IMF op de vingers getikt door oppositie Suriname

71

PARAMARIBO, 4 mei – De oppositie heeft haar beklag gedaan bij het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Het kan er bij de Surinaamse politici niet in dat niet met de oppositie wordt gesproken. Dat is afwijken van IMF-tradities.

In een brief aan het fonds wordt aangegeven dat minstens een ontmoeting verwacht werd, nu een leenovereenkomst met Suriname op komst is: “Van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hebben wij begrepen, dat nu, aan de vooravond van een zo belangrijke overeenkomst, het staff team geen plaats kon inruimen op hun agenda om met de oppositie te spreken. Wij zijn verbaasd over deze gang van zaken.”

Er wordt stelling genomen tegen de analyse van het IMF over Suriname. Te zeer wordt het accent gelegd op buitenlandse oorzaken van de crisis. “De economische problemen staan in verband met bestuurlijke tekortkomingen die te maken hebben met discipline, competenties, planning en integriteit. Opheffing van deze tekortkomingen zijn bepalend voor succes om de economische crisis op te lossen”, aldus de oppositie.

Bekijk ook:

71 REACTIES

 1. Waarom is hier de brief en bijlage niet geplaatst.

  Bij een ander item heb ik de link ingevoegd maar is de reactie na bijna een dag nog niet vrijgegeven.

  De brief is zeer helder en correct. De bijlage geeft heel duidelijk de vorm en omvang van het gevoerde wanbeleid aan.

  Het is zaak dat er op deze wijze, goed en duidelijk geformuleerd, oppositie gevoerd wordt en de bewijzen van hoe Bouterse de zaak verpest heeft aangetoond wordt.

  laat het geblaat van Jogi, Belfort en Girjasing aub en presenteer de getallen die er toe doen in een matrix over de periode 1995- 2015.
  Laat daar bij ook zien hoe groot de bijdrage van Nederland geweest is. Ik kan het helaas nergens eenduidig of integraal terug vinden.


  Maak melding

 2. Natuurlijk gaat de IMF niet praten met de oppositie. Die praten alleen met de regering. Dit is dus weer een hoog staaltje infantiel gedoe.


  Maak melding

 3. Strikt genomen ligt het aan de regering om de oppositie uitnodigen om deel te nemen aan de gesprekken met het IMF.
  Nogmaals het is geen verplichting van de regering om deze ongeleide projectielen en saboteurs erbij te betrekken. De kans op mislukken van de deal wordt daar door een stuk groter. Wil de regering dan ook ontraden om de oppositie te betrekken.


  Maak melding

 4. Als je naar de 3 symbolen van de oppositie kijkt dan weet je dat ze de onderhandelingen met het IMF gaan traineren.Het IMF weet dit ook.De klacht zal ter kennisname worden aangehoord en de 3 totems zullen heengezonden worden.Zij hebben geen mandaat of namens het volk te onderhandelen.Zo simpel zijn de regels.


  Maak melding

 5. Gut wat een stelletje … zijn dat ook die opositieleden. Ze konden het niet aan de Surinaamse kiezer verkopen dus gaan ze maar het IMF lastigvallen. Notabene de enige organisatie die nog iets voor Suriname wil doen. Had je werk beter gedaan dan was het IMF niet eens nodig geweest. Het is toch triest dat Suriname dingen zoals suiker moeten importeren terwijl ze dit vroeger zelf verbouwden en een suikerfabriek hadden. Je kunt je economie wel opbouwen rondom exportproducten als olie en goud maar ook dat raakt een keertje op en winning veroorzaakt daarbij grote schade aan de natuur. Investeer in zaken als landbouw, zonnepanelen en toerisme en help je middenstand. Deze groep vormt voor veel welvarende landen de ruggegraat van de economie.


  Maak melding

 6. Het IMF de laan uitsturen.
  Zij geven en bouta die neemt want hij gaat het toch niet terugbetalen maar wij en onze nakomelingen!


  Maak melding

 7. RobG
  Als je naar de 3 symbolen van de oppositie kijkt dan weet je dat ze de onderhandelingen met het IMF gaan traineren.Het IMF weet dit ook.De klacht zal ter kennisname worden aangehoord en de 3 totems zullen heengezonden worden.Zij hebben geen mandaat of namens het volk te onderhandelen.Zo simpel zijn de regels.

  Doe jij het licht uit in Suriname , beste RobG..

  Bij mijn vaste bouwmarkt aan de Kwattaweg krijg ik 8 srd voor mijn euro….

  Fijne kerel die Bouterse…precies 1 jaar geleden kreeg ik nog 3.20 srd voor mijn euro.


  Maak melding

 8. Nu is wel duidelijk dat de oppositie bestaat uit een groepje incompetente opportunisten. Als we al dachten dat het bar gesteld was met het intellectuele vermogen van deze mensen dan weten we nu zeker dat we van deze lieden weinig mogen verwachten. Wat een armoe zeg.


  Maak melding

 9. Wat een ontzettend stupide uitspraak weer van RobG.
  ” ze hebben geen mandaat, of namens het volk te onderhandelen”! De oppositie heeft OOK een achterban waar ze voor op moeten komen, da’s nummer 1, kan nog wel 10 redenen aangeven maar dat gaat er bij jou “botte” kop toch niet in.
  Paars wil alles er even snel doorheen jassen, zonder overleg en dus middels ondemocratisch handelen.

