenvallen van v7. want dat gaat ook gelden, voor het verkrijgen van rechten.

  en verder meneer misiekaba heeft heel veel last van recht. Wetten breken in. zegt hij.
  ha ha meneer misiekaba, ik hoop dat je af en toe op waterkant komt lezen ha ha.


  Maak melding

 6. @Anoniem
  De V7 bestaat en het staat recht overeind. Toen de ene groep zich uitrok uit de V7 hebben ze zo gedaan uit Eigen wil.Niemand heeft ze eruit geschopt en niemand heeft hun vertrek geeist, De V7 is slechts een symbol en men heeft reeds eerder aangegeven dat de V7 ,de naam dus,zal blijven gehanteerd worden. Er waren toen geen problemen mee met niemnand ,iedereen vond het juist amusant,men ging aan optel en aftrek sommen doen,En kijk vandaag lachen ze niet meer ook jij niet,nu worden de optel en aftrek sommen moeilijk te verteren door de ndp . Het gaat nauwelijks door hun kelen en die van jou.
  Nailah van dijk moet zich eerder zorgen gaan maken hoe ze de amnestie van haar baas gaat beschermen want die gaat ook verslagen worden.Ze heeft de zaak Chitan-sapoen al verloren.schaamteloze Nailah,zo moeder zo dochter.


  Maak melding

 7. Het is net het gevecht van de eeuw ,
  Het VOLK van Suriname vs de NDP!!!
  Het volk gaat winnen en dit zal het zoveelste nederlaag zijn voor de ndp en haar trouwe volgelingen zoals moeder en dochter Silos,Sapoen en Chitan!!
  Nu gaan deze met vergeldingsacties komen te trots om de bittere pil in te slikken die ze van de rechter hebben gekregen!!! Te trots om een NEDERLAAG te accepteren !!
  Nu gaan zij het erger maken voor hun zelf!!
  De komedianten van de ndp in volle show!!!


  Maak melding

 8. De verraders Trapoen en Chaitan denken alles te kunnen doen in ons bananenrepubliek.Elke keer gaan ze met geknepen billen naar het parlement.want elke dag kan de laatste.


  Maak melding

 9. @Iwan,
  Sapoen heeft altijd gedaan wat hij gezien en geleerd heeft.
  Deze jonge man heeft van zijn baas Somo geleerd dat overlopen goed loont.
  Somo heeft altijd het zelfde gedaan.
  Politiek is gemeen en als leerling nu overloopt wat zijn baas altijd gedaan heeft dan is het hek van de dam.
  Ik zou zeggen Sapoen je hebt de lessen van je baas goed geleerd.
  Je doet niets anders dan wat Somo jaren gedaan heeft namelijk overlopen als hij maar beter vanaf is.
  Awarie Dominee is nog erger deze man predikt het woord van God en ondertussen is hij een Satan Judas .
  Straks zal hij beweren dat hij een roeping heeft gekregen.
  Chitan denkt aan geldt en zijn familie is ook geholpen met een baan.
  Brunswijk de bankrover denkt alleen hoe hij de volgende slag zal slaan.
  Moet ik nu met Bouterse meewerken dan zijn mijn zaken veilig.
  parmesser die boef heeft nu ook een goede baan .
  Aangehouden op Schiphol met een koffer vol geld met diplomaat paspoort.
  Na betaling van borgsom vrijgekomen.
  Zogenaamd was het geldt voor de auto markt van zijn familie.
  Allemaal poppenkast in Suriname.
  Hoop dat het ooit goed komt maar dat zullen wij niet meer meemaken.
  Jammer voor ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 10. Sapoen en Chitan zijn schaamteloze overlopers en zakkenvullers.

  Ik hoop dat de rechter ze straks op meineed kan betrappen en gelijk de bak insmijt.


  Maak melding

 11. Ik heb dit reeds eerder aangegeven dat ik die 2nog niet ziet vertrekken.
  Ze zullen alles uit de kast halen om dat tegen te werken.
  CHS,KANHAI,MIESIKAKEBA.ENZ ENZ.


  Maak melding

 12. Wat vind je zo mooi aan de reactie’s? Zou dat graag willen weten ..ben er zelfs nieuwsgierig naar.Dat je achter DDB staat dat moet een ieder voor zich weten.Ben alleen nieuwsgierig waar ik de boot heb gemist..Er is niets dat mij ertoe beweegt het voor Pres.op te nemen of me achter hem te scharen.Kan me in niets terug vinden..De leider voor mij verre van dat..dus please help me out!!


