Nederlandse krans bij Monument voor Gevallenen in Suriname

40

De Nederlandse ambassadeur in Suriname Ernst Noorman heeft vandaag een krans gelegd bij het Monument voor Gevallenen in Paramaribo, ter herdenking van de Surinaamse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Deze soldaten maakten deel uit van het Nederlandse contingent van de geallieerde troepen.

Op 4 mei is het precies 71 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Bijna 500 Surinaamse militairen hebben aan WO2 deelgenomen onder de vlag van Nederland, toen nog moederland van de kolonie Suriname.

Bij de kransenceremonie waren ook aanwezig: Defensieminister Ronnie Benschop, waarnemend legerchef kolonel Adolf Jardim, de Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan en voorzitter Fred van Russel van de voorzitter van de Federatie van Oud-strijders en Veteranen.

40 REACTIES

 1. Ruim 2 miljoen Brits-Indiase soldaten namen deel aan WOII. Daarvan zijn er zo’n 250.0000 gesneuveld.
  Deze soldaten hebben overal gevochten voor de geallieerden, in Azie hebben ze de Japanners gestopt, tegen Rommel in Afrika, in Europa tegen de Nazi’s.
  Ik zag nog op oude zwart-wit beelden mannen in Indiase tulbands op tanks bij de bevrijding van een Nazi concentratiekamp. Dus ook de Nederlanders hebben veel te danken aan deze soldaten.
  Maar herdenkt ook maar 1 Nederlander ooit een Brits-Indiase soldaat? Nooit. Ze herdenken alleen Polen, Amerikanen, Britten, Canadezen. Dus alleen de blanke soldaten. De rest (niet-blanken) kunnen stikken.


  Maak melding

 2. @Vijay

  Hoe kom je daar nou bij?

  Letterlijk is de definitie van de dodenherdenking “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”.

  Vind je het niet een beetje onsmakelijk om dan op een dag als deze dit soort flauwekul te spuwen op een forum?


  Maak melding

 3. Hoezo flauwekul?
  Vertel mij: hoeveel Nederlanders zullen tijdens de kranslegging gedacht hebben aan eeb dode Indier? Heb jij gedacht aan een dode Aziaat? Zeg het heel eerlijk!!


  Maak melding

 4. De bevrijding van Europa is ten koste gegaan van andere volkeren. Terwijl de Britten moord en brand schreeuwen over Nazi’s die eeb Joodse holocaust heben veroorzaakt, verzwijgen ze met al hun middelen dat zijn een vele malen grotere holocaust hebben veroorzaakt. Niet 1 keer, maar meerdere keren.
  De Britten hebben zowel tijdens WWI en WWII de oogsten van India weggeroofd en naar Europa gebracht voor hun soldaten en bevolking.
  Het gevolg van deze voedselroof was dat er in beide oorlogen, tientallen miljoenen Indiers zijn gestorven vanwege voedseltekort: ondervoeding!!
  Ik heb foto’s gezien op Internet van helemaal tot op de graat vermagerde Indiers, precies zoals uitgemergelde Joden in de concentratiekampen.
  Ja, de Westerligen beheersen de media, de Academische wereld en de nieuwsvoorziening en kunnen daarom al hun misdaden toedekken.
  De Britten zijn vele malen grotere Nazi’s dan de Nazi’s zelf. Alleen, omdat ze als winnaars uit de oorlog kwamen, hebben ze al hun misdaden mogen wegpoetsen. Denk maar aan Nederland dat vreselijke oorlogsmisdaden beging in Indonesie en waar tot aann de dag van vandaag niks van wordt verteld in de geschiedenisboeken. Net zoals Bouterse de decembermoorden uit de boekjes houdt.
  Groot Brittannie (groot in roven en moorden) is de grootste holocaustveroorzaker en ellende veroorzaker in de wereld en NIET de Nazi’s!!
  De holocaust op de Indiers, door zowel de muslim Mughals als door de christelijke Britten, zijn de grootste in de geschiedenis van de mensheid en NIET de holocaust op de Joden!!! We worden volstrekt voor de gek gehouden door de historici, die eten uit de hand van deze misselijkmakende machten.


