Reserves Surinaamse overheid steeds minder

41

PARAMARIBO, 3 mei – De monetaire reserves van de overheid blijven afnemen. Tussen februari en maart is een afname genoteerd van ruim twintig miljoen dollar. Dit blijkt uit cijfers van de Centrale Bank van Suriname.

De reserves bedroegen in maart ruim tweehonderd en vijf en zeventig miljoen dollar. In februari was het nog net geen driehonderd miljoen dollar. Volgens het Bureau voor de Staatschuld stond de staatsschuld op bijna zeven miljard Surinaamse dollar (ruim een miljard euro). Ongeveer de helft van de schuld is bij buitenlandse kredietverstrekkers. Fiscaal jurist Robby Makka spreekt tegenover de Ware Tijd van een “historisch record.”

Dit dan wanneer ook de aanstaande leningen worden bijgeteld. De regering wil ruim vierhonderd miljoen dollar lenen bij het Internationaal Monetair Fonds. Ongeveer evenveel wordt geleend bij regionale banken. Ook zal bijna een miljard dollar worden geleend van de Islamitische Ontwikkelingsbank. “Dat zijn duizelingwekkende cijfers voor Suriname, waar elk kind hersenbloeding van kan krijgen”, aldus Makka.

Bekijk ook:

41 REACTIES

 1. De Puinhopen Van 5 jaar Paars (NDP)

  Beste mensen. dat er zoveel geld plots uit de staats kast verdwijnd heeft te maken met de HOUDINI ACT. en die Bouterse heeft heel veel boeken over HOUDINI gelezen daardoor heeft hij heelveel geleerd.

  Houdini


  Maak melding

 2. Ai baja sari tori; stel dat de leningen wordt toegekend, waar gaat al dat geld naar toe???
  Het wordt weer konfriarie in Sranang kondre, vreten zuipen neuken en ga zo maar door, bodemloze put !!!!!

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 3. Lenen,ja,maar als je niet terug kan betalen,zul je offers moeten doen.Zie maar china wil een stad,ergens in su opzetten.En zo zullen anderen ook wat willen gaan opzetten.Je hebt geen keus.Hoe dieper kun je nog vallen. .MONICA.-!0 hoog,ww uitkering,ja klopt,en dat met een inwoners aantal van 17 miljoen,dat konden jullie ook,met de inkomsten van olie,hout,goud,export van groenten en fruit enz….en dat met een inwoners aantal van nog geen half miljoen.Straks zul je moeten kiezen bij het stemmen op welk chinees je gaat stemmen.Begin de trottoir,en de open riool voor de deur bij je schoon te houden,als jullie dat met z,n allen zouden doen,waren jullie een stap verder.Wij zijn niet gevlucht,nee wij hebben verstand,een dombo met een ulo diploma,en bloed aan zijn klauwen, zou mij niets kunnen garanderen.Straks,als de leningen terug betaalt moeten worden,ga je gillen,zullen de tarieven van stroom,water,enz stijgen.


  Maak melding

 4. Lenen ,lenen.en bijven lenen…wie gaat het allemaal terug betalen?!
  Arme nog te komen nakomelingen van ons nog voordat ze geboren zijn hebben ze een enorme schuld te betalen zonder dat zij ervoor gevraagd hebben!!!


  Maak melding

 5. Ik zit in Frankrijk-Parijs en ik blijf me verbazen om al de haatproza van de tegenstanders.Als de staatsinkomsten door de crises tegenvallen worden de reserves aangesproken.Dat is een logisch gevolg van een kwetsbare economie.Van de fouten die alle voorgaande regeringen hebben gemaakt moet men gaan inzien dat er meer en op breder vlak geld verdiend moet worden.


  Maak melding

 6. RobG.
  Je hebt in ieder geval mooi weer. Ik ben het niet geheel met je oneens, zeker wat een kwetsbare economie betreft. Maar
  Je schrijft dat je je blijft verbazen over de haatproza van tegenstanders, maar je draagt er zelf ook aan toe.
  Je schrijft immers crises en niet crisis. Je tegenstanders, zoals je ze betitelt, zeggen hetzelfde. Zij wijzen erop dat zodra Bouterse aan het bewind is er een crisis is.
  Freudiaans?