  Maak melding

 13. CHS mag niet toetsen
  Wanneer er volgens de bestuurskundige gekeken wordt naar de huidige terugroepwet, is het duidelijk dat wanneer de mensen voldaan hebben aan alle gestelde verplichtingen, wat nu het geval is, het CHS invulling moet geven aan de terugroeping. Volgens Boldewijn heeft het CHS geen bevoegdheid om de terugroeping te toetsen. Het CHS is volgens hem inderdaad geen rechtspersoon, maar een staatsorgaan. Het CHS is een verkiezingsorgaan dat namens de staat moet handelen. Dit leidt volgens hem ertoe dat de staat in feite zou moeten worden veroordeeld tot het niet nakomen van een vonnis van de rechter. “Ik snap nu niet wat het probleem weer is. De eerste keer had de partij van Paul Somohardjo misgeslagen door de mensen terug te roepen, voordat zij zelf in het parlement waren toegelaten. De misstappen zijn rechtgetrokken en toen heeft de rechter de PL in het gelijk gesteld.”


  Maak melding

 14. Sapoen en maatje moeten al dat gestolen geld
  Teruggeven. Is niet v moordenaar maar van
  Het arme su volk.
  Verder moet sapoen en maatje die nieuwste
  Prado wat ze ook als beloning hebben
  Gehad v moordenaar met staatsgeld ook afstaan aan lanti!
  Daarom is su skeeeeer!


  Maak melding

 15. Op aanwijzing van hun, zichzelf onschendbaar achtende coach Bouta, gaan deze twee broko bana spelende ellendelingen, Chitan en Sapoen, net zo lang door met hun geintjes en poppenkast totdat zij met z’n allen door het Surinaamse volk de laan uitgestuurd worden.


  Maak melding

 16. Wat een tronie heeft die Chitan zeg; als blikken konden doden, dan zal er een heleboel mensen in zijn aanwezigheid de pijp uit gaan !!!!!

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 17. Kanhai en Kleine Dora zijn geweldige advocaten !

  Wanneer een parlementarier wordt teruggeroepen volgens de bestaande wettelijke regels, dan hinderen de eisers volgens de twee topadvokaten de parlementarier zijn werk te doen !!!

  De NDP, krijgt het voor mekaar, dat politici en advocaten ZEER INDIOTE uitspraken doen !

  Erger is het dat deze PIONNEN ook nog Onze GRONDWET VERNIETIGEN !!!


  Maak melding

 18. Dat deze twee mensen nog steeds niet door hebben dat hun dagen zijn geteld in de Assemble, is voor mij ombegrijpelijk.
  Het is hun goed recht hoor om hun hun recht te zoeken, maar dit is vechten tegen de bierkaai.
  Ze krijgen geen steun meer van de regering en ook niet van hun achterban, hoe die er ook mag uitzien.
  Dit zijn achterhoedegevechten, die beide heren nooit zullen winnen.
  Ik denk, dat zij naar goed Surinaams gebruik alleen uit zijn op een financiele genoegdoening, want beide heren kunnen het schudden wat betreft hun politieke carriere in de eerstkomende jaren.
  Hun spel is over en uit.


  Maak melding

 19. Wat een paars vervloekte ellendelingen zijn allen die de nationale debielen partij in stand houden. Enne allemaal om eigenbelangen, de oerdomme aanhangers krijgen nog meer paarse schijt en pis vol kommer en kwel te verwerken. Ndp en lijder na sinds 1980 de grootste vloek voor land en volk, inclusief die oerdomme paarse aanhangers.


  Maak melding

 20. @ Cochis

  Als de 2 heren niet meer in het DNA mogen komen dan hebben ze toch ook geen recht op financiele tegemoetkoming meer ? (salaris )
  Dus als ik het goed begrijpt zitten ze daar voor Jan met de korte naam ! ( Trouwens velen die daar zitten, zitten gewoon voor de lol, die maandelijks duizenden Srd op hun rekening gestort krijgen ! )

  @ Soso lafu.

  Jij en ik ; en nog vele anderen kunnen het ons niet voostellen,hoe dom de aanhangers van NDP zijn.
  Het zij zo, we kunnen blijven zeggen maar we hebben te maken met mensen die goed gehersend spoeld zijn.
  Deze aanhangers zijn in staat om voor de Baas te sterven, zo is Hitler ook begonnen.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 21. Vorige week zei RobG dat het laatste woord in deze kwestie nog niet is gesproken.Hij schreef met kennis van zaken dat Sapoen en Chitan de staat Suriname aansprakelijk moeten stellenen over de onrechtmatige uitspraak van de kortgeding rechter.Zie daar,de advocaat van beide heren neemt deze stap.


