Nieuw vonnis verhoogt druk op parlement Suriname

72

PARAMARIBO, 6 mei – De druk op het parlement is nog meer verhoogd. De kortgeding rechter heeft opnieuw gevonnist in het nadeel van de parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

De situatie van de twee dissidenten van Pertjajah Luhur wordt hoe langer hoe minder houdbaar. Volgens de rechter is het Centraal Hoofdstembureau verplicht te voorzien in de ‘vacatures’ in het parlement. Het betreft dan de zogezegd opengevallen plaatsen. De rechter gaat evenals in het vonnis van twee weken geleden, vanuit een voldongen feit. De twee heren worden aangezien als voormalige leden.

Volgens het nieuwe vonnis moet het Centraal Hoofdstembureau zo spoedig mogelijk voorzien in de vacatures. Het Centraal Hoofdstembureau had zelf een kortgeding aangespannen. Gevraagd was om het vorige vonnis ongedaan te krijgen. De vacatures moeten ingevuld worden. Het betekent dat kandidaten van de Nationale Partij Suriname en de Verenigde Hervormings Partij Sapoen en Chitan vervangen.

72 REACTIES

 1. Is het doek eindlijk gevallen voor deze 2 overlopers? Ze waren zo zelfverzekerd, netals Katrijntje Simons en die onheilsprofeet Misikaba, maar zijn vandaag dan eindelijk via de rechter goed gecorrigeerd, en zullen nu wel een toontje lager zingen met hun grote m…? Deze grondwetrechtenschenders.


  Maak melding

 2. Wacht even ik hoop niet dat dit artikel klopt, want dit zou betekenen dat de rechter op de stoel van CHS is gaan zitten. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als chs aangeeft dat er geen vacature is, wat zij zijn de enige autoriteit in Suriname die kan bepalen dat er een vacature is ontstaan.

  Ik snap ook de hele titel van het artikel niet, hoezo druk op parlement. De DNA kan alleen in actie komen nadat CHS heeft aangegeven dat er een vacature is ontstaan en dus niet een rechter en er is besloten dat die ingevuld moet worden, na het hele proces moeten de nieuwe leden bewilligen enz. Enz en worden ze toegelaten tot de DNA.


  Maak melding

 3. Omdat dit een anti-ndp actie is mogen blijkbaar alle wetten en regels plaats maken, So bun.

  momenteel worden acties gepleegd waar straks niemand meer uitkomt, zelfs rechters niet, dan is de chaos echt compleet, men speelt met vuur en sommigen zullen gebrand worden.


  Maak melding

 4. Zal Sapoen verdere instructies van KUMAKOISI krijgen om dit Vonnis naast zich neer te leggen?

  Wat wordt het KUMA? Wat Ga Je Doen KUMA???


  Maak melding

 5. Als deze twee #€%& nu niet opkrassen is dat voor mij de druppel die de emmer doet overlopen, ik sluit me dan ook aan bij ‘wij zijn moe’.


  Maak melding

 6. No Spang, hoe kan dit een anti NDP actie zijn? Sapoen en Chitan beweren PL leden te zijn er kan dus hooguit sprake zijn van een anti PL actie, alleen als Sapoen en Chitan toegeven gekocht te zijn door de NDP, kunnen we op de gedachte komen dat er sprake is van een anti NDP actie, want alleen in dat geval heeft de NDP voor ‘soso’ een heleboel geld uitgegeven om twee vuile ratten over te halen hun oorspronkelijke nest te verlaten ten gunste van een nog smeriger hol.


  Maak melding

 7. @NO Spang
  Centraal hoofdsembureau moet zich houden aan de vonnis van de rechter, Het Cenrtraal hoofdstembureau staat niet hoger dan het rechtscollege in een land.Stel je voor de machtigste man in de wereld Obama wordt voor het gerecht gesleept dagelijks maar hij heeft geen enkele invloed op de rechters.In Suriname alleen gebeurd het omgekeerde ,gelukkig is dat aan het veranderen,.
  Wij leven volgens de wetten van onze grondwet terwijl de ndp de jungle wetten naleeft.Na heden niet meer.


