Somohardjo verwacht respect rechtsstaat Suriname

85

PARAMARIBO, 30 apr – De rechtsstaat moet hoe dan ook worden gerespecteerd. Dit zegt Paul Somohardjo, parlementariër en voorzitter van Pertjajah Luhur, PL. Hoewel er vreugde is over het vonnis tegen de afvallige parlementariërs, wordt rekening gehouden met politieke bemoeienis. Die kan roet in het eten gooien.

Maar dan is de rechtsstaat ook meteen in gevaar. “Als je een vonnis van de rechter terzijde legt, is het hek van de dam. Dan is de machtsstaat niet meer voor de deur, maar al binnen”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd. Nu mag dus niet anders verwacht worden dan dat het Centraal Hoofdstembureau, CHS, tot uitvoering overgaat. De twee moeten vervangen worden, stelt de rechter in het vonnis.

Somohardjo houdt met alles rekening. Het kan dat de politiek zich laat gelden. Het vonnis kan genegeerd worden, ook al is het bestemd voor het CHS. “Ik doe een beroep op het CHS om zich niet te gedragen als een verlengstuk van een politieke partij, maar als een orgaan dat de wet moet toepassen”, aldus Somohardjo. De twee parlementariërs, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, maken nog altijd deel uit van de coalitie.

Bekijk ook:

85 REACTIES

 1. Het CHS heeft alle respect die het eerder heeft genoten van de bevolking nu reeds verloren door zich te gedragen als een verlengde van de ndp!!
  Ook zij moeten zich houden aan het gesproken vonnis van de rechter,geen ups en buts! Geen uitzondering voor niemand ook niet voor Sapoen en Chitan!!
  Die 2 moeten weg!!!! Ze moeten het DNA niet illegaal gaan occuperen!!


  Maak melding

 2. Hmmm mooie cassus,ben echt benieuwd hoe het gaat uitpakken,politieke issues worden in de rechtzaal beslist, echt een heel mooie
  cassus,voer voor de wijdenbossen en breevelds hier op wkn!


  Maak melding

 3. Advocaten van regering gaan vertragen en vertragen en vertragen.
  Als Sapoen en Chitan houden van hun land dan moeten zij direct opstappen. Hebben deze 2 jongelui wel door dat ZIJ HET PROBLEEM ZIJN GEWORDEN?
  Dus Chitan en Sapoen: stap op en laat de regering zonder een dubbele rol een nieuwe terugroepwet maken!!


  Maak melding

 4. Beste familie en aanhangers van Chitan en Sapoen, oefen druk uit op deze 2 verdwaalde jonge mannen om op te stappen in het belang van Suriname.
  Beste families en aanhangers van NDP en Bouterse, oefen druk uit op de NDP en Bouterse om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.


  Maak melding

 5. De hele rotzooi van CHS moet opstaande voet worden ontslagen m. Ze zijn een verlengstuk van president Alibaba met als bewindvoerder Dora.
  De verkiezingen blijken achteraf niet betrouwbaar. Onderleiding van Dora is fraude gepleegd. Ze kreeg hoorde ik daarvoor 25 miljoen US. Zo zie je pa a moni gwe!


  Maak melding

 6. Die Chitan ( betekent boef) en chekre chekre sapoen waren hebzuchtig. Ze dachten snel zich en families te verrijken en lieten zich omkopen. Door al die omkoperij is ook het geld op


  Maak melding

 7. VHP-voorzitter Chan Santokhi hoopt niet dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) obstakels zal opwerpen. Het rechterlijke vonnis moet binnen zeven dagen worden ingevuld. Het vonnis is vrijdag betekend aan het CHS, waarmee de week ingaat waarbinnen invulling gegeven moet worden aan de vacature in De Nationale Assemblee. De kantonrechter heeft geconcludeerd dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan rechtmatig zijn teruggeroepen.

  Het uitgesproken vonnis behoort tot een reeks van vonnissen (in totaal vijf), waarbij de rechterlijke macht een bepaalde gedragslijn ontwikkeld heeft over het Terugroeprecht, stelt Santokhi om een reactie gevraagd tegenover Starnieuws. Aan de hand van de gevolgde gedragslijn, was deze uitspraak verwachtbaar. “De rechterlijk macht heeft hiermede zoveel als mogelijk eenheid in rechtspraak gedemonstreerd. Met deze uitspraak heeft de rechter ook uitvoering gegeven aan de grondwettelijke bepaling over het terugroepen en middels jurisprudentie duidelijkheid gebracht in hoe het terugroepen conform de Wet Terugroep volksvertegenwoordiger, rechtmatig te laten plaatsvinden. Deze uitspraak heeft ook laten zien dat de rechterlijke macht nog onafhankelijk kan functioneren, ondanks intimidaties naar haar toe. De rechtsstaat is overeind gehouden en we verwachten dat het CHS zich rechtsstatelijk zal opstellen, door effectief uitvoering te geven aan het vonnis,” benadrukt de politicus.

  Dit vonnis straft volgens Santokhi ook overlopers af, die menen op basis van bedrog en misleiding van kiezers, met hun stemmen en zetels ervandoor te gaan.
  “We hopen dat dit vonnis ook bijdraagt tot het doen terugkeren van het vertrouwen bij de kiezers, namelijk dat hun stem, hun keuze en het vertrouwen, waarmee ze hun stem uitbrengen, nu beter gewaarborgd is,” merkt de VHP-voorzitter op. De VHP en NPS kijken uit naar een vlotte uitvoering van het vonnis, waardoor de VHP-er Barkat Mohabali en de NPS-er Prim Sardjoe, in staat gesteld zullen worden om hun parlementair werk snel aan te vangen.


