dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameVHP en partners ‘het alternatief voor Suriname’

VHP en partners ‘het alternatief voor Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 apr – De Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, blijft erbij dat de huidige regering de crisis niet aankan. Het blijft slecht gaan. Volgens VHP-voorzitter Chandrika Santokhi werkt de partij aan een crisisplan. De VHP heeft het antwoord wel.

In mei zal de eerste massabijeenkomst worden gehouden na de verkiezingen. Daar zullen burgers ook de gelegenheid krijgen zich uit te spreken. Het kan niet anders. “De pijn van de crisis en ook de actiebereidheid in de samenleving, maar in het bijzonder bij de achterban, nemen toe en men wil zijn stem en gevoelens op de meeting laten horen”, zegt Santokhi tegenover Dagblad Suriname.

Het plan moet als basis dienen voor een ander beleid. Er wordt met van alles rekening gehouden, nu de onmacht en onkunde blijken. Het alternatief van VHP en partners is in opmars. “En wij maken ons klaar ervoor, de achterban wordt geïnformeerd en hierop voorbereid”, aldus de politicus. In aanloop naar de massabijeenkomst wordt al dagelijks vergaderd in buurten. De crisis en hoe eruit te raken behoren tot de issues.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

171 REACTIES
 1. Jong Suriname.

  Santokie zou ik een uitstekende President vinden voor Suriname , jammer dat hij in de verkeerde partij zit. De VHP is nl een hindoestaanse Partij.

  Ik hb dit al vaker gezeg mensen. Suriname heeft behoefte aan het zaken kabinet, daarmee doel ik op hoog opgeleiden Surinamers die in het buitenland wonen.
  Echte zwaar gewichten Geen dagjes mensen of Zondaags Amateurs. Ze moeten allemaal Champions League Toppers zijn. Vervolgens mtn deze gasten een mandaat krijgen om Suriname de komende 10 jaar te mogen besturen, Met als doel, ons geliefde land en volk op de kaart zetten en opstoten In de Vaart Der Volkeren beste mensen.


  Maak melding
 2. Dan wordt Boefdraad en Ramon en de andere Alibaba’s gelijk afgevoerd naar Santo B en hun bezittingen en van hun familie verbeurd verklaard. Vluchten gaan ze niet kunnen want geen enkel land wil deze criminelen en nog de crimi adviseurs die 24 maanden salaris ontvangen. En als ze toch vluchten spoort Interpol ze op.


  Maak melding
 3. Dan wordt Boefdraad en Ramon en de andere Alibaba’s gelijk afgevoerd naar Santo B en hun bezittingen en van hun familie verbeurd verklaard. Vluchten gaan ze niet kunnen want geen enkel land wil deze criminelen en nog de crimi adviseurs die 24 maanden salaris ontvangen. En als ze toch vluchten spoort Interpol ze op. Opsluiten totdat ze de geroofde miljoenen terug betalen.


  Maak melding
 4. Ivanof Dom Burg,

  Dank zij de Hindoestanen is Suriname nog Surinaams ,Zonder de Hindoestanen was Suriname nu erger dan Somalië en Congo. Wie zijn de grootste zakenmensen in Suriname ,geen 1 andere volk dan de Hindoestanen. Dus niet lullen over Hindoestanen.


  Maak melding
 5. Dan wordt Boefdraad en Ramon en de andere Alibaba’s gelijk afgevoerd naar Santo B en hun bezittingen en van hun familie verbeurd verklaard. Vluchten gaan ze niet kunnen want geen enkel land wil deze criminelen en nog de crimi adviseurs die 24 maanden salaris ontvangen. En als ze toch vluchten spoort Interpol ze op. Opsluiten totdat ze de geroofde miljoenen terug betalen. DDB kan raak schieten, zijn specialiteit


  Maak melding
 6. Dan wordt Boefdraad en Ramon en de andere Alibaba’s gelijk afgevoerd naar Santo B en hun bezittingen en van hun familie verbeurd verklaard. Vluchten gaan ze niet kunnen want geen enkel land wil deze criminelen en nog de crimi adviseurs die 24 maanden salaris ontvangen. En als ze toch vluchten spoort Interpol ze op. Opsluiten totdat ze de geroofde miljoenen terug betalen. DDB kan raak schieten, zijn specialiteit. Ze zijn op de vlucht neergeschoten gaat ie zeggen


  Maak melding
 7. @ Babylovesloly

  Dat befoel ik nau. Jij ben ook zeker Een van die Pranas dinkie Hindostanie. Als ik jou was zou ik beter en analyserend gaam lezen wat ik zo strx daar heb geschreven. READ BETWËEN THE LINE.

  Maar goed beste man.. Is goed dat ik kinder psygologie hb gestudeerd dus ik ga er niet verder op in.


  Maak melding
 8. @Ivanof Limburg,
  In uw reactie van vrijdag 26 april 06.05 uur matigt u de toon ten aanzien van de VHP en de Hindostanen. Vlak voor de verkiezingen, in mijn ogen een farce, maakte u de VHP nog uit voor een racistische partij die alleen voor de belangen van de Hindoestanen opkwam. U benoemde Santokhi tot landverrader (met welke bezetter heeft hij samengespannen ?), maakte u de Hindostanen uit voor rotte vis. Kortom, voor iemand die beweert psychologie gestudeerd te hebben maakte u een behoorlijke labiele indruk. Of is het niet zo dat de psycholoog vaak zelf geestelijke problemen heeft ?


  Maak melding
 9. @IVANOF LIMBURG

  Er is niet mis mee dat de VHP in jou opthiek een hindoestaans partij is. Chan is inderdaad een integer persoon integenstelling tot de moordenaar die gekozen is door merendeels ongeciviliceerde randfiguren.
  Een leider hoort integer en geschoold te zijn.
  Soort zoekt soort, er zullen altijd mensen zijn die hun stem zullen uitbrengen op personen met dezelfde ras kenmerken, deze mensen laten zich meestal dan ook leiden door hun emoties en anderen maken de keus vanuit rationeel gedrag (zeer verstandig).
  De issue is dat de gekozen persoon nogmaals integer en oprecht moet zijn tevens kennis van zaken moet hebben. Het maakt dus niet uit van welke partij hij of zij afkomstig is als de partij maar NIET besmet is met oa moordenaars en drugsdealer.
  O.l.v. Vene zijn de chinezen binnen gehaald om oa de economische macht van de hindoestannen te breken, zie nu het resultaat. Dollars zijn oa in zeer grote getale het land ontvlucht richting China ipv het te investeren in SU.

  Dat SU geleid moet worden door hoogopgeleiden ben ik volledig mee eens echter blijft het voorlopig maar een utopie.


  Maak melding
 10. IVANOF LIMBURG ik weet niet wie jij bent,maar Suriname mag alleen bestuurd worden door Surinamers met een Surinaams paspoort.
  Door de Surinamers in Suriname is dat land blijven bestaan,zij hebben het land niet verlaten dus dank aan deze Surinamers.
  Mensen buiten Suriname bepalen niet wie daar aan de macht komt,dat zijn de Surinamers in Suriname zelf.
  Dus schoenmaker hou je aan je lees!


  Maak melding
 11. Gelukkig hebben wij hier in dit land gemiddeld allemaal een personnel computer en of televisie toestel en zien met enige regelmaat wat er mondiaal op de wereld afkomt en niet sec Suriname. De Verenigde Hindoestaanse Partij is geen NATIONALE partij. Als niet Hindoestaan heb ik daar geen vertrouwen in dat dwars door alle ethnische geledingen heen ook mijn belangen zullen worden behartigd en heb daar derhalve geen ene H te zoeken. Laat dat vooral heel duidelijk zijn. Het eerst wat zij zullen doen is allen, die niet op hen lijken wegjagen!

  De Surinaamse geschiedenis ligt daar!


  Maak melding
 12. Mensen en Mensen kinderen.

  Read Between The Line.

  Ik ben een echte chauvinist. Maar goed

  Santokie weet als geen ander dat de VHP nooit de grootste partij wrd als er ooit weer verkiezingen wrdn gehouden.. toen niet nu niet en nooit niet.

  Als hij dat wil hft hij de stem oa van de creolen nodig. Die creolen kunnen zich niet intendificeren met de VHP. Dat weet die goede man en meerdere in die partij ook.

  Ik ben geen NDP minded maar dat maak die party zo sterk. BOUTERSE ZIET GEEN KLEUR EN GEUR.

  IK vind Santokie een leider die past in de tyd geest.
  Hij is jong.. getallenteerd..en ambiteus goed gebekt.. voor Surinamse begrippen vind ik die uniek hij voert de moderene politiek.

  Ik zie die man graag als president maar ik kan mij ook niet indentificeren met de VHP. Is mijn mening mijn verhaal beste mensen.


  Maak melding
 13. Door kortzichtigheid i c m arrogantie komt niemand vooruit. En dat is juist wat er gebeurt .. Surinamers fa waka, onze voorouders hadden gekozen voor de oversteek, de moeilijke weg en het harde werken, en nu wordt er gekozen voor de lokkertjes op de “makkelijke korte weg” .. Ik zou zeggen verbreedt je horizon en laat je niet misleiden en verleiden ook niet door een eigen kondreman !! Werk mee en werk samen aan een beter Suriname aan a Swietie Sranang !!


  Maak melding
 14. Eindelijk. Maakt mij niks uit wie de
  Volg. Pres wordt maar in ieder geval
  Moet het goed gaan in su.
  Nu is dat het geval niet.
  Ik hou niet eens geld over v eten!


  Maak melding
 15. @SJANG

  SURINAME HEEFT EEN GEBREK AAN HOOG_OPGELEIDEN. dat is een feit. De Surinamers die hoogopgeleid zijn wonen allemaal buiten de Surinamse grenzen. Die zogenamde politicie die dr in Suriname de dienst uit maken kunnen niet eens een broodjeszaak opbouwen lastaan een land. Zie maar.


  Maak melding
 16. @Sabatoe Franse.

  Michien ben ik zo dom dat ik het niet goed of beter kan formuleren.. of ben jij zo dom om mij te kunnen begrijpen. Ik zie nix rasistish in wat ik dr op de tafel neer gezet hb.


  Maak melding
 17. @Paraman, je bent een doemdenker!!! Is het ooit in de geschiedenis van su voorkomen dat de politiek zich alleen voor bepaalde groepen inzet??? Nooit!!! En toch ben je zo laag om hiermee aan te komen zetten!!!!! Alsof in nederland waar je zit politici zich speciaal inzetten voor de zwarten!!!!


