Transacties lastiger voor Surinaams bankwezen

38

PARAMARIBO, 5 mei – Het international geld- en transactieverkeer verloopt steeds lastiger voor Surinaamse banken. Evenals andere Caribische landen, wordt steeds meer last ondervonden van strengere wetgeving. Suriname heeft werk te verzetten.

Onder meer moet worden gericht op de bestrijding van witwassen. Dat is waar het de strengere wetgeving van de Verenigde Staten van Amerika om begonnen is. Door de strengere wetgeving trekken steeds meer Amerikaanse banken de handen af van de regio. “We moeten proactief zijn. Maar bovenal moeten we aangenomen wetten uitvoeren”, zegt Eblein Frangie, directeur van Finabank, tegenover de Ware Tijd.

Het is een manier om het internationale verkeer op gang te houden. Voor Suriname is vooral het verkeer via de Amerika van belang. De meeste betalingen naar en vanuit Suriname lopen via Amerikaanse banken. Om het toch levend te houden hebben Caribische banken onlangs voorgesteld een eigen bank in de VS op te zetten. Maar ook dan zal zelfcorrectie leidend moeten zijn om straf te voorkomen.

38 REACTIES

 1. Dat helpt dit lulverhaal van de minister van justitie ook niet echt…

  RECHTERLIJKE MACHT HEEFT ALLE RUIMTE VOOR VONNIS DECEMBERMOORDEN’

  JDe rechterlijke macht krijgt van de regering alle ruimte om in het strafproces rond de Decembermoorden tot een vonnis te komen. Dat zei justitieminister Jennifer van Dijk-Silos in Genève tegen de VN Hoge Commissie voor Mensenrechten die deze week het mensenrechtenbeleid van onder andere Suriname bespreekt.

  Ze stelde verder dat het strafproces rond de Decembermoorden gewoon afgerond moet worden. Ze legde de VN-commissie uit dat de rechtbank de zaak weer heeft opgepakt en de “volledige vrijheid en ruimte heeft om tot een vonnis te komen.”

  De minister verzette zich fel tegen de kritiek dat de Rechterlijke Macht niet onafhankelijk is en belemmerd wordt in haar werk. Ze benadrukte dat de regering ervan overtuigd is dat op basis van de scheiding der machten de rechterlijke macht in staat is schuldigen te vervolgen.

  De vertegenwoordiger van Nederland plaatste kritische kanttekeningen bij de Amnestiewet die in april 2012 aangenomen werd en Desi Bouterse en anderen vrijwaart van vervolging voor de Decembermoorden.

  De minister legde uit dat de gewraakte wet geen initiatief was van de regering maar van De Nationale Assemblee. Ze merkte verder op dat de regering zich bewust is van de situatie en geen zaken probeert te ontlopen. “Maar we kunnen niet aan slechts een deel van schenders van mensenrechten amnestie verlenen en andere mensenrechtenschenders uitsluiten. Ik heb het dan over de eerste amnestiewet.”

  De bewindsvrouw hield de commissie ook voor dat een proces is ingezet om met ondersteuning van de OAS tot waarheidsvinding te geraken. “Mijn volk, mijn land wil deze zaak op een goede manier afsluiten. Niet met oorlog. We proberen dat te doen volgens de aanvaarde principes van de rechten van de mens.”

  Daar trapt dus echt NIEMAND in….

  “De minister legde uit dat de gewraakte wet geen initiatief was van de regering maar van De Nationale Assemblee. Ze merkte verder op dat de regering zich bewust is van de situatie en geen zaken probeert te ontlopen”

  Dat zei ze dus met droge ogen….. wat een vreselijk mens.


  Maak melding

 2. DiDiBri: het is niet de schuld van de Caraïbische regeringen, het is de schuld van de wasmachine fabrikanten wereldwijd, zij maken hun wasmachines tegenwoordig zo duivelsgoed, dat we moeten witwassen, of we dat nou willen of niet.


  Maak melding

 3. @Henk Molenaar2016

  daarom viel ze letterlijk op haar bek in Zwitserland.Ze liet zich vervoeren in een rolstoel omdat mevrouw de vijftien minuten niet kon lopen.