  Maak melding

 8. @Ray,

  Dat maakt het juist zo fascinerend. Je ziet veel ambitie op dat gezicht, maar of het ethische of onethische ambitie is, dat kan je net niet zien.


  Maak melding

 9. @Picasso
  De rechter heft net een klap gegeven in het gezicht van Sapoen,dus zo fascinerend is hij helemaal niet.Maar als je portretten van Sapoen hem gaan ontmaskeren than go for it……Wij willen graag de ugly Sapoen zien die achter deze masker schuil gaat,
  Hahahahaaaaaa….


  Maak melding

 10. @Ray,

  Santokhie moet er niet uizien als een sheriff, hij moet er presidentieel uitzien. Tenminste, als hij de ambitie heeft om president te worden. Als hij de ambitie heeft om minister van JusPol te worden, dan moet hij maar blijven uitzien als een sheriff.


  Maak melding

 11. @Sicharan Mia
  Die hoed toch Sicharan is het handelsmerk van Santokhi,hij heft zichzelf nooit uitgeroepen als sheriff ,dat komt uit de mond van bouta,Wel als de ndp baasje naar equador gaat of een ander zuidamerikaanse land dan zet hij een sombrero op maar zorgt er wel voor dat de surinamers hem niet kunnen zien maar dan gelukkig we hebben nog altijd het internet en niks blijft geheim


  Maak melding

 12. @Jaidhan
  Klopt Meneer Bakroe hebben we nooit gezien maar van de ellendige en verschrikkelijke bakroe verhalen neem ik aan dat ze eruit zien als sapoen en chitan.


  Maak melding

 13. @Ray,

  Ok. Maar hij moet wel beseffen dat die hoed een deel van de bevolking afstoot. Niet erg handig voor iemand die in de politiek zit, lijkt mij.
  Ik schat zo in dat een kaalgeschoren heer Santokhie veel meer indruk zou maken.


  Maak melding

 14. @ Sicharan Mia,

  Neen geen kaal hoofd voor Santokhi. Hij moet niet op Bouterse gaan lijken, die heeft een pirede kop.

  Ik vind het humor hebben, die hoed van Santokhi.
  Die zwarte hoed moet hij maar nog ff op zijn hoofd laten staan. De problemen in Suriname zien er zo zwart uit, die hoed van Santokhi symboliseert dat!


  Maak melding

 15. Gezien een reactie van Nahail van Dijk is er best iets op te merken jegens het vonnis. Gezien de zeer krappe termijnen is er een deur geopend voor Obstructie en het bestrijden van het vonnis als een politiek gemotiveerd vonnis.

  Jammer dat de termijnen die de kieswet hanteert niet gevolgd zijn.

  Het zal mij niet verbazen als de maximale dwangsom van SRD 500.000 betaald wordt en men een lange neus trekt naar de rechtelijke macht onder het mom van dat het Vonnis niet deugt.

  Wat ook duidelijk is, is dat de rechtelijke macht een eind wil aan dit gedoe door in kortgeding een uit voorraad uitvoerbaar vonnis uit te spreken.


  Maak melding

 16. @Sicharan Mia
  Wel als je uitgaat op het uiterlijke..
  wel een kale bouta is de vrees van iedereen in Suriname,de rechters,jong en oud ,noem maar op en een ieder die recht en wet handhaaft zijn bang voor de kale kop bouterse. Zijn uiterlijk intimideerd de boel in Suriname. Geef me maar Santokhi , bij speciale aangelegenheden mag hij van mijn part zijn sheriff hoedj opzetten,staat hem overigens schattig.
  En neen hij hoeft niet kaal te gaan . Hij ziet er prima uit!


  Maak melding

 17. @Ray,

  Ik denk eerder dat de persoonlijkheid van Bouterse bedreigend is, niet z’n kale knol.
  Die man denkt alleen maar in termen van wie is tegen mij of wie is voor mij. De mensen die voor hem zijn, daar verwacht hij automatisch dingen van en die mensen die tegen hem zijn, daar verwacht hij van dat ze bang worden van hem. Anyway, deze man kent geen vrienden, alleen maar ja-knikkers of hoofdbuigers. In paniek raakt hij pas wanneer iemand z’n eigen gang gaat en zich niets van hem aantrekt. Maaar daar zijn er maar heel heel weinig van in Suriname.


  Maak melding

 18. Die sakapoen en chitos hebben pl verraden
  Voor 2 miljoen $.
  Hebzucht v geld heeft deze 2 leden blind
  Gemaakt!!!!!
  En nu moeten ze instaan v de consequenties.
  Ze hebben elk ook e brand nieuw hilux gehad
  V baas moordenaar alleen om pl te vernietigen.
  Ma j ziet hoe de duivel werkt he!
  Sapoen dacht dat hy all that was!
  Ma helaas! Einde show!
  Ga nu ma lekker slapen en geef baas dat geld en auto terug hebzuchtig ding!


