Export blijft ‘weesje’ der Surinaamse politiek

71

PARAMARIBO, 26 apr – Export en de productie die ze moet vinden blijven een stiefmoederlijke behandeling ondergaan in de Surinaamse beleidsplanning. De Vereniging van Economisten in Suriname, VES, mist de echte geldverdieners in de Surinaamse planning. Ook nu weer.

President Desiré Bouterse heeft zijn ideeën en voornemens wat betreft de crisis pas uitgepakt. En ondanks crisis faalt ook hij net zo zeer als al zijn voorgangers. “Opeenvolgende regeringen hebben dit laten liggen. Ik maak mij zorgen dat er ook nu weinig aandacht hieraan geschonken is door de president in zijn toespraak (tot het parlement, red.)”, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsing tegenover de Ware Tijd.

Het is een koppige en hardnekkige traditie. Het is des te meer reden om grote zorg over het kunnen terugbetalen van de miljardenleningen. “Ook zullen al onze sociale voorzieningen, die we rijker zijn geworden de laatste jaren, niet behouden kunnen worden”, aldus Ramautarsing. Vooral exportgerichte productie moet aangemoedigd worden. Er moet per branche worden gepland in afstemming met de producenten zelf.

Bekijk ook:

71 REACTIES

 1. @regering,
  Behoor jij ook tot de domme suri mensen 99%.
  Of ben je een geboren Surinamer die denkt dat hij onder doet voor de slaaf.
  En zich geen Surinamer meer noemt.
  Lafaards van jouw soort zijn er genoeg.


  Maak melding

 2. exportgerichte productie:
  -kippenteelt,
  – doksenteelt
  – geitenteelt en schapenteelt/ (wol en vlees) i.p.v. koeienteelt, gaat sneller en men kan meer dieren hebben. Meer mensen in actief worden, Betere benutting van de weilanden.
  – bloementeelt,
  – diverse plantenteelt,
  – houtverwerkingsproducten, ramen, deuren, kozijnen, houtenmeubels, bedden, kasten, stoelen, tafels, hekken, r tuinhuizen, latten, houtenvloeren, huizen, enz
  – tuinbouwproducten, tomaten, soepgroenten, sperciebonen,

  mijnbouwproducten:
  onderdelen voor cement, cement, enz.

  grote landbouw: rijstindustrie, obe, kokosolie, suiker uit suikerriet industrie( goede loon en voorzieningen voor de werknemers)

  Een eerste vijfjarenplan voor de meeste van deze zaken, alvorens tot export over te gaan.

  Verder: eco-toerisme
  Meer Fransen uit Frans- Guyana. Maak in Frans- Guyana een instituut waar Surinaamse leerkrachten de Nederlands en Surinaamse cultuur aan de Frans Guyanezen bij brengen, ook het sranan tongo en iets over hoe Surinamers zijn, Surinaamse eten en drinken. Ook de betrekkingen op het gebied van sport moet intensiever plaats vinden, ook van de scholen.
  Ook een gezamenlijke toerismemogelijkheden van Suriname en Frans-Guyana aan het toerisme internationaal bieden, hotel, eco-toerisme, bezienswaardigheden, enz.

  De betrekkingen tussen deze twee landen moet intensiever gebeuren. Deze twee landen hebben elkaar nodig ook als er allerlei soort zaken gebeuren zoals criminaliteit, hulp en ondersteuning op zee, oerwoud, op de grensrivier, enz

  Ook moeten studenten van de hoge scholen en universiteit van Suriname en Guyana beurzen ter beschikking stellen voor studenten waardoor deze zaken van Suriname en Frans -Guyana leren in het Nederland en Frans, oa culturele zaken, muziek, dans, gebruiken, zeden en gewoonten. Dit kan dan weer leiden tot wederzijds begrip en kennis over elkaar en een betere verstandhouding.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 3. @passant

  allemaal mooi en waar.Maar je moet grond hebben om je activiteiten op te kunnen ontplooien.En dat is er niet.
  Zie maar naar de huizen bouw van de regering.Ze hebben een fabriek voor huizen bouw maar geen grond.
  Straks wordt de fabriek omgebouwd tot een snoep fabriek om toffee’s te produceren.


  Maak melding

 4. @ Passant,

  Een leuke opsomming, maar deze produkten worden al in groten getale geëxpoteerd door andere landen en vaak nog VEEL goedkoper. Suriname moet leren innovatief te denken en niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Kip exporteren? Suriname wordt overspoeld door Braziliaanse kip, die m.I. beter en goedkoper is dan de Surinaamse. Tomaten? Wie wil in godsnaam die onvolgroeide knikkertjes hebben? Begin met kwaliteit, dan komt de kwantiteit vanzelf.


  Maak melding

 5. Zolang onberechte misdadigers de macht uitmaken, net zolang zal de achteruitgang van land en volk blijven duren. En dat is allemaal begonnen in 1980. Alleen de onberechte mensenrechten schenders en de stinkend rijke corrupte elite kader houden alles in hun duivelse misdadige greep. Zij en vele zgn paars verworden notabelen w.o. awarie domries hebben hun zielen verkocht aan paars addergebroed om er zelfs beter van te worden. Ondertussen schijten letterlijk en figuurlijk grote delen van het oerdomme paarse volk. Lokoe noh we ka, ma baas en boeven wang e go op vooruit. Deng mpp ellendelingen. Nie klage, ma drage, oerdomme paarse stommelingen wat kome gaat. Wo ka.


  Maak melding

 6. Doet me denken aan staatscassave fabriek,en geen 1 grammetje aan cassave product werd eens geexporteerd.

  @Regering
  Ongelijk geef ik je helemaal niet. Iedereen komt in Suriname met geweldige ideeen .De 27 jarige Bisnajak kwam met een HUB plan en die plan is gesneuveld neem ik aan ,de 1 wil ananas exporteren en plannen hoe ,waar,en wanneer heeft deze mens niet ,tal van mensen die zich ondernemers noemen , dromen met de ogen open netzoals bouta.Maar vraag ze of die plannen uitvoerbaar zijn dan hebben ze geen zinnig antwoord voor ons.


  Maak melding

 7. Er valt niets te exporteren want er wordt niets gemaakt.
  Voor productie heb je kapitaal nodig van buitenlandse investeerders en die zien Suriname niet zitten.
  Bedenk zelf maar waarom.


  Maak melding

 8. Het olierijke Saoedi Arabië heeft grote voornemens. Het land heeft de hulp van het IMF ingeroepen om het land financieel te ondersteunen. In 2020 moet de export van olie geen rol meer spelen in de export van het land. De inkomsten uit export wil men verdienen door de productie/levering van andere goederen en diensten dan aardolie en olieproducten.