  Maak melding

 8. Sapoen en Chitan moeten de zilver ringen terug geven nu ze spek en bonen zijn.

  Het spel is keihard, het gaat niet alleen om de knikkers, maar ook om het spel.

  Je bent uitgespeeld als je niets meer kan bijdragen, dus zilver ringen terug geven. 5 jaar zilver ringen uitbetaald, terwijl je pas 1 jaar zit. 4 jaar zilver ringen terug geven.


  Maak melding

 9. Tijd voor André Misbaksel en zijn mede Nationale Debiele Parlementariërs om werderom een wet uit de mouw te toveren. Vergeet niet, het zijn slechte verliezers net als hun baas de moordenaar.


  Maak melding

 10. hier begint de aftakeling van deze boeven bende partij..

  het zal niet lang meer duren of het geheel wordt uitgeknikkerd.

  het spel lijkt langzaamaan aan haar einde te komen ..

  weg naar santo boma wordt nu al gereed gebracht voor wat er komen gaat..

  einde tijd perk..


  Maak melding

 11. Henkes je zou nu al bij wij zijn moe moeten zijn, jullie hersenen zijn al een hele tijd moe. We zijn moe zegt dat ze de regeringbweg willen, vertel mijndan wat de regering hiermee te maken heeft. Ik heb geen enkel vertrouwen in dat je nu wel snapt wat ik met anti-ndp bedoel.

  Wanneer een rechter denkt om op de stoel van een onafhankelijke autoriteit als CHS te gaan zitten, is dit een precedent die grote staatsrechtelijke gevolgen kan hebben.

  Nogmaals chs als autoriteit hoeft zich niets aan te trekken van deze uitspraak en niemand kan ze wat maken.

  Waarom denk je dat de v7 en Somo de DNA voorzitter onder druk proberen te zetten terwijl ook zij niets kan met dit vonnis; omdat ze bij chs kunnen niets kunnen.

  Ook nu weer heeft de rechtspraak voor een yorka supu gezorgd, hun uitspraak over het 8 dec. proces was de eerste yorka supu.

  Of de rechters zijn heel erg dom of ze zijn bewust bezig Suriname in een staatsrechterlijke chaos te storten, een chaos die alleen met een nieuwe duidelijker grondwet gestopt kan worden, nu is het chaos.


  Maak melding

 12. Hij, Misiekaba, hoopt dat er weer een tijd aanbreekt dat De Nationale Assemblee weer het hoogste gezag van het land wordt, serieus wordt genomen en gerespecteerd. Volgens hem is er momenteel geen waarachtige democratie in Suriname.

  Deze Misiekaba moet zich afvragen wie het hoogste gezag van het land, De Nationale Assemblee, niet respecteert.
  Hij komt dan bij 1 persoon terecht en dat is Bouterse de voorzitter van de NDP (het niet verschijnen in De Nationale Assemblee om vragen te beantwoorden)
  Zelfs respect en scheiding der machten respecteert deze Bouterse niet (het niet verschijnen voor de rechtbank)
  Misdadigers in zijn coalitie benoemen (Telesur)
  Misdadigers in RVC plaatsen (Staatsolie en EBS en SWM en Grassalco)


  Maak melding

 13. En toch heeft Misiekaba groot gelijk, je moet wel een goed stel hersenen bezitten om te begrijpen waar hij het over heeft en juist dit ontberen de meeste van jullie.

  Door 2 vonnissen van de rechterlijke macht hebben ze getoond geen respect te hebben voor het hoogste orgaan van het land, ze hebben duidelijk de scheiding der machten geschoffeerd. Men heeft doelbewust Suriname in een staatsrechtelijk chaos gestort, ze proberen het in ieder geval. Stel dat men de vonnissen van de rechterlijke macht aan zich voorbij laat gaan, wat dan? Dan is Suriname blijkbaar geen rechtstaat? Mooi is dat.