  Maak melding

 7. “Dit blijkt uit cijfers van de Centrale Bank van Suriname. De reserves bedroegen in maart ruim tweehonderd en vijf en zeventig miljoen dollar.”

  Dit blijkt uit de onbetrouwbare cijfers van de CBvS.
  Je kunt ervan opaan dat de reserves veel lager zijn dan aangegeven door de CBvS.
  -Voor de verkiezing werd er met geen woorden gewag gemaakt van een crisis in het land.
  -Er zou o.a. niet gedevalueerd worden.

  Het zou me niet verbazen als we met een reserve van onder de honderd miljoen zitten.
  Want nu proberen we deviezen te lenen om de nodige levensmiddelen te importeren.


  Maak melding

 8. Geen centje pijn voor deze paarse roversbende, de buit is binnen, de aflossingen die de komende jaren zullen plaats vinden, zullen deze dievenbende niet raken, het volk is verdoemd om al die gestolen miljoenen en al die schulden nog jaren op te boesten, en zijn misleid en omgekocht voor de verkiezingen volgens Sital, en het volk is er met open ogen ingetrapt, en zullen dit nog jaren aan de lijve moeten ondervinden.


  Maak melding

 9. @Robje de zielige betaalde propagandist !

  De 900 miljoen reserves door VENE overgedragen
  aan DDB zijn vernietigd ! CBvS steunt een MUNT
  (de SRD) die op instorten stond, omdat ALLE OVERHEIDSBEGROTINGEN met meer dan 100%
  zijn en worden overschreden !

  De CBvS heeft in het GEHEIM ruim TWEE MILJARD
  aan ONGEDEKTE SRD ‘ s in omloop gebracht !

  Dekking SRD is thans MINIMAAL ! WAARDEDALING !

  DUS…. ROB en je BAASJE, PE A MONNIE DE !!!

  STORT A MONNIE BAKKA !!


  Maak melding

 10. Beste RobG

  Volgens mij vindt u alles wat aantoont dat Bouterse synoniem staat voor vernietiging van de Surinaamse economie valt onder haatproza.

  Natuurlijk als het tegenzit nemen de reserves af. Echter het heeft de regering Bouterse enorm mee gezetten.

  1) Het fundament dat Venetiaan gemaakt had na 10 jaar ploeteren was stevig te noemen. prpjecten gefinancieert, BNP sterk gegroeid (300%), schulden sterk afgenomen.
  2) De inkomsten explodeerden door goud en olie prijzen ten opzichte van de periode Venetiaan.

  Desalniettemin is al het gespaarde verloren gegaan, zijn de extra miljarden extra inkomsten verdampt, is er 100% devaluatie doorgevoerd en zijn de schulden met 300% toegenomen. Bij het laatste vergeten we maar voor het gemak alle niet betaalde rekeningen, vergoedingen en salarissen en de schulden die daardoor overal ontstaan zijn. Officieel geen staatsschuld maar feitelijk wel.

  Daarnaast is er vrijwel niets van alle beloften gerealiseerd en zijn alle sociale wetten zo zwak en niet duurzaam dat die een heel groot onderdeel van de problemen zijn.

  Voeg hier nog eens aan toe dat er ondanks dat er steeds gesteld wordt dat er volgens een plan gewerkt wordt nog steeds nergens een plan gepresenteerd is.
  Ondertussen worden losse maatregelen van het IMF al doorgevoerd op een wijze die 100% disrespect aantoont voor de sociale partners en het parlement.

  Ik hoop dat u de gehele context eens in ogenschouw neemt en u niet blind staart op de grote roerganger die meer en meer aangeeft de weg kwijt te zijn.


  Maak melding

 11. Je hoort niets van de paarse rovers abdoel amzaad met zijn begroting, hij ging altijd beweren dat suriname meer kan lenen, de dokter van bouta als advieseur met een manager functie bij albertijn op de schoonmaak afdeling. En de tientalen adviseurs van paarse rovers. Deze elende heeft suriname nooit gekend, ook niet in de slaventijd


  Maak melding

 12. Een reserve van 275.000.000 dollar voor een land met 550.000 mensen? Dat is 500 dollar per persoon! Een gemiddeld Nederlands gezin heeft meer spaargeld. Het is toch wat dat je als familie rijker bent dan de regering van Suriname.