  Mijn inziens moet de Surinaamse regering het zoeken in o.a. de export van landbouwproducten. De overheid moet ondernemers steunen die de productie ter hand willen nemen van o.a. (snij)bloemen, groenten zoals snijbonen- sperciebonen – Charlotte uien- koolsoorten,aubergines,(mini) komkommers-paprika-pepers-fruitsoorten-mais en maisolie-zonnebloem en zonnebloem-olie,enz.


  Maak melding

 9. ik meende dat niet hoor, ik ben alleen een beetje boos omdat het baasje er zo een zooitje van gemaakt heeft. nu is ook onze rating down.

  baasje, baasje wat doe je toch?


  Maak melding

 10. als robg suriname even met suriname vergelijkt: is er corruptie in Saoedi arabie? nee, want je hand wordt eraf gehakt. misschien moeten wij dat ook in suriname doen. wij zouden in ieder geval heel veel eenhandigen zien rondlopen. waar blijft de Doe dominee Breeveld?


  Maak melding

 11. MEN ZOU ONDERSCHEID MOETEN MAKEN TUSSEN DE SURINAAMSE DOLLAR EN DE SRD !!!!!

  DE DOLLAR MOET MEN ALLEEN OP DE BANKEN GEBRUIKEN EN BIJ DE OVERHEID ALS HANDELS GELD MET BUITENLANDSE BANK EN ER VOOR ZORG EN DAT DE DOLLAR NIET BIJ DE BURGERS TERECHT KOMT.

  DE SRD IS HET GELD VOOR ALLE INWONERS VAN SURINAME ,…DE EURO IS ALLEEN OM TE WISSELEN BIJ WISSELENKANTOREN OM NAAR EUROPA TE GAAN EN NIET ACCEPTEREN ALS BETAAL MIDDEL IN HET BINNEN LAND.

  OP DEZE WIJ ZE KOMT HET PAS GOED MET DE FINANCELE TOEKOMST VAN SURINAME


  Maak melding

 12. Deze moordenaar staat al lang bekend beterffende falend beleid, want dis is al weer de 3e keer dat het land zwaar in de problemen is gekomen, maar dit keer is het voor hem alleen maar overleven, denk je nou werkelijk dat export en al die leningen hem boeien? En dat het volk nog jaren lang met schulden is opgezadeld? Nee hoor deze moordenaar heeft zijn langste tijd van leven gehad, en bovendien is de buit al lang binnen, helaas dat er nog een hoop van die stomme dieren, geloof in deze criminele misleider hebben


  Maak melding

 13. @ RobG

  “Het olierijke Saoedi Arabië heeft grote voornemens. Het land heeft de hulp van het IMF ingeroepen om het land financieel te ondersteunen.”

  Na een dergelijke mededeling kijk ik direct op de website van het IMF (laatste update omtrent Saudi Arabia is 12 deb 2016). Niets over welke hulp dan ook. U leest u eigen verzinsels en dat doet Bouterse en Hoefdraad ook.

  Investeren in de breedte in agrarische producten in waanzin omdat de kennis infrastructuur en de fysieke infrastuctuur geheel ontbreekt.

  Investeren in voorkomen van import, dus voor de eigen markt is belangrijk. Zodra men zelf voorziend is kunnen import producten middels importheffingen ontmoedigd worden.

  Investeren in niche markten zoals die candy vruchten of gewassen waar men in het buiten land de hoofdprijs voor betaald is wel interessant.

  Investeren in Palmolie kan ook omdat de winning van hout de basis kan zijn voor de investering. Ofwel men kan investeren zonder al te grote voor investeringen en 3 sectoren gaan versterken te weten, de houtsector, de energie (biomassa) en de palmolie. Door het slim te doen kan men zelfs heel duurzaam worden en een niche markt aanboren waardoor men niet mee hoeft te concurreren met Zuid Oost Azie en de lonen van daar.

  Investeringsplannen komen niet uit de luchtvallen en daarom is het gebral over de leningen enorme bull shit van de regering.
  Toen het geld tegen de plinten op klotste waren er geen investeerders waarom zouden ze nu wel komen tenzij nul risico en cheap cheap.
  Ik heb met een interessant plan aan tafel gezetten. Het was echter vooraf afrekenen met de adviseurs van de President en dat doet geen enkele financier die enigszins betrouwbaar wil zijn. Achteraf na geleverde prestaties zijn er Baksheesh genoeg.

  @ Dre
  Ik moet je teleur stellen in SA heerst een giga corruptie omdat het een familie BV (familie Abdul Azis) is.

  Rob A. die van de Ballast Nedam steekpenningen voor de Bosje brug heeft daar het vak daar geleerd hoe baksheesh uitgedeeld worden.

  Wie denk je dat in SA de containers met Whisky het land in laten en waarom in de Supermarkt daar het druivensap, de suiker en gist naast elkaar stonden en wellicht nog staan.

  Waarom denk je dat Ballast Nedam daar voor miljarden aan werk verzet heeft voor het ministerie van Defense & Aviation.


  Maak melding

 14. @RobG
  Hoe kom je op het idee om Suriname met Soedie Arabie te gaan vergelijken?
  Ach ja …je baasje had de opening van staatscassave bedrijf met veel bombarie geopend en het ging failliet zonder ooit eens 1 grammetje aan verwerkte cassave te exporteren.Wat denk jij ,denk je echt dat exporteren van gewassen of wat dan ook zo gemakkelijk gebeurd zoals jij denkt?! Nee een hele planning gaat vooraf,het is geen kwestie van een paar dagen maar een behoorlijk aantal jaren eer de eerste export kan geschieden!!


  Maak melding

 15. hoezo productie ? Su heeft nog een achterhaalde productie-
  systeem . men gaat zelfs niet massaal over op kassenteelt
  omdat de investering voor vele te hoog is dan maar handmatig !

  ga in de leer bij de Hollandse boeren ,die hebben er kaas van gegeten .

  Nederland is nog steeds de grootste groenten-en fruit producent c.q. exporteur . wat een klein landje allemaal niet kan . Mexico op de 2e plaats maar die zit ook met circa 200
  miljoen inwoners.

  Su heeft ook de transport -en opslagfaciliteiten niet , ook geen manpower , die moesten altijd uit Haiti en Guyana komen . en nu produceert Guyana meer rijst dan Su .


  Maak melding

 16. In Suriname is er grond zat om aan tuin-, landbouw, veeteelt en pluimvee te doen. Alle importproducten die in Suriname geteeld of verbouwd kunnen worden moeten stopgezet worden.

  Er moet een mentaliteitsverandering komen in Suriname. We moeten onze eigen producten leren stimuleren en waarderen. Het is toch zonde om bijvoorbeeld kokosmelk en lemmetjessap te importeren. Dit is toch Dollar verbrassing terwijl we Dollars kunnen besparen op genoemde producten. Het zou fijn zijn als men een lijst zou kunnen produceren van producten, die niet meer geïmporteerd mogen worden.

  Als we allemaal de handen uit te mouwen steken, inplaats van als maar te klagen en alles en nog loopt af te kraken, zouden wij van Suriname een top land kunnen maken. Velen handen maken licht werk.