  Maak melding

 22. “Somohardjo mag elke dag feesten en een dankdienst houden, hij krijgt Sapoen en Chitan niet klein,” zo verbreekt Raymond Sapoen het zwijgen op het vonnis van zijn terugroeping. “Beide volksvertegenwoordigers zijn zowel juridisch als politiek voor vijf jaar gekozen en het vonnis van de kortgedingrechter doet daar niets vanaf, omdat het gewoon onuitvoerbaar is.;……
  CHS mag niet toetsen
  Wanneer er volgens de bestuurskundige gekeken wordt naar de huidige terugroepwet, is het duidelijk dat wanneer de mensen voldaan hebben aan alle gestelde verplichtingen, wat nu het geval is, het CHS invulling moet geven aan de terugroeping. Volgens Boldewijn heeft het CHS geen bevoegdheid om de terugroeping te toetsen. Het CHS is volgens hem inderdaad geen rechtspersoon, maar een staatsorgaan. Het CHS is een verkiezingsorgaan dat namens de staat moet handelen. Dit leidt volgens hem ertoe dat de staat in feite zou moeten worden veroordeeld tot het niet nakomen van een vonnis van de rechter. “Ik snap nu niet wat het probleem weer is. De eerste keer had de partij van Paul Somohardjo misgeslagen door de mensen terug te roepen, voordat zij zelf in het parlement waren toegelaten. De misstappen zijn rechtgetrokken en toen heeft de rechter de PL in het gelijk gesteld.”


  Maak melding

 23. VHP heeft 200.000 aanhangers
  NPS heeft 35.000 aanhangers
  PL. Somo heeft 40.000 aanhagers
  ABOP heeft 35.000 aanhangers
  Samen hebben ze 310.000 aanhangers, de Economen en de sleutel figuren zitten in deze Combinatie, ze werden aan de kant gezet, vind ik erg jammer..


  Maak melding

 24. Lonny zal straks vriend en vijand verrassen; tek yu ai luku.

  Als een black panter ziet hij nu z’n kansen af te loeren.

  Per slot van rekening zitten niet alleen Sa-poentje en Shit-aan op de schopstoel, maar ook Carl awari domri Breeveld.


  Maak melding

 25. De NDP schijt alle kleuren van de regenboog. Ze komen steeds weer terug met afgezaagde en verlopen wetten die niet meer van kracht zijn. Het vonnis van de rechter is blijvend en moet uitvoerbaar zijn zonder last en hinder.
  Somohardjo heeft zijn zaken die hij had aangespannen tegen sapoen en chitan,gewonnen . Hij heft dit klaargespeeld door zich te houden aan wet en recht,
  Hup,hup,Somo,


  Maak melding

 26. @Meneertje MISIEKABA : U zegt ” wetten breken in”

  Jaja-NDP-slaper, NIET IN DE GEVALLEN WAARBIJ DE GRONDWET DAT UITDRUKKELIJK VERBIEDT !

  VERBODSBEPALINGEN in de Grondwet gaan BOVEN de
  ” Gewone” DNA-wetjes van Misiekaba en de NDP-clan !!

  Misiekaba is bezig zijn dictatoriale leiders te bedienen,
  babbel dan niet meer over DEMOCRATIE en over ONTWIKKELING, meneertje MISIEKABA !

  PS : hebben u en de NDP-clan Onze Verdwenen Miljarden al teruggestort in de Staatskas ???


  Maak melding

 27. Ko de eerlijk, het gros der oerdomme paarse aanhangers die op de nationale dieven partij hebben gestemd, zijn met zijn allen even dom als de grootste oerdomme aanhanger van al die oerdomme paarse aanhangers. Hihi. A no dong joe de foe stem tapoe leugenaars, onberechte mensenrechten schenders, bij verstek veroordeelde drugsbonzen en bankrovers. Hihi. Enne als het zo door gaat dan is de komende paarse generatie van deze oerdomme paarse aanhangers, nog dommer. Ndp betekend letterlijk en figuurlijk……..nationale dommen partij. Hihi


  Maak melding

 28. Ik hoop dat de Sur.Dol. (zwah Dallah) naar 50 wordt voor een Euro. dan ga ik binnen kort weer met vakantie naar Suriname ok, h h h h .


  Maak melding

 29. Leden van de politieke organisatie Pertjajah Luhur(PL) van Wanica nemen aanstaande zondag tijdens een massameeting afscheid van Raymond Sapoen. Althans, dit staat in een officiële uitnodiging van het hoofdbestuur van PL aan Sapoen. De uitnodiging is ondertekend door voorzitter Paul Somohardjo en secretaris Robert Soentik.

  Raymond Sapoen je moet wel komen aanstaande zondag voor de massameeting, is misschien laatste vergadering voor jou ik zal mooie kado voor je meenemen ok. met groot groet Robert Londo.


  Maak melding

 30. De wijziging van de Terugroepwet is niet bedoeld om de twee DNA-leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan te ‘redden’ van het vonnis van de rechter zegt NDP- parlementariër Melvin Bouva. Hij vindt dat technische zaken gescheiden moeten worden van politieke zaken. Het gaat nu om een technische wijziging van de Terugroepwet.