  Parbo, als er niets mis zou zijn zou de coalitie toch gewoon open kaart, en op democratische wijze kunnen werken! Het is een veeg teken dat de oppositie bewust buitenspel wordt gezet.


  Maak melding

 10. Kon er op wachten, Kwik (parbo) en Kwek (Robg) hadden al gereageerd, het wachten was nog op Kwak (Paul), en ja hoor, de drie-eenheid heeft de presentielijst getekend!
  Paul, je komt er nog wel achter wat echte armoe is!


  Maak melding

 11. Heb zojuist vernomen dat na het op de vingers tikken van het IMF door de oppositie het IMF hierop kort en bondig heeft gereageerd met de schriftelijke opmerking: “Steek uw hand toch eens eindelijk in eigen gebrekkige nalatige boezem”.

  Oppositie is nu in besloten beraad bijeen maar de kans op een reactie blijft piepklein.


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar2016,

  Als jij de andere Surinamers gaat motiveren om harder te werken, te produceren en te exporteren zullen de dollars wel hun weg naar Suriname vinden. Zolang dit niet gebeurd en de goud-,grondstoffen-, en olieprijs niet behoorlijk stijgen zal de dollar schaars zijn in Suriname. Het land moet meer dollars gaan verdienen.Heb je wel eens nagedacht hoe het systeem werkt. Deze wijsheid wil de oppositie niet aan het volk duidelijk maken.

  @astaman,

  Uit welk hout ben je gesneden? Ik vermoed uit bedorven brandhout van het vervallen partijgebouw in groen jarie.Ook al gaat het economisch niet goed met het land, wij hebben ons te houden aan de vuistregels. De overwinnaars zijn aan set, en niet de verliezers. Formele zaken worden volgens protocollen afgehandeld. Ik heb er geen problemen mee als de oppositie constructief met de regering wil samenwerken om de problemen voor het land op te lossen. Maar de oppositie moet niet gaan dicteren wat er moet gebeuren.


  Maak melding

 13. Het IMF moet de laan uitgestuurd. De Oppositie moet het IMF duidelijk maken dat wij, na overname, geen cent en danook geen cent terug betalen van het geleend geld door de regering Bouterse. Het IMF weet toch dat ze met fraudeurs, dieven, patjakkers te maken hebben; waarom wordt er toch onderhandeld.

  Suriname heeft genoeg potentie om zelf orde op zaken te stellen. Eerst moeten de gestolen miljarden terug gehaald worden.

  Regering Bouterse {boeven, bandieten, abanies} gebruikt het IMF als rugdekking voor de verdwenen, gestolen miljarden o.a 300 milj. O.W en V {Abrahams}, 200 milj. pensionfonds EBS, 23 milj. Carifesta { Graanoogst },
  8 milj. boeken Onderwijs { Eddy Jozefzoon, top adviseur Bouterse}, 600.000 Naschoolse opvang { Bouva, NDP, lid parlement} en de milj. die weggemoffeld zijn naar buitenlandse banken door Bouterse en trawanten.

  Het IMF is uit op ons surinaams goud !!!!!!!! mark my words!


  Maak melding

 14. Opositie ?Wial
  Grote bobojantjes. Zitten te slapen. Schrikken wakker en roepen dan van alles. Kijk hoe ze erbij zitten. Alsof ze tijdens wc bezoek werden gestoord.


  Maak melding

 15. @M.
  Klopt. opa Bouta en neefjes Kwik,Kwak en Kwek meer berucht als RobG,Paul en Parbo,horen tot de Donald Duck Dynasty.Ze hebben een komische timing en we lachen ze uit.


  Maak melding

 16. @Wekker
  Wat moeten ze dan doen?Een coup plegen en de boel overnemen zoals we dat meegemaakt hebben eerder?!
  Zij doen hun best en jij wat doe jij?Niks zo te zien!Word eens wakker en doe tenminste mee!Lever je bijdrage ,sluit je aan bij Hofwijks of is dat teveel gevraagd van jou!!


  Maak melding

 17. @moon

  Het IMF “Notabene de enige organisatie die nog iets voor Suriname wil doen”
  IMF is geen goed willende/goede doelen organisatie. Maar een bankiers vereniging die geld aan landen tegen rente uitleent.
  En om zeker van te zijn dat zij hun geld terug krijgen gebeurd het uitlenen van geld alleen onder hun voorwaarden.
  Dus op van alles bezuinigen wat in hun ogen onnodig is.


  Maak melding

 18. Laten we vooropstellen, dat de oppositie niet in de positie is om het IMF op de vingers te tikken.
  Maar als de regering verstandig was geweest, hadden zij de oppositie bij de deal met het IMF betrokken.
  Het argument, dat de oppositie de deal zou traineren verwijs ik naar het land van de fabels.
  Niet oppositie, maar de regering beslist.
  Uit oogpunt van transparantie was het naar mijn mening beter geweest de hele Assemble te informeren.
  Daar had de regering zichzelf ook helemaal niets tekort mee gedaan.
  Er zijn meer landen waar een regering de gehele volksvertegenwoordiging betrekt bij zeer ingrijpende beslissingen en de deal met het IMF is zo eentje.