  Maak melding
 18. Welke Surinamer je dan zou zetten als president, muv van NDPers natuurlijk, zou bij voorbaat een veel betere job doen dan de huidige.
  De gemiddelde NDPer (voor het gemak, de Erwins van Munder) praten veel, soms wartaal en hebben bovenal de competentie niet om een land te besturen.


  Maak melding
 19. @IVANOF lIMBURG;

  Persoonlijk ben ik voor één deel met je eens.

  Voor een groot deel ben ik niet met je eens. Suriname heeft op eerste plaats één ijverige volk nodig. Die liefde heeft voor land én volk.
  Als je ziet hoe zij anno 2016 acteren dan heb ik een hard hoofd in.

  Kijk hier b.v naar,

  PARAMAN,MAZDA…………ect,ect…………..Kunnen wij met zulke figuren iets winnen, vooruitgang brengen……….NEE.

  80 TOT 90 PROCENT VAN T VOLK DEUGT NIET OF WIL NIET DEUGEN……….!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Véél Wijsheid!!!)


  Maak melding
 20. Ivanof Limburg,
  ” Reed between the line”
  Ik ben een chauvinist schrijft jij ik weet wel zeker jij bent eerder een racist!

  De VHP gelooft altijd in verbroederingspolitiek. Als ik jouw was zou ik eerst nagaan wat de VHP voor SU heeft betekent voordat je je nonens hier komt verkondigen.

  Een mensen kinderen


  Maak melding
 21. Goedemorgen Paul,

  De VHP zal best fatsoenlijk zijn maar Suriname moet af van etnische politiek.

  ==============================================

  Suriname is een etnisch enclave. Etnisch politiek zal hoe dan ook blijven bestaan. Wishfull thinking zou ik zeggen.
  Etnisch politiek is niet het probleem in Suriname. Grootste probleem is populisme. Laat dat nu iets zijn wat hoogtij viert in Suriname. Daar moeten we van af. Suriname verkeerd oa in problemen door populisme.

  Ben niet de grootste fan van VHP maar ze hebben wel kader binnen de partij. Ze verstaan hun vak. Natuurlijk kun je bij bepaalde figuren binnen de VHP kanttekeningen plaatsen. Ook die partij moet schoon schip maken.

  Heb het hier al eerder verkondigd. Suriname telt te veel politieke partijen. Hoogste tijd om de boel te fuseren of te werken met een kiesdrempel.


  Maak melding
 22. Paraman,

  Gelukkig hebben wij hier in dit land gemiddeld allemaal een personnel computer en of televisie toestel en zien met enige regelmaat wat er mondiaal op de wereld afkomt en niet sec Suriname. De Verenigde Hindoestaanse Partij is geen NATIONALE partij. Als niet Hindoestaan heb ik daar geen vertrouwen in dat dwars door alle ethnische geledingen heen ook mijn belangen zullen worden behartigd en heb daar derhalve geen ene H te zoeken. Laat dat vooral heel duidelijk zijn. Het eerst wat zij zullen doen is allen, die niet op hen lijken wegjagen!

  De Surinaamse geschiedenis ligt daar!

  =============================================

  Heb je wel eens een NDP bijeenkomst meegemaakt ?
  Creolen voeren de boventoon binnen die partij. Zie alleen al de kopstukken binnen die partij, allen zijn creool. Adhin doet voor spek en bonen mee. Niemand neemt die man serieus.

  Eerlijk gezegd interesseert het mij geen ene reet. De VHP en de NPS hebben meerdere malen al bewezen dat zij het land uit de paarse stront kunnen trekken.


  Maak melding
 23. @ivanof Limburg

  Hr. Santhoki is inderdaad het beste alternatief voor suri.

  Helaas vanwege de verdeel en heers strategie van bauwta is de creool niet zo gauw geneigd om op de VHP, te stemmen.
  Hij heeft ze wijs gemaakt, dat als de VHP wint, dat ze terugvallen in de slavernijtijd.
  Hij heeft ze wijsgemaakt dat als ze VHP stemmen, suri weer een kolonie wordt, etc. etc.

  Door gebrek aan ontwikkeling hebben de volgers van bauwta, geen kijk op de rest van de wereld.
  Ze zijn in principe gewoon bang; wat de boer niet kent vreet hij niet.

  De Hindustanen en Javanen zijn open wat dit betreft, die hebben geen moeite zich te mengen, vooral als het om geld gaat. Het is ook een bepaald soort dat zich heeft aangesloten bij de ndp, geldwolven.

  Hopelijk komt er gauw een eind aan deze verdeel & heers tactiek.

  De groep demonstranten zijn hier een goed voorbeeld van: jong, dynamisch, en een mix van verschillende rassen.


  Maak melding
 24. @paramang,

  Een groene nickname is U.S, suri, Latijns Amerika, eilanden.
  Een zwarte nickname is Noordzee en omgeving.
  Dus je zit gewoon hiero.

  En heb je pinto weer uit de motte ballen gehaald?
  Yep, ik ben heel erg lang fan van wkn.


  Maak melding
 25. Julli zijn bang voor Santokhi,jullie weten allemaal dat hij de beste man is op dit ogenblik om Sur.Vooruit te brengen.
  Omdat hij van Hindoestaanse afkomst is willen jullie hem niet.
  Sorry maar geen enkele andere bevolkingsgroep
  Zou Sur.vooruitgang kunnen bieden.
  Dus Surinamers kies voor vooruitgang.


  Maak melding
 26. Jong Suriname.

  Dat is het probleem met wij de Surinamers. We Hobbelen maar in een tunnel dat noemt men tunnel vissie.

  Ben ik een rassist als ik zeg dat oa de creolen zich niet indentificeren met de VHP. Zelf VHP prominenten zijn het er over eens dat het zo langer niet verder kan. Etnisch politieke club is achterhaald…is niet meet van deze tyd.


  Maak melding
 27. @IVANOF LIMBURG, deels ben ik het met jou eens wat je schrijf.
  Je hebt ook gelijk als je zegt dat de creolen zich niet identificeren met de VHP.

  Via de media heb ik juist begrepen dat de VHP altijd samen met de creoolse partij samen heeft gewerkt en het is ook altijd goed gegaan tot in het binnenland toe.
  Het is zelfs voor gekomen dat de VHP ook gewonnen had als de grootste partij in Suriname, maar Lachmon wilde geen president worden en heeft het overgedragen aan Pengel.

  Men doet alsof de VHP de enige etnische partij is terwijl er meerdere in Suriname zijn.
  Bij de VHP zijn er juist mensen met kaders en mensen die bedrijven hebben in Suriname. Ook is het een partij die juist ervan uit gaat dat men door moet blijven studeren om hogerop te komen.

  De Chinezen en Javanen komen nu ook naar voren met hun kennis. Alleen de Indianen blijven teveel op de achtergrond.

  Wat ik jammer vind van velen op deze forum zijn de racistische opmerkingen vandaar dat het jaren zal duren voordat er een eenheid in Suriname zal komen.

  Steeds meer Chinese en Hindoestaanse bedrijven gaan dicht vanwege het slecht beleid van de NDP.

  Als men de berichten zou volgen zou men snel erachter komen in wiens handen de handel en het geld ligt. In ieder geval niet bij de NDP en Bouterse.


  Maak melding
 28. Ik geloof niet dat afride ontwikkeling kunnen brengen, het is nergens op deze aardbol waargemaakt !!

  Sommigen dromen dat ze van Suriname een 2e Dubai kunnen maken, maar ze vergeten dat de mensen die in Dubai wonen en werken niet of afride lijken, hoe kun je dan van Suriname een 2e Dubai maken???

  Afride is een volk dat altijd onder het infuus moet van hulp , zelfredzaamheid is niet hun ding !!!
  Als de koe geen melk geeft wordt deze geslacht en opgegeten dit is een Afride eigenschap.

  Aziaten kunnen overleven op droge rijst met zout en peper, kunnen Afride dat?

  Als we in het jaar 5000 zijn is het nog steeds hetzelfde gesteld met de Afride alleen dat willen ze nooit onder ogen zien het is altijd de schuld van de slavernij. Ze voelen nog steeds de zweepslagen van 300 jaar geleden.


  Maak melding
 29. Allen,

  Daar gaan we weer !!!
  Kijk niet naar het buitenland maar voer handel met het buitenland.
  Ben pas terug uit Su, op straat hoor je alleen maar dat de Hindoestanen geen creool aan de macht wil en andersom ook niet.
  De javaan wil geen creool/hindoestaan aan de macht, de chinees wil ook macht.
  OPLOSSING: voor elke bevolkings groep een partij in de regering en samen de ellende oplossen in Suriname.
  Laat Suriname weer worden zoals vroeger: iedereen samen wonen en leven, met elkaar niet tegen elkaar.
  SUCCES.


  Maak melding
 30. @Koos

  Ik ben het oneens dat je nooit van ethische politiek afkomt. In Nederland zijn we vrijwel van de verzuiling af. In Suriname zal etnische politiek ook verdwijnen. Je ziet steeds meer jongeren mixen. Kwestie van tijd. De VHP is wat dat betreft een achterhaalde partij.


  Maak melding
 31. Lieve mensen/Kondremangs:@ Koos; @Esmerald;@Robin;@ Ivanaof Limburg;@Ira;..ect,ect………….

  Mij maakt niet uit van welke etniciteit de Pres van Suriname afkomstig is.

  Ik wil één integer persoon. Die werkt in het belang van land en volk. En, iemand die voorgang wilt nú!!!! En niet over honderd jaar!!!!!!

  Als hij/of zij de diaspora daar hierbij wilt vragen/aanspreken om óók mee te doen, So By It…!

  Just Do It……….!!!! Wie constructief wilt mee doen, doet mee. anders blijf je weg……!!!!

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies ( Véél Wijsheid!!!)


  Maak melding
 32. @paraman

  ze hadden Furodan in je eten moeten doen toen je van de hindoestanen at en dronk.Zou je familie ontdekken waar jij je tijd door bracht en met wie.

  @Limburg

  je bent net zo een racist als je naamgenoot Clifton.


  Maak melding
 33. Deze gasten op waterkant die tegen de regering van Suriname zijn denken de meerderheid van de bevolking in Suriname te vertegenwoordigen.Ze zullen terugkomen van een zeer koude Hollandse kermis met veel regen, hagel en sneeuw.Ook bij eventuele nieuwe verkiezingen of bij de volgende verkiezing zal de NDP als overwinnaar uit de bus komen.Het ontwikkelingsconcept van de NDP is goed.Jammer dat externe, dus ongewilde en niet voorziene oorzaken roet in het eten kwamen gooien.