  Bouva,
  Was de aanname amnestiewet dan niet de bedoeling om de rechtszaak tegen de president te stuiten?

  Bouva In den beginne zag het volk jou als een jonge ambitieuze politicus die land en volk op de eerste plaats stelde.
  Anno 2016 ben je vervallen tot één van degene die het volk verloochend en onjuistheden verteld.
  Jammer jammer jammer maar zo gaat het met armen die rijk denken te worden door zelfs hun moeder te verkopen aan de meest biedende


  Maak melding

 31. Tof boi met ndp v moordenaar!
  Bouta poepzak sa ie doe jongoe!
  Su is in rep en roer!
  $ is abnormaal hoog waardoor veeeeel
  Winkels sluiten.
  Brood en melk peperduur
  Ik ga nu vluchten uit su!


  Maak melding

 32. Ik merk dat velen geneigd zijn om op de stoel van de rechter te gaan zitten..Er is in een rechtstaat maar 1 instituut dat bepaald of de 2 OVERLOPERS terecht of onterecht zijn teruggeroepen, en dat is de rechter..En die heeft dat meerdere keren gedaan waarbij het vonnis niet voor meerdere uitleg vatbaar is. Die klootzakken van het CHS(S) moeten het gewoon uitvoeren, BASTA!!!!! De analyses en argumenten van derden ( inclusief mezelf) zijn leuk , maar niet relevant voor toetsing van de rechtmatigheid van de beslissing.
  Ik vind dat de HOOFDSCHULDIGE van deze schending van de rechtstaat BOUTERSE is.
  Alles wat er qua desavouering van de rechterlijkemacht in deze kwestie gebeurt , gebeurt met toestemming en in opdracht van hem. Wie dat niet beseft of wil toegeven is ofwel ziende blind of erg hypocriet.
  Bouterse hoort vanwege zijn positie als staatshoofd en hoeder van de rechtstaat, het CHS dat een staatsorgaan is, op te dragen om terstond uitvoering aan het vonnis te geven.
  Maar over wie hebben wij het hier..!!?? EEN RECIDIVIST OP HET GEBIED VAN HET SCHENDEN VAN DE RECHTSTAAT EN VAN MENSENRECHTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 33. @Kao Lo

  Wat een mooie nick name, iets hoger en aan de voorkant dan was je, een andere Olo.(lol)

  @ Bigi Sma
  En men denkt volgens westren fims( Indianen) plegen te zeggen dat de blanken met gespleten tong spreken !
  Maar deze Bouva–llig is ook niet achter !
  Niet alléén een gespleten tong maar ook een gevaarlijke
  zwarte mamba. Wiens brood men eet brada, dati yu sabi tok !
  @Nardo

  Als je een ptata paspoort heb ; kan je altijd terug naar Olland zo niet dan wordt het een beetje moeilijk mi mattie.

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 34. Irwin kanhai wordt net als van dijk-silos goed beloond door bouterse. Zijn dochter,ashna kanhai profiteerd ook mee. Is ambassadeur in india. Terwijl nailah van dijk 3 tot 4 salarissen krijgt van de overheid. Noem je dit nou bezuinigen???? Weg met boeven zoals sapoenie en chitan. En opa desi grootste schurk van de regio, karma au tek joe.


  Maak melding

 35. Jammer dat rechterlijke vonnissen naast zich neer gelegd worden. Op zon manier zijn er geen rechters meer nodig. Poepe tante jenny en moisi kaba kunnen voor rechter spelen. Trouwens de hele coalitie is een puinhoop vol met misdadigers en zakken vullers. Ze hebben allemaal het giftige appel van killer DDB alias alibaba gegeten….


  Maak melding

 36. @ B. Saram

  Ik ben geen Hindoestaan ; ik versta er geen bal van wat je schrijft. Graag teletext, het gaat om reet of zo !!!

  Jacko.


  Maak melding

 37. Het initiatief tot het in het leven roepen van een dergelijke wet, is irrelevant en slaat totaal nergens op doordat de formele werking ervan onuitvoerbaar is. Loyaliteit kun je niet afdwingen. Nergens ter wereld is er sprake van een wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers (wTV). Zou deze wet voornamelijk zijn bedacht wegens het buitensporig overstappen van politici in Suriname? Zijn er zoveel politieke partijen in Suriname dat men naar believen kan overstappen? In eerste instantie is keuze van partij een basisrecht c.q. een vrij recht, dat voor zowel politici als niet-politici geldt waaraan niet getornd mag worden. Iedereen is vrij om te kiezen welke politieke partij men wilt aanhangen. Daarbij zou het aantal zetels of de verdeling van zetels geen enkele rol moeten spelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.