  Maak melding

 19. NDP is na nog geen jaar vervangen door het IMF maw een internationaal monetair fonds vs een nationale dieven partij. Wat een vooruitgang.


  Maak melding

 20. @Ola de echte,

  Het IMF is inderdaad geen goededoelenorganisatie die met gratis geld strooit maar ook beslist geen bankiersvereniging. Een bankiervereniging zou wel gek zijn om geld aan Suriname te lenen.

  Het Internationaal Monetair Fonds of Internationaal Muntfonds (IMF) is een organisatie voor monetaire zaken. Ze werd samen met de Wereldbank in 1944 met het systeem van Bretton Woods opgericht in het kader van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met het hoofdkantoor in Washington D.C.

  De 188 lidstaten betalen ‘lidgeld’ (quota) bij de toetreding tot het IMF en dit geld vormt het eigen kapitaal van de instelling.

  Het IMF richt zich op:
  1) het promoten van monetaire samenwerking en stabiliteit.
  2) het bewaken van economische groei, wisselkoerssysteem, werkgelegenheid, etc (via jaarlijkse consultaties en rapporten).
  3) tijdelijke financiële hulp aan landen om tekorten op de betalingsbalans te corrigeren. Zo hebben de betrokken landen de nodige tijd om binnenlandse maatregelen uit te voeren.

  Het IMF leent geld uit aan lidstaten die met betalingsbalansproblemen te kampen hebben. Als een land meer importeert dan exporteert, kan het een beroep doen op het IMF. De landen die die deviezen lenen, instemmen met een pakket van economische hervormingen die tot doel hebben om op de lange duur tot een evenwichtige betalingsbalans te komen.
  De hervormingen bestaan voornamelijk uit: promotie van de export, minder import door een verhogingen van de belastingen, verlagen van de overheidsuitgaven, privatiseren van staatsbedrijven en dereguleren. Door de betalingsbalansproblemen op te lossen verminderen de wisselkoersschommelingen en wordt het internationale betalingsverkeer gemakkelijker.
  Het IMF gelooft dat vrijere wereldhandel en een betere integratie van landen in de wereldeconomie leidt tot minder betalingsbalansproblemen.


  Maak melding

 21. Oppositie is een tandeloze tijger die echt niks, maar dan ook HELEMAAL NIKS kan of heeft kunnen klaar spelen. Zulke powerloze mensen zijn een vloek voor het land, naast de allergrootste vloek, Bouta & kliek.
  Bovendien zit in de oppositie 2 verraders: Somohardjo en Brunswijk. Dit zijn mensen die van alle walletjes proberen te eten. Santokhie is een ideeenloze minkukel die alleen maar uitblinkt in het plaatsen van boodschapjes met Pasen, Pinksteren, Kerst en Ramadan. Deze man moet zijn hoofd laten nakijken en de VHP moet deze actieloze man afzetten.


  Maak melding

 22. We zullen het SAMEN moeten doen, samen met alle actoren, als het gaat om de buikriem strakker aan te trekken.

  Indien het om onderhandelingen gaat waar er veel geld mee gemoeid gaat en waar een strijkstokje bij komt kijken, dan kunnen wij van de NDP het ALLEEN doen.


  Maak melding

 23. @RobG,
  Ook al gaat het minder goed met het land, wij hebben ons te houden aan de vuistregels,

  wat lul je nu achterlijk, “WIJ” hebben ons te houden, wie nou wij?als jij zo graag in de wij vorm wilt praten, lever je Nl paspoort in en ga lekker in Suribabwe wonen, misschien heeft je afgod nog wel een kamertje vrij op Leonsberg, kun je hem daar letterlijk de billen schoonlikken. En wat nou dikteren?Het IMF wordt er alleen maar aan herinnert dat de oppostitie het op zon minst van op de hoogte wordt gesteld en worden gehoord inzake de genomen afspraken/besluiten over het te lenen kapitaal, dat heeft alles te maken met transparantie en democratie, nu weet ik dat laatste is een vies woord bij de DNP terwijl ze het wel in hun naam hebben zitten. Maar blijf jij maar lekker in de verzorgingsstaat Nederland zitten orakelen, alhoewel dat laatste ook minder wordt, wel zo veilig als het straks helemaal dikke shit is in Suriname, dikke Zwamneus


  Maak melding

 24. @moon: IMF heeft het niet nodig gevonden om extra aan te stippen dat er geen corruptie moet hebben plaatsgevonden. Daar gaan zij gewoon van uit. Gek he?


  Maak melding

 25. Forummers, Odi odi.

  IMF op de vingers getikt door oppositie Suriname!
  Alleen te lezen via…………….!!!
  M.a.w. IMF werd door de ‘oppositie’ berispt.

  De-nieuwe-schuldencrisis-en-de-battle-tussen-het-imf-en-de-vn
  Gaat een nieuwe schuldenrechtbank in de VN schuldencrises oplossen?
  Door: Selma Zijlstra op 22 mei 2015
  Veel lees plezier en trek vervolgens je eigen conclusie.

  Have A Nice Day.


  Maak melding

 26. Paul
  “Nu is wel duidelijk dat de oppositie bestaat uit een groepje incompetente opportunisten. Als we al dachten dat het bar gesteld was met het intellectuele vermogen van deze mensen dan weten we nu zeker dat we van deze lieden weinig mogen verwachten. Wat een armoe zeg. ”

  Meneer, als ik me beperk tot de brief zoals gepubliceerd, dan kan ik niet anders concluderen dan dat het een goed geschreven stuk is, en onderbouwd. Of de bijlage correct is weet ik niet.