  Maak melding

 4. De afschaffing van cash geld komt eraan. De 500 Eoro biljet wordt niet meer gedrukt en is verdacht. Starks volgen de andere biljetten. Alleen de 10 en 5 Euro biljetten zullen nog in omloop zijn, dus je moet flinke stapels hebben wil je een transactie van 1000 Euro doen. Daaro gaan mensen digitaal overmaken. Daarom gaan mensen alles digitaal doen waardoor de banken flink van je kunnen stelen en jij je bij hun moet verantwoorden voor jouw bezit!


  Maak melding

 5. ik hoop dat moordenaar voor goed de bak in gaat!!!!!!
  dan is su verlost van alle ellende!!!!!!
  bouta heeft geen visie!
  die man heeft een mulo diploma op zak!
  daarom stuurt hy het land richting LANDE!!!!!!
  na so a de!!!!!!
  70 procent van su volk is oerdom!!!!!
  vooral die gasten in het binnenland die kinderen alladol
  verwekken!!!!!
  ik zal zien hoe jullie nu babyvoeding en pampers zullen kopen!
  die spullen zijn haast onbetaalbaar geworden!
  strom en water zijn onbetaalbaar geworden!
  dagelijks sluiten er WINKELS!!!!!!!
  NA GADO POT BOUTA !!!!
  WELKOM IN DUBAI!!!!
  WNG SRTEE DE FOE STREE
  UN NO SA FREDE
  GADO DE UN FESIE MANG!!!!!!!!
  BOUTA GA NAAR HUIS!!!!!!


  Maak melding

 6. @Bimaru,

  Ze ziten echt te pushen om alles digitaal te doen voortaan. Maar mensen zijn inventief en gaan een parallelle systeem bedenken. Ze kunnen die Euro’s in hun mars stoppen.


  Maak melding

 7. Sjeesjes en sommigen worden boos op de 100% controle op Schiphol!!
  En zelfs Amerika vertrouwd het Caraibisch gebied nu ze Dino hebben en deze hun het geheim van witwas praktijken heeft verklapt.


  Maak melding

 8. @Christobal
  Zullen de waardeloze surinamers ons kunnen redden straks?Zo ver ik het weet wordt de surinaamse dollar nergens ter wereld geaccepteerd. Zelfs de advocaten van Dino worden in Euro’s uitbetaald!!


  Maak melding

 9. @ Jennefer van Dijk-Silos in Genève tegen de VN Hoge Commissie voor Mensenrechten ” de rechterlijke macht krijgt van de regering alle ruimte om in het strafproces rond de Decembermoorden tot een vonnis te komen.”
  van Dijk-Silos bevestigt hiermee dat de NDP-regering wel degelijk de rechtspraak in Suriname beïnvloed.

  Verder legde ze de VN-commissie uit dat ” de rechtbank de volledige vrijheid en ruimte heeft om tot een vonnis te komen.” Dit gezegd hebbende zal het vonnis uiteindelijk luiden: Bouterse schuldig aan massa moord, levenslang + 1 {één} dag achter slot en grendel. Parbo, RobG, Paraman, Paul, Mazda, misdaad tegen tegen de mensheid verjaart niet, snapè vous?


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar 2016
  Die silos had haar kleur bekend gemaakt vooraf..en het was PAARS!!
  Mijn goeie genade die vrouw denkt dat met een beoordeling van bouta een oorlog gaat uitbreken,althans zo doet zij de rest geloven!Wie heeft zin om zich op te offeren voor een moordenaar!!


  Maak melding

 11. met een veroordeling van Bouterse, pleegt die gladjanus, die lafaard eerder zelfmoord, dan rustig zijn levenslang+ 1{één} dag uit te zitten.


  Maak melding

 12. Men beweert over Jennifer van Dijk-Silos dat ze niet op haar mondje gevallen is.

  Volgens het laatste nieuws uit Geneve blijkt ook dat bezijdens de waarheid te zijn.
  Huhh?😞


  Maak melding

 13. Vraag 1: wat heeft voorgaande poster tegen digitale betalingen? Even uitleg aub.

  Vraag 2: is er ook bewegend beeld beschikbaar van onze minister van justitie? THE rollster?


