Aanpassing terugroepwet verzwakt Surinaamse politiek

55

PARAMARIBO, 9 mei – De politiek, maar vooral politieke partijen worden een stuk zwakker bij aanpassing van de Terugroepwet. Dit stellen politici uit de oppositie. De wet wordt zodanig aangepast dat alleen teruggeroepen kan worden met instemming van de terug te roepen parlementariër. Het blijft daar niet bij.

De nieuwe regeling moet ook van toepassing zijn op ‘oude’ gevallen. Dus zaken die voor de aanpassing speelden. De eersten die profiteren zijn Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan van Pertjajah Luhur. “Dat is een heel vreemde zaak en ik vind het niet correct”, zegt parlementariër Patricia Etnel (NPS) tegenover de Ware Tijd. De twee kunnen dan niet terug geroepen worden, ondanks rechterlijke vonnissen.

De rechter in kortgeding stelde onlangs Pertjajah Luhur in het gelijk. De partij tracht al maanden de twee uit het parlement te krijgen. Nu lijkt ook de gang naar de rechter geen soelaas te bieden. Ingrid Karta-Bink, parlementariër van Pertjajah Luhur vindt de haast bij het aanpassen opmerkelijk: “Waarom geen haast met de anticorruptiewet. Er schuilt een giftige adder in het gras.”

Bekijk ook:

55 REACTIES

 1. het is niet te geloven.

  Als een vonnis van de Paarse Roversbende hun niet bevalt passen ze de wet met terugwerkende kracht aan…

  Suriname als de ultieme bananenrepubliek.


  Maak melding

 2. Oud recht gaat voor nieuw recht. Dus je kunt wetten nooit een werking laten hebben met terugwerkende kracht. Dat weet iedere jurist.


  Maak melding

 3. Nog de kindertjes met printa dunne ledematen,een grote buik[honger buik]en een groot hoofd,dan zijn wij in Afrika belandt met beleid en volk.De regering en parlement hebben we al.
  Je ziet al kindertjes hurkend op het erf hun behoefte doen.


  Maak melding

 4. ik heb ook een kreet: De amnestiewet voor Desie Bouterse verzwakt de rechtsstaat en maakt het een machtsstaat. verder verzwakt het de democratie in suriname. en dit is nog maar het begin van wat het allemaal verzwakt.

  de anti-corruptieweg die nog niet is aangenomen, dank zij meneer Breeveld, waar blijft de amnestie wet waar u altijd maar over brulde en nu bent u zo stil als een muisje dat niet piep zegt maar de grote lijder nafluistert?


  Maak melding

 5. Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het licht

  samenloop van omstandigheden, tijd en het moment.
  financieel – economisch, sociale situatie, de ervaring van de rechtsstaat bij de bevolking, de bewustwording, waar ligt de kracht, bij de tirannen of bij het volk.

  Als het volk de tirannen wil verjagen zullen die ook moeten gaan. Een bevrijdingsstrijd is weten wat je doel is en voor vecht en wil bereiken. Het volk zal dit doel helder en duidelijk voor ogen moeten hebben. Doel is belangrijk, bundeling en de kracht.

  Get up, stand up, stand up for your rights!
  Get up, stand up, stand up for your rights!
  Get up, stand up, stand up for your rights!
  Get up, stand up, don’t give up the fight!

  Preacher man, don’t tell me
  Heaven is under the earth
  I know you don’t know
  What life is really worth
  It’s not all that glitters is gold
  ‘Alf the story has never been told
  So now you see the light, eh!
  Stand up for your rights. Come on!

  Sranansma Oe Wiki, laat DDB En De Rovers, jullie geen Pomtayer verkopen voor Cassave.

