Nationale Partij Suriname bezorgd om terugbetaling

45

PARAMARIBO, 26 apr – De Nationale Partij Suriname, NPS, maakt zich zorgen om het kunnen terug betalen van leningen. Dit zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland. Nu de regering op het punt staat miljarden te lenen, is het tijd voor kritische vragen. Hoe gaat Suriname onder meer het IMF terug betalen?

“IMF is de enige optie van de overheid om geld te lenen. Er zijn aan de andere kant enorme eisen bij het lenen van geld. Er wordt nu een Surinaams plan uitgevoerd, omdat IMF nog niet zal dirigeren. Hun doel is, het zal worden terugbetaald als zij ons geld lenen. Wij zullen in 2019 moeten beginnen met aflossen. De grote vraag is wat het effect zal zijn van de lening”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname.

Onder meer moet snel het effect blijken op Suriname’s verdiencapaciteit. “Alleen dan ben je gezond bezig. Hoe vergroot men de verdiencapaciteit om in 2019 de leningen terug te kunnen betalen? Daarop hebben wij nog geen antwoord gehad, maar hopen we dat het wel in het plan is uitgewerkt”, aldus Rusland. Suriname zal tegen de tijd dat terugbetaald moet worden, genoeg moeten verdienen. En dat is al gauw genoeg.

Bekijk ook:

45 REACTIES

 1. De oppositie moet van Bouterse eisen dat hij een overzicht opstelt van alle aangegane leningen en natuurlijk de terugbetalingsverplichtingen. Dit ter voorkoming dat de volgende regering voor allerlei pijnlijke verrassingen komt te staan. Zeker weten dat door de vele leningen die de regering is aangegaan enkele worden vergeten. Door de bomeen zieet men het bos niet meer.


  Maak melding

 2. De Puinhopen Van 5 Jaar Paars (NDP)

  Beste mensen

  Is een bewezen feit dat die Bouterse zich niet druk maakt over de dag van morgen. Hoe dat geld terug betaald gt moeten worden komt niet voor in zijn agendas.

  Boutersr is de Stereo Type Surinamer.. hij heeft een Tunnel visie leeft in het nu.. Hij geloof heilig in de Houdini Act.. en dat is zo gauw mogelijk laten verdwijnen… daar draait het allemaal om bij deze beste man.


  Maak melding

 3. Jong Suriname

  face Realitie

  Bouterse heeft nooit de ambitie om de beste President ooit te willen worden. Hij wil niet in de geschidenis boeken komen te staan als de redder des vadersland, die ons land op de kaart hft gezet zodat we me kunnen liften in de Vaart Der Volkeren.

  Wij Surinamers hebben geen Winnars Mentaliteit . We hunkeren nooit om de beste te zijn, we willen of kunnen nooit uitblinken..Een Surinamer kan nooit boven zich zelf uit_steigen om de maximale uit zich zelf te halen. We hebben geen lange adem of doorzettings_vermogen We willen of kunnen nooit trend zetters zijn, we zijn trend volgers, we hobbelen altyd achter de feiten aan.. dat komt door de tunnel visie van wij de Surinamers.

  Wij de Surinamers hebben een fabrieks fout.. we moeten terug worden geroepen door it fabriek die ons gecreerd heeft.


  Maak melding

 4. @ivanof limburg

  Bouterse heeft een tunnel visie. Hij denkt niet aan de dag van morgen . Hij wilt niet in de boeken komen te staan . Hij is een moordenaar hij is corrupt. Ik zie dat je een bouta fan ben. Ga zo door jonge man


  Maak melding

 5. De Frontjes zijn in paniek. Onze president en minister van Financiën weten precies waar ze mee bezig. Maar goed de IQ van gemiddelde Fronter is vergelijkbaar met die van een krop sla. Op de weg zien ze alleen maar beren.