  Maak melding

 14. Ik heb mijn bezorgdheid reeds geuit over de Surinaamse banken. Ik ben bang dat ze straks ook gaan omvallen. Zaken doen met het buitenland wordt steeds moeilijker en met name in Suriname zelf hebben mensen steeds meer moeite om hun hypotheek en leningen te betalen. De publieke verkopen van de Finabank nemen enorm toe en baren mij zorgen.
  a.u.b. geen Amerikaanse toestanden in Suriname.


  Maak melding

 15. Dre,

  Bericht uit dagblad Suriname.
  En maar hopen dat de paarse hooligans niet alle DSB edities van vandaag hebben verbrand, want dit bericht kan nog altijd vertaald worden als te zijn anti-propaganda.


  Maak melding

 16. Forummers, Odi odi.

  @Kruwa!
  Nog even een korte aanvulling op jouw reactie.

  Justitieminister wijst op gebrekkige faciliteiten VN in Genève

  Maar in Suriname noch in het parlement, heeft ze zelf de enorme gebrekkige faciliteiten van Suriname aangekaart.
  Kijk maar naar de overheidsgebouwen, straten, troittoirs waar de voetgangers helemaal niet op kunnen lopen.

  Misschien dacht ze hiermee de aandacht over de situatie in Suriname af te leiden.
  Maar daar trappen de vertegenwoordigers van de VN in Genève helemaal niet in.

  Mevrouw Jennifer van Dijk-Silos, moet bijzonder blij zijn, dat ze in het prachtige Genève in een rolstoel vervoerd mocht worden.
  Zo’n achterlijke & belachelijke opmerking in Genève, had ik helemaal niet van deze Jennifer Silos verwacht.

  @Dre!
  Ik ben ook nog geen (bewegend beeld) over die rolstoel tegengekomen.


  Maak melding

 17. Wat doet zieke Silos in GENEVE ?!
  Boi,ze heeft haar kansen gehad en nu is het reizen geblazen voor haar.En ze mag van haar rolstoel vallen duizend keer het deert haar niet. En dan heft ze het over mensenrechten schendingen maar ze verklapt niet dat ze de allergrootste mensenrechten Schender in Suriname beschermt. Dan gaat ze verhaaltijes zitten vertellen over de eerste amnestie wet waarbij Bruswijkop legale wijze amnestie heeft gehad en de tweede amestie wet waar bouta zich illegaal met amnestie beloonde. Toen bouta gevraagd werd omevenals Brunswijk amnestie te ontvangen voor zijn criminele daden toen zei hij ik ben geen kleine jongen,Case Closed.
  Toen voor zijn Eigen gemak is hij gaan rommelen aan onze grondwet voor de zoveelste keer en zei’kijk mensen ik heb een amnestie tegoed.O,maar de geschoolden weten dat die amnestie niet meer van kracht is,maar bouta weet dat hijmet dome surinamers te maken heeft.Hij kan ze elke dag iets wijs maken zonder dat de bevolking het door heeft, .
  Die Silos moet zich gaan scholen.Wat voor een nut heeft het om deze vergaderingen bij te wonen als thuis juist de criminelen beschermd worden doordezelfde afgevaardigden.
  Onbegrijpelijk,die surinamers.


  Maak melding

 18. Maak de borsten maar nat, niet met swit switie…….
  Dit is het startsein van de hyperinflatie. …de wisselkoersen gaan als een raket de lucht in….
  centrale bank wilt veilen noh…kisi oen boeng…


  Maak melding

 19. Nu snap ik het. Dit was al bekend bij sommigen. Dit verklaart waarom men nu meerdere rekeningen in Nederland tracht te openen. De nood is zo hoog dat men gebruik wilt maken van rekeningen van anderen.
  Henkes bedankt: lache
  Henk molenaar 2016 bedankt voor je posting
  John, het kan zijn dat men gewoon niet kan betalen, maar ik heb begrepen dat bewust de duimschroeven worden aangedraaid, zodat onroerend goed voor een appel en en ei kan worden opgekocht. Maar wat ik dan niet snap is waarom notarissen klagen dat er geen cent te verdienen is.
  By the way, het is niet leuk als iemand valt.