  Oe Bondroe, Samen Zij Wij Sterker, Sterker Door Strijd

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. Wij moeten protesteren tegen wijziging van de grondwet.Arron zei in 1987:Zeg ja tegen de grondwet en wij wijzigen hem. Vooral universiteitstudenten morten hun.stem laten horen. Stidentrn zijn asociaal. Kijky u maar wat de IMF met Griekenland doet. Breeveld,Dave Abeleven en ministet Dodson zijn elieten .Zij wilden eigelijk het ministetir van Onderwijs hebben maar wij henben gekozen voor Peneux. Deze regering verdeeld ons. Maar daarom moeten aĺle onderwijsgevenden bundelen.

  Suriname Voorwaarts!


  Maak melding

 7. Alle salarissen van ambtenaren met terugwerkende kracht verhogen.
  Voor de devaluatie dus 100% verhoging.
  Alle AOW en Pensioenen ook met 150% verhogingen want deze groep is het meest geraakt.
  Alle grond uitgifte van Sapoentje en chitan terugdraaien.
  De meeste betalen huur nog in euro ondanks dat er beloofd was om in SRD te betalen.
  Wie gelooft nu wie.
  Er is maar een recht in Suriname en dat is witte suiker.


  Maak melding

 8. @Delano

  Dat een regeling niet eerder in werking mag treden dan nadat zij is bekendgemaakt verzet zich nog niet als vanzelf tegen de mogelijkheid dat een regeling, nadat zij in werking is getreden, toch terugwerkende kracht heeft. De geoorloofdheid van terugwerkende kracht is een vraagstuk dat aparte aandacht behoeft: geschreven regels verzetten zich er vaak tegen (zoals grondwettelijke en verdragsrechtelijke bepalingen) en het verschijnsel schuurt met rechtsstatelijke beginselen (zoals het rechtszekerheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel). Toch is terugwerkende kracht niet altijd uitgesloten.


  Maak melding

 9. De rechtelijke macht is de vader en moeder van een democratie.En als het assemblee nu aan een uitspraak van de rechter gaat sleutelen in plaats van uitvoeren,dan hebben ze of hun vader of hun moeder vermoord.
  En dan hoeven ze zich geen democratie te noemen maar een dictatuur met medewerking van de assemblee in het geval van Sur.
  Dan bestaat de rechterlijke macht alleen in naam.


  Maak melding

 10. wie had ook al weer voor die iamnasty gestemd en word extreem bewierookt hier op waterhoofdkant ?
  wie zou desnoods sterven voor de ndp ?
  laten we straks niet vergeten aan wie wij alle ellende te danken hebben als er een wisseling van de wacht komt.
  we hebben een extreem laffe en waardeloze floppositie.
  als aasgieren zitten ze te wachten totdat curtis de kastanjes uit het vuur haalt.

  ik raad iedereen aan om niet te gaan protesteren tegen de stroomverhoging
  ga ook niet naar geen enkele massamongolen meeting.
  doe alleen mee met demonstraties die het doel hebben om deze zakkenvullers naar huis te sturen……….boma.


  Maak melding

 11. Kijk wat een lage niveau de ndpers hebben!!
  Ze gaan wederom rommelen aan onze GRONDWET en hun Eigen wetten invoeren die fataal zijn voor Suriname en de surinamers,Ze doen alle moeite om Chitan en Sapoen te behouden omdat die in het parlement zitten als poppen van de NDP!!.Achter het masker gaat hun ware NDP gezicht schuil en Somo heeft ze ontmaskerd!
  Mensen iedereen de straten op,Wie zwijgt stemt toe!!
  Mensenkom op voor je belangen . Hofwijks heeft de steun nodig van iedereen!!!!@!


  Maak melding

 12. Vervloekt zijn moordenaars, berecht of niet en vervloekt zijn allen die moordenaars de handen boven het hoofd houden, oerdomme paarse ezelskop of awarie domrie. De paars misdadig corrupt verworden maatschappij zal het leven van vele mensen, zowel oerdomme paarse stommelingen als als paarse corrupte schijt etende marionetten doen uitdoven. Wacht maar af als men paarse schijt en pis van de baas der misdadigers en zijn corrupte bende wil blijven eten en drinken. Vreselijke wantoestanden, zevenmaal erger dan in de jaren tachtig liggen in het verschiet.


