Regering Suriname moet IMF ‘de laan uitsturen’

35

PARAMARIBO, 3 mei – “Als er geen alternatief is, moet de regering het Internationaal Monetair Fonds de laan uitsturen.” Dit stelt voorzitter Robby Berenstein van de Raad van Vakcentrales in Suriname, Ravaksur. Voor de vakbeweging is verdere verhoging van energietarieven uit den boze.

Het is onacceptabel en dat geldt zeker de tarieven die nu op tafel zijn gelegd. Het standpunt van de vakbeweging is hard en duidelijk. “Wij hebben de regering al eerder te kennen gegeven dat de samenleving geen verdere verhoging van de stroomtarieven kan dragen”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd. Dat het nu toch tot verhogingen is gekomen, moet dan gezien worden als koppigheid.

Weliswaar blijven bepaalde verbruikersgroepen bespaard. Daar valt een groot deel van de loontrekkers ook onder. Het gaat om ongeveer vijf en zeventig procent van alle energieverbruikers. Voor de vakbeweging blijven de gevolgen even erg. “De detailhandel zal de verhoging doorberekenen in de verkoopprijzen. Ook is de kans groot dat door de verhoging gesneden wordt in het personeelsbestand”, aldus Berenstein.

Bekijk ook:

35 REACTIES

 1. Tarieven tot 480kw/h gaat niet omhoog, tog begrijpen mensen niet 70% van de bevolkingsgroepen zitter er onder en tog zeuren over energietarieven. Grote problemen zijn als mensen gewentraakt aan luxe willen ze geen stap terug doen.ze moeten dure telefoon,auto en elke week naar disco gaan en savond terrasje pakken laat zien hoe goed ze hebben,dat is een grote probleem voor komende generatie s


  Maak melding

 2. Na moordenaar un beng wan so tok??
  Ik blujf er by zeggen mensen dat bouterse
  Geen visie heeft e land te besturen.
  Die man heeft e mulo diploma. Wat verwacht
  J dan??? Chaos! A kies a volk wreed!
  Hy zit daar alleen om zijn straf v 8dec
  Te ontlopen!!!!!
  Sakasaka ie fof a kondre up!!!


  Maak melding

 3. Hoe dom, nee hoe achterlijk is deze jongen.
  Je stapt alleen naar het IMF om gebruik te maken van je voorwaardelijke trekkingsrechten, dus als het water je aan de lippen staat. Iedere cent dat nu geleend is/wordt zal moeten worden besteed aan aflossing van andere leningen en aan consumptie (hieronder valt ook de post ambtenarensalarissen). Er is dus geen ruimte voor investeringen.
  Daarnaast geldt voor SU dat zij onvoldoende personeel in de regering heeft dat bekwaam is. Bovendien zijn ze veelal ook crimineel.
  Dus het IMF is een zegen voor SU


  Maak melding

 4. “CHS GAAT VONNIS NIET UITVOEREN”.
  Bouterse overspeelt zijn hand..Hij roept geesten op die hij niet gaat kunnen bezweren. Als het CHS( lees: Bouterse)het vonnis naast zich neerlegt , heeft hij voor de zoveelste keer de rechtstaat onderuit gehaald. Het IMF en alle buitenlandse bevriende naties met enige invloed op het mondiaal gebeuren zouden hem op het matje moeten roepen en op de eventuele gevolgen hiervan voor een verdere samenwerking moeten wijzen..Daarnaast zou de oppositie alle DNA vergaderingen uit protest tegen deze grove schending vd rechtstaat moeten boycotten en wegblijven..De bonden, het onderwijs, de politie, het OM alsmede de rechtspraak en alle rechtgeaarde Surinamers zouden naar aanleiding hiervan massaal moeten staken omdat dit niet gepikt mag worden..De actiegroep ” we zijn moe” zou hierdoor tienduizenden mensen op de been kunnen brengen..Kijken of deze narcist en duivel dan nog in staat is om in het zadel te blijven..!!!


  Maak melding

 5. Surinamers kennen het woord EENHEID niet.Het is hun verleerd.Iedereen in Suriname is ontevreden . Ze laten hun ontevredenheid even merken en wanneer ze hun salaris na een bedelactie hebben ontvangen zijn ze weer in slaap gesust voor de rest van de maand. Zo zijn de acties verspreid geen wonder dat we geen resultaten boeken.
  Het is alsof gezegd word’Iedereen voor zichzelf’,Ben het met@Robinho eens,als de menigte voor 1 keer besluit dan kan de actie groep WIJ zijn Moe geheel Suriname plat leggen ahw lam zetten.
  Surinamers zijn nog altijd even besluiteloos,


  Maak melding

 6. @ Biharie

  Natuurlijk gaan de mensen klagen over het energie tarief, de lonen blijven laag en kosten gaan omhoog !