  Maak melding

 20. Dre,

  Er is helemaal niets tegen digitaal betalen, integendeel.
  In veel landen wordt eigenlijk alleen nog maar digitaal betaald.
  Prachtige manier om diefstal en berovingen van cash geld tegen te gaan.
  Ooit komt het hier ook nog wel zover.


  Maak melding

 21. Het is mij opgevallen dat elk nationaal probleem wordt omgezet in een regionaal scenario, waarom er eigenlijk?
  Dus hele caraibische gebied.
  Om ons allemaal in ander gedachte te brengen en om in deze klote idioten in de regering te geloven, mooi echt niettes dus.
  Zo achterlijk zijn wij dus niet….ik heb een Doorreis van Antillen naar su Gemaakt en DAAR is super magnefiek. ..


  Maak melding

 22. @cochise
  Help.
  1. Wat moet er dan gebeuren met de miljoenen in kluizen
  2. Wat moet ik de crimineel nu geven als hij mij overvalt? Moet ik mee om voor hem te gaan pinnen?


  Maak melding

 23. Pico,

  Die miljoenen in de kluizen blijven daar waarschijnlijk de eerstkomende jaren nog wel even liggen, maar het nationale betalingsverkeer zal erg veranderen.
  Wij Surinamers zijn gewend veel contant te betalen.
  Die manier van financiering gaat echt binnen nu en een aantal jaren helemaal verdwijnen.
  En als en crimineel je overvalt, moet je hem geven wat hij wil.
  Ik heb altijd geleerd, dat je je eigen leven of dat van je familie boven alles gaat.


  Maak melding

 24. @Pico

  Dat het euro 500 biljet uit roulatie gaat heeft mede als doel de coca producenten een hak te zetten. Naar verluid is het meer en deel van de euro 500 biljetten verzameld door drugs magnaten.
  Ze kunnen die onderling wel verruilen maar niet maar zo in grote aantallen inleveren en op rekeningen storten omdat er dan overal alarmbellen afgaan of de middle men heel goed betaald moeten worden voor hun witwas diensten.

  In Colombia kun je over een poosje euro 500 biljetten kopen met een discount van 50%.


  Maak melding

 25. Zo te zien houdt het witwassen van uit de Casino’s van Turken ea, criminelen in Suriname naar het buitenland/thuisland op.

  Ook de Suri’s die de afgelopen jaren schrikbarend rijk geworden zijn loopt op zijn laatste benen. Ook via de Caribische banken/belastingparadijzen of andere belastingparadijzen in de wereld, alle belastingparadijzen op een rij:

  In onderstaande lijst treft u een overzicht van de belangrijkste en meest interessante
  belastingparadijzen in de wereld. Deze gebieden worden ook wel jurisdicties genoemd.

  Belastingparadijs per werelddeel

  Om het voor u overzichtelijk te maken hebben we de jurisdicties onderverdeeld in werelddelen.

  Amerika & Caribisch gebied

  In Amerika & Caribisch gebied kunnen onderstaande landen aantrekkelijke fiscale voordelen bieden.

  Anguilla
  Bahama’s
  Barbados
  Belize
  Bermuda
  Britse Maagden Eilanden
  Delaware
  Panama
  St. Vincent & The Grenadines

  Azie en Midden Oosten

  In Azië en Midden-Oosten kunnen onderstaande landen aantrekkelijke fiscale voordelen
  bieden.

  Hong Kong
  Singapore
  Dubai / Ver. Arab. Emiraten

  Europa

  In Europa kunnen onderstaande landen aantrekkelijke fiscale voordelen bieden.

