Somohardjo: groenlicht IMF-akkoord straks illegaal

46

Pertjajah Luhur (PL)- Paul Somohardjo, leider van Pertjajah Luhur, voorziet problemen. Als de twee PL-dissidenten in het parlement blijven, worden alle besluiten illegaal. “De overeenstemming met het IMF, als die wordt aangenomen, is dan ook illegaal.”

Het is wat er staat te gebeuren als het voonis van de rechter niet wordt uitgevoerd. Het vonnis schrijft voor dat twee, Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen, vervangen moeten worden. “We kunnen onze politieke inzichten hebben, maar wij kijken naar de juridische positie van het parlement en de juridische besluiten van het parlement waarbij de twee leden betrokken zijn”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname.

Het dreigt nu fout te lopen. Niets wijst erop dat de twee binnenkort vertrekken. Zoals de oppositie en dus ook PL, het ziet, zullen alle besluiten van het parlement als onwettig aangemerkt moeten worden. “We kunnen onze politieke inzichten hebben, maar wij kijken naar de juridische positie van het parlement en de juridische besluiten van het parlement waarbij de twee leden betrokken zijn”, aldus Somohardjo.

Bekijk ook:

46 REACTIES

 1. De oppositie moet het IMF erop wijzen dat de overeenkomst volgens de Surinaamse rechter door twee onbevoegde leden van de Nationale Assemblee mede ondertekend is. Straks, over grofweg één jaar, is de volgende regering niet verantwoordelijk voor het illegale onderonsje tussen de paarse bende en het IMF. Mijn boerenverstand zegt mij dat de kans groot is dat het IMF dan mag fluiten naar haar geld als de nieuwe Surinaamse regering dit voorlegt aan een internationaal gerechtshof.


  Maak melding

 2. Als deze twee leden niet opstappen legt dit een bom onder de democratische rechtsstaat, de grondwet van de republiek Suriname, de wetgevende macht, de uitvoerende macht, de rechterlijke macht en internationale verdragen.

  De dief roept heel hardt, Houdt de dief!”
  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Stre Def Stre, Wi no Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. In dit geval is het erg moeilijk geworden de wetten te veranderen omdat er al een vonnis is.
  Anders verandert de coalitie steeds de wetten die hun hinderen.Bijv.Amnestie wet of lening plafond.Alles naar Afrikaans model.


  Maak melding

 4. Beste Passant met het aannemen van de amnestie wetgeving had de paarse roversbende al een bom gelegd onder de democratische rechtstaat. Verder wel met je eens. Dit bewijst maar weer eens dat Suriname een equivalent is van Zimbabwe.


  Maak melding

 5. Ik ben het volkomen eens met jullie, maar waarom geeft niemand maar een millimeter voorstel wat er gedaan moet worden om dit land uit de pinarie te halen. Komen jullie met voorstellen. Ik heb geen partij. Mijn werk is mijn partij, maar heb ik ook niets aan schelden en vingerwijzen.


  Maak melding

 6. Deze paarse besmette ex- aanbidder van baas is dubbel paars debet aan wat er gaande is in de paars misdadig verworden samenleving. Ook hij was gewaarschuwd, no go, no doe mee met baas en co…….ma paars stinkede cut vol macht-, heb-, en geldzucht hebben van hem gemaakt……….een paars onbetrouwbaar subject van groot paars kaliber toendertijd.


  Maak melding

 7. Creton, Wij kunnen wel een oplossing hebben, maar zolang er nog zoveel idioten in het land te vinden zijn die nog geloven in de loze beloften van paars, zijn wij machteloos, het is daarom te hopen dat het snel zo ondraaglijk wordt voor deze gekken dat ook zij niet meer geloven in die #€%& van DiDiBri en hem massaal de laan uitsturen.


  Maak melding

 8. Juist,die 2 zitten daar de boel illegaal te occuperen.Jaag Chitan en Sapoen weg!!
  De rechter heeft bepaald en ze moeten zich houden aan de uitspraak van de rechter Sapoen en Chitan hebben niks te bepalen en het IMF moet ook gek zijn als het vertrouwen heeft in deze 2 verraders
  Weg met Sapoen Chitan en het IMF!!.