  Maak melding

 19. Als het vonnis niet wordt uitgevoerd, moeten alle sectoren vh het onderwijs ,de totale oppositie en de gehele zittende magistraat uit protest massaal het werk neerleggen. Dit mag niet gepikt worden..DNA is het hoogste college van staat en de wetgevende macht. Zij behoort ALLE gerechtelijke uitspraken die meteen uitvoerbaar gesteld zijn, zondermeer op te volgen..De rechtstaat dient koste wat kost in stand gehouden te worden, want Suriname verkeert al bijna weer in de situaties vd jaren 80.


  Maak melding

 20. Pl heeft volgens de wet gehandeld.
  Dus wat hier in su willen bepaalde mensen
  Geen wetten respecteren no?
  Er is niets mis mee met de rechter ongeacht
  Welke ras.
  Op wettelijke basis zijn de 2 teruggeroepen.
  Laat bouta op jullie kop schijten en da eten jullie dat op!!!!!


  Maak melding

 21. Als dit vonnis niet uitgevoerd wordt
  Dan komt er nooit meer e verkiezing in
  Su en moordenaar zit tot hy dood gaat.
  We gaan terug naar de jaren 80.
  Ma moordenaar gaat v die tijd voor de ogen v het volk sterven net als chavez.
  Die was ook zo een crimineel!


  Maak melding

 22. Mensen..Let maar op..Zoals ik in een vorige post schreef zullen de dag waarop Bouterse zijn laatste adem uitblaast , de NDP’ers rollend over straat gaan..nog even geduld..Hij is het enige bindmiddel in die partij omdat ze allemaal bang voor hem zijn en daarom zijn hielen likken


  Maak melding

 23. @Jojo
  Ik ben het gedeelteli eens met jou.

  Somo gefeliciteerd met de overwinning,hoewel ik sapoen over een week ook zal moeten feliciteren met zijn overwinning.
  Nou zoals ik het daar in su zie,zal dit nooit uitgevoerd worden.Als ik zo naar mw vandijck luister en daadwerkelijk de laatste vonnis naast deze hou,Dan zal deze uitspraak niet uitgevoerd worden. Ik denk dat gezien de dwangsom van 10000 per dag en tot een maximum van 500000 een makkie voor de regering is.En dan gaat het chs in hoger beroep en wordt de laatste uitspraak wederom door een andere rechter nietig verklaard .watch my words “in su is alles gepoliticeerd . Er zijn weinig tot geen onafhankelijke rechters in su . Het probleem in su is ons mentaliteit. Zolang je in su woont zie je het niet totdat je in een beschaafd land gaat wonen of studeren.ik ben zelfs in su opgegroeid maar woon reeds 20 jaren in Nederland. Wanneer ik in su op vakantie ben erger ik me soms aan heel veel omdat ik nu beter weet.Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat de leden sappen en chitan nooit uit het parlement zullen treden omdat er binnen week weer een ander uitspraak in hoger beroep zal komen.De rechters zijn niet te vertrouwen omdat de politiek er te diep ingeworteld is. Mark my words


  Maak melding

 24. @Jojo
  Ik ben het gedeelteli eens met jou.

  Somo gefeliciteerd met de overwinning,hoewel ik sapoen over een week ook zal moeten feliciteren met zijn overwinning.
  Nou zoals ik het daar in su zie,zal dit nooit uitgevoerd worden.Als ik zo naar mw vandijck luister en daadwerkelijk de laatste vonnis naast deze hou,Dan zal deze uitspraak niet uitgevoerd worden. Ik denk dat gezien de dwangsom van 10000 per dag en tot een maximum van 500000 een makkie voor de regering is.En dan gaat het chs in hoger beroep en wordt de laatste uitspraak wederom door een andere rechter nietig verklaard .Mark my words “in su is alles gepoliticeerd . Er zijn weinig tot geen onafhankelijke rechters in su . Het probleem in su is ons mentaliteit. Zolang je in su woont zie je het niet totdat je in een beschaafd land gaat wonen of studeren.ik ben zelfs in su opgegroeid maar woon reeds 20 jaren in Nederland. Wanneer ik in su op vakantie ben erger ik me soms aan heel veel omdat ik nu beter weet.Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat de leden sappen en chitan nooit uit het parlement zullen treden omdat er binnen week weer een ander uitspraak in hoger beroep zal komen.De rechters zijn niet te vertrouwen omdat de politiek er te diep ingeworteld is. Mark my words


  Maak melding

 25. @ Delano

  Somo gefeliciteerd met de overwinning,hoewel ik sapoen over een week ook zal moeten feliciteren met zijn overwinning.
  Nou zoals ik het daar in su zie,zal dit nooit uitgevoerd worden.Als ik zo naar mw vandijck luister en daadwerkelijk de laatste vonnis naast deze hou,Dan zal deze uitspraak niet uitgevoerd worden. Ik denk dat gezien de dwangsom van 10000 per dag en tot een maximum van 500000 een makkie voor de regering is.En dan gaat het chs in hoger beroep en wordt de laatste uitspraak wederom door een andere rechter nietig verklaard .watch my words “in su is alles gepoliticeerd . Er zijn weinig tot geen onafhankelijke rechters in su . Het probleem in su is ons mentaliteit. Zolang je in su woont zie je het niet totdat je in een beschaafd land gaat wonen of studeren.ik ben zelfs in su opgegroeid maar woon reeds 20 jaren in Nederland. Wanneer ik in su op vakantie ben erger ik me soms aan heel veel omdat ik nu beter weet.Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat de leden sappen en chitan nooit uit het parlement zullen treden omdat er binnen week weer een ander uitspraak in hoger beroep zal komen.De rechters zijn niet te vertrouwen omdat de politiek er te diep ingeworteld is. Mark my words


  Maak melding

 26. Bouta ziekie ernstig!
  Binnenkort ow skrep
  Dan ingried ow tekie abra dan dino.
  Me bar joe.
  Bouta tjarie su go na lande kba!
  Klarie kba un go lik bouta gollo!!!!
  Dan bouta go plasje in un fesie de wang sa prijse bouta ete!!!!


