Suriname’s grootste ziekenhuis financieel benauwd

94

PARAMARIBO, 27 apr – Het grootste ziekenhuis van Suriname, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, heeft het moeilijk. Volgens de directie zijn er net genoeg middelen beschikbaar voor twee dagen chirurgisch opereren. De directie is ten einde raad.

De medisch specialisten zijn al geïnformeerd over de moeilijke situatie. Het Medisch Stafbestuur, MSB, van het ziekenhuis maakt zich zorgen. Er is nog hooguit wat materiaal voor de Intensive Care en de operatiekamer. Het probleem is een nationaal probleem dat alle ziekenhuizen hebben”, zegt MSB-voorzitter Walther Jap Tjoen San tegenover de Times of Suriname. Er heerst chronisch geldtekort.

Het AZP alleen zit maandelijks met een tekort van ettelijke miljoenen Surinaamse dollars. Dit wordt geweten aan het ‘abrupt’ stopzetten van de overheidssubsidie of suppletie. Ook de andere ziekenhuizen zitten ermee in hun maag. “Als de suppletie gefaseerd was afgebouwd, zouden de ziekenhuizen zich niet in zo een precaire financiële situatie bevinden”, aldus Jap Tjoen San. Directie en medici overleggen nog.

Bekijk ook:


94 REACTIES

 1. Bhaaiyon,

  Ek kahavat hai: jo kal karna so aadj kar le, jo aadj karna so abhie kar le. To bihaan mare ke hoi tab aadj mar dja aur aadj mare ke hoi tab abhie mer dja. Ie aspataal tulog ke jaldi mare mein sahaayta karie.


  Maak melding

 2. Als gevolg van extreem wanbeleid vanaf mei 2010 is o.m. gezondheidszorg problematisch voor ingezetenen en in het bijzonder voor onze Surinaamse kinderen.
  Werknemers die niet op tijd worden uitbetaald is schering en inslag. Nu wordt de prijs van ons dagelijks brood ook nog verhoogd. Deze regering is de meest incapabele ooit en de oppositie is schandalig gebrekkig gebleken. Dit land gaat onnodig gebukt onder zeer slecht bestuur. Het is toch geen fabel dat de staatskas goudreserves en meer dan 1 miljard aan U$ had? Waarom start het OM geen onderzoek naar de misstanden die hiertoe hebben geleid?


  Maak melding

 3. als bouta sterft zal ik elke fucking dag persoonlijk op zijn
  graf SCHIJTEN en URINEREN!!!!!!!!
  Bouta is de meest ongeschoolde president van HEEEEEl
  caraibisch gebied!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  IEM SABIE!!!!!!!!!!!!!!
  MORO EY DORO NDP!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  FUCK YOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BOUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. en die gek komt er nu pas mee aanzetten
  dat over 2 dg die middelen op zijn
  waarom heeft hij niet eerder aan de noodrem getrokken?
  voor bouta zijn manifestatie, dan waren er meer ontevreden mensen de straat op gegaan
  waarom hebben ze het zolang geheim gehouden?

  wat ruik ik toch?


  Maak melding

 5. Paarse aanhangers:
  Zorg ervoor dat jullie niet in een Surinaams ziekenhuis worden opgenomen.
  Ik ben bang dat jullie dan echt geconfronteerd worden met het geweldig Paars Beleid, waarover de critici op dit forum klagen.


  Maak melding

 6. Maar als wij straks deze artsen ,verplegers en verpleegsters oproepen om de straten op te komen gaan ze ons teleurstellen ,nee ze zijn wel bereid hun dagelijkse malaise in de kranten bekend te maken ,In 1 keer verlost worden met een beetje inzet van hun kant,nee dat weten ze niet!
  Zo ook met Valies en zijn groepje…die zijjn ook bereid om maandelijks voor hun salaris te gaan vechten dan in 1 keer wat offers te brengen en verlost worden van hun pijn en leed die ze moeten incasseren elke maand weer.
  Zo ook de school kindeen die bereid is met een lege maag naar school te gaan en de rest van de schoolkinderen die blij zijn met een prijsverhoging van brood.
  Nee in Suriname kent men het woord EENHEID niet.
  Suriname lam leggen voor een dag of 2 zal de nodige resultaten opleveren maar de surinamers zijn niet gemotiveerd om voor hun zelf op te komen.


  Maak melding

 7. De paarse goedpraters hier op WKN zullen binnenkort met de volgende oplossing komen aandragen: “De regering moet nieuwe ziekenhuizen bouwen zodat dit gezeik met de artsen van het AZ voorgoed tot het verleden behoort”.


  Maak melding

 8. Brood prijs is stijgende, ziekenhuis opnamen is stijgende bijna alles is stijgende zou ik mij moeder nog in deze tijd kunnen cremeren.

  Heeft Suriname te maken met global warming rara hoe kan het.


  Maak melding

 9. De ernstige consequenties van het gevoerde wanbeleid is dat de primaire levensbehoeften zwaar worden getroffen.
  Gedachten onder deze wantoestanden gaan uit speciaal uit naar onze opgroeiende kinderen (toekomst van morgen) naar de senioren (die hun krachten hebben gegeven) en aan de fysiek of mentaal zwakkeren. Dit zijn groepen van Surinamers die dit absoluut niet hebben verdiend.
  Intelligente jongeren die streven naar een fatsoenlijk beter leven moeten hun stem laten horen en acties ondernemen. Dat de jaren 80 zowat herleven staat gelijk aan het plegen van misdaden. Trots zijn op het aangaan van zoveel leningen die een enorme schuld vormen zal iedere burger diep raken. Suriname had na 36 jrn toch wel beter moeten presteren met noemenswaardige prestaties.