  De bevolking van Suriname is zich daarom bewust dat de crises zich niet alleen binnen de Surinaamse grenzen afspeelt.Gezien hun beperkte denkvermogen is Suriname voor de kleine Front aanhang op waterkant het middelpunt van het wereldgebeuren. Met dit soort mensen met een beperkte visie en een minimale denkvermogen kan je moeilijk in discussie treden.Zij zijn niet in staat om in details en in breder verband linken te leggen.


  Maak melding
 34. @ Paul,

  Bouterse noemde Santokhi ‘sheriff’, dus vind ik het een goede zet van Santokhi, immers bij een sheriff hoort een cowboyhoed.

  Zie het grappige ervan in. Lachen hoor.


  Maak melding
 35. Niet alleen de VHP (staat voor Vooruitstrevende Hervormingspartij en is dus voor iedereen die Suriname door te hervormen vooruitstrevend wil maken), maar ook de PL, de NPS en alle Marron politieke partijen zijn gestoeld op etniciteit.

  Maar altijd noemt men de alleen de VHP. Straks gaat men zeggen dat ik racistisch ben, maar het zijn vooral de creolen die dit roepen. Ze zeggen ook maar al te vaak dat de VHP een racistische partij, o.a. van Paul heb ik dit mogen lezen.

  Etniciteit en racisme zijn wel 2 totaal andere begrippen.


  Maak melding
 36. @robg,

  “De bevolking van Suriname is zich daarom bewust dat de crises zich niet alleen binnen de Surinaamse grenzen afspeelt.”

  Je blijft als een drenkeling in de woestijn je economische miscalculaties op deze site spugen.
  We zullen zien in hoeverre de suri bevolking voldoet aan jou stelling.

  Sowieso begrijpt 60% niet wat je hier neerpent, das één, omdat je wollige taal uitkraamt.
  Wil je het volk bereiken met je boodschap dan moet je vooral geen onsamenhangend verhaal opschrijven, breek het in klein geld.
  Ik begrijp dat sranang tongo niet jou ding is, maar give it a try, wie weet.

  Ben je vrij vandaag?


  Maak melding
 37. Massa wat?

  He man, heb je vrienden vrienden alvast leuke positie’s beloofd?

  Alternatief, jullie misselijkmakende VHP NF, jullie zouden de oplossing zijn?

  IK DACHT HET NIET. San toki, jij NOOIT!

  Vergeten hoe je protesterende studenten in Paramaribo in elkaar liet slaan? Vergeten waar de witte poeder is gebleven?. Er komt een nieuw politiek partij in Suriname, een partij die ook gaat winnen, en dat is echt geen NF VHP. Echt niet, NOOIT niet.

  En mocht het nieuwe partij niet voor elkaar te krijgen zijn, dan zal ik ervoor zorgen dat Bouterse weer, straks voor de derde keer president GAAT worden!

  En als jullie denken klaar te zijn, ha ha ha mijn neef Dino wil ik na Bouterse als president.

  Alles behalve NF VHP.

  Mensen laten we bidden en hopen dat San Toki mag blijven en dromen in de rol van een nieuwe Surinaamse president, die Toki toch.


  Maak melding
 38. @RobG, het volk is al 2x bedrogen door het NDP.

  1) amnestie wetgeving was geen onderdeel van het verkiezingsprogramma
  2) daags na herbenoeming van Bouterse was het crises

  En jij denkt dat een ezel 3x tegen dezelfde stoot. Het NDP gaat bij de eerst volgende verkiezing voor gaas. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Er is geen sprake van een crises maar van mis management.


  Maak melding
 39. @Resto,

  Als de NDP nog 5 jaar krijgt, dan gaan de neegerkindertjes bij bosjes dood van de honger. Dat je het weet. Dja aapan katiel president ke tuluaa chaat.


  Maak melding
 40. @Koos

  De volgende verkiezingen zijn nog ver weg. We zullen tegen die tijd zien wat er gebeurd. Ik zou niet te hard hopen dat er weer een Front regering gaat komen. Er kan veel gebeuren in 4 jaar. Verder sta ik met mijn poten midden in de Surinaamse samenleving. En ja de mensen hebben het zwaar en mopperen. Maar nee. Ze geloven niet dat de oppositie dit gaat oplossen. Dus inderdaad is WTK maar een kleine clubje vermoedelijk surineds wat niet representatief is voor de gehele Surinaamse samenleving.


  Maak melding
 41. Beste@sjang.
  Het klopt wat jy zegt dat alleen surinamers het land mogen regeren,tismaar goed dat een gedeelte waaronder wy de surineds, suriname ontvlucht zyn anders waren wy ook net zo stom en corrupt gebleven als de surinamers dus wat @ivanof limburg oppert is zo gek nog niet.
  Ik denk dat n zakenkabinet alla surineds de oplossing kan bieden voor ons ( myn) geliefd suriname,of dat mogelyk is of niet laat ik in t midden.
  Waarvan akte


  Maak melding
 42. @Ivanof Limburg
  Je mag gewoon openlijk toegeven dat je een ndper bent,paarse kakkerlak!
  Natuurlijk heeft je baasje niks te maken met kleur en geur als dat hem maar van de gevangenis houd.En o,ja op 8 Dec selecteerde hij niet 1 groep maar executeerde er 15 en met kleur en geur had hij niks te maken!!
  Jullie ndpers lijden aan Santokhi fobia netzoals jullie baasje .Mars ga lid worden van de vhp.het zal je van je Santokhi fobia genezen!!


  Maak melding
 43. @RobG
  Zo,laat je baasje een verkiezing houden nu,laten we zien of hij de overwinning gaat behalen want volgens mij is alles om te huilen in Suriname en niks om blij te zijn !!


  Maak melding
 44. Counter,

  Jij hoeft mij de les niet voor te lezen.
  Ik was mijn gezicht al ettelijke lentes in de Suriname rivier en meen te weten waar ik het over heb, punt uit!!!

  Counter

  @Paraman, je bent een doemdenker!!! Is het ooit in de geschiedenis van su voorkomen dat de politiek zich alleen voor bepaalde groepen inzet??? Nooit!!! En toch ben je zo laag om hiermee aan te komen zetten!!!!! Alsof in nederland waar je zit politici zich speciaal inzetten voor de zwarten!!!!


  Maak melding
 45. Jiyani

  Niet alleen de VHP (staat voor Verenigde Hindoestaanse Partij en is dus voor iedereen die Suriname door te hervormen vooruitstrevend wil maken), maar ook de PL, de NPS en alle Marron politieke partijen zijn gestoeld op etniciteit.

  Maar altijd noemt men de alleen de VHP. Straks gaat men zeggen dat ik racistisch ben, maar het zijn vooral de creolen die dit roepen. Ze zeggen ook maar al te vaak dat de VHP een racistische partij, o.a. van Paul heb ik dit mogen lezen.

  Etniciteit en racisme zijn wel 2 totaal andere begrippen.


  Maak melding
 46. Jab gaahr motahai tap lakri jabawe hai !!

  Hamesha jab hindustani ke naam suna hai pradhaan mantri bane ke, tap hamesha yeh hapsi jaati ke gaahr chalta rahe hai. Ek desh mein jisme kewal hapsi ke radj hai udhar hamesha dukh, garibtai, chori chandali hota rahe hai !!!

  Ek NDP ke hapsi sochad raha ke sarnaam desh ek dubara Dubai banegie par uska bichar galad hai taaki Dubai desh me hapsi nahi rahete hai. Udhar bharti log tedj kaam karta hai. Ek hapsi ke desh kabi saman na bhail ke oe desh bara bisaal desh hoiga hamesh babaal ke desh.


  Maak melding
 47. @Paraman
  Je wast je gezicht met water die met kwik is besmet!!
  Ga eens helder water proberen ,het zal je de situatie helder laten zien .Troebel water laat je met fantasies achter zoals bij jou jou het geval is of loop gewoon langs bij optiek Ninon!
  Een man had altijd kritiek op zijn buurvrouw,volgens hem was haar huis niet netjes, de kleren waren vies en vuil,overal op de muren zag hij vlekjes en elkje dag moest die arme mevrouw zijn klaagzang aanhoren. Op een dag werd het teveel voor haar enze zei’ga je bril schoonmaken want het is je bril die vies is en niet ik of mijn huis.
  Koop schoonmaak middelen voor je bril!!


  Maak melding
 48. @Paraman
  Je maak je alleen maar belachelijk hier!!
  Het is Santokhi die als LEIDER van de VHP zijn achterban mobiliseerd,hij kan het toch niet helpen dat in de 21ste eeuw debielen zoals jij met de meest achtelijke ideeen rondlopen?! Zijn achteban kan iedereen zijn ,hindostanen,creolen javanen ,chineze,kleine indianen ,grote indianen…iedereen !!Jullie als niet hindostanen kunnen het TABOE dat bij jullie leeft doorbreken en lid worden van de VHP! Wat houd jullie tegen,het idee dat Santokhi een hindostaan is misschien?Verzamel een beetje moed en durf en ga lid worden van de VHP!!Het zal je van je hindostaan fobia helpen!!


  Maak melding
 49. @Paraman

  Het Hindoeïsme kent geen enkel concept van bekering om hindoe te worden maar gaat uit van het geboorte principe. Hindoeïsme is daarom een radicaal racistisch geloof en de geboren hindoes gaan jou als nooit als volwaardige hindoe beschouwen. Niet erg verder. Moet iedereen zelf weten. Maar vanuit die achtergrond zal een Hindoe partij altijd Hindoe zijn en niet echt multi-etnisch.


  Maak melding
 50. Om te beginnen moeten VHP & Co een paar NDP-DNA’ers omkopen zodat deze de meerderheid kwijt raakt. Daarna moeten ze vragen om nieuwe verkiezingen.
  De NDP zou dat op deze manier gedaan hebben als ze in de oppositie zouden zitten.


  Maak melding
 51. @ Paraman,

  Van jou is mij bekend dat je er een handje van hebt om woorden in teksten te wijzigen.
  Door deze laffe houding van je zet jij je zelf te kijk.

  Ik heb getypt dat de VHP staat voor Vooruitstrevende Hervormings Partij maar jouw laffe NDP karakter heeft er van gemaakt: Verenigde Hindoestaanse Partij.
  Het gaat om de betekenis van de VHP anno nu en niet om de betekenis van 20-ste eeuw.


  Maak melding
 52. @Paul,

  In het Hindoeisme is het zo dat als een Guru je aanvaardt als z’n leerling (ongeacht jouw afkomst), dan behoor je automatisch tot de stroming van het Hindoeisme waar de Guru toe behoort.


  Maak melding
 53. @ Paul,

  Het karakter van het Hinduïsme is niet om te bekeren. Het Hinduïsme zal niemand dwingen om hindu te worden.
  Maar wil een persoon uit eigen beweging hindu worden, dan staat het Hinduïsme dat toe.