  Maak melding

 9. @Creton
  Al 36 jaren lang en je vraagt wat onze voorstel is?!!
  De zaak is gaande sinds 1980 en heden nog heb je het lef om ons te vragen of we een voorstel ebben of niet?!
  Begrijp je dan ..BOUTA MOET WEG’,,,niet soms ?!


  Maak melding

 10. Natuurlijk moeten deze twee zo snel mogelijk uit de Assemble worden gezet, want ze hebben geen achterban meer.
  Maar dat alles betekent nog niet, dat een besluit van de regering om een deal te sluiten met het IMF illegaal is.
  De regering is daarin volstrekt autonoom, los van wat de Assemble van mening is.
  Het ergste wat de regering kan overkomen, is, dat zij naar huis wordt gestuurd, maar dat gebeurt natuurlijk niet gelet op de zetelverdeling in de Assemble.


  Maak melding

 11. @Cochise

  Als ik het goed begrepen heb bij de wet plafond staatsschuld hanteert men de koers per ultimo 2014 van 3,35 ik vind dat curieus. Het schijnt samen te hangen met dat 2014 het laatste jaar waarvan het BNP bepaald is, zodra het BNP van 2015 vastgesteld is wordt de koers per ultimo 2015 van toepassing en stijgt de buitenlandse schuld met ongeveer 25% omdat de koers dan 4,20 of zo iets gaat worden.

  Voeg de schuld bij die via Oppenheimer loopt en Suriname komt heel dicht in de buurt van het Schulden plafond en zal dan wel naar de DNA moeten lijkt mij.

  Het lijkt mij dat de regering niet maar zo eigenmachtig met het IMF en de nieuwe geldverschaffers kan dealen.

  Het lijkt mij ook dat het IMF niet maar zo zaken doet met een land waar het Parlement er voor spek en bonen bijzit. Hoewel Zimbabwe, Congo en Zambia geen landen zijn waar een hoog democratische niveau bereikt wordt.


  Maak melding

 12. JoJo,

  Mijn statement is, dat de regering en iemand anders verantwoordelijk is voor de deal met het IMF, niet de oppositie.
  Ik hoop, dat ik duidelijk heb gemaakt, dat het veel beter was geweest als de oppositie bij deze deal betrokken was.
  In Engeland (Brexit), Frankrijk (terrorismebestrijding), Duitsland (opvang asielzoekers), VS (normalisatie betrekkingen met Cuba) is dat bv. wel gebeurd.
  De regering Bouterse II heeft en duidelijke kans laten liggen.
  Helaas.


  Maak melding

 13. Het IMF is een koloniale organisatie waarbij het voorzitterschap om de beurt bekleed wordt door de VS en Europa. Het is een machtige tool in de handen van het Westen.
  Er wordt gezegd dat Obama, na z’n presidentschap, mogelijk de grote man kan worden van de VN of van het IMF.


  Maak melding

 14. Sapoen en chitan zijn illegaal in de dna!
  Tofffff boi!
  Zweef tekie moet afgestraft worden ja!
  Sapoen en chitan trekken jullie een beha
  En een in de bil aan!!!! Schaamteloos!!!


  Maak melding

 15. Mijns inziens is de regering bevoegd om te onderhandelen met het IMF en niet de oppositie. Ik heb begrepen dat de oppositie met veel tegenzin onlangs heeft deelgenomen aan een vrij recente DNA-vergadering inzake de kwestie rondom het IMF. De basistaak van de oppositie is om constructief samen te werken met de regering aan de uitvoering van het regeringsbeleid. Wat de oppositie telkenmale doet is zowat ieder regeringsbesluit doelbewust verwerpen, terwijl de economische situatie precair is en dus noopt tot snel en efficiënt handelen. Wat heb je als regering aan een oppositie die elk te nemen besluit tegenwerkt?

  De oppositie wekt de indruk elk middel aan te grijpen om te voorkomen dat de zittende regering, Suriname uit het slob haalt, middels diverse leningen. Enerzijds is het terecht dat er zorgen zijn omtrent terugbetaling van de mega-leningen, echter, dat is niet het zuivere doel van de oppositie om het IMF te benaderen. Het voornaamste doel van de oppositie is om met man en macht te voorkomen dat Suriname door middel van externe financiële hulp uit de benarde economische situatie wordt gehaald, zodat de armoede toeneemt en daarmee ook tegelijkertijd de burgerlijke ongehoorzaamheid toeneemt waardoor er veel protestdemonstraties zullen plaatsvinden om de huidige regering naar huis te sturen en vroegtijdige, dure verkiezingen, te houden, zodat “V7” uiteindelijk toch nog regeermacht kan verkrijgen. Er worden smerige tactieken toegepast en we weten niet wat zich allemaal binnen de muren van de DNA afspeelt. We weten niet exact wat de echte en juiste waarheid is.

  Zo wordt hier bijvoorbeeld op het forum geroepen dat de heer Sapoen en de heer Chitan zijn omgekocht door de NDP. Echter, waren Sapoen en Chitan vanuit de NDP overgestapt naar de VHP of de NPS or whatever, dan was er niets aan de hand. Dan was er geen haan die kraaide naar de formele werking van de Terugroepwet. En dan was er in de mindset van de Frontaanhangers ook geen sprake van omkoping of iets dergelijks. Zodra personen sympathiseren met de NDP, zijn ze volgens sommigen, “omgekocht”. Hebben personen een bepaalde aversie ten opzichte van de NDP, dan is er niets aan de hand en dan zijn ze niet omgekocht. En diezelfde personen schreeuwen moord en brand over de democratische rechtsstraat, maar ze kunnen het niet uitstaan als er andersdenkenden zijn die het democratische recht hebben om te stemmen op welke partij ze willen. Er gebeurt teveel binnen de DNA waarvan wij als outsiders niet alle ins en outs te weten zullen komen.

  Er zijn teveel valse aannames, valse tactieken en nog meer zaken die niet kloppen en bezijdens de waarheid zijn. Zo wordt er gesteld dat er gigantische bedragen op Zwitserse bankrekeningen zouden zijn geparkeerd. Anderzijds wordt er gesteld dat er op bankrekeningen in Saoedi Arabië geld zou zijn ondergebracht dat afkomstig is van Surinaamse parlementariërs. Het is soms zeer slecht gesteld met de fantasie van vele betweters hier op het forum. De geruchtenmachine draait overuren en is volop in beweging.


  Maak melding

 16. Overstappen van DNA-partijleden kost geld niemand weet hoeveel. DNA-voorzitter is partijdig maar mag rustig verder aanklooien. DNA-leden mogen lucratieve nevenfuncties bekleden maar niemand klaagt hierover.
  Eenmansfractie bestaat niet het overlopen is gauw gepiept. Aftreden vanwege kiezersbedrog in de verste verte niet.
  Besturen van een land is heel wat anders dan besturen van een bacovenwinkel waar alles toch vele malen beter gaat.


  Maak melding

 17. Een gevonniste zedendelequent praat hier over een vonnis.

  Die pokke zetels waren van de inmiddels opgeheven V-7 en V-7 was er voor even.

  Het CHS kent Perjaja Loehoer niet.


  Maak melding

 18. Dombo het zijn zetels v pl.
  V7 is ontbonden na de verkiezing
  En sapoentje is met chitan ervan door
  Gegaan met de zetels.
  Alleen v geld 1000000v sapoen en chitan
  $1000000
  Ok na moni en hebzucht law ding mang disie!
  Soso sjeng da is sakapoen jurist!!!!
  Haaien jonge haaien in su.
  Daarom heeft su geen $. Su skeer!
  Baas is grootste rover en heeft samen
  Met nog 7 anderen heel veel valuta
  V de staat op hun prive rek. Staan.
  A volk v su ey sribie!
  Bouta ey naaaaaai joe mars wreed!!!


  Maak melding

 19. Als ik alles nuchter bekijk kan alleen v7 leden terug roepen juist is vhp en pl en nps illegaal bezig want om apart in de dna te zitten is onmogelijk maar in su kan alles zolang
  Men voordeeel aan heb . V7 staat geregistreerd als politiek partij


  Maak melding

 20. ik word zo moe van die somo.
  in mijn nachtmerries zie ik hem op het podium staan en schreeuwen dat hij bereid is te sterven voor de ndp.
  begrijp me goed …..in mijn dromen is die pedo zo dood als een pier en in mijn nachtmerries leeft hij nog.
  maar goed ….karma bijt hem nu in zn kont.
  terwijl somo aan het huilen was op het podium , begluurde boterse hem van achter en staarde met een vastberaden blik naar somo zn sterretje en dacht : vriendje …..als ik je pak ga je schreeuwen als een schandknaap.

  somo schreeuwt nu alsof hij zonder vaseline gepakt is.


  Maak melding

 21. Sorry, ik zag een typo in mijn berichtje staan: “democratische rechtsstraat” moet uiteraard zijn: democratische rechtsstaat en/of democratische rechtstaat. Superveel sorry voor deze typo.


  Maak melding

 22. Overigens geloof ik er niets van dat overstappen van DNA partijleden veel geld zou kosten. Velen vergeten dat de keuze van partij een grondwettelijk recht is die past in een liberale democratie. Gelukkig hebben we hier in NL geen Terugroepwet. Deze wet is een dode letter en het werkt beperkend c.q. benauwend op de vrije politieke keuze van Surinaamse politici. Uiteraard is overstappen not done, maar die vrijheid moet er wel zijn als later blijkt dat een politicus zich niet meer thuis voelt in een bepaalde politieke partij.

  Voorbeeld: toen mevrouw Cheung overliep van de NDP naar de NPS was er niemand die haar terugriep. Ook werd er niet gerept over eventuele omkoping door de NPS.

  Voorbeeld: toen de heer Pahlad uit de NDP naar de VHP vertrok werd hij niet teruggeroepen maar “welkom thuis” geheten en in dat geval werd de Terugroepwet terzijde geschoven. Niemand sprak over enige omkoping door de VHP in dit specifieke geval.

  Voorbeeld: ik kan me nog herinneren dat iemand uit jong-NDP in 2015 overliep naar de PL en hij werd eveneens welkom geheten door Somohardjo. Er werd toen ook geen beroep op de Terugroepwet gedaan. Tevens werd niet over omkoperij gesproken.

  Maar …………………, zodra bepaalde politici zich aansloten bij de NDP was het hele land in rep en roer en had een bepaalde voorzitter van een bepaalde politieke partij plotseling “bewijzen” dat er sprake was van omkoping.


  Maak melding

 23. @ Cochise
  “Mijn statement is, dat de regering en iemand anders verantwoordelijk is voor de deal met het IMF, niet de oppositie.
  Ik hoop, dat ik duidelijk heb gemaakt, dat het veel beter was geweest als de oppositie bij deze deal betrokken was.”
  Perfect verwoord
  @ Basmatie
  Ik vond tót je laatste posting elke posting van je top, maar de laatste niet. Als je mij een plezier wilt doen, zou je dan de “oude” Basmatie weer tevoorschijn willen toveren


  Maak melding

 24. Smatje-geval is weer aan het mekkeren als een geit.

  Tijdens de eerste regering van Bouterse had het NF meer dan genoeg gewaarschuwd voor de economische malaise die Suriname te wachten stond.

  Haar godheid Bouterse heeft de boel belazerd door het tegendeel te beweren.
  Al na korte tijd na de verkiezingen van vorig jaar te hebben gewonnen, heeft Bouterse bevestigd dat de bodem van de staatskas in zicht begon te komen.

  Bouterse, de president zonder ballen, wist toen al dat hij Suriname niet samen met de regering en de coalitie uit het moeras zou kunnen halen, Vandaar dat deze niet waardige president luidkeels roept dat er schouder aan schouder, door vriend en vijand, gewerkt zal moeten worden om Suriname er weer bovenop te krijgen.
  Nu is iedereen nodig ook de degenen van wie hij vindt dat ze geen eerlijke mensen zijn.

  Laat Bouterse zichzelf maar eens goed in de spiegel in de bekijken.
  Bouterse heeft in beide handen te grote gaten, vandaar dat de staatskast zo goed als leeg is. Sparen voor tijden als de nood aan de man komt, heeft deze president niet gedaan.

  De oppositionele partijen moeten meer hun tanden laten zien.


  Maak melding

 25. Imf hahahawha…..
  Bouta ey saka stront gie ding sma
  Mooi zo nog 5
  Moro ey doro!!!!!
  Un go pai allerlei verhoging jere gie wanbeleid!!!!
  A su volk koppig!!!!


  Maak melding

 26. @henri55

  deze regering en coalitie hebben een gigantische hekel aan alles wat keurig is.Een hekel hebben ze ook aan alles dat volgens recht en wet gaat.
  Heb al jaren geen aanbesteding van deze regering gezien.Maar wel dat ze elke aannemer in Sur.nog betalen moeten.
  Steeds schreeuwen ze waaraan de miljarden besteed zijn.En dan blijkt dat ze voor de uitgevoerde werken nog betalen moeten.
  Twee scholen en een brug van honderd meter hebben ze gebouwd voor 1,5 miljard US.


  Maak melding

 27. @ pico
  sjorry , mijn excuses maar als ik die kop van die somo zie dan komt er een waas voor mijn ogen en mijn beperkte verstandelijke vermogens slaan op tilt.
  was somo niet samen met lonnie lid van het jungle commando ?
  had somo niet gezworen ddb aan te pakken al zou het zijn dood worden ?
  was het niet deze somo die deel uitmaakte van de vorige regeringscoalitie die al de valuta en goud reserve tijdens de vorige regering hebben verduisterd ?
  was het niet deze somo die voor de iamnasty stemde?
  is het niet deze opportunistische somo die nu in de floppositie zit en zich nu weer presenteert als alternatief ?
  kortom ….somo staat voor mij aan de basis van het kwaad .
  ik heb een lijstje met personen van wie ik niets anders wil horen dan een overlijdens bericht en somo staat op de 2e plaats .

  ik begrijp niet waarom de pl achterban deze man niet wegwerkt en een andere voorzitter kiest


  Maak melding

 28. jacobus@Heel goed beschreven .

  Met dat van IMF 480 miljoen usd gaat NDP de Dijk van Coronie en Commewijne afmaken .

  Lucht projecten op papier NDP gaat als uitvoeren .


  Maak melding

 29. Eigenlijk zijn Bouterse en Somo van hetzelfde laken een pak.
  Beiden kunnen als geen ander hun achterban manipuleren, in een hoek manoeuvreren, zoet houden.
  Hun achterban blijft dat maar slikken, maar pas op als ze het eenmaal beu zijn, dan zijn de rapen echt gaar.


  Maak melding

 30. @ Imro

  Het zweef tikie mentaliteit zal nooit verdwijnen mi boy, daarom is het land naar de klote gegaan !

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 31. Paé moet gewoon thuis op zijn veranda op een schommelstoel zitten met een koude djogo naast zich.
  En het is beter als Sapoen was gebleven en Somo weg. Sapoen is jonger en heeft een bredere kijk wat er gaande is ! Terwijl Paé alleen aan jonge meisjes denkt,en aan zoveel geld langs slinkse wegen binnenhalen.
  Mijn advies aan Paé is ; mulé matjol matjol, nandoor kimpool. ! ( ga naar huis, en ga Chinese taya telen )

  Lol.


  Maak melding

 32. Overigens geloof ik er niets van dat overstappen van DNA partijleden veel geld zou kosten. Velen vergeten dat de keuze van partij een grondwettelijk recht is die past in een liberale democratie. Gelukkig hebben we hier in NL geen Terugroepwet. Deze wet is een dode letter en het werkt beperkend c.q. benauwend op de vrije politieke keuze van Surinaamse politici. Uiteraard is overstappen not done, maar die vrijheid moet er wel zijn als later blijkt dat een politicus zich niet meer thuis voelt in een bepaalde politieke partij.