  Maak melding

 6. SURINAME, GELD LENEN KOST EXTRA GELD, begin bij je eigen kracht,je innercircel,vruchtbare grond en natuurlijke hulpbronnen goed te gebruiken,monetaire stelsel te vergroten door goudvoorraad extra te verruimen en te beschermen ter dekking van de SRD,corruptie van hoog tot laag aanpakken,land en tuinbouw,en zelfvoorzienend gedrag te stimuleren inplaats van importeren gedrag, de jeugd nationalistisch bewustzijn (kriekondre)maken,normen en waarden,respect voor elkaar,met milieu en natuur om te gaan,studenten stimuleren uitvinding gericht,innovatief,en creatief te zijn voor verdiencapaciteit bevolking,en exporteren van ambachtelijke en natuurlijke producten naar het buitenland.hangjongeren en hosselaars aanpakken voor dienst-zorgplicht of in de agricultur ten voordele van de maatschappij.niet boven het leenplafond ter voorkoming katibo voor het nageslacht.


  Maak melding

 7. @ Parbo … als de de alcohol en cocaine is in de man { Parbo, Bouterse, Wijdenbosch } dan is de wijsheid in de kan.
  @ Parbo, zal ik je geheugen opfrissen? Jaren geleden had Wijdenbosch gezegd: kondreman, ding tak’ un nyang, ding tak’ un fufuru. Te un kon baka, w’ o nyang en fufuru baka.
  Het leek toen geen loze kreet, ze hebben het nu waar gemaakt.
  Jouw { niet de mijne} president en minister van Financiën weten precies waar ze mee bezig zijn: roven! stelen, stelen en nogmaals stelen, abanies!!


  Maak melding

 8. Parbo
  De Frontjes zijn in paniek. Onze president en minister van Financiën weten precies waar ze mee bezig. Maar goed de IQ van gemiddelde Fronter is vergelijkbaar met die van een krop sla. Op de weg zien ze alleen maar beren.

  De enige die paniekvoetbal spelen en geen idee hebben waar ze mee bezig zijn dat zijn juist de president en minister van Financiën


  Maak melding

 9. Uit de lening van US$ 86 miljoen van Oppenheimer Funds is US$ 50 miljoen betaald om de lening af te lossen bij Republic Bank van Trinidad. Deze lening is aangegaan op 24 april 2015. De lening was voor een jaar aangegaan met het doel om kapitaalsuitgaven te kunnen doen. Deze lening was voor een jaar aangegaan en moest uiterlijk eind van deze maand worden afgelost.

  Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bevestigde op een vraag dat het gehele bedrag is besteed aan buitenlandse verplichtingen. Een deel van de lening is besteed aan de aandelen die Suriname heeft in de Merian goudmijn van Surgold, dochtermaatschappij van het Amerikaanse Newmont. Staatsolie heeft 20% van de aandelen betaald, maar kon de resterende 5% niet meer opbrengen. De Staat heeft besloten dit deel voor haar rekening te nemen.

  Hoefdraad merkte op dat de investering in de goudmijn op jaarbasis, afhankelijk van de goudprijs, tussen US$ 30 tot US$ 50 miljoen kan opleveren. Dit gedurende tien jaar. De regering heeft ervoor gekozen om deze investering veilig te stellen. De goudmijn gaat dit jaar nog in productie. Maandelijks wordt er US$ 9 miljoen betaald aan Surgold. Eind mei moet er weer betaald worden. De rest van de lening is ook besteed aan aflossingen.

  ==============================================

  Ordinair gaten opvullen dus. Kansloos !


  Maak melding

 10. Stond Carl Breeveld Doe inderdaad op de presidentiele truck op vrijdag 22 april? komt er nog een anti-corruptieweg?

  is dit het wat geestelijken in suriname doen? meneer Doe ik vind je een viezerik!


  Maak melding

 11. als robg nu niet eens het over andere heeft, maar over hoe hij denkt dat alle leningen zullen moeten worden afgelost dan hoor ik dat graag.


  Maak melding

 12. Goedemorgen Henk Molenaar,

  Mijn grootste angst wordt dus de waarheid. Het is ordinair gaten opvullen met oplopende rentes. De overheid heeft haar zinnen gezet op goud waarbij ze overgeleverd zijn aan de goudmarkt. Maandelijks moet men 9 miljoen dollar aftikken voor 25% aandeel terwijl de graafmachines nog niet aan het werk zijn gegaan. Ik noem dit misdadig en ongekend stom. Newmont lacht zich dood. Ze hebben een goedkope organisatie opgetuigd in Suriname en werken met oude machines. Tel daarbij op dat ze mega kortingen krijgen op elektra. Ach man hoe verzin je het. Henk ik kan kan hier echt boos om worden.