  Dus niet zomaar roep toeteren dat het Hinduïsme een radicaal en racistisch geloof is.
  Tjonge wat een oeverloos geleuter en gezwets over hindustanen, hindu’s en het Hinduïsme.


  Maak melding
 54. volgens mij is er geen partij in Suriname waar je je niet bij aan mag sluiten omdat je een bepaalde etniciteit bezit, en ligt het dus volledig aan jezelf of je daar wel of niet toe beslist. Wie houdt je tegen om als creool je aan te sluiten bij de VHP, wie houdt je tegen als Hindoestaan je aan te sluiten bij de PL, dat tegenhouden doe je zelf door mogelijk een racistische instelling, dan kun je lekker je vooroordelen in stand houden, beetje dom niet?


  Maak melding
 55. Ben zelf hindustaanse en kan dus de reacties in het Sarnami goed lezen.
  Ik vind het echter niet fatsoenlijk dat er in die taal reacties worden gegeven.
  Het is ronduit onbeschoft om in een taal te reageren die de meerderheid niet verstaat.


  Maak melding
 56. @Paul
  Als wij alshindostanen naar het gezeik van je luister zijn wij al lang blij dat je alles behalve een hindostaan bent.
  Wij als hindostanen wisten niet eens dat bij jou zoveel lariekoek over een hindostaan bestaat.Wij hindostanen geloven zelf niet erin,,..jullie dus geloven in jullie Eigen gezeik en lariekoek!


  Maak melding
 57. Even voor alle duidelijkheid. Ik maak onderscheid tussen mensen en religies. Zoals misschien al duidelijk is uit eerdere reacties ben ik geen groot fan van georganiseerde religies. Ik ben wel een fan van mensen. Ongeacht huidskleur, afkomst en gender.


  Maak melding
 58. Jiyani, inderdaad oeverloos geleuter door kortzichtigheid en onwetendheid door vooral lui die zich zelf nog wel een bepaalde intelligentie toedichten.
  Yashida dat Paul zal voornl. aan zijn eigen instelling liggen , hij is degene die het verschil maakt en wil dat waarschijnlijk zo zien of kan niet anders, , als Bakra heb ik namelijk niet die ervaring dat ik anders bekeken of behandeld word in de schoonfamilie of kennisenkring, nu komen er daar al meer gemengde huwelijken voort in Nederland als in Suriname, dus een vreemde eend in het bijt ben ik allang niet meer.


  Maak melding
 59. @ Paul,

  Je hoeft geen groot fan te zijn van geen enkele religie/geloof (dat is jouw keuze, die ik respecteer), maar het geeft jou het recht niet om van het Hinduïsme te zeggen dat die een radicale en racistische religie is.


  Maak melding
 60. @ Hans,

  Ook in mijn familie zijn er neven en nichten, maar ook 1 zus en 2 broers van mij, die geen hindustaanse partner hebben.
  Ze zijn liefdevol in de familie opgenomen en worden als volwaardige familieleden behandeld. Het is meer geven en weinig nemen.

  Dat is wat het Hinduïsme meegeeft aan de hindu’s, maar ook aan niet-hindu’s, die geïnteresseerd zijn.


  Maak melding
 61. @ Paul.

  Als je meent dat je dat recht wel hebt, dan heb je zelf racistisch bezig en heeft het verder geen zin om je van het tegendeel te overtuigen.
  Immers je hebt je mening al gevormd en ook gegeven. Een mening die ik duidelijk niet met je deel.


  Maak melding
 62. @Jiyani

  In een vrij land heeft iedereen het recht om te zeggen en te denken wat hij of zei wil. Vrijheid van meningsuiting enzo. Ik geef echter gelijk toe dat het best zo kan zijn dat ik er faliekant naast zit. Ik heb weinig persoonlijke ervaringen met Hindoestanen. Ik heb wel veel zakelijke ervaringen met Hindoestanen en die zijn helaas niet onverdeeld positief. Misschien dat het daar door komt dat met de jaren mijn idee zo is gevormd. Het spijt me dan bij deze als ik er alsnog naast zit.


  Maak melding
 63. Good luck met je Google translatie. Hoop dat je door hebt dat de schoenmaker bij de eigen leest moet blijven.
  Kuchh ke baare mein gyaan naa ho, tab mooh naa chahie khole ke.


  Maak melding
 64. @Paraman,

  wij weten dat de NDP de partij is voor alle Surinamers ongeacht hun geloof,ras of kleur.De NDP-ers hebben geen moeite met Adin,Parmesar,Bhola,Hasrat,Kewalsing of Ramautar, Kanhai als president.Deze personen zitten bij de goede partij de NDP en zijn het etnisch gedoe reeds lang overstegen.Maar een Santokhi als president ziet de bevolking niet zitten.Het steekt de vaste aanhang van Santokhi en zijn bestuur dat ruim 30-40% van de NDP aanhang niet thuis wil komen bij de partij die hen etnisch wil onderbrengen.

  Esmerald,denk jij dat je met stemmingmakerij en met leugen en bedrog de stemmers aan jou kant zal krijgen.Jij loopt over van valse hoop. Door de makkelijke toegang van de bevolking tot de Internationale media weet de bevolking wat er zich afspeelt.Ook de bevolking leest dat de olieprijs stijgt en dat de staat Suriname baat bij heeft als de stijgende lijn zich voortzet.Neem van me aan dat Santokhi zijn massameeting niets anders dan gezang zal zijn voor zijn eigen publiek aangevuld met volk van NPS,enz.enz.


  Maak melding
 65. @ Roy

  “Chan is inderdaad een integer persoon in tegenstelling tot de moordenaar die gekozen is door merendeels ongeciviliseerde randfiguren “.

  Integer me mars !!!!!!!

  – Minister Santokhi torpedeerde operatie Oreon’ ( groots opgezette onderneming die alle grote drugsbaronnen in Suriname zou oppakken
  – Santokhi schoot Boyke Bikharie neer. Zaak is in doofpot gestopt/undercover geregeld
  – Santokhi koopt samen met partner huis van drugscrimineel
  Segebai. Partner neemt, om hem te dekken, alle schuld op zich.
  -Segebai, zou in leven, hebben gevochten met een zekere ‘Biga Ceder’. Bij dat gevecht is er geschoten en zijn er ongelukken voorgevallen. Nadat Segebai door de politie was gearresteerd, werd hij na enkele uren weer
  vrijgelaten in opdracht van ‘hoge’ justitiële autoriteiten.
  – Santokhi reed als minister,met 2 kg coke in zijn kofferbak

  Al zou een kwart maar waar zijn dan heeft hij nog de schijn tegen. Bouterse moet weg, maar wij moeten niet weer gaan kiezen uit twee kwaden. Santhoki in combinatie met een geld strooiende en weave uitdelende oorlogsmisdadiger annex drugscrimineel en een infantiele narcistische grond rovende pedofiel. Gaat allemaal nog spannender worden in Suriname.

  Ik sluit mij aan bij Ivanof Limburg en ga ook voor een kabinet op hoog opgeleiden Surinamers uit het buitenland.
  Een frisse nieuwe wind van mensen die weten waar zij het over hebben and practice what they preached.

  Viva la Republica !


  Maak melding
 66. @Paul,

  Het probleem ,et de zwarten nin Suriname is dat ze denken dat het land ALLEEN van hen is. Dat blijkt ook uit het feit dat de zwarten niet alleen niet op de VHP niet stemmen, maar ze stemmen ook niet op de PL. En ik heb nooit iemand horen zeggen hier dat de PL een racistische of etnische partij is.
  Dus blijkbaar worden Javanen door de zwarten iets meer gewaardeeerd dan de Hindoestanen. You are prove of that!


  Maak melding
 67. @RobG,

  Onzin wat je zegt. Dat de NDP enkele niet-zwarten aantrekt wil niet zeggen dat het niet een zwarte partij is voor de zwarten m.n.
  Straks ga je zeggen dat de voetbalclub Barcelona geen Spaanse club is omdat er enkele buitenlanders in spelen. Nee, het blijft een Spaanse club, hoeveel niet-Spanjaarden je er ook in stopt.


  Maak melding
 68. @Paul
  Ja we zien met zijn allen dat je een fan bent van de mens en een veel grotere fan van moordenaars,coupplegers,amnestiehelden etc…etc…gesproken over fan!!


  Maak melding
 69. @Liberty,

  Laat de zwarten lekker op de NDP stemmen. Ze hoeven niet op de VHP te stemmen. Zo is het altijd geweest en zo is het ook goed. Als de Hindoestanen maar op de VHP stemmen, de Javanen op de PL en de zwarten op de diverse zwarte partijen, dan is dat ok. Men kan dan een coalitie vormen op basis van de partijprogramma’s.


  Maak melding
 70. Ivanof, Bouterse ziet geen kleur of geur?

  Beste Ivanof, heb je teveel ivanof wodka gedronken? Bouterse zegt wel dat hij geen kleur en geur ziet, maar uit zijn uitspraken en daden blijkt dat hij wel in kleuren en geuren denkt, ten eerste noemt deze ‘moksi srananman’ op politieke podia zichzelf een ‘ingi boi’, hij weet dat hij daarmee de ingi’s op basis van hun ras kan inpalmen, hij weet ook dat Creolen er geen aanstoot aan zullen nemen als hij (een typische Creool) zegt dat hij een ingi boi is (99% van de Creolen beweren een ingi grootmoeder te hebben). Ten tweede kent elke Surinamer van middelbare leeftijd de racistische ‘bole bole, kakare kakare’ uitspraak van Bouterse, waarmee hij alle Hindoestanen ervan beschuldigde hem te willen uitschakelen. Ten derde is het algemeen bekend dat in Bouterse zijn ogen Surinamers, die tegen hem protesteren, net als uit drugs verkregen zwarte dollars, meteen wit gewassen worden en als bij toverslag blank worden, net als Japanners ere blanken waren in Zuid Afrika omdat het blanke racisten toevallig goed uitkwam.
  Niemand moet mij daarom komen vertellen dat de NDP niet in geur en kleur denkt. Dat is alleen waar als men daarmee bedoelt dat de NDP er geen bezwaar tegen heeft dat personen met een geur van corruptie, drugs, criminaliteit, leugenachtigheid en oneerlijkheid, ongeacht hun etnische achtergrond, bij voorkeur welkom zijn in deze partij.


  Maak melding
 71. Mijn inschatting is dat de NDP mensen omkoopt door ze een zekere positie aan te bieden, zoals met die Gangaran Panday. Bewijs van omkoping is er niet, maar de heer Gangaram verlaat de VHP omdat hij daar z’n zin niet krijgt en omdat hij een bepaalde aanhang heeft, vindt de NDP hem ineens aantrekkelijk. Zou de NDP die beste man ooit gevraagd hebben naar z’n idealen en waarom hij niet voor de NDP gekozen had nog voor hij zich bij de VHP had aangesloten?