  Maak melding

 13. @Basmatie

  Zo te zien heb je een 1000 jaren plan/.
  Jou reactie geeft alduidelijk aan dat eenheid zoek is in Suriname!Begin bij je zelf en ga de straat op,ga protesteren tegen de stroomverhoging,tegen het Imf en de NDP!!


  Maak melding

 14. Ik dacht dat de wijziging van de wet inzake auteurswet om SASUR een hak te zetten nadat de rechter reeds een uitspraak had gedaan ook geen zoden aan de dijk heeft gezet.


  Maak melding

 15. ik heb voor de zoveelste keer gezegd dat su een machtstaat
  wordt met moordenaar aan de macht!
  er komt nooooooooooooooit meer een verkiezing!
  bouta is een dictator en zal alles doen zelfs wetten en
  regels in dit land VERTRAPPEN alleen maar om uit
  handen van de JUSTITIE te blijven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  me barrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr un!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  intussen wordt de koers 1 op 10 zelfs hoger!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  WACH OUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  mensen vluchten nu in bosjes weg uit su!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 16. MIE WAN SAKA DIAREEEEEEEEEEEEEEEEEE
  TAPOE BOUTA EY PIER EDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A MANG OW DEDE DJONSRO!!!!!!!!!!!!!
  A FOK A KONDRE OP TOT EN MET!!!!!!!!!!!!!!!
  JONGOE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 17. Niets nieuws.
  Terug naar de jaren ‘ 80: geen democratie en geen rechtstaat.

  Waar blijven de gewetenvolle parlementariërs en geestelijken, die het Woord Gods prediken en God regelmatig aanroepen?

  Volksmisleiding en volksbedrog: Neks no fout is cultuur en traditie geworden.


  Maak melding

 18. ER KOMT NOOIT MEER EEN VERKIEZING IN SU!!!!!!!!
  RECHTERS KUNNEN OOK ONTSLAG NEMEN!!!!!
  BOUTERSE HEEFT ALLEEN TE BESLISSEN!!!!!

  WE LEVEN IN EEN FUCK MACHTSTAAT JA!
  INTUSSEN GAAT SU RICHTING ZIMBABWE!!!!!!
  WACH OUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  KOERS WORDT OP 1 op 16!


  Maak melding

 19. Ik heb er geen problemen mee dat Sapoen en Chitan worden teruggeroepen. Maar ik vind het raar dat er dan in hun plaats leden van andere partijen worden neergezet. Wet klopt niet en moet gewoon aangepast worden.


  Maak melding

 20. Aboikoni

  Het is raar dat de ndp met man en macht vecht om de 2 besmeurde parlementariers in het parlement te behouden!’Maar wij begrijpen je baasje ,die 2 bobojantjes zaten daar als ja-knikkers voor de NDP!!!
  Plotseling zijn de wetten niet goed dus je baasje gaat het aanpassen naar zijn zin en voordeel.Hebben wij eerder meegemaakt met de illegale bouta amnestie wet ,
  Zo dan moeten ook de andere criminelen dezelfde gelegenheid te krijgen.Na elke uitspraak van de rechter moet de crimineel zeggen…even wachten …eerst de grondwet wijzigen…..