  Intussen ligt Staatsolie ook haar rug omdat ze door de overheid worden verplicht te participeren in de goudmijn. Nieuwe investeringen tav gas en oliewinning zijn uit den boze. Suriname komt geen moer verder.


  Maak melding

 13. Bouterse heel slimme zet.
  Geld lenen tegen een laag rente en zonder dat iemand het weet weg zetten tegen een hogere rente.
  Heel slim gedaan.
  Iedereen mag in Suriname lenen tegen een hoge rente.
  En slimme Bouterse leent tegen een historische lage rente.
  Dus wie onderpand heeft kom maar gerust langs.


  Maak melding

 14. Rampie
  Bouterse heel slimme zet.
  Geld lenen tegen een laag rente en zonder dat iemand het weet weg zetten tegen een hogere rente.
  Heel slim gedaan.
  Iedereen mag in Suriname lenen tegen een hoge rente.
  En slimme Bouterse leent tegen een historische lage rente.
  Dus wie onderpand heeft kom maar gerust langs.

  En zo dom zijn die Paarse Paupers dus…..


  Maak melding

 15. kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

  S&P schat de kans dat instellingen die geld lenen aan Suriname hun geld terugkrijgen steeds kleiner in. De kredietwaardigheid van het land werd dinsdag teruggeschroefd van B+ naar BB- en de vooruitzichten voor een verdere verlaging voor het land van president Desi Bouterse zijn somber.

  De schulden zullen op z’n surninaams worden terugbetaald oftewel mie o pai later….
  ouwe schulden zullen niet worden voldaan en nieuwe schulden zullen dan ook oud worden.


  Maak melding

 16. Rol Curtis H is bijna uitgespeeld in Suriname.
  De geldschieters komen hun beloften niet na.
  CH is teleurgesteld en moe van wij zijn moe.
  Dus kijken hoe deze triller afloopt.


  Maak melding

 17. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn verwachting voor de Surinaamse economie naar beneden bijgesteld.

  De beoordeling voor het land gaat een stap omlaag van BB- naar B+, vanwege de verslechterde financiële positie van het land, meldt het bureau dinsdag.

  Instellingen die geld lenen aan Suriname zouden volgens S&P een kleinere kans hebben om hun geld terug te krijgen. De Surinaamse economie staat zwaar onder druk door de enorme daling van de prijzen van onder meer olie en goud. Daardoor is de financiële positie van het land uitgehold en is de economie in een recessie beland.

  http://www.nu.nl/economie/4252871/kredietbeoordelaar-sp-negatiever-suriname.html


  Maak melding

 18. Tranga:
  Als jij zelf eens de moeite zou nemen om te kijken op de site van S&P!
  Joe bobo!

  Roy:
  Sorry, heb het gras voor je voeten weg gemaaid!


  Maak melding

 19. Kredietbeoordelaar S&P negatiever over Suriname
  Gepubliceerd: 26 april 2016 11:13
  Laatste update: 26 april 2016 11:25

  Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn verwachting voor de Surinaamse economie naar beneden bijgesteld.

  De beoordeling voor het land gaat een stap omlaag van BB- naar B+, vanwege de verslechterde financiële positie van het land, meldt het bureau dinsdag.

  Instellingen die geld lenen aan Suriname zouden volgens S&P een kleinere kans hebben om hun geld terug te krijgen. De Surinaamse economie staat zwaar onder druk door de enorme daling van de prijzen van onder meer olie en goud. Daardoor is de financiële positie van het land uitgehold en is de economie in een recessie beland.

  IMF

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte recent bekend dat het land mag uitzien naar een noodkrediet van omgerekend bijna 425 miljoen euro.

  Volgens het IMF werkt de Surinaamse regering aan een ambitieus hervormingsprogramma. Daarbij wordt stevig het mes gezet in de overheidsuitgaven en gaat het monetaire en wisselkoersbeleid op de schop.


  Maak melding

 20. Eerst was er een miljard aan reserve en nog eens exstra inkomsten van 1.5 mijard en nog ruimte om 1 miljard om te lenen. In de afgelopen 6jr is dit alles gebruikt en uitgepoept en gestolen . Met de reguliere inkomsten van 2 miljard had Bouterse. us 5.500.000.000 .-JAH 5 .5 miljard. Alles verspild . En nu praten hun aanhangers dat hun president slim om bij IMF te lenen tegen een lage rente????en nu komt het ALS JE ZOVEEL GELD HAD EN JE HEDT GEEN WELVAARD KUNNEN BRENGEN WAT GA JE NU MET 540.000.000 miljoen doen rente betalen????alle posters denk eve na vergeet eve dat je aa een party behoord en evalueer ………..ps de koers front naar NDP is of helder gezegd. 2.80 naar 7.50 .


  Maak melding

 21. Je moet eerst geld verdienen, voordat je voor de lening en rente maandelijks kan aflossen.

  Over welke exportmiddelen van Suriname gaat het op korte termijn?
  Wat zijn de opbrengsten van deze exportmiddelen?

  Over welke leningen gaat het?
  Hoe groot is elke afzonderlijke lening en wat is de rente?
  Wat is de totale lening?
  Wat is de maandelijkse aflossing van deze afzonderlijke leningen met rente?
  Wat is de looptijd dat deze hele lening moet worden afgelost? Hoeveel maanden?, jaren?, kort, midden, lang.

  Waarvoor is het doel van elk van deze afzonderlijke leningen?

  Waren er geen andere alternatieven? nee!, zo ja welke? en waarom heeft men daarvoor niet gekozen? Kon het niet een combinatie zijn van leningen en mogelijkheden uit de alternatieven?

  Wat betekenen het totaal van de afzonderlijke leningen voor Surinamers op korte, midden en lange termijn?

  Hoe is het gekomen dat Suriname skeer is? Krijgen de Surinamers daar ook een rapport van, waar al dat geld van de opbrengsten van goud en olie naar toe zijn gegaan? Deze opbrengsten van de natuurlijke hulpbronnen van 2012, 2013 was vele malen hoger dan Suriname uit de verdragmiddelen van Nederland heeft gehaald en alle money skeer.

  P’a Moni De? P’a moni gwe?. repeat!

  DDB en de rovers, oe tik oe tai tai dan oe hoepel op.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs.


  Maak melding

 22. S&P heeft su in …geplaatst.
  Het is de zelfde S&p die eerder landen als Amerika ,Portugal en andere landen in rating verlaagd heeft.
  Dus ik zie het probleem niet als het iets slecht gaat dan gaat de rating omlaag en als het goed gaat weer omhoog.
  Suriname is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn in het bijstellen door S&P.
  Ja knikkers van stront zo erg is het weer niet.


  Maak melding

 23. Zo een storm zal het niet worden aan leningen.Het is net zo iets als dat de investeerders in dubbele rijen staan om hun geld te steken in Sur.
  Zeker is van Oppenheimer.Of ze van Turkije wat kunnen los peuteren is de vraag.En al hebben de Arabieren een rare hoofdbedekking maar gek zijn ze absoluut niet.
  Van de IMF is er altijd wat te krijgen als je bereid bent op hun tonen te dansen.Hoe harder je danst hoe meer je van ze kan krijgen.
  Tegenwoordig werkt DSK nu voor een Oekrainse tycoon.


  Maak melding

 24. Ik heb van mijn ouders geleerd, dat als je denkt dat iemand iets niet goed doet, moet je oplossingen aandragen aan die persoon. Als je geen oplossingen kan aandragen, kan je beter geen kritiek leveren.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 25. De nationale dommen-devaluatie-dieven-drugs-doden-duivelse partij heeft gemaakt dat grote delen van het volk, incl. al die oerdomme paarse paria’s, dommer, armer, bestolen, paars gedrogeerd en paars dood en paars misdadig bezeten zijn verworden. Ook de baas, de hoofdman en zijn boevenbende na. Suribabwe is een feit. En wie eens zijn met deze ontwikkelingen, zijn de veroorzakers of oerdomme paarse stommelingen, en dat is het gros der paarse Suribabwanen.


  Maak melding

 26. Tranga:
  Je maakt je er wel heel goedkoop vanaf op deze manier!

  “Dus ik zie het probleem niet als het iets slecht gaat dan gaat de rating omlaag en als het goed gaat weer omhoog”.

  Duh…..
  dat is inherent en het jammerlijke van paars, zij zien het probleem niet!


  Maak melding

 27. @astaman

  Een hond die ziek is is te genezen maar een hond die ziekelijk gedrag vertoont is niet te genezen.

  Deze paarse figuren zijn NIET te genezen..dus geen aandacht aan schenken.


  Maak melding

 28. @
  Falasha
  SURINAME, GELD LENEN KOST EXTRA GELD, begin bij je eigen kracht,je innercircel,vruchtbare grond en natuurlijke hulpbronnen goed te gebruiken,monetaire stelsel te vergroten door goudvoorraad extra te verruimen en te beschermen ter dekking van de SRD,corruptie van hoog tot laag aanpakken,land en tuinbouw,en zelfvoorzienend gedrag te stimuleren inplaats van importeren gedrag, de jeugd nationalistisch bewustzijn (kriekondre)maken,normen en waarden,respect voor elkaar,met milieu en natuur om te gaan,studenten stimuleren uitvinding gericht,innovatief,en creatief te zijn voor verdiencapaciteit bevolking,en exporteren van ambachtelijke en natuurlijke producten naar het buitenland.hangjongeren en hosselaars aanpakken voor dienst-zorgplicht of in de agricultur ten voordele van de maatschappij.niet boven het leenplafond ter voorkoming katibo voor het nageslacht.

  ————————————————————————————-

  FALASHA !!!!!!!!!!!!!!!!

  DAMN RIGHT,…dit is de eerste keer,dat ik hier iemand met enige nuance,en met verstand hoor praten,je posting is sterk ,toch een hoger niveau als dat van al die Suriname haaaaters,..koekebakkers…uilskuikens ..flapdrollen en pannekoeken.hier in dit forum.sorry maar dit moet ik ff kwijt.het volk heeft hier meer aan dan aan dan dat negatieve krokoevowroe gekakel van de rediemoesoes alsHENK MOLENAAR,..RAY.noem maar op….zij houden niet van SURINAME !!!!!!!!


  Maak melding

 29. @@@ROY
  @astaman

  Een hond die ziek is is te genezen maar een hond die ziekelijk gedrag vertoont is niet te genezen.

  Deze paarse figuren zijn NIET te genezen..dus geen aandacht aan schenken.

  ———————————————————————————

  SOORT ZOEKT SOORT BAJA !…hi hi hi !
  Ding mang trong datra now. skeer je weg domme kobbieskeer !


  Maak melding

 30. @Parbo
  De Frontjes zijn in paniek. Onze president en minister van Financiën weten precies waar ze mee bezig
  —————————————————————————————-
  PANIEK ??,..AAN DE SCHIJTERIJ ZUL JE BEDOELEN JA.,..Deze poepejantjes zijn bang dat Bouterse het land weer tot bloei gaat brengen,wat nu ook lukken gaat dat ding mang e frede ze zien liever chaos als orde.maar wij houden ze in de gaten BIG UP ,..voor onze president.


  Maak melding

 31. @astaman

  Deze randfiguren voeren geen discussies maar zijn voortdurend uit op het voeren van strijd….hebben dan ook geen enkel toegevoegde waarde in geen enkel samenleving.
  Factor intelligentie leidt van hier naar nergens.


  Maak melding

 32. De hersens van vele oerdomme ndper’s zijn paars verschrompeld. Alleen het gedeelte dat het hongergevoel en poepen doen regelt werkt nog. Het overgroot gedeelte van hun hersenmassa is paars verziekt van bezetenheid van didibri, hun afgod en lijder.


  Maak melding

 33. @Damsco,zoals iedere surinamer wil ik ook dat het met het land goed gaat,en dat het nu en voor de komende generaties beter wordt, met of zonder deze regering, want wisseling van de wacht,betekent niet automatisch dat het beter wordt,met traditie van familie en vriendjespolitiek(names and faces) in Su,omdat de mens hebzuchtig en materialistisch is ingesteld,macht maakt arrogant,men begint goed en eindig slecht in de menselijke natuur en geschiedenis, omdat de mens ver van zijn SCHEPPER is afgedwaald,door dichtbij en vertrouwen in MASRA YAHUSHUA te hebben,kom het wel goed .