  Maak melding

 14. @No Spang,

  Sapoen lees KUMAKOISI gaat het niet aandurven dit vonnis naast zich neer te leggen.
  Het is over en uit voor deze BEDRIEGERS!!

  Je schrijft dat niemand het CHS iets kan maken?
  Waar haal jij deze wijsheid vandaan??

  NOGMAALS, HET IS OVER EN UIT VOOR SAPOEN EN CHEATER NEVER WINS!!


  Maak melding

 15. Als dominee rest André slechts te erkennen dat de hemel de wens van de assembleeleden, die hemel en aarde bewogen hebben, verhoord heeft. André weet net als Carl dat de gebeden van gelovigen, die oprecht bidden verhoord worden, de gebeden van leugenaars en bedriegers worden niet verhoord. André, Carl en Steve zijn hiermee duidelijk ontmaskerd als bedriegers/’awari domri’ en ‘awari’ bisschop.


  Maak melding

 16. Ik wist niet dat Suriname over meer dan 3 “machten”… “De trias politica” bestond. Geen wonder dat het zo’n chaos is in het land. Niemand neemt de rechterlijke macht nog serieus.

  We tak wan lo K…dja….Alles blijven recht praten wat krom is.

  Mi ziek ba ziet die doorn in andermans ogen maar niet die balk in de zijne…Alles waarvan hij de oppositie beticht hebben hij en zijn partij in het veelvuldige gedaan…en nu gaat hij huilie huilie spelen.


  Maak melding

 17. Somo heeft gehakt gemaakt van sapoentje
  Mie jeeeeee!!!!
  Somo na wan ekte strijder!
  Nooit opgeven!
  Go somo!!!!!
  Terecht ook!
  J kan niet met zetels v pl by ndp gaan voor
  Je eigen belang!
  En sapoen moet alles inleveren wat hy heeft gehad v moordenaar al dat geld v de staat plus zijn brad nieuwe prado v de staat!!!


  Maak melding

 18. RobG…waar ben je..?? “cat got your tongue?? Oja.. je bent zeker onderweg naar Suriname om zelf op de stoel van de rechter te gaan zitten en “de enige echte juiste beslissing” te nemen heh!??
  Ik wacht nog steeds op een wetenschappelijke uitleg van jou waarom het vonnis anders had moeten zijn.
  Beerie is ook goed bezig met het organiseren van een protestactie voor volgende week vrijdag…Ik denk dat Bouterse vandaag al drie flessen whisky , 10 jointjes en drie pakjes sigaretten op heeft om dit allemaal te kunnen verwerken.


  Maak melding

 19. Aan ALLES komt er een EINDE !!!!!!!!!!!

  CHS geeft invulling aan vonnis rechter
  06 May, 17:20

  Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is in vergadering bijeen om invulling te geven aan het vonnis van de rechter. Vandaag is de laatste dag waarop het besluit van de rechter dient te worden uitgevoerd.

  Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn teruggeroepen door Pertjajah Luhur. Diverse rechters hebben intussen vastgesteld dat de terugroeping rechtmatig is geschied. Het CHS heeft gevraagd om de executie van het vonnis van rechter Rewtie Chatterpal op te schorten. Rechter Marie Mettendaf heeft de vorderingen van het CHS vandaag afgewezen.

  Het CHS heeft geen andere juridische mogelijkheden dan het vonnis uit te voeren. Indien dat niet gebeurt, moet er dagelijks een dwangsom van SRD 10.000 worden betaald met een maximum van SRD 500.000. Starnieuws verneemt dat het proces-verbaal wordt opgemaakt.