  Maak melding
 72. Een frisse wind uit het buitenland wordt bedoeld een negroide president. Want nooit gaat men een hindustaan tolereren als president men gaat gelijk over op de raciale toer. In Trindidad dacht men ook zo, toen een hindustaanse president werd in 2010 mevrouw Bissessar werd ze gebombardeerd tot racist typist een negroide eigenschap.

  Het is een gewoon een feit men tolereert geen aziatische president in Suriname !!!

  Maar gelukkig weet de hele wereld dat negroide niet in staat is om ontwikkeling te brengen anders was Africa booming. De top tien armste landen komen in sub Afrika voor.


  Maak melding
 73. Dit is het beste mop van de dag tot zover’
  RobG schrijft’

  RobG

  @Paraman,

  wij weten dat de NDP de partij is voor alle Surinamers ongeacht hun geloof,ras of kleur.De NDP-ers hebben geen moeite met Adin,Parmesar,Bhola,Hasrat,Kewalsing of Ramautar, Kanhai als president

  Hahahahahaaaaaa….natuurlijk gaan de ndpers geen moeite hebben met boven genoemde personen. Zij aanbidden een moordenaar hun held;.Zij hebben hun ziel verkocht voor wat??Een post!!?
  Kijk hoe ver bovengenoemde idiotem ons land en bevolking gebracht hebben…ja aan rand van agrond, Nog even en we zitten in een groot donker gat!!
  Ps bovengenoemde personen zitten bij de ndp omdat ze beloond worden voor hun aanwezigheid daar,bij de VHP werk je voor een post ,je wordt daar nooit beloond.


  Maak melding
 74. @Peter Kleinbal

  Laat de zwarten lekker op de NDP stemmen. Ze hoeven niet op de VHP te stemmen. Zo is het altijd geweest en zo is het ook goed. Als de Hindoestanen maar op de VHP stemmen, de Javanen op de PL en de zwarten op de diverse zwarte partijen, dan is dat ok. Men kan dan een coalitie vormen op basis van de partijprogramma’s.
  vrijdag 29 april 2016 om 16:42 uur.

  Oh en ik ben de racist? Man je bewijst hiermee het onmiddellijke failliet van de etnische politiek. Over 10-15 jaar zijn dit soort partijen weg. Jonge mensen willen dit niet meer. En die vormen straks het kader.


  Maak melding
 75. @spieheltjes en kraaltjes,

  De zwarten moeten maar wennen eraan dat ook een niet-zwarte president van Suriname kan worden. Het is dan aan de niet-zwarten om dan niet op een zwarte partij te stemmen.


  Maak melding
 76. geef een neger vrijdag middag 15.00 uur een miljoen euro,dan komt hij/zij maandag ochtend negen uur bij jou terug en vraagt een kop koffie / brood met kaas,, want hij is/zij is blut..

  ze weten totaal niet om te gaan met geld weelde welvaart..,,alles moet op ,wonen het liefst in een prasie oso..

  niet te spreken over religie / geloof / want die hebben ze niet,,, nooit gehad wel aan genomen die geloof van de witman / blanke ras ..
  ook daarmee weten ze geen raad..

  ze maken elke week kinderen van verschillende vaders en weten uit eindelijk niet meer van wie die kinderen zijn..

  het bewijs is santo boma 95 % bewoont door zwarten ,heeft niks met rasisme te maken..

  die mannen komen alleen om zijn behoeften te doen en zijn vertrokken..

  gado dé wíe fesie mang..


  Maak melding
 77. @Paul,

  Joinge mensen zijn vaak groen achter de oren en kennen de wereld niet. Je weet toch dat de meeste studenten tijdens hun studiejaren links zijn en als ze ouder worden hele rechtse ballen worden?


  Maak melding
 78. Begrijpend lezen is altijd een probleem.

  Voor de duidelijkheid !!

  Het maakt mij niet uit of de komende president van Suriname van indiaanse, boslandcreoolse, hindoestaanse, javaanse, creoolse, of indiaanse afkomst is. Het is van belang dat de gehele oude garde ( huidige coalitie en oppositie ) geen poot meer aan de grond krijgt, want dan wordt het the same old shit, maar dan in een andere verpakking.

  Er moet zoals ik het al eerder aangaf een fris nieuw kabinet komen. Mensen met capaciteit, visie en hart voor het land.
  Aan immorele zakkenvullers hebben wij immers niks.

  Viva la Republica !


  Maak melding
 79. @Peter Kleinbal

  Je ziet dat de gevestigde partijen in Nederland die van oudsher groot waren nu ook verworden tot splintergroepjes? In een moderne wereld met Internet is er geen plaats meer voor verzuiling en etnische partijen.


  Maak melding
 80. @Peter Koudbal,

  Goed hoor dat je hebt vertaald. Maar hoe dan want ik krijg een andere vertaling dan jij op google-vertaal. Heb je soms een Hindoestaanse vrouw? Hindoestani vrouwwa hai ka?


  Maak melding
 81. @Paul,

  In Nederland zie je dat de autochtonen een front gaan vormen tegen de allochtonen. Elke allochtoon die niet wil assimileren beginnen ze nu als een gevaar te beschouwen. Het Internet stimuleert juist de vorming van partijen als White Power enz.
  Internet is DE tool voor verregaande assimilatie.


  Maak melding
 82. Liberty,

  De jeugd gaat geen potten kunnen breken lijkt mij. Omdat de jeugd wel over veel technologische kennis beschikt, maar te weing zich bezighoudt met de ethische en morele kant van het leven. Wie politiek wil bedrijven kan echter daar niet omheen. De jeugd zal dan ook begeleid en geleid moeten worden door ouderen.


  Maak melding
 83. @Peter Kleinbal

  Het zijn in Nederland een klein groepje roeptoeters die dit beeld vormen. Het gros van de autochtonen zijn hier helemaal niet mee bezig. Nadeel is alleen dat een kleine groep schreeuwers wel enorm opvallen.


  Maak melding
 84. Ik wil graag dat Suriname weer tot het koninkrijk behoort middels een referdum is het mogelijk !

  Ik heb liever dat de Holland ons als een provincie ziet net zoals Frans Guyana. Want ik geloof niet dat creolen in staat is om welvaart te brengen. Holland heeft genoeg kennis in huis, wegenbouw, bruggenbouw, kassenbouw, windmolens aanleggen, Dijken aanleggen, aardolie ontginnen, energie opwekken.


  Maak melding
 85. @Paul,

  Maar die kleine groep krijgt wel erg veel aandacht alsof het lijkt dat ze met miljoenen zijn. Dat trekt dan weer anderen aan, want mensen willen graag behoren tot een sterke of winnende groep.


  Maak melding
 86. Persoonlijk vind ik voor een land als Suriname waar de etnische groepen ongeveer even groot zijn, de etnische politiek, dwz iedere etnische groep vertegenwoordigd door een eigen partij, ideaal voor dat land.
  Er ontstaat dan een soort garantie dat de etniciteiten in de politiek en ook daarbuiten met elkaar wel MOETEN samenwerken, omdat niemand het in z’n eentje kan. En het grote voordeel daarbij is dat iedereen z’n etniciteit kan behouden. Het enige wat nodig is id dat de politici van deze partijen niet-corrupte mensen moeten zijn die ook het nut van met elkaar samenwerken moeten inzien.


  Maak melding
 87. @Afrique du amacca,

  De Hollanders hebben hun kans gehad en ze hebben er weinig van gebakken. Indien ze echt gewild hadden, dan hadden ze van Suriname een ECHTE provincie kunnen maken met alle rechten voor de inwoners die de mensen in het moederland ook hadden. Ze hebben dat niet gedaan. Ga maar na, in Nederland kreeg een Nederlander een uitkering als hij werkloos werd. In Suriname kreeg de Surinaamse Nederlander van voor de onafhankelijkheid helemaal niks. Ze waren dus al mens minder in de ogen van Holland omdat ze niet dezelfde rechten kregen.
  Wat je van Nederland wel zou kunnen vragen is om steun bij het opzetten van een goede management instituut en om technische steun bij het opzetten van de basis voor een industrie. Suriname heeft niet eens de basale kennis om zelfs te beginnen aan industrialisering.


  Maak melding
 88. De jeugd in Suriname is de weg kwijt want anders hadden ze nooit op de NDP gestemd. Hoe wil deze jeugd het land weer bovenop helpen, ze hebben de kennis niet. Het onderwijsniveau daar is vergelijkbaar met een vmbo niveau in Nederland. Zelf de geschiedenisboeken van Suriname komen de decembermoorden niet voor. Het jeugdige volk wordt misleid.


  Maak melding
 89. @Peter Kleinbal

  Je zult zien dat bij de eerstvolgende verkiezingen de Nederlanders met grote meerderheid niet zullen stemmen op Wilders. Wilders gaat wel zetels halen. Maar het is bij lange na niet de meerderheid.


  Maak melding
 90. Het land verdelen onder alle rassen is de beste oplossing.

  Want Nickerie/Saramacca/ Commewijne wordt een 2e Dubai.
  Sipaliwini/Brokopondo/ Para/Coronie wordt een 2e Haïti.

  Dit is de beste oplossing om dit etnische problematiek op te lossen.


  Maak melding
 91. @Paul,

  Dat is ook niet te verwachten, want zover ik weet heeft geen enkele partij ooit in z’n eentje de absolute meerderheid gehaald.
  Bovendien heeft Wilders een eenzijdige programma dat m.n. is gericht tegen de moslims, maar ook tegen de andere etniciteiten. Hoewel de nadruk op de moslims ligt, pruimt z’n aanhang ook de andere etnische groepen niet. Men streeft naar een blank Nederland waar geen ruimte is voor de cultuur van anderen.
  Daar komt bij dat Nederland niet te vergelijken is met Suriname qua bevolkingssamenstelling. Hier is van elke 10 Nederlanders 9 een blanke, dus een overgrote meerderheid. Dat deze mensen toch zo bang zijn is dan ook verwonderlijk.


  Maak melding
 92. @split the country,

  Als het op een vreedzame manier zou kunnen geschieden, dan zou het inderdaad een goede oplossing kunnen zijn. Staten die verregaand autonoom zijn en een centrale overheid hebben voor defensie, buitenlandse politiek enz., is geen gek idee. Men zou elkaar juist veel meer beginnen te waarderen.


  Maak melding
 93. Ik ben niet alleen dat racistische gemekker maar ook dat etnische gedoe al meer dan beu.