  Ik weet wat ik in Suriname ga doen, mogelijkheden zat.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 17. Jojo, ik ga ervan uit dat je actief bent op een achterhaalde intranet dat niet verbonden is met het moderne algemene internet.

  In 2015 bedroeg het begrotingstekort van Saoedi Arabie 21,5 %. Voor het einde van het jaar 2015 ging het land een lening aan van 27,5 mld door obligaties uit te geven. Daarnaast wil ik je verwijzen naar het volgende krantenartikel van 5 dagen terug in: Plaats www voor onderstaande link.

  nrc.nl/next/2016/04/21/lage-olieprijs-saoedi-arabie-moet-geld-lenen-1610278

  M.b.t. de export van Suriname kan ik het volgende zeggen. Natuurlijk zal een deel van de landbouwproductie terechtkomen op de Surinaamse markt. Dit kan de import van tomaten, pepers, okers, enz, doen afnemen. Dus minder betalingen in valuta naar het buitenland.

  Ik ben van mening dat de Surinaamse overheid deskundigheid uit het buitenland o.a. uit Nederland en Cuba zal moeten aantrekken om de landbouw een impuls te geven. Daarnaast moet men studenten tropische landbouw uit Nederland, België, enz. de ruimte bieden om projecten in Suriname van de grond te krijgen. Deze projecten zouden de studenten als afstudeeropdracht kunnen gebruiken. Daarnaast zouden deze studenten moeten meewerken aan de deskengheidsbevordering van ingezetenen. Ik ben daarom van mening dat de Surinaamse ambassades in Nederland en in Belgie een belangrijke rol moeten spelen in de contactlegging met de hogescholen en universiteiten. Men moet de projecten aanbieden bij deze onderwijsinstellingen.


  Maak melding

 18. Jo Jo,

  Uit al jouw postings heb ik kunnen concluderen dat jij iemand bent, die aardig wat ervaringen op diverse gebieden hebt.
  Als jij in Suriname zou willen gaan ondernemen, zou je de Overheid niet erbij hoeven te betrekken. Het enige wat je zou moeten doen, is netjes belastingen afdragen jouw resultaten.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 19. RobG:
  Waar en wanneer hulp van IMF ingeroepen?
  Ik kan het niet vinden in het door jou aangehaalde artikel!

  Saoedi-Arabië leent 10 miljard dollar (8,8 miljard euro) van een groep internationale banken om zo het gat in de begroting te dichten. De financiën van het koninkrijk staan onder grote druk door de sterk gedaalde olieprijzen. Het is voor het eerst sinds 1991 dat Saoedi-Arabië een staatslening afsluit. De laatste keer was na de invasie van Irak in Koeweit. Het begrotingstekort van het olierijke land loopt naar verwachting op tot bijna 18 procent dit jaar. Het land leent het geld voor vijf jaar van een aantal banken uit Azië, de Verenigde Staten en Europa.

  bron. NRC (ANP/Bloomberg)


  Maak melding

 20. RobG:
  Onzinnig ook om Suriname wederom te vergelijken met andere landen. Jammer dat jij steeds een excuus zoekt voor de problemen (grotendeels) veroorzaakt door de zittende regering! Is jouw afkeer tegenover andersdenkenden dan ‘Paars’ zo groot dat je de realiteitszin steeds verder verliest.

  Saoedi-Arabië is voorlopig nog goed voor zijn geld en heeft bij S&P een rating A- !
  No problems what so ever voor leningen/investments.


  Maak melding

 21. @Astaman, bij alle grote leningen die landen sluiten met internationale grote banken wordt het IMF als garantiegever erbij gehaald. Ik kan nu op dit moment het artikel over de rol van het IMF bij deze geldleningen niet direct traceren. Een aantal dagen terug heb ik een link van dit artikel geplaatst bij een onderwerp op waterkant. In totaal zullen de Arabische en Noord Afrikaanse landen leningen sluiten van in totaal 135 mild US Dollars om hun economie te redden.


  Maak melding

 22. Als Suriname nu pas gaat nadenken over producten om te exporteren, is dat niet een beetje laat? Trouwens weet de huidige bevolking wel dat al die producten al eens eerder zijn geprobeerd maar mislukt? En wat je exporteert moet voldoen aan minimale eisen die de ontvangende landen stellen. In het verleden is gebleken dat Suriname daar niet aan kan voldoen. Dat kunnen de meeste andere landen wel. Dus het probleem ligt niet aan de export, maar aan de Surinamer zelf. De Verenigde Staten zijn na hun onafhankelijkheid groot geworden door niet alleen grondstoffen te produceren maar ook een lokale industrie op te bouwen om zelf de eindfabrikaten te maken. Daar zitten de grote winsten in, en die blijven dan in het land.


  Maak melding

 23. Ray,

  Particulieren moeten het doen, niet de overheid. Je zou bijvoorbeeld samen met een aantal families of goede vrienden iets kunnen beginnen. Wat in het verleden is gebeurd, is gebeurd. We moeten vooruit kijken.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 24. @JoJo,

  “RIYAD (AFN/BLOOMBERG) – Saudi-Arabië leent 10 miljard dollar van een groep internationale banken om zo te helpen het gat in de begroting te dichten. De financiën van het koninkrijk staan onder grote druk door de sterk gedaalde olieprijzen.

  Het geld wordt geleend van banken uit Azië, de Verenigde Staten en Europa.
  Eerder ging ook Qatar de kapitaalmarkten op om geld op te halen.”
  20 april bron:EuroBench

  Dus van Internationale banken en niet van het IMF.


  Maak melding

 25. @robg,

  “Jojo, ik ga ervan uit dat je actief bent op een achterhaalde intranet dat niet verbonden is met het moderne algemene internet.”

  Zooo zeg die is creatief bedacht, maar niet heus.
  Hoe verzin je het!

  Intranet is voor bedrijven en goed beveiligd.
  En (moderne algemene)Internet is voor iedereen toegankelijk.


  Maak melding

 26. Rob G,

  U verzint wel een heleboel en vaak ook nog onzin.
  Gelukkig hebben voorgaande posters al rechtgezet de onzin over de leningen van SA.
  Het artikel stond uitgebreid in NRC ( niet het aftreksel NRC next) en er wordt niet gerept over IMF garanties. IMF zal daar nooit ingang vinden en SA heeft genoeg staatsobligaties van US, weet u nog? de straf die ze de V.S willen opleggen door deze obligaties massaal te verkopen?
  ( meer dan 700 miljrd?) . Zien ze wijselijk van af.

  En die grote onzin over intranet (sic!) en suggeren dat Jojo geen toegang heeft tot moderne internet(!). Wat een b.s.!
  Internet is internet en overal ter wereld( zonder censuur) hetzelfde.U zoekt en zoekt alsmaar naar iets om Jojo in verlegen te brengen maar het wil maar niet lukken. Hang uw hoofd neer en neem uw verlies.