  Bron: Starnieuws

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 20. Awariedomrie Breevelt ligt ook onder vuur bij zijn achterban. Geruchten doen de ronde dat Bouterse Dodson wilde ontslaan , maar aangezien wel degelijk rekening werd gehouden met het feit dat de coalitie met de terugroeping van sapoen en chitan al 2 zetels minder zal hebben, is besloten om Dodson niet te ontslaan , want Breevelt zou bij ontslag van zijn partijgenoot uit de coalitie stappen. Dus voorlopig blijft doe in de coalitie..maar de vraag is hoelang omdat de achterban van Breevelt aan zijn stoelpoten zaagt omdat hij de principes en normen en waarden vd partij te grabbel gooit door met deze dieven die duidelijk hun leven niet hebben gebeterd, samen te werken.


  Maak melding

 21. Het parlement wordt geleidt door de maffia. Lonnie sreef beng taki dat foe bb tante Jen. Hun oerdomme aanhangers hebben misdaad allures.


  Maak melding

 22. @No Spang, wat heb je in hoofd zitten zaagsel of poep???
  Kan ook zijn dat je uit verveling gewoon reacties dropt hier maar in dat geval moeten we je eigenlijk negeren……..zoveel stommiteit typ je hier neer……soms vraag ik me af hoe iemand zo dom kan zijn!!!


  Maak melding

 23. Chs gaat over tot invulling vacatures!
  Sapoen is morssssss doooood gemaakt
  Door somo!
  Me barrrr joeeee!
  Sapoentje mie brada deng zetels nafoe a
  Partij pl ie jere tok!
  Waka boeng
  Go rust!


  Maak melding

 24. #Hugo Chavez
  Ja, het ziet er naar uit dat er eindelijk een einde komt aan de poppenkast rond de terugroeping.
  Volgens Starnieuws ziet zelfs Kanhai het niet meer zitten:

  06 May, 18:37
  Advocaat Irvin Kanhai zegt aan Starnieuws dat het proces-verbaal van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) nog niet af is. Hij was ook aanwezig op de vergadering die vanmiddag is gehouden. Kanhai zegt dat op een of andere manier uitvoering zal worden gegeven aan het vonnis, want dat willen de meeste CHS leden.

  De raadsman zegt dat het besluit van CHS nog steeds op tafel ligt waarin gesteld is dat het vonnis niet uitvoerbaar is. “Daarover heeft de rechter zich niet uitgelaten,” zegt Kanhai. “Op welke manier uitvoering wordt gegeven aan het vonnis moet nog worden bepaald,” zegt Kanhai. Er zal verwezen worden naar onder andere de Kiesregeling. Het CHS moet van de rechter vaststellen dat er een vacature is ontstaan.

  Leden van het CHS vinden dat de rechter een uitspraak heeft gedaan en dat hier uitvoering aan moet worden gegeven. Enkele leden hebben hun boosheid duidelijk laten blijken op de vergadering. Kanhai zegt dat het proces-verbaal nog geformuleerd moet worden. De dwangsom van SRD 10.000 gaat vandaag in.

  Nu maar eens zien waar Baas B nu mee komt.


  Maak melding

 25. Somo mie pa gefeliciteerd jere!!!!
  Ie nak panja jongoe!!!!!
  Chs klarie sa me sjie!
  Sapoenta ie suku deng sanie srefie!
  Ding zetels nafu eigedom fa partij pl je
  Verstang!
  Me jere somo teki wraakactie en a luk
  A mang je verstang!
  Somo mie pa wel te ruste ja.


  Maak melding

 26. OPSPORING VERZOCHT: EEN MAN DIE ALLES BETER WEET EN ZICHZELF ROBG NOEMT..
  SIGNALEMENT: DONKERBRUINE TONG( KOMT VAN HET LIKKEN VAN DE ANUS VAN BOUTERSE) EN MET EEN HERSEN INHOUD VAN 1 MILIGRAM…
  Hij was gekleed in een paarse T-SHIRT EN PAARSE LANGE BROEK EN HAD EEN PAARSE PET OP MET ALS OPSCHRIFT: NEKS NO FOUT!
  EEN IEDER DIE INFORMATIE OVER DEZE MAN KAN VERSCHAFFEN WORDT VERZOCHT TE BELLEN MET HET TEL NO VAN DE LANDS PSYCHIATRISCHE INRICHTING IN SURINAME. BETROKKENE IS VANDAAR UIT GEVLUCHT NAAR NEDERLAND..