  @ Willem

  Met een goede opleiding is nog geen garantie om een land goed te besturen, politiek bedrijven is voor uit zien.
  En dat heeft Bouta niet, hij kijkt alleen voor uit hoe hij en zijn companen, het geld weg moet sluizen als de IMF erin getrapt was voor de mega lening.

  Door het waanbeleid van de regering, is de huidige situatie ontstaan in Su, daar heeft de IMF geen schuld aan.
  Dus die Robby moet naar mijns inziens zijn grote smoel dicht houden. ( Hij zegt dit omdat de IMF geen medewerking heeft verleend om geld te lenen.)
  Wat heeft Su als onderpand te bieden om het mega bedrag wat ze vragen ???

  @ alibaba

  Dat is een optie ; maar het werkt niet, het land is veels te warm. En buitendien heb je al die spullen wat je noemt nodig, het zijn normale dingen die iemand moet hebben.
  Ach ja ze moeten maar roeien met de riem wat ze hebben, tenslotte je krijgt men regering die men zelf heb gekozen.
  Een ieder die zijn /haar straf verdient, zal het vroeg of laat alsnog gepresenteerd krijgen. No spang brada /Sisa, ala sani sa kon bun wan dey, kandé unu no é go mitie ing.
  Ma unu pikieng é go mekie ing mee !


  Maak melding

 7. Ray
  Je weet hoe Pres Alibaba reageert. Straks word je opgepakt en naar F- zeelandia afgevoerd. En dan zeggen ze weer op vlucht neergesloten


  Maak melding

 8. @ Snel

  Dat is het probleem, onze landgenoten hebben het goed in hun geheugen, wat er in het verleden is gebeurt.
  Ben je niet eens; dan wordt je gewoon koppie kleiner gemaakt, en daar kijken ze voor uit.
  Idi Amin, gooide mensen die niet eens waren met zijn beleid voor de krokodillen, Bouta geeft zijn volgelingen de opdracht om op ze te schieten (tijdens ) hun vlucht !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. Berenstein heeft gelijk want alle verhogingen zullen worden doorberekend aan de consument. De schuldenlast vanwege zoveel leningen zal niet terugbetaald kunnen worden omdat de inkomsten te laag zijn.
  P’A MONI DE…
  EBS Staatsolie CBvS OW&V etc. is er ’s landsgeld gestolen.
  Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie Aktie.


  Maak melding

 10. Laat deze beste heer Berenstein tonen dat hij ballen heeft net als Curtis Hofwijks, want na de vorige stroom verhoging heeft hij gezworen dat Ravaksur dat niet gaat pikken.

  Gelijk heb je @Ray, hij zal het wel weer vergeten zijn.Net als die C.Breeveld, de man van anti-corruptie, goed bestuur, integer zus, integer zo. Dat van die skalians heeft bij mij het geloof in Doe helemaal doen verliezen, Doe Doet niets.Je bent dan als partij dik in de minderheid, maar als je principes hebt, zeg je doei associale rovers,net als Ex-financien minister Wonnie Boedhoe toen gedaan heeft.

  Ik woon nu alweer bijna 3 jaar in Su en het word met de dag erger, elke dag sluiten detail winkels de deuren.

  Het is geen geheim meer, dat geld van IMF is al in Su, moet alleen nog getekend worden.


  Maak melding

 11. “Als er geen alternatief is, moet de regering het Internationaal Monetair Fonds de laan uitsturen.” haha. Sukkel
  Dus als er WEL een alternatief is moet je het IMF Niet de laan uitsturen.
  Alleen als je geen alternatief hebt, je kan geen kant meer uit, je hebt geen enkele, maar dan ook geen enkele plan B, dan gooi je de laatste reddingsboei weg.
  Erg slim


  Maak melding

 12. Mnsen lees hier even.

  PARAMARIBO – Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zal de ‘opengevallen’ vacatures in het parlement niet invullen. Het orgaan is vrijdag veroordeeld en opgedragen binnen een week over te gaan tot invulling van de vacatures in De Nationale Assemblee (DNA), maar het zal dit vonnis niet uitvoeren. Dit verneemt de krant van zeer betrouwbare bronnen. Het CHS heeft hoger beroep aangetekend.