  Spijtig om op uw postings te moeten reageren maar als het zo onzinnig is dan doe ik het maar.Ik hoop niet dan iemand u serieus neemt. Diegene die dat wel doen moeten wij bewaken voor uw onzin, vandaar deze reactie.

  P.S. U noemt Cuba om advies/hulp.
  Ga maar naar Cuba en beleef het welvaartsniveau daar.


  Maak melding

 27. @Gast X
  U was mij voor met een verwijzing naar het gegeven dat SA haar honderden miljarden uit de VS weg wil halen uit vrees voor onvriendelijkheden die kunnen ontstaan waardoor er beslag op gelegd kan worden.

  $ 10 miljard is peanuts voor SA en de koninklijke familie. Het is ongeveer 11% van hun defensie budget dus als ze echt in geld nood zitten stellen ze de aankoop van wat defensie spullen een jaartje uit.

  RobG.
  U gaat steeds meer spinnen om uw gelijk te halen. Dat wordt langszamerhand zielig. Jammer


  Maak melding

 28. @Kwamma

  Ik heb een brede blik met als het moet een scherpe focus. Ik heb 2 pogingen gedaan iets in Suriname te ondernemen op grotere schaal. In 2007 en 2012. Het heeft mij aardig pijn gedaan hoe ministers en adviseurs van de president met je omgaan als je eerlijk bent. Het is nog triester hoe men met het eigen volk omgaat.

  Men goochelt met getallen en toezeggingen maar maakt helemaal niets waar.
  Ik heb een brief van Bouterse aan Hok waarin deze vraagt onze ideeën goed te bestuderen. Wij hebben Hok niet meer gehoord maar zagen daarna dat onze plannen met mensen van een Belgische universiteit besproken werden. wij hoorden onze woorden terug in de inaugurale rede van de president in augustus 2015.

  Het zal u duidelijk zijn dat ik voorlopig niet in Suriname kom.

  De enige hoop is dat het IMF Hoefdraad zo gaat Waterboarden dat hij geen uitweg meer ziet en er vandoor gaat bij een bezoek aan de VS of elders.


  Maak melding

 29. Gast X,

  Mijn informatiebronnen zijn openbaar m.a.w. ze zijn toegankelijk voor iedereen en vooral begrijpelijk voor mensen die kennis van zaken hebben.. Het moet voor jou duidelijk zijn dat het IMF (bijna alle landen van de wereld zijn er lid van) zeker bij economische problemen van de lidlanden betrokken raakt bij het vinden van oplossingen. Neem bijvoorbeeld Griekenland dat lid is van het rijke EU blok. Onderstaande informatie zal je kennis verbreden en als het moet kan ik met je meedenken zodat je meer kennis in de diepte kan krijgen.

  Het IMF richt zich op:
  het promoten van monetaire samenwerking en stabiliteit.
  het bewaken van economische groei, wisselkoerssysteem, werkgelegenheid, … (via jaarlijkse consultaties en rapporten). tijdelijke financiële hulp aan landen om tekorten op de betalingsbalans te corrigeren. Zo hebben de betrokken landen de nodige tijd om binnenlandse maatregelen uit te voeren.

  @Esmerald,

  Met mijn advies aan jojo is er niets mis. Ik snap je commentaar of je houding niet. Het zal vast aan mij liggen omdat ik sympathiseer met de NDP. Peace to you, lady !


  Maak melding

 30. Indonesie en Zuidafrika zijn misschien ook goede partners? En wieweet een afzetmarkt? Wijn ruilen met zuidafrika van het merk Tranendal moet toch een rijk gevoel geven? Nietdan??


  Maak melding

 31. Gast X,

  Ondanks de zware boycot die Amerika tegen Cuba had ingesteld hebben de Cubaanse autoriteiten het toch voor mekaar weten te krijgen om veel goede voorzieningen in het land te creëeren. Vele mensen staan er niet bij stil dat het machtige Amerika bijna alle landen op onze aardbol verboden had om zaken te doen met Cuba. Landen en bedrijven die toch zaken deden met Cuba werden door Amerika financieel gestraft.Je moet de boycot vergelijken met de boycot van Amerika tegen Iran.

  Suriname kan zeker kennis op landbouwgebied aantrekken uit Cuba. Op Het eiland zijn de autoriteiten bezig om op grote schaal bezig aardappelen, uien en knoflook te verbouwen.Deze zaden van deze landbouwproducten heeft men op Cuba zelf gekweekt waardoor de planten bestendig zijn tegen de hoge temperaturen.

  Je mag het dan niet eens met me zijn, maar ik heb grote bewondering voor de Cubanen.


  Maak melding

 32. Passant, mooie opsomming van wat Suriname allemaal moet doen om er weer bovenop te komen. Met Bouterse als president, ben je alleen vergeten de TOVERSPREUK door te geven, om het allemaal in de komende vijf jaar werkelijkheid te laten worden. Zonder toverspreuk hoeven we van Bouterse niet veel te verwachten, dat is al vanaf 1980 duidelijk voor iedereen met een klein beetje gezond verstand.


  Maak melding

 33. IMF voorziet tragere groei voor Saudi-Arabië

  Gepubliceerd: 18 augustus 2015 11:41
  Laatste update: 18 augustus 2015 11:41

  De economische groei van Saudi-Arabië valt de komende jaren lager uit dan eerder geraamd.

  Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een rapport over ’s werelds grootste exporteur van olie. Met name de prijsdaling van de brandstof zet de groei onder druk.

  Het IMF voorziet voor dit jaar een groei van 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgend jaar zal de groei verder afzwakken naar 2,4 procent.

  Eerdere ramingen voorzagen een groei van de economie van 3,5 procent dit jaar en 3 procent op de ”middellange” termijn. Het begrotingstekort zal volgens het IMF uitkomen op 19,5 procent van het bbp, waarmee het koninkrijk tegen de traditie in zal moeten snijden in de uitgaven.

  Saudi-Arabië wendde zich onlangs voor het eerst sinds 2007 tot de obligatiemarkt om geld op te halen, nadat de prijzen voor olie op jaarbasis meer dan halveerden.
  Door: ANP

  ==============================// // // // // // // // // // //

  Ook Fitch verlaagt kredietwaardigheid Saudi-Arabië

  Gepubliceerd: 12 april 2016 13:36
  Laatste update: 12 april 2016 13:59

  Kredietbeoordelaar Fitch heeft dinsdag de kredietwaardigheid van Saudi-Arabië verlaagd. Eerder deed branchegenoot Standard & Poor’s (S&P) al hetzelfde.

  De verlaging van de rating van Saudi-Arabië, met één stap tot AA-, hangt samen met de lage olieprijzen. Daardoor staan de financiën van het olierijke land sterk onder druk. Olie is goed voor het overgrote deel van de inkomsten van Saudi-Arabië. Riyad is al bezig de uitgaven aan banden te leggen om het begrotingstekort niet te ver te laten oplopen.