  Maak melding

 27. @Robinho

  – verder draagt hij ook een PAARSE HALSBAND met daaraan een PAARSE PENNING met het opschrift ” été fefi ” ( nog vijf ) !!!

  – en zijn rechteronderarm is voorzien van de volgende tatoeage: een hoofdletter ” I “, gevolgd door een PAARS ” hartje ” en de initialen ” DDB ” ( I LOVE DDB )

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 28. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hehe eindelijk . ik drink een parbo op jullie verlies he heren. Waar is onze Parbo , die hoor ik niet , zeker doorgespoeld in het toilet.

  De heren moeten wel hun salaris terug betalen he


  Maak melding

 29. Heren de half coalitie weten dat ze fout zijn.maar hebben geen keus wand elke maand hebben ze ook salaris… Anders moeten ze markt vrouwof man worden en moet ze prada inleveren dat wiien ze niet..


  Maak melding

 30. Zoals ik al had gewezen, dit bericht geeft duidelijk weer hoe ongeschoold en waardeloos de Surinaamse media zijn, ze kunnen niet eens een vonnis interpreteren. Die debiele dna fronters gaan op basis van de idiote media interpretatie een brief stuten naar de DNA voorzitter.

  De Ambassades in Suriname en internationale organen moeten ook wel denken wat een idioten zijn het me in de oppositie, die zich dna leden nomen, een vonnis of rechtsgang kunnen ze niet eens volgen, maar sturen brieven. Die imf brief wordt ook wel zo gezien, wat een stelletje idioten.


  Maak melding

 31. @No spang
  De internationale gemeenschap denkt dat het gehele surinaamse volk idioten zijn inclusief jij om een moordenaar,geharde crimineel als bouta te kiezen als LIJDER!!


  Maak melding

 32. Nospang en Robg die zijn volgens mij de zelfde gek alleen met een andere naam Robg is ineens verdwenen heh?nospang

  Dus Laat Me.


  Maak melding

 33. Wat ik niet snap is dat Sapoen en Chitan pl-ers zijn. Waarom gaan de zetels naar vhp en nps?
  Why not bep?
  Sterker nog why not V7, die niet meer bestaat.

  Wezen jullie niet voorbarig
  Ik wacht de vacature van CHS af. Dat wordt pas spannend!!


  Maak melding

 34. Ai Sapoen en Chitan tijd om het parlement te verlaten. Gedreven door hebzucht hebben jullie niet het recht om in de DNA zitting te nemen. Laat dit een les voor jullie zijn, want jullie hebben het vertrouwen van het volk geschaad en strijden tegen SOMO.


  Maak melding

 35. Ochhhhhhhh beste mensen, in deze case moeten we de “instututen” bespreken en bediscusieren.niet de personen of politieke partijen de democratie in suriname wordt echt ondermijnd door bepaalde handelingen.diep triest!.


  Maak melding

 36. @Robinson, Ik zit lekker in mijn sloep op de Amsterdamse grachten te varen.Ik navigeer nu richting het ‘Ei’ achter het Centraal Station.Ik ga even het Ijselmeer op om te genieten van de koele bries. Op het display van mijn console zie ik dat de temperatuur 26.5 graden Celcius is.Het is heerlijk vertoeven op het water.

  Maar om even bij het vonnis van de rechter te blijven.Ik vind het jammer dat de rechter tot die uitspraak is gekomen.Het is een aanfluiting voor het parlementaire stelsel en een schending van de algemene rechtsbeginselen.Maar het vonnis is gesproken en daar zal ik bij houden.

  Verder moet ik lachen om alle onzin die jullie uitkramen op Waterkant. Toevallig vaar ik nu langs Waterkant op de Nassaukade.Oh,wat een drukte.Ik geniet meer van mijn boot,mijn familie aan boord van de sloep en het uitzicht over het water.Oh,wat is Amsterdam mooi op het water.Ik volsta met deze korte toelichting op mijn smartphone.