  Zelf ben ik geen voorstaander van op etniciteit gerichte politieke partijen, maar partijen waar elke Surinamer zich bij thuis voelt.

  De NDP’ers mogen roepen dat de NDP zo een partij is. ik geloof dat niet. De NDP bestaat voor het grootste deel uit nazaten van de slaven, zowel creolen als marrons.
  In de regering zijn navenant dus ook meer creolen en marrons vertegenwoordigt. Op zich niet erg als het land maar wordt opgebouwd. Helaas wordt er meer afgebroken.

  Ik ben voor een 2-partijen stelsel.
  Je bent of voor de 1 of voor de ander en men hoeft zich niet meer door een wirwar van politieke partijen heen te worstelen om de juiste keuze te maken.

  Maar dat zal nog zeker 1 tot 2 decennia of zelfs langer duren eer Suriname tot een 2-partijen stelsel zal komen.


  Maak melding
 94. @Jiyani,

  Je leeft niet in de realiteit. Als je slechts 1 partij hebt of 2, dan krijg je juist etnische problemen. Want in welke taal moet die partij vergaderen? Welke (etnische) feesten moeten ze vieren? Welke etnische persoenen moeten welke posities in de partij bekleden? Welke etnische keuken wordt gebruikt voor de hapjes? Welke etnische liedjes worden gezongen? Tot welke God bidt je wanneer je de vergadering opent? Etc.
  In Suriname kun je niet om etniciteit heen. Derhalve is het juist heel wijs dat te erkennen en te aanvaarden.


  Maak melding
 95. Jij bent zielig met je achterhaalde etnische politiek denken.In Suriname is geen plaats voor racisten als jouw soort.Ga maar naar India waar ze jou direct zullen onthoofden met je rare politieke denkbeelden.


  Maak melding
 96. @ Peter Kleinbal,

  Ik denk verder dan mijn neus lang is. Waar zijn ze heden met al die op etniciteit gestoelde partijen belandt.
  Wordt het geen tijd dat Suriname 1 stevige natie wordt, waar er buitenshuis niet meer wordt gedacht in hokjes, maar in het algemene belang van elke Surinamer.

  Het Nederlands is nog steeds de nationale voertaal, dus in een 2-partijen stelsel kan er in die taal gecommuniceerd worden. Maar aangezien haast elke Surinamer ook het Sranan begrijpt is die taal daar ook geschikt voor.

  Daarmee zeg ik niet dat de andere talen die in Suriname gesproken worden, verwaarloosd moeten worden.

  Het feesten, bidden, eten enz.is in deze slechts bijzaak. Trouwens de meeste feesten zijn al verheven tot nationale feestdagen, dus het bezwaar daartegen zie ik niet zo snel.
  Bovendien vind ik dat politiek en geloof van elkaar gescheiden horen te zijn. In een seculiere staat is dat het geval.
  Overal is er een mouw aan te passen zolang de wil er maar is.

  In Amerika wonen ook mensen van verschillende komaf en daar werkt dat 2-partijen stelsel prima.
  Daar wonen ook mensen met hun eigen feesten, hun eigen religiën, hun eigen hapjes en drankjes.
  Het is een kwestie van aanpassen. Ik zie daar toch geen enkel bezwaar in.
  Bij het bedrijven van politiek gaat het niet om die bijkomstigheden, maar om het algemeen belang.

  Als ik me niet vergis hebben zowel Guyana als Trinidad ook een 2-partijenstelsel, terwijl de bevolking ook gemengd is.

  Surinamers moeten leren om elkaar niet bij alles en nog wat in de haren te vliegen.
  Telkens India of Afrika erbij halen heeft totaal geen zin.
  De creool denkt dat Suriname van hem is en dat iedereen maar zich aan hem moet aanpassen en maar roept vooral tegen hindustanen als het je niet bevalt dan rot je maar op naar India.
  Dat vind ik zo ontzettend dom, want Surinaamse hindustanen zijn niet in India maar in Suriname geboren en wonen al ongeveer 142 jaar in dat land.

  Zulke creolen zijn net als Wilders die tegen Marokkanen roept dat ze maar moeten ophoepelen naar Marokko, terwijl ze in Nederland zijn geboren.
  Wat heet Wilders heeft zelfs geroepen dat Surinamers (en daar bedoelde hij meer creolen mee) moeten opdonderen naar hun land van herkomst.
  Dus tussen Wilders en creolen die zulke afschuwelijke dingen roepen, zie ik geen verschil.

  Ik ga voor een 2-partijenstelsel in Suriname.
  Ben ervan overtuigd dat dat rust zal brengen in het land en dat heeft Suriname heel gard nodig.


  Maak melding
 97. Beste surinamers

  U zult gemerkt hebben dat ik nooit of zelden reageer.ik ben door de bekendmaking in de media over racistische reacties over en weer hier beland .
  Bepaalde reacties zijn interessant en heftig terwijl bepaalde gasten duidelijk alles door een etnisch bril zien .

  Mijn mening

  Ik denk zelf ook dat suriname toe is aan een regering die echt iets aan de corruptie gaat doen en transparant naar het volk toe zal zijn .geen vriendjes politiek.
  Dit alles is al jaren het grootste probleem in suriname.
  Ik vind chan,somo,ronny en bouterse geen mensen die su mogen leiden .
  Ik zeg dit omdat ze allemaal 1 of meerdere strafbare feiten gepleegd hebben en geen van ze integer zijn.
  Ik geef bouta en chan voor nu het voordeel van de twijfel omdat ik niemand anders zie die durft beslissingen te nemen.
  Intussen hoop ik dat er genoeg kader in huis zit om het in 2020 of 2025 over te nemen van de ouwe garde .
  We moeten af van het graaipolitiek in suriname.
  Er zijn genoeg jonge Hindoestanen,Javanen, creolen,marrons,indianen en Chinezen die de job kunnen klaren in su.
  Kijkt u aub naar alle parlementariërs en zie hoeveel rotte appels daartussen zitten(oppositie zowel coalitie ).
  Ze hebben allemaal of grote arealen grond of dubbele functies. De meesten zijn nu reeds miljonairs door hun corruptieve handelingen.
  En niemand die ingrijpt.
  Ik zeg daarom dat ik niet denk dat de vhp of ndp het alternatief is voor su. Zolang er geeen wet geslagen wordt tegen het graaien zal er het nooit goed gaan in su.

  I rest my case.


  Maak melding
 98. @Jiyani,

  Wat jij wil is ook wat de Verenigde Naties al 70 jaar willen. Alleen…….het komt er niet van omdat de mensen niet verlicht zijn.
  Mensen die willens en wetens op een bepaalde persoon stemmen, wetende dat hij geen oplossingen biedt, zijn dat verlichte mensen?
  Zo niet, wie gaat dan de emoties en etniciteitgebonden denken bij die mensen elimineren? Voordat je dat bereikt, is elke poging tot de-etnicering gedoemd te mislukken. Je kan dus nog heeeeel lang wachten.


  Maak melding
 99. Beste surinamers

  U zult gemerkt hebben dat ik nooit of zelden reageer.ik ben door de bekendmaking in de media over racistische reacties over en weer hier beland .
  Bepaalde reacties zijn interessant en heftig terwijl bepaalde gasten duidelijk alles door een etnisch bril zien .

  Mijn mening

  Ik denk zelf ook dat suriname toe is aan een regering die echt iets aan de corruptie gaat doen en transparant naar het volk toe zal zijn .geen vriendjes politiek.
  Dit alles is al jaren het grootste probleem in suriname.
  Ik vind chan,somo,ronny en bouterse geen mensen die su mogen leiden .
  Ik zeg dit omdat ze allemaal 1 of meerdere strafbare feiten gepleegd hebben en geen van ze integer zijn.
  Ik geef bouta en chan voor nu het voordeel van de twijfel omdat ik niemand anders zie die durft beslissingen te nemen.
  Intussen hoop ik dat er genoeg kader in huis zit om het in 2020 of 2025 over te nemen van de ouwe garde .
  We moeten af van het graaipolitiek in suriname.
  Er zijn genoeg jonge Hindoestanen,Javanen, creolen,marrons,indianen en Chinezen die de job kunnen klaren in su.
  Kijkt u aub naar alle parlementariërs en zie hoeveel rotte appels daartussen zitten(oppositie zowel coalitie ).
  Ze hebben allemaal of grote arealen grond of dubbele functies. De meesten zijn nu reeds miljonairs door hun corruptieve handelingen.
  En niemand die ingrijpt.
  Ik zeg daarom dat ik niet denk dat de vhp of ndp het alternatief is voor su. Zolang er geeen wet geslagen wordt tegen het graaien zal er het nooit goed gaan in su.

  I rest my case.


  Maak melding
 100. @Paul,

  Dadnk jij dat ik ertegen ben dat mensen van diverse etniciteiten broederlijk met elkaar omgaan zonder vooroordelen? Ik ben er juist voor. Alleen heb je daar mensen voor nodig die een zekere mate van onthechting hebben gerealiseerd. En dat zie ik niet zo snel gebeuren. In ieder geval is het vandaag de dag bij lange na niet het geval. Maar als je denkt dat het snel zal gebeuren, dan hoop ik dat je het juist hebt.


  Maak melding
 101. Peter Kleinbal, als je de moeite zou nemen even wat topics door te lezen, kun jje je wel een beeld vormen over de mening die ik heb over de politiek in Suriname, en dat ik nu niet bepaald gecharmeerd ben van de NDP met een massamoordenaar en drugscrimineel als president, Hoe kun je als weldenkend mens daar nu achterstaan?


  Maak melding
 102. Daar gaan we weer: discriminatie en racisme viert weer een feestje hier. Omdat iemand uit Hindoestania, Creolia, Javania, of welk land dan ook komt mag hij/zij ook meedoen aan deze gesprekken. Het is wel raar dat deze “buitenlanders” mee willen doen aan het gesprek want uiteindelijk gaat het over Suriname…daar wonen Surinamers of had ik het verkeerd?


  Maak melding
 103. @Peter Kleinbal
  Ik weet niet hoe je wens in vervulling zal gaan als je mensen hebt die als Paul denken binnen een multiculturele maatschappij.


  Maak melding
 104. Waarom kunnen jullie niet op een fatsoenlijk manier met elkaar omgaan.
  Jammer hoe jullie als beesten met elkaar omgaan.
  Fijne avond namens Boertjatie.