  De outlook voor Saudi-Arabië bij Fitch is negatief, wat betekent dat de rating nog verder kan dalen.

  In februari maakte S&P bekend de kredietbeoordeling van Saudi-Arabië met twee stappen te verlagen, na een eerdere verlaging in oktober.
  Door: ANP


  Maak melding

 34. RobG

  Bent u wel eens op Cuba geweest. Het volks vervoer binnen de stad bestaat er uit paard en wagen en buiten de stad uit op vrachtwagen van 40 jaar of ouder gelaste kooien.
  De huizen zijn vaak half ingestort. Het maand salaris is vaak lager dan wat wij voor een goede sigaar moeten betalen. De schappen zijn leeg en naast de luxe toeristen bussen bestaat de rest uit 5de hands bussen uit Nederland waar de NZH en BZH namen nog op staan.

  Voor het duurste export product (sigaren) wordt nog geploegd met Karbouwen en dat op ongeveer 200 km van Florida.
  Slechtere landbouw als die op Cuba is niet voor te stellen.
  Het laatste wil niet zeggen dat ik geen respect heb voor de wijze waarop deze mensen zich in leven houden.

  Beste RobG ik heb het idee dat u op weinig buiten uw woonplaats komt.
  Ik heb half Cuba gezien, het was een bijzondere ervaring die ik met respect voor het volk en met wat minder respect voor mijn jeugd helden Castro en Guevara heb afgesloten.

  Wees ook eens bereid iets te leren.


  Maak melding

 35. Als ze zelf niet kunnen inzien wat er moet gebeuren, zou dat heel triest zijn.

  Suriname is een land van de gemiste kansen. Ofschoon het veel ontbreekt aan kennis en geld, moeten er toch mensen zijn die van de universiteit van Wageningen komen, Celos, het ministerie van LVV die een plan tot stand kunnen brengen of ondernemingen in de landbouw die ook met hun product kansen ziet voor de export.

  Suriname heeft een oppervlakte van 164.00 vierkante kilometer. Dat is ongeveer vier keer zo groot als Nederland. Een groot deel van Suriname is bedekt met tropisch regenwoud behorende tot het Amazoneregenwoud.

  Totaal aantal inwoners van 539.276 (2013)

  Ofschoon er veel rotzooi met domeingrond in Suriname plaats vind door politici, moet gelet op de oppervlakte van Suriname er toch meer dan genoeg grond over zijn om geschikt grond te ontbossen, infrastructuur, een weg te maken, waterleiding en elektriciteit voor aan te leggen speciaal met bestemmingsplannen voor de grote landbouw.

  Ik denk dan aan een weg in de langs de Coppenamerivier. Er kan toch een weg van bijvoorbeeld Totness naar het Zuiden worden aangelegd die uitkomt op de weg van Zanderij naar Apoera.

  Deze noordzuidweg zouden aan weerszijden goede bestemmingsplannen voor de grote landbouw.

  De overheid, ministerie van OW zou voor deze weg moeten zorg dragen even als voor de andere infrastructurele zaken, zoals geasfalteerde weg, waterleidingbronnen in Coppenamegebied, elektriciteitvoorziening.

  Particulieren die goede plannen hebben zouden dan de gelegenheid moeten krijgen om hier te gaan ondernemen.

  De overheid moet wel voor waken dat deze domeingronden niet aan mensen die met grond speculeren worden toegekend. Het gaat echt om landbouw voor de export.

  Het probleem dat zich in Suriname op dit moment voordoet is, dat sranan skeer, de uitdaging is dat Suriname naar andere mogelijkheden moet zoeken dan de natuurlijke hulpbronnen. De landbouw is daar een uitdaging voor.

  Het gaat om dus de plannen die Surinamers met geld en kennis hebben om hierop in te spelen, samen met de universiteit van Wageningen in Nederland, boeren uit Nederand en mensen in de bloemen en tuinbouw, kassenteelt, kippenteelt, schapenteelt.

  Surinamers moeten ook met kwaliteitsproducten op de markt komen die de concurrentie/uitdaging op de Caribische markt, Nederland/EU, aan kunnen.

  Het heeft er veel van dat Suriname vol zit met slampampers zowel oud als jong.

  DDB zei dat Surinamers lui zijn en ofschoon ik nooit een vriend van hem zal zijn, ben ik het met hem eens. Wel moet ik een kantekening bij zetten, dat het onder DDB ook niet voor velen vooral in het buitenland, die uitdagingen in de landbouw biedt zou willen doen. DDB is een sta in de weg. Zijn reputatie doet Suriname echt niet goed (inter)nationaal.

  Hij kan daarom maar beter zijn tai tai nemen en naar Equatoriaal Guinee ophoepelen.

  Net zo als DDB weinig of niets doet om deze sector een kans te geven, zijn er velen voor hem geweest, die dat ook niet gedaan hebben. Daarnaast komt bij dat de kennis er niet is bij vele Surinamers om deze export landbouwproductieondernemingen op te zetten en een grote groep Surinamers een afkeer heeft voor de landbouw.

  Surinamers worden bijgebracht om landbouwproductie cooperaties op te zetten, ook de overheid het ministerie van LVV, Celos zou enkele van deze ondernemingen moeten opzetten en Surinamers de kans te geven om te participeren en er eigenaar van te worden.

  De overheid zal daarom de voortouw moeten nemen om enkele van zulke ondernemers op te starten met Surinamers. Het startkapitaal en kennis kan dus van LVV, komen, Celos en het buitenland.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 36. jojo, ik ben heel vroeger op bezoek op Cuba geweest. Voordat ik naar dat land vertrok heb ik me goed ingelezen in de geschiedenis van het land. De revolutie, de internationale boycot, de struggeling van het land, enz.enz. waren me goed bekend. Ik wist dat men met weinig middelen zich moest redden. Natuurlijk was ik voorbereid toen ik op het eiland aankwam. Voor mij was de economische situatie die ik aantrof geen verrassing omdat ik van te voren wist wat ik tegen zou komen. Het heeft allemaal te maken hoe je in een samenleving benaderd en aan welke kant je staat.

  Maar de gratis goede gezondheidszorg en het goede onderwijs de gewoonste zaken op Cuba, zijn in de VS en de rijke westerse landen afhankelijk van het grote geld.Kijk maar eens naar de armoede die dáár heerst in de VS, in dat zogenaamde rijkste land van de wereld! De armoede cijfers van dat land zijn schrikbarend. Er wordt bv. chronisch honger geleden door 41,9% van de zwarte kinderen, 40% van de Latino kinderen en 16,2% van de blanke kinderen. Wie heeft het nog over een ‘rijk’ land? En de andere sociale indicatoren (cijfers) in de VS, het land dat Cuba zwaar heeft geboycot, zijn ook ver beneden pijl.