  Maak melding

 27. Parbo gefeliciteerd, als deze uitspraak van de rechter genegeerd word en naast zich neergelegd word is dit dus ook een vorm van anarchisme, weer iets nieuws NDAP,
  de Nieuwe Diktatoriale Anarchstische Partij


  Maak melding

 28. HET LAATSTE WOORD IS NOG NIET GESPROKEN.De regering moet de uitspraak van deze partijdige rechter naast zich neerleggen.De uitspraak moet in cassatie worden voorgelegd aan het hoogste rechtsorgaan in de Caricom.Laat Soemohardjo maar naar het hoogste rechter binnen de Caricom stappen.Na deze stap Kan hij nog doorprocederen bij het hoogste rechtsorgaan binnen de OAS.


  Maak melding

 29. @ Jojo en Trotse creool,

  Sapoen gaf het in zijn reactie op het vonnis al aan dat er meerdere rechters zijn in Suriname.

  Jullie zitten beiden dus op het juiste spoor. De soap gaat gewoon door.

  Viva la Republica !


  Maak melding

 30. wat er ook gebeurt,deze boeven bende moet aftreden..

  het land is stuk gelopen I M F gaat geen geld geven..

  de rest is lariekoe..

  enige wat telt, is bouta moet weg ..

  er zijn veel betere mensen die het land kunnen besturen verstand van zaken hebben geschoold zijn terzake deskundig zijn…

  wat nu gebeurt,is alleen maar vernedering van het domme suri volk..,

  ,dus snel weg wezen deze tering-zooi..


  Maak melding

 31. Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…

  Suriname is een democratische rechtsstaat

  Het vonnis is volgens het wetboek van de grondwet van Suriname uitgevoerd door het kantongerecht en daar hoort een ieder zich aan te houden/ erbij neer te leggen. Sapoen en Chitan zijn DNA-lid af. Ze waren met de twee zetels van de PL overgelopen naar de NDP. In de grondwet van Suriname is er een terugroepwet/recht en op grond daarvan heeft de PL haar zetels terug gekregen via het kantongerecht van de grondwet van Suriname.

  Als dit vonnis niet wordt uitgevoerd en een ieder zich niet aan houdt, zich erbij niet neer legt bij het vonnis van de rechter van het Kantongerecht, dan is het hek van de dam, let op mijn woorden.

  if ai boz, mik boz!

  DDB heeft zijn taitai al gebonden om te vertrekken naar Equatoriaal Guinee. De gouden sleutel van de stad Bata heeft hij al van Theodore Obiang gekregen.

  De gewapende machten moeten daarom ook heel verstandig zijn en precies zien wie het gevaar is en dit al sinds 25 februari 1980 toen de wettig gekozen regering van Henk Arron aan de kant werd gezet door DDB en 15 andere militairen.

  De huidige gewapende machten in Suriname moeten weten dat alle kracht en macht bij het volk ligt en de grondwet van de republiek Suriname. Ook heel goed kijken wie de lijder van de republiek Suriname nu is.

  De ratio telt en de juiste keus maken. Zie dat Suriname skeer is en zie hoe alles duurder geworden is in het hele land oa, brandstof, eerste levensbehoeften, brood, geen toiletpapier, kleding, medicijnen, zie ziekenhuizen momenteel, valuta, enz. Zie de armoede bij het volk, uw broer, zuster, moeder, vader, grootouders, buren, uw zelf. Zie ook wie stinkend rijk geworden is en niets te klagen heeft . Zie wie de oorzaak is van deze armoede en het telkens doet als hij aan de touwtjes trekt.

  De gewapende machten moeten hun verstand gebruiken en goed nadenken en inzien wat er in Suriname aan de hand is en hoe dat gekomen is en het juiste besluit nemen. Het Surinaamse volk, dat bent u en u ondervindt dezelfde problemen als zij dat ondervinden.

  De woede van het volk/de massa die in actie komt kan niemand tegen houden als ze honger hebben/lijden, dorst hebben/lijden, skeer zijn, geen geld hebben, hun rechten en plichten met de voeten worden betreden door DDB, NDP ea, het volk in grote armoede leeft.

  Als het volk de straat op komt, kunnen DDB en de gangsters, beter in hun paliesen blijven of op tijd uit het land vertrekken naar een andere bananenlandje. De paarse kakkerlakken kunnen maar beter hun paarse petten, t-shirt en vlaggen verbranden en vertellen dat ze nooit NDP geweest waren, maar voor bruine bonen met rijst op het pleintje op commando voor DDB moesten komen klappen.

  Suriname is een rechtsstaat met een grondwet met rechten en plichten. Een democratische rechtsstaat, Wetgevende Macht, Uitvoerende Macht, Rechterlijke Macht en Internationale verdragen, oa,grondrechten/mensenrechten vrijheid, recht van een eigen mening, recht van vergaderen, recht van vereniging, enz,

  Suriname is geen machtsstaat/dictatuur onder leiding van een lijder/dictator DDB, hoewel de paarse kakkerlakken ea dat wel denken en zich ook zo gedragen. De hoogste tijd om ze erop te wijzen waar de kracht van Suriname is, nl bij het Surinaamse volk en nergens anders en de grondwet van Suriname en Internationale Verdragen.