  Andorra
  Bulgarije
  Cyprus
  Gibraltar
  Guernsey
  Ierland
  Jersey
  Liechtenstein
  Luxemburg
  Nederland

  Indische Oceaan

  In de Indische Oceaan kunnen onderstaande landen aantrekkelijke fiscale voordelen
  bieden.

  Mauritius
  Seychellen

  Zuid Pacific

  In de Zuid Pacific kunnen onderstaande landen aantrekkelijke fiscale voordelen bieden.

  Samoa
  Vanuatu


  Maak melding

 26. Suriname moet zich niet laten gijzelen door die kolonisten. De noodzaak van een brics bank wordt hiermee weer bewezen.
  Het international geld en transactieverkeer kan anders ook via china lopen. We moeten de banden met amerika langzaam afbouwen.


  Maak melding

 27. Sommige klojo snappen het niet, imbeciel is het mooi woord ervan.
  Hoe meer chinese supermarkten, hoe sneller de dollars worden weggesluisd richting china, een richting verkeer.wat praat ie nou, transactie via china. EU zelf wilt die hondevreters niet meer hebben.


  Maak melding

 28. @ Roberto,

  Laat Parbo, hoor. Hij heeft het al moeilijk met zichzelf. Hij kan echt niet verder denken dan zijn bepoederde neus lang is. Wij moeten dit, wij moeten dat… Zinloze oneliners, meer kan hij niet bedenken. Alsof Suriname een wereldmacht is! Hahahaha.


  Maak melding

 29. Natuurlijk hebben de Surinaamse banken moeite met transacties. Als buitenlandse banken maar een seintje krijgen dat er een Surinaamse transactie op komst is gaan alle alarmbellen rinkelen en gaan digitaal alle kluizen op slot. Ze zijn niet gek!


  Maak melding

 30. @ Parbo,

  Mag ik even je geheugen opfrissen?

  BRIC is een acroniem uit de economie dat verwijst naar de landen Brazilië, Rusland, India en China, landen die zich in een vergelijkbaar stadium van economische ontwikkeling bevinden. Er wordt naar verwezen als “de BRICs”, “de BRIC-landen” of de “Grote Vier”.

  Dit al achterhaald. Brazilië heeft op dit moment een van de slechtst draaiende economieën van Zuid-Amerika. De economie van Rusland is op het nulpunt terechtgekomen (3 x devaluatie van de roebel in twee jaar), India kampt met grote werkloosheid en armoede en China’s economie is ook al een tijdje dalende. Goed alternatief, die BRIC-bank! Hoe kom je erop!


  Maak melding

 31. Ik denk dat Suriname niet zal kunnen voldoen aan de strenge anti witwas wetten van de VS, omdat de hele handels- en politieke elite rijk is geworden van witwassen. Deze elite kan niet schoon denken, hun geest en hersens zijn ernstig en blijvend vervuild. Pas als het volk in opstand komt en deze mensen echt wegjaagt, zou er iets kunnen veranderen. Maar daar is dit volk niet toe i staat. Ze hebben geen geheugen of een zeer kort geheugen. Eten, drinken en plezier is de norm.


  Maak melding

 32. @ S, Asagi,

  You’re damn right,

  Ik vraag me af hoe het kan dat één man 550.000 mensen gegijzeld houdt en in armoede heeft gestort. Het moet toch mogelijk zijn dat 550.000 mensen één man wegjagen?


  Maak melding

 33. @ Namoetjeer,

  Dus dat. De angst regeert. Maar vergis je niet. Zodra er één schot valt staan de Amerikanen, Fransen en Nederlanders al in je voortuin zonder dat je er erg in hebt.


  Maak melding

 34. Nog vijf jaar, geef me nog vijf jaar!
  Wel nu je heb die 5 jaren gekregen en je bent beland in het 2e jaar. Zie zowaar het resultaat van de lieger en bedrieger, maar bovenal de MOORDENAAR desie delano bouterse
  SU IS BIJNA BANKROET!
  MPP MALLOOT
  JIJ hebzuchtige moordenaar.EN DIE HELE PARLEMENT MET EN ZONDER OPPOSITIE.

  Ben bang dat ik lang moet wachten eer JULLIE allemaal sterven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.