  Maak melding

 21. “Door het niet uitvoeren van het vonnis van de rechter in de terugroepkwestie Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) wordt Suriname ontzettend belachelijk gemaakt naar de buitenwereld toe”, stelt bestuurskundige August Boldewijn tegenover Dagblad Suriname. “Deze zaak moet gewoon conform de terugroepwet worden uitgevoerd. Ik snap nu niet meer waarom men zegt dat de wet niet zal worden uitgevoerd.” Volgens de bestuurskundige is deze hele kwestie nu een rommel geworden, waardoor de rechtstaat nu in gevaar is gebracht. Een wet die niet goed is, moet volgens hem worden ingetrokken, een gelegenheid die De Nationale Assemblee (DNA) al jaren heeft gehad. Een spoedwijziging van de terugroepwet aanstaande dinsdag heeft in deze fase volgens hem helemaal geen zin meer, omdat het land hiermee ook een slecht signaal geeft. Boldewijn benadrukt dat door het niet uitvoeren van een wet of vonnis, de staat, het parlement en het verkiezingsorgaan tegen de wet handelen, aangezien er zelfs niet concreet kan worden aangegeven waarom het vonnis niet kan worden uitgevoerd. “Zolang je een wet hebt op basis waarvan mensen hun recht kunnen zoeken, moet je de wet uitvoeren. Je lapt in feite een beslissing van één van de pilaren van de democratie aan je laars. Wat men nu doet is onwettig!”, aldus Boldewijn.

  Staat heeft eerder vonnissen naast zich neergelegd
  Volgens Boldewijn is het in het verleden reeds voorgekomen dat de staat vonnissen van de rechter naast zich heeft neergelegd. “Je geeft een slecht signaal naar de buitenwereld. Vooral de mensen die hier moeten komen investeren zullen dit een kwalijke zaak vinden. Wat voor gezicht is dit?” Hij benadrukt dat investeerders de zekerheid willen hebben dat wanneer zij onrechtmatig worden benadeeld, zij hun recht bij de onafhankelijke rechter kunnen gaan zoeken. “Men begrijpt dit in Suriname niet, omdat men alleen aan zichzelf denkt. Toen die amnestiewet moest worden aangenomen, hebben ze dat binnen enkele dagen gedaan, omdat zij zekerheid wilden hebben. Maar iets als de anticorruptiewet goedkeuren, kan men niet doen.” Boldewijn benadrukt dat wanneer naar de WTV wordt gekeken, de rechterlijke macht in feite niets ermee te maken heeft. Pas wanneer één der partijen vindt dat zij niet eens is met de procedure die gevolgd is bij de uitvoering van de wet, kan een rechterlijk vonnis worden gevraagd.

  CHS mag niet toetsen
  Wanneer er volgens de bestuurskundige gekeken wordt naar de huidige terugroepwet, is het duidelijk dat wanneer de mensen voldaan hebben aan alle gestelde verplichtingen, wat nu het geval is, het CHS invulling moet geven aan de terugroeping. Volgens Boldewijn heeft het CHS geen bevoegdheid om de terugroeping te toetsen. Het CHS is volgens hem inderdaad geen rechtspersoon, maar een staatsorgaan. Het CHS is een verkiezingsorgaan dat namens de staat moet handelen. Dit leidt volgens hem ertoe dat de staat in feite zou moeten worden veroordeeld tot het niet nakomen van een vonnis van de rechter. “Ik snap nu niet wat het probleem weer is. De eerste keer had de partij van Paul Somohardjo misgeslagen door de mensen terug te roepen, voordat zij zelf in het parlement waren toegelaten. De misstappen zijn rechtgetrokken en toen heeft de rechter de PL in het gelijk gesteld.”

  Terugroepwet niet nodig
  Boldewijn zegt dat hij de mening is toegedaan dat de terugroepwet helemaal niet nodig is. Dit, omdat deze wet ervoor zorgt dat een politieke partij tot het hoogste orgaan van de staat wordt gemaakt. “Als je zegt dat het parlement het hoogste orgaan van staat is, kun je de partij dan niet de mogelijkheid geven om een lid van het hoogste orgaan terug te roepen.” Volgens de bestuurskundige is het in de Verenigde Staten van Amerika zo dat wanneer een lid van het huis van afgevaardigden of lid van de senaat scheef is gegaan, hij door het college waarvan hij lid is, zelf wordt teruggeroepen of weggehaald. Hiervoor is er dan tweederde meerderheid van het college nodig. Ook in Nederland kent men volgens hem geen terugroepwet. Hij kijkt in ieder geval uit naar welke acties de oppositiepartijen zullen voeren. Hij zou in ieder geval heftig protesteren tegen zo een onwettige handeling.