  Maak melding

 13. RobG weet het leuk te vertellen van het terras in Parijs. Misschien moet hij eerst zelf de gevolgen van het beleid van zijn grote leider ondervinden door een tijdje in Suriname te gaan wonen. Het is opmerkelijk dat de grootste fans in Nederland wonen.


  Maak melding

 14. @Robg
  Ik zit in Frankrijk-Parijs

  Wat is de toegevoegde waarde van je whereabouts?
  Zelfs het heelal kan qua grootte niet tippen aan je ego.


  Maak melding

 15. Pico,dank voor je correctie.Ik gaf het woord crisis een verbuiging vanuit het Frans. In het Frans spreekt men van Crise. Dat krijg je meestal als je in Frankrijk je best doet om met de Fransen in hun taal te communiceren.

  Inderdaad het is genieten van het mooie weer in Parijs.In Nederland moet het ook mooi weer zijn. Ik heb het in mijn bericht om een economische crisis als gevolg van een afname van economische activiteiten.


  Maak melding

 16. Bewakings- en schoonmaakbedrijven die werk verrichten voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (MinOWC), zijn radeloos. Sommigen zijn sinds mei 2015 niet uitbetaald voor geleverde diensten. Er zijn ook geen reçu’s (bewijzen dat er betaald moet worden) verstrekt door het ministerie. Woensdag komen de bedrijven bijeen om te bepalen wat zij verder zullen ondernemen. Minister Robert Peneux is sinds vorig jaar op de achterstanden gewezen geeft Jerry Doelwijt, woordvoerder van de bedrijven, tegenover Starnieuws aan. Op 16 maart was met Peneux overeengekomen dat er vier maanden achterstand in reçu’s zou worden ingelopen. De bewakingsbedrijven hebben voor slechts één maand de bewijzen ontvangen. Alleen één schoonmaakbedrijf werd geholpen. Uit protest hebben de schoonmaakbedrijven vrijdag het werk neergelegd. Het gaat om ruim 1200 medewerkers, verdeeld over negen bewakings- en vijf schoonmaakbedrijven die op ruim tachtig scholen actief zijn, deelt Doelwijt mee. “We werken al jaren met het ministerie maar dit maken we voor het eerst mee,” haalt Doelwijt aan. “De achterstanden zijn inmiddels in de miljoenen opgelopen. We zitten met de handen in het haar. Sommigen van ons kunnen nergens geld meer lenen om ons personeel uit betalen.” Het personeel blijft werken uit verantwoordelijkheidsgevoel maar ook omdat het moeilijk is om in deze tijd aan een nieuwe baan te komen, geeft Doelwijt aan. “De mensen willen werken, wij willen dan ook doorbijten. We willen uitsluitsel hebben. Als de overheid ons niet kan betalen moet ze ons opzeggen.” Ondertussen is er weer contact gemaakt met MinOWC. De bedrijven willen weten wat er mis is en wanneer ze uitbetaald gaan worden. Het antwoord van het ministerie zal bepalen hoe de vergadering woensdag zal verlopen.

  =================================

  Vrees dat Suriname nog meer moet gaan lenen. Het houd maat niet op.


  Maak melding

 17. zo onze robg is nu in parijs .
  helaas gaat er geen rechtstreekse vlucht van suriname naar mongolie .

  nou robbie …..veel plezier daar in die transithal.
  ik heb net op internet gekeken en je vlucht naar mongolie heeft 12 uur vertraging .
  meld ons maar als je aangekomen bent en een goede vlucht toegewenst namens alle wkners


  Maak melding

 18. @Ego

  humor
  Dat RobG niet verder gaat dan Parijs doet vermoeden dat hij een echte Groninger geworden is.

  U moet namelijke weten dat Groningers heimwee krijgen zodra d’ olle grieze (de Marini toren) niet meer kunnen zien.