  Maak melding

 10. Bouta is een domme president straks word hij ernstig ziek dan zijn er geen middelen voor hem enigste wat hij wil is geld money met zijn allibaba s rovers einde story suriname klari kaba .


  Maak melding

 11. Paarse ratten moet je niet opnemen in een ziekenhuis, wanneer ze toe zijn aan een operatie of onderzoek, verdelgen is het enige middel, en veel goedkoper.


  Maak melding

 12. Hoe is het toch mogelijk dat alle overheidsbedrijven waar DDB mensen heeft geplaatst met een astronomisch salaris min of meer failliet zijn. Hoefdraad die als slimste jongen van de klas werd binnengehaald heeft zelf het hele land naar de klote geholpen. Verwonderd me dus niet dat de ziekenhuizen diep in de shit zitten.

  Tijdens de revo was het ook al zo, die arme minister Assen moest toen de boer op om geld te zoeken omdat de kindertjes letterlijk stierven in Lands Hospitaal. Met dank aan o.a. Tamara van Remie Hirasing en zijn PVDA regering heeft Suriname toen Massaal hulp gekregen.
  Moeten we weer de noodhulp kanalen mobiliseren?

  Ik las net dat er Indonesische verpleegkundigen en artsen komen naar Su. Vraag me af wat ze komen doen als er geen middelen zijn om de juiste medische zorg en verpleegkundige zorg te geven.

  Nog 5!!


  Maak melding

 13. bouta gaat een van die dagen dood.
  hij is ziek en heeft geen beterschap.
  zijn dagen zijn geteld dus. en leeft hy dag op dag!
  AMEN!!!!
  dan is su eindelijk verlost van deze pinarie!!!!!!!


  Maak melding

 14. Deze paarse kakkerlakken gaan niet in suriname voor behandeling,die paarse hond van nickerie als hij ziek wordt beland hij in het haga zieken huis in denhaag ,simons ook met zijn zoon van cuba ,colombia ,amsterdam zoeken naar hulp om zijn zoon in leven te houden dus deze zaka zaka paarse honden zoeken met hulp in het buitenland op staats kosten geld van de belastingbetaler .


  Maak melding

 15. Aan . B. Saram. Hou toch op met uw broko bana Hindi te schrijven, u doet uw naam eer aan. Ps als we lezen verstaan we geen moer van . dus jouw boodschap is waardeloos. Ga liever koeien melken man


  Maak melding

 16. Het goed draaiend houden van vele bedrijven en instellingen gebeurt veelal olv ongeschikte personen. Nepotisme en partijgelinieerden die voorrang krijgen maakt dat diensten niet naar behoren functioneren.
  Neem SWM als voorbeeld. Feestvieren met een voorman die doodleuk vertelt hoe goed het gaat terwijl er al langer dan 30 jrn (!!!) geen waterdruk is.
  Gezondheidszorg in de jaren 60 was prima maar voortzetten en hogerop brengen in handen van Surinamers heeft vele onnodige sterfgevallen teweeggebracht. Afschuwelijk!!!


  Maak melding

 17. Jammer dat het zover heeft moeten komen.
  Het gaat wel om de mensen die medical care nodig hebben en volgens mij is dat in de westerse wereld een groot goed.
  Ik begrijp, dat ziekenhuizen voor een deel zelf verantwoordelijk moeten zijn voor hun bestaanrecht, maar voor een deel is het government ook verantwoordelijk.
  Hoe beter de gezondheidszorg hoe minder hoog de kosten voor de medical care.


  Maak melding

 18. Hoe lang nog.

  Hier is het IMF niet meer nodig maar de verenigde naties moeten het land overnemen. Hoe incompetent is de regering..

  Beste mensen zie hier de verworvenheid van het sociale contract en de gratis ziektekostenverzekering etc.

  Dit gebeurt er als men de mensen wijsmaakt dat alles gratis kan


  Maak melding

 19. B.Saram, door mijn zowat 25 jarige huwelijk met een hindoestaanse dame en mijn reelmatige bezoek aan de kroeg van mijn zwager en vriendschap met een paar creolen en de vele vakanties in suriname kan ik me voor een bakra aardig redden in zowel het sarnami als het sranan tongo, maar men toch echt wel van mening dat er meer surinamers of zij die een relatie hebben met Suriname eerder en meer in het sranan zullen communiceren en zullen beheersen, dat jij stug volhoudt aan het gebruik van jouw taal die niet lang iedereen beheerst getuigt nu niet bepaald van respect voor de anderen


  Maak melding

 20. -Ik vind het heel erg wat er nu in Suriname gebeurd en vooral onder Bouterse die het land tot 3x toe naar de knoppen heeft gebracht.

  @JoJo, je hebt groot gelijk. In Cuba was dit ook gaande, en heeft dat land financieel naar de afgrond gebracht. Men is toen gaan inzien dat niets meer gratis kan, omdat de overheid geen inkomsten binnen krijgt om dergelijke spullen te kopen voor het land en volk.