  Maak melding

 22. De Bananenrepubliek wil voortaan wetten maken die terugwerkende kracht hebben (TWK) !

  NDP komt binnenkort met voorstellen voor wetten met TWK :

  * Automatische doodstraf voor alle moordenaars !!!

  * Automatische doodstraf voor ALLE coupplegers !!!

  * Belastingdienst legt, met TWK, aanslagen op aan ALLEN die van de staat hebben geroofd ! Of tot nog toe GEEN belasting hebben betaald ! Allen krijgen tevens een BOETE van 100% opgelegd !

  * Alle gestolen staatseigendommen (gelden en goederen)
  worden, met TWK, per decreet TERUGGEVORDERD/ONTNOMEN aan de boeven/corrupte politici en hun clan !


  Maak melding

 23. @Paul
  Bestaande wetten daaraan mag niemand komen .Niemand heeft de autoriteit om zelf te gaan bepalen welke veranderingen in het bestaande grondwet gemaakt ,of gewijzigd moet worden omdat het je toevallig goed uit komt. Het is trouwens een lachertje dat perse een crimineel de Grondwet eigenhandig blijft veranderen en door de kee lvan een gehele bevolking drukt.Een grondwet is het heiligste van een land en criminelen moeten AFBLIJVEN hiervan.Straks gaat je baasje coup no 3 plegen en bijschrijven in onze grondwet….COUP NO 3 MAG!!
  Aan deze krankzinnigheid van bouta en de ndp moet een einde komen!!


  Maak melding

 24. Stel je voor starks gaan de rest van de criminelen na vonnis door de rechter zeggen…meneer de rechter,het is tijd om de grondwet aan te passen….brrrrrrrr,akelig man!


  Maak melding

 25. @Basmatie,protesteren heeft altyd zin want als je op de oppositie wacht gebeurd er niets dus waar curtis mee bezig is is helaas het laatste redmiddel.


  Maak melding

 26. Deze immorele onwettige zaken heeft bouta toch vaker laten zien en horen. Er zijn bekende namen van medeplichtige untermenschen die zelf ook hebben meegewerkt aan en het voortzetten zoniet vertrappen van wat nu geen democratische rechtstaat is.
  Na 150 parlementaire jaren is het verval groter dan ooit waardoor Suriname steeds verder afglijdt naar het diepe dal.
  Leningen zullen niet DE oplossing zijn. ALLE gestolen geld moet terug worden geeist zodat er een begin kan worden gemaakt met binnenlandse investeringen nadat alle boeven strafrechtelijke zijn veroordeeld of tot ongewenste personen worden verklaard.


  Maak melding

 27. @Henri 55
  Whahahahahaa………..grappig dat de criminelen toegang tot onze grondwet hebben.

  Zie vb Basmatie,die denkt echt dat dat wij niet ernstig bezig zijn .Als je op zulke figuren zit te wachten bereik je nooit wat,Ik ben ook van mening dat Hofwijks de alternatrief is en hij kan veel meer gedaan krijgen dan de gehele oppositie samen.


  Maak melding

 28. als je hieraan begint,dan moet je alle wetten aanpassen.

  die de n d p geliëerd zijn en voldoen aan de wensen-grieven van de n d p.,anders klopt het niet..

  dus alles ook de grond-wet moet aangepast worden naar de wensen van de n d p..

  mevrouw simons zeg dat direct in het poppenkast alles aanpassen of niks,,,

  anders gaat jou baas jou een staande beurt geven op de zelfde tafel waar jij zit..

  alles of niks..

  verkiezingen afschaffen.. weg met die rotzooi..sterlt toch geen reet voor..