  Maak melding

 19. Halllo,

  Ik zit in het detentiecentrum. Het is hier mooi weer. De bewakers zijn vriendelijk. Heb net mijn BB mer R gehad. Moet zometeen gaan schijten.
  Ik hoop dat ik met mijn afval wat gas kan produceren voor de Surinamers. Het is jullie van harte gegund.


  Maak melding

 20. nog 5 – nog 5- nog 5 -nog 5 -nog 5 -nog 5- nog 5

  zolang hij leeft.. aan de macht..

  we willen geen bakra bassie. ook niet door de schoorsteen..

  we kunnen ons zelf redden..

  hou je ka geld..


  Maak melding

 21. Jojo, jouw versie over de slechte economische situatie in Suriname kan ik niet ondersteunen. Ik bekijk dit vraagstuk vanuit een andere invalshoek.Mijn kijk op de economische situatie in Suriname doet niet onder voor de analyses van andere internationale deskundigen op dit gebied. Suriname heeft een fragiele economie omdat de fundamenten van de Surinaamse economie zwak zijn.Bij de eerste en de beste tegenvaller op de markten waar Suriname haar beperkt aantal exportproducten afzet zullen de problemen direct voelbaar zijn.De reserves die Venetiaan zou hebben opgebouwd hebben nooit in die omvang bestaan.Het zijn valse verhalen van mensen die er belang bij hebben om de regering te bashen.Het verhaal van Robby Makka had ik ook gehoord op Radio1 in het programma ‘ Met het oog op morgen’. Zijn verhaal was eenzijdig vol beschuldigingen aan het adres van de regering.Op de terechtwijzing van de programmamaker dat Suriname wel degelijk door een crisis wordt geraakt en dat deze crisis ook andere grondstof exporterende landen treft bleef hij maar volhouden aan zijn eenzijdig verhaal. Makka kwam in elk geval niet geloofwaardig over.

  Jojo, Suriname moet bijna alles importeren. Dit houdt in dat bijna 95% van alle goederen die in het land worden verbruikt geïmporteerd moeten worden.Moet je nagaan hoeveel geld uit het land naar het buitenland stroomt. De geld voorraad van het land raakt hierdoor snel uitgeput als de inkomsten van het land voor een groot deel komen weg te vallen.


  Maak melding

 22. @ RobG

  Zo dus je blijft je verbazen om al de haatproza van tegenstanders. (zie 14;46 uur. ) Nou Rob ik moet zeggen ondanks je opleiding zoals je zelf beweert, (economie ) ben je heel trouw aan je Baasje ! Je bent nog trouwer dan 1000 viervoeters bij elkaar, en je kiest vaak de weg van de kortste weerstand. In jouw optie ; is de huidige economische malaise in Su, te wijten aan de voorgaande Regering.
  Of bedoel je deze regering heeft het helemaal naar de verdoeminis geholpen. Je bent zeker ook nog cum laude geslaagd, als pathalogisch leugenaar op de Universiteit. Je begint als je Baasje te lullen; A no mi, na wan trawang du ing. Ik hoop maar dat je geen zonnesteek oploopt in Frankrijk, anders ga je nog meer leugen vertellen en, die je zo uit je mouw kan schudden. Als ik jou plaats was, zou ik heel snel een Psychiater opzoeken, want je bent echt gestoord.

  Sari tori.

  Jacko.


  Maak melding

 23. Forummers, Odi odi.

  Reserves Surinaamse overheid steeds minder!
  En hoe wordt het dan weer aangevuld?

  Google even en raadpleeg het volgende artikel zelf.

  De-nieuwe-schuldencrisis-en-de-battle-tussen-het-imf-en-de-vn

  Gaat een nieuwe schuldenrechtbank in de VN schuldencrises oplossen?
  Door: Selma Zijlstra op 22 mei 2015

  Veel lees plezier en trek vervolgens je eigen conclusie.


  Maak melding

 24. Ze hebben geld gedrukt hoor!
  Ik geloof niks v islamitiche bank hoor!
  Dat is een fabel!
  En hier wordt nu africa!
  Bouterse had niet aan de macht mogen komen
  Hy kan het land niet besturen in het verleden ook al bewezen toch!!!!!
  Ik hoop dat bouta zo snel mogelijk zijn laatste adem uitblaast zodat we verlost zijn v de pinarie die nu in su op hooooog niveau heerst!