  Maak melding

 37. Zo te lezen heeft scribent “Anoniem” zich tot in den treure verdiept in de verdeelsleutel van het voormalig V7(6).
  Niet dus!


  Maak melding

 38. @RobG..gezellig hoor..heb je die sloep kado gekregen van jouw idool Bouterse voor de door jou geboden diensten op WKN?..Mocht je tijdens het varen een duik in het water willen nemen, vergeet niet een voorwerp met een gewicht van 200kg aan je been te binden………


  Maak melding

 39. Robinho, ik had ook geen andere reactie van je verwacht. Als in Suriname woonde en ik zou met mijn sloep of jacht varen op de rivieren zou ik in jouw ogen de jacht of sloep door corruptie hebben verkregen. Zo zie je maar weer hoe ongefundeerde beschuldigingen een eigen leven gaan leiden. Heeft het soms met jaloezie te maken?


  Maak melding

 40. @Robg,
  Jij drukt het nog heel zacht uit Jaloezie.
  Ik denk dat het meer te maken heeft met inzicht.
  Deze Riool Ratten zullen het niet snappen.
  Het enige waarin ze goed zijn is meelopen met de domme massa.
  Denk aan de uitspraak van de president van Suriname.
  Ik wens jullie slapeloze nachten toe.
  Deze uitspraak was bedoeld voor de stront ik bedoel de
  Front aanhang.
  En het is hem gelukt ook ze hebben nu slapeloze nachten.
  Nu kijken wat ze op 13 mei zullen doen.


  Maak melding

 41. @ ROBG..je hebt me te pakken..ik ben stinkend jaloers op je dat jij die zo intelligent bent en overal alles van af weet en zo hoog bent opgeleid, het verschil niet kent tussen een suggestieve vraag met een sarcastische ondertoon en een “beschuldiging”.
  Ik denk dat je hersenen zijn aangetast door paarse termieten. Vandaar jouw adoratie voor Bouterse en de kleur paars.
  @ RAMPIE: tegen jou kan ik kort zijn: “over meelopen met de domme massa gesproken”………….


  Maak melding

 42. Dat het nieuwe vonnis tot stress leid is duidelijk.
  Kanhai heeft als gast het CHS min of meer overgenomen. Ook daar verdeel en heers tactiek.
  Naar eigen zeggen is hij gast en adviseur. Adviseurs moeten betaald worden echter naar eigen zeggen heeft het CHS geen eigen budget. Ofwel de dwangsom zal ongetwijfeld terecht komen bij de partij die zijn honorarium betaalt.

  Naar verluid zijn er CHS leden in boosheid weg gelopen. Geen gezonde situatielijkt mij voor de besluitvorming. De eerst beerput die opengaat binnen de NDP gelederen.

  Ik vertrouw er op dat er in Suriname ook een soort wet zal zijn die toe ziet op de bestuurlijke verantwoordelijkheden.

  Het wordt tijd dat de oppositie duidelijk begint te maken dat zij er op vertrouwd dat het IMF bij de sanering van de Financieen van Suriname de bestuurlijke verantwoordelijkheid zal gaan inzetten als middel ter bestrijding van verspilling en corruptie.

  Dan zullen er heel wat figuren zenuwachtig moeten worden


  Maak melding

 43. RobG

  U bent nu echt zielig aan het worden. Van de zons ondergang aan de Seine naar een rondje grachten, IJ (geen ei) richting Pampus met uw eigen Sloep.

  Ik kom uit een nautische familie, Petje af hoor. Mijn buurman heeft een 30 voeter voor de muur liggen of wel ik heb een beetje idee wat een Sloep inhoud en wat een ËCHTE. niet zo een met een buitenboord motor, kost. Er zijn weinig Surinamers die die lasten (plus liggeld en winterstalling) voor hun rekening nemen.

  U kent wellicht het gezegd; “Heb een boot, werk je dood”


  Maak melding

 44. @Robinho,

  Maar dan kan ik geen FATOE meer nemen op RobG a.k.a LAUWPIE de ECONOOM. LAUWPIE met zijn SLOEP ziet ze echt VLIEGEN?

  RobG LAUW TOTAAL!!


  Maak melding

 45. Ze hebben heel veel paarse schijt en pis gegeten en gedronken van hun lijder en lijden aan het paarse syndroom van misdaad. Liegen.


  Maak melding

 46. @RobjeG

  De rechter heeft vonnis gelezen volgens de rechtsgeldige Terugroepwet !

  Dus uw redenering is onzinnig !

  NB :
  Lees effe de Grondwet en concludeer DIRECT dat de
  NDP-amnestiewet NIETIG is !

  Want in strijd met een keihard VERBOD, dat in de Grondwet is vastgelegd !

  Mensenrechten Commissie OAS zal binnenkort heel Sranang in verwarring/shock brengen door de DESI-Amnestiewet te torpederen, NIETIG te VERKLAREN !!

  NDP NANGA DESI, pot’deng MILJARDEN bakka !!


  Maak melding

 47. @Waarheidscommissie.

  Ik schreef het al. Het laatste woord in deze klucht is nog niet gesproken. Voor U allen gelezen uit Starnieuws.

  Sapoen: ‘Somohardjo krijgt Sapoen en Chitan niet klein’.

  “Beide volksvertegenwoordigers zijn zowel juridisch als politiek voor vijf jaar gekozen en het vonnis van de kortgedingrechter doet daar niets vanaf, omdat het gewoon onuitvoerbaar is.”

  Er kleven nog meer haken en ogen aan deze wet. Juristen die uitputtend over deze wet gaan beraadslagen zullen nog meer onvolkomenheden ontdekken.


  Maak melding

 48. RobG
  ik heb zowel de reactie van Sapoen als een ingezonden brief van van der San (een van de weinige NDPers die serieus kan denken) gelezen.

  Voeg het voorgaande toe aan de DNA agenda van aanstaande dinsdag en de poppenkast is complet en een klucht waardig. Niet vanwege de wetgeving maar vanwege de belachelijke pogingen de wet buiten bedrijf te stellen.


  Maak melding

 49. Jojo, het lijkt me interessant om alle handelingen en documenten die betrekking hebben op de Terugroep wet te onderzoeken. Ik weet voor 100% zeker dat er meer onvolkomenheden kleven aan de wet. Ik ga ervan uit dat de wetgevers behoorlijke steken hebben laten vallen door bij het maken van de wet deze niet volledig te hebben dichtgetimmerd. Ik vermoed dat de NPS de onweersbuien reeds ziet naderen en dat men de eigen gemaakte fouten bij het maken/formuleren van de wet heeft ontdekt.


  Maak melding

 50. Beste RobG

  Ik heb de laatste tijd wat gestuntel met wetgeving in de DNA gezien. Onder andere een minister die wijzigingen behandelde op basis van een tekst die niet gedeeld was met de DNA.
  Voor mij is meer dan duidelijk dat er onvolkomenheden in de terugroep wet zitten. Echter men heeft het er nu mee te doen. Het is gewoonte naar de bedoeling te kijken. De bedoeling is bedrieglijk overlopen tegen te gaan.

  Of wie dan ook een bui ziet hangen is speculatie.

  Persoonlijk zie ik wel een bui hangen en dat is dat de nu een reparatie bedacht wordt die de bedoeling van de wet schaad en daarmee de rechtstaat ondergeschikt maakt aan de machtsstaat.
  De coalitie heeft er een handje na om gedurende processen in te breken in de rechtsgang met wetten die beogen de rechtsgang te hinderen of te frustreren.


  Maak melding

 51. De Terugroepwet is gewoon een dode letter omdat de formele werking ervan onuitvoerbaar is. Simpelweg omdat je iemand niet kunt verplichten om loyaal te zijn aan een politieke partij. Loyaliteit kun je niet afdwingen en heeft alles te maken met fatsoen. Politieke inzichten zijn aan verandering onderhevig omdat de politieke actualiteit kan worden gerekend tot een korte termijn situatie. De Terugroepwet is duidelijk geen wet van Meden en Perzen.

  Politici kiezen in eerste instantie voor een bepaalde politieke partij maar dienen de vrijheid te hebben om zelf te beslissen of ze bij een bepaalde politieke partij willen blijven of een eigen fractie willen beginnen etc.; andere opties zijn er niet. Toen Cheung uit de NDP overstapte naar de NPS, was er “niets aan de hand”. Toen iemand uit jong-NDP overstapte naar de PL, was er “niets aan de hand”. Toen Pahlad vanuit de NDP de overstap maakte naar de VHP was er “niets aan de hand”. Hij werd “welkom thuis” geheten, haha. Niemand sprak over eventuele omkoping door de NPS, de PL of de VHP. Zodra iemand overstapt naar de NDP is er volgens sommigen sprake van omkoperij door de NDP.

  De bedoeling van Somohardjo in deze hele kwestie is pur sang ordinaire rancune geweest. Het heeft niets met zetelverlies of iets dergelijks te maken gehad. Het is misschien een rare vergelijking, maar bijna nergens ter wereld wordt een Terugroepwet in het leven geroepen, net zoals je bijna nergens ter wereld tijdens je vakantiereis je vertrekdatum moet herbevestigen. In zo een moderne tijd, verwacht de SLM van je dat je je datum van vertrek bij hen moet bevestigen waarbij er wordt medegedeeld dat het voor de zekerheid is. De Terugroepwet is in het leven geroepen om voor de zekerheid te bewerkstelligen dat politici niet overlopen naar een andere partij.


  Maak melding

 52. Smatje

  een paar dingen:
  1) een politicus is gekozen op een programma door zijn of haar kiezers. Hij of zij vertegenwoordigd die kiezers en niet zijn eigen idee over wat die kiezers zouden willen. Overlopen naar een ideologisch 100% andere richting is dan ook Kiezers verraad.
  2) binnen een fractie stem je af en stem je op basis van in de fractie democratisch ingenomen standpunten (de meerderheid leidt). Alleen als je heel zwaarwegende redenen hebt stem je tegen de fractie discipline in omdat je zonder last of ruggespraak je geweten moet kunnen volgen.
  3) Sapoen en Chitan willen als minderheid de partij bijsturen en dat is niet logisch en realistisch. Ze gaan tegen de lijn van het bestuur, hun mandaat en de besluiitvorming van Algemene Leden Vergaderingen in. Al dat handelen maakt duidelijk dat zij geen lid meer zijn van de PL fractie en de PL als Partij.
  4) Cheung en Pahlad zijn met hun zetel nooit overgelopen naar een andere partij. Ze hebben binnen hun fractie een minderheidsstandpunt ingenomen. Er is na hun vertrek nog slechts een begroting behandeld waarna het verkiezingsrecess begonnen is.
  5) Cheung en Pahlad hebben ook bij de andere partijen nooit gestreefd naar een zetel of persoonlijke invloed.
  6) Principieel ligt de zaak heel anders omdat de NDP met de overlopers duidelijk een politieke agenda ingezet heeft namelijk slopen van de oppositie en getals matige versterking in de DNA.
  7) Een wet is een wet zolang deze in werking is, De wetgevende macht kan niet op de stoel van de rechtsprekende macht gaan zitten maar doet dat nu wel middels een overgangsclausule waarmee het een vonnis verkracht.

  Suriname is bij aanname van de gewijzigde terug roepings wet een machtsstaat geworden en plaatst zich buiten de democratische rechtsorde. In mijn ogen zouden alle internationale instituties de banden met Suriname moeten terug brengen tot het strikt minimale.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.