  Maak melding

 29. Waarom neemt de coalitie, inclusief Carl Breeveld, niet meteen ook een wet aan waarin bepaald wordt dat Bouterse na zijn dood opgevolgd moet worden door Dino en die op zijn beurt door Walther, dan hoeven we om de vijf jaar dat hele circus van de verkiezingen niet meer mee te maken, de familie Bouterse bepaald voortaan naar eigen beleidsinzichten wie er in de poppenkast zitting mogen nemen, op die manier kunnen we voortaan miljoenen USD’s uitsparen, zodat de roemruchte familie die uitgespaarde USD’s ook kan wegsluizen naar geheime rekeningen in het buitenland.


  Maak melding

 30. ‘Mijn leven heeft zin in het universum’

  dan mag Geerlings Simons dit zeggen maar ze is de moeder die haar nog restende kinderen naar het graf gaat dragen voor zij met de man met de zeis opgehaald wordt.


  Maak melding

 31. Geef het land terug aan Holland.
  Ik wil liever Holland dan Haïti.
  Ik geloof niet in een Afride ontwikkeling is nergens ter wereld bewezen !!!


  Maak melding

 32. Arie Schalksma, met zo’n kleine bijdrage ben je erin geslaagd mij ervan te overtuigen dat jij als niet Afride (?) super intelligent bent, jij bent zeker een übermensch. Waarom zouden we weer onder het beheer van Nederland moeten komen, terwijl we jou hebben? Ik stel voor dat jij Suriname gaat besturen, gegarandeerd dat we met jouw enorme inzicht van hoe de wereld in elkaar zit, zelfs Dubai achter ons laten.


  Maak melding

 33. Het buitenland en hiermee alle bedrijven die van plan waren te investeren in Suriname, dan wel van plan waren geld uit te lenen aan SU, zullen zich wel drie keer achter de oren krabben aleer zij ook maar een cent in dit land investeren dan wel geld uitlenen.
  Met deze actie is alle goodwill verspild. Bouterse heeft onlangs nog geroepen dat de lening van het IMF, een positieve uitstraling zou hebben naar andere financiele instellingen.
  Moet je vooral dit doen. Ongelooflijk dom!
  Trouwens een wet treed in Nederland pas in werking na geruime tijd, ratificatie, plaatsing in het Staatsblad enz. Hier gaat bijna een jaar voorbij voordat het geldig is. In SU niet??


  Maak melding

 34. aan Henkes,

  Jij hebt geen super intelligente Afrides op deze aardbol lopen !!!!!

  Onder afride beheer is het kommer en kwel. Noem mij een Afride land dat ontwikkeld is????


  Maak melding

 35. Paul,

  Het met terugwerkende kracht inwerking laten treden van bepaalde wettelijk aangenomen maatregelen is afhankelijk van de politieke gevoeligheid van de maatregel in kwestie.
  Deze regering zou er heel slecht aan doen om zo’n kwestie nu in de Assemble aan de orde te stellen.
  Daarmee wordt het politiek instrument als willekeur ingezet in een tijd, dat ons land dat niet kan hebben.
  Ik denk ook niet, dat de regering Bouta II zo dom is om zich aan deze steen te stoten.


  Maak melding

 36. Deze wet is long overdue oftewel het had er allang moeten zijn, de terugroepwet had nooit mogen worden aangenomen, het is een indemocratisch onding. De rechterlijke macht had zijn vingers hier nooit aan moeten branden, de vhp heeft met zijn handelen door zijn vhp rechters een vonnis te laten vellen wat niet uitgevoerd kan worden. De corrupte vhpers schreeuwen het luids wat ook nu weer gaat hun feest niet door.


  Maak melding

 37. @ray

  Ik ben geen NDP’er. Sterker nog ik heb al helemaal geen vertrouwen in de politiek. Ik kan begrijpen waarom de NDP dit doet want gaat om de macht. Maja politiek lult alles recht wat krom is. Nogmaals, ik vind het niet erg dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn. Maar ik had dan liever twee PL’ers in hun plaats terug gezien want dit is nog steeds kiezersbedrog. Als mijn auto wordt teruggeroepen door de fabrikant krijg ik nog steeds dezelfde auto van hetzelfde merk terug. In de assembleee werkt het schijnbaar anders.