  Maak melding

 37. Goed, beter, beterder, bester, besterder, nog besterder, allemachtig besterder, wauw man. Ik ben ook naar de Efteling geweest, heb me goed verdiept in de plattegrond, bang dat ik was dat ik zou verdwaluh! Does that count?


  Maak melding

 38. Teveel macho gelul in het land…Suriname heeft niet voldoende export producten. Deze regering heeft het land van een stabiele economie naar een bedel staat terug gebracht. Een regering die een meer als gezonde start had, met nog eens extra verdiensten aan goud en olie export die geen enkel voorgaande regering had. Dit is gewoon misdadig…


  Maak melding

 39. @ JOJO
  ik zit al een tijdje met een paar vragen die niemand kan beantwoorden .
  eigenlijk al sinds de jaren 80
  en recentelijker in 2010 begonnen die vragen steeds meer te roepen om beantwoording.
  ik woon nu al 8 jaar in suriname en heb nog niemand kunnen vinden die mijn vragen heeft kunnen of willen beantwoorden.
  aangezien u de enige intellectueel bent op wkn , cochise is tijdelijk weg, voel ik me geroepen om u te vragen zich over mijn vragen te buigen
  mijn vraagen aan u : was suriname ooit een kolonie van mongolie ?
  kan het zijn dat paars de favo kleur is van de mongolen ?
  kunnen robg , parbo ,damsco enz nazaten of bloedverwanten zijn van de mongolen ?
  we weten dat er mensen uit china en india zijn geimporteerd.
  zouden er ook mongolen bij hebben gezeten ?
  geografisch gezien is het geen onmogelijkheid.

  eigenlijk zijn dit retorische vragen want na de laatste verkiezingen zijn mijn vragen al beantwoord.
  in ieder geval hartelijk bedankt voor het lezen en lachen.


  Maak melding

 40. Basmatie

  Bouterse in een nazaat van Djengis Khan!

  Beste RobG
  Het uitstekende onderwijs valt tegen. De studenten in Havana zitten met de restanten van de Wifi kaarten in de Tuin van Hotel National het internet af te zoeken naar nieuws.

  Wij hebben vorig jaar een student medicijnen een lift gegeven. De arme jonge was echt niet goed opgeleid en had maar een heel beperkt beeld op zijn eigen realiteit.

  Afgestudeerde artsen werken liever in een goede Iberostar hotel achter het buffet of als deurjongen of schoonmaakster dan als Arts.

  Het gaat niet om de officiele getallen en de voorbereiding met haleluja boekjes over de revolutie er staan er ook wat in mijn kast maar over het volk. Mijn vrouw spreekt gelukkig genoeg Spaans om heel wat straat informatie op te pikken om te weten hoe het er echt voorstaat.

  Het zelfde gebeurt met Suriname. de formele informatie en de echte informatie verschilt nog al eens. 50% duurder brood is de basis voor een volksopstand. Als je als regering de broodprijs niet meer onder controle hebt ben je echt verweg


  Maak melding

 41. @ Beste JoJo,

  Uitstekend verwoord. De Surinaamse regering heeft in 6 jaar tijd geen enkele controle gehad over welke situatie dan ook.

  Het toekomstperspectief van Cuba is op dit moment duizend maal beter dan dat van Suriname. Daar kan geen Rob G. iets aan veranderen.

  Tijdens mijn vakantie(s) in Cuba heb ik veel geleerd. Survival, liefde en respect voor elkaar en het belangrijkste : samenwerking. Ook Cuba is het slachtoffer van hun leider(s). Langzamerhand komt daar stap voor stap verbetering in. Cuba was het slachtoffer van de Oost-Westpolitiek tijdens de Koude Oorlog door het maken van verkeerde keuzes. Dat mag je Fidel Castro aanrekenen. Maar ze hebben nooit een beroep hoeven doen op het IMF.

  Ik hou van het Cubaanse volk, want ondanks (of misschien wel dank zij) hun ellendige bestaan na ongeveer een halve eeuw blijven ze lachen, zingen en hard werken. Mijn vrouw is Dominicaanse en spreekt dus dezelfde Hispanic-Spaanse taal als de Cubanen. Er is een wereld voor me open gegaan. Varadero is de hemel op aarde.


  Maak melding

 42. Su kan nog toeristen importeren voor beetje valuta…Helaas su wordt onbetaalbaar voor toeristen.een beetje fatsoenlijk hotel of Resort betaal je blauw bv kopje koffie $2,50 een glas bier $2,50 ontbijt $10,00 dinner$25,00 op die manier toeristen worden afgezet en die ticket in hoogseizoen 1200 euro allel bij al good Bay su


  Maak melding

 43. @RobG zijn fabeltjeskrant; Ik ben van mening dat de Surinaamse overheid deskundigheid uit het buitenland (DIT IS NAUW NET HET PROBLEEM, SURINAMERS WETEN NIET HOE ZE DESKUNDIGHEID DIE ZIJN ZELF NIET BEZITTEN, MOETEN AANVAARDEN, NOG TE WAARDEREN! o.a. uit Nederland en Cuba zal moeten aantrekken om de landbouw een impuls te geven. RobG IS DUIDELIJK NOG NOOIT IN CUBA, OP HET CUBAANSE PLATTELAND (BOEREN BEDRIJVEN) GEWEEST. Daarnaast moet men studenten tropische landbouw uit Nederland, België, enz. de ruimte bieden om projecten in Suriname van de grond te krijgen. NEDERLAND HEEFT IN COMMEWIJNE EEN LANDBOUWSCHOOL GEBOUWD. WAT HEBBEN JULLIE NA 1980 ERMEE GEDAAN? Deze projecten zouden de studenten als afstudeeropdracht kunnen gebruiken. ROBG WEET DUIDELIJK NIET DAT ER HONDERDEN ERVAREN SURINEDS EN NEDERLANDSE STUDENTEN NA 1980 NAAR SURINAME ZIJN GEREMIGREERD OM TE HELPEN OPBOUWEN. ZE ZIJN ALLEN NA 2 TOT 3 KEREN NAAR SURINAME GEREMIGREERD, TELEURGESTELD EN DEPRESSIEF VAN DE TEGENWERKING/CORRUPTIE IN SURINAME TERUG GEKEERD.Daarnaast zouden deze studenten moeten meewerken (DIT SCHIP IS AL LANG GEZONKEN, JE KAN PAST HULP BIEDEN; ALS DE ONTVANGER HULP WIL EN WEET TE ONTVANGEN) aan de deskengheidsbevordering van ingezetenen.ROGB: DE FABELTJESKRANT IS EEN KINDERPROGRAMMA VOOR PEUTERS VAN 1 TOT 6 JAAR.TOTDAT SURINAME VOLWASSEN WORDT, EN MET EEN ECHTE COMPLETE PLAN KOMT, GAAN ER BAR WEINIG DIE ECHT WAT KUNNEN BIJDRAGEN DAAR KOMEN.


  Maak melding

 44. Jullie hebben vergeten dat we een 200 mile economische zone hebben. Dat is een heleboel zee.
  Volgens een LVV onder directeur zijn er ongeveer 100 vissersboten die maandelijks brandstof tanken in Sur. Er zijn Venezuelanen bekend te vissen in Sur waters. Brazilianen vissen ook in onze ocean deel. Waarschijnlijk ook boten van China.We hebben niet genoeg kustwacht boten om te patroeleren. Hoeveel tonnen vissen worden geoogst zonder dat Sur van profitert in de vorm van export belastingen op de vis.
  Naast de kustwacht boten hebt niet gehoord van wetten tegen overbevissing. Wetten bijvoorbeeld voor netten en zones.
  Er zijn geen vis conserverende bedrijven. Mischien kunnen ondernemers garnalen inblikken of sardine of ander vis. Ingeblikt vis kan dan als goedkoop protein in de voedsel paketten gestopt worden b.v. of gexporteerd voor deviezen.
  Misschien kunnen cubaanse vissers ons helpen.
  De kustwacht hebben hun boten van de Amerikanen gekregen.


  Maak melding

 45. @Jojo,

  jouw verhaal over Cuba gepost op woensdag 27 april 2016 om 02:35 uur, riekt naar goedkope borrelpraat, bedrog, laster en in brede zin het neerhalen van het hele land Cuba. Ik begin steeds meer een beeld te krijgen uit welk hout je gesneden bent. Ik ga verder niet in op je opmerkingen over het Cubaans onderwijs en de Cubaanse gezondheidszorg. Jij gaat een ervaring die je vermeend te hebben gehad met toevallig een Cubaanse student medicijnen, te generaliseren naar het hele onderwijssysteem en de gezondheidszorg van het land. Ik heb je nu door in welk kader ik jou moet plaatsen en benaderen.
  Dat het internet op Cuba slecht ontwikkeld is valt wel te verklaren vanuit de beperkte economische mogelijkheden die tot-voor-kort in het land beschikbaar waren. Toen Nederland de ontwikkelingshulp van Suriname in de jaren 80 stopzette waren de gevolgen desastreus in het land.Moet je nagaan hoe het gevoeld moet hebben op Cuba als alle rijke landen, inclusief Nederland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Zweden,enz een verbod van de VS kregen opgelegd om economische handelsrelaties met Cuba te onderhouden.

  @Tunggak,
  Jouw item over de 200 mijlszone van Suriname is aandachtspunt die je onder de aandacht van de bestuurders in Suriname moet brengen. De kust van Suriname wordt inderdaad leeggevist door grote vissersboten en fabrieksschepen uit landen. Er wordt helemaal niet beheersbaar gevist voor de kust van Suriname. Het land loopt hierdoor heel veel inkomsten mis en de vispopulatie wordt geminimaliseerd. Suriname kan heel veel vis exporteren naar een groot aantal landen. Een aantal jaren terug kwam ik in contact met een Russische zakenman. Hij vertelde me dat zijn land minimaal 30 ton vis per maand uit Suriname kan importeren. Weet je dat Russen ook dol zijn op bakkeljauw en gedroogde vis? Suriname zou op haar beurt ook schepen (vissersboten en kustwachtboten) en koelcellen voor een scherpe prijs in Rusland kunnen kopen. Voorheen leverde o.a. Nederland vis aan Rusland. Het land zoekt naar nieuwe visleveranciers.


  Maak melding

 46. Basmatie,
  Jij woont in Nederland en niet in Suriname.
  Dit blijkt uit jouw adres als je wil kan ik ook zeggen waar je precies woont.
  Dus niet schijnheilig doen.
  Dat je een mongool bent en daarom vragen stelt aan jouw meerdere die verstand heeft lees RobG dat begrijp ik wel.
  Je moet uit goede huizen komen als je met een kaliber als RobG te doen hebt.
  Vraag hem om zijn schoenen te poetsen zodat je wat van hem kan leren.
  Denk aan attitude.


  Maak melding

 47. @B.Saram,
  Zo gaan wij niet om met onze broeders.
  Uitschelden kunnen alleen mensen die niet kunnen discussiëren.
  Zwakkelingen dus.
  Jij doet aan discriminatie ken genoeg gevallen waar hindoestaanse meisje met een creool omgaan in de liefde zonder dat de ouders het weten.
  En trouwen doen ze met een hindoestaan.
  Ik schaam mij om dit te lezen als hindoestaan


  Maak melding

 48. Anansie Torie

  U raakt de kern men moet eerst weten dat men hulp nodig heeft en bereid zijn het te vragen en dan daarna de hulpverlener niet onbeschoft behandelen of betweterig aan de kant schuiven als men denkt het zelf wel te kunnen.

  RobG
  U bent wereldkampioen draaien. Ik respecteer het cubaanse volk gezien hun overlevingsdrang binnen een destructief systeem. Het isolement is niet slechts de schuld van het westen maar ook van het blind kansloze systemen kopiëren.

  De student is een voorbeeld. Als ik ’s avonds in de tuin van hotel National zat het nieuws tot mij te nemen, zaten overal studenten met leftovers van Wifi kaarten de wereld te verkennen.
  Dat is een registratie, net als de lege winkelsschappen, de paard en wagen bussen en de op vrachtwagens gelaste kooien en de heel geslepen hosselaars die een dag op een kans staan te wachten. Wij hebben tegen adviezen in heel wat lifters mee genomen en met warme mensen gecommuniceerd.

  U maakt alles negatief.


  Maak melding

 49. Beste mensen kunnen wij met respect met elkaar omgaan.
  Wij hebben tenminste wat te vieren hier Koningsdag.
  Broederlijk zij aan zij.
  Geniet en drink met mate.
  Wat hebben jullie daar te vieren??.


  Maak melding

 50. @Dwarkasing,

  Sara duniya jaane hai ki kafrie log aur jaldi doob jaa hai pani mein. Toe na jaane hai ka, bhaai?
  Aur aapan bitiwan ke sikhaiyhe ki kafrie-bakra se naa soete, to naa soetie peeth ke piche. Naa sikhaihe to kekar kasoor hai? Maai-baap ke.
  Aur discriminatie ke to baat na hi bhaai. Toe apne soch: kahe ke kafarian Hindoestani larki ke piche pare hai aur kafannian Hindoestani laundan ke piche naa pare hai? Omdat kafarian hamlog ke jati ke barbaad maange hai kare. Aur hamaar Hindoestani ke larkiyan ch0de wala filmwan dekh dekh kar k@tiya gail hai. Aise hai na, ki na? Toe bataaw!


  Maak melding

 51. Basmatie,

  Een van de profs waar wij vroeger college van kregen, had een hele mooie wijsheid.
  “Er bestaat een wereld van verschil tussen intellectueel zijn en intellectueel doen”.
  Intelligentie mensen kenmerken zich door hun vaardigheid om zich snel aan verandere omstandigheden aan te passen (Hawkins) en misschien nog wel veel belangrijker door hun vermogen om eigen fouten te erkennen (McGill).
  Het is aan jou om een selectie te maken op basis van de berichten op deze site.


  Maak melding

 52. @Jennifer Lopez,

  Met alle winden meewaaien is een overlevingsstrategie, niet een ontwikkelingsstrategie. Het is typisch iets voor beg@@r-ke-lota’s.


  Maak melding

 53. @ jennifer
  stuur die prof dan zsm hiernaartoe.
  we hebben een gebrek aan gecertificeerde leerkrachten.
  zelfs de Surinaamse versie van een univeriteit heeft nauwelijks bevoegde leraren.
  suriname is een land dat het pad naar ontwikkeling maar niet kan vinden.
  het was een chaos en dat zal voorlopig ook zo blijven.
  neks no fout { desi delano bouterse }

  @ rampie .
  beste rampie je bent weer off topic .
  denk jij te weten waar ik woon.
  doe je best zou ik zeggen.
  ik kan je mijn postcode geven misschien helpt dat
  AK47
  ik hoop je hiermee van dienst te zijn geweest.

  oh nog iets …..kom me aub niet uitmaken voor een fronter .
  ik ben van mening dat geen enkele politieke partij er zit voor het landsbelang .


  Maak melding

 54. zowel de oppositie als de coalitie deugen niet en vooral de oude garde heeft nooit voor export gezorgd ,het was een en al geld uit holland ,ontwikkelings geld daar had men de hoop op gevestigt ,niet proberen deviezen te genereren dat was en is een taboe voor elke regering in su .ik blijf erbij dat de oude politiek nog steeds met de gedachten gang rond loopt om geen lanti mangs te ontslaan ,nog de huidige regering ,.ze menen het niet met su ze menen het om hun eigen belang te dienen hun zakken moeten gevuld worden .nog nooit heb ik santhoki ,rusland of bouterse horen roepen dat ze lands dienaren gaan ontslaan .duizenden van deze mensen doen totaal niets wat productief is voor land en volk.
  ze durven het niet om een lanti mang te ontslaan wetende dat zij niet gekozen worden .en het zijn deze oppositie leden die willen gaan regeren !!!!.ik heb vroeger ook bij lanti gewerkt echt waar so so krawerkie maakten wij op beekhuizen .wij deden niets ,aan het eind van de maand keken wij naar ons geld en het gaat op de zelfde wijze bij andere lands bedrijven en kantoren ,zeven even ,dit gaat al meer dan vijftig jaar op de zelfde wijze .iedereen wil lanti mang worden tikie njang omdat geen enkele regering het zal aan durven om deze luilakken aan te pakken .hevel deze waardeloze lant mangs naar de particuliere sector laat ze leren wat werken is ,genoeg lanti mangs zitten op kantoren die nog geen eens uit hun woorden kunnen komen om een burger te woord te staan als je op een of andere kantoor stapt van van de overheid is .geen enkele lands dienaar neem ik serieus ,neem een kijkje dan zal je zien dat ze je geld vragen als ze jou belangen moeten behartigen .niemand die wat van zegt .men gaat leningen nemen mie gado hoe gaan wij die terug betalen als zelfs de regering niet het goede voorbeeld geeft om te presteren .bouterse gaat su in een ravijn storten waar de kinderen en kleinderen het gelag gaan moeten betalen .productiviteit zit niet in een lands dienaar ,ze weten niet wat aanpakken is hoe gaan wij terug betalen .bouterse en zijn kliek gaan zich niet druk maken hij wil die rit uitzitten en mag de oppositie over nemen in 2020 ,die lening moet men in 2019 beginnen om af te lossen met wat en hoe als er geen inkomsten zijn uit valutas .of denkt men dat we in srd gaat betalen .mie bar oeng ,njang na vesie keka na baka .al die mensen die jeje bouta roepen let op mijn woorden ,ze gaan anders piepen .ik zeg niet dat de oppositie de oplossing is ,verre daarvan maar ik denk niet dat zij su zo in de problemen zouden brengen op financieel gebied ,vene had goed werk geleverd maar je ziet het nu zijn wij weer bij af met bouterse .


  Maak melding

 55. @B.Saran,
  Ka betai bhai hemar ouwret gar merais ghar djat de.
  Nehoer nehoer ke merwais .
  Ab ghar djath ke djorke bekra de merewawehai.
  Hindoestanie hoi ke bederami hei


  Maak melding

 56. Bhaai @Dwarkasing,

  Toe apne saas-sasur ke paas dja aur schadevergoeding maang. Aur maang ki ie bietiewa (tor auratiya) ke phir lekar aapan doesar kaaidadaar bietieya dewe toke. Aise dhokha thoro chalie.
  Tor saas-sasoer toke knollen voor citroenen beench dees. Sala harami.
  Aur naa maani tor baat tab bol diehe ke internet par okar k@tiyaipan detail mein liekhwaab. Foto sahiet 🙂


  Maak melding

 57. Jennifer Lapaz, doe ook geen moeite, iemand die niet het fatsoen op kan brengen in voor iedereen begrijpelijk Nederlands te posten of te reageren, is die de moeite waard om op te reageren.
  bovendien die discussie van hun heeft ook totaal niets met het topic te maken, maar meer vuilspuiterij over familieaangelegenheden


  Maak melding

 58. ja wegen bouwen naar de plantage for farm groente bouw , en nog veel meer er is genoeg te doen niet op een hoop zitten , en niet met geld gooien , om je heen kijken er is veel in het groene hart van surinam er word niets mee , gedaan , op staan ga wat doen voor de kost , baas gaat wel weg hoor maak je maar niet druk , de groetjes , koemboe


  Maak melding

 59. @B.Saram,
  Hemar saas-sasur bolle toe kafri koeta bate.
  Aur begin me doeniya se beter demath nareha.
  Ab deko bhai ka kerie jebana bedel geja.
  Hemar tjatie behei ge.


  Maak melding

 60. welke kafri negre wil op het land werken..

  die witman had ze toen der tijd uit afrika gehaald om op het land te werken en ze vluchten het binnenland in..

  nu zitten ze bij lanti voor een zeven even loontje waarbij ze binnen een week skeer zijn..

  daarom pinaren ze ook..ze leven nog steeds in een prasie-oso en op onverdeelde boedel,gelukkig kunnen ze die boedel niet verkopen,anders hadden ze helemaal niks meer..

  santo boma is over bevolk door die zwarte is door ronny brunsie zelf vast gelegd,middels een bezoek aldaar..

  in de hele wereld is dit een groot probleem met dit soort noem ze maar mensen..niet racistisch bedoeld hoor.. feiten…harde werkelijkheid..ook in afrika een groot probleem..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.