  Het Surinaamse Volk zal het niet pikken dat een sergeant die op machtsbelust en rovers over hun heen gaat lopen.

  Het is toch te gek voor woorden dat aan het einde van de 20 ste eeuw en begin van de 21 ste eeuw Surinamers in een machtsstaat willen leven.

  DDB en de gangsters moeten ophoepelen.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 32. @Rampie

  Waarom is er dan geen verzoek tot wraking gedaan? Of kent de Surinaamse wetgeving dit niet? Ik ben namelijk geen jurist maar dit lijkt mij voldoende reden om zo’n verzoek te doen.


  Maak melding

 33. Als de berichten kloppende is deze rechter zeer onbetrouwbaar geweest en onderhoud hij nauwe banden met kopstukken van de Verenigde Hindoestaanse Partij en bestaan er familierelaties met kopstukken van de Hindoestaanse partij. Devuitspraak van deze rechter is zo doorzichtig waardoor een ieder doorheeft dat de gemeenschap wordt belazerd.Zie weer de vuile streken van de VHP.Zoals we weten heeft de Verenigde Hindoestaanse Partij er grote belang bij Dat de zetels bij haarcoppositieblok komen.Deze uitspraak zal aangevochten worden tot de hoogste rechtsorgaan van het Amerikaanse continent.


  Maak melding

 34. Het moet een democratische recht van een DNA Lid zijn om van de ene politieke partij over te lopen naar een andere om een sterke Coalitie Regering te vormen en deze recht mag niet terug genomen worden door een terugroep wet.


  Maak melding

 35. Jullie lullen gewoon.
  Wat maak het nu uit wat v ras e rechter is!
  We leven in e rechtstaat en men moet elk
  Wet of vonnis van een rechter respecteren.
  Een land waar veel marrons zijn gaat daarom niet vooruit.
  Kijk hoe bar slecht bouta het nu doet?
  Iedereen voelt het in hun zak!
  Toch likken bepaalde mensen zijn reet!


  Maak melding

 36. Wanneer o wanneer blaast moordenaar bouta
  Zijn laatste adem uit?
  Ik ga poepe op zijn gezicht.
  Bouta heeft su naar de afgrond helemaal ja
  Gebracht!!!!!!!
  Niets anders
  Na so a de!!!!


  Maak melding

 37. josta

  Wanneer o wanneer blaast moordenaar bouta
  Zijn laatste adem uit?
  Ik ga poepe op zijn gezicht.
  Bouta heeft su naar de afgrond helemaal ja
  Gebracht!!!!!!!
  Niets anders
  Na so a de!!!!
  ——–
  Deze inborst grenst aan die van een daliet!


  Maak melding

 38. @ Paraman, de racist heeft het forum al vervuild met zijn racistische opmerkingen en nu is hij bezig de nieuwssite ook te vervuilen.

  Heb al meerdere malen gezegd dat alles wat fout gaat in Suriname komt door de VHP en de hindustanen.
  De creolen zijn de meeste heilige mensen van Suriname.

  Ik walg van personen a la Paraman.


  Maak melding

 39. Suriname is geen rechtsstaat met zoveel corrupte vhp rechters. Ook deze vonnis moet en mag niet uitgevoerd worden. In een rechtsstaat moet je vanuit kunnen gaan dat de rechters eerlijk, objectief en ongebonden zijn. CHS moet hun functie neerleggen omdat ze geen uitvoering kunnen geven aan een politieke uitspraak tegen de kieswet, wat dan.


  Maak melding

 40. Jiyani je moet leren omgaan met de waarheid en niet als een gefrustreerde kip op de bres willen springen van die corrupte en racistische vhpérs. Je laat duidelijk zien dat je geenverstand heb van zaken.


  Maak melding

 41. @ Peter,

  Dus jij hebt wel verstand van zaken, door VHP’ers constant racisten te noemen?
  Zolang jij de taal van leugens beheerst ben jij de grote verliezer. Het ligt duidelijk aan mensen zoals jou dat Suriname niet vooruitgaat, maar eerder aan de bedelstaf geraakt, wat nu ook gaande is.
  Nog heb je het lef niet om de schuld bij je zelf te zoeken, maar die door te schuiven naar een ander.

  Tja, wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
  Je laat duidelijk zien dat je het onbenullige verlengstuk bent van Bouterse.

  PS Over corruptie gesproken, de NDP’ers zijn heel erg transparant zeker.
  Ik weet wel beter.


  Maak melding

 42. @ Peter
  “Suriname is geen rechtsstaat met zoveel corrupte vhp rechters.” etc.

  beste Peter u geeft aan de rechtstaat niet te begrijpen. Corrupte rechters pakje aan op basis van de inhoud van hun vonnis en middels wraking.
  Omdat iemand een hindoestaanse naam heeft maakt u er bij voorbaat een corrupte VHP rechter van. Er zijn echter maar 2 dingen zeker; de persoon heeft een hindoestaanse naam en is rechter. Rechter wordt je op basis van een opleiding en selectie proces dat er op gericht is corruptie uit te bannen. Laat duidelijk zijn dat voor ingenomenheid en corruptie nooit uitgesloten kan worden en bij rechters het bij de verliezende partij voor in de mond zal liggen ben ik er van overtuigd dat men de inhoud van het vonnis moet beoordelen of er sprake is van fouten, voor ingenomenheid, binde vlekken, partijdigheid of corruptie.

  Ik vind een aantal elementen aan het vonnis raar namelijk het tempo en het geven dat een kortgeding tot een bij voorraad uitvoerbaar vonnis leidt. Ik kan wat ik raar vind wel begrijpen, het moet eens een keer afgerond worden en afgelopen zijn met het frustreren van het recht en de wet door de regering resp. de voorzitter van de DNA en het CHS.

  Er is een wet met een doel (voorkomen overlopers). Of die wet perfect is, ik betwijfel het. Echter met list en bedrog proberen de uitvoering van de wet te voorkomen is niet des rechtsstaat.

  Uw oproep om het te negeren en als CHS af te treden zodat er niets uitgevoerd kan worden is slim maar geeft ook aan dat u de wet vertrapt.
  De slimheid die u aan de dag legt om de wet en rechtspraak te ontgaan is typerend voor wat er tot nu toe plaats gevonden heeft:

  1) De leden zijn nog geen DNA lid.
  2) Verkeerde procedure gevolgd.
  3) De heren Sapoen en Chitan stellen dat zij nog lid zijn van de PL fractie en Simons levert het valse bewijs.
  4) Het CHS kan niet handelen omdat alle informatie niet verstrekt is.
  5) Uw voorstel CHS neemt ontslag kan dus niet handelen en de benoemingsprocedure van het nieuwe CHS duurt tot het eind van de zittingstermijn.

  Beste Peter ik hoop dat u inziet dat u bereidt bent de wet te vertrappen omdat het oordeel u niet goed uitkomt en daar als excuus niet bewezen VHP corrupte rechters voor gebruikt.


  Maak melding

 43. Peter

  Om leren gaan met de waarheid houdt in dat je de waarheid zoekt.

  De President heeft bij zijn eerste aantreden belooft de helft van de VHP op te zullen sluiten vanwege corruptie.
  De President had daarvoor de staatsmacht om het bewijs te zoeken en de waarheid te vinden. Tot op heden is er geen enkele VHPer aan tot verdachte gemaakt, laat staan aangeklacht en veroordeeld. Er was 6 jaar de tijd om iets van deze woorden van de President waar te maken.

  Het voorgaande kan 3 dingen betekenen:

  1) Er zijn geen corrupte VHPers. Iets wat ik zelfs niet kan geloven.
  2) NDP en VHP zijn even corrupt en dat zal duidelijk worden.
  3) Het zou wel eens duidelijk kunnen worden dat de NDP corrupter is dan de VHP.

  Ik weet het niet maar zal een onderzoek toe juichen.


  Maak melding

 44. Mogelijk is Jiyani woonachtig op Jupiter en niet echt ingevoerd in de gang van zaken in Suriname, wel Paraman staat met beide benen middenin Paramaribo en meent te weten waar hij het over heeft. Huichelen kunnen wij allemaal wel.
  Eerlijkheid en oprechtheid zijn twee!
  Donderstraal toch op met jou verbroederings politieke gezicht!


  Maak melding

 45. In Suriname kun je grote delen van het volk knippas voor birambies verkopen.Maar voor de buiten wereld is dit weer
  het zoveelste bewijs dat het CHS gestuurd word door de regerende partij.We maken ons steeds weer belachlelijk.
  Ga zo door en we zullen verder geisoleerd worden.
  Wat we misschien niet goed beseffen dat we heel klein zijn en de rest van de wereld nauwelijks weet van ons bestaan.
  Met Bouterse aan de macht zal het nooit goed kunnen gaan
  dat is een bewezen feit.Zolang het volk het niet inziet zullen wij verder verloederen.


  Maak melding

 46. @Paraman

  Zo nu en dan is afstand tot een probleem beter dan er met de neus boven opzitten.
  Als men er met de neus boven opzit ziet men het totaal niet.

  Een blik vanaf Jupiter moet u niet maar zo aan de kant schuiven.


  Maak melding

 47. JoJo,

  Hij ergert zich – net als pero – telkens wanneer hij over de Surinamebrug rijdt en de beelden van de Hindoegoden daar ziet.
  Ja, die marrons zijn echt bang voor die beelden. Ze denken dat het voodoo is.
  Ik vind die beelden juist kleurig en mooi. Niet deprimerend zoals een lijdende Jezus aan een kruis. Dat is pas een rot gevoel.


  Maak melding

 48. Jojo onderxoek en vervolging van criminele en corrupte prsktijkten ligt nogsteeds bij he OM. Jullie kennis id beperkt.

  Trouwens wanneer je weer vsn de daken gaat schreeuwen dat ndp of ndp’ers corrupt zijn, hopend ik dat je knderzoeken kan overkeggen, oh js dsn geldt dat niet toch.


  Maak melding

 49. Toen DDB op 25 mei 2015 wederom tot president van de republiek Suriname in de DNA gekozen moest worden, hebben Sapoen en Chitan ook voor gestemd?

  nu het vast staat dat deze twee overlopers geen DNA-lid waren, wat voor gevolgen heeft dat?:

  Is DDB dan op 25 mei 2015 rechtmatig gekozen tot president in de DNA voor een tweede termijn?,

  Moeten al de wetten die sinds 25 mei 2015 tot heden zijn aangenomen en Sapoen en Chitan aan hebben meegewerk/voor hebben gestemd niet ongeldig gemaakt worden?

  Zo te zien moeten nog vele zaken nader onder de loep worden genomen, waaraan deze 2 geen DNA-leden hebben meegewerkt.

  Per wanneer zijn Sapoen en Chitan DNA-lid af. Nu met het vonnis van het Kantongerecht of toen ze overliepen naar NDP?

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname

  ;


  Maak melding

 50. Jiyani

  Het bewijs dst de vhp een etnischvenbracidyusche psrtij is overfiidelijk hoor. Noem een niet hindustaan die voor de vhp ooit in de dna heeft gezeten of namens de vhp minister, directeur of wat dan ook is geworden. Ik wacht


  Maak melding

 51. Peer,

  Word jij dan de eerste.
  Jouw vraagstelling impliceert dat de niet-hindustanen zich niet thuis voelen bij de VHP, net zoals de hindustanen zich in meerderheid niet thuis voelen bij de andere etnische partijen. Wat is daar mis mee dan? Iedereen moet maar een partij zoeken waar hij of zij zich thuis voelt en als het een partij is die vooral uit mensen bestaat die op hem of haar lijken (zoals dat het geval is met ALLE partijen in Suriname), dan is dat toch geen probleem en is er toch geen sprake van racisme?
  Ga jij liever langs op een hindustaanse feest of op een creoolse feest? Waarom?


  Maak melding

 52. Somo denkt maar aan een ding,hoe kom ik weer aan de macht om nog meer gronden in te pikken ,mie wanie moro grong mie go poepoeroe voe tra soema ,sang plakserie.
  Te mie poeroe bouta mie wanie nps baka dang mie president.
  President somo .ik nog meer stelen grond .het is op dit moment pijnlijk voor somo dat hij niet in het macht centrum is .somo denkt niet aan ontwikkeling van su hij is met zich zelven bezig denkend hoe hij nog meer kan stelen en zijn eigen soort bevoordelen .


  Maak melding

 53. passant heel goed weer gegeven..

  zo hoort het ook en geen gelul als al die anderen..

  dit helpt het suri volk althans met verstand om verder te komen..


  Maak melding

 54. Passante,
  Bouterse is in de eerste lijn nazaat van de autochtonen van dit land, wie zijn jij en ik in dat opzicht?
  Schoenmaker, houdt je bij je leest!

  passant

  Toen DDB op 25 mei 2015 wederom tot president van de republiek Suriname in de DNA gekozen moest worden, hebben Sapoen en Chitan ook voor gestemd?

  nu het vast staat dat deze twee overlopers geen DNA-lid waren, wat voor gevolgen heeft dat?:

  Is DDB dan op 25 mei 2015 rechtmatig gekozen tot president in de DNA voor een tweede termijn?,

  Moeten al de wetten die sinds 25 mei 2015 tot heden zijn aangenomen en Sapoen en Chitan aan hebben meegewerk/voor hebben gestemd niet ongeldig gemaakt worden?

  Zo te zien moeten nog vele zaken nader onder de loep worden genomen, waaraan deze 2 geen DNA-leden hebben meegewerkt.

  Per wanneer zijn Sapoen en Chitan DNA-lid af. Nu met het vonnis van het Kantongerecht of toen ze overliepen naar NDP?

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 55. Paco ik moet me aanmelden en intussen hebben ze niet eens een gendercommissie. Vhp wil alleen hindustanen en dat maakt ze racistisch.


  Maak melding

 56. Somohardjo’s laatste STROHALM om mattie te worden van VHP en NPS, respectievelijk de Valse Hoop Partij en Na Poor Sani.

  Het volk is de HOOGSTE ORGAAN in een land. Deze beide politici zijn door het VOLK gekozen. Geen enkele zogenaamde Rechter of Wet kan ze DAAROM halen uit de Nationale Assemblee van Suriname. Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn WETTELIJK GEKOZEN door het VOLK, de HOOGSTE ORGAAN binnen het DEMOCRATISCHE BESTEL. Er is geen enkele tussenkomst van welke Rechter dan ook hiervoor nodig.

  Als men enige DEMOCRATISCHE PRINCIPES hanteerde, zou men hier niet aan moeten tornen.

  Het is bekend dat Somohardjo er werk van maakt door NAAST Z’N SCHOENEN TE LOPEN. En de twee partijen VHP en NPS zijn bereid als het ze uitkomt, alle DEMOCRATISCHE principes, in zoverre ze daar verstand van hebben of deze enigszins zouden hebben, OVERBOORD te GOOIEN.

  De coalitie met de NDP ala belangrijkste FACTOR en PARTIJ, moet NIMMER daar aan meewerken. Somohardjo met z’n PL – Pae Law – moeten zich DIEP, maar dan ook HEEL DIEP SCHAMEN met deze WANVERTONINGEN steeds weer.

  Somohardjo of welke Rechter dan ook, kan en mag NIMMER TORNEN aan deze KEUZE welke het VOLK heeft gewild. Het VOLL heeft zich UITGESPROKEN destijds 25 Mei 2015.

  Zo te zien zijn ze binnen hun V7 nog steeds bezig om hun POLITIEKE PAKSLAAG te VERWERKEN.

  Moeten deze OPPORTUNISTEN vandaag of morgen aan de macht komen in Siriname? NOOIT, maar dan ook NOOIT, NEVER!

  Deze drie partijen hebben in feite GEEN ENE MOER te zoeken binnen de Surinaamse Politiek met hun PREE-PREE Democratie.

  Democraat ben je of je bent het niet. Niemand kan DEMOCRAAT zijn alleen als het hem of haar uitkomt.

  Als DEMOCRATISCHE PARTIJEN, mag VOORNAMELIJK de NDP binnen de Coalitie deze ZETELS nooit verkwanselen aan deze ON-DEMOCRATISCHE LASTERAARS.

  Waarom houdt men dan VERKIEZINGEN? Voor mooi-mooi misschien?

  De WIL van het VOLK behoort OVEREIND te blijven en mag NIMMER te GRABBEL worden GEGOOID of worden VERKWANSELD.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 57. Als deze gladjanussen de absolute macht over Suriname in handen kan het, zij het niet voor lang, een reuze gezellige boel worden.

  Het vonnis is politiek onverantwoord.
  =

  Peter

  Suriname is geen rechtsstaat met zoveel corrupte vhp rechters. Ook deze vonnis moet en mag niet uitgevoerd worden. In een rechtsstaat moet je vanuit kunnen gaan dat de rechters eerlijk, objectief en ongebonden zijn. CHS moet hun functie neerleggen omdat ze geen uitvoering kunnen geven aan een politieke uitspraak tegen de kieswet, wat dan.


  Maak melding

 58. Mensen kletsen maar wat. In Nederland beweren ze ook dat alle rechters van D’66 zijn. Zodra een uitspraak niet in hun kraampje past, beginnen ze met vingerwijzen.


  Maak melding

 59. Beste Paraman:

  De amnestiewet voor jou baas was moreel/grondwettelijke/politie onverantwoord.. ja zelfs misdadig.


  Maak melding

 60. Advocaat van de duivel himself weer in actie:

  Irvin Kanhai, raadsman van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), zal maandagochtend een kort geding indienen. Hij zal namens zijn cliënt vragen om de uitvoering van het vonnis op te schorten. “Het vonnis is niet uitvoerbaar. Bovendien is het CHS geen rechtspersoon.

  Ook de dwangsom kan niet worden betaald. De taken van het CHS zijn vastgelegd in de Kiesregeling,” zegt Kanhai aan Starnieuws.


  Maak melding

 61. @ Peter

  “Jojo onderxoek en vervolging van criminele en corrupte prsktijkten ligt nogsteeds bij he OM. Jullie kennis id beperkt.”

  Bij de verkiezingen heeft Bouterse onder andere Amofo beschuldigd van frauduleus handelen. Het bleek een dag later een broodje AAP.
  gelooft u nu echt dat indien het OM ook maar een enkele VHPer zou onderzoeken Bouterse en de NDP dat niet op elk podium ten gehore zouden brengen en Limbo niet heel hard zou campagne zou gaan voeren.

  Kijk even terug naar allerlei niet gedocumenteerde aantijgingen jegens Jogi met zogenaamde aangiftes. Nooit meer iets van gehoord na de verkiezingen. Ik vind Jogi ook eng maar kan niet zonder bewijs of veroordeling zeggen dat hij schuldig is.

  Ik kan slechts stellen dat corruptie een algemeen fenomeen is met iets meer openheid in landen als Suriname en iets meer gestructureerd (witte boorden) in Nederland.
  Zie de claim van Alsthom (bouwer hogesnelheid treinen) van euro 50.000.000 die afgelopen week in Nederland binnen gekomen is voor vermeend gerommel met een aanbesteding.

  Ik weet wat iemand met directe toegang tot de president mij in November 2012 voor hield en wie na mij een afspraak met hem had. Voor mij was toen duidelijk wij doen onder die omstandigheden niets in Suriname tenzij zij als eerste genoeg betalen en al onze risico’s 110% gedekt zijn.


  Maak melding

 62. Ray

  @Sicharan Mia
  Het is een cowboy hoed, eentje die bouta en aanhang bang maakt ,dat is toch iets goeds?!
  Idd.
  De bouta aanhang is bang van/voor opgeblazen kikkers?
  Mi no denki!


  Maak melding

 63. @Henk molenaar

  Ik had het nog gezegd dat dit nooit uitgevoerd zou worden.
  Ik zei nog dat de uitspraak nietig verklaard zou worden en dat er vervolgens weer een ander rechter een uitspraak zal doen in het voordeel van de tegenpartij.De rechters in su zijn voor 99% corrupt.
  Alles in suriname is gepoliticeerd en zolang men het niet gescheiden kan houden komt dit nooit meer goed met su .
  Kijk maar naar de parlementarmere coalitie en oppositie. Die worden binnen een wip en een zit rijk . Zie Jovi, abrahams,gaJadien,panda, santokhi somo enz enz. Ze hebben allemaal van de staat geroofd en er is niemand die wat tegen deze gasten kan .
  Wordt vervolgd


  Maak melding

 64. @Paraman,

  De Bouta-aanhang is nergens bang voor. Zelfs niet voor enorme prijsverhoging en armoede. Waardoor zou dat toch komen?


  Maak melding

 65. A-3,

  Klagers kennen geen nood.
  Het is nooit anders dan schijnwelvaart in Suriname geweest!
  Wat produceren wij? De oplossing ligt bij het volk zelf, zij moeten massaal de handen aan de ploeg slaan.
  Er staan nog veels te veels schelpentrappers en lastposten voor die Chinese winkels.en het aantal drop-outs is schrikbarend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.