  Maak melding
 105. Beste Kapitein, is het wel eens bij je opgekomen dat “buitenlanders” wel eens behoorlijke belangen, bij het reilen en zeilen van Suriname kunnen hebben?
  Bovendien is dit een openbare site vanuit Nederland waar iedereen zijn of haar mening mag geven, dit wil wel eens voorkomen in een land waar de vrije meningsuiting een groot goed is, als je daar problemen mee hebt, jammer voor jou


  Maak melding
 106. ik weet dat er veel hindostanen zijn die een harde plasser krijgen van tokkie.
  helaas is hij niet de man die het verdeelde Surinaamse volk kan verenigen.
  hij heeft alleen de steun van een bepaalde etnische groep.
  net als brunsje en somo.
  als we alleen over tokkie beschikken als alternatief dan is suriname gedoemd ten onder te gaan.
  ik weet dat er vele geschikte kandidaten rondlopen in suriname die het hoogste ambt kunnen bekleden.

  @ b saram
  tou cansado de voce.
  sua mae nao te ensinou maneiras,e voce nao quer aprender.
  me faz um favor para de escrever sarnami porcaria.
  se voce e homem de verdade voce escreve holandes.
  melhor voce volta para uttar pradesh e nao volta antes de aprender maneiras.


  Maak melding
 107. Door simpelweg te googelen, kun je erachter komen dat Suriname niet alleen maar creoolse presidenten heeft gehad. Gemakshalve, zie de lijst hieronder:

  (1) J.H.E. Ferrier – 25-11-1975 tot 13-08-1980;
  (2) H.R. Chin A Sen – 15-08-1980 tot 04-02-1982
  Partij Nationalistische Republiek;
  (3) L.F. Ramdat Misier – 08-02-1982 tot 25-01-1988;
  (4) R. Shankar – 25-01-1988 tot 24-12-1990
  VHP;
  (5) J.S.P. Kraag – 29-12-1990 tot 16-09-1991
  Nationale Partij Suriname (NPS);
  (6) R.R. Venetiaan – 16-09-1991 tot 15-09-1996 Nieuw Front (NPS);
  (7) J.A. Wijdenbosch – 15-09-1996 tot 12-08-2000 Millennium Combinatie (NDP);
  (8) R.R. Venetiaan – 12-08-2000 tot 12-08-2010
  Nieuw Front (NPS);
  (9) D.D. Bouterse – 12-08-2010 tot heden
  Megacombinatie (NDP).

  En wisten jullie misschien ook dat Suriname uit meer dan 1 bevolkingsgroep bestaat? Namelijk: indianen, creolen, europeanen, joden, javanen, chinezen, Brazilianen, Haïtianen, Frans-Guyanezen, Brits-Guyanezen, Portugezen, Antillianen, Afrikanen, Filippijnen, Libanezen, Syriërs, hindostanen.


  Maak melding
 108. Ik snap niet waarom Surinamers denken dat het ooit komt met Suriname. Het electoraat laat zich graag beduvelen en dwingt geen goed bestuur af .
  Het is hard om te zeggen, maar Suriname zal nooit het huidige niveau ontstijgen. Het land en volk is het zelfde lot beschoren als de meeste landen rondom de evenaar.
  Ik wens mijn familie veel succes toe is deze barre tijden.


  Maak melding
 109. @ VHP en partners ‘het alternatief voor Suriname’

  —————————————————————————————-HEY SANTHOKIE, JIJ BENT NET IETS TE LAAT ,..1 APRIL IS AL GEWEEST MIE MANG.!!!!


  Maak melding
 110. @SARAMA,

  Απλά πηγαίνετε ποδήλατα παιδί.
  आप के बुरा हिन्दी पर शर्म आती है , जा, थोड़ा पानी में डूब जा।


  Maak melding
 111. .@ b saram
  sua mae tava aqui,ela acabou de sair.
  fala pra ela que nao prescisa voltar mais pra limpar a minha casa, eu tenho outra rapariga.
  a nova rapariga cobra mais caro 5 srd por dia,mais vale a pena.
  espera um momento tenho que chingar teu pai porque ele nao ta limpando minhas botas direito……..tem que limpar com a lingua, ele sabe……………….voltei
  tenta traduzir isso no google translate seu baytola classe baixa


  Maak melding
 112. Wacht even,

  Deze etnische partijen hebben meegedaan als V7 aan de verkiezingen en ze hebben niet gewonnen.

  Na de verkiezing zijn ze uit elkaar gegaan, eenieder zijn eigen weg, je hebt ook verschillende fracties in de dna.

  De lafaard santokie heeft niet eens gedurfd zichzelf verkiesbaar te stellen tijdens de presidentverkiezing in de DNA. Ergo er werd niet eens gestemd, de President werd gewoon gekozen dit voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis. Nu denken deze etnische gasten zichzelf als alternatief te zien, Suriname zit niet te wachten op racistische lui,lees maar de huiveringswekkende reacties van de vhpachterban op waterkant en Facebook, ze zijn stuk voor stuk racistisch tot op het bot.


  Maak melding
 113. @ Peter Kleinbal

  Wil jij mij vertellen dat de figuren die momenteel denken dat zij politiek bedrijven zich ook bezig houden met de morele en ethische kant van het leven ?

  Wordt wakker en geeft de jeugd de kans. Erger dan het al is kan het toch niet worden.

  Viva la Republica !


  Maak melding
 114. @ Peter,

  Is alleen de VHP een partij gestoeld op etniciteit?
  Jij vindt dat de VHP en de VHP’ers racistisch zijn?
  Nou dan zijn de NPS, de PL en de Marronpartijen, die ook etnisch zijn gericht evengoed tot op het bot racistisch.

  Etniciteit en racisme zijn 2 losstaande begrippen.

  De aanhang van de NDP bestaat voor het grootste deel uit creolen en marrons, dus is de NDP voor het grootste deel op etniciteit gebaseerd en dus ook voor het grootste deel ook racistisch.

  De hindustanen die op de NDP hebben gestemd en die paar hindustanen die deel uitmaken van de regering, zijn slechts door Bouterse als stemvee gebruikt dan wel misbruikt.
  Ze lopen in het gelid mee, doen ze dat niet dan worden ze door Bouterse keihard afgewezen.

  Bouterse is een dictator!!!!!!


  Maak melding
 115. @basmatie,

  Você é uma barata roxo real. Toe ek asli telchatta bate. Tel chaatat chaatat toe motaai gaile hai. Ab toke phir dubla parie kare ke.


  Maak melding
 116. Jiyani,

  Het is nijd dat ervoor zorgt dat men steeds de VHP als een etnische partij wegzet, terwijl al die andere partijen minstens zo etnisch zijn.

  Dat zwarten meer etnisch denken dan Hindoestanen blijkt uit het feit dat je nauwelijks een zwarte zult vinden bij de VHP of de PL maar wel veel Hindoestanen (en Javanen) zult vinden bij de NPS, NDP, ABOP etc.
  Blijkbaar moeten de Hindoestanen en de Javanen zich wel aan de zwarten aanpassen maar hoeven de zwarten zich niet aan te passen aan de Hindoestanen en de Javanen.


  Maak melding
 117. Voor de duidelijkheid deze discussie gaat altijd over discriminatie en racisme. Het is altijd weer diezelfde onzin verhalen Een partij die alleen zijn “eigen” ras naar voren trekt en wil zorgen dat alleen zij het goed hebben is altijd fout…altijd. Van welk “ras” je ook denkt te zijn..neem de boot en ga weer terug naar je eigen land (Creolia, Hindoestania, Javania, Maronia, etc. Laat Suriname voor de Surinamers, ze zijn verstandig genoeg om hun eigen mening en keuze te bepalen. En als ze het fout doen is het hun keuze. De beste kapitein staat altijd aan de wal…en schreeuwt weer alsof hij/zij de wijsheid in pacht heeft. En als je denkt dat je Surinamer bent maakt het niet uit of je voorouders nikkers, koelies, roetmoppen, klapper, zwartje, niet zwart maar donkerwit, kaffers, kippendief, witje, blauwkop (ben ik nog wat benamingen vergeten?) en al dat soort termen die jullie of anderen gebruiken om een ander aan te duiden. Racisme is dom…angst voor iets anders..het lijkt wel een PVV clubje hier. Advies: probeer eens te discussiëren alsof de ander ook een mens is die ook een bestaan wil hebben in Suriname. En kijk verder dan naar zijn kleur, haar , ideologie, geslacht, geaardheid. Soso lobie


  Maak melding
 118. @Liberty,

  Heb je echt zo’n hoge dunk van de jeugd? De jeugd die niet eens weet dat er decembermoorden hebben plaatsgevonden? En als ze dat al weet, het helemaal niet erg vindt?


  Maak melding
 119. Daarom had het land nooit onafhankelijk moeten worden.
  Een land dat bestaat uit etniciteiten krijg je nooit eenheid, is nergens bewezen.

  Maar er zijn mensen die ons een Afrikaanse cultuur willen opleggen. Kijk maar naar het vliegveld met blauwe zinken golfplaten oogt afrikaans, kijk maar de vlag oogt afrikaans, kijk maar naar het volkslied oogt afrikaans.Straatnamen ogen afrikaans !!!!!

  Er waren in de jaren 70 nationalisten die wilde verplichte assimilatie !!!! Waarom ben je niet trots op je uiterlijk.

  Wie schreeuwde op het plein dat hij van hindustaanse huid schoenen zou maken???????? En ga zo maar door.

  Wie zijn de slachtoffers van roofmoorden, criminaliteit en verkrachtingen?????


  Maak melding
 120. @ Saram,

  Ik wens even aan Saram te vertellen dat als de Hindostanen 600 jaar geleden naar Suriname waren getransporteerd als Slaven zou het Sranang Sarnami zijn.

  Ik vind dat je heel erg kortzichtig denkt: Toen de Hindostanen voet zetten in Suriname kwamen ze toch in aanraking met de Nakomelingen van de Slaven?????De Hindostanen moesten wel de Taal die er gesproken werd aanleren.

  In welke taal behalve het Nederlands moet de Javaan en de Hindostaan zich verstaanbaar maken in Suriname???

  In jouw optiek moesten dus de Nakomelingen van de Slaven kennelijk Hindi gaan leren???


  Maak melding
 121. Santhoki had zonder meer een betere Job gedaan als PRESIDENT dan KUMAKOISI.

  Hindostaan,Chinees, Javaan of Creool mag President worden in Suriname. Suriname is van ons ALLEMAAL: WEG MET HET RACISME

  HET RACISME ZAL SURINAME TE GRONDE RICHTEN.


  Maak melding
 122. In Suriname kijken ze niet wat of hoe je als persoon bent, maar welke huidskleur je hebt of tot welke ras je behoort. Als je tot het zwarte ras behoort dan is alles goed, zo niet dan dan schijn je niet te deugen en kom je nooit in aanmerking voor het presidentschap.


  Maak melding
 123. @Peter Kleinbal

  Lees mijn eerdere post.