  Maak melding

 21. Terwijl de ziekenhuizen door geldgebrek steeds minder in staat zijn om medische hulp te bieden, merk ik dat NDP toppers niet bereid zijn te helpen. Personen als Abrahams, Graanoogst en anderen zijn multimiljonair en kunnen hun geparkeerde tegoeden in het buitenland lenen aan Bouterse om uit de crisis te komen. Ook kan het geld terug gehaald worden dat bij Obiang is geparkeerd. Hiermee zouden wij de periode kunnen overbruggen tot dat de olie en goud prijzen op een redelijk niveau komt.


  Maak melding

 22. B. Saram , ik ben opgevoed in het noord oosten van Nl, Thuis werd nederlands gesproken net als in de klas op school, buiten met mijn vrienden en later op mijn werk werd sprak ik dialect, welke is nu mijn taal? beide, en ik gebruikte een van beide wat zo uitkwam of beter voor de situatie was, ik had ook het dialect vol kunnen houden wanneer ik in Rotterdam of Amsterdam was, denk niet at dat zo verstandig zou zijn.
  met een flexibeler opstelling bereik je volgens mij meer dan halsstarrig volhouden aan principes en geclaimde rechten


  Maak melding

 23. Chavez heeft DDB alias alibaba opgebeld en gezegd om AZP 2x per week open te stellen, net als de ambtenaren in Venezuela die 2 dagen per week mogen werken omdat ze bijna failliet zijn


  Maak melding

 24. STAND BY FOR ACTION!!!!!!
  SURINAME IS OP WEG NAAR VENEZUELA!!!!!!!!!!!!
  DESI HEEFT SU RECHTSTREEKS NAAR DE AFGROND
  GEBRACHT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 25. @mfia

  “We were the 1st,
  We are the strongest,
  We will always survive
  Nothing can keep Us down,
  No force in this world can do that!!

  En Sinterklaas en de Paashaas bestaan ook….


  Maak melding

 26. Iemand die hier hele verhalen in het Sarnami post wil dat hetgeen hij te vertellen heeft niet goed overkomt, ik zou die persoon daarom willen adviseren om voortaan in het Chinees, Grieks of Hottentots te schrijven, als je iets wil doen, moet je het zo goed mogelijk proberen te doen.


  Maak melding

 27. @Ira,

  Je verkondigd een mening terwijl je helemaal niet op de hoogte bent van ‘hoe de vork in de steel zit’. Dat het ziekenhuis in de problemen raakte is het gevolg van de marktwerking. Ziekenhuizen moeten zichzelf zien te bedruipen m.a.w. ziekenhuizen moeten diensten aanbieden aan het publiek. Zij worden vervolgens vergoed door de verzekeringsmaatschappijen zoals het Staatsziekenfonds en de overige verzekeringsmaatschappijen die een ziektekosten verzekering aanbieden. Daarnaast vormen specialisten in de ziekenhuizen een maatschap. Dit houdt in dat zij als zelfstandige werk- en behandelruimte huren binnen het ziekenhuis. Ze moeten hiervoor een vergoeding betalen. Dit zijn allemaal inkomsten die het ziekenhuis zelf moet genereren.

  Jij haalt je goeroe Jojo aan met een verwijzing naar Cuba. Nu is het duidelijk voor mij dat je over deze materie weinig snapt. In Cuba heeft men het socialistisch systeem. Dit houdt in dat de staat zorgdraagt voor de instandhouding van ziekenhuizen.

  Suriname moest hoognodig op aandringen van de Amerikanen en het liberale denken het kapitalistisch kapitalistisch systeem gaan invoeren m.b.t. de gezondheidszorg. De ziekenhuizen zijn zelfstandig en moeten zichzelf zien te redden. Ik ben geen voorstander van dit systeem omdat in Nederland diverse ziekenhuizen failliet zijn gegaan. Het is zeer triest om te zien/ervaren hoe kunstmatig jullie pretenderen kennis van zaken te hebben en de regering van Suriname de schuld geven van de ellende.Foei toch!!!!1


  Maak melding

 28. @Henkes

  有句話說得好:我們今天的工作明天,所以只是採取給ADJ。 DJ和調調這麼早死不死亡靈海海,然後我的狀態現在。讓我們來幫助Tulog醫院不久就死了。


  Maak melding

 29. Kan iemand mij vertellen wat takkie takkie is? Nooit van gehoord.
  Het is ieders goed recht om in zijn eigen taal te reageren. Je moet dan maar voor lief nemen dat jouw bericht slechts enkelen bereikt. Als dat de bedoeling is, is jouw missie geslaagd. Zo niet, dan ben je goed dom.


  Maak melding

 30. Aai baja, die @moderator kan de posts van de valse figuren niet weggooien, maar mijn posts kiepert hij wel eruit. Racisme van de moderator?


  Maak melding

 31. Bron Starnieuws:

  De veilingkoers vandaag is van SRD 5,79 gedaald naar SRD 5,50 voor de US dollar. De officiële koers dorpt hiermee met 29 cent. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een miljoen US dollar geveild.