  PL-voorzitter Paul Somohardjo is niet van plan verdere juridische stappen te ondernemen, indien CHS de veroordeling negeert. “Voor mij is het duidelijk. Het is een vonnis. Wat de Staat ermee wil doen, is zijn zaak”, reageert hij. Hij vindt weliswaar dat het geen goed voorbeeld vanuit de Staat zal zijn om een rechterlijk vonnis ter zijde te leggen. Dat getuigt van “geen respect hebben voor de rechtsstaat”. De politicus vindt dat het land zich met een dergelijke houding te schande zet.

  CHS-voorzitter Eugène Merkus wil nog geen uitspraken over deze kwestie doen. Hij zegt dat de leden al hebben vergaderd, maar dat dit slechts een ‘informatief en oriënterend’ gesprek was. Volgens Merkus zal het standpunt van CHS pas na morgen bekendgemaakt worden. Hij is vooralsnog voorzichtig, omdat CHS bezig is gerechtelijke stappen te ondernemen naar aanleiding van de veroordeling.

  Naast de hogerberoepzaak heeft het orgaan een tegenvordering ingediend om uitvoering van het recentelijk uitgesproken vonnis te voorkomen. Irvin Kanhai, advocaat van CHS, vermoedt dat de rechter zich heeft vergist met dit vonnis. De eisers zijn volgens hem met een dode mus blijgemaakt

  Het vonnis van de rechter moet eerbiedigd worden ,dat doen wij, het gewone volk.Maar bouta en aanhang spelen voor Eigen rechter!!Kijk maar Naar Kanhai de advocaat van de duivel,hij zegt dat de rechters zich vergist heben,morgen nog zullen de rechters met het smoeje…het was een VERGISSING, kOMEN bang voor vergeldingsaktie van bouta en co.Geen wonder dat wij in Suriname geen 1mm verder komen met deze paarse corrute regering die de boel aan het terroriseren is!!


  Maak melding

 13. @Hillywood
  Geloof me Ravaksur gaat niet in akte komen. Het zal bij deze blijven.
  Toen de tijd rijp was om massaal de straten op te gaan deed Ravaksur niet mee.En Valies weet maar al te goed hoe je een gehele bevolking moet laten valen als een baksteen op het laatste moment.
  In Suriname lijkt het alsof men wil zeggen..ik staak morgen,jij mag de volgende week staken ,de andere op deze dag enz……daarom dat wij geen resultaten bereiken .Als we samen komen ja dan kan men aktie en reaktie tegelijkertijd verwachten.


  Maak melding

 14. @Snel en JZwartmans
  Heb beelden live op tv gevolgd.De 15 slachtoffers waren meer dood dan levend.Slagveer werd op een brandcard tentoongesteld in zijn onderbroek.Hij was gemarteld en kon niet eens praten,lopen of opstaan van de brandcard,Die arme man moest gedwongen een voorgeschreven bekentenis afleggen.En als je de volgende dag in de vroege morgen hoort dat deze slachtoffers op de vlucht zijn doodgeschoten moet je wel een houten hart hebben om geen pijn en leed voor deze slachtoffers te voelen.De rechtszaak Rambocus was ook live te volgen op de radio en Rambocus sprak,je zou uren naar deze man luisteren zonder je te vervelen.Toen bouta zag dat de advocaten die Rambocus moesten verdedigen,goed werk deden en Ramocus vrij zou komen toen moesten deze advocaten het met hun leven betalen!
  Op deze dag hebben we 15 intelligente burgers verloren . De scenario in bouta zijn kop speelde dat het land dan zou overblijven met de waardeloze landgenoten en ik geef hem bijna gelijk.Vroeger of in deze tijd had je de moedige schoolkinderen,Niet de universteit studenten maar de middelbare,de mulo,ulo en lagere schoollieren hebben bouta en co verjaagd in 1989. De universiteit studenten gedragen zich tot op heden alsof ze iets bijzonders zijn .
  Je kan niks goed verwachten van de huidige leerlingen.Of ze hebben het opgegeven of ze hebben geen besef en denken niet aan de toekomst,


  Maak melding

 15. Hoe ga je die financiěle chaos oplossen zonder het IMF, die moordenaar en zijn medeveroorzakers van deze chaos, hadden al veel eerder weggestuurd moeten worden, en opgesloten moeten zijn.