  “Ik sluit mij aan bij Ivanof Limburg en ga ook voor een kabinet van hoog opgeleide Surinamers uit het buitenland.
  Een frisse nieuwe wind van mensen die weten waar zij het over hebben and practice what they preached “.

  Ik voeg er aan toe: en hopelijk ( nog ) niet zo beïnvloedbaar zijn.

  Viva la Republica.


  Maak melding
 124. @Liberty,

  Buitenlanders kunnen geen politieke functie bekleden in Suriname. Het duurt zeker een aantal maanden of jaren voordat de Surinaamse Nederlander genaturaliseerd kan worden. Heeft hij daartoe het geduld? Wil hij verbranden de schepen acher zich? Plus kan hij rekenen op de tegenstand van de Surinamer die woont al z’n hele leven lang en zich gaat gediscrimineerd voelen en zegt dat buitenlanders krijgen voorkeurbehandeling. Dus is niet zo eenvoudig als denk jij, denk ik.


  Maak melding
 125. Henry, beste Henry,

  Wil jij de Surinamers in Holland vragen nooit meer Sranang Tongo te spreken? Immers ze zijn in een land gekomen waar reeds Nederlands wordt gesproken. Begrijp je?


  Maak melding
 126. @ Boertjatie,

  Je vraagt dat men op fatsoenlijke wijze op elkaar reageert. Daar sta ik ook achter.
  Maar wat denk je zelf van je nickname? Die is alles behalve fatsoenlijk.

  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet!


  Maak melding
 127. @Jiyani en @Boertjatie,

  Speciaal voor jullie een gedichtje uit de Pehili Pustak van Nathuram:

  Dekho bhaai, atie sukhdaai, barse riemdjhiem paanie,
  Pyaari pyaari, nyaari nyaari, panchhie bole baanie.

  Baader gardje, biedjalie chamke, medhak tar tar bole,
  Bhare sarowar, hoewe manohar, nadiyaan khile khilole.


  Maak melding
 128. Samudin
  @Liberty,

  “Buitenlanders kunnen geen politieke functie bekleden in Suriname. ”

  Ze kunnen wel de persoon achter de ambtsdrager zijn.
  Dit naar voorbeeld van Singapore waar de man achter de President die Singapore groot gemaakt heeft uit Schevingen kwam en naar de naam Winsemius luisterde.
  Singapore kwam ook uit het niets en was na 20 jaar heel welvarend met een enorme mix aan mensen.

  Er zijn genoeg mensen die iets willen en die iets kunnen alleen in Suriname wordt dat vaak zo moeilijk gemaakt omdat men het altijd beter weet. Een soort variant van het Nederlandse vingertje dat opgestoken wordt en de neus die overal ingestoken wordt.


  Maak melding
 129. @Limitation
  Je visie is nogal beperkt. Weet je dat het in de Nederlandse koloniën in het Caraïbisch gebied niet veel beter gesteld is dan Suriname? En weet je wat het de Nederlandse belastingbetaler kost? Als Suriname nog een kolonie was dan had een PVVer het land voor 1 euro op ebay.com gezet.
  Het argument dat Suriname nooit onafhankelijk had moet worden raakt dus kant noch wal.
  Het probleem is dat Surinamers denken slimmer te zijn dan mensen uit andere 3e wereld landen, maar dat zijn we niet. We trekken namelijk geen lering uit fouten die anderen maken.


  Maak melding
 130. Je moet geen zaken uit zijn context halen met je opmerking dat Surinamers geen Sranang Tongo meer moeten spreken in Nederland?

  Ik stel jou de vraag:Moesten de Nakomelingen van de Slaven zich gaan aanpassen aan de Hindoestanen die toen voet in Suriname hadden gezet???

  De Javaan kan alleen in het Sranang (behalve het Nederlands) met de Hindoestaan praten.

  IK HEB NOOIT GEZEGD DAT DE HINDOESTANEN HUN TAAL NIET MEER MOETEN SPREKEN!!

  Jouw opmerking snap ik niet zo goed? ?


  Maak melding
 131. Als de Surinamers van Aziatische afkomst, Hindoestanen, Javanen en Chinezen de handen in een zouden slaan dat zou het een different ball game worden in Suriname. Deze groepen vertegenwoordigen meer dan 50% van de bevolking.


  Maak melding
 132. Een vrouwelijke bestuurder met leiderschapskwaliteiten à la de Duitse president mevrouw Angela Merkel, zou een goed alternatief zijn voor Suriname. Het wordt tijd dat een vrouw president wordt van Suriname. First lady mevrouw Ingrid Bouterse zou een goede job kunnen doen als president van Suriname. Uiteraard zijn er ook andere alternatieven qua vrouwelijk leiderschap: Ruth Wijdenbosch, Jenny Simons, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Sardjoe of iets dergelijks? En mevrouw Karta Bink zou ook een goeie zijn denk ik zo. Er zijn genoeg capabele vrouwen die een goede job als president van Suriname zouden kunnen vervullen.


  Maak melding
 133. Suriname is een land van corruptie.Iedereen die daar in de regering komt te zitten verrijken zichzelf ten kosten van alles.Ook Bouterse die de oude politiek zo heeft uitgescholden heeft zichzelf en familie verrijkt.Vanaf ik klein was werd er aan verrijking gedaan in Suriname.Het probleem van Suriname nu is omdat Bouterse geen economische kennis heeft om het land goed te besturen.Dus mijn advies is laat die domkop maar opstappen anders gaat het nog slechter in het land.Hij is een ramp voor Suriname.Zijn aanhang heeft hij omgekocht want die zijn net zo dom als hij.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding
 134. Die hoed die deze man op heeft zegt mij genoeg.dat ding past totaal niet bij die man .verder is de vhp niet de partij die su vooruitgang kan brengen .ze hebben jaren geregeert wat hebben ze van gebakken ,corruptie zit hoog in het vaandel bij deze gasten .zie die duizenden hectare gronden van deze gasten .kunt u zich nog herinneren ten tijde van de pnp en de vhp toen zij aan de macht waren .de regering bouterse heeft projecten van woningbouw, waterleiding buizen bruggen gebouwd ,wij gaan niet doen alsof ze helemaal niets hebben gedaan ,maar die regering van bouterse is werkelijk corupt bezig geweest ,zal ik echt niet kunnen ontkennen ,ze moeten weg en het volk moet niet mee werken om in zee te gaan met het imf.de mensen van ik ben moe willen dat deze regering vertrekt , hoe eerder hoe beter voor suriname maar ik ben moe heeft ook aangegeven dat zij niet zitten te wachten op de vhp of een of andere boeven partij.het zijn technocraten moeten dit land drie jaar leiden ,zaken regering vormen .ziet iemand hier dat santhokie die duizenden overtollige ambtenaren naar huis gaat sturen ,nooit gaat hij dat doen ,zij verwijten de regering bouterse dat zij meer dan 8000 ambtenaren in dienst hebben genomen maar dat deden deze oude politieke partijen ook ,dus laat zij nu niet komen zeggen dat de regering bouterse veel meer mensen in dienst hebben aangenomen ,je moet zo iets helemaal niet doen ,nu is het spijkers op laag water zoeken .z
  Somo heeft toch ook het zelfde gedaan toen zij sociale zaken hadden .allemaal zijn ze even erg .mensen moeten eerlijk zijn en de dingen zeggen hoe ze zijn ongeacht selke politieke kleur je hebt.ik zou de vhp, pl,ndp ,abop liever niet zien regeren dat meen ik .de nps is toch de enige partij die het minst corrupt is ondanks dat ze geslonken zijn.dankzij somo is de nps in de min ,ik hoop dat deze partij er weer boven komt.vene was een slappe president maar hij had en heeft normen en waarden ,hij was een voorbeeld .kan je niet van de genoemde partijen zeggen .jogi,somo,brunswijk,bouterse,santhoki,al deze figuren hebben een smet op hun naam .wolf in schaaps kledij.
  Geen een van deze gasten zijn een voorbeeld voor su ze hebben toch al bewezen dat ze niet deugen .ikk walg van deze gasten ,het lijkt wel alsof su geen betere mensen heeft om dit land te besturen .theoretisch vertellen deze oppositie leden mooie verhalen maar het praktijk bewijst het tegendeel .allemaal roepen ze dat ze corruptie zouden uit banen dat zij bouterse ook maar het tegen deel heeft het bewezen de vhp het zelfde, somo en lonnie hebben het ook bewezen .die partij van somo heeft het ook bewezen ze gaan waar ze voordeel kunnen uit halen .geen een van ze deugen ,ik wens een zaken regering van technocraten van drie tot vier jaren die verstand hebben van economie en dat ze orde op zaken gaan stellen bij de overheid,teveel aan lanti mangs die niets doen en toch geld krijgen ze moeten weg en de bestaande politiek gaat daar niets aan veranderen ,geen enkele partij herhaal ik gat daar iets aan doen dat is zelfmoord en daarom een regering die niet gelieert is aan geen enkele partij.dus vhp, pl,ndp ,abop
  Pas op de plaats.te kauw njang a moesoe gie assie passie.


  Maak melding
 135. @ Henry,

  Niet zo hoog van de toren blazen.
  Hebben de nazaten van de slaven zich aangepast aan de Inheemsen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname.
  Wie in Suriname spreekt de taal van de Inheemsen.
  Zelfs de Inheemsen zijn door de creolen zodanig gemanoeuvreerd, dat ook zij het Sranan moesten gaan praten.


  Maak melding
 136. JiYani;

  Ik blaas niet hoog van de toren; ik ga ervan uit dat je de Surinaamse geschiedenis op school hebt gehad.Een deel van de Inheemse werd slaaf gemaakt maar zij konden het zware werk niet aan.

  De Inheemsen stierven bij bosjes en zijn dieper het oerwoud ingevlucht.

  De Inheemsen waren heel weinig in aantal en waren nauwelijks op de plantages te vinden.

  De plantages werden overspoeld met Afrikaanse Slaven.

  Het is geen kwestie dat de Afrikaanse Slaven zich niet hebben aangepast aan de Inheemsen?


  Maak melding
 137. Mijn naam is Django.
  ik kan een spijker aan de muur slaan en een likkie verf .
  Ik ben gepromoveerd tot AANNEMER!

  Zo zijn de zogenaamde geletterden in SU. Meester dotorandus, Doctor, Professor.
  Stuk voor stuk worden ze genoemd met een titulatuur.
  Deze kietelatuur stelt geen ene moer voor, stelletje randdebielen.

  Su wordt geleid door moordenaars en bandieten De Domme Boef en Handgranaatboerkieboesiekoning Bunswijk, binnenkort afgestudeerd in WittieVisie. MPP


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES