Energie in Suriname duurder voor grootverbruiker

39

PARAMARIBO, 2 mei – Huishoudens met een maandelijks verbruik boven de achthonderd kilowattuur en daaraan gelijkgestelde categorieën worden niet meer gesubsidieerd en zullen een aangepast tarief betalen. Dit meldt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Subsidies gelden nog steeds voor verbruik onder de achthonderd kilowattuur.

Het betekent niet dat iedereen die minder dan achthonderd verbruikt nog dezelfde tarieven betaald. Alleen de tarieven voor huishoudens tot en met vierhonderd en vijftig klowattuur blijven ongewijzigd. De tarieven voor huishoudens tussen vierhonderd en vijftig en achthonderd kilowattuur per maand worden gedeeltelijk gesubsidieerd. In deze categorie vallen verhogingen van honderden Surinaamse dollars.

Verbruik tot zeshonderd kilowattuur kost ruim honderd Surinaamse dollar (ongeveer twintig euro) meer. De verhogingen kunnen oplopen tot wel achthonderd Surinaamse dollar (ongeveer veertig euro). Volgens het ministerie zijn de verhogingen gebaseerd op onder meer de nieuwe formele wisselkoers van vijf en een halve Surinaamse per dollar. Ook is de dieselprijs van vijf en dertig dollar per vat meegenomen.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Eindelijk een terechte maatregel van de autoriteiten in Suriname. Veel mensen hadden 3 tot 4 airco’s in huis en deze apparaten loeiden de hele dag. Deze mensen kregen ook nog volop subsidie op hun hoge elektriciteitsverbruik. Het moet nu afgelopen zijn. De tering moet naar de nering gezet worden. Niet zeuren maar pas je verbruik aan.


  Maak melding

 2. ” De verhogingen kunnen oplopen tot wel ACHTHONDERD Surinaamse dollars ( ongeveer VEERTIG EURO ) ”

  Nou, lekker is dat dan !!!! Koers van 1 op 20.
  Zal ongetwijfeld ( VOORLOPIG ) een foutje zijn als ik de volgende zin van het artikel lees.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. RobG
  Eindelijk een terechte maatregel van de autoriteiten in Suriname.

  Wat bedoel je met “eindelijk een terechte maatregel”


  Maak melding

 4. Bouta joe ma pang pang
  Saka moordenaar!
  Ie fok a kondre op!
  Mensen we gaan richting venezuela haitie!!!
  Help help help oh almachtige!!!!
  Me barŕrrr joeeeeee


  Maak melding

 5. RobG

  110% met u eens. Een noodzakelijke maatregel.

  Dit zal er toe gaan leiden dat groot gebruikers na gaan denken over energiebesparing (betere of slimmer apparatuur en beter gebruik) of zelf opwekking. Kans voor de lokale installateurs om het kapitaalkrachtige deel van de markt te bedienen.
  Voor plus 800 KWH is de prijs nu 50% hoger dan in Nederland.

  Wat mij erg verbaast is dat de basis prijs $ 0,16 / KWh bedragt en dat is zeker 2 maal duurder dan in de ontwikkelde delen van de wereld.
  Voeg daar aan toe dat die prijs met een koers van 5,5 en een olieprijs (HFO) van $ 35/barrel berekend wordt en een ieder kan het volgende probleem al zien aankomen.

  Het is zaak dat EBS en haar operatie grondig gesaneerd worden. desnoods middels een faillissement zodat alle partijen die misbruik gemaakt hebben in het verleden (Leveranciers die te duur op krediet geleverd hebben met heel hoge rentes) het nakijken hebben en buitenlands management de prijs kan gaan reduceren naar pakweg 60% van wat die nu is.


  Maak melding

 6. Waarvoor willen sommigen, die soms wel kapitale panden hebben in dit land betalen. Elk facet van de energieopwekking gaat gepaard met keiharde Amerikaanse Dollars en of Euro’s.Wie het voor wie betalen?
  Lieden, die het verdommen om hun handen te laten wapperen maken geen aanspraak op energie, as simple as that!


  Maak melding

 7. Venezuela so takru a kondre dat no deh… Venezuela no abi elektra bika alen n’e fadon ano bika a regering e faal..haiti tron gotro bika gronseki nak den… Bouta ano kiriman en ef yu fin tak a de wan kiriman yu no ma du neks bika a masra dis kis amnesty plus na sranang pipel pot en tu lesi tap a presidenti sturu. En a pan pan fu en ma ab neks te maken nanga a diskusi so no tyar ma sani kon dya. A kos kos sa ye du e sor mi tak yu abi wan lagi skoro papira.

  Tan bun.


  Maak melding

 8. Had deze ellendige minister niet steeds geroepen, mensen energie gaat niet omhoog. vuile leugenaar.
  Ze moeten wel he opdracht van IMF.

  Kom op mensen de straat op deze ellendige mensen moeten eruit. Weg met sakka sakka moordenaar


  Maak melding

 9. Prima maatregel. Het normale gezin blijft buiten schot. De grootverbruiker betaald en kan gaan denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen.


  Maak melding

 10. @Paul en RobG
  Zetten jullien je ijskast maar buiten. Jullie 2 zijn zulke happy ndpers dat jullie zelf bedorven melk ,vlees en warme bier kunnen drinken in naam van ndp!
  Idioten, als handelaren veel meer moeten betalen dan gaan de prijzen ook omhoog!


  Maak melding

 11. Nou de prijs van US$ 35,– voor een barrel olie is inmiddels achterhaald want vandaag is de prijs ca US$ 46,– per vat.
  En voor wiens rekening is het verschil in dit geval 11 dollar, maar deze zou opeens exponentieel kunnen stijgen !

  Ergo, de overheid blijft dus nog steeds het energieverbruik in Su gigantisch financieren.

  Het zou beter zijn geweest om met een ‘drijvende’ olieprijs te werken waarbij en de overheid slechts voor een vast bedrag deze zaak ondersteund.


  Maak melding

 12. Volgens Ray kun je gewoon alles subsidiëren. Er staan namelijk op de erven van de oppositie bomen met gratis geld. En die bomen geven zoveel opbrengst dat alles gratis kan worden in Suriname. Dat is de economie volgens Ray. Zo dacht Front er ook over. Alleen gebruikte die geen bomen met gratis geld. Die kregen gratis geld van Nederland en China.


  Maak melding

 13. 95 duizend huishoudens zijn bespaard van een verhoogde stroomtarief.
  Deze groep vormt 73 procent van de meer dan ruim 130 duizend huishoudens.
  Mini-ster dodson.

  Wat een vetpot wordt dat, maar niet heus!

  Opmerkelijk wat een kleine bevolking.


  Maak melding

 14. @Paul,

  Op wie denk je dat de grootverbruiker de verhoogde kosten gaat verhalen? Slimme zet van de regering om het op deze wijze (grootverbruiker de boeman maken) te spelen.


  Maak melding

 15. @Milton
  Het haat om een barrel HFO (ofwel zware stook olie = een soort afval het raffinage proces). Die prijs kan wel eens lager zijn dan die van crude omdat In Crude alle andere stoffen met een hogere waarde nog zitten.

  Feit zal zijn dat de markt die prijs gaat bepalen en deze op termijn weer gaat stijgen.

  Het vervelende is dat nu aan de HFO prijs ook de waterkracht-stoom gekoppeld is en die wordt niet duurder bij een hogere olie prijs.
  Brokopondo kan met wat verbeteringen best 50% van de capaciteit van Suriname dekken terwijl Alcoa Brokopondo over moet dragen in goede staat en met een vervangings-/onderhoudsreserve. Het laatste betekend dat Suriname in principe 50% van haar opwekkingscapaciteit in handen kan krijgen zonder zelf substantieel te investeren.

  Zie hier het grote onderhandelingsspel van Sardjoe met Alcoa waar iedereen buiten gehouden wordt. Als Sardjoe kans ziet een situatie te creëren dat er geinvesteerd moet worden door Suriname kan hij het zelfde spel gaan spelen als Olibis (Sibilo) en Suriname chanteren met haar energie opwekking of enorme rentes in rekening brengen met Brokopondo als onderpand.


  Maak melding

 16. @A3

  Man, man, man. Zelfs de oppositie heeft door dat Suriname moet hervormen. Wat snappen jullie daar nu niet aan. Maar wel makkelijk scoren natuurlijk. Gewoon elke noodzakelijke maatregel afbranden.


  Maak melding

 17. @Paul,

  Enerzijds wil men meer export, anderzijds maakt men export duurder met de e-prijsverhoging voor bedrijven. Wat wil men nou?


  Maak melding

 18. @JoJo

  26 april 2016 – 00:05
  “Dodson:Geen verhoging voor normale huishouding

  De klein huishoudelijke aansluitingen worden niet meegenomen in de nieuwe tariefsaanpassing voor elektriciteit. Dit besluit is genomen door de regering. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, zei afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee dat de regering hiermee ruim 95 duizend huishoudens heeft bespaard van een verhoogde stroomtarief.

  Verder zei hij dat deze groep 73 procent vormt van de meer dan ruim 130 duizend huishoudens. De groep die tussen de 450 en 800 kilowattuur gebruikt zal deze verhoging gedeeltelijk betalen en die is vijftien procent van de ruim 130 duizend huishoudens.

  De andere groep, ruim acht procent, die kan gerekend worden tot de groep groot verbruikers. Deze verbruikers zitten boven de 800 kilowattuur per maand. Bij deze groep zal volgens Dodson geen subsidie plaatsvinden.”

  Bron: Suriname Herald


  Maak melding

 19. @A3

  Wat wil jij dan? Schoppen tegen maatregelen om de boel te hervormen heeft weinig zin. Wat is dan het alternatief? Dat er al decennia lang hervormd had moeten worden is volgens mij iedereen het wel over eens.