  Maak melding

 32. RobG.

  Ik blijf mij verbazen.
  Behalve economist en psychologist bent u nu ook ineens marketeer.
  Voorzover ik het kan beoordelen, maar dat is puur intuitief, bent de man die doet alsof hij intellectueel is, maar het niet is.
  In alle berichten die ik van u lees zoekt u uw gelijk.
  U heeft niet de vaardigheid om anderen op deze site tegemoet te komen en al helemaal niet om eens uw ongelijk te erkennen.
  Volgens mij zit ieder mens er van tijd tot tijd naast, maar het is een innerlijke tool om dat durven te bekennen.
  Ik heb de afgelopen week zoveel berichten van u gelezen, dat ik denk dat u dat niet kunt.
  You’r just like yourself


  Maak melding

 33. @Jennifer Lapaz

  Met alle respect maar heeft u wat voorbeelden van oppositie reaguurders hier die wel hun ongelijk toegeven? Heeft u wel eens gezien waarvoor RobG allemaal uitgemaakt wordt? Ze wensen hem nog net niet dood maar het scheelt weinig.


  Maak melding

 34. als hij naar binnen woedt gebracht met een stroke zou ik hem als een hond laten sterven in de gangpad van de SH.
  Neks reanimeren maar eerder kleineren
  Is het volk dat het voelt. Zelfs Dino heeft een betere herstel garantie dan de in Suriname wonende mensen


  Maak melding

 35. Paul,

  Ik heb het over de communicatie in het algemeen op deze site en over niemand in het bijzonder, behalve RobG.
  Sommige anderen begrijp ik niet eens.
  Wat mij opvalt aan RobG. is dat hij in alle opzichten alles beter weet, dan wie dan ook, terwijl niet eens woonachtig is in Suriname.
  Hij legt alle argumenten van mensen die anders denken en in Suriname wonen naast zich neer, speelt voor economist, psychologist en sinds kort ook marketeer.
  Als je zover weg woont en het toch allemaal beter denkt te weten, is dat volgens mij vragen om problemen.
  Hij lokt het als “intellectueel” ook uit.


  Maak melding

 36. Het paarse Wanica ziekenhuis komt eraan.AZP mag de deuren sluiten.Wanica ziekenhuis is een heel open ziekenhuis.Je slaapt zo beetje in het open lucht.Lekker gezond.


  Maak melding

 37. @Jennifer Lapaz

  Helaas heeft hij het meestal wel bij het rechte eind. Misschien dat de toon niet aanstaat maar RobG heeft vaak wel de beste argumenten en onderbouwingen.


  Maak melding

 38. jennifer Lapaz,ik wil helemaal niet opscheppen of gewichtig doen en ik hoef me helemaal niet te bewijzen t.o.v. mensen die in mij een tegenstander zien. Er zijn genoeg mensen die dit forum volgen en die me ook kennen.Meer heb ik niet te zeggen.


  Maak melding

 39. Paul,

  Ik weet het niet of hij het meestal bij het goed eind heeft.
  Ik ben al een tijdje in Suriname, maar nog niet zo lang op de WTK.
  Uit gesprekken die ik voer met mensen hier krijg ik toch een ander beeld, dan wat RobG ons voorschotelt vanuit Nederland.
  Als hij zich zou beperken tot zijn vakgebied heb ik daar alle begrip voor hoe oneens je het ook met hem kunt zijn.
  Wat volgens mij veel mensen steekt, is, dat hij alles beter denkt te weten op allerlei gebied.
  Overigens vind ik de communicatie tussen RobG en JoJo wel heel aardig op deze site.
  Hoewel ik wel ben gebriefd, voordat ik hier naartoe kwam, heb weinig verstand van politics in Suriname.
  Je ziet in de communicatie tussen die twee heel duidelijk het verschil in uitgangspunten.
  Het zal u waarschijnlijk niet verbazen gelet op mijn reacties op de berichten van RobG, dat ik veel meer geneigd ben de onderbouwingen van JoJo te volgen dan die van RobG.
  Vanuit een mijn perspectief gezien ( als gast) vind ik die veel beter en meer genuanceerd.


  Maak melding

 40. Paul, jij hebt het prachtig verwoord in het Chinees (?), ik had het niet beter kunnen zeggen in het Swahili, we zullen het nu maar aan B. Saram overlaten om het in het Sarnami te vertalen voor zij die hier op WKN niet alle talen beheersen.

  B. Saram, ik ben een Surinamer die het altijd jammer heeft gevonden geen Sarnami te verstaan, mijn jeugd vrienden die Sarnami beheersten weigerden Sarnami met mij te spreken, ze spraken of Sranan (geen takitaki, Sarnami noemen we toch ook geen bolebole of iets drrgelijks idioots), als volwassen persoon heb ik me ingeschreven bij Hindi Parishad, waar ik Sarnami les kreeg van de heer Satoe, jammer genoeg niet lang omdat hij ophield met les geven, ik versta daarom niet alles wat jij in het Sarnami opschrijft.

  Het is goed dat je je moedertaal waardeert, maar je moet weten waar en wanneer je die taal kan/moet gebruiken. Ik waardeer mijn moedertaal ook, maar toen ik in Nederland studeerde haalde ik het niet in mijn hoofd om tijdens mondeling tentamens de vragen in mijn moedertaal te beantwoorden.

  B. Saram, je mag het jammer vinden dat er minder Surinamers Sarnami spreken en verstaan dan Sranan, maar het is nu eenmaal zo (hopelijk leren Hindoestaanse kinderen nu wel die taal aan hun vriendjes).