  Leest u nogmaals wat u schrijft; in relatie tot de bedoelde brief, blijft u nog bij uw ( overhaaste en niet te staven) conclusie?


  Maak melding

 27. @Dre

  Dat is de taak van het IMF ook niet. Noem eens een 3e wereldland waar geen sprake is van een zekere mate van corruptie. Het IMF leert landen om op eigen benen te staan en bemoeit zich verder niet met de politieke verhoudingen. Als een land dermate instabiel en er geen sprake meer is van enige vorm van overheid dan ligt dit meer op het bordje van de Verenigde Naties. Maar daar is momenteel in Suriname geen sprake van. Het IMF betaalt meestal het geld uit in trances, dus nadat vooraf bepaalde stappen zijn gemaakt.


  Maak melding

 28. De dikke pret na 25052010 was van korte duur want in augustus 2015 was het al duidelijk de bedriegers voor de 3e bedrogen. Kukelekuuuuuuuuuuuuu……………….!!!
  Even de balans opmaken van enkele van de vele zaken die nu spelen: stakingen, achterstallige betalingen, devaluaties (die zouden volgens boefiehoefie echt niet komen) maar ddb zie toen moni de moni de.
  Steeds stijgende winkelprijzen dito van nutsbedrijven. Inkrimpen detailhandel toename werklozen en groeiend protest. Is er al een economisch plan? Nee ddb wil samen met SER VES en adviseurssssss meer tijdrekken. Zakkenvullen is makkelijker dan het moeilijke nadenken over goede plannen. I.i.g. eist ddb samen met de paarse karavaan zn plaats tot 2020 op. Hij is sinds 1980 bezig met alles wat het daglicht niet kan en mag verdragen. Huizenbouw is een politiekgekleurde en nimmer een sociaal-maatschappelijke bedoening. Met NDP kent gezelligheid zoals telkens bewezen geen tijd.


  Maak melding

 29. Papieren oppositie stuurt een waardeloze stukje vod naar de IMF. Nee oppositie, jullie bakken er echt niks van. Jullie moeten persoonlijk die IMF delegatie stalken om zo hun aandacht te vestigen, maar jullie durven niet want er zit geen spirit in jullie donder. Jullie zin geboren losers.


  Maak melding

 30. @Gast x

  Ik zie geen enkele reden om mijn conclusie aan te passen. De oppositie is stelselmatig bezig om het gezag van deze regering te ondermijnen en onrust te zaaien. Zie alle uitspraken gedaan de laatste tijd.

  Rusland: NPS maakt zich gereed om over te nemen

  Somohardjo: Willen of niet, verkiezingen in 2017

  Santokhi: VHP maakt zich klaar voor regeerverantwoordelijkheid

  En met dit soort mensen moet de NDP samen met het IMF gezellig aan tafel zitten om beleid te bespreken. Lijkt me niet toch?


  Maak melding

 31. Oppositie-losers,

  Jullie hadden die IMF moeten inlichten dat ze wel die lening mogen verstrekken op eigen risico, dwz dat wanneer de oppositie aan de macht komt, ze zich niet verplicht zal voelen ook maar 1 cent af te lossen omdat zij njets ziet in deze lening en de INF-voorwaarden.


  Maak melding

 32. @RobG

  “Het land moet meer dollars gaan verdienen.Heb je wel eens nagedacht hoe het systeem werkt. Deze wijsheid wil de oppositie niet aan het volk duidelijk maken.”

  Venetiaan heeft het volk voorgehouden dat men eerst een dollar moet verdienen voor dat die uitgegeven kan worden.

  Bouterse heeft die les gemist en denkt dat lenen voldoende is om een dollar 2 maal uit te kunnen geven en vergeet dat een geleende dollar maal 2 (incl. rente) terug betaald moet worden.


  Maak melding

 33. @Bimaru

  Zo werkt dat niet anders zou geen elk land geleend geld terug betalen. Als het geld binnen is dan direct nieuwe verkiezingen uitschrijven en je bent van je lening verlost?

  Alleen een wettig gekozen regering heeft de mogelijkheid om bij het IMF aan te kloppen en geld te lenen. Een wettig gekozen regering is door de meerderheid van de bevolking gekozen en heeft hierbij een mandaat gekregen. Het land (dus het volk) blijft verantwoordelijk voor de lening, ongeacht wie er op dat moment aan de macht is. Daarom moet je stemmen ook serieus nemen en goed nadenken op wie je stemt en waarom en dus je stem niet verkopen voor een bord bruine bonen of zo.
  Trouwens, in de jaren 70 deelden aanhangers van ik meen de PvdA in Amsterdam vlak bij een school sigaretten uit (ook aan kinderen) om mensen te bewegen om op die partij te stemmen. Ik heb er ook 1 gekregen.