  Maak melding

 38. Volgens Ingrid Karta-Bink schuilt er een ” giftige adder in het gras “.

  Neeeeeeeee Ingrid !!! Pas op !!!! Echt niet, je VERGIST je !!!

  Het is GÉÉÉN ADDER maar het betreft het MEGA GEVAARLIJKE en GIFTIGSTE SERPENT dat je ooit in je leven kunt tegenkomen namelijk ” the PURPLE MAMBA ” oftewel ” de PAARSE MAMBA ” !!!!

  Deze soort werd voor het eerst in het jaar 1980 in Suriname ontdekt om precies te zijn in de maand februari.
  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 39. @ ray
  beste ray
  je hebt teveel sprookjes van hans cristiaan andersen gelezen.
  geen enkele demonstratie kan deze regering naar huis sturen.
  de regering is voor 5 jaar gekozen en die termijn loopt pas af in 2020.
  wijdenbosch heeft vervroegde verkiezingen laten uitschrijven……..1 jaar vervroegd.
  je kan het op je dikke buik schrijven dat ddb dit ook van plan is ook al staat heel suriname op zn kop.
  een gekozen regering krijg je in suriname maar op 3 manieren weg.
  of ze gooien zelf de handdoek in de ring …….gaat nooit gebeuren.
  of coalitie leden lopen over naar de oppositie waardoor de coalitie niet genoeg zetels meer heeft om te regeren .
  of…………….hardhandig dmv een coup van de militairen.

  vergeet die coup en vergeet het maar dat ddb vanzelf opstapt omdat jij en ik dat zo graag willen.
  enigste mogelijkheid was het overlopen van coalitie genoten.
  dankzij somo is dat straks onmogelijk.
  .

  je blijft wel schreeuwen : kom op iedereen de straat op nu .
  terwijl jij zelf lekker in schilderswijk den haag met je doos zit
  te spelen


  Maak melding

 40. @Ray,
  De grootste analfabeet aller tijden.
  Deze man kan alleen onzin uitkraaien.
  Hij is een wereld Riool Rat.
  Zulke Ratten zijn moeilijk omdat een Riool Rat als Ray altijd eenRiool Rat zal blijven.
  Komt nooit iets uit zijn betoog alleen onzin.


  Maak melding

 41. Arie Schalksma, waarom zou ik mijn tijd verdoen om een vooringenomen racist iets uit te leggen, dat hij toch niet zal aannemen. Al zouden ALLE AFRIKAANSE LANDEN minder ontwikkeld zijn dan alle andere landen op aarde, dan nog is die onderontwikkeling niet te wijten aan het feit dat voornamelijk mensen van een bepaald ras in die landen leven. Dat het ene gebied in het verleden, nu en in de toekomst beter ontwikkeld is dan een ander, is niet met slechts één factor te verklaren. Het zal Afrikanen een zorg wezen wat jij over hen denkt, het zal er niet van afhangen wat jij wel of niet over hen denkt of ze zich wel of niet ontwikkelen.


  Maak melding

 42. @Dre

  Op afstand is het flink blerren (Breeveld) Snap je nog niet hoe heerlijk een honing pot niet is.
  Een ieder die in de gelegenheid komt zuigt hem leeg.


  Maak melding

 43. Wat een misbaksels toch, die lieden van de NDP.
  Dus de nieuwe terugroepwet wordt het volgende: de overlopers worden de rechters en mogen bepalen dat niemand ze kan terugroepen. Wat voor zin heeft een terugroepwet dan? Hetzelfde kun je nl doen ZONDER een terugroepwet.
  M.a.w. de aangepaste terugroepwet is niks anders dan de afschaffing van de terugroepwet. Ik moet zeggen, de NDP-bewindslieden en hun adviseurs gaan tot het einde door om die kwade geest van Suriname – de Bouta clan – te beschermen.