  Maak melding

 34. Beste allemaal

  Heel veel wat hierboven is beschreven , is waar .
  Maar jullie maken er een grap van…………..
  Het is echt een serieuze zaak: deze regering heeft zich goed verrijkt en onze mooi en gezegende Suriname dreigt te zinken.
  Bouterse is geen waardige president omdat niets hem interesseert , het doet hem echt niets dat het volk het moeilijk heeft en dat het land naar zijn klote gaat .
  Hij kan niet eens een behoorlijke speech houden .
  Hij heeft zichzelf belachelijk gemaakt.
  Zet alle speeches van hem op een CD en beluister ze maar.
  Het is gewoon een trieste situatie.
  En ook leden van de vorige regeringen hebben zich schuldig gemaakt aan diefstal en verrijking.
  De minister van Politie vindt het helemaal niet erg om een auto van 60.000 US te kopen….waarom maakt men zich zo druk daarover.
  Men leeft ,eet ,drinkt,slaapt enzenz nog toch………..maakt niet uit als men( vooral de oudjes) droog brood eet….die auto komt toch.
  Als er niet snel wordt ingegrepen , als er niet snel een organisatie komt, die een stevige onderzoek gaat doen over een periode van 15 jaar , dan is Suriname na een paar jaar failliet….leeg geplunderd en in handen van verschillende vreemde eigenaars .
  Er moet een stevige onderzoek komen naar bankrekingen in het buitenland en hoe men aan al dat geld komt dat op de rekeningen staat.


  Maak melding

 35. @Damsco

  @
  Falasha
  SURINAME, GELD LENEN KOST EXTRA GELD, begin bij je eigen kracht,je innercircel,vruchtbare grond en natuurlijke hulpbronnen goed te gebruiken,monetaire stelsel te vergroten door goudvoorraad extra te verruimen en te beschermen ter dekking van de SRD,corruptie van hoog tot laag aanpakken,land en tuinbouw,en zelfvoorzienend gedrag te stimuleren inplaats van importeren gedrag, de jeugd nationalistisch bewustzijn (kriekondre)maken,normen en waarden,respect voor elkaar,met milieu en natuur om te gaan,studenten stimuleren uitvinding gericht,innovatief,en creatief te zijn voor verdiencapaciteit bevolking,en exporteren van ambachtelijke en natuurlijke producten naar het buitenland.hangjongeren en hosselaars aanpakken voor dienst-zorgplicht of in de agricultur ten voordele van de maatschappij.niet boven het leenplafond ter voorkoming katibo voor het nageslacht.

  ————————————————————————————-

  FALASHA !!!!!!!!!!!!!!!!

  DAMN RIGHT,…dit is de eerste keer,dat ik hier iemand met enige nuance,en met verstand hoor praten,je posting is sterk ,toch een hoger niveau als dat van al die Suriname haaaaters,..koekebakkers…uilskuikens ..flapdrollen en pannekoeken.hier in dit forum.sorry maar dit moet ik ff kwijt.het volk heeft hier meer aan dan aan dan dat negatieve krokoevowroe gekakel van de rediemoesoes alsHENK MOLENAAR,..RAY.noem maar op….zij houden niet van SURINAME !!!!!!!!
  ————————————————————————————-
  Je vergeet 1 ding erbij te vertellen dat alles on place was..goud voorraad ter dekking van de SRD door El Vene, wat dacht je van +64% etc, etc…alleen je baasje heeft alles kapot gemaakt en de goud staven ter dekking zijn verdwenen onder het mom van monetaire financiering.

  En noem mij a.u.b. geen Suriname hater en verrader en al die dogma’s die je zit uit te kramen. Aan het eind van de dag zijn we eender, met dat verschil dat mijn cabeza beter ontwikkeld is dan die van jou…en dat je dit waarschijnlijk wel aan die achterban van de NDP kan verkopen, maar helaas niet aan geschoolde mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.