  Maak melding

 25. W.Whom,het wordt tijd dat je ook wat cultuur gaat opsnuiven in Parijs, Brussel, Antwerpen,Amsterdam,Groningen,Kleven, enz.Neem in elk geval je vrienden en vriendinnen mee.Ik noem hierbij o.a. je Front-genoten Henk Molenaar,Jackson, Hans,Ferrari, enz,Op deze ontdekkingstochten ga je leren hoe beschaafd jij je moet gedragen tegenover mensen.


  Maak melding

 26. Duistere @Ego, wat is jouw probleem? Heb je soms problemen met jezelf? Ik zit wel vaker in het buitenland en het is interessant om de economische problematiek van Suriname en veel andere landen vanuit een andere omgeving te observeren. Een wereld van verschil gaat voor je open.Een aanrader.

  @JZwartmans,
  De politiek in Suriname bekijk ik anders. De regering heeft haar best gedaan en er zijn ook fouten gemaakt. Niemand is perfect. Van deze fouten kan men leren. Bijvoorbeeld de economische groei had men kunnen afremmen, maar het vraagt om een zekere deskundigheid om de sneltrein te vertragen. Je kan de trein niet abrupt stoppen.
  Ik dank u zeer voor uw inhoudsloze opmerking. Je moet maar eens de Montmartre, een wijk in Parijs bezoeken of de Sacré-Coeur. Heel interessant om bevrijd te worden van de onzin waarmee het Front je hoofd mee heeft bezwangerd. Je draagt mogelijk een dubbele domme vrucht in je hoofd.


  Maak melding

 27. @RobG

  Waarom weerlegd u de informatie in de link van W.Whom niet. Dan geeft u hem echt op zijn nummer.
  Beleefdheid is heel relatief en zeker niet de kracht van de richting die u voorstaat. Er zijn weinig presidenten die weigeren in het Parlement verantwoording af te leggen. President Bouterse komt pas als het IMF hem beveelt naar de DNA te gaan.

  Het zou beter zijn de bijdrage W.Whom te ontkrachten, bij voorbeeld met het weerleggen van of Sital ongelijk heeft met zijn stelling dat veel van de 46 of 47 tractoren van Iran bij partij loyalisten terecht gekomen zijn om stemmen te ronselen.


  Maak melding

 28. dat bouterse aan de macht is gekomen hebben wij allen aan die maron brunswijk en somo te danken en nu zitten deze beide boeven in de oppositie bouterse te bestrijden en maar roepen dat bouterse niet deugt.dat moesten ze van te voren hebben geweten .het ging deze somo en lonnie om macht ,ze hebben vene het leven zuur gemaakt en dachten dat ook te kunnen doen bij de ndp ,maar ze hebben zich verkeken en daarom vindt ik dat bouterse brunswijk en somo een dna lid onwaardig zijn ,laatstaan bouterse tot president benoemen .wij zijn diep gezonken in dit land .al deze genoemde namen horen achter de tralie ,so so sarie .


  Maak melding

 29. Beste RobG

  Ik kan u de Dome des Invalides aan bevelen. u heeft duidelijk een Napoleon complex gezien de wijze waar u zich zonder inhoudelijke onderbouwing verheft middels het beklimmen van de trappen voor de kerk van het Heilig Hart

  Als econoom zou u moeten weten dat Parijs en Versailles economisch gezien de wereld heel wat ellende bezorgd hebben. Wellicht goed voor u eens naar de spiegelzaal in Versailles te gaan en onder ogen te zien wat u verdedigd.

  Natuurlijk vereist het enige deskundigheid om een trein van snelheid of van richting te doen veranderen.
  Dat vergt allicht heel andere competenties dan die van een strateeg met de kaderschool in Weert als hoogste opleiding.

  Niet dat een sergeant geen land kan leiden maar dan moet hij wel uit de dogmatische militaire wereld (bevel is bevel) kunnen treden en zich maatschappelijk ontwikkelen en zich niet omgeven met ja knikkers maar ook met mensen die de keerzijden van medailles tonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.