  Maar wat ze niet weten.beseffen is dat een ongeluk in een heel klein hoekje zit en niet te vermijden is.


  Maak melding

 44. Zag dat iemand onder de naam “Kwama” poste.

  Voor de duidelijkheid. Het is niet mijn posting, ik post onder de naam “Kwamma”.

  Peace out, ( Kwamma de Saamakka)


  Maak melding

 45. @ Riool Rat aller ergste soort Rampie, je bent hardleers, je hebt hersens van rattenafval. Nu is Ray een wereld riool rat.

  @ Volgens RR Rampie, kraait Ray alleen maar onzin.
  Komt er wel iets zinnigs uit zijn verdorven rioolrat hersens? Alleen maar troep, volgens mij kan RRR niet eens tot 5 tellen.

  @ RR Rampie, laat je goed onderzoeken, het is duidelijk dat je lijdt aan een enge vorm van ” Pré …… Dépresiviteit “, doordat je als baby te vondeling gelegd werd.


  Maak melding

 46. Na de electorale {verkiezing} overname, moet de nieuwe regering, alle door deze desastreuse NDP regering gemaakt en aangenomen wetten, met twk ongedaan maken door nieuwe wetten. Vooral de Amnestiewet,
  de Terugroep wet, de Bankwet, zodat juridisch alsnog vervolging plaats kan vinden.
  Je zult dan Misje-keba, Simons, Bouva, van der San { de knapste jongen van de klas} horen brullen dat de democratie wordt verkracht.


  Maak melding

 47. De beste stuurlui staan altijd aan wal.
  Voor de Surinaamse politieke-/economische asielzoekers in het hoge Noorden deugt geen enkele regering in Suriname.
  Zelf is men te hufterig om de vleespotten van Holland vaarwel te zeggen.


  Maak melding

 48. Beste Paraman

  Kijk aub in de spiegel voor dat u anderen, die met enig inzicht redeneren, iets verwijt.

  Ik heb 2 interessante business-cases op Suriname los gelaten. Met als resultaat een brief van aanbeveling van Minister Wolf en een brief van de President aan Minister Hok om ons idee serieus te nemen.

  Het heeft mij heel wat gekost en ook heel veel over Suriname geleerd.


  Maak melding

 49. @Schaakmat, Hangmat !

  Uw staatsrechtelijke kennis is miniem !

  Een rechter past de bestaande WETTEN toe !

  Waar zijn de NDP-rechters gebleven ???

  Of bepalen zij welke burgers GEEN belastingen betalen???

  Bepalen de NDP-rechters wie scalians mogen exploiteren ?? (vernietiging Natuur!!!)

  Bepalen de NDP-rechters wie in de staatskas mogen graaien ???

  Bepalen de NDP-rechters wie NIET vervolgd mogen worden wegens openlijke corruptie ???

  Bepalen de NDP-rechters welke Ongewapende Onschuldige burgers dienen te worden
  opgepakt, gemarteld en vermoord ???

  PS : Wan Gado de, Sranang PEOPLE Sa WINI !!!


  Maak melding

 50. De NDP wil in de DNA WEDEROM een wet aannnemen, terwijl in de Grondwet, een ongeclasuleerd VERBOD staat, (voor EEN IEDER/OOK voor ELK ORGAAN, zich in te laten met zaken die bij de Rechters in behandeling zijn !

  De DNA zal voor de TWEEDE MAAL, openlijk de Surinaamse Grondwet VERTRAPPEN !

  Ook bij de NEP-Bouta-amnestiewet is het VERBOD in de Grondwet, OVERTREDEN/GENEGEERD door de DNA !

  Gevolg is : Amnestiewet is NIETIG, niet geldig !

  PS : FAILLISSEMENT SRANANG IS EEN FEIT !
  De LEUGENS van NDP en clan, helpen niet meer !

  Ook bij de NDP-regering heeft de PANIEK toegeslagen,
  binnenkort zware BOTSINGEN in de coalitie !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.