  Maak melding

 16. @Ray,
  De schreeuwerd laat weer van zich horen.
  Dombo hou je bek en reageer op het item .
  Jij kan alleen op mensen reageren en nooit inhoudelijk.
  Riool Rat reageer een keer op de item.


  Maak melding

 17. Meneer Berenstein,

  Geen geld van het IMF betekent geen geld van andere internationale banken.
  Het is voor ons land slikken of stikken, dus het eerste.
  Als voorzitter van de Raad van Vakcentrales zou u veel beter moeten weten.


  Maak melding

 18. @ Ray

  No spang ; niemand ontloopt zijn / haar straf, vroeg of laat wordt men ter verantwoording geroepen.
  Ik mag het niet zeggen of denken, maar ik hoop dat degene die bij betrokken was op 08-12-72. eerst zal krepéren voordat ze sterven. Dan hebben de nabestaanden ook rust, en voldoening hoop ik. ( Ik persoonlijk zou juichen en een feest geven indien mijn familie één van de slachtoffer was.
  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 19. @JZwartmans
  Het recht zal zijn beloop hebben ,vroeg of laat.
  Bouta zal zijn straf met bonus ontvangen.Ik ga dan naar de kerk en de Here God bedanken,mijn manier van feestvieren,echtwaar!!


  Maak melding

 20. @Peter a
  Geconfronteerd worden met de feiten doet je zeer he !
  Deze zijn de feiten geen verdraaing zoalsjij het gewend bent van de ndp!
  Wanneer gaan jullie van de ndp eindelijk over de tragische geschiedenis met jullie baasje erin als Gangsta,praten en niet over zijn dagdromerij die hij jullie voorhoud?!
  Wees eens realistisch en keer terug naar de bewoonde wereld.


  Maak melding

 21. We wille nog vijf en we geve hem de vijf, krijsten oerdomme paars bezeten ndper’s een jaar geleden. Op naar Dubai krijste awarie domrie Misisosoka. In rijen zullen buitenlandse investeerders staan om te investeren in ons land, prees vals paarse apostel Stef Anus zijn paars klote regering olv van zijn baas op de Tv. Ieja we ga dit, we ga dat, we……. oe mpp schreeuwde oom woedend…..na soso leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee te Zimbabwe en dat allemaal door een man en zijn criminile bende.


  Maak melding

 22. Men moet de bevolking de duimschroeven aandraaien en alle prijzen en levenskosten flink verhogen. Omdat de bevolking willens en wetens daarvoor heeft getemd. Geen genade. Genade is alleen voor wijze mensen.


  Maak melding

 23. In plaats van domme ideen te roepen zoals IMF de laan uit sturen kunnen ze beter mensen voorlichten op hun energieverbruik en mogelijkheden tot stroombesparing. Bijvoorbeeld grote tv’s die de hele dag aan staan zonder dat er iemand naar kijkt. Ik was op bezoek bij een familie waar dit ook het geval was, heb de tv toen uitgezet. Pas na ruim een half uur kwam een kind die toevallig langs de tv liep erachter dat de tv uitstond, deed hem weer aan en liep vervolgens weer weg. En maar klagen dat de stroom duurder wordt.
  Je kunt ook flink wat besparen met bijvoorbeeld andere lampen. Heb in mijn hele woning de lampen vervangen voor energiezuinige versies. ipv 4×20 watt halogeen nu 4x 1,6 watt Led. Ipv 75 watt/uur gewoon nu 6,3 watt/uur led, een 40 watt lamp is vervangen door een 3,5 watt lamp die ook nog eens meer licht geeft, etc etc. Reken maar uit wat je per dag bespaart. Nu de prijzen van deze lampen fors lager zijn is het de moeite waard hier naar te kijken.


  Maak melding

 24. Het IMF moet inderdaad de laan uitgestuurd worden. Deze regering {boeven,bandieten, balikluivers} zal het zeker niet doen, want het IMF gebruikt ze als dekking voor de verdwenen, gestolen miljarden. Suriname heeft genoeg potentie om uit de misere te komen. Op de eerste plaats moet al het gestolen geld terug gehaald worden: 300 milj. OW en V { Abrahams}; 23 milj. Carifesta { Graanoogst}, 200 milj. Pensioenfonds EBS, 8 milj. Schoolboeken { Eddy Jozefzoon, top adviseur van Bouterse}, 600.000 Naschoolse opvang { Bowva, parlementslid} en de tientallen milj. dollars weggesluisd naar buitenlandse banken door Bouterse en trawanten.