  Als wij Surinamers hier vaker Sranan woorden gebruiken dan Sarnami woorden, komt dat omdat je kunt aannemen dat meer surinamrrs het zullen verstaan dan wanneer er Sarnami geschreven wordt, jij moet niet zomaar aannemen dat anderen jouw moedertaal niet waarderen, wil je per se in het Sarnami blijven schrijven, dan moet je maar een andere site opzoeken of in het leven roepen, waar je lekker je gang kunt gaan.


  Maak melding

 41. @Jennifer Lapaz

  Wat RobG voorschotelt is in vrijwel alle gevallen ook zelf uit te zoeken. Wat de anderen roepen is meestal gebaseerd op aannames en de beroemde onderbuik. Ook zijn veel meningen gekleurd door een diepe haat tegen DDB. Je bevind je hier niet op een evenwichtig forum. De grote meerderheid is Front.


  Maak melding

 42. RobG.

  Een van de grootste vaardigheden van ieder mens is het vermogen om haar of zijn ongelijk te erkennen.
  Ik heb de afgelopen week teveel berichten gelezen, waarin u alleen maar uw gelijk zoekt.
  Voor mij kunt u alleen maar nemen en niet geven.
  Voor mij hoeft u zich niet te verdedigen, die houding neemt uzelf aan, maar misschien zou u wat meer empathie kunnen tonen naar de mensen die hier wonen en die het op dit moment niet gemakkelijk hebben.
  U woont wel in het rijke Nederland.


  Maak melding

 43. Paul,

  Pfff is nogal laagdunkend.
  In mijn optiek zijn er altijd meer waarheden afhankelijk vanuit welk perspectief een zaak wordt benaderd.
  De enige waarheid bestaat niet.


  Maak melding

 44. @Robg,
  Ik zou zeggen de mensen verstaan het niet dus niet van repliek dienen.
  Ze weten het beter en zullen met hun domme kop niets van anderen overnemen.
  Heeft met onkunde en mensen die gefrustreerd zijn kan je moeilijk tot andere inzicht brengen.
  Goeroe bespaar je energie wij hebben nog 4 te gaan en hiermee moeten ze het doen.


  Maak melding

 45. Iedere posting, niet luidend in Nederlands sla ik per definitie over.
  Als het regent worden de hoogste gebouwen het eerst nat en uiteindelijk wordt de grond ook nat. Zo gaat het ook als het slecht gaat met de economie. Eerst merken de beter betaalden/gesitueerden het, uiteindelijk bereikt het ook de arme(re) massa.
  Ik ben net terug uit Su en wil jullie vertellen wat ik heb waargenomen.
  Ik sprak wat voor- en tegenstanders van de regering. Het viel mij op dat beide groepen en masse (in groten getale) tegenstander zijn.
  Van de tegenstanders had ik dit natuurlijk wel verwacht. van de voorstanders niet.
  Ik sprak ook wat mensen die goed verdienden of middels hun beroep goed zouden moeten verdienen. Zij klaagden echter dat er geen werk is en daardoor ook geen inkomsten.
  Als zij al weinig verdienen dan ziet het er echt slecht uit.
  De prijsinflatie in Su zal hard toenemen. Niet zozeer doordat de bestedingen de productiecapaciteit overtreft, maar vooral doordat iedere verkoper zich wil indekken tegen toekomstige prijsstijgingen en alvast zijn prijs verhoogt. (winstmargeinflatie)
  De prijsstijgingen van medicijnen (100%) kan ik begrijpen. (kosteninflatie) De SRD is immers fors in waarde gedaald, maar de prijs van huurauto’s is met 50% gestegen, de prijs van groente en fruit idem dito. Dit zijn door mij waargenomen stijgingen en hoeven dus niet voor de gehele economie te gelden.
  Voor toeristen is Su nog steeds goedkoop, De SRD is ongeveer met 65% in waarde gedaald
  Politiek
  Ik heb de president op tv gezien,
  De eerste keer een urenlange monoloog waarin NIETS werd gezegd. Ik was te lui om op te staan en bleef maar luisteren.
  De tweede keer werden hem door een journaliste vragen gesteld onder andere over de 10.000 extra ambtenaren (25% extra). Terwijl hij Venetiaan de oren had gewassen over het fors aantal ambtenaren
  Zij kreeg een lulantwoord. namelijk:
  u weet toch bij verkiezingen moet je altijd wat extra mensen aantrekken, maar ik ga er iets aan doen.
  Een of twee dagen later zag ik hoe het in het parlement eraan toegaat.
  De oppositie stelde wat vragen.
  Een mevrouw, wier naam ik ben vergeten stelde de vraag op welke wijze de regering de SRD weer in waarde zou laten toenemen. GEEN antwoord.
  Een jochie, wiens naam ik gelukkig ben vergeten, bewierookte zijn president. Dit was zoooooo genant, zelf de president moet zich zeer ongemakkelijk hebben gevoeld (denk ik.) Dit jochie is in staat om elk afval van de president op te eten en om meer te vragen. Hij citeerde zelf uit de bijbel.
  Ik heb ook genoten van SU.
  Ik ging alleen om een oude mevrouw op te zoeken en heb dit dan ook gedaan. We hebben samen de vlindertuin bezocht en dat was heel leuk. Wel werd ik vaak gewaarschuwd voor criminelen.
  Als je je niet druk maakt om politiek en criminelen je niet lastig vallen kan je een leuke vakantie hebben.
  Volgend jaar ga ik weer, maar als het slecht(er) gaat met de oude dame ga ik dit jaar weer.


  Maak melding

 46. Beste RobG
  Nu moeten de Ziekenhuizen in Suriname aan marketing gaan doen als oplossing voor hun problemen.
  U volgt duidelijk het nieuws niet. Hun dilemma is dat er onderdelen uit het vergoedingensysteem gesneden zijn zonder dat er overgangsmaatregelen gepland zijn.
  Ook zijn er bij de invoer van de nieuwe ziektekostenwet gaten gevallen in de tariefbepaling en zijn er enorme betalingsachterstanden.
  Dat los je niet op met marketing of productontwikkeling.

  De ziekenhuizen hebben geen enkele zekerheid dat ze betaald gaan worden als ze iets nieuws ontwikkelen omdat het vergoedingensysteem geen.

  Het lijkt mij zinvol dat u eerst eens uitzoekt wat de problemen zijn voor dat u een westerse standaard oplossing er tegen aan gooit


  Maak melding

 47. @ Mazda
  volgens mij is het geen repliek maar moet het dupliek zijn .
  aangezien jennie het geduld had om in de pen te klimmen en rob van repliek te dienen.


  Maak melding

 48. @Jennifer Lapaz

  Jij wil dat RobG zijn mening aanpast om op die manier empathie te tonen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Zou ook raar zijn. Dan is je mening niks waard.


  Maak melding

 49. Toch frappant dat iemand zoals Jennifer Lapaz, die kort op deze site en onbevoordeeld RobG en Paul toch al aardig doorziet en inschat, dan zou ik me toch wel eens achter de oren krabbeen of wat ik ter berde breng wel het juiste is, of zij moet ziet het natuurlijk ook helemaal verkeerd zien, zoals de meerderheid hier


  Maak melding

 50. Ze moeten AZ ook onder curator zetten en al die boeken Door clad laten controleren,wand volgens mij zijn daar ook paarse boeven aan t werk


  Maak melding

 51. @Jennifer lapaz,
  Jij behoort ook tot de Riool Rat groep.
  Jij met je kalebas hoofd moet niet proberen om op de persoon aan te vallen.
  Ik zal meer respect voor je hebben als je op het item reageert.
  Hoop dat je geen meelopertjes bent.
  Voorlopig kan ik geen andere conclusie trekken .
  Aan jouw on te bewijzen als je dat niet bent


  Maak melding

 52. @ Pico

  ” Dit jochie is in staat om elk AFVAL van de …. op te eten en om meer te vragen. Hij citeerde zelf uit de bijbel.

  Dat dit JOCHIE elk AFVAL van zijn afgod met genoegen wenst te verorberen is overduidelijk. Behalve hem zijn er nog duizenden die bereid zijn om daarvoor een moord te plegen. Een paar zijn dagelijks frequent hier aanwezig op WKN.

  Maar dat het JOCHIE, Roché Hopkinson, een voormalig politie agentje, uit de bijbel citeerde is enkel en alleenmaar om interessant over te komen alsmede zijn baas te imponeren.
  Een HOLLE FRASE als je het mij vraagt !

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 53. AZ betekent aflopende zaak, je gaat daar binnen via de voordeur, en gaat de pijp uit via de achterdeur !!!!
  En nu kampen ze ook nog met geld gebrek, kan de Pres dan niet sponseren ? De pres en zijn kornuiten hebben geld zat op de bank, dus da´s toch geen probleem neem ik aan ?
  Het Land is totaal naar zijn moer onder een klote bewind, en toch zijn er mensen, die beweren dat het goed gaat.
  Die mensen zijn ziende blind, en horend doof !!!
  En zijn de konten likkers, van de pres.

  Sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 54. Ik werd ingefluisterd dat Rampie, Paul, Mazda, B.Saram …..
  parlementsleden van de NDP zijn. Alles wijst in die richting, zie het taalgebruik, hun visie en oplossing van de crisis, die ze zelf geschapen hebben. Door leningen links en rechts hopen zij dat de situatie zal veranderen en het volk ze weer masaal zal ondersteunen. Ze kunnen niet verder tellen dan 4 {vier} of 5{vijf} … nog 4 …. nog 5 te gaan. Misikaba, Bouva, Abdoel en consorten zijn machtsdronken, zo erg, dat ze de wetmatigheid van de politiek { 1 keer politicus, 2 keer burger } vergeten.


  Maak melding

 55. Hahahaha. Wat zeg ik nou toch. Was even in de war.. Let maar niet op mij. Ik heb iets teveel gedronken.

  En nu op naar de Anton Dragtenweg. Heb een afspraak met Henk Molenaar en wat Braziliaanse chickies.


  Maak melding

 56. Dit laat zien hoe erg het met Suriname gesteld is………

  Dit laat zien waarom je Suriname als vakantieland moet vermijden laat staan wonen in Suriname!.

  – iedereen is corrupt;
  – zeer slechte gezondheidszorg/onkundige en
  onbevoegde artsen;
  – corrupte politie en justitie;
  – openlijk corruptie plegende notarissen, advocaten,
  rechters, en ga zo maar door;
  – criminaliteit in het algemeen, berovingen, inbraken;
  – onbeschofte betweterige Surinamers in het algemeen.

  En als je alles hebt gehad…….dan komen de muskieten, Dengue, chikinfowro mug, en de nieuwe zika virus is erbij gekomen.

  Door nalatigheid van artsen zijn al velen gestorven, ook mijn neef van net boven de 20 jr en zo ken ik nog een paar.

  Misschien moeten de ziekenhuizen ook aan de beademingsapparatuur.


  Maak melding

 57. Ik vind de discussies tussen Jojo en RobG helemaal niet interessant, met dien verstande dat Jojo weet waarover hij praat en Rob louter vanuit een paarsgelleurde bril de zaken probeert goed te praten.. Iemand die ALLES wat evident fout gaat of is gegaan probeert goed te praten neem ik niet serieus. Ik vergelijk Rob met Hoefdraad.Die gebruikt tijdens zijn redevoeringen en persconferentiestaat allerlei wollige taal en jargon die meestal feitelijk geen hout snijden en praktisch nergens toe leiden. Sommige mensen zijn heel gauw onder de indruk van zo iemand, maar dat zegt vaak veel over hun eigen intellect of kennis van een bepaalde materie..Kennelijk was Bouterse ook onder de indruk van Hoefdraads jargon en monologen, daarom haalde hij hem binnen als “zwaargewicht”. Enerzijds had Bouterse in een bepaald opzicht gelijk, maar ik zal niet al te persoonlijk worden t.o.v. Hoefdraad. De argumenten van RobG ontberen vaak elke realiteitszin en zijn gebaseerd op persoonsverheerlijking. Iedereen die ontkent dat Bouterse een regelrechte ramp voor land en volk is, neem IK niet serieus. Hoe intellectueel die persoon ook is. De ringtone van Bouterse zijn mobiele telefoon zegt precies met wie wij hier temaken hebben. “DE BAAS VAN EEN MAFFIA ORGANISATIE”.
  Hij heeft thuis een complete nierdialyse apparaat met medische zorg waardoor hij de problemen die andere patiënten die moeten dyaliseren niet heeft..BENIEUWD ALS ROBG DIT WEER GAAT WEERSPREKEN.


  Maak melding

 58. Suriname is de dupe geworden van de wereldwijde economische teruggang.Door het kelderen van de olie prijs op de wereldmarkt krijgt de staat 60%minder inkomsten.het is makkelijk en kort door de bocht de schuld te leggen bij de huidige regering.laten we onze broeders en zusters in Suriname niet vergeten en proberen hun te helpen door een gecoodineerde aktie.Zelf heb ik reeds actie ondernomen
  en zal ieder soort aktie die deze noodlijdende ziekenhuizen
  overeind zal houden steunen.leo Snel.


  Maak melding

 59. @Nep Mul, probeer het op een andere manier.
  De ene keer ben je Molenaar en nu wil je Mul zijn, schaamteloos varken.Laat die Sommeldijksekreek manieren achterwege. Op afstand ruikt men je, daarom verafschuwen de Braziliaanse chickies je, jo stinkdier.

  @ Nep Molenaar, Nep Mul, we laten ons niet intimideren.
  We gaan door totdat jullie, NDP dieven, abanies, veilig achter slot en grendel zijn. Een speciaal ” tribunaal voor de berechting van de NDP schurken ” is al in voorbereiding.
  Vluchten kan niet meer!


  Maak melding

 60. Bouterse heeft onlangs in het parlement e.e.a. verteld over de deal met IMF..Zou hij niet eerst een concept overeenkomst ter inzage aan het parlement moeten geven en pas na goedkeuring hiervan de overeenkomst aan moeten gaan? Ik snap ook dat gezien de meerderheid vd coalitie deze overeenkomst zeer waarschijnlijk meteen goedgekeurd zou worden, maar dan zou er in elk geval sprake zijn van transparantie voor de samenleving. Nu moet het volk afgaan op zijn
  verhaal. En we weten allemaal Hoe het gesteld is met zijn geloofwaardigheid.
  Doekhi blies hoog vd toren dat hij het volk garandeert dat er geen ambtenaren zullen worden ontslagen. Ofschoon ik iedereen een boterham gun, kan ik mij niet voorstellen dat dit apparaat dat de grootste uitgave post is vd overheid , niet wordt gesaneerd.Als de overeenkomst met IMF transparant was, kon Doekhie letterlijk en figuurlijk hiernaar verwijzen. Maar dat was niet het geval.
  Het volk moet eisen dat alle grootverdieners in overheidsdienst inleveren. Om dit te bewerkstelligen is wetgeving en opofferingsgezindheid nodig. En daar moeten zowel de parlementaroers als alle andere grootverdieners inclusief Don Corleone het voortouw in nemen..


  Maak melding

 61. Schandalig dit, wat een armoe.

  Ook de Nederlandse media bericht hierover.
  Alleen weet men niet dat het een (volks) ziekenhuis betreft. De rest van de bevolking gaat naar een ander ziekenhuis.
  Eusjene en Hariette van de straat zijn hier de dupe van.
  Geeft niet zeggen ze beiden; next no fout, bauwta for ever.

  Iets met geestelijke armoe.


  Maak melding

 62. Heeft het AZP er niet bij gezet dat ze per 1jan. 2016 geld vragen voor alle operaties. Er zijn operaties van 3 duizend maar ook van 10 duizend SRD. waar is al het geld dan gebleven van de operaties. Als je geen geld heb wordt je niet geholpen. DE ARTSEN LEGGEN TOCH EEN EED AF???


  Maak melding

 63. @ SARA-(sara)

  Als de overheid geen hulpmiddelen en verbruiksartikelen verstrekt moeten de artsen deze middelen vanwege hun eed, uit eigen zak betalen voor de patiënt.
  Denk je dat de onderzoeken (lab en röntgen b.v.) gratis zijn?
  En wat denk je van het betalen van het gebruik van de operatiekamer? Om maar een paar dingen op te noemen.


  Maak melding

 64. @Esmerald,
  Ik neem an dat de armoe ook voor jouw familie en vrienden geld
  Vind het jammer dat je familie nooit heeft geleerd om een appeltje voor de dorst te bewaren.
  Je mag van geluk spreken dat je op tijd je uitkering ontvangt.
  Wat werken betreft dat heb je allemaal in de huishoudens gedaan.
  Maar ja ik begrijp het dat je met opvoeding bezig was dan iets anders.
  Je hoeft je niet te schamen hoor had van jouw soort ook niet anders verwacht.
  Om commentaar te geven op anderen daar sta je bekend .
  Om je handen in eigen boezem te steken dat gaat je te ver.
  Je bent altijd te vinden op de site als Moeder jij kan geen voorbeeld zijn naar je kinderen toe laatstaan naar moeders.
  Heb te doen met je.


  Maak melding

 65. @Robinho, ik heb het ook gevolgd en wat je schrijft geef ik jou groot gelijk.

  Doekhie smult ook van het groot geld dus zullen er geen ambtenaren met ontslag gaan. Alleen vraag ik mij af of Doekhie op papier ook een adviseur is van Bouterse.


  Maak melding

 66. @Hariette alias mazda,

  Heb je weer eens je hakken, je pruik en je kort rokje uit de kast getrokken om een reactie te geen, pffffffff.

  Maak je geen zorgen om mijn familie, ze redden het wel ondanks deze regering.

  Kijk naar je eigen fam, tenminste, als ze nog geassocieerd willen worden met jou persoon.
  Een bejaarde man die zich voordoet als vrouw en tekeer gaat op social media, misdadig.

  Typerend voor iemand die 9 jaar in de bijstand heeft gezeten. Jij hebt geen flauw idee hoe de werkende klasse het doet. In jou mind zit iedereen 3 hoog te genieten van een uitkering en krijgen ze allemaal huursubsidie.
  Meer komt er niet uit, simpelweg omdat je dit niet weet. Jij weet niet wat een normale baan hebben in houd.

  Hebben ze je weer gedeporteerd naar Holland, want je bent er vroeg bij.
  Of bezorgd je afgod je zoveel slapeloze nachten dat je 7×4 uur op wkn vertoefd.

  Zielenpoot.


  Maak melding

 67. Een relatie van mij is getrouwd met een Venezolaanse. Haar vader moest een ingrijpende open hart operatie ondergaan.

  Dat kon pas gebeuren als zijn dochter persoonlijk de materialen voor haar vader en een andere patiënt kwam brengen.

  Het lijkt er op dat dat nu ook in Suriname gaat gebeuren omdat de zo fantastische wetten en regelingen niet functioneren als men ze opgezet worden zonder dat er iemand nagedacht heeft over hoe het betaald gaat worden.

  Boldewijn heeft het nu ook eindelijk had op verklaart dat de NDP regeringen uit munten door sociale maatregelen maar nooit de financiering geregeld hebben


  Maak melding

 68. @ Silversurfer,

  B. Saram praat geen broko broko Hindi, maar gewoon Sarnami.
  Het is me een raadsel waarom hij dat doet, want de meesten kunnen het amper lezen, laat staan vertalen naar het Nederlands.

  Degenen die met het Sarnami van B. Saram niet uit de voeten kunnen, kunnen beter zijn reacties overslaan.

  Zelf sla ik de reacties in het Sranan over, omdat ik die taal niet beheers.


  Maak melding

 69. Bouterse is niet de hoofdschuldige.Grote delen van ons volk
  is verziekt.Het grootste deel heeft ook niet meer als een zondagschool diploma.Zij hebben hiervoor gekozen.In het verkeer en overal waar je komt merk je ook hetzelfde gedrag.Vele van ze denken dat ze artiesten zijn of dat de wijsheid in pacht hebben.
  We hebben een serieus probleem wat dieper ligt dan alleen Bouterse en zijn bendeleden.Total distruction is the only solution.


  Maak melding

 70. Jap Tjoen San maak je niet druk. Jou schuld is het niet. Ik kom je halen dan gaan we lekker nog 5 wat drinken.
  Henk ga je mee? Parbo dat ding onder je neus is dicht gesnoerd of lig je in het ziekenhuis. Laat weten wat voor medicijnen je nodig hebt. De paarse dokter kan je niet helpen. whooi. broeia in de tent. Ze komen Nederland om hulp vragen. als ze straks de nodige hulp hebben gehad ga je ze weer horen we hadden niets gevraagd. zo zijn de hersenloze laaggeschoolde massa. hahah vorige week was het nog kom op het plein je krijgt eten, drinken en een fooi en nu geen medicijn , zielig. we slapen 1 nachtje …….. om jullie te helpen??? Je hoort het binnen 5 jaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.