  Maak melding

 5. @Paul,

  De vraag is eerder: wat heb JIJ tegen de WAARHEID? Waarom heb jij er moeite mee wanneer ik hier de WARHEID schrijf? Heb je de leugen dan zo lief?
  Overigens heb ik niks tegen DE blanken, wel iets tegen ENKELE blanken, nl degenen die de boel belazeren.


  Maak melding

 6. @Paul,

  Overigens heb je – heel laf – de vraag niet beantwoord of je wel ook maar 1 moment gedacht hebt aan een Aziaat als slachtoffer van WOI en WOII. Geef maar alsnog het antwoord als je serieus op deze kwestie wil ingaan.


  Maak melding

 7. @Vijay

  Het is wonderlijk hoe jij een dodenherdenking die er is voor alle mensen en soldaten die zijn gestorven wereldwijd tot een racistisch dingetje weet te maken. Je moet je dood schamen weet je dat? Dat je online op 4 mei hier je ego tentoon loopt te stellen over de ruggen van nabestaanden die dit wellicht onder ogen komt. Om misselijk van te worden. Als je zo’n flinke kerel bent waarom ga je dan niet naar zo’n herdenking toe en trekt je bek open? Maar dat durf je niet lafbek.


  Maak melding

 8. Vijay
  @Paul,

  Overigens heb je – heel laf – de vraag niet beantwoord of je wel ook maar 1 moment gedacht hebt aan een Aziaat als slachtoffer van WOI en WOII. Geef maar alsnog het antwoord als je serieus op deze kwestie wil ingaan.

  Dat jij zelfs op een dag als deze nog in zwart en wit durft te denken tekent jou zieke geest.


  Maak melding

 9. Velen zeggen wel – uit gebrek aan kennis – dat de Nazi’s de grootste holocaust in de wereldgeschiedenis hebbben veroorzaakt, maar dat is pure lariekoek.

  De moslims, de Mughals, hebben in India 500 miljoen Indiers als slaaf verkocht en 100 miljoen Indiers koelbloedig vermoord gedurende hun 800 jaar durende overheersing van India.

  De christelijke Britten hebben zo’n 60 miljoen Indiers de dood ingejaagd alleen al door voedselroof. Zowel tijdens WWI en WWII hebben ze de oogsten in India geroofd en het voedsel naar hun land gebracht om hun bevolking te voeden en de soldaten te voeden. Dat er daardoor hongersnoden ontstonden in India waarbij tientallen miljoenen Indiers stierven, zal hun worst geweest zijn.
  Hun historici en de meeste Indiase historici die door de Britten worden gesponsord, vertellen deze waarheden niet aan de wereld. Intussen spelen deze moorddadige bloeddorstige machtswellustige lieden heilig en doen zich voor als weldoener van de mensheid en als kampioenen mensenrechten. De grootste vertrappers van de mensenrechten, de mensenbeulen, die kampioen mensenrechten gaan uithangen. Wat een ironie.
  En intusssen wel alle schuld op de Nazi’s afschuiven en wel de gruwelijke misdaden van de Nazi’s jaarlijks belichten, maar met geen woord reppen over de eigen onmenselijke misdaden!!


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar,

  Juist op een dag als deze moet je aan de kaak stellen wie schijnheilig is en wie niet.
  Zeg eens Henk Molenaar, heb jij ook maar 1 seconde stil gestaan bij een Aziaat die z’n leven heeft opgeofferd voor de bevrijding van Europa?
  Zo nee, hoe lafhartig en schijnheilig en een misselijk mens kun je dan zijn? Erger kan toch niet? Wel denken aan de blanke slachtoffers, maar niet aan de niet-blanke slachtoffers!!
  Terwijl jullie mannen en vrouwen beschutting zochten als NsB’er, moesten de Indiers de kastanjes uit het vuur halen voor jullie. Schandelijk!!!