  De Oppositie moet het IMF heel duidelijk maken dat na de machtovername, wij geen cent en dan ook geen cent terug betalen aan het IMF en andere instellingen, gelden geleend door deze boeven NDP bende. De heren van het IMF weten toch bliksemsgoed dat ze met schurken van de zuiverste soort te maken hebben en toch leningen verstrekken?

  Mischien heeft het IMF haar zinnen gezet op ons surinaams goud, who knows! Oppositie, laat het IMF weten, over our deadbody niet !!!


  Maak melding

 25. @ MUI
  “De Oppositie moet het IMF heel duidelijk maken dat na de machtsovername, wij geen cent en dan ook geen cent terug betalen aan het IMF en andere instellingen” etc
  Dit zegt meer iets over jou dan over wie dan ook.
  “Su heeft potentie enz”
  Aan potentie alleen heb je niets.
  “Mischien heeft het IMF haar zinnen gezet op ons surinaams goud”
  Nog meer onzin.
  Ik heb zelden zoveel onzin gelezen.
  Het IMF leent je geld, vraagt je weinig rente en als je weer komt lenen zal ze misschien meer rente vragen en eisen dat je je economie saneert, dwz meer inkomsten verwerft en minder gaat uitgeven. Jij denkt dat het IMF “ons” goud wilt?!
  Als het IMF SU geen geld leent zal er niet worden geconsumeerd.
  Wellicht was je heel boos toen je dit allemaal opschreef


  Maak melding

 26. Aan al die tegenstanders van IMF, inclusief oppositie en berenstein. Ze zijn tegen IMF maar verzuimen een alternatief aan te dragen. Vakbeweging is tegen deze verhoging maar verzuimen alternatief aan te dragen, blijkbaar willen ze alles bij hetzelfde, nl regering moet subsidieren en bedrijfsleven maakt winst en betaald geen tot weinig belasting. Santoekie van VHP vandaag vakbeweging moet stroomverhoging afwijzen ook nu weer geen alternatief plan.

  De tegenstanders van alles hebben duidelijk geen flauwbenul wat er gaande is, zover is duidelijk, ze zijn tegenstanders om tegenstander te zijn, ze zullen tegen alles zijn wat deze regering doet of niet doet.

  Welnu berenstein je mag op je kop gaan staan de verhoging komt voor de grootverbruikers, punt uit enne IMF gaat nergens.

  het grappige van alles is dat juist de tegenstanders voor IMF zouden moeten zijn, imf gaat nl in onze keuken kijken dus zal er bijna niet meer gecorrumpeerd worden, dat is toch goed. Blijkbaar is de oppositie bang dat alles goed gaat komen mbv IMF dus hebben ze geen poot meer om op te staan.


  Maak melding

 27. Hector

  Heel goede suggestie. Het valt mij op dat men het schijnbaar heel fors elektriciteit gebruik normaal vindt. Als ik het met de eigen situatie vergelijk, bedrijf aan huis, 200 m2 vrijstaand, 3 computers, 4 tvs, 2 amerkiaanse Koelkasten en nog een klein koelkastje ergens, lange dagen (we slapen maar 6 uur) en dan verbruiken wij 375 KWu per maand.

  Uw voorbeeld van de TV is stuitend echter ook licht dat in het Brunswijk stadion of Ocer 24 / 7 brandde toen ik daar de laatste keer langs kwam geeft aan dat niemand de verantwoordelijkheid neemt.

  Ook een beetje normaal omgaan met Airco kan enorm veel schelen. Airco’s kan men heel fout gebruiken. Daarnaast was men in de tropen gewend het klimaat te benutten (luchtstroming) om verkoeling te vinden.

  Ik was een 1,5 jaar geleden in Masdar City een experimentele wijk in Abu Dhabi. Daar wekte de wijk 10 mega watt aan elektriciteit op en verbruikte het slechts 3 mega watt door slim te bouwen (tocht). Toen wij met een app de temperaturen maten bleek deze vrij hoog. In de vrije zon 39 graden, in de aangename tocht 37graden en binnen 30 graden en nog steeds aangenaam.

  Het is verstandig de mensen bewust te maken van de mogelijkheden en de consequenties van niet doordachte keuzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.