  Maak melding

 20. Het alternatief kan zijn, stroombelasting heffen op stroomslurpende artikelen. Van A++ tot E stroomlabels op een bepaalde manier belasten. Zal wel niet genoeg opbrengen, maar, het maakt de mensen wel bewuster. Daar begint het mee. Daarnaast kun je denken aan zaken als afvalverbranding enz. denk maar aan al die rijststroo die wordt verbrand en het milieu vervuilt. Daarmee kun je redelijk wat stroom opwekken om bijv. Nickerie te voorzien van electriciteit. Zo zullen er wel meer dingen zijn. Het is geen kortetermijn plan, maar je moet wel nu al bedenken hoe je het probleem gaat aanpakken.


  Maak melding

 21. @A3

  Ook bij het heffen van stroombelasting zal het bedrijfsleven in eerste instantie dat proberen op de consument te verhalen.


  Maak melding

 22. @A3

  Om daarmee de subsidies te betalen? Ik denk dat Suriname van de subsidies af moet. Dan krijg je een gezonde situatie. Om de grootverbruikers te stimuleren zuiniger te opereren zou je kunnen nadenken over aanvullende maatregelen in de fiscale sfeer.


  Maak melding

 23. @marron.
  Waarom deze krachttermen.
  Hou t aub fatsoenlyk,hier schiet je niets mee op trouwens wat heeft boutas moeder hier mee te maken.
  Rustig blyven en vooral nadenken wat je zegt.


  Maak melding

 24. Ik heb my laten vertellen dat geen enkel personeelslid van de ebs Een energierekening betaald.
  Ook de asembleeleden hebben bepaalde privileges hoe kan dat mogelyk zyn
  Hoezo meten met 2maten.
  Denk je dat Rutte en cornuiten in de 1e n 2e kamer geen energierekening hebben.
  Dus de arme man wordt maar steeds gepakt.
  Nu kan ook hy zn zuur verdiende airo niet meer aanzetten.
  Wat is toch n rare wereld.


  Maak melding

 25. Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…

  Gewoon misleiding!

  You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

  DDB onderschat het intellect van het proletariaat.

  Stre Def stre, Wi No Sa Frede

  If Ai Boz, Wik A Boz!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 26. @passant,

  You can not fool all the people all the time. True, but the people can fool themselves forever……e.g. RobG, Paraman.


  Maak melding

 27. “Als je veel gebruikt zal je duur betalen. Wie minder verbruikt, zal ook minder betalen”, benadrukt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Regillio Dodson

  Woeha wat een zinopbouw. Reden waarom men niet snapt wat deze minister wilt zeggen.
  Veel gebuiken heeft net te maken met duur betalen wel leidt minder verbruik naar minder betalen dus niet naar goedkoper.
  Tegenover duur staat goedkoop


  Maak melding

 28. @ Jojo
  Volgens mij heeft Milton gelijk.
  Een barrel Brent Crude oil noteert nu rond de $ 46 of heb ik het fout? Is het toch het door jou beschrevene.
  @ Esmerald
  Op zich is dit toch uitstekend? De kleinverbruiker (tijdelijk) een handje helpen. 95000 is inderdaad 73% van de 130.000 (lol)
  Kijk als de economie zich weer heeft hersteld dan moet deze maatregel worden geschrapt en om een stap verder te gaan het bedrijfsleven zou een lager tarief moeten betalen, althans het deel dat voor de export produceert. Maar dat is lange termijn


  Maak melding

 29. Sommige paarse kakkerlakken zijn nog blijven steken in de fase van You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time. Dit zijn de losers, die je in elke samenleving vindt. Deze restwaarde moet als afval worden beschouwd. Geen tijd en energie aan besteden.

  Negeren.

  Het zijn heel vaak enkelingen/een verwaarloosbare groepje dat heel dichtbij het poepgat van de mislijder zit/dichtbij bij de honingpot zit of dat hun kop zo bruingebakken/verbrand is/verkoold is, dat ze niet meer kunnen denken, zien en weten wat er in Suriname momenteel gebeurt.

  Geen aandacht aan besteden, horen thuis bij waardeloos en houden de vooruitgang in Suriname tegen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 30. De labiele surinaamse bevolking heeft het xover laten komen.
  Nu is er geen weg terug.Wat gezaaid is zal worden geoogst.


  Maak melding

 31. RobG je praat onzin volgensmij heb je geen airco in je huis dus houd je bek rustig dicht wij surinamers komen wel uit we zijn al gewend hier soso lobie


  Maak melding

 32. Als je het een doet graag ook het ander AUB.

  Geen invoerrechten meer heffen op de import van zonnepanelen.

  Zodat mensen hun eigen stroom kunnen opwekken. Hoeven ze niet meer afhankelijk te zijn van het wanbeleid van deze klote regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.