  Maak melding

 34. Die gasten van IMF lachen zich rot bij het lezen van dit gedrocht, ze zullen zich afvragen wie de gasten van deoppositie zijn en als die ergens op de maan wonen, de meeste ontwikkelingslanden hebben problemen door de crisis en de Surinaamse oppositie alleen vind van niet. IMF kijkt naar echte cijfers en niet naar dom gelul van een stelletje azijnpissers die zichzelf oppositie noemen. Een oppositie waarvan de intellectuele tekortkomingen schaamteloos wordt getaleerd. Wie nodigt deze clowns uit, zelfs ik niet.


  Maak melding

 35. @ Moon

  “Het IMF leert landen om op eigen benen te staan en bemoeit zich verder niet met de politieke verhoudingen.”

  U verkondigd een broodje aap. Heeft u wel eens van Griekenland gehoord daar heeft de Troika (met onder ander het IMF) naar democratische beginselen medio 2015 feitelijk een staatsgreep gepleegd en de regering afgezet zodat er nieuwe verkiezingen kwamen.

  leest u maar “en de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan van Yanis Varoufakis de voormalige Griekse minister van Financiën


  Maak melding

 36. RobG:
  Ik ben gesneden uit Ahorn! Hard als steen en zoet als de siroop! Beschouw dit tevens als mijn laatste reactie op jouw postings. Tegen die betonnen plaat voor jouw hoofd is, buiten een kangohamer om, toch niets te beginnen!


  Maak melding

 37. @Moon,

  Waarom niet? Als de IMF bij voorbaat weet dat een andere regering er anders tegenaan zal kijken, zullen ze wel gaan nadenken.
  Stel je voor dat een oppositie zou zeggen tegen buitenlandse investeerders dat als zij aan de macht komt, zij alle buitenlandse bedrijven gaat nationaliseren. Welke buitenlandse bedrijf zou dan nog gaan investteren?


  Maak melding

 38. @ gast X

  De brief is uitermate doordacht geformuleerd. Als men er dan een bijlage bij doet die niet correct is schiet men zich zelf in de voet en verliest men elke geloofwaardigheid.

  Voor een aantal getallen die ik kan reproduceren is mijn oordeel dat ze kloppen en goed bloot leggen wat er fout is aan het beleid van de afgelopen 6 jaar.

  Consumeren op basis van lenen met de hoop dat de goudprijzen alleen maar omhoog kunnen en Surgold de welvaart nog eens zou gaan versterken.

  Helaas (jojo; what goes up must come down, na pieken zijn er dalen of na dalen zijn er weer pieken) heeft de regering geen rekening gehouden met dalende prijzen en stijgen de productie kosten (dubbel op problemen) alsmede dat Olie weer een redelijke prijs zou kunnen krijgen zodra Iran weer mee gaat doen op de wereldmarkt.

  Ik kan Cochise aardig volgen dat de regering regeert en verantwoordelijk is.
  Deze regering speelt echter al 9 maanden verstoppertje, legt geen verantwoording af en staat niet bekend om haar transparantie, waardoor het niet vreemd zal zijn dat de oppositie zorgvuldig haar vrees presenteert bij het IMF.
  Het IMF spreekt wel degelijk met alle actoren in een land en niet alleen met de regering. Het IMF moet immers nadrukkelijk aan checks and balances doen en daar hoort ook bij dat men anderen dan de regering consulteert (vakbonden, bedrijfsleven, SER, oppositie).

  Daar is helemaal niets mis mee. De enig die vertraagt is de regering, want die praat al 9 maanden over plannen maar heeft er nog steeds geen een gepresenteerd.


  Maak melding

 39. IMF is een machtig instituut. De vet betaalde mensen van de IMF zijn daarnaast zo verwaand dat ze zich niks laten voorschrijven.


  Maak melding

 40. Een zeer terechte actie van de oppositie!

  De helft van de Surinaamse burgers heeft niet gestemd op de ndp.
  Hebben deze mensen geen bestaansrecht of zo.

  De oppositie zit er voor die 100.000 Surinamers, die tot 2031, hun bijdrage moeten leveren aan de aflossing van deze schuld. Tenminste als die er komt.

  Het zijn de ex-ndp’ers die de grootste tegenstanders zijn van de oppositie.
  Ik zou rustik in een hoekje gaan zitten en mijn mond dicht houden, want jullie hebben de puinzooi mede veroorzaakt.


  Maak melding

 41. Jojo,

  Het is soms irritant dat men hier niet to the point reageert en zich beperkt tot feiten.
  Vaak veronderstellend, speculatief en suggestief.Waar men geen feiten kan produceren zou ik willen volstaan met “grote mate van waarschijnlijkheid of voor de hand liggend of met een onderbouwing die iets aannemelijk maakt. Echter mag het de discussie niet vertroebelen.
  Om een stuk op zijn merites beschouwen is aandachtig lezen nodig waar men i.h.a. geen tijd voor uittrekt; reactionair!

  Nogmaals, het stuk is prima . Wellicht had men de wensen op een rijtje kunnen zetten zodat het voor de gewone man overzichtelijk zou zijn. Iets in de trant van
  “Wij, de oppositie enz. ….vragen aan u het volgende enz……


  Maak melding

 42. @Jo Jo

  Doorgaans vind ik jouw commentaar erg goed maar nu sla je de plank toch behoorlijk mis. De vorige regering is niet afgezet maar is afgetreden omdat ze van de kiezer het mandaat wilden hebben om te kunnen bezuinigen. Tegen de wens en het advies van de Troyka in heeft de bevolking echter gekozen voor een radicale partij die van alles beloofde wat niet kon (klinkt het bekend?). Deze Griekse regering is dus door de meerderheid van de Grieken gekozen op inderdaad democratische wijze.

  De Griekse bevolking leefde jarenlang op veel te grote voet en gaf meer uit dan er binnenkwam. Met je 45e al met pensioen en soms al eerder. Ongeschoolde havenarbeiders die 130.000 euro p/j verdienden, etc. De voorgaande regeringen hadden gelogen over de financiele situatie van Griekenland anders had Griekenland nooit tot de Eurozone kunnen toetreden. Griekenland kreeg toen 2 opties: uit de euro stappen en je eigen munt invoeren of je uitgaven weer in balans maken met je inkomsten door fors te gaan bezuinigen. Uit de euro stappen betekende de drachme invoeren, een munt die vrijwel niets meer waard zou zijn en waar je dus niets meer mee kunt importeren. Feitelijk zou het land bakroet zijn. De bevolking die alle bezuinigingen beu was (en ik kan me dat nog voorstellen ook) stemde toen massaal op een radicale partij die beloofde een einde aan de terugbetaling te maken. Een belofte die onhoudbaar bleek toen het geld om het land draaiende te houden zou uitblijven. Je kunt wel proberen het IMF van alles te verwijten maar feit is dat de diverse Griekse regeringen er zelf een soepzooitje van hebben gemaakt. Ik vertel feiten en geen broodje aap verhalen, wat ik vertel kun je gewoon terugvinden op het internet of door het nieuws te volgen.


  Maak melding

 43. Ik zou de stelling dat de oppositie niets voor elkaar krijgt graag onderschrijven.

  Maar dat komt niet door de oppositie maar door de ja-knikkers van de coalitie die een meerderheid hebben en niet bereid zijn naar de oppositie te luisteren cq met ze samen te werken. Maar in achterkamertjes ja stemmen zonder te weten waarom ze ja stemmen.

  Ondanks bovenstaande denk ik dat het IMF geen achterlijke club die zomaar geld in de bodemloze put van Suriname gaat gooien.

  Dus of er geld wordt gegeven, onder welke voorwaarde met of zonder de oppositie zal het de situatie niet gelijk beter maken. Het verhaal van de regering en de Ja-knikkers in het parlement is een groot sprookje.

  Griekenland zit in de EU, kreeg steun van de EU maar toen het IMF zich ermee ging bemoeien voerde de spelregels van het IMF de boventoon, sanering, overheidsbedrijven in de verkoop etc, dus mensen het echte verhaal komt nog wel.
  Hopelijk is het nog niet te laat.
  Want het IMF zal zelf een dood paard aan een boom binden 🙂


  Maak melding

 44. @Jo jo, deze link helpt je op weg:

  nu.nl/buitenland/3979513/links-radicale-partij-syriza-wint-verkiezingen-in-griekenland.html

  Gewoon ff in je browser plakken.


  Maak melding

 45. @Barnie,

  Goed verhaal alleen het laatste niet. Waarom zou het IMF er belang bij hebben dat de bezuinigingen tot een dood paard leiden? De randvoorwaarden waaronder het IMF opereert zijn gewoon openbaar. Bezuinigen en de rol van de overheid dmv verzelfstandiging terug brengen is daar een van.

  De EU waaronder Nederland heeft idd miljarden in Griekenland gestoken maar dat is ook vooral uit eigen belang en niet omdat ze de Grieken nu zo aardig vinden. Kwestie van het domino-effect en een nieuwe bankencrisis vermijden als Griekenland uit de euro stapt.


  Maak melding

 46. @Moon

  Alle uitwassen van Griekenland zijn mij bekend. Ik heb er ooit 4 maanden gewerkt en weet dat oplichten van de staat daar nationale sport was en is.

  Dat ze met de euro er een enorme bende van gemaakt hebben is ook duidelijk. Consumptief lenen komt aardig overeen met wat er in Suriname gebeurt (is).

  Ook het politieke spel van de regering tegen de troika heb ik gevolgd omdat ik al jaren een dispuut heb met Dijsselbloem en goed volgde hoe hij als mister Eurogroep Varoufakis in zijn hok zou duwen.
  De nuance ten aanzien van de vertrouwensstem die Syriza wilde is net iets anders dan wat Syriza in het openbaar als propaganda voor politieke consumptie presenteert.
  Varoufakis is een echt goede en heldere econoom en die omschrijft dat de Troika de griekse regering kwam waterboarden en het aftreden en dwangbuis waarin het nu functioneert als een staatsgreep.

  Het voorgaande neemt de feiten niet weg maar ook een onderliggend enorm probleem van de Euro.
  Ik ben niet snel bang maar als je de manipulaties die Varoufakis bloot gelegd heeft leest zul je best bang worden voor de technocraten van Big Brother (IMF en ECB).


  Maak melding

 47. @Moon

  ik raad jou aan het boekje van Varoufakis “en de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan”
  ik begrijp het maar half maar zie dat de redding van de Euro een bijzonder geheimzinnig verhaal is dat aangeeft hoe kwetsbaar democratie is geworden.


  Maak melding

 48. Op de vingers getikt? Een beetje zwaar aangezette stelling. Niemand tikt het IMF op de vingers. Pas maar op dat ze niet terugtikken, want dan heb je een nog groter probleem.


  Maak melding

 49. FBI:
  Heb de brief ook gelezen en moet je gelijk geven dat de inhoud van de brief luid en duidelijk en zonder onwaarheden is en dat er van ” op de vingers tikken” geen sprake is. Het IMF zou dat ook niet pikken lijkt mij.
  Ben benieuwd wat de uitkomst zal zijn.
  De coalitie zal er alles aan gelegen zijn om deze brief te bagataliseren.


  Maak melding

 50. Het grote probleem van deze regering is, dat zij niet transparant is en daardoor een waas van geheimzinnigheid ovr zich afroept.
  Vanaf het bgin van de regring Bouterse I is er nooit sprake van openheid geweest.
  Niemand weet waaraan het geld is uitgegeven, omdat er sinds 2010 nog nooit een jaarslot is vastgesteld.
  Deze regering lapt alle regels die hetzelf in het leven heeft geroepen of daaraan heeft bijgedragen om zeep.
  Wees gewoon eerlijk naar de bevolking en vertel hoe de vork in de steel zit.
  Bij de deal met het IMF gaat het om heel veel, waarvan de bevolking nog jarenlang last heeft.
  Vertel dat als regering gewoon eerlijk, zodat de mensen weten waar zij aan toe zijn.
  Ik heb dit onderdeel van de Surinaamse politiek, intransparantie ten top en het dom houden van de bevolking nooit begrepen en ik zal dat ook nooit begrijpen.
  .


  Maak melding

 51. Jojo,
  het Griekse drama en wat daarover naar buiten kwam is een goed voorbeeld van de “gelijkwaardige positie ” in de verhouding debiteur-crediteur .In een normale situatie staat de debiteur zwak en heeft geen stok om terug te slaan.
  In dit geval weten de Grieken dat ze ook de schuldeiser ( ecb…enz) in een greep hebben.Wat heb je eraan dat je debiteur kapot gaat en de gevolgen voor jezelf ( vertrouwens crisis en schulden banken en pensioenfondsen …) net zo hard zijn? Typisch een verlies-verlies situatie.Zelfs schuldafboeken kan niet. Er zijn teveel euro landen met schulden.Storend was ook dat zwakke landen moesten meebetalen voor de Grieken.
  Meneer Varoufakis kan daarom niet rekenen op mijn sympathie.

  Helaas, dit scenario van “gelijkwaardigheid tussen Deb.-Cred.gaat voor Sur. niet op.
  Hier gaat de schuldeiser keihard te werk. Ergo, men eist vooraf zaken die je bij een normale lening/ geldverstrekking niet tegenkomt.
  Stel je geeft een hypotheek af op je woning.Kan ik me niet voorstellen dat de bank van je eist dat je je moeder geen etentje mag geven.

  Ik herhaal nogmaals. De oppositie doet er goed aan met de brief. Het is ook een nette brief. Achteraf kan ze niet verweten worden niks gezegd te hebben. Of men er iets mee bereikt, weet ik niet.
  Het is in een democratisch stelsel de normaalste zaak dat de oppositie probeert de regering weg te krijgen met het voeren van oppositie waar het kan en mag.
  Straatdemonstraties horen naar mijn mening daar niet bij, maar dat geldt dito voor de regeerders om je macht te niet demonstreren met straatacties.


  Maak melding

 52. Praten met de oppositie heeft geen zin.
  De oppositie heeft geen mandaat van het volk.
  Dus geen tijd verspillen en praten met de coalitie heeft degelijk zin


  Maak melding

 53. voorlopig is het de harde werkelijkheid,dat de winkels dagelijks sluiten en de chinezen het land verlaten..

  geen enkele suri harde werker is berijdt het initiatief te nemen om zaken te doen in surbo..

  de lijder v/h land drukt elke seconde het volk op het hart, om hard te werken.

  .maar niemand ook geen enkele blaka-mang djoeka- neger – -indjie – hindoestaan,-javaan., wil een super markt overnemen..

  de schappen worden dagelijks leeg en leeg vele dagelijkse etenswaren zijn al niet te krijgen wie maakt zich daar druk om.

  mediezijnen ook al niet meer..

  het land stad parbo is onder water,wie maakt zich daar druk om..

  bouta slaapt lekker door wat er ook gebeurt eigen verklaring..

  en wij hebben slapeloze nachten toe gewenst gekregen..

  wo njang ka été..


  Maak melding

 54. @Hans,

  Jouw scheldkannonade maakt helemaal geen indruk op mij. Je bent en blijft een onsportieve verliezer die maar weinig goeds kan uitrichten voor het Front.Jij gaat mijn mooie uitzicht op de Seine niet verpesten.Parijs is mooi bij een invallende schemering.Regent het bij jou in Boertange? Wie denk je wel dat je bent? Ben je soms de echtgenoot van een viswijf? Blijf maar lekker je baantjes zwemmen voor het Front.


  Maak melding

 55. @Jojo

  De plannen en ideen van Varoufakis waren op zijn zachts gezegd opmerkelijk, of ze realistisch waren en enige kans van slagen hadden zullen we waarschijnlijk nooit weten omdat hij maar zeer kort minister van Financien was. Daarnaast wekte zijn houding t.o.v. Europa wel erg veel wrevel bij de rest van zijn Europese collega’s en was dit nu niet bepaald erg gericht op samenwerking. Het boek dat jij noemt ken ik niet maar als ik de promotionele tekst ervan lees dan lijkt het mij geldverspilling om daar € 21,95 voor neer te tellen ondanks de positieve recensies van vooral het NRC. Ik koop hem later wel eens bij de ramsjafdeling.

  @Barnie, ik kende deze uitdrukking niet. Dank voor de toelichting. Je hebt gelijk, het IMF zal inderdaad heel voorzichtig zijn, maar als je voor een fonds van 600 miljard dollar verantwoordelijk bent dan is dat ook wel te begrijpen.


  Maak melding

 56. Moon:
  Er is ook nog zoiets als een bibliotheek, reuze handig en onmisbaar voor mensen die hun kennis willen consolideren/verruimen.


  Maak melding

 57. @Astaman,

  Ik zou zeggen ga je gang en lees het boek eens. Misschien kun je ons dan een korte samenvatting geven, immers gedeelde kennis is dubbele kracht. Bijvoorbaat dank.


  Maak melding

 58. @Jo Jo,

  Dat Varoufakis een heldere en goede econoom is kan ik niet bepalen op basis van zijn soms vreemde manier van optreden tijdens de Griekse tragedie die deze crisis inmiddels is. Maar ik wil je best geloven want zijn vele publicaties en de goede critieken die hij daarover heeft gekregen spreken voor zich en laten zien dat hij schijnt te weten waarover hij praat. Denk je dat hij Griekenland op zijn manier had kunnen redden en hoe zou hij dat moeten doen zonder geld van de EU en het IMF of vind je dat ze hem een carte blanche hadden moeten geven?
  Laten we het maar niet meer over het redden van de Euro hebben want zelf de meeste voorstanders geloven niet meer in die munt, alleen nog de regeringleiders.


  Maak melding

 59. De oppositie doet wat van de oppositie verwacht mag worden. Zij wenst te voorkomen dat volgende generaties worden opgezadeld met torenhoge schulden.
  Hulde!
  Helaas zijn alle regeringen min of meer corrupt (geweest).

  De kop van het artikel is overdreven.
  Iedere vergelijking met de situatie in Griekenland gaat mank en hoort hier niet bij gehaald te worden.
  Het enige dat voor Suriname ook geldt is, dat net als overal op deze aardbodem, de “grote” jongens de belasting ontduiken.


  Maak melding

 60. Als jij de andere Surinamers gaat motiveren om harder te werken, te produceren en te exporteren zullen de dollars wel hun weg naar Suriname vinden.

  40 jaar onafhankelijk en nog steeds niet gemotiveerd om harder te werken??????
  De Surinaamse bruine bonen zijn van inferieure kwaliteit waardoor de mensen die het consumeren een lagere iQ krijgen zie de afgelopen verkiezingen.

  Ze moeten Hollandse bruine bonen importeren dan pas gaat het land harder werken en vooruit komen. Niet luie Surinamers die de hele dag in hun hangmat liggen !!!!


  Maak melding

 61. @Moon
  De onaangepaste en comprisloze handels wijze van Varoufakis was voor mij ook idioot.
  De Grieken hadden er zelf een potje van gemaakt dus ook voor mij was hard en genadeloos handelen de wijze om deze vlerk en zijn regering aan te pakken.

  Hij handelde zo omdat hij een politieke amateur was met inhoudelijke kennis van zaken met een historsich perspectief.
  Zijn boek laat zijn kant/ zijn interpretatie zien van het verhaal/ het drama dat zich afgespeeld heeft. Hij appelleerde aan de genade die Duitsland na de 2de wereld oorlog van de wereld gemeenschap gekregen heeft. En claimde om basis van de fouten die in de Euro geslopen zijn barmartigheid voor Griekenland.

  Je kunt het feitelijk zien dat met de invoer van de euro de banken hun risico management vervangen hebben door het pushen van leningen. Inplaats van risico mijden werden de provisies de motivatie. Griekenland, Italie, Spanje, Portugal en Ierland hebben dankbaar misbruik gemaakt van vrijwel gratis geld. Helaas moet heel Europa (de arme werkers) nu betalen om de banken overeind te houden na hun falen

  Of Varoufakis gelijk heeft kan ik niet direct beoordelen echter hij is wel geloofwaardig voor mij. Of zijn oplossing de goede is weet ik ook niet maar zijn weg komt mij beter over dan die van de verzwijgende gevestigde orde die vast zit in een niet controleerbare technocratie in Frankfurt.

  Het gebrek aan controle en transparantie is het belangrijkste wat hij aan de orde stelt.


  Maak melding

 62. Ik denk dat deze oppositie gelijk heeft. Want zij zal straks de puinhopen van deze regering moeten opruimen en alle shit over zich heen krijgen. Het Surinaamse volk, althans het grootste deel dat helaas niet verder kijkt dan zijn neus lang is, heeft een korte termijn geheugen.


  Maak melding

 63. Dealen met het IMF is een deadwish, een jaren lange negatieve maalstroom(armoede) waar moeilijk uit te ontsnappen is.Komende generaties zullen deze loden last moeten dragen terwijl zij niet voor deze economische chaos verantwoordelijk is. En dit allemaal om een persoon met gevolg????!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.