  Maak melding

 11. Vidjai is ontmaskerd als racist. Dat zegt toch wat van hem in deze multi-religeuze en culturele samenleving. Hij verpest het voor zich zelf. Ik durf te wedden, dat vele Aziaten anders dan hem denken. Foei toch!!!!!!


  Maak melding

 12. Waren Joden ook slavenmeester en houders in Suriname of is Susanna du Plessis een franse mevrouw geweest die van babies hield?

  Wie waren de plantage-eigenaren precies en wat is er met de koelies (bijnaam door blanken gegeven) op Marienburg allemaal gebeurt? Film “Hoe duur was de suiker” geeft volgens ingewijden hier meer duidelijkheid over.


  Maak melding

 13. @Creton,

  Als de waarheid zeggen racistisch is, dan ga ik graag door voor een racist.
  Maar jij moet je wel afvragen waarom een oorlog van Europeanen onderling die elkaar uitmoordden en en passant ook de hele wereld daarin meesleepten, waarom dan niet-Europeanen – zelf slachtooffer geworden van de Europenanen – de Europese ‘slachtoffers’ moet gaan herdenken. En je moet je afvagen waarom de Europeanen ondanks dat ze al 70 jaar deze herdenking vieren, rustig doorgaan met het kapot bombarderen van andere volkeren.
  Van hoeveel respect naar de eigen WOII-slachtoffers getuigt het wanneer diezelfde regeerders die nu hun eigen overledenen herdenken, vrolijk doorgaan met het maken van nieuwe slachtoffers op andere continenten? Ooit daar bij stil gestaan? HET IS ALLEMAAL SCHIJNVERTOON!!!!!


  Maak melding

 14. @ Vijay.

  Hallo Bhaija ( Widjai )

  Je schrijft het zelf Britsche — Indiase soldaten, die hebben toch niet voor NL gevochten ?
  Waarom moeten de Nederlanders hun dan herdenken ?
  De Surinamers wel, sommigen waren zelfs vrijwillig in het leger gegaan, ( ga nou niet alles zwart op wit zien a.u.b.)
  Want nu wordt je al als rascist uitgemaakt, dus kapt er mee.

  Jacko


  Maak melding

 15. @ Vijay,

  Het onderwerp gaat over de kranslegging voor alle slachtoffers die tijdens en na WO 2 zijn gevallen in militaire conflicten. Niet over jouw frustratie. In welke eeuw ben jij geboren? Waarschijnlijk nooit van Mahatma Ghandi gehoord? En aan racistische Indiërs hebben wij helemaal geen boodschap.


  Maak melding

 16. Ik vind het een goede zaak dat de gevallenen herdacht worden en daarbij ook de Surinaamse soldaten welke zijn gesneuveld en onder andere dankzij deze helden ik in vrijheid kan en mag leven.


  Maak melding

 17. @Vijay.

  आप एक नस्लवादी हैं
  aap ek naslavaadee hain

  आप इतिहास का मिथ्याकरण करने की क्या ज़रूरत है
  aap itihaas ka mithyaakaran karane kee kya zaroorat hai

  पिछड़े Hanoeman
  pichhade hanoaiman


  Maak melding

 18. @JZwartmans,

  Zonder de Brits-Indiase inbreng zou het veel langer duren – of misschien wel nooit – voordat de GEALLIEERDEN de Nazi’s konden verslaan. Zonder het Indiase weggeroofde voedsel zouden de Britten het veel moeilijker hebben gekregen. De Brits-Indiers hebben ook in Indonesie gevochten tegen de Japanners. Dus, ze hebben een grote bijdrage geleverd aan de nederlaag van de Nazi’s waardoor ook Nederland bevrijd kon worden.
  Tot aan vandaag zijn er Italianen die de Sikhs die slag leverden in Italie tegen de troepen van Mussolini en de Nazitroepen, herdenken. In Frankrijk en Belgie zijn er kerkhoven van gevallen Brits-Indiase soldaten. Bovendien moet je weten dat de Indiase soldaten soms zelfs geen winterkleding kregen in de winter tijdens de gevechten en veel minder eten kregen dan hun blanke Britse collega’s en ook minder goed bewapend waren. Toch hebben ze veel prijzen voor getoonde moed gekregenvan het Britse leger na de oorlog.
  Toen de Britten zagen dat de Iniers uitstekende soldaten waren die niks voor hen onderdeden, besloten ze na de oorlog snel uit India te vertrekken. De reden was niet Gandhi, maar de Britse vrees dat als deze soldaten zich bij de nationalistische vrijheidsbeweging zouden aansluiten, de Britten dan geen schijnvan kans zouden maken.
  De Britten hebben Gandhi alleen maar misbruikt om hun agenda – tweedeling van het continent in 2 staten, India en Pakistan – door te drukken. Hun werkelijke reden van aftocht was de vrees voor de intussen ervaren Indiase leger. En de vrees voor deze leger heeft ze ertoe geleid dit leger te splitsen: een deel voor Pakistan en een deel voor India en ervoor te zorgen dat deze 2 legers het constant aan de stok zouden hebben met elkaar opdat ze niet zouden kunnen uitgroeien tot een wereldmacht. Want de Britten hadden al door dat de Indiers – zowel de soldaten als de officieren – niks minder waren dan hen op het slagveld.
  Enfin, de strekking van mijn verhaal was: waarom herdenkt men alleen de blanken en ook niet de niet-blanken?
  Oftewel, om dat te bereiken, waarom verzwijgt men de rol van de niet-blanken? Waarom mag het grote blanke publiek niet weten hoveel niet-blanken het leven hebben gelaten voor hun vrijheid? Voor de vrijheid van de Henk Molenaars en hun ouders en familie? Men zou zich best wel wat dankbaarder kunnen tonen, bijv. door ook eens een keertje de Indiase of Pakistaanse ambassadeur uit te nodigen een krans te leggen en het niet alleen een blanke evenement te maken.


  Maak melding

 19. @FBI,

  Je zegt het goed : een kranslegging voor ALLE sachtoffers van WOII. Maar dan moet je het publiek ook vertellen wie AL die slachtoffers waren. Het publiek denkt dat alleen de blanken – m.n. de Joden – het slachtoffer waren. Weet het publiek veel hoeveel bloed va niet-blanken is gevloeid voor hun vrijheid? De overheid verzwijgt dit, de historici verzwijgen dit. Met welk reden?

  @SARAMA,

  Man, ik spreek geen urdu. What the h… is een naslavadee?
  De mithyakaran – vervalsing – va de geschiedenis is iets wat de Britten en Westerlingen doen. Hun moet je erop aanspreken.
  De moslims in India – daar doel jij waarschijnlijk op – hebben nooit verzwegen dat ze tientallen miljoenen Hindoes vermoord hebben. Integendeel, vol trots meldden hun kroniekschrijvers dat de Mughal moslimvortsen zich flink hun Islamitische taak kweten door zoveel moeglijk Hindoes te vermoorden en aop allerlei andere manieren het leven zuur te maken. Het staaat allemaal opgetekend in hun kronieken. De Britten daarentegen hebben alle sporen van hun misdaden proberen te wissen. Ook de Nederlanders hebben hun sporen in Indonesie proberen te wissen.


  Maak melding

 20. Vijay is aanhanger van de “Hindoe Power”.

  “Hun (Britten) werkelijke reden van aftocht was de vrees voor de intussen ervaren Indiase leger”

  De Britten hadden zojuist de ultra fanatieke Japanners en de legers van Nazi-Duitsland in de pan gehakt. Je gelooft toch dat ze daarna nog bang waren voor het “ervaren Indiase leger”

  Doe ff normaal


  Maak melding

 21. @Henk Molenaar2016,

  De Britten waren met minder in India, hun legers waren uitgeput, hun financien waren uitgeput, hun soldaen waren uitgeput.
  Als ze opnieuw soldaten en materieel naar India zouden moeten sturen om dat land gewelddadig in hun greep te houden, zou UK helemaal failliet gaan. Bovendien waren de Indiase soldaten geharde soldaten ngeworden die alles wisten van de Britse taktieken en hoe hen te bevechten, ook nog op Indiaas terrein met de Indiase bevolking achter hen. Dus het was alleen maar logisch dat de Britten bang waren voor deze leger. Dit is bevestigd door de toemalige premier van the UK.


  Maak melding

 22. @Creton,

  Misbruik je vrijheid – die je mede dankzij de Indiers hebt gekregen – niet om anderen dingen voor te schrijven. Achrijf jezelf wat voor, niet anderen.

  Het onderwerp is herdenking. Mij vraag is waarom worden niet-bllanken niet herdacht. Hoe wjk ik dan af van het onderwerp? En hoe zou jij het begrijpen zonder introductie?


  Maak melding

 23. @SARAMA,

  Ji bent waarschijnlijk een moslim, vandaar dat ji het Arabische woord naslavaadi gebruikt. Zoals je weet, waren moslims zeer grote racisten en hadden ze wel woorden daarvoor. Hindoes hebben geen woord voor racisme, omdat racisme niet in hun ideologie voorkomt. Ook omdat mensen van zowat alle kleuren enn vormen en gedaanten al sinds onheugelijke tijden Hindoe zijn, itt to jullie Arabieren die pas kort moslim zijn. Arabieren beschouwen zichzelf als de enige echte moslims en kijken neer op andere moslims. Over kaste gesproken.


  Maak melding

 24. Forummers, Odi odi.

  Dus vandaag is (Vijay) aan de gang op het forum.
  Ik heb het vaker ook gelezen over de aanwezigheid van militairen uit diverse voormalige Koloniën tijdens (W.O II)

  Google even naar de volgende artikelen.
  Indiase-soldaten-in-Zandvoort.

  OORLOG EN BEZETTING
  Nederland in 1940-1945, De geschiedenis in topstukken uit het NIOD-archief

  De lotgevallen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog zijn beschreven en verbeeld in talloze boeken, films, documentaires, artikelen en radio- en televisie-uitzendingen. Maar…

  ‘Van zeer vele kanten word ik gewezen op de misdragingen van de Brits-Indische bezettingstroepen in de omgeving van Haarlem.

  Deze kleurlingen maken het ofwel de vrouwen in het gebied van hun kwartieren erg lastig, ofwel zij weten met behulp van hun Engelsche taalkennis in aanraking te komen met meisjes,
  die dit wel zeer interessant vinden, maar de consequenties niet kunnen overzien.’

  Raadpleeg het artikel zelf.
  Want het is te lang om hier als reactie te vermelden.

  En het volgende artikel kwam ik ook nog tegen.

  De Tweede Wereldoorlog sleepte ook de koloniën mee.

  De Tweede Wereldoorlog wordt niet voor niets wereld-oorlog genoemd.
  Mannen en vrouwen van over de hele wereld werden in het conflict meegesleept.

  De rol van zwarte mannen en vrouwen wordt echter stelselmatig genegeerd.
  Een aantal speelfilms brengt daar nu enigszins verandering in.

  Maar laten wij met z’n allen in ‘vrede leven’.
  Helaas gebeurt dit helemaal niet.

  Veel lees plezier.


  Maak melding

 25. Ik heb niets tegen Nederlanders, maar ik zou als ik in die tijd geleefd had voor geen cent in het Nederlandse leger gediend hebben, ten eerste was je in die tijd als niet Bakra een tweederangsburger. Ik ken ook Surinaamse veteranen die tot hun dood een AOV gat hebben gehad. Nederland had zich vergist, waardoor de weduwe van zo’n Surinaamse veteraan een volledige AOV uitkering kreeg toen zij in nederland woonde, toen die vergissing ontdekt werd moest ze het te veel ontvangen bedrag terugstorten, terwijl Nederland een van de rijkste landen op aarde is, maar je hebt nu eenmaal een OIC mentaliteit of je hebt het niet.

  Als ik me niet vergis heeft ook van Russel geen Nederlandse uitkering, hij en zijn steeds kleiner wordende groep kunnen nog steeds niet dezelfde voorzieningen krijgen als hun collega’s die toevallig met een beetje minder pigment geboren zijn, terwijl ook zij hun leven voor de vrijheid van Nederland op het spel hebben gezet.

  Als ik van Russel was geweest zou ik mijn gevallen Surinaamse kameraden nooit samen met de Nederlandse ambassadeur hebben herdacht. Laat de Nederlandse ambassadeur zijn hypocriete krans maar gaan leggen op de Dam in Amsterdam.


  Maak melding

 26. Deze kranslegging is voor de gesneuvelde Surinaamse militairen.
  Respect voor hun daden.
  Maar de krans wordt ook gelegd voor Anton de Kom.


  Maak melding

 27. @paul
  Juist op zo’n dag moet je hiervoor aandacht vragen. Het zet mensen tot nadenken omtrent ongelijkheid. De Nederlandse overheid wil dit liever in de doofpot. Net als het niet willen aanbieden van verontschuldigingen voor het houden/misbruiken van zwarte Afrikanen. Ook het ontkennen dat de zwarte piet verheerlijking racistisch is. Willen doofpotten wat er in Indonesië voor en na de tweede wereldoorlog met de bevolking is gedaan. Zij die alle mistanden in het verleden van Nederland willen doofpotten. GA JE MAAR DIEP SCHAMEN.


  Maak melding

 28. Streekziekenhuis St. Vincentius Nickerie krijgt geschenkzending van ziekenhuis Brunssum in Nederland. Terug sturen dat spul, ze hebben toch niks nodig van de klote Nederlanders. Hoe ziek is het land eigenlijk, heel ziek!


  Maak melding

 29. Die kranslegging is gewoon een symbool uit respect en dankbaarheid voor hun die hun leven hebben gegeven voor onze relatieve vrijheid, niets meer en niets minder, alles wat je er aan negativiteit aan toevoegt komt uit je eigen bekrompen of verwrongen geest jammer wees blij dat je jezelf kunt bewegen waar je wilt en kunt zeggen wat je wilt


  Maak melding

 30. Kunnen / mogen we niet Bevrijdingsdag en Dodenherdenking in een breder perspectief zien / plaatsen ?? Omdat we willen leren van het verleden zodat we de toekomst kunnen verbeteren ..
  Kunnen / mogen we niet alle slachtoffers van de wereldoorlogen herdenken en alle slachtoffers van het slavenverleden en alle slachtoffers van het hedendaagse terreur ..
  Kunnen / mogen we niet Bevrijdingsdag vieren, omdat wij vrij mogen / willen zijn en ons niet meer laten intimideren. Of omdat we in harmonie willen leven.
  Kunnen we niet het initiatief nemen en het goede voorbeeld geven i.p.v. verwijten maken en verstoppertje spelen ??


  Maak melding

 31. @Hans,

  Hetwas een interne Europese strijd. De Europeanen hebben er vervolgens de hele wereld erbij betrokken. Het was net zoiets als de Europese Tutsie´s tegen de Europese Hutu´s.
  Waarom het dan zo belangrijk gemaakt wordt is de vraag want de Hutu en de Tutsie slachtoffers worden ook niet herdacht.


  Maak melding

 32. Hans,

  Hetwas een interne Europese strijd. De Europeanen hebben er vervolgens de hele wereld erbij betrokken. Het was net zoiets als de Europese Tutsie´s tegen de Europese Hutu´s.
  Waarom het dan zo belangrijk gemaakt wordt is de vraag want de Hutu en de Tutsie slachtoffers worden ook niet herdacht.


  Maak melding

 33. @ Blanke

  Daar heb je gelijk in, maar ze hebben er ook niet om gevraagd. De gene die niks van Nederland wil hebben zijn de mensen, die niks anders te vertellen hebben. Het zijn de domme meelopers van de huidige regering en azijn zeikers.


  Maak melding

 34. Bimaru, al zou het helemaal zijn zoals jij het stelt, ik vindt het een knap kromme vergelijking, voor de nabestaanden en d zij die het waarderen dat ze in vrijheid leven is het kennelijk belangrijk genoeg, dat jij daar kennelijk geen begrip voor op kunt brengen zegt genoeg over jou


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.