  Voorbeeld: toen mevrouw Cheung overliep van de NDP naar de NPS was er niemand die haar terugriep. Ook werd er niet gerept over eventuele omkoping door de NPS.

  Voorbeeld: toen de heer Pahlad uit de NDP naar de VHP vertrok werd hij niet teruggeroepen maar “welkom thuis” geheten en in dat geval werd de Terugroepwet terzijde geschoven. Niemand sprak over enige omkoping door de VHP in dit specifieke geval.

  Voorbeeld: ik kan me nog herinneren dat iemand uit jong-NDP in 2015 overliep naar de PL en hij werd eveneens welkom geheten door Somohardjo. Er werd toen ook geen beroep op de Terugroepwet gedaan. Tevens werd niet over omkoperij gesproken.

  Maar …………………, zodra bepaalde politici zich aansloten bij de NDP was het hele land in rep en roer en had een bepaalde voorzitter van een bepaalde politieke partij plotseling “bewijzen” dat er sprake was van omkoping.


  Maak melding

 33. Gelukkig hebben we hier in NL geen Terugroepwet. Uiteraard is overstappen not done, maar die vrijheid moet er wel zijn als later blijkt dat een politicus zich niet meer thuis voelt in een bepaalde politieke partij. De keuze van partij is een grondwettelijk recht dat uitstekend past in een liberale democratie. In de meeste landen is het een normale zaak als een politicus overloopt of een éénmansfractie of politiek anderszins start. Er wordt niet zo spastisch gedaan over zetels meenemen en dergelijke.

  Overigens vind ik het belachelijk dat de oppositie zich afzonderlijk tot het IMF richt, aangezien zij daartoe niet bevoegd is, en aangezien haar motieven niet zuiver zijn. De oppositie grijpt elk middel aan om regeermacht te verkrijgen en respecteert daarbij de keuze van het electoraat in zijn geheel niet. Als je de bewegingen van de oppositie oplettend volgt, zijn ze nu al bezig om campagne te voeren in aanloop naar de verkiezingen van 2020. Terwijl de Surinaamse economie balanceert op het randje van de financiële afgrond, probeert de oppositie de huidige regering met man en macht haar mandaat te ontnemen. Elk middel wordt aangegrepen om dat te doen. Bijna heiligt het doel de middelen. In plaats dat men met alle mogelijkheden die er zijn, probeert samen te werken met de coalitie, om het land uit het slob te halen en weer economisch gezond te maken, probeert men het land nog dieper in de afgrond te duwen. Als je huis in brand staat ga je toch het vuur blussen en niet nog meer vuur aansteken zodat het huis binnen no time afbrandt?

  Zo feliciteerde Santokkie de Guyanese president vorig jaar namens de VHP met het winnen van de verkiezingen in Guyana, terwijl de NDP dat reeds enkele dagen eerder had gedaan namens de gehele Surinaamse samenleving. Tevens betoog Santokkie ook mede namens de VHP aan Hollande zijn medeleven wegens de terroristische aanval in Parijs in januari vorig jaar, terwijl de Surinaamse regering dat reeds enige dagen van tevoren had gedaan. Santokkie waande zich al de president van Suriname te zijn, terwijl hij respectloos, onprofessioneel en zeker politiek incorrect handelde jegens het Surinaamse staatshoofd en de Surinaamse samenleving. Hoe zou het zijn als Rutte een belangrijke bespreking had met de VN in Brussel en daags na deze bespreking, Wilders naar Brussel zou gaan om eveneens met de VN te praten? Dat is toch belachelijk? En het maakt een rare indruk want daardoor wordt NL niet als serieuze gesprekspartner beschouwd.
  Wat Suriname betreft, zou het van enige klasse getuigen als de volksvertegenwoordiging zij aan zij en schouder aan schouder constructief samenwerkt om de economie weer op gang te brengen en vooral de export vanuit Suriname zoveel als